10 Merknader
10.1 Endringer i verdipapirhandelloven
Til endringene i lov 29. juni 2007 nr. 75 om verdipapirhandel
Til endringer i § 2-1 første ledd
Investeringstjenesten «aktiv forvaltning» endres til «porteføljeforvaltning» i første ledd nr. 4. I MiFID II (og tidligere MiFID I) benyttes det engelske begrepet «portfolio management». Porteføljeforvaltning anses som et mer dekkende begrep enn aktiv forvaltning for det faktiske innholdet i investeringstjenesten. Endringen vil ikke ha betydning for det materielle innholdet i investeringstjenesten.
Til endringer i § 2-3 tredje ledd
Endringen i tredje ledd har sammenheng med endringen av begrepet «aktiv forvaltning» i § 2-1 første ledd nr. 4. Endringen innebærer ingen materiell endring i innholdet i investeringstjenesten.
Til § 3-1 Markedsmisbruksforordningen
Første ledd gjennomfører markedsmisbruksforordningen ved inkorporasjon, og bestemmelsene i forordningen vil etter dette gjelde som lov. Se kapittel 6.1.
Gjeldende kapittel 3 (med unntak av §§ 3-9 og 3-14 om urimelige forretningsmetoder og shortsalg) og §§ 4-2 og 4-4 og §§ 5-1 til 5-3 om utsteders løpende informasjonsplikt og utsatt offentlighet, oppheves og erstattes av markedsmisbruksforordningens bestemmelser. Gjeldende § 4-4 annet til fjerde ledd om krav til melding flyttes til bestemmelsen om flaggeplikt i ny § 4-2 syvende ledd. Se omtale av endringene i kapittel 6.
Annet ledd fastslår at det med «markedsmisbruksforordningen» menes forordningen slik den er gjennomført etter første ledd, det vil si forordningen i EØS-tilpasset form, og med eventuelle endringer gjennomført eller henvist til i første ledd, eller gjennomført i forskrift med hjemmel i fjerde ledd. Se omtale i kapittel 3.1.2.
Tredje ledd viser til at Finanstilsynet er utpekt som nasjonal tilsynsmyndighet etter markedsmisbruksforordningen («vedkommende myndighet» etter artikkel 22) og presiserer det stedlige virkeområdet for tilsynsmyndigheten. Se omtale i kapittel 7.2.5.
I fjerde ledd er det gitt hjemler til departementet til å fastsette utfyllende forskrifter, samt å gjennomføre mindre endringer i forordningen i forskrifts form. Dette innebærer at endringer som normalt ville vært gjennomført i forskrift, etter en konkret skjønnsmessig vurdering kan fastsettes i forskrift selv om forordningen som sådan er gjennomført ved inkorporasjon i lov, jf. første ledd. Se omtale i kapittel 3.2 og 3.3.
Departementet gis også hjemmel til å fastsette regler om meldinger som skal sendes til tilsynsmyndigheten etter offentliggjøring av innsideinformasjon som har vært gjenstand for utsatt offentliggjøring etter markedsmisbruksforordningen artikkel 17. Se omtale i kapittel 6.8.2.5.
Til § 3-2 Anvendelse på egenkapitalbevis
Bestemmelsen presiserer markedsmisbruksforordningens anvendelse for egenkapitalbevis. Se omtale i kapittel 6.2.5. Dette er en videreføring av gjeldende rett.
Til § 3-3 Personer med ledelsesansvar, meldeplikt
Første ledd angir at personer som lever sammen i et ekteskapslignende forhold, skal anses som nærstående i tilknytning til primærinnsiders meldeplikt. Se markedsmisbruksforordningen artikkel 3 nr. 1 punkt 26 bokstav a) og omtale i kapittel 6.10.1.5. Bestemmelsen viderefører gjeldende verdipapirhandellov § 4-2 jf. § 2-5 nr. 1.
Annet ledd viderefører gjeldende regler i verdipapirhandelloven § 3-6 femte ledd om at Finanstilsynet eller den Finanstilsynet utpeker, kan utarbeide og offentliggjøre oversikter over primærinnsidere. Ved at henvisningen i bestemmelsen kun inkluderer markedsmisbruksforordningen artikkel 3 nr. 1 punkt 25, vil ikke bestemmelsen omfatte oversikter over primærinnsideres nærstående. Se omtale i kapittel 6.10.4.5.
Tredje ledd gir hjemmel for departementet til å gi forskriftsregler om plikt til å oversende lister utarbeidet etter markedsmisbruksforordningen artikkel 19 nr. 5 til Finanstilsynet eller den Finanstilsynet utpeker, og bestemmelser om hvilken informasjon som skal gis om de listeførte. Slik plikt følger av gjeldende verdipapirhandellov § 3-6 tredje og fjerde ledd. Videre gis departementet hjemmel til å fastsette forskrifter om beløpsgrensen for inntreden av meldeplikt og unntak fra meldeplikt etter artikkel 19. Se omtale i kapittel 6.10.4.5.
Til § 3-4 Presisering av personelt virkeområde
Bestemmelsen presiserer at forbudet mot innsidehandel og markedsmanipulasjon i markedsmisbruksforordningen artikkel 14 bokstav a) og b) og artikkel 15 også gjelder for en fysisk person som for en juridisk persons regning deltar i beslutningen om å gjennomføre slike handlinger eller unnlatelser. Se omtale i kapittel 6.4.5.7.
Til § 3-5 Shortsalgforordningen
Bestemmelsen viderefører gjeldende verdipapirhandellov § 3-14 om inkorporasjon av shortsalgforordningen, med mindre tekniske justeringer.
Til § 3-6 Anvendelse på egenkapitalbevis
Bestemmelsen viderefører gjeldende verdipapirhandellov § 3-14 tredje ledd om at bestemmelsen om aksjer i shortsalgforordningen gjelder tilsvarende for egenkapitalbevis.
Til § 3-7 Forbud mot urimelige forretningsmetoder
Første og annet ledd viderefører gjeldende verdipapirhandellov § 3-9 om urimelige forretningsmetoder.
Som følge av at gjeldende § 3-1 om virkeområdet for kapittel 3 oppheves ved gjennomføringen av markedsmisbruksforordningen, reguleres virkeområdet for forbudet mot urimelige forretningsmetoder i nytt tredje ledd.
Se omtale i kapittel 6.12.
Til § 4-2 Flagging av erverv av større aksjeposter, rettigheter til aksjer og stemmerettigheter
Bestemmelsen viderefører § 4-3 om flagging av erverv mv. Nytt syvende ledd gir bestemmelser om flaggemelding, språk og offentliggjøring og viderefører gjeldende § 4-4 annet til fjerde ledd. Det tidligere materielle innholdet i bestemmelsen om primærinnsiders meldeplikt erstattes av markedsmisbruksforordningen, jf. omtale i kapittel 6.10.
Til opphevingen av § 4-3
Bestemmelsen oppheves. Det tidligere materielle innholdet flyttes til § 4-2.
Til opphevingen av § 4-4
Bestemmelsen oppheves. Det tidligere materielle innholdet i første ledd erstattes av markedsmisbruksforordningen, jf. omtale i kapittel 6.10. Gjeldende annet til fjerde ledd blir nytt § 4-2 syvende ledd.
