10 Lovfeste at resterende stønadsperiode faller bort når stønadsperioden for nytt barn starter
10.1 Gjeldende rett
Foreldrepengeuttaket må være avsluttet innen barnet fyller tre år. I og med at det er mulig å utsette uttaket så vidt lenge, hender det at stønadsperioden ikke er avsluttet før neste fødsel eller adopsjon.
Det følger av langvarig forvaltningspraksis at dersom hele stønadsperioden for et barn ikke er avviklet når stønadsperiode for nytt barn starter, faller ubrukte dager bort. Dette følger også av Ot.prp. nr. 104 (2004–2005):
«Hvis stønadsmottaker får nytt barn i stønadsperioden, bortfaller derfor en eventuell gjenværende stønadsperiode for det forrige barnet. Bakgrunnen for dette er at inntektstapet ikke kompenseres to ganger.»
Dagens praksis går imidlertid ikke fram av lovteksten.
10.2 Høringen
Arbeids- og velferdsdirektoratet, Juridisk rådgivning for kvinner (JURK) og Norsk Tjenestemannslag støtter forslaget.
JURK uttaler følgende:
«JURK stiller seg positive til å lovfeste fast og langvarig praksis. Innskrenkninger i en stønadsmottakers rettigheter bør som et klart utgangspunkt følge direkte av loven for å ivareta hensynet til forutberegnelighet. Så lenge dette ikke fører til en innstramming i foreldrenes rettigheter, vil en lovfesting være positivt.»
Ingen instanser uttaler seg negativt til forslaget.
10.3 Departementets vurderinger og forslag
I dag praktiseres regelverket slik at dersom stønadsperioden for et nytt barn starter (senest tre uker før termin), faller stønadsdager foreldrene ikke har tatt ut for forrige barn, bort. Praksis er også nedfelt i tidligere lovforarbeider. Dagens praksis kan imidlertid ikke leses ut av lovteksten. Arbeids- og velferdsdirektoratet mener at det vil være enklere å veilede brukerne når etaten kan vise til en klar lovhjemmel. En klar lovregel vil antakelig også redusere antallet klager. For foreldre som selv orienterer seg i regelverket, vil det gi større forutsigbarhet hvis praksisen går direkte fram av loven.
Departementet kan ikke se at forslaget har ulemper. Lovfesting innebærer ikke innstramming i foreldrenes rettigheter, men er en klargjøring av rettstilstanden. Lovfesting av dagens praksis vil gjøre reglene mer forutsigbare for brukerne og enklere å forvalte for NAV.
Ettersom lovfesting ikke innebærer noen endring sammenliknet med dagens praksis, vil forslaget ikke ha konsekvenser for stønadsbudsjettet.
Departementet foreslår å lovfeste dagens praksis som innebærer at gjenværende del av stønadsperioden faller bort når stønadsperiode for nytt barn starter.