8 Endringen i statsborgerloven
Det foreslås en mindre presisering i statsborgerlovens bestemmelse om at barn blir norsk statsborger ved fødselen dersom faren eller moren er norsk statsborger, slik at det lovfestes at det er et krav at foreldreskapet følger av barneloven. Se lovutkastet til statsborgerloven § 4 første ledd første punktum og § 37 andre ledd første punktum og merknaden til bestemmelsene i punkt 10.2.
UNE påpeker at det av informasjonshensyn kan være nyttig å presisere at foreldreskapet må følge av barnelova, slik departementet har foreslått å gjøre i statsborgerloven § 4. Øvrige høringsinstanser har enten ingen merknad eller er positive til forslaget om å presisere sammenhengen mellom statsborgerloven og barneloven. Departementet opprettholder dermed forslaget i høringsnotatet om en slik presisering.
UNE stiller imidlertid spørsmål om det ikke bør tydeliggjøres hvilket tidspunkt man vurderer de ulike vilkårene i statsborgerloven § 4 på. Når det gjelder spørsmålet om hvem som er «far eller mor», antar UNE at særlig tidspunktet for fastsettelsen av farskap vil kunne variere. Når det gjelder kravet om at far eller mor «er norsk statsborger», vil det være forelderens statsborgerskap på fødselstidspunktet som er avgjørende for om barnet får norsk statsborgerskap. Et særlig spørsmål her er hva som skjer dersom den forelderen barnet avleder statsborgerskap fra senere får sitt norske statsborgerskap tilbakekalt på grunn av at det er gitt uriktige opplysninger.
UNE foreslår også at departementet vurderer å innta en lignende presisering i statsborgerloven § 37 andre ledd som den som er foreslått i § 4. Statsborgerloven § 37 andre ledd er en overgangsbestemmelse som fastsetter at barn under 18 år født før statsborgerloven trådte i kraft 1. september 2006 som ikke er norsk statsborger, ved melding har rett til å bli norsk statsborger dersom faren var norsk statsborger da barnet ble født.
Departementet er enig med UNE i at det i statsborgerloven § 37 andre ledd bør gjøres en tilsvarende presisering som i statsborgerlovens § 4. Når det gjelder spørsmålet om hva som skjer med barns statsborgerskap når foreldrene får tilbakekalt sitt norske statsborgerskap, så er dette en problemstilling som er en del av oppfølgingen av Stortingets anmodningsvedtak nr. 651. I dette vedtaket framgår det: Stortinget ber regjeringen foreslå nødvendige lovendringer for å presisere at barn og barnebarn ikke kan miste statsborgerskapet som følge av feil begått av foreldre eller besteforeldre. Eventuelle unntak og avgrensninger med hensyn til umyndige barn må utredes og vurderes nærmere i lovarbeidet.