15 Ikrafttredelse og overgangsbestemmelser
Departementet foreslår at suppleringsskatteloven skal tre i kraft straks, med virkning fra og med 2024.
Suppleringsskatt er en inntektsskatt. Beregningsmetoden for suppleringsskatt er i stor grad knyttet til regnskapsmessige størrelser. I tilfeller hvor regnskapsåret følger kalenderåret, vil loven første gang få virkning for regnskapsåret 2024.
Avvikende regnskapsår reiser særlige problemstillinger. Avvikende regnskapsår kan etter skatteforvaltningsforskriften § 8-2-2 andre ledd legges til grunn som inntektsår for skattefastsettingen. En særregel for avvikende regnskapsår er gitt i skatteloven § 14-1 tredje ledd. Etter denne bestemmelsen skal inntekten fastsettes til det beløpet den utgjorde siste regnskapsår som ble avsluttet før 1. januar i det året skatten fastsettes.
Suppleringsskatteloven med forskriftsbestemmelser er et omfattende regelverk, som medfører nye rapporteringsrutiner. Av hensyn til de rapporteringspliktige, bør reglene ikke gjøres gjeldende for avvikende regnskapsår som avsluttes i 2024. I stedet bør loven ved avvikende regnskapsår få anvendelse første gang for regnskapsår som påbegynnes i 2024. Flere andre land har signalisert at de vil benytte en slik løsning, og den samme løsningen følger av EUs direktiv om minimumsskatt.
På denne bakgrunn foreslår departementet at det blir presisert i ikrafttredelsesbestemmelsen at loven får virkning for regnskapsår som begynner etter 31. desember 2023. Første leveringsfrist for GIR skal tidligst være 30. juni 2026.
I modellreglene er overgangsbestemmelser gitt i et eget kapittel, jf. modellreglene kapittel 9. Lovforslaget inneholder ikke et tilsvarende eget kapittel med overgangsbestemmelser. I stedet er nødvendige innfasingsregler gitt i direkte tilknytning til de ulike bestemmelsene i lovforslaget. Disse innfasingsbestemmelsene er omtalt i sammenheng med de aktuelle bestemmelsene foran i denne proposisjonen.