Adgang til å fravike de regler som ellers gjelder ved felling
Bakgrunn og gjeldende rett
Da naturmangfoldloven ble vedtatt 19. juni 2009 ble det samtidig foretatt endringer i flere andre lover. En av disse lovene var viltloven. I viltloven ble flere bestemmelser fjernet, bl.a. §§ 12, 13 og 14a. Paragraf 12 første ledd første punktum lød som følger:
«Etter nærmere forskrift som Kongen fastsetter kan departementet, uten hensyn til de regler som ellers gjelder, iverksette felling av eget tiltak eller gi tillatelse til felling av et bestemt antall individer av bjørn, jerv, ulv og gaupe for å forhindre skader på bufe eller tamrein.» (vår uth.).
Paragraf 14 a første ledd lød som følger:
«Direktoratet eller den det bemyndiger kan, uten hensyn til de regler som ellers gjelder, av eget tiltak iverksette felling av vilt, når dette anses nødvendig for å ivareta offentlige interesser av betydning, herunder å forhindre skade på person, vesentlig skade på eiendom som ikke omfattes av § 12 og § 13, eller skade på naturlig fauna, flora eller økosystemer.» (vår uth.).
Formuleringen «uten hensyn til de regler som ellers gjelder» innebar at myndighetene kunne sette til side de restriksjoner som ellers følger av viltlovens bestemmelser om jakt, herunder når det gjelder bruken av jakt- og fangstmetoder, ved beslutning om felling etter § 12 og § 14 a.
Paragrafene 12, 13 og 14a er forutsatt erstattet av naturmangfoldloven § 18 som omhandler uttak av vilt for en rekke ulike formål. Den tidligere bestemmelsen i viltloven § 12 og § 14a om at myndighetene kan iverksette eller gi tillatelse til felling «uten hensyn til de regler som ellers gjelder», er imidlertid ikke erstattet av noen tilsvarende bestemmelse i naturmangfoldloven § 18 eller andre steder.
Forskrift 18. mars 2005 nr. 242 om forvaltning av rovvilt (rovviltforskriften) § 9 tredje ledd gir Fylkesmannen adgang til å knytte vilkår bl.a. om metoder for felling til en skadefellingstillatelse. Det fremgår av kommentarene til bestemmelsen at Fylkesmannen kan sette til side de regler som ellers gjelder i viltloven om jakt, herunder jakt- og fangstmetoder. Videre er viltloven § 14a, herunder bestemmelsen «uten hensyn til de regler som ellers gjelder», inntatt i rovviltforskriften § 13 (med den begrensning at den gjelder for rovvilt). Selv om viltloven §§ 12 og 14a er opphevet, gjelder disse bestemmelsene i rovviltforskriften. Grunnen er naturmangfoldloven § 77, som slår fast at forskrifter med hjemmel i bestemmelser som oppheves eller endres ved naturmangfoldloven, står fortsatt ved lag inntil Kongen bestemmer annet. Bestemmelsene i rovviltforskriften §§ 9 og 13 anses i dag å gi tilstrekkelig rettslig grunnlag til å fravike, der dette er ønskelig, de bestemmelser som kan være til hinder for effektiv skadefelling av rovvilt.
Forslaget i høringsbrevet
I høringsbrevet legger departementet til grunn at det skyldes en inkurie at ikke lovbestemmelsene som gir miljømyndighetene adgang til å fravike «de regler som ellers gjelder», er videreført. Departementet foreslår en endring i viltloven § 35 som i hovedsak innebærer en gjeninnføring av bestemmelsene.
Departementet foreslår endring i viltloven § 35 også av andre grunner. Det følger av viltloven § 27 at grunneier har enerett til jakt og fangst. Viltloven § 35 gjør unntak fra dette prinsippet ved felling. Bestemmelsen har i dag følgende ordlyd:
«For felling av vilt i henhold til lovens § 12, § 13 og § 14a kan direktoratet bestemme at felling kan utføres av andre enn den jaktberettigede».
