6 Endring i barnevernsloven
6.1 Gjeldende rett
Det følger av § 6-4 b i dagens barnevernlov at offentlige myndigheter uten hinder av taushetsplikt kan innhente opplysninger fra Folkeregisteret når det er nødvendig for å utføre oppgaver etter barnevernloven. Bestemmelsen er videreført i § 13-4 sjette ledd i ny barnevernslov som etter planen skal tre i kraft 1. januar 2023. Adgangen til å innhente opplysninger fra Folkeregisteret i forbindelse med samarbeid og kommunikasjon med stater som ikke er omfattet av Haagkonvensjonen, er ikke nærmere regulert.
6.2 Forslaget i høringsnotatet
Av hensyn til behandlingen av internasjonale barnevernssaker som ikke er omfattet av Haagkonvensjonen, foreslo departementet å tydeliggjøre i barnevernloven og i ny barnevernslov at Bufdir og andre barnevernsmyndigheter uten hinder av taushetsplikt kan innhente opplysninger fra Folkeregisteret også i slike saker, jf. barnevernloven § 6-4 b og barnevernsloven § 13-4 sjette ledd.
6.3 Høringsinstansenes syn
Bufdir gir i sin høringsuttalelse uttrykk for at de er enige med departementet i at adgangen til å innhente opplysninger i saker som berører stater som ikke er tilknyttet Haagkonvensjonen av 1996 bør lovreguleres.
Bufdir ga samtidig uttrykk for at også hjemmelen til å innhente opplysninger fra Folkeregisteret i saker utenfor konvensjonssamarbeidet burde plasseres i lov om Haagkonvensjonen 1996. Bufdir kom også med enkelte forslag til endringer i den foreslåtte bestemmelsen. Direktoratet ga uttrykk for at kompetansen til å innhente opplysninger i slike saker burde legges til Sentralmyndigheten for Haagkonvensjonen i stedet for til «offentlige myndigheter» som foreslått i høringsnotatet. Direktoratet foreslo også noen endringer i bestemmelsens ordlyd.
Justis- og beredskapsdepartementet gir i sin høringsuttalelse uttrykk for at det bør sikres at forslaget om endring av barnevernloven § 6-4 b om innhenting av opplysninger fra Folkeregisteret i tilknytning til myndighetenes oppfølging av barnevernssaker er tilstrekkelig dekkende, dersom dette skal fungere som et supplerende rettsgrunnlag etter artikkel 6 nr. 3.
6.4 Departementets vurdering
Departementet foreslår at sentralmyndigheten for Haagkonvensjonen 1996 skal gis hjemmel til også å innhente opplysninger fra Folkeregisteret i internasjonale barnevernssaker som ikke reguleres av Haagkonvensjonen. Departementet vurderer at en slik bestemmelse gir tilstrekkelig rettslig grunnlag etter personvernforordningen artikkel 6 nr. 3. Det kan bli gitt nærmere presiseringer av sentralmyndighetens arbeid med saker som ikke reguleres av Haagkonvensjonen i tildelingsbrev.
Det følger av artikkel 36 i konvensjonen at norske myndigheter ved alvorlig fare for et barn har plikt til å varsle stater som ikke er tilsluttet konvensjonen ved å sende en bekymringsmelding til staten barnet oppholder seg i. Videre har Bufdir fått i oppgave å motta og formidle henvendelser på vegne av norske og utenlandske myndigheter også i saker utenfor konvensjonen. Bufdirs oppgave med å håndtere informasjonsutveksling i slike saker er ikke lovregulert, men følger av tildelingsbrev (Tildelingsbrev 2016 tillegg nr. 1 punkt 3.5). Oppgaven er også omtalt i Prop. 133 L (2020–2021) side 177, der det framgår at Bufdir har «ansvaret for å veilede norsk barneverntjeneste og motta og videresending av eventuelle bekymringsmeldinger til utenlandsk barnevernvern også i ikke-konvensjonssaker».
Haagkonvensjonen 1996 er likevel i utgangspunktet kun ment å gjennomføre Haagkonvensjonen i norsk rett med enkelte øvrige bestemmelser som er nødvendige for å oppfylle Norges forpliktelser etter konvensjonen, eller som sikrer en best mulig tilpasning til konvensjonen i norsk rett, jf. Prop. 102 LS (2014–2015) punkt 7.1, side 46.
Departementet viderefører derfor forslaget i høringsnotatet om at adgangen til å innhente opplysninger fra Folkeregisteret i saker som ikke er regulert av Haagkonvensjonen 1996 reguleres i barnevernsloven jf. § 13-4 sjette ledd i ny barnevernslov.
Departementet foreslår at det presiseres i bestemmelsen at sentralmyndigheten kan innhente opplysninger fra Folkeregisteret når det er nødvendig å innhente opplysninger for å motta og formidle henvendelser til og fra utenlandske myndigheter i barnevernssaker som ikke reguleres av Haagkonvensjonen av 1996.