11 Økonomiske og administrative konsekvenser
Forslagene i proposisjonen innebærer lovfesting av gjeldende rett, berører svært få brukere og/eller har svært små konsekvenser for brukerne som blir berørt. Se omtale under de enkelte punktene over. Etter departementets vurdering vil forslagene ikke få konsekvenser av betydning for stønadsbudsjettet.
For NAV vil forslagene ha både økonomiske og administrative konsekvenser. Som omtalt i kapittel 2, pågår en langsiktig og omfattende modernisering av IKT-systemene i NAV. Etaten arbeider for at oppgaver og arbeidsprosesser skal digitaliseres så langt det er mulig, og med mest mulig effektiv ressursbruk. Tilrettelegging for økt automatisering forutsetter forenklinger og tilpasninger i regelverket. Forslagene i denne proposisjonen skal bidra til at regelverket er godt tilrettelagt for nye IKT-systemer og for høyest mulig grad av automatisering i saksbehandlingen.
Foreløpige beregninger viser at de totale effektene av Prosjekt 2 i Arbeids- og velferdsetatens moderniseringsprosjekt kan gi netto besparelser for etaten på i størrelsesorden 43 mill. kroner fra 2021. Se nærmere omtale i Prop. 1 S (2016–2017) fra Arbeids- og sosialdepartementet. Arbeids- og velferdsdirektoratet opplyser at forslagene i denne lovproposisjonen i tillegg vil gi sparte investeringskostnader i Prosjekt 2 på om lag 1,5 mill. kroner og om lag 1,3 mill. kroner i årlig besparelse for etaten. Disse gevinstene kommer i tillegg til gevinster som allerede er beregnet i forbindelse med Prosjekt 2 i etatens moderniseringsarbeid.
Forslagene vil gi et enklere og mer forutsigbart regelverk. Dette kan innebære at brukerne behøver mindre tid til å sette seg inn i og forstå regelverket. Samtidig kan færre henvendelser fra brukere som trenger veiledning også gi besparelser for NAV. Se for øvrig omtale av konsekvenser for brukere og for etaten under det enkelte forslaget.
Forslagene vil ikke ha økonomiske og administrative konsekvenser av betydning for arbeidsgivere.