Hindre utnyttelse av arbeidstakere
11. Styrke Arbeidstilsynet
Regjeringen mener økt tilsynsinnsats er nødvendig for å forebygge og bekjempe sosial dumping og arbeidslivskriminalitet. Tilsyn er Arbeidstilsynets viktigste virkemiddel. I tildelingsbrevene i perioden er etaten gitt i oppdrag å ha en tydelig tilstedeværelse og økt synlighet i arbeidslivet. I tillegg skal Arbeidstilsynet legge til grunn en streng reaksjonsbruk ut fra alvorlighetsgrad og vesentlighet ved avdekket brudd på regelverket, og i større grad benytte overtredelsesgebyr når forholdene tilsier det. Grov arbeidslivskriminalitet og lovovertredelser hvor overtredelsesgebyr ikke vil ha tilstrekkelig effekt som sanksjon, skal rutinemessig politianmeldes, jf. tiltak 32 om effektiv bruk av sanksjoner.
Arbeidstilsynet er styrket med nærmere 70 mill. kroner i statsbudsjettene. I tillegg er det etter forslag fra regjeringen vedtatt en styrking på ytterligere 18 mill. kroner for 2025. Etatssamarbeidet mot arbeidslivskriminalitet i Innlandet ble i statsbudsjettet for 2024 styrket med 15 mill. kroner fordelt på de fire samarbeidende etatene.
Bruken av overtredelsesgebyr økte betydelig i 2023, og fra 1. juli i 2024 er den øvre rammen for overtredelsesgebyr økt fra 1,6 mill. kroner til om lag 6 mill. kroner. Flere forslag om å styrke Arbeidstilsynets virkemidler og forsterke innsatsen mot useriøsitet og arbeidslivskriminalitet har nylig vært på høring, jf. tiltak 32. I regjeringsperioden har Arbeidstilsynet styrket sin innsats innenfor kontroll av allmengjøringsordningene, og mot ulovlig innleie. Etaten har blant annet utviklet, og forvalter, en ny godkjenningsordning for bemanningsforetak.
12. Styrke allmenngjøringsordningen
Arbeids- og inkluderingsdepartementet følger opp innspill fra partene i arbeidslivet og relevante offentlige instanser til hvordan allmenngjøringsordningen kan styrkes. Departementet jobber blant annet med et forskningsoppdrag og et høringsnotat om regelverksendringer.
13. Vurdere endringer i utlendingsregelverket for å hindre utnyttelse av utenlandske arbeidstakere
Arbeids- og inkluderingsdepartementet jobber med å utrede behovet for endringer i utlendingsregelverket for å hindre utnyttelse av utenlandske arbeidstakere.
14. Styrke nettbasert informasjon om arbeidsforhold i Norge
Flere offentlige etater utvikler nettbasert informasjon, som skal gjøre opplysninger om arbeidsforhold og regelverk i Norge lettere tilgjengelig for utenlandske arbeidstakere.
Arbeidstilsynet videreutvikler nettstedet «Know your rights», som gir informasjon om rettigheter og plikter knyttet til arbeidsforhold i Norge, på følgende språk: engelsk, polsk, bulgarsk, estisk, litauisk, rumensk, russisk, ukrainsk, vietnamesisk, arabisk, latvisk og spansk. Siden 2023 er nettstedet bygget ut med latvisk, spansk og arabisk som nye språk.
Arbeidstilsynet videreutvikler også nettbasert informasjon som i første omgang rettes mot litauiske arbeidsgivere med arbeidstakere i Norge. Arbeidet er startet som et samarbeidsprosjekt med myndighetene i Litauen, finansiert med EØS-midler (Norway Grants).
Integrering- og mangfoldsdirektoratet har utviklet nyinorge.no til å bli et nettsted som samler informasjon fra offentlige myndigheter, som kan hjelpe utenlandske statsborgere i sin nye hverdag i Norge. Nettstedet er bygget opp ut fra livsfaser, og peker til relevante nettsteder som kan gi veiledning for den aktuelle livsfasen. For livsfasen arbeidsliv peker nettstedet til Arbeidstilsynet.no når det gjelder rettigheter i arbeidslivet: https://www.nyinorge.no/en/work/. Nettstedet er tilgjengelig på norsk, engelsk og ukrainsk.
Økokrim har på sin hjemmeside under «Kriminalitetsområder» en egen side om «Arbeidslivskriminalitet» hvor man finner informasjon og bl.a. kan formidle tips om lovbrudd. Videre finner man på hjemmesiden til Økokrim lenken «Nasjonalt tverretatlig analyse- og etterretningssenter (NTAES)» som også har arbeidslivskriminalitet som tema.
15. Benytte sentrale møtepunkter som Skatteetatens ID-kontroll til å formidle informasjon til utenlandske arbeidstakere
Informasjon som gis til utenlandske arbeidstakere i møte med Skatteetaten, både på Servicesenter for utenlandske arbeidstakere (SUA) og Skatteetatens ID-kontor, er videreutviklet og forbedret. Blant annet informasjon om rettigheter og plikter i norsk arbeidsliv og det organiserte arbeidslivet i Norge. Informasjonen er tilgjengelig på seks språk. Det lenkes videre til Arbeidstilsynets nettside knowyourrights.no som har informasjon på flere språk. Det er også inkludert kontaktinformasjon til Arbeidstilsynet. I tillegg er det utarbeidet en tverretatlig brosjyre som kan deles ut på utekontroller. Den samme informasjonen er inkludert på sua.no, som også tilbyr informasjon på flere språk. På SUA-sentrene overfører medarbeidere i politiet og Skatteetaten brukere til Arbeidstilsynet hvis de ser at brukerne kan ha nytte av mer informasjon om rettighetene de har i arbeidslivet.
