4 Fremmed rett
4.1 Danmark
I henhold til den danske våpenloven og eksplosivbekjentgjørelsen er det forbudt å kjøpe, ha eller bruke eksplosiv-stoffer eller enkelte utgangsstoffer uten tillatelse. Forbudet gjelder ikke innførsel til ervervsmessige formål. Forhandlere kan omsette stoffene hvis foretaket er registrert hos myndighetene og stoffene lagres i henhold til regelverket. Politiet kan i spesielle tilfeller gi unntak fra forbudet. Privatpersoner som ønsker å kjøpe utgangsstoffene i konsentrasjoner over det som er angitt må skaffe en lisens fra politiet.
Det er foreslått å innføre en lisensordning for stoffene i forordningens vedlegg 1, på linje med den gjeldende ordning i bekjentgjørelse om utgangsstoffer til eksplosivstoffer. De stoffer som allerede er regulert i ovennevnte bekjentgjørelse skal reguleres på samme måte som etter forordningen, herunder rapportering av mistenkelige transaksjoner. Straff foreslås til bøter og fengsel i inntil fire måneder, eller under skjerpende omstendigheter fengsel i to år.
4.2 Sverige
Mistenkelige transaksjoner og tyveri av utgangsstoffer skal i Sverige meldes til politiet.
I Sverige har regjeringen nedsatt en nasjonal arbeidsgruppe for eksplosivsikkerhet. Gruppen består av representanter fra MSB, politiet og næringen, og har ansvar for at forpliktelser i EUs handlingsplan mot terror implementeres i Sverige.
Det er foreslått å innføre tillatelsesregime for oppbevaring, innførsel, besittelse og bruk av hydrogenperoksid, nitrometan og salpetersyre og blandinger som inneholder slike stoffer, over de konsentrasjonsgrenser som angis i vedlegg 1. Tilsyn skal gjøres av kommunen, med adgang til bistand fra politi. Sanksjoner for overtredelser er foreslått til straff i form av bøter eller fengsel i ett år. Ved grov overtredelse ilegges straff i form av fengsel fra seks måneder til fire år. For unnlatelse av å rapportere mistenkelige transaksjoner eller forsøk på sådanne eller betydelige svinn og tyveri, foreslås det straff i form av bøter eller fengsel i seks måneder. Det foreslås hjemmel for beslagleggelse av ulovlige utgangsstoffer for eksplosiver og utbytte av lovbrudd knyttet til slike, i tillegg til eiendeler som anvendes som hjelpemiddel ved lovbruddet.
4.3 Storbritannia
Enkelte av stoffene i forordning (EU) nr. 98/2013, vedlegg 1 og 2, er omfattet av regelverk om narkotikaprekusorer klassifisert i eget system. Avhengig av kategoriseringsklasse kreves lisens eller registrering for alle virksomheter. Forretningslokaler må også registreres og mistenkelige transaksjoner skal rapporteres. Det er krav til arkiv («paper trail») for transaksjoner, og det er straff for ikke å registrere seg eller ha korrekt lisens.
I Storbritannia har man for utgangsstoffer for eksplosiver prioritert dialog og bransjeavtaler, samt drevet direkte og oppsøkende informasjonsarbeid, fremfor regulering i lov og forskrift.
Ved gjennomføring av forordning (EU) nr. 98/2013 vil Storbritannia i forskrift innføre et lisensregime fremfor et forbud for stoffene i vedlegg 1.
4.4 Nederland
I Nederland har eksperter fra myndighetene og kjemikalieindustrien gått sammen om å utforme tiltak for å minimere risikoen for bruk av disse kjemikaliene til villede uønskede handlinger. Det er opprettet en egen telefonlinje, Homemade Explosive Information line, som forhandlere kan bruke ved mistenkelige transaksjoner. I påvente av EU-reguleringer finnes det frivillige avtaler for bl.a. hydrogenperoksid og nitrometan. Det foreligger også en frivillig avtale om salpetersyre. I avtalen anbefales et fullstendig forbud mot salg av salpetersyre til privatpersoner uavhengig av konsentrasjon, registrering av transaksjoner og rapportering av mistenkelige transaksjoner.