2 Bakgrunnen for lovforslaget
2.1 Bakgrunn
Formålet med tilbakeholdsretten er å sikre effektiv håndhevelse og bedre etterlevelse av regelverket, for derigjennom å bidra til økt trafikksikkerhet, bedre fremkommelighet, likebehandling og rettferdig konkurranse mellom aktørene i transportbransjen. Dersom en bot eller et overtredelsesgebyr ikke blir betalt på stedet er det begrensede muligheter for å inndrive betalingen på tvers av landegrensene, med unntak av i de nordiske landene hvor det finnes en overenskomst som forenkler inndriving av bøter. Bøter og overtredelsesgebyrer vil miste sin preventive effekt dersom det ikke finnes effektive muligheter til å sikre at sanksjonen faktisk betales.
Vegtrafikkloven § 36 b åpner i dag for at kjøretøy (både motorvogner og kjøretøy som trekkes av motorvogner) kan holdes tilbake dersom en motorvognfører ilegges eller antas å ville bli ilagt straff (bot) eller gebyr for overtredelse av vegtrafikklovgivningens bestemmelser, forutsatt at det er nødvendig for å sikre betaling. Kjøretøyet kan holdes tilbake inntil bot, gebyr og omkostninger er betalt, eller det er stilt sikkerhet for betalingen.
EU-domstolen har i sak C-501/141 konkludert med at tilbakehold av transportforetakets kjøretøy for å sikre betaling av bot eller overtredelsesgebyr ilagt føreren, ikke er proporsjonalt (og dermed ikke tillatt) med mindre eieren av kjøretøyet, typisk transportforetaket, holdes ansvarlig for overtredelsesgebyret eller boten. Helt konkret gjaldt denne saken en tolkning av bestemmelser i kjøre- og hviletidsforordningen, men da proporsjonalitetsprinsippet følger av flere EU-rettsakter, og er et viktig prinsipp ved myndighetsutøvelse også etter norsk rett, er det grunn til å se på avgjørelsen i et videre perspektiv. I kjøre- og hviletidsforordningen er det hjemmel for å holde foretaket ansvarlig for overtredelser av forordningens bestemmelser.
Ordlyden i dagens bestemmelse åpner for å holde tilbake kjøretøyet for å sikre betaling av sanksjoner ilagt føreren, uavhengig av hvem som eier kjøretøyet. Bestemmelsen legger dermed til rette for en praksis i strid med proporsjonalitetsprinsippet slik det er tolket av EU-domstolen. Kontrollmyndighetene ble derfor instruert om å endre praksis inntil videre, slik at et kjøretøy bare holdes tilbake der fører og eier er samme person. Dette for å sikre at det ikke skjer tilbakehold i strid med EU-retten slik den er tolket av EU-domstolen. Denne praksisendringen innebærer imidlertid at de inndrivingsmulighetene som ligger i tilbakeholdsretten er betydelig svekket.
Endringen er nødvendig for å sikre samsvar mellom den som holdes ansvarlig for betaling av den økonomiske sanksjonen og den som rammes av tilbakeholdet. Endringen vil innebære at kjøretøyet kan holdes tilbake for å sikre betaling av sanksjoner som ilegges eieren av kjøretøyet, typisk transportforetaket. Den som disponerer kjøretøyet, for eksempel ved leie- eller leasingavtale, likestilles med eier i forslag til ny bestemmelse. Endringen vil bringe norsk rett i samsvar med EU-retten, samtidig som formålet med tilbakeholdsretten ivaretas. Behovet for å kunne holde tilbake et kjøretøy for å sikre betaling av sanksjoner ilagt eieren, er også trukket frem uavhengig av EU-domstolens avgjørelse, da dette er nødvendig for å sikre betaling av sanksjoner som i dag ilegges transportforetaket, for eksempel der det ilegges gebyr for manglende bombrikke.
I forbindelse med lovarbeidet vurderte Vegdirektoratet om det også ville være behov for å endre lovens bestemmelser om ansvar for å sikre at eier av kjøretøyet, typisk transportforetaket, kunne holdes ansvarlig for overtredelser i større grad enn det som gjøres i dag. I mange tilfeller vil det være foretaket som ved retningslinjer, instruksjoner, opplæring, kontroll, planlegging av ruter og som eier av kjøretøyet, er nærmest til å forhindre overtredelser av en rekke bestemmelser. Kjøre- og hviletidsregler, regler om kabotasje og kjøretøytekniske regler er eksempler på dette. I mange tilfeller er det videre transportforetaket som eventuelt vil være tjent med at slike regler brytes. Ved brudd på slike bestemmelser er det naturlig at foretaket blir ilagt sanksjon, eventuelt blir holdt solidarisk ansvarlig for sanksjon ilagt føreren. Ved overtredelse av bestemmelser som i større grad er knyttet direkte til føreren og hvor det ikke er nærliggende at foretaket kan avverge overtredelsen og foretaket heller ikke vil være tjent med at reglene brytes, for eksempel brudd på promillebestemmelser, kan det derimot være naturlig at føreren alene holdes ansvarlig. Der føreren alene er ilagt en sanksjon, vil ikke transportfirmaets kjøretøy kunne holdes tilbake for å sikre betaling, heller ikke etter lovendringen. Vegdirektoratet konkluderte med at vegtrafikkloven og straffeloven i tilstrekkelig grad åpnet for å holde transportforetaket ansvarlig for overtredelsesgebyret eller boten i de tilfellene det ville være naturlig, og at det dermed ikke ville være behov for lovendring om ansvar. Det kan imidlertid være behov for enkelte forskriftsendringer samt praksisendringer knyttet til hvilket subjekt som skal anmeldes eller ilegges gebyr. Det er igangsatt et forskriftsarbeid om avkriminalisering av enkelte overtredelser, hvor det tas sikte på økt bruk av overtredelsesgebyr fremfor straff der dette anses hensiktsmessig. I den forbindelse vurderes det også hvilket subjekt som skal kunne ilegges de ulike sanksjonene.
Yrkestransportloven har i dag ingen hjemmel for kontrollmyndighetene til å holde tilbake kjøretøy for å sikre betaling av ilagte bøter eller gebyrer. For å øke den preventive virkningen av sanksjoner ilagt for brudd på yrkestransportloven, foreslås det å innføre en tilsvarende hjemmel for tilbakehold av kjøretøy. Behovet er belyst i kabotasjerapporten fra 2014. Innføring av hjemmel for tilbakehold er et av punktene i Granavolden-plattformen: «Regjeringen vil […] Sikre mulighet til å holde tilbake kjøretøy som bryter regler for kabotasje eller som begår annen transportkriminalitet». Kabotasjereglene følger av yrkestransportregelverket.
I forbindelse med en tidligere endring i vegtrafikklovens bestemmelser om tilbakeholdsrett for sikring av bøter og gebyrer, jf. Prop. 45 L (2014–2015), tok Justis- og beredskapsdepartementet og Riksadvokaten opp spørsmålet om hvorvidt rettssikkerheten til den som ble rammet av tilbakehold var tilstrekkelig ivaretatt. Departementet sluttet seg da til synspunktet om at det burde vurderes nærmere hvorvidt det var behov for å stille ytterligere rettssikkerhetsgarantier, og at dette ville bli gjort på et senere tidspunkt. På bakgrunn av disse uttalelsene ble det vurdert om det var behov for endringer, bl.a. i saksbehandlingsreglene. Departementet har kommet frem til at det ikke er behov for å innføre særskilte rettssikkerhetsgarantier ut over det som allerede følger av gjeldende rett, for eksempel forvaltningsloven og tvisteloven. Forslaget om å lovfeste forholdsmessighet som et vilkår for tilbakehold, vil imidlertid bidra til å sette rammer for skjønnsutøvelsen og legge til rette for en mer fullstendig domstolskontroll og slikt sett bidra til bedre rettssikkerhet for den enkelte. Se mer om dette under punkt 6.
