5 Noen problemstillinger knyttet til forståelsen av undersøkelsesforordningen
Departementet har knyttet en rekke kommentarer til forståelsen av undersøkelsesforordningen andre steder i proposisjonen. Den globale mellomstatlige luftfartsorganisasjonen ICAO (International Civil Aviation Organisation) har nylig vært på inspeksjon hos Statens havarikommisjon for transport og ser ut til å konkludere med at noen av bestemmelsene i undersøkelsesforordningen ikke tilfredsstiller de kravene som følger av Chicago-konvensjonen som er grunnlaget for ICAO-samarbeidet. Utgangspunktet er at EU har som klar ambisjon å påse at EU-retten er i overensstemmelse med Chicago-konvensjonen, slik at medlemsstatene ikke tvinges til å bryte sine internasjonale forpliktelser. Dette prinsippet er uttrykt i en rekke sammenhenger, og det kan ikke herske noen tvil om at EU kun tilsiktet å supplere, og eventuelt klargjøre, de forpliktelsene som følger av Chicago-konvensjonen da undersøkelsesforordningen ble utformet. Denne forutsetningen gjenspeiles i punkt 5 i fortalen til undersøkelsesforordningen. Det har derfor formodning mot seg at forordningen skulle stride mot Chicago-konvensjonen.
ICAO spør i sin foreløpige inspeksjonsrapport om undersøkelsesforordningen gir grunnlag for å gjenåpne ulykkesundersøkelser som har blitt avsluttet. Den gjeldende norske forskriften om undersøkelse av luftfartsflyulykker og luftfartshendelser har en særskilt bestemmelse som tillater gjenåpning dersom «nytt og vesentlig materiale» tilsier det. En tilsvarende bestemmelse finnes ikke i undersøkelsesforordningen. Departementet ser imidlertid ingen god grunn til å innfortolke noe forbud mot gjenopptagelse i forordningen. Departementet legger til grunn at de gjennomføringsbestemmelsene som foreslås gir hjemmel til å vedta forskriftsbestemmelser om at SHT kan gjenoppta luftfartsundersøkelser, slik at dette eventuelle avviket er mulig å avhjelpe.
Dernest kan ICAO ikke se at undersøkelsesforordningen gir et klart grunnlag for at alle de statene som på en eller annen måte er knyttet til ulykker og hendelser gis adgang til å delta i undersøkelser (registreringsstat, operatørstat, designstat og produsentstat). Svakheten består typisk av at slike representanter fra land utenfor EU/EØS ikke er sikret deltakelse. Uten å ta stilling til i hvilken grad dette er korrekt, legger departementet til grunn at hjemlene i lovutkastet gjør det mulig å vedta forskriftsbestemmelser om slik deltakelse.