1 Proposisjonens hovedinnhold
Kommunal- og moderniseringsdepartementet foreslår i denne proposisjonen endringer av kommuneloven og lov om flagging på kommunale bygninger. Formålet med endringene er å oppheve den statlige godkjenningsordningen for kommuneflagg og fastslå at kompetansen til å vedta kommunevåpen og kommuneflagg ligger hos det enkelte kommunestyret.
Kommunevåpen er offisielle emblemer for kommuner som også benyttes i kommuneflagget. Våpen og flagg benyttes også av fylkeskommuner. I det følgende omtales for enkelthetens skyld kun kommunevåpen og kommuneflagg, selv om forslaget også omfatter fylkesvåpen og fylkesflagg.
Kommuneflagg som skal brukes på kommunens offentlige bygninger, eiendommer og institusjoner, må godkjennes av Kongen, jf. lov 29. juni 1933 nr. 2 om flagging på kommunenes offentlige bygninger (lov om flagging på kommunale bygninger).
Siden kommunevåpen må godkjennes av Kongen for å benyttes i kommuneflagg, er gjeldende praksis at det samtidig søkes om Kongens godkjenning av selve kommunevåpenet etter at Arkivverket har gjort en vurdering av kommunens søknad. Godkjenningsordningen for kommunevåpen er ikke nærmere regulert i lovverket, men er basert på langvarig forvaltningspraksis.
I Sundvolden-erklæringen heter det:
Kommunene er grunnmuren i det norske demokratiet. Regjeringen vil styrke lokaldemokratiet ved å flytte makt og ansvar til kommunene. Det betyr at folk flest får økt innflytelse over sin egen hverdag og sitt eget lokalmiljø. (…) Regjeringen vil foreta en gjennomgang av oppgavene til fylkeskommunene, fylkesmennene og staten med sikte på å gi mer makt og myndighet til mer robuste kommuner.
For å styrke det kommunale selvstyret og flytte makt og ansvar til kommunene, foreslår departementet at kompetansen til å fastsette kommunevåpen og kommuneflagg skal ligge hos det enkelte kommunestyret. Dette innebærer at det ikke lenger vil være noe krav om godkjenning av Kongen for å benytte kommunevåpenet i kommuneflagg.