På bakgrunn av dette sendte Statens vegvesen på høring forslag til endringer i vegtrafikkloven og yrkestransportloven. Da høringen ble gjennomført før omorganiseringen av Statens vegvesen 1. januar 2020, omtales delene av organisasjonen med navn i henhold til den gamle ordningen (Vegdirektoratet og SVV Region øst, vest, nord, sør og midt). Også fylkeskommunene omtales her med de navnene som gjaldt da forslaget var på høring høsten 2019.
2.2 Høringen
Vegdirektoratet sendte forslaget på høring 21. juni 2019 med frist 1. september 2019. Forslaget ble gjort offentlig tilgjengelig på www.vegvesen.no og ble sendt til følgende instanser:
Arbeids- og sosialdepartementet
Barne- og likestillingsdepartementet
Finansdepartementet
Forsvarsdepartementet
Helse- og omsorgsdepartementet
Justis- og beredskapsdepartementet
Klima- og miljødepartementet
Kommunal- og moderniseringsdepartementet
Kulturdepartementet
Kunnskapsdepartementet
Landbruks- og matdepartementet
Nærings- og fiskeridepartementet
Olje- og energidepartementet
Utenriksdepartementet
Akershus fylkeskommune
Alta kommune
Aust-Agder fylkeskommune
Bardu kommune
Buskerud fylkeskommune
Drammen kommune
Finnmark fylkeskommune
Hedmark fylkeskommune
Hordaland fylkeskommune
Karasjok kommune
Kautokeino kommune
Kristiansand kommune
Lebesby kommune
Lillehammer kommune
Lyngen kommune
Møre og Romsdal fylkeskommune
Nordland fylkeskommune
Nordreisa kommune
Nord-Trøndelag fylkeskommune
Oppland fylkeskommune
Porsanger kommune
Porsgrunn kommune
Rogaland fylkeskommune
Saltdal kommune
Skien kommune
Snåsa kommune
Sogn og Fjordane fylkeskommune
Stavanger kommune
Stor-Elvdal kommune
Sør-Trøndelag fylkeskommune
Sør-Varanger kommune
Tana kommune
Telemark fylkeskommune
Troms fylkeskommune
Tromsø kommune
Trondheim kommune
Vest-Agder fylkeskommune
Vestfold fylkeskommune
Vinje kommune
Østfold fylkeskommune
Datatilsynet
Direktoratet for Arbeidstilsynet
Direktoratet for forvaltning og IKT
Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap
Forsvarsstaben
Helsedirektoratet
Klima- og forurensningsdirektoratet
Konkurransetilsynet
KRIPOS
Kystverket
Miljødirektoratet
Nasjonal kommunikasjonsmyndighet
Politidirektoratet
Regelrådet
Regjeringsadvokatembetet
Sivilombudsmannen
Statens innkrevingssentral
Statens vegvesen – regionene
Tolldirektoratet
Utlendingsdirektoratet
Utdanningsdirektoratet
American Car Club of Norway
Arbeidsgiverforeningen SPEKTER
ARKA Rogaland AS
AS Fartskriver
ASKO
AS Transportprodukter
Autobransjens Leverandørforening
Autodata AS
Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund
Bamble Mekaniske Indusri
Bardu sjåførskole
Bekkelund & Knutsen AS
Bilimportørenes Landsforening
Bilservice Konsult AS
Bussbygg AS
DB Schenker Norge
DSV Road Norge
Ekeri Norge AS
Enjac AS
Falck Redning AS
Forlaget Last og Buss A/S
Frie Bilimportørers Forening
Grunnskolens trafikk- og mopedfaglige forum Vestfold
HBK Verdal
H.C Petersen Norge AS
HE-Plan AS
Hiab AS