Informasjon knyttet til misbruk av elektronisk ID er en del av informasjonen utenlandske arbeidstakere mottar. Blant annet om hvordan de kan beskytte sin elektroniske ID og hva de må gjøre hvis de mistenker at den elektroniske ID-en blir misbrukt.
Skatteetaten lanserte i 2024 en ny portal for innflytting som gjør at EØS-borgere, som har tilgang til en elektronisk ID, kan melde innflytting til Norge på nett. Formålet med portalen er blant annet kvalitetsheving og effektivisering, som kan gi bedre forutsetninger for å formidle relevant informasjon til utenlandske borgere som flytter til Norge. Det vil også være mulig å målrette og tilpasse informasjonen basert på de opplysninger personen gir i portalen.
16. Forbedre informasjonen til arbeidsgivere og oppdragsgivere om oppfølging av lønns- og arbeidsvilkår for utenlandske arbeidstakere
Know Your Rights (KYR) – kommunikasjonstiltak rettet mot utenlandske arbeidstakere
Arbeidstilsynet fortsetter å videreutvikle kommunikasjonstiltak basert på erfaringer fra KYR-kampanjen. Arbeidstilsynet gjennomfører jevnlige annonsekampanjer i sosiale medier for å lede målgruppene inn på etatens nettside med budskap og filmer om lønn og minstelønn, arbeidskontrakt, arbeidstid, arbeidsmiljø og kontaktopplysninger til Arbeidstilsynet. En evaluering av KYR-kampanjen viser at den er vellykket.
Temasidene om minstelønn og allmengjøring av tariffavtaler er blant Arbeidstilsynets mest besøkte temasider, og temasiden har vært forbedret det siste året.
Arbeidstilsynet er også tilgjengelig for målgruppen fysisk på Servicesenter for utenlandske arbeidstakere (SUA), på telefon og chatt ved Svartjenesten og skriftlig på kontaktskjema på arbeidstilsynet.no på flere språk.
Veiledning rettet mot offentlige oppdragsgivere
Som en del av arbeidet med Norgesmodellen med seriøsitetskrav for offentlige innkjøp har DFØ (Direktoratet for offentlig forvaltning og økonomistyring), på oppdrag fra Nærings- og fiskeridepartementet og Arbeids- og inkluderingsdepartementet, utarbeidet anbefalinger om «beste praksis» for kontraktsoppfølging generelt og oppfølging av seriøsitetskrav spesielt.
Arbeidstilsynet bidrar med formidling til målgruppene, og har i sin veiledning valgt å legge vekt på kontrollansvaret og informasjon til virksomheter om hva som er minstekrav til kontroll og hvordan kontrollene kan gjøres på en enkel og hensiktsmessig måte.
Arbeidstilsynet gjennomførte et webinar i april 2024 med tittelen «Slik følger du opp kontrakter i praksis». Hovedmålgruppen for dette webinaret var kommuner, og det var svært stor deltakelse. I webinaret var det en gjennomgang av hvilke krav som stilles til kontraktsoppfølging og hvordan offentlige oppdragsgivere kan gjøre dette.
Veiledning i regi av treparts bransjeprogram transport
Et av satsingsområdene til treparts bransjeprogram transport er transportbestillere. Bransjeprogrammet var i november 2023 i Polen der de møtte polske myndigheter og arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjoner samt arrangerte et seminar der målgruppen var transportører. Videre hadde de i 2024 møter med svenske og danske myndigheter og arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjoner for å dele erfaringer om regelverk, veiledning, kontroll og funn i varebilbransjen. I tillegg er det gjennom bransjeprogrammet foreslått informasjonstiltak rettet mot ulike målgrupper av transportbestillere, samt at det planlegges å oppgradere en e-guide som retter seg mot bestillere av transporttjenester (både gods- og persontransport).
Frivillige organisasjoner og Arbeidstilsynet
Arbeidstilsynet har tatt initiativ til samarbeid med flere frivillige organisasjoner knyttet til veiledning rettet mot utenlandske arbeidstakere. De frivillige organisasjonene er en viktig kanal for å nå ut med informasjon til utenlandske arbeidstakere.
17. Styrke bistanden til arbeidstakere som utnyttes og til ofre for menneskehandel og tvangsarbeid
Regjeringen har besluttet å styrke innsatsen mot menneskehandel gjennom en ny strategi. Strategiarbeidet er igangsatt under ledelse av Justis- og beredskapsdepartementet, i samarbeid med flere andre departementer. Arbeidet vil innebære samarbeid mellom ulike sektorer og aktører, inkludert offentlige etater, frivillige organisasjoner og internasjonale aktører. Målet er å bekjempe menneskehandel på en helhetlig og effektiv måte.
Justis- og beredskapsdepartementet sendