4 Endring i adopsjonsloven
4.1 Gjeldende rett
Offentlige myndigheter som har hjemmel i lov til å innhente opplysninger fra Folkeregisteret, kan gjøre dette uten hinder av taushetsplikt, jf. folkeregisterloven § 10-2. Det er forutsatt i Prop. 164 L (2015–2016) punkt 18.4.4 til ny folkeregisterlov at hjemmelen må framgå av den aktuelle særloven. Ifølge forarbeidene til ny folkeregisterlov er det den etaten eller virksomheten som trenger taushetsbelagt informasjon fra Folkeregisteret, som selv er nærmest til å begrunne behovet for det, og bør være ansvarlig for å sikre nødvendig lovhjemmel. En slik hjemmel til å innhente taushetsbelagte opplysninger fra Folkeregisteret fremgår ikke i dag av adopsjonsloven, som er den aktuelle særloven på området.
4.2 Forslaget i høringsnotatet
Departementet foreslo i høringsnotatet at adopsjonsloven endres ved at det i loven inntas en bestemmelse som gir hjemmel til å innhente taushetsbelagte opplysninger fra Folkeregisteret når dette er nødvendig for å behandle adopsjonssaker.
4.3 Høringsinstansenes syn
Bufdir støtter forslaget om å innta en ny bestemmelse i adopsjonsloven som gir offentlige myndigheter hjemmel til å innhente taushetsbelagte opplysninger fra Folkeregisteret når det er nødvendig for å utføre oppgaver etter adopsjonsloven. Ingen andre høringsinstanser har kommentert forslaget.
4.4 Departementets vurdering
Departementet opprettholder forslaget om å innta en bestemmelse i adopsjonsloven som gir hjemmel til å innhente taushetsbelagte opplysninger fra Folkeregisteret når dette er nødvendig for å behandle adopsjonssaker.
Departementet viser til at Bufdir, Barne-, ungdoms- og familieetaten (Bufetat) og statsforvalterne kan ha oppgaver etter adopsjonsloven som gjør det nødvendig å innhente taushetsbelagte opplysninger fra Folkeregisteret. Dette gjelder både ved nasjonale og internasjonale adopsjonssaker. Det vises til lovforslaget om endring av adopsjonsloven § 35.