Hillevåg Mek Verksted AS
Karmsund Sveis og Påbygg AS
KNAS AS
Kombimatic
Kommunenes Sentralforbund
Kongelig Norsk Automobilklub
Lafinto AS
Landsorganisasjonen i Norge
Larsnes Auto
Lastebileiernes Forening
LeasePlan Norge AS
Loyd's Industri A/S
MAN Truck & Buss Norge AS
Maskinentreprenørenes Forbund
Maskingrossistenes Forening
Mesta Konsern AS
Moflaten Smie og Verksted AS
MoRek AS
Møllergruppen
NAF Trafikksenter AS
Nettbuss AS
NHO Logistikk- og Transport
NHO Mat og Drikke
NHO Transport
Nobina Norge AS
Nor Slep AS
Nor-Ka AS
Nord Karmøy Sveis AS
Nord-kran AS
Norges Automobil-forbund
Norges Bilbransjeforbund
Norges Bondelag
Norges Caravanbransjeforbund
Norges Lastebileier-Forbund
Norgesbuss AS
Norsk Bonde- og Småbrukarlag
Norsk Industri
Norsk Tjenestemannslag
Norsk Trafikkmedisinsk Forening
Norsk Transportarbeiderforbund
NTM Trailer & Tipp AS
Næringslivets Hovedorganisasjon
Närko Norge AS
Opplysningsrådet for Veitrafikken
Oslo Handelsstands Forening
Posten Norge-konsernet
Rambøll Norge AS
Robol AS
Rognskog Bil
Rolands Lastebilpåbygg AS
Romerike buss og trailerskole
Rosendal Maskin
Ruter AS
Scania Norge
Sjekkpunkt Norge AS
Skab Norge AS
Skare & Nes AS
Skandinavisk Trafikksenter AS
SOTIN
Straumen Bil AS
T N Vangs Mek Verksted AS
Thermo King Norge AS
Tide Buss AS
Trafikkforum AS
TrailerBygg AS
Traktor- og landbruksmaskinimportørenes forening
Transport og Bilfagenes Opplæringskontor Tobo
Transportbransjens opplæringskontor i Møre og Romsdal v/Jon Brødremoen
Transportøkonomisk institutt
Truck & Trailer Industry AS
Trygg Trafikk
Unibuss
VBK Karosseri Horten AS
Viking Redningstjeneste
Vognteknikk AS
Wiks
Wilco AS
Yrkestrafikkforbundet
YS
Arbejdstilsynet
Arbets- och näringsministeriet
Arbetsmiljöverket
Danske Busvognmænd
Näringsdepartementet
STRO
Transportministeriet Danmark
Færdselsstyrelsen Danmark
Transportstyrelsen Sverige
Det ble mottatt 21 høringssvar. Av de mottatte innspillene hadde følgende ingen merknader:
Forsvarsdepartementet
Helse- og omsorgsdepartementet
Klima- og miljødepartementet
Landbruks- og matdepartementet
Utenriksdepartementet
Statens vegvesen Region vest
Statens vegvesen Region øst
Statens vegvesen Region sør
Østfold fylkeskommune
ATL – Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund
KNA Kongelig Norsk Automobilklub
Finlands Arbets- og näringsministerium
Følgende har avgitt uttalelse med merknader:
Justis- og beredskapsdepartementet
Politidirektoratet
Skattedirektoratet
Statens vegvesen Region midt
Statens vegvesen Region nord
Statens vegvesen v/Krimseksjonen
Fellesforbundet
Norges Lastebileier-Forbund
Yrkestrafikkforbundet
Høringsinstansene er i all hovedsak positive til forslaget og mener endringene kan ha en preventiv effekt og sikre bedre etterlevelse av regelverket.
Fotnoter
http://curia.europa.eu/juris/document/document.jsf;jsessionid=BF0916A7F6C5CC5ADEBA733869728B42?text=&docid=184669&pageIndex=0&doclang=en&mode=lst&dir=&occ=first&part=1&cid=115997