3 Økt grunnpensjon til gifte og samboende pensjonister
3.1 Gifte og samboende personer med pensjon etter lov om avtalefestet pensjon for medlemmer av Statens pensjonskasse
3.1.1 Bakgrunn og gjeldende rett
Avtalefestet pensjon i statlig og kommunal sektor beregnes som en folketrygdytelse før fylte 65 år (såkalt folketrygdberegnet AFP). Pensjonen beregnes som en uførepensjon fra folketrygden som pensjonisten ville fått beregnet etter reglene i folketrygdloven kapittel 3, slik de lød før lov 16. desember 2011 nr. 59 om endringer i folketrygdloven som trådte i kraft per 1. januar 2015 i forbindelse med uførereformen. Uførepensjon fra folketrygden ble da lagt om til uføretrygd med andre beregningsregler. Istedenfor å utforme spesifikke beregningsregler i lov 25. juni 2010 nr. 28 om avtalefestet pensjon for medlemmer av Statens pensjonskasse § 3 første ledd bokstav b, jf. bokstav a, ble det valgt en løsning med å vise til regelverket for beregning slik det lød før endringene 1. januar 2015. I kommunal sektor er avtalefestet pensjon tariffestet, og bestemmelsene er fastsatt i vedtekter. Avtalefestet pensjon som nevnt består av folketrygdens grunnpensjon, tilleggspensjon og/eller særtillegg og reguleres årlig tilsvarende folketrygdens alderspensjon. I tillegg ytes det et AFP-tillegg.
Departementet viser til at det i statsbudsjettet for 2016 er vedtatt å øke grunnpensjonen til gifte og samboende pensjonister fra 85 prosent til 90 prosent av grunnbeløpet fra 1. september 2016, jf. Prop. 1 S (2015−2016). I Prop. 11 L (2015−2016) ble det lagt til grunn at økningen i grunnpensjonen til 90 prosent av grunnbeløpet også får virkning for mottakere av AFP i offentlig sektor. I proposisjonen ble det varslet at departementet ville komme tilbake med forslag til nødvendige endringer i lov om avtalefestet pensjon for medlemmer av Statens pensjonskasse.
3.1.2 Departementets vurdering og forslag
Beregningsreglene i lov om avtalefestet pensjon for medlemmer av Statens pensjonskasse viser til reglene i folketrygdloven kapittel 3 slik de lød før 1. januar 2015, jf. lov om avtalefestet pensjon for medlemmer av Statens pensjonskasse § 3 første ledd bokstav b. Dette betyr at endringen av folketrygdlovens bestemmelser om grunnpensjon fra 1. september 2016 ikke får innvirkning på beregning av AFP i offentlig sektor, og at satsen for grunnpensjon for gifte og samboende AFP-pensjonister fortsatt vil utgjøre 85 prosent av grunnbeløpet. Departementet foreslår derfor at det i beregningsreglene i § 3 første ledd bokstav b presiseres at grunnpensjonen likevel skal fastsettes etter folketrygdloven § 3-2, slik den bestemmelsen vil lyde med virkning fra 1. september 2016, det vil si etter at bestemmelsen er endret slik at grunnpensjonen utgjør 90 prosent av grunnbeløpet.
Ved uttak av AFP 1. september 2016 og senere legges grunnbeløpet per 1. mai 2016 til grunn ved beregningen av grunnpensjonen. Full grunnpensjon vil for denne gruppen utgjøre 90 prosent av grunnbeløpet.
Som det ble nærmere redegjort for i Prop. 11 L (2015−2016) vil avtalefestet pensjon som utbetales per 31. august 2016 bli omregnet etter samme metode som gjelder for personer som har folketrygdens alderspensjon utbetalt ved ikrafttredelsen. AFP levealdersjusteres ikke, men pensjonen kan være regulert en eller flere ganger etter reglene om regulering av avtalefestet pensjon. Omregningen vil ta hensyn til dette. Det vil bli utarbeidet detaljerte overgangsregler i forskrift. Det er i den anledningen nødvendig at lovforslaget her suppleres med en forskriftshjemmel for personer med avtalefestet pensjon, se forslag i del VIII nr. 8.
Det vises til lovforslaget, lov om avtalefestet pensjon for medlemmer av Statens pensjonskasse § 3 bokstav b og del VIII ikrafttredelse og overgangsbestemmelser nr. 8.
3.1.3 Ikrafttredelse. Økonomiske og administrative konsekvenser
Forslaget er en del av den vedtatte økningen av grunnpensjonen til gifte og samboende pensjonister fra 1. september 2016, og departementet legger til grunn at også endringene her trer i kraft 1. september 2016. Forslaget har ikke økonomiske konsekvenser ut over det som følger av statsbudsjettet for 2016, jf. Prop. 1 S (2015−2016) og Innst. 15 S (2015−2016).
3.2 Gifte og samboende personer som hadde uførepensjon før 1. januar 2015
Økningen av grunnpensjonen til gifte og samboende pensjonister fra 85 til 90 prosent av grunnbeløpet fra 1. september 2016 gjelder tilsvarende for gifte og samboende personer som har fått uførepensjonen omregnet til uføretrygd. Denne gruppen får en økning i uføretrygd med virkning fra 1. september 2016 tilsvarende 0,05 ganger grunnbeløpet.
Dersom den uføretrygdede får rett til en høyere uføregrad, skal det fastsettes et nytt uføretidspunkt dersom det er til fordel for vedkommende. Tidligere uførepensjonister som får fastsatt et nytt uføretidspunkt mottar en uføretrygd som fullt ut er beregnet etter de ordinære bestemmelsene i folketrygdloven kapittel 12. Denne gruppen ble ikke omfattet av endringen fra 1. september 2016. Begrunnelsen var at Arbeids- og velferdsdirektoratet vurderte det som for krevende administrativt og IKT-messig å inkludere denne gruppen i økningen.
Arbeids- og velferdsdirektoratet har etter en fornyet vurdering kommet til at det er mulig å håndtere en løsning hvor denne gruppen får tilbake den omregnede uføretrygden justert opp med økningen på 0,05 ganger grunnbeløpet fra 1. september 2016, dersom dette gir en høyere ytelse. På denne måten blir tidligere uførepensjonister behandlet likt, uavhengig av om økningen i uføregraden skjer før eller etter 1. september 2016.