Status for oppfølging av handlingsplan mot sosial dumping og arbeidslivskriminalitet

Til innholdsfortegnelse

Mobilisere forbruker- og innkjøpsmakt

19. Utvikle ordninger for deling av seriøsitetsinformasjon

Arbeidet er ikke igangsatt. Utfordringene rundt forvaltningsansvaret og hjemmelsgrunnlag bør utredes nærmere. I det foreslåtte rammeverket var Brønnøysundregistrene skissert som databehandler, men de juridiske problemstillingene ligger primært hos andre. Dette tiltaket følges opp av Nærings- og fiskeridepartementet.

I forbindelse med tematikken som gjelder deling av offentlig informasjon med private virksomheter, har Skatteetaten ledet en arbeidsgruppe som har utforsket mulighetsrommet rundt hvordan etterlevelse kan bygges inn i næringslivets prosesser og samfunnets digitale infrastruktur, gjennom at relevante virksomhetsdata gjøres tilgjengelig mellom ulike aktører i et digitalt økosystem. Arbeidet bygger på en grunnidé om at data gjenbrukes i flere prosesser, til flere formål, og av flere aktører på en måte som ivaretar det offentliges taushetsplikt og uten at det går på bekostning av personvern. På denne måten vil det digitale økosystemet bidra til at troverdigheten til dataene blir høyere og gir et bedre beslutningsgrunnlag i kontraktsforhold.

20. Videreutvikle Skatteetatens samarbeidsavtaler med offentlige oppdragsgivere og private entreprenører

Skatteetatens landsdekkende samarbeidsavtaler bidrar til at 28 av Norges største oppdragsgivere og entreprenører styrker sin kunnskap om hvordan de kan velge seriøse leverandører. Evaluering av samarbeidet fra 2024 gjennomført av Oslo Economics viser at samarbeidet bidrar til utestenging av useriøse aktører fra markedet og at nesten alle virksomheter erfarer at måloppnåelsen ved seriøsitetsarbeid har blitt styrket det siste året.

Skatteetaten vurderer hvordan samarbeidsavtaler kan gjøres mer tverretatlig, gjennom samarbeid og informasjonsdeling med a-krimsentrene og andre relevante etater. I første omgang kobles Skatteetatens samarbeidsavtale med Vegvesenet sammen med a-krimsenteret i Vestland, for å redusere risiko for arbeidslivskriminalitet i byggingen av Sotrasambandet. Slike vurderinger gjøres også mot andre a-krimsentre. For å forsterke videreutvikling av avtalene på tverretatlig plan har Skatteetaten kontakt med Arbeidstilsynet på enkelte av prosjektene.

Skatteetaten har i 2024 inngått samarbeidsavtaler med store markedsaktører i andre risikobransjer enn bygg- og anlegg, bl.a. har etaten formalisert samarbeidet med store innkjøpere innenfor transportnæringen og innenfor telekom. Etaten er også i dialog med partene innenfor fiskerinæringen for å videreutvikle tiltaket.

21. Formidle informasjon til forbrukere gjennom «Tett på» og handlehvitt.no

Tettpå

Aktivitetene i tiltaket omfatter telefonveiledning til forbrukere i risikogruppen, filmkampanjer, automatisering for å nå ut til flest mulige forbrukere, og samarbeid med finansnæringen. Skatteetaten jobber med å automatisere løsninger for å informere om valg av seriøse håndverkere. Fra 1. januar 2023 fikk personer i målgruppen «kjøp av eiendom» automatisk brev i Altinn. Skatteetaten arbeider nå med å få til tilsvarende løsning for målgruppen «byggesøknad».

Skatteetaten og bransjeorganisasjoner innen rør-, el- og tømrerfaget har sammen laget tre Tettpå-filmer for å bidra til at flere blir i stand til å velge seriøse håndverkere. Filmkampanjer i sosiale medier har nådd bredt ut, med nesten 10 mill. visninger fordelt på tre kampanjer. Gjennom Tettpå samarbeider etaten med finansnæringen. Bankene har stor mulighet for å påvirke kunder til å velge seriøse håndverkere og dermed redusere risiko for svart arbeid og arbeidslivkriminalitet. Pilotprosjektet «Tettpå boligkjøper» er evaluert, og samarbeidet med finansnæringen gjennom Tettpå oppskaleres i 2024–2025.

