Status for oppfølging av handlingsplan mot sosial dumping og arbeidslivskriminalitet

Til innholdsfortegnelse

Øke kunnskapen om sosial dumping og arbeidslivskriminalitet

25. Evaluere nye regler om innleie fra bemanningsforetak

Nye regler om innleie trådte i kraft 1. april 2023, med overgangsordning for inngåtte kontrakter fram til 1. juli. Arbeids- og inkluderingsdepartementet har, etter dialog med partene i arbeidslivet, satt i gang en følgeevaluering, som gjennomføres av Fafo i samarbeid med Samfunnsøkonomisk analyse. Det legges fram delrapporter ved utgangen av 2024 og 2025, med sluttrapport 2026. Flere av organisasjonene i arbeidslivet gjennomfører også egne kartlegginger.

26. Forbedre statistikk om bruk av innleie

Statistisk sentralbyrå (SSB) har, etter avtale med Arbeids- og inkluderingsdepartementet, etablert egen kvartalsstatistikk om sysselsettingsutviklingen i utleienæringen. I 2023 og 2024 har SSB også publisert analyser av sysselsettingsutviklingen i utleienæringen og overganger i arbeidsmarkedet fra jobb i bemanningsbyrå til annet arbeid eller ut av arbeidsstyrken. Fra og med 2025 styrkes statistikkgrunnlaget ved at det innføres rapportering i a-ordningen om en arbeidstaker er utleid.

27. Få bedre kunnskap om bruk og omfang av ubetalt eller svært lavt betalt arbeid

Oslo Economics har, på oppdrag fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet, gjennomført en kartlegging av bruken av ubetalte stillinger i former som «praktikant», «internships», «trainee» o.l. En rapport ble lagt fram i november 2023, som konkluderte med at omfanget av ubetalte praktikantstillinger i Norge er lite.

28. Sammenstille tidligere evalueringer av tiltak mot sosial dumping, og kartlegge hvordan regelverk på arbeidslivsområdet etterleves og følges opp

I desember 2022 la KPMG fram en rapport som bidrag til evaluering av det tverretatlige samarbeidet mot arbeidslivskriminalitet. Det er tidligere gjennomført flere kartlegginger og evalueringer av tiltak mot sosial dumping og arbeidslivskriminalitet. Arbeids- og inkluderingsdepartementet vurderer å gjennomføre en kunnskapsoppsummering i form av en sammenstilling av disse studiene som grunnlag for videre vurderinger av kunnskapsbehov.

29. Øke forskningen på tema relatert til utenlandske arbeidstakere, sosial dumping, arbeidslivskriminalitet og menneskehandel

Det er generelt behov for å øke forskningen om tema som er relatert til utenlandske arbeidstakeres situasjon i Norge.

Norges forskningsråd følger opp disse problemstillingene gjennom sin portefølje velferd, kultur og samfunn (VELSAM). Arbeids- og inkluderingsdepartementet har i tildelingsbrevet gjort Norges forskningsråd oppmerksom på at det er behov for uavhengig forskning som kan gi økt kunnskap om påvirkningsfaktorer for, og konsekvenser av, arbeidslivskriminalitet og annen økonomisk kriminalitet, herunder utnyttelse av personer i arbeidslivet, tvangsarbeid og menneskehandel.

I 2024 har Arbeids- og inkluderingsdepartementet, i samarbeid med Justis- og beredskapsdepartementet, utlyst et eksternt FoU-prosjekt for å kartlegge omfang og karakteristiske trekk ved arbeidstakere i gråsonene mellom sosial dumping og tvangsarbeid/menneskehandel. Formålet er å få mer kunnskap om arbeidstakere som opplever ulike former for utnyttelse, lønnstyveri mv. Sluttrapporten skal leveres i november 2025.

Skatteetaten gjennomfører årlige spørreundersøkelser mot norske virksomheter. Undersøkelsene måler respondenters opplevelse av arbeidslivskriminalitet, herunder opplevelse av omfanget av denne type kriminalitet. Etatenes felles årsrapport omtaler resultatene fra undersøkelsene. Skatteetaten er også med i the OECD FTA Shadow Economy (SE) COI Expert Group on SE Measurement, der hensikten er å utveksle erfaringer med metoder for måling av skyggeøkonomien.

I henhold til stortingsmeldingen om økonomisk kriminalitet (Meld. St. 15 (2023–2024) Felles verdier – felles ansvar. Styrket innsats for forebygging og bekjempelse av økonomisk kriminalitet) skal Justis- og beredskapsdepartementet:

  • Fortsette å gjennomføre regelmessige omfangsundersøkelser om økonomisk kriminalitet, eventuelt med fokus på særskilte områder eller typer av økonomisk kriminalitet. Neste omfangsundersøkelse som igangsettes vil være på arbeidslivskriminalitet og lønnstyveri.
  • Utrede bruken og effekten av administrative sanksjoner sammenlignet med straff.
  • Styrke kunnskapen om situasjonen for arbeidstakere som har risiko for å bli utnyttet og utsatt for arbeidslivskriminalitet.

Når det gjelder kunnskapsinnhenting knyttet til arbeidet i treparts bransjeprogram, nevnes følgende:

  • I regi av treparts bransjeprogram bil har Transportøkonomisk institutt fått i oppdrag å kartlegge forhold i bruktbilmarkedet. Bruktbilmarkedet er et av bransjeprogrammets satsningsområder.
  • Treparts bransjeprogram uteliv har valgt organisasjonsgrad som ett av sine satsningsområder. Temaet er diskutert i bransjeprogrammet med den konklusjon å utarbeide et oppdatert kunnskapsgrunnlag, for å kunne utarbeide målrettede tiltak for å øke organiseringen i bransjen, jf. tiltak 3.
  • I regi av treparts bransjeprogram renhold ble det gjennomført en konferanse om forbrukermarkedet i renholdsbransjen i september 2024, hvor blant annet et oppdatert kunnskapsgrunnlag ble foreslått som tiltak.

30. Følge opp evalueringen av Nasjonalt tverretatlig analyse- og etterretningssenter (NTAES)

Evalueringene fra KPMG og DFØ, viste bl.a. at det er et ønske om, og behov for, en utvidet adgang til informasjonsdeling. Dagens hjemmelsgrunnlag åpner ikke for at Nasjonalt tverretatlig analyse- og etterretningssenter (NTAES) kan dele informasjon om konkrete aktører med politiet og kontrolletatene til deres arbeid for å forebygge og bekjempe kriminalitet. Involverte departementer (Arbeids- og inkluderingsdepartementet, Finansdepartementet og Justis- og beredskapsdepartementet) vil følge opp videreutvikling av NTAES, herunder vurdere muligheter for endringer i regelverket for å legge til rette for økt deling av informasjon fra senteret. Det vil også vurderes hvorvidt etterretningsprodukter i større grad kan benyttes til å fastsette felles målsettinger for det forebyggende arbeidet.

På bakgrunn av evalueringene fra KPMG og DFØ er det iverksatt en rekke endringer slik at NTAES’ arbeid i dag gir større merverdi for a-krimsamarbeidet. Begge evalueringene, samt etatene i a-krimsamarbeidet, har påpekt et behov for at NTAES kan dele opplysninger på aktørnivå med kontrolletatene og politiet. I stortingsmeldingen mot økonomisk kriminalitet fremgår det at regjeringen «vil utrede behovet for endringer i politiregisterforskriften for å kunne dele mer informasjon fra Nasjonalt tverretatlig analyse- og etterretningssenter (NTAES)». Dette følges opp av Justis- og beredskapsdepartementet, og departementet tar sikte på å fullføre utredningen våren 2025.