Til opphevingen av § 5-1 Virkeområde
Bestemmelsen oppheves og erstattes materielt av markedsmisbruksforordningen. Se kapittel 6.2 om virkeområde.
Til opphevingen av § 5-2 Informasjonspliktens innhold
Bestemmelsen oppheves og erstattes materielt av markedsmisbruksforordningen. Se kapittel 6.8.1 om plikt til å offentliggjøre innsideinformasjon.
Til opphevingen av § 5-3 Utsatt offentliggjøring
Bestemmelsen oppheves og erstattes materielt av markedsmisbruksforordningen. Se kapittel 6.8.2 om utsatt offentliggjøring.
Til § 7-1 Gjennomføring av prospektforordningen
Første ledd gjennomfører prospektforordningen ved inkorporasjon, og bestemmelsene i forordningen vil etter dette gjelde som lov. Gjeldende regler om EØS-prospekt i verdipapirhandelloven kapittel 7 erstattes av prospektforordningens bestemmelser. Se omtale av endringene i kapittel 4.
Annet ledd viser til at med prospektforordningen menes forordningen slik den er gjennomført i første ledd, det vil si forordningen i EØS-tilpasset form, og med eventuelle endringer gjennomført eller henvist til i første ledd, eller gjennomført i forskrift med hjemmel i tredje ledd. Se omtale i kapittel 3.2 og 3.3.
Tredje ledd gir forskriftshjemmel til departementet til å fastsette utfyllende forskrifter og å gjøre endringer i, herunder fastsette unntak fra, bestemmelsene gjennomført i første ledd til gjennomføring av Norges forpliktelser etter EØS-avtalen. Se omtale i kapittel 3.2 og merknader til § 3-1 fjerde ledd.
Til § 7-2 Prospektforordningens anvendelse på egenkapitalbevis
Bestemmelsen presiserer prospektforordningens anvendelse på egenkapitalbevis. Se omtale i kapittel 4.2.6. Dette er en videreføring av gjeldende rett.
Til § 7-3 Beløpsgrense for plikt til å utarbeide EØS-prospekt
Bestemmelsen angir at offentlig tilbud om tegning eller kjøp av verdipapirer er unntatt fra kravet om å utarbeide EØS-tilbudsprospekt dersom det samlede vederlaget for hvert slikt tilbud i EØS er mindre enn 8 millioner euro beregnet over en periode på tolv måneder.
Se omtale i kapittel 4.2.
Til § 7-4 Ansvar for EØS-prospekt
Første ledd viderefører gjeldende § 7-18 første ledd med enkelte språklige presiseringer.
Annet ledd er nytt og fastsetter at der bestemmelsen i første ledd ikke kommer til anvendelse, skal minst én av tilbyderen, person som søker opptak til handel, eller garantister etter omstendighetene, være ansvarlig for at EØS-prospektet fyller de krav som er fastsatt.
Bestemmelsen gjennomfører prospektforordningen artikkel 11.
Se omtale i kapittel 4.5.
Til § 7-5 Plikt til å utarbeide nasjonalt prospekt
Første ledd viderefører gjeldende verdipapirhandellov § 7-2 om plikt til å utarbeide prospekt etter nasjonale regler for tilbud om tegning eller kjøp av omsettelige verdipapirer med et samlet vederlag mellom 1 million euro og beløpsgrensen for plikt til å utarbeide EØS-tilbudsprospekt etter forordningen. Som følge av at beløpsgrensen for EØS-tilbudsprospekt økes fra 5 til 8 millioner euro, vil også virkeområdet for bestemmelsen om nasjonale prospekter utvides.
Annet ledd fastslår at det det med verdipapirer etter første ledd menes omsettelige verdipapirer med unntak av pengemarkedsinstrumenter med kortere løpetid enn 12 måneder. Tilsvarende gjelder etter prospektforordningen.
Tredje ledd angir at § 3-2 om prospektforordningens anvendelse på egenkapitalbevis gjelder tilsvarende for nasjonale prospekter så langt den passer. Dette anses som videreføring av gjeldende rett.
Se omtale i kapittel 5.
Til § 7-6 Unntak fra plikt til å utarbeide nasjonalt prospekt
Bestemmelsen angir at unntakene som gjelder for EØS-tilbudsprospekt etter prospektforordningen artikkel 1 nr. 4 og nr. 6 første punktum, gis tilsvarende anvendelse for nasjonale prospekter.
Se omtale i kapittel 5.
Til § 7-7 Innhold i og ansvar for nasjonale prospekter
Første ledd viderefører gjeldende verdipapirhandellov § 7-18 første ledd for nasjonale prospekter, med enkelte språklige tilpasninger.
Annet ledd innebærer at bestemmelsen om ansvar for EØS-prospekt i forslaget til ny § 7-4 annet ledd gis tilsvarende anvendelse for nasjonale prospekter.
Tredje ledd viderefører gjeldende verdipapirhandellov § 7-18 tredje ledd for nasjonale prospekter, med enkelte språklige tilpasninger.
Fjerde ledd gir hjemmel til å fastsette forskrifter om innholdet i nasjonale prospekter og språkkrav for utarbeidelse av slike prospekter.
Se omtale i kapittel 5.
Til § 7-8 Registrering av nasjonale prospekter i Foretaksregisteret
Bestemmelsen viderefører gjeldende verdipapirhandellov § 7-10 om at nasjonale prospekter skal sendes til Foretaksregisteret for registrering før offentliggjøring.
Se omtale i kapittel 5.5.
Til § 7-9 Gyldighet og offentliggjøring av nasjonale prospekter
Første ledd viderefører gjeldende verdipapirhandellov § 7-12 første ledd om gyldighet med virkning for nasjonale prospekter.
Annet ledd angir at nasjonale prospekter skal offentliggjøres senest når tilbudsperioden starter og viderefører gjeldende verdipapirhandellov § 7-19 første ledd. Offentliggjøring skjer ved at prospektet gjøres elektronisk tilgjengelig på hjemmesiden til tilbyderen eller tilretteleggeren, noe som innebærer en forenkling sammenliknet med gjeldende rett.
Tredje ledd viderefører gjeldende verdipapirhandellov § 7-20 om annonser for nasjonale prospekter, med enkelte språklige endringer.
Fjerde ledd viderefører gjeldende verdipapirhandellov § 7-19 sjette ledd om at akseptformular bare kan gis ut sammen med fullstendig prospekt.
Se omtale i kapittel 5.
Til § 7-10 Tillegg til nasjonale prospekter
Første og annet ledd viderefører gjeldende verdipapirhandellov § 7-15 om krav til tillegg til prospekt og offentliggjøring av dette for nasjonale prospekter, med enkelte språklige endringer.
Se omtale i kapittel 5.
§7-11 Tilbakekall av aksept gitt i tilknytning til nasjonale prospekter
Første ledd viderefører gjeldende verdipapirhandellov § 7-21 første ledd om adgang til å trekke aksept av tilbud for nasjonale prospekter dersom det nasjonale prospektet ikke inneholder opplysninger om pris eller fremgangsmåten for prisfastsettelsen.
