7 Lovfeste at arbeidsavklaringspenger tas med i beregningen ved direkte overgang til foreldrepenger
7.1 Gjeldende rett
Det følger av folketrygdloven § 14-7 at foreldrepenger skal beregnes etter de samme reglene som for beregning av sykepenger. Vanligvis er det inntekten på permisjonstidspunktet som legges til grunn for beregningen.
Dersom forelderen mottar arbeidsavklaringspenger før uttaket av foreldrepenger begynner, er praksis i dag at man ved beregningen legger til grunn ytelsen. Hvis forelderen har arbeidsinntekt i tillegg til arbeidsavklaringspenger, legges også arbeidsinntekten til beregningsgrunnlaget. Det er imidlertid ikke lovfestet hvordan foreldrepengene skal beregnes for personer som går direkte fra arbeidsavklaringspenger til foreldrepenger.
Folketrygdloven § 14-7 andre ledd fastsetter at for en kvinne som mottar dagpenger under arbeidsløshet eller sykepenger etter § 8-49, kan beregningsgrunnlaget fastsettes ut fra inntekten i de beste seks månedene av de siste ti månedene før hennes uttak tar til.
7.2 Høringen
I høringsnotatet foreslo departementet å lovfeste at dagsatsen for arbeidsavklaringspenger skal inngå i grunnlaget for beregning av foreldrepenger for foreldre som går direkte over fra arbeidsavklaringspenger til foreldrepenger. Departementet foreslo også å presisere at unntaksregelen for beregning av foreldrepenger der kvinnen har mottatt dagpenger under arbeidsløshet eller sykepenger etter folketrygdloven § 8-49 kun skal benyttes der dette er mest gunstig for kvinnen.
Arbeids- og velferdsdirektoratet, Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon, Juridisk rådgivning for kvinner (JURK) og Norsk Tjenestemannslag uttaler at de støtter forslaget om å lovfeste at arbeidsavklaringspenger skal tas med ved beregning av foreldrepenger. Ingen høringsinstanser uttaler seg mot forslaget.
Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon uttaler at
«Selv om dette har vært praksis ved beregning av ytelsen, er det viktig å få dette inn i loven slik at man sørger for rettsikkerhet og likebehandling.»
Arbeids- og velferdsdirektoratet foreslår imidlertid en justering av lovteksten sammenlignet med departementets forslag, se i punkt 7.3 nedenfor.
Arbeids- og velferdsdirektoratet og Juridisk rådgivning for kvinner (JURK) støtter forslaget om en presisering i lovteksten av at unntaksregelen for beregning av foreldrepenger for kvinner som er arbeidsledige kun skal benyttes der dette er mest gunstig for kvinnen.
7.3 Departementets vurderinger og forslag
Departementet mener det bør være tydelig hvilke regler som skal gjelde ved beregningen av foreldrepenger. Slik klarhet oppnås best hvis reglene går fram av lovteksten. Det er enklere både for brukerne og for NAVs saksbehandlere om praksis lovfestes. For NAV blir det enklere å informere og å veilede brukerne om regelverket.
Opplysninger om utbetalte arbeidsavklaringspenger kan hentes direkte fra Arbeids- og velferdsetatens systemer, eventuelt fra A-ordningen, og saksbehandlingen kan dermed automatiseres. Etaten unngår en manuell og tidkrevende oppgave.
Departementet foreslår på denne bakgrunn å lovfeste at utbetalte arbeidsavklaringspenger skal inngå i grunnlaget for beregning av foreldrepenger for foreldre som går direkte over fra arbeidsavklaringspenger til foreldrepenger. De periodene med arbeidsavklaringspenger som skal tas med i beregningen, skal være de samme periodene som ellers inngår i foreldrepengegrunnlaget. Hvis vedkommende delvis er i arbeid, vil både arbeidsavklaringspenger og inntekten fra arbeid inngå i beregningsgrunnlaget. Arbeids- og velferdsdirektoratet foreslår å presisere i lovteksten at dette gjelder foreldre som mottar arbeidsavklaringspenger når stønadsperioden for foreldrepenger starter. Ettersom forslaget innebærer lovfesting av dagens praksis, har det ikke konsekvenser for stønadsbudsjettet.
Folketrygdloven § 14-7 andre ledd har en særregel for beregning av foreldrepenger i tilfeller der en kvinne mottar dagpenger under arbeidsløshet eller sykepenger etter § 8-49. Beregningsgrunnlaget kan i disse tilfellene fastsettes ut fra inntekten i de beste seks av de siste ti månedene før hennes uttak av foreldrepenger tar til. Departementet foreslår en presisering i lovteksten som tydeliggjør at unntaksregelen gjelder i de tilfellene der dette vil være mest gunstig for kvinnen. Hvis hovedregelen vil gi høyest utbetaling, skal denne fortsatt benyttes. Den foreslåtte endringen er en tydeliggjøring av reglene, og innebærer ingen materielle endringer.