Handlehvitt

Fra og med høsten 2024 er Facebooksiden til Handlehvitt deaktivert. Årsaken er at Skatteetaten har besluttet å avvikle all sin virksomhet på Facebook grunnet personvernhensyn. Markedsføring av Handlehvitt er flyttet til Google. Skatteetaten har jobbet med å optimalisere innholdet på nettsiden for å øke antall søketreff. I tillegg har betalt annonsering på Google blitt brukt siden slutten av juni. Dette har resultert i en økning i sidebesøk fra under 2 000 per måned i mai og juni til over 5 000 i august og september 2024. Nytt tema på handlehvitt.no i 2024 er Taxi. Det jobbes kontinuerlig med å få oppdragsformidlere på nett til å vise til Handlehvitt på sine plattformer.

22. Vurdere publisering av stansingsvedtak slik at innkjøpere og forbrukere lettere kan velge bort useriøse og kriminelle aktører

Arbeidstilsynet har etablert et pilotprosjekt om publisering av stansingsvedtak som pressmiddel, som i første omgang er knyttet til renholdsbransjen. Aktive stansingsvedtak mot virksomheter i renholdsbransjen vil nå publiseres på arbeidstilsynet.no . Per i dag er det ingen aktive stansingsvedtak i denne bransjen, men siden vil lanseres med neste aktuelle sak.

Etter ev. regelverksendringer innen transport kan piloten utvides til også å omfatte varebil. Sikre tilstrekkelig informasjon om etablerte godkjenningsordninger og innføre ny godkjenningsordning for bemanningsforetak

23. Godkjenningsordningen for virksomheter som tilbyr bilpleie, hjulskift og hjullagring

Arbeidstilsynet har jobbet systematisk med synliggjøring av godkjenningsordningen for manuell bilpleie, dekkskift og dekkhotell. Siden ordningen kom på plass 1. juli 2022, er det gjennomført to årlige informasjonskampanjer (vår og høst) rettet mot kjøpere av manuelle bilpleietjenester. I tillegg til har etaten:

  • publisert flere nettsaker om Arbeidstilsynets tilsyn i denne delen av bilbransjen
  • sendt informasjonsbrev til flere tusen virksomheter via Altinn
  • vært aktive i sosiale medier (Facebook og LinkedIn) og påminnet forbrukere om ordningen og hvorfor det er viktig at de tar bevisste valg

Godkjenningsordningen for bemanningsforetak

Godkjenningsordningen trådte i kraft 1. januar 2024, og virksomhetene fikk mulighet til å sende inn søknadsskjema via Altinn allerede fra slutten av november 2023. Antall godkjente bemanningsforetak i registeret er per oktober 2024 2 377. 582 søknader er etterkontrollert, hvorav 109 av disse har fått tilbaketrukket sin godkjennelse. I forbindelse med etablering av godkjenningsordningen hadde Arbeidstilsynet samarbeid med NHO Service og Handel rundt blant annet oppbyggingen av og innholdet i søknadsskjemaet og gjennomførte et informasjonsmøte med NHO Service og Handel.

24. Vurdere innføring av et nasjonalt register for serveringsbevillinger

Brønnøysundregistrene har mange pågående utviklingsprosjekter som krever mye kapasitet i etaten. Nærings- og fiskeridepartementet vil derfor ikke kunne gi dem i oppdrag å bidra i etablering av et nytt nasjonalt register for serveringsbevillinger på nåværende tidspunkt, da det vil kunne gå ut over andre prioriterte prosjekter. I det tilfellet at det skal igangsettes arbeid med et slikt register, bør det skje i sammenheng med en nærmere gjennomgang av serveringsloven. Nærings- og fiskeridepartementet viser for øvrig til at eventuelle oppdrag som legges til Brønnøysundregistrene også må være fullfinansiert.

Helsedirektoratet har, på oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet, satt i gang et arbeid for å utvikle et nasjonalt saksbehandlingssystem og søknadsportal for bevillinger etter alkoholloven, særavgiftsforskriften og serveringsloven. Formålet er å forenkle saksbehandling og dele data på tvers. Det arbeides nå med en utredning som skal publiseres innen utgangen av 2024.