Annet ledd viderefører med enkelte språklige endringer gjeldende verdipapirhandellov § 7-21 annet ledd om adgang til å trekke aksept av tilbud ved nye omstendigheter mv.
Tredje ledd viderefører forskriftshjemmel i gjeldende § 7-21 første ledd siste punktum om registrering av endelig pris og antall verdipapirer.
Se omtale i kapittel 5.
Til § 7-12 Prospektmyndigheten
Første ledd angir at Finanstilsynet er prospektmyndighet etter prospektforordningen og presiserer at Finanstilsynet kan foreta stikkprøvekontroll også av nasjonale prospekter. Dette er en videreføring av gjeldende verdipapirhandellov § 7-8 sjette ledd.
Annet ledd viderefører gjeldende verdipapirhandellov § 7-8 annet ledd om at departementet i forskrift kan fastsette at nasjonale prospekter skal sendes Finanstilsynet for kontroll før offentliggjøring.
Se omtale i kapittel 4.6.
§ 7-13 Særlige virkemidler for prospektmyndigheten
Bestemmelsen gir ulike virkemidler for prospektmyndigheten i tilsynsarbeidet. Bestemmelsen gjennomfører regler i prospektforordningen artikkel 32. Se kapittel 7.4.6.1 og 4.6.
Til § 7-14 Gebyr til dekning av utgifter til prospektkontroll
Bestemmelsen viderefører gjeldende § 7-11 med enkelte språklige endringer.
Til § 7-15 Utfyllende forskrifter
Bestemmelsen gir hjemmel til å fastsette utfyllende forskrifter til kapittelet. Dette omfatter også forskrifter om ytterligere unntak fra prospektplikt.
Til § 9-19 Produktstyring
Overskriften endres fra produkthåndtering til produktstyring, som er det begrepet som benyttes i den norske versjonen av EØS-reglene.
Til § 9-30 a Saksbehandling mv.
Departementet kan fastsette regler i forskrift om at bestemmelsene § 12-2 syvende ledd, § 12-4 åttende ledd og §§ 12-8 til 12-10 om markedsoperatører og regulerte markeder, helt eller delvis skal gjelde tilsvarende for operatør av multilaterale handelsfasiliteter og organiserte handelsfasiliteter. Det angis også at departementet kan fastsette forskrifter om saksbehandlingen og klage mv. i slike tilfeller. Se omtale i kapittel 7.3.
Til § 9-34 nytt sjette ledd
Departementet gis hjemmel til å fastsette utfyllende forskrifter til bestemmelsen.
Til § 10-9 nytt fjerde ledd
Bestemmelsen i nytt fjerde ledd gjeninnfører et krav som tidligere fulgte av loven, om at reglene om god forretningsskikk (§§ 10-10 til 10-17) gjelder tilsvarende for nærmere angitte personer i tilknytning til verdipapirforetaket. Se omtale i 7.6.5.3 og 7.8.5.3.
Fjerde ledd blir til nytt femte ledd.
Til endringer i § 10-12 fjerde ledd
Endringen i fjerde ledd gjøres som følge av endringen i § 2-1 første ledd nr. 4. Dette innebærer ingen materiell endring.
Til § 10-15 første og annet ledd
Begrepet «aktiv forvaltning» er endret til «porteføljeforvaltning» i første og annet ledd. Det vises til endringen i § 2-1 første ledd nr. 4. Dette innebærer ingen materiell endring.
Til endringer § 10-17 femte ledd
Endringen i femte ledd er en følge av endringen i § 2-1 første ledd nr. 4, og innebærer ingen materiell endring.
Til endringer i § 12-8
Gjeldende bestemmelse om at regulert marked har hjemmel til å ilegge tvangsmulkt ved overtredelse av nærmere angitte bestemmelser i kapittel 11 og 12, videreføres med enkelte mindre endringer. Se kapittel 7.3.
Til endringer i § 12-9
Gjeldende bestemmelse om at regulert marked kan ilegge overtredelsesgebyr ved overtredelse av nærmere angitte bestemmelser i kapittel 11 og 12, videreføres. Det gis hjemmel til at departementet i forskrift kan fastsette nærmere regler om ileggelse av gebyr etter bestemmelsen. Se omtale i kapittel 7.3.
Til endringer i § 12-10
Bestemmelsen omstruktureres etter ulike typer beslutninger truffet av regulert marked og det gis utvidet forskriftskompetanse. Se kapittel 7.3.
Til endringer i § 12-11
Første ledd angir at departementet kan fastsette bestemmelser i forskrift om at nærmere angitte typer beslutninger fattet av regulert marked, ikke skal avgjøres av nemnden, og at klage på andre beslutninger enn beslutninger fattet av regulert marked med hjemmel i loven, skal kunne avgjøres av nemnden.
I tredje ledd presiseres det at forvaltningsloven kommer til anvendelse for klagenemndens virksomhet med mindre annet fremgår av loven eller forskrifter gitt i medhold av loven.
I femte ledd fremgår det at departementet kan fastsette regler om frister, innholdet av klage, tilsvar og muntlig forhandling, og om klagenemndens sammensetning, og det presiseres i endringen at dette omfatter dekning av partenes sakskostnader, herunder dekning av kostnader til nemnden.
Se omtale i kapittel 7.3.
Til § 19-1 Tilsyn med handelen i finansielle instrumenter mv.
Bestemmelsen fastsetter at Finanstilsynet fører tilsyn med aktørene i verdipapirmarkedet, samt med markedet som sådan. Dette innebærer at utpeking av nasjonal tilsynsmyndighet («vedkommende myndighet») etter EØS-regelverket på verdipapirområdet, er gjennomført i norsk rett. Se blant annet MiFID II artikkel 67, markedsmisbruksforordningen artikkel 22 og prospektforordningen artikkel 31. Bestemmelsen gir også nærmere regler om delegasjon av Finanstilsynets myndighet.
Bestemmelsen innebærer i hovedsak en videreføring av gjeldende rett, men den er omstrukturert og det er foretatt enkelte presiseringer. Tidligere fjerde ledd, som gir regler om regulert markeds plikt til å gi opplysninger av eget tiltak, er flyttet til § 19-2 hvor den tematisk hører hjemme. Bestemmelsene om delegasjon er skilt ut i et eget ledd.
Første ledd viderefører tidligere § 19-1 annet ledd i første setning. Delegasjonsbestemmelsen i annen setning er flyttet til tredje ledd. Tidligere første ledd om departementets overordnede tilsyn med verdipapirmarkedet, oppheves.
Annet ledd viderefører tidligere tredje ledd, men slik at forskriftshjemmelen er skilt ut i et etterfølgende ledd.
Tredje ledd viderefører og utvider muligheten for å delegere nærmere angitte tilsynsoppgaver etter markedsmisbruksforordningen. Hjemmelen ivaretar de muligheter som ligger til delegasjon i markedsmisbruksforordningen artikkel 22, også med tanke på nye tilsynsområder. Det vises til omtale i kapittel 7.3.5.
Fjerde ledd gir en ny bestemmelse som presiserer at reglene om opplysningsplikt, pålegg og tvangsmulkt gjelder tilsvarende der myndighet er delegert etter bestemmelsen i tredje ledd.
Femte ledd viderefører og presiserer forskriftshjemlene som fra før var plassert i de enkelte ledd i bestemmelsen og gir ny forskriftshjemmel som gjelder delegert tilsyn.
Det vises for øvrig til omtale i kapittel 7.2 og 7.3.
Til § 19-2 Kontrollvirksomhet, opplysningsplikt og meldeplikt
Bestemmelsen er gitt en ny overskrift som er mer dekkende for innholdet. Bestemmelsen får også enkelte nye ledd som dels er overført fra andre bestemmelser, og dels er nye og gjennomfører EØS-regulering. Alle direktiver og forordninger på verdipapirområdet inneholder bestemmelser om tilsynsmyndighetens virkemidler. Disse gjennomføres i denne og etter følgende bestemmelser. Det vises til omtale i kapittel 7.4.
Første ledd videreføres uten materielle endringer, men med noen språklige justeringer. Bestemmelsen reflekterer, sammen med § 19-3, bestemmelsene i MiFID II artikkel 69 nr. 2 bokstav a) og b).
Annet ledd viderefører tidligere sjette ledd med den presisering at regelen gjelder for revisorer i alle foretak som nevnt i første ledd. Bestemmelsen reflekterer MiFID II artikkel 69 nr. 2 bokstav g).
Tredje ledd viderefører annet ledd uten endringer. Tidligere tredje ledd oppheves idet bestemmelsen er erstattet med nye regler om transaksjonsrapportering.
Fjerde ledd viderefører tidligere § 19-1 fjerde ledd med enkelte språklige endringer.
Femte ledd videreføres, men med en presisering av at opplysningsplikten også gjelder for enhver person som regelmessig utfører ledelsesfunksjoner for utstederen.
Sjette ledd viderefører tidligere fjerde ledd med den endring at bestemmelsen om taushetsplikt er skilt ut i en felles regel i ellevte ledd.
Syvende ledd videreføres med enkelte endringer, herunder oppdaterte henvisninger. Bestemmelsene om taushetsplikt og forskrifter skilles ut i egne ledd som gir felles regler om dette. Delegasjonshjemmelen oppheves idet denne ikke lenger anses for å være aktuell.
Åttende ledd viderefører verdipapirforskriften § 7-3 bokstav a), men med en ordlyd som ligger nærmere prospektforordningens ordlyd. Det presiseres at opplysningsplikten omfatter plikt til å utlevere dokumenter mv. Bestemmelsen reflekterer prospektforordningen artikkel 32 nr. 1 bokstav b). Tidligere åttende ledd om Finanstilsynets plikt til å gjøre de opplysningspliktige oppmerksom på opplysningspliktens omfang og begrensninger, oppheves fordi dette fremgår av forvaltningsloven § 48.
Niende ledd viderefører verdipapirforskriften § 7-3 bokstav c). Bestemmelsen gjennomfører prospektforordningen artikkel 32 nr. 1 bokstav c).
Tiende ledd viderefører niende ledd uten endringer.
Ellevte ledd gir regler om opplysningspliktens omfang. Bestemmelsen er ny, men inneholder ikke materielle endringer. Tilsvarende regler sto før dels i bestemmelsens enkelte ledd og var dels innfortolket i det enkelte ledd.
Tolvte ledd samler og presiserer forskriftshjemlene som før fantes i bestemmelsens enkelte ledd.
Til § 19-3 Opplysningsplikt for enhver ved mistanke om overtredelse av verdipapirhandelloven
Bestemmelsen er gitt ny overskrift som er mer dekkende for innholdet. Bestemmelsen innebærer gjennomføring av regler om tilsyn med verdipapirmarkedet i flere EØS-regelverk som har mer eller mindre likelydende regler om tilsyn, herunder MiFID II og markedsmisbruksforordningen. Bestemmelsen viderefører sentrale regler om opplysningsplikt, men med en justering av ordlyden blant annet for å ta hensyn til nyere begrepsbruk. Rekkefølgen på bestemmelsene endres noe, og tidligere femte ledd om vern mot selvinkriminering oppheves. Tilsvarende bestemmelser finnes i forvaltningsloven § 48, slik at gjentakelse er overflødig. Det gis enkelte nye regler for å gjennomføre EØS-bestemmelser. Det vises til omtale i kapittel 7.4.
Første ledd viderefører gjeldende første ledd med enkelte lovtekniske justeringer. Bestemmelsen reflekterer MiFID II artikkel 69 nr. 2 bokstav b) og markedsmisbruksforordningen artikkel 23 nr. 2 bokstav b).
Annet ledd er nytt og gjennomfører nye EØS-regler om opplysningsplikt og tilgang til informasjon i forbindelse med varederivatmarkedet i markedsmisbruksforordningen artikkel 23 nr. 2 bokstav c). Bestemmelsen kommer i tillegg til første ledd og presiserer blant annet at tilsynsmyndigheten kan be om opplysninger på et nærmere angitt format mv.
Tredje ledd viderefører deler av tidligere annet ledd med språklige endringer, men bestemmelsene om innhenting av trafikkdata er skilt ut i et eget, etterfølgende ledd. Bestemmelsene om unntak fra taushetsplikt etter folkeregisterloven og valutaregisterloven sto tidligere i disse lovene. Opplistingen i bestemmelsen her innebærer således ikke materielle endringer. Idet det nå legges opp til at unntakshjemlene fra opplysningsplikt skal stå i lovverket for den myndighet som har behov for opplysningene, overføres imidlertid hjemlene fra de to nevnte lover. Den uttrykkelige hjemmelen i folkeregisterloven er allerede opphevet, og hjemmelen i valutaregisterloven er foreslått opphevet.
Fjerde ledd innebærer videreføring av vedtatte, men ikke ikraftsatte endringer i bestemmelsene om Finanstilsynets adgang til å innhente opplysninger om trafikkdata, med enkelte endringer. Det presiseres at adgang til å innhente trafikkdata kun gjelder saker der det er mistanke om innsidehandel eller markedsmanipulasjon, altså saker hvor overtredelse kan medføre inntil seks års fengsel. Bestemmelsen innebærer at beslutning om fritak må gis ved kjennelse fra tingretten. Departementet kan etter bestemmelsens åttende ledd gi ytterligere regler for å ivareta opplysningene i forskrifter, blant annet om behandling av innhentede opplysninger. Bestemmelsen reflekterer markedsmisbruksforordningen artikkel 23 nr. 2 bokstav h) og MiFID II artikkel 69 nr. 2 bokstav r). Se omtale av endringene i kapittel 7.4.5.2.
Femte ledd er nytt og innebærer en presisering av at politi og påtalemyndighet uavhengig av taushetsplikt kan gi Finanstilsynet nødvendige opplysninger for å gjennomføre de folkerettslige forpliktelsene til samarbeid som følger av markedsmisbruksforordningen artikkel 24 mv. Bestemmelsen er utformet slik at den bare kommer til anvendelse der det er nødvendig for å oppfylle de folkerettslige forpliktelsene etter EØS-avtalen. Opplysningene vil etter omstendighetene kunne utleveres i medhold av bestemmelsene i politiregisterloven, men av hensyn til EØS-forpliktelsene anses det hensiktsmessig å ta inn en særskilt bestemmelse i verdipapirhandelloven. Bestemmelsen må fortolkes konkret, og utlevering av informasjon må ikke stride mot avtaler inngått med annen stat og andre forutsetninger for utlevering av informasjon fra utenlandske myndigheter i konkrete straffesaker, eller tre istedenfor informasjonsutveksling gjennom andre avtaler og konvensjoner om gjensidig hjelp i straffesaker. Det vises til omtale i kapittel 7.9.5.
Sjette ledd viderefører tredje ledd, men endres slik at første punktum oppheves idet alminnelige regler om bruk av innhentede opplysninger, taushetsplikt og unntak fra denne, anses som tilstrekkelig regulering. For øvrig videreføres bestemmelsen uten endringer.
Syvende ledd viderefører tidligere fjerde ledd uten endringer.
Åttende ledd viderefører og bygger ut forskriftshjemmelen i tidligere sjette ledd, blant annet for å kunne ivareta eventuelle endrede behov for håndtering av informasjon mv.
Til § 19-4 Opplysningsplikt overfor tilbudsmyndigheten
Bestemmelsen viderefører det materielle innholdet i gjeldende § 19-4, men med språklige endringer og presiseringer. Reglene om overtredelsesgebyr ved manglende oppfyllelse av opplysningsplikten fremgår nå i § 21-7.
Til § 19-5 Bevissikring
Bestemmelsen viderefører gjeldende bestemmelse om bevissikring, men slik at bestemmelsen utvides til å gjelde ved overtredelse av reglene om prospekt i kapittel 7 del I og II, samt § 9-23 om algoritmehandel og kapittel 15 om posisjonsgrenser. Utvidelsen er foretatt for å gjennomføre prospektforordningen artikkel 32 nr. 1 bokstav n) og MiFID II artikkel 69 nr. 2 bokstav c) i de tilfeller bevissikring skal foretas hos noen som ikke står under Finanstilsynets tilsyn. Det er i tillegg gjort små strukturelle endringer. Det vises til omtale i kapittel 7.4.3.2.
Til § 19-6 Finanstilsynets taushetsplikt
Tidligere første ledd oppheves idet det ikke anses nødvendig å gjenta at finanstilsynsloven § 7 gjelder. For øvrig videreføres bestemmelsen med visse presiseringer og utvidelser, men leddene skifter rekkefølge.
Første ledd viderefører fjerde ledd uten endringer.
Annet ledd viderefører tredje ledd, men slik at det fremgår at enhver som utfører arbeid eller tjeneste for Finanstilsynet eller departementet, har taushetsplikt overfor uvedkommende om opplysninger som omhandler tiltak og sanksjoner som knytter seg til overtredelse av bestemmelser i alle deler av verdipapirhandelloven med forskrifter, og ikke bare utvalgte kapitler, dersom offentliggjøring av opplysningene kan skape alvorlig uro på finansmarkedene eller påføre de berørte parter uforholdsmessig stor skade. Det presiseres også at bestemmelsen trer istedenfor forvaltningsloven § 13 og §§ 13 b til 13 e. Bestemmelsen reflekterer en rekke tilnærmet likelydende EØS-regler, herunder regler i MiFID II artikkel 71, markedsmisbruksforordningen artikkel 34 og prospektforordningen artikkel 42. Det vises til omtale i kapittel 7.5.6.3.
Tredje ledd viderefører gjeldende annet ledd med enkelte språklige endringer, og en presisering av at underretning om funn etter kontroll fra Finanstilsynet kan skje uten hinder av taushetsplikten i finanstilsynsloven § 7 første ledd.
Fjerde ledd er ny og gir hjemmel for å gi ytterligere regler om taushetsplikt ved utførelse av tilsynsoppgaver etter verdipapirhandelloven, blant annet for å kunne gjennomføre sektorspesifikke EØS-regler som ikke følger direkte av forordninger. Slike regler vil i praksis innebære presiseringer av de generelle reglene i finanstilsynsloven § 7.
Det vises for øvrig til omtale av bestemmelsen i kapittel 7.2.5.3 og 7.5.6.3.
Til § 19-7 Pålegg mv.
Bestemmelsen viderefører i stor grad gjeldende rett, men det gjøres en viss omstrukturering. Rekkefølgen på de enkelte leddene er endret, ledd er slått sammen, enkelte bestemmelser er opphevet fordi de er overflødige, og det er foretatt nødvendige presiseringer og språklige endringer. Det gis noen nye bestemmelser for å gjennomføre nye EØS-regler. Disse kommenteres fortløpende. Det gis hjemmel til å gi forskrifter til bestemmelsen. Bestemmelsen reflekterer en rekke tilnærmet likelydende EØS-regler, herunder regler i MiFID II artikkel 69 og artikkel 70, markedsmisbruksforordningen artikkel 23 og artikkel 30 og prospektforordningen artikkel 32 og artikkel 38. Det vises til omtale i kapittel 7.7.
Første ledd viderefører § 19-7 sjette ledd. Det presiseres samtidig at bestemmelsen omfatter pålegg om å opphøre med handlinger som strider mot vedtak fattet med hjemmel i loven, herunder å stanse virksomhet. Bestemmelsen endres slik at det også kan gis pålegg om å korrigere falske eller villedende opplysninger til markedet. Sistnevnte endring gjennomfører markedsmisbruksforordningen artikkel 23 nr. 2 bokstav m). Tidligere første ledd første og annet punktum oppheves idet bestemmelsen var overflødig ved siden av sjette ledd som nå flyttes frem.
Annet ledd viderefører tidligere første ledd tredje og fjerde punktum med enkelte oppdaterte henvisninger.
Tredje ledd viderefører annet ledd uten endringer.
Fjerde ledd viderefører tredje ledd med en mindre språklig presisering.
Femte ledd viderefører fjerde ledd uten endringer.
Sjette ledd viderefører og utvider femte ledd slik at det fremgår at det kan gis pålegg om å oppfylle opplysningsplikten etter hele §§ 19-2 og 19-3. Henvisningen til finanstilsynsloven er overflødig og fjernes. Tidligere sjette ledd er nå første ledd.
Syvende ledd viderefører åttende ledd med den endring at henvisningen til finanstilsynsloven fjernes idet den er overflødig.
Åttende ledd gir en ny bestemmelse som fastsetter at tilsynsmyndigheten skal kunne suspendere adgangen til å markedsføre eller selge finansielle instrumenter eller strukturerte innskudd, dersom et verdipapirforetak ikke har utviklet eller gjennomført en hensiktsmessig produktgodkjenningsprosess eller på annen måte unnlater å overholde lovens krav til en slik prosess. Bestemmelsen gjennomfører MiFID II artikkel 69 nr. 2 bokstav t). Det vises til omtale i kapittel 7.4.5.1.
Niende ledd viderefører syvende ledd uten endringer. Bestemmelsen innebærer gjennomføring av markedsmisbruksforordningen artikkel 23 nr. 2 bokstav j) og prospektforordningen artikkel 32 nr. 1 bokstavene h) og m).
Tiende ledd gir en ny bestemmelse som presiserer tilbudsmyndighetens adgang til å gi pålegg om retting ved overtredelse av bestemmelsene om tilbudsplikt.
Til § 19-8 Forbud mot å ha ledelsesfunksjon
Bestemmelsen er ny og gjennomfører tilnærmet like regler i MiFID II artikkel 70 nr. 6 bokstav d) og markedsmisbruksforordningen artikkel 30 nr. 2 bokstav e) og f). Etter bestemmelsen kan det treffes et administrativt tiltak om forbud mot å ha ledelsesfunksjon, dersom vedkommende det er tale om er uskikket til å ha ledelsesfunksjon i et foretak med konsesjon til å drive virksomhet etter verdipapirhandelloven på grunn av overtredelse eller medvirkning til overtredelse av loven. Det vises til omtale av bestemmelsen i kapittel 7.7.5.6.
Til § 19-9 Midlertidig forbud mot medlemskap på regulert marked mv.
Bestemmelsen er ny og gjennomfører MiFID II artikkel 70 nr. 6 bokstav e). Bestemmelsen fastsetter at tilsynsmyndigheten skal kunne nedlegge midlertidig forbud mot at verdipapirforetak er medlem eller deltaker på regulert marked og multilateral handelsfasilitet eller er kunde hos organisert handelsfasilitet. Slike forbud skal være midlertidige og forutsetter at verdipapirforetaket har overtrådt verdipapirhandelloven på en slik måte at medlemskapet eller deltakerforholdet kan medføre skade for det aktuelle markedet eller handelsplassen, andre kunder eller allmenne interesser. Det vises til omtale i kapittel 7.7.5.7.
Til § 19-10 Tvangsmulkt
Bestemmelser om tvangsmulkt fantes før spredt både i verdipapirhandelloven og børsloven. Dessuten gir finanstilsynsloven § 10 annet ledd en generell bestemmelse om tvangsmulkt. I bestemmelsen her samles verdipapirhandellovens (og tidligere børslovens) regler om tvangsmulkt, og anvendelsesområdet for reglene utvides til å gjelde oppfyllelse av alle vedtak fattet med hjemmel i loven. Utformingen av reglene er revidert med utgangspunkt i anvisningene i Prop. 62 L (2015–2016). Det vises til omtale i kapittel 7.7.5.4.
Til § 19-11 Administrativ inndragning
Bestemmelsen viderefører tidligere § 21-2 om vinningsavståelse, men har endret tittel som følger den anbefalte terminologien i Prop. 62 L (2015–2016). Bestemmelsen flyttes til kapittelet om tilsyn og administrative tiltak hvor den tematisk hører hjemme, idet et vedtak om administrativ inndragning etter verdipapirhandelloven ikke vil være en administrativ sanksjon etter definisjonen i forvaltningsloven § 43 annet ledd. Skyldkravet som tidligere fantes i bestemmelsen, bortfaller. Dette er i tråd med anbefalingene i Prop 62 (2015–2016) kapittel 11.6 hvor det anbefales at administrativ inndragning som har et rent gjenopprettende formål, for eksempel ved inndragning av ulovlig ervervet utbytte, bør kunne anvendes med et rent objektivt ansvar. Det vises til omtale av bestemmelsen i kapittel 7.7.5.5.
Første ledd utvider anvendelsesområdet for reglene ved at det fastsettes at administrativ inndragning kan besluttes i tilfeller der noen driver virksomhet uten nødvendige tillatelser etter § 9-1. Etter gjeldende rett kan det besluttes administrativ inndragning ved overtredelse av § 9-8 som angir at departementet kan gi markedsoperatør adgang til å drive multilateral handelsfasilitet eller organisert handelsfasilitet. Når det gis regler om administrativ inndragning ved overtredelse av § 9-1, er det ikke lenger behov for å opprettholde slike regler ved overtredelse av § 9-8. For øvrig opprettholdes anvendelsesområdet for reglene.
Annet ledd viderefører reglene i gjeldende første ledd, om at inndragningen kan foretas overfor den som vinningen er tilfalt, også når den som vinningen tilfaller, er en annen enn lovovertrederen.
Tredje ledd viderefører gjeldende første ledd siste setning med mindre språklige endringer.
Fjerde ledd viderefører annet ledd uten endringer.
Femte til syvende ledd viderefører sammen med tiende ledd, tidligere tredje ledd med strukturelle og språklige endringer. Bestemmelsen gir særskilte saksbehandlingsregler for saker om administrativ inndragning. Tidligere sjette ledd oppheves idet regler om at krav om inndragning skal følge straffeprosesslovens regler dersom overtredelsen behandles strafferettslig, anses overflødig.
Åttende ledd viderefører tidligere fjerde ledd med mindre språklige endringer.
Niende ledd viderefører regler om foreldelse som tidligere fantes i femte ledd med språklige og strukturelle endringer.
Til § 19-12 Klagenemnd for finansiell rapportering fra utstedere mv.
Bestemmelsen viderefører tidligere § 19-8 med endret overskrift.
Til § 21-1 Overtredelse av markedsmisbruksforordningen mv.
Bestemmelsen er ny og gjennomfører sammen med § 21-8 flg. reglene om overtredelsesgebyr i markedsmisbruksforordningen artikkel 30 nr. 2 bokstav h) til j).
Første ledd angir hvilke overtredelser som kan sanksjoneres med overtredelsesgebyr. Foruten innsidehandel, hvor kun straffesporet opprettholdes, fastsetter bestemmelsen at det skal kunne ilegges overtredelsesgebyr for alle overtredelser som markedsmisbruksforordningen legger opp til. Det kan også reageres med overtredelsesgebyr ved overtredelse av § 3-7 om urimelige forretningsmetoder. Se omtale i kapittel 7.6.5.2.
Annet til fjerde ledd gir regler om maksimumsbeløp for overtredelsesgebyr for henholdsvis fysiske og juridiske personer. Beløpene svarer til de beløp som er fastsatt i markedsmisbruksforordningen artikkel 30, rundet opp til nærmeste million. For så vidt gjelder juridiske personer, må bestemmelsene ses i sammenheng med konsolideringsbestemmelsen i § 21-10. For overtredelse av § 3-7 om urimelige forretningsmetoder benyttes høyeste sats i markedsmisbruksforordningen. Det vises til omtale i kapittel 7.6.5.5.
Femte ledd presiserer at adgangen til å ilegge overtredelsesgebyr følger med dersom tilsynet er delegert etter § 19-1 tredje ledd, med mindre annet er bestemt av departementet i forskrift. Det vises til omtale i kapittel 7.3.5.
Sjette ledd fastsetter at departementet kan gi nærmere regler om overtredelsesgebyr etter bestemmelsen, herunder særlige regler der delegasjonsadgangen er benyttet.
Se også kapittel 7.6.5.10.
Til § 21-2 Overtredelse av shortsalgforordningen
Første ledd viderefører adgangen til å ilegge overtredelsesgebyr ved overtredelse av shortsalgforordningens regler om rapportering som i dag følger av § 21-4 første ledd. Adgangen til å ilegge overtredelsesgebyr utvides til å gjelde overtredelse av reglene om udekket shortsalg. Det vises til omtale i kapittel 7.6.5.2.
Annet ledd fastsetter at bestemmelsene om maksimumsbeløp for overtredelsesgebyr ved overtredelse av reglene om verdipapirmarkedet mv. i § 21-5, gis tilsvarende anvendelse ved overtredelse av reglene om shortsalg. Shortsalgforordningen har ikke egne regler om størrelsen på administrative overtredelsesgebyrer. Etter forvaltningsloven skal det imidlertid fastsettes en øvre grense for størrelsen på overtredelsesgebyrer. Ved fastsettelse av øvre ramme er det sett hen til gebyrene som fastsettes for overtredelse av sammenlignbare bestemmelser i verdipapirhandelloven. Det vises til nærmere omtale i kapittel 7.6.5.5.
Se også kapittel 7.6.5.10.
Til § 21-3 Overtredelse av reglene om flagging og periodisk rapportering
Første og annet ledd fastsetter hvilke overtredelser som kan medføre overtredelsesgebyr etter bestemmelsen. Bestemmelsen viderefører regler i verdipapirhandelloven § 21-4 første og annet ledd. Det vises til omtale i kapittel 7.6.5.2.
Tredje til femte ledd gir regler om utmåling av overtredelsesgebyr. For så vidt gjelder juridiske personer må bestemmelsene ses i sammenheng med konsolideringsbestemmelsen i § 21-10. Det vises til omtale i kapittel 7.6.5.5.
Se også kapittel 7.6.5.10.
Til § 21-4 Overtredelse av regler om prospekt
Bestemmelsen gjennomfører, sammen med § 21-8 flg., reglene om overtredelsesgebyr i prospektforordningen artikkel 38, og gir regler om overtredelsesgebyr ved overtredelse av reglene om nasjonale prospekter.
Første ledd fastsetter at overtredelsesgebyr kan ilegges ved overtredelse av regelen i kapittel 7 del I om EØS-prospekter og del II om nasjonale prospekter eller forskrifter gitt til utfylling av disse bestemmelsene. I praksis innebærer reglene at det kan gis gebyr for overtredelse av alle materielle regler i prospektregelverket. Dette innebærer en videreføring av dagens regler om overtredelsesgebyr. Se omtale i kapittel 7.6.5.2.
Annet til fjerde ledd gir regler om maksimumsbeløp for overtredelsesgebyr for henholdsvis fysiske og juridiske personer. Beløpene svarer til de beløp som er fastsatt i prospektforordningen artikkel 38 nr. 2 bokstav c) til e), rundet opp til nærmeste million. For så vidt gjelder juridiske personer må bestemmelsene ses i sammenheng med konsolideringsbestemmelsen i § 21-10. Det vises til omtale i kapittel 7.6.5.5.
Se også kapittel 7.6.5.10.
Til § 21-5 Overtredelse av regler om verdipapirmarkedet mv.
Bestemmelsen gjennomfører, sammen med § 21-8 flg., reglene om overtredelsesgebyr i MiFID II artikkel 70.
Første ledd gir regler om hvilke overtredelser som kan medføre gebyr etter bestemmelsen. Reglene innebærer at alle overtredelser av de materielle reglene i kapittel 8–15 kan sanksjoneres med overtredelsesgebyr. Det vises til omtale i kapittel 7.6.5.2.
Annet ledd fastsetter anvendelsesområdet for reglene om overtredelsesgebyr for foretak med hovedsete i annen EØS-stat. Det vises til omtale i kapittel 7.6.5.2.
Tredje til femte ledd gir regler om maksimumsbeløp for overtredelsesgebyr for henholdsvis fysiske og juridiske personer. Beløpene svarer til de beløp som er fastsatt i MiFID II artikkel 70 nr. 6 bokstav f) til h), rundet opp til nærmeste million. For så vidt gjelder juridiske personer må bestemmelsene ses i sammenheng med konsolideringsbestemmelsen i § 21-10. Det vises til omtale i kapittel 7.6.5.5.
Se også kapittel 7.6.5.10.
Til § 21-6 Overtredelse av EMIR om OTC-derivater, sentrale motparter mv.
Første ledd viderefører adgangen til å ilegge overtredelsesgebyr ved overtredelse av EMIR som i dag følger av § 21-4 første ledd. Det vises til omtale i kapittel 7.6.5.2.
Annet ledd gir nye regler om maksimumsbeløp for overtredelsesgebyr. Bestemmelsene om maksimumsbeløp for overtredelsesgebyr ved overtredelse av regler om verdipapirmarkedet mv. i § 21-5, gis tilsvarende anvendelse. EMIR har ikke egne regler om størrelsen på administrative overtredelsesgebyr. Etter forvaltningsloven skal det imidlertid fastsettes en øvre grense for størrelsen på overtredelsesgebyr. Ved fastsettelsen er det sett hen til gebyrene som fastsettes for overtredelse av sammenlignbare bestemmelser i verdipapirhandelloven. Det vises til nærmere omtale i kapittel 7.6.5.5.
Se også kapittel 7.6.5.10.
Til § 21-7 Overtredelse i tilknytning til overtakelsestilbud
Bestemmelsen er ny og gir regler om tilbudsmyndighetens adgang til å ilegge overtredelsesgebyr ved brudd på opplysningsplikter. Det vises til omtale i kapittel 7.6.5 og 7.3.5.
Se også kapittel 7.6.5.10.
Til § 21-8 Overtredelse av opplysningsplikt og pålegg mv.
De fleste EØS-rettsaktene som gjennomføres i verdipapirhandelloven har bestemmelser om at overtredelsesgebyr skal kunne ilegges ved manglende oppfyllelse av pålegg fra tilsynsmyndigheten. Se for eksempel MiFID II artikkel 70 nr. 5, markedsmisbruksforordningen artikkel 30 nr. 1 bokstav b) og prospektforordningen artikkel 38 nr. 1 bokstav b).
Første ledd fastsetter at Finanstilsynet kan ilegge overtredelsesgebyr ved manglende oppfyllelse av nærmere angitte pålegg fattet i medhold av loven. Det vises til omtale i kapittel 7.6.5.2.
Annet ledd gir reglene om maksimalbeløp for overtredelsesgebyr i § 21-5 tilsvarende anvendelse. Det vises til omtale i kapittel 7.6.5.5.
Tredje og fjerde ledd gir regler om overtredelsesgebyr når myndigheten er delegert og hjemmel til å gi nærmere regler om slik overtredelsesgebyr i forskrift. Det vises til omtale i kapittel 7.3.5.
Se også kapittel 7.6.5.10.
Til § 21-9 Vilkår for å ilegge overtredelsesgebyr
Etter de ulike EØS-rettsaktene skal regler om vilkår for å ilegge administrative sanksjoner utarbeides i henhold til nasjonal rett, se for eksempel MiFID II artikkel 70 nr. 6, markedsmisbruksforordningen artikkel 30 nr. 2 og prospektforordningen artikkel 38 nr. 1. Dette innebærer at de subjektive vilkårene for anvendelse av bestemmelsene om overtredelsesgebyr må utarbeides nasjonalt. I bestemmelsen her gis det felles regler om subjektive vilkår for å ilegge overtredelsesgebyr etter lovens kapittel 21. Det vises til omtale i kapittel 7.6.5.4.
Til § 21-10 Beregning av samlet årsomsetning ved ileggelse av overtredelsesgebyr
Bestemmelsen gir utfyllende regler om beregning og utmåling av overtredelsesgebyr der foretaket som skal ilegges gebyr inngår i konsern. Bestemmelsen gjennomfører likelydende regler i MiFID II artikkel 70 nr. 6 bokstav f), markedsmisbruksforordningen artikkel 30 nr. 2 bokstav j) tredje ledd, prospektforordningen artikkel 38 nr. 2 bokstav d) annet ledd og rapporteringsdirektivet artikkel 28b nr. 1 bokstav c) underpunkt (i) strekpunkt 1.
Til § 21-11 Foreldelse mv.
Bestemmelsen fastsetter at adgangen for Finanstilsynet til å ilegge overtredelsesgebyr foreldes fem år etter at overtredelsen er opphørt. Fristen avbrytes ved at Finanstilsynet gir forhåndsvarsel eller fatter vedtak om overtredelsesgebyr. Det gis videre hjemmel til å fastsette forskrifter om renter ved forsinket betaling og nærmere regler om foreldelse. Det vises til omtale i kapittel 7.6.5.7 og 7.6.5.8.
Til § 21-12 Midlertidig forbud mot å foreta egenhandel i finansielle instrumenter
Bestemmelsen er ny og gjennomfører markedsmisbruksforordningen artikkel 30 nr. 2 bokstav g). Bestemmelsen fastsetter at Finanstilsynet midlertidig kan forby ansatte i verdipapirforetak å handle i konkrete finansielle instrumenter eller på nærmere angitte handelsplasser. Forutsetningen er at vedkommende har overtrådt nærmere angitte bestemmelser i markedsmisbruksforordningen. Et forbud mot egenhandel kan settes for en periode på inntil to år. Det vises til omtale i kapittel 7.6.5.9.
Til § 21-13 Medvirkning
Bestemmelsen gir nye regler om medvirkning. Det vises til omtale i kapittel 7.6.5.3.
Til § 21-14 Momenter ved vedtak om administrative sanksjoner
Bestemmelsen er ny og innebærer gjennomføring av blant annet markedsmisbruksforordningen artikkel 31, MiFID II artikkel 72 nr. 2, prospektforordningen artikkel 39 og rapporteringsdirektivet artikkel 28 bokstav c). som i stor grad er like. Bestemmelsen angir momenter som kan vektlegges ved vurderingen av om en administrativ sanksjon skal ilegges, og ved utmåling av administrative gebyrer. Oppramsingen er ikke uttømmende. Det vises til omtale i kapittel 7.6.5.6.
Til § 21-15 Straff
Bestemmelsen viderefører i hovedsak straffansvaret som fulgte av § 21-3, men slik at det henvises til relevante bestemmelser i forordningene. Henvisningene til øvrige bestemmelser i loven oppdateres. For noen forhold bortfaller straffansvaret og noen forhold er lagt til. Bestemmelsen revideres, slik at kvalifikasjonskrav som «grove og gjentatte» mv. tas ut av bestemmelsen. For nærmere redegjørelse vises det til kapittel 7.8.5.
Første ledd viderefører regler om straff for innsidehandel og markedsmanipulasjon med henvisning til relevante bestemmelser i markedsmisbruksforordningen. Strafferammen på bøter eller fengsel i seks år opprettholdes.
Annet ledd viderefører regler om straff for overtredelse av reglene om ulovlig spredning av innsideinformasjon med henvisning til relevante bestemmelser i markedsmisbruksforordningen. Her økes strafferammen fra ett til fire års fengsel, blant annet under henvisning til at de grove tilfellene av denne typen overtredelser har stort skadepotensiale.
Tredje ledd viderefører regler om straff for å yte investeringstjenester eller drive investeringsvirksomhet uten nødvendige tillatelser etter § 9-1 og overtredelse av reglene om god forretningsskikk i §§ 10-9 flg. Strafferammen for overtredelser av bestemmelsene heves fra ett til tre år.
Fjerde ledd opprettholder strafferegler for en rekke bestemmelser som i dag kan straffes med bøter eller fengsel i ett år. Enkelte nye bestemmelser innlemmes i straffebudet, og for noen bestemmelser skjerpes straffenivået fra kun å omfatte bøtestraff.
Se omtale i kapittel 7.8.5.
Til 21-16 Straffebestemmelsens anvendelse på handlinger eller unnlatelser i utlandet
Bestemmelsen presiserer enkelte elementer ved virkeområdet for straffebestemmelsen og administrative sanksjoner, og skal ikke anses som uttømmende regulering av virkeområdet. Se omtale i kapittel 7.8.5.5 og 7.6.5.10.
10.2 Endringer i andre lover
Til endringene i lov 21. juni 1978 om registrering av foretak
Til § 4-4 første ledd bokstav g)
Kravet om at det skal opplyses om aksjetegningen er skjedd uten prospekt, som nevnt i verdipapirhandelloven kapittel 7, ved melding til Foretaksregisteret, og i tilfellet hvorfor prospekt ikke var nødvendig, videreføres.
Bestemmelsen innebærer imidlertid forenklinger ved at det ikke kreves en særskilt erklæring om at det ikke foreligger prospektplikt, men er tilstrekkelig at det gis opplysninger om dette i meldingen til registeret. Videre endres bestemmelsen slik at det for EØS-prospekt skal sendes inn bekreftelse fra Finanstilsynet på at det er godkjent, og ikke selve prospekt. Nasjonale prospekt skal fortsatt sendes inn og registreres i Foretaksregisteret.
Se omtale i kapittel 5.5.
Til § 5-1 fjerde ledd
Bestemmelsen innebærer forenklinger i de opplysningene som skal kontrolleres av registerfører. Se omtale i kapittel 5.5.
Til endring i lov 25. november 2011 nr. 44 om verdipapirfond
Til endringer i § 2-1 annet ledd
I annet ledd er beskrivelsen av tjenesten aktiv forvaltning erstattet med «porteføljeforvaltning». Det er ingen materiell endring. Endringen i begrepsbruk skyldes at benevnelsen av investeringstjenesten «aktiv forvaltning» foreslås endret til porteføljeforvaltning i verdipapirhandelloven.
Til endringene i lov 20. juni 2014 nr. 28 om forvaltning av alternative investeringsfond
Til endringer i § 3-2 fjerde ledd
I fjerde ledd er det kun gjort en språklig forenkling ved å benevne tjenesten nevnt i § 2-2 tredje ledd som porteføljeforvaltning.
Til endringer i § 9-4 annet ledd
I annet ledd bokstav g er det kun gjort en språklig forenkling ved å benevne tjenesten nevnt i § 2-2 tredje ledd som porteføljeforvaltning.