2 Bakgrunn for lovforslagene
2.1 Innledning
Etter den tidligere havne- og farvannsloven (2009) hadde politiet adgang til å ilegge forenklet forelegg ved fartsovertredelser på sjøen. Som følge av ny havne- og farvannslov, som trådte i kraft 1. januar 2020, har ikke politiet lenger adgang til å ilegge forenklet forelegg. Havne- og farvannsloven (2019) har istedenfor innført overtredelsesgebyr for brudd på en rekke bestemmelser, inkludert fartsovertredelser. Erfaringer fra båtsesongen 2020 viser imidlertid at forenklet forelegg vil være en mer hensiktsmessig måte å håndheve fartsovertredelser på enn overtredelsesgebyr. Det er derfor ønskelig å gjeninnføre 2009-lovens system for håndheving av fartsovertredelser. I tillegg foreslås enkelte andre nødvendige endringer, blant annet å gi departementet hjemmel til å gi forskrift om vrakfjerning og tydeliggjøre hjemmelsgrunnlaget for å føre tilsyn med kommunenes innkreving av farvannsavgiften.
2.2 Høringen
Samferdselsdepartementet sendte 25. august 2020 forslag til endringer i havne- og farvannsloven på høring, med svarfrist 22. september 2020. Høringsfristen var på fire uker, kortere enn minstetiden på seks uker etter utredningsinstruksen. Departementet mente det var grunn til å ha en kortere frist enn seks uker for å sikre at de nye reglene for håndheving av fartsovertredelser kan tre i kraft 1. januar 2021, og før båtsesongen 2021. Ettersom disse reglene eksisterte etter tidligere havne- og farvannslov, og de fleste andre endringene er av mindre betydning, ble det ansett som tilstrekkelig med fire ukers høringsfrist.
Høringsinstansene ble bedt om å videresende høringsbrevet til andre relevante høringsinstanser som ikke stod på høringslisten. Høringsbrevet ble sendt til følgende institusjoner og organisasjoner:
Departementene
Kommunene
Fylkeskommunene
Fylkesmennene
Datatilsynet
Konkurransetilsynet
Kystverket
Miljødirektoratet
Politidirektoratet
Regjeringsadvokaten
Riksadvokaten
Sametinget
Sjøfartsdirektoratet
Sysselmannen på Svalbard
Vegdirektoratet
Den Norske Turistforening
Friluftsrådenes Landsforbund
Hurtigbåtenes Rederiforbund
Kommunenes Sentralforbund
Kongelig Norsk Båtforbund
Kystrederiene
Landsorganisasjonen i Norge
Norske Havner
NHO Logistikk og Transport
NHO Sjøfart
Norges Motorsportforbund
Norges Rederiforbund
The Nordic Association of Marine Insurers (CEFOR)
Departementet har mottatt 17 høringssvar, 9 av disse var uten merknader. Departementet mottok høringsuttalelser med realitetsmerknader fra:
Forsvarsdepartementet
Kommunal- og moderniseringsdepartementet
Justis- og beredskapsdepartementet
Riksadvokaten
Norsk Friluftsliv
Politidirektoratet
Sarpsborg kommune
Oslo Politidistrikt
I tillegg uttaler Kystverket og Norske Havner at de slutter seg til forslaget uten at de har konkrete merknader til høringen.
Hovedsynspunktene i høringsuttalelsene gjengis i proposisjonen. Alle høringsuttalelsene er i sin helhet tilgjengelige på regjeringens nettsider.