Som tidligere nevnt er viltloven §§ 12, 13 og 14 a opphevet og erstattet av naturmangfoldloven § 18 om uttak av vilt for ulike formål. Paragraf 12 omfattes av naturmangfoldloven § 18 første ledd bokstav b) og tredje ledd. Paragraf 13 er erstattet av naturmangfoldloven § 18 fjerde ledd. Paragraf 14a omfattes av naturmangfoldloven § 18 tredje ledd.
Det er uheldig at det i viltloven § 35 vises til lovbestemmelser som er opphevet. På denne bakgrunn, og på bakgrunn av behovet for å gjeninnføre lovbestemmelsene som gir miljømyndighetene adgang til å fravike «de regler som ellers gjelder», foreslår departementet i høringsbrevet at viltloven § 35 endres til følgende:
§ 35. (unntak ved felling fra regler om jakt og fangst)
Ved felling av bjørn, jerv, ulv og gaupe for å forhindre skade på bufe og tamrein og ved felling av vilt i henhold til naturmangfoldloven § 18 tredje ledd, kan Miljødirektoratet bestemme at felling kan utføres uten hensyn til de regler som ellers gjelder, herunder at felling kan utføres av andre enn den jaktberettigede. Myndigheten til å bestemme at felling kan utføres av andre enn den jaktberettigede, gjelder likeledes ved felling etter naturmangfoldloven § 18 fjerde ledd.
Høringsinstansenes syn
Følgende høringsinstanser har uttalt seg om forslaget: Landbruks- og matdepartementet, Fylkesmannen i Buskerud, Fylkesmannen i Aust-Agder, Norges Jeger- og Fiskerforbund, Rovviltnemnda i region 2, Rovviltnemnda i region 6, Norges Skogeierforbund, Foreningen Våre Rovdyr og Prosjekt Utmark.
Med unntak av Foreningen Våre Rovdyr støtter samtlige forslaget. Foreningen Våre Rovdyr uttaler at det er vanskelig å forstå at departementet vil lage en ny § 35 i viltloven når de samme bestemmelsene er gitt i naturmangfoldloven (§§ 17 og 18).
Departementets vurdering
Departementet merker seg at av de høringsinstansene som har uttalt seg om forslaget i høringsbrevet, støtter nesten samtlige forslaget. Når det gjelder den eneste innvendingen som er kommet, synes den å bero på en misforståelse. Mens naturmangfoldloven §§ 17 og 18 regulerer adgangen til å foreta uttak av bl.a. vilt, gjelder forslaget til § 35 selve gjennomføringen av uttaket. Departementets forslag innebærer derfor ingen dobbeltregulering.
Departementet har etter en nærmere vurdering kommet til at forslaget til § 35 bør presiseres på to punkter. For det første bør det fremgå av bestemmelsen at det som skal kunne fravikes er viltlovens regler om selve utøvelsen av jakt og fangst. Som det fremgår av høringsbrevet er hensikten med forslaget å gjeninnføre i loven adgangen til å fravike disse reglene. Denne adgangen er bl.a. omtalt i Ot.prp. nr. 37 (1999–2000) s. 15 der det heter: «Gjeldende § 12 sier at tillatelse til felling kan gis uten hensyn til de regler som ellers gjelder. Dette betyr at viltlovens bestemmelser i kapittel VI, om jaktbarhet, jakttid, prinsippet om human jakt, jakt- og fangstmetoder, kan settes til side». For å unngå misforståelser anser departementet at denne presiseringen bør fremgå av selve lovbestemmelsen.
For det andre bør det fremgå av bestemmelsen at Miljødirektoratet kan delegere sin myndighet. Mens Regjeringen og departementene kan delegere myndighet uten at den aktuelle loven gir holdepunkter for det, er utgangspunktet det motsatte for andre organer. I denne saken er det i hvert fall aktuelt å delegere myndighet til å fravike en eller flere av de lovregler som ellers gjelder, til Fylkesmannen ved skadefelling, jf. omtalen av rovviltforskriften § 9 med kommentarer i pkt. 7.1.
I tillegg har departementet gjort enkelte endringer av lovteknisk art.»