Organisert arbeidsliv og styrket trepartssamarbeid
1. Øke skattefradraget for fagforeningskontingent
Regjeringen har i statsbudsjettene mer enn doblet det maksimale skattefradraget for innbetalt fagforeningskontingent fra 3 850 kroner til 8 000 kroner. Økningen gjelder både fradrag for fagforeningskontingent og for kontingent til visse yrkes- og næringsorganisasjoner.
2. Bidra til økt organisasjonsgrad og tariffavtaledekning i samarbeid med partene i arbeidslivet
Arbeids- og inkluderingsdepartementet har i 2022, 2023 og 2024 gjennomført konferanser for å rette oppmerksomheten mot tiltak myndighetene og partene i arbeidslivet kan samarbeide om for å bidra til økte organisasjonsgrader og tariffavtaledekning. På konferansene er det lagt fram oppdaterte kartlegginger av det organiserte arbeidslivet og bruken av ulike tilknytningsformer i arbeidslivet.
Regelverket for innleie av arbeidstakere fra bemanningsforetak er endret, jf. tiltak 25, mens bestemmelsen om adgang til tidsbegrenset innleie etter avtale med tillitsvalgte er beholdt uendret. Dette bidrar relativt sett til økt handlingsrom for virksomheter som er bundet av landsomfattende tariffavtale med fagforening med innstillingsrett.
3. Styrke kunnskapen om et organisert arbeidsliv
Arbeidstilsynet har utviklet temasider om det organiserte arbeidslivet og hvordan ivareta de ulike tillitsvalgt- og verneombudsrollene. Partsarbeid er også lagt inn som en bolk på Arbeidsmiljøhjelpen, for å heve kunnskapen om partsarbeid blant brukerne av portalen.
Treparts bransjeprogram uteliv har valgt organisasjonsgrad som et av sine satsingsområder. Temaet er diskutert i bransjeprogrammet, som vil jobbe for å utarbeide målrettede tiltak for å øke organiseringen i bransjen.
4. Styrke samarbeidet mot svart økonomi (SMSØ) på regionalt og nasjonalt nivå
I Samarbeid mot svart økonomi (SMSØ) arbeider Skatteetaten og partene i arbeidslivet med tiltak for å bidra til like konkurransevilkår, gode arbeidsplasser og etterlevelse av regelverket. Samarbeidet består nå av LO, Unio, YS, KS, NHO, Virke og Skatteetaten. Samarbeidet har vist seg nyttig som en arena for å utveksle erfaringer og synspunkter, både for Skatteetaten og de øvrige partene.
Ny handlingsplan for SMSØ forventes sluttført i løpet av 2024.
De regionale SMSØ-ene tilpasses partenes behov og kapasitet, samt risiko og lokale forhold. Det er gjennomført seminarer både internt hos partene, og egenutviklede seminarer innenfor temaene økonomisk kriminalitet, lønnsvilkår, og rettigheter og plikter for lærlinger. I tillegg arrangeres det en årlig konferanse spesielt beregnet på at de regionale SMSØ-ene skal få dele sine erfaringer, og få faglig oppdatering.
5. Gi støtte til Fair Play Bygg Norge
Etter forslag fra regjeringen ble det fra og med statsbudsjettet for 2023 innført et treårig tilskudd til Fair Play Bygg Norge med 2 mill. kroner årlig. I 2024 ble organisasjonen i tillegg styrket med ytterligere 2 mill. kroner i revidert nasjonalbudsjett. For statsbudsjettet 2025 er det etter forslag fra regjeringen innført et nytt treårig tilskudd på 2 mill. kroner årlig. Dette medfører at den totale støtten i både 2024 og 2025 er på 4 mill. kroner.
Ved å øke støtten til Fair Play Bygg Norge vil en kunne styrke partenes arbeid med informasjon og veiledning til utsatte arbeidsgivere/arbeidstakere og tips til myndighetene om useriøse aktører, og bidra til en styrket innsats på dette området.
6. Kollektiv søksmålsrett på flere områder
Fra 2024 ble det innført en godkjenningsordning for bemanningsforetak med strengere krav til dokumentasjon for bemanningsforetakene og styrking av håndheving og sanksjoner. Spørsmålet om å utvide adgangen til kollektiv søksmålsrett vil vurderes i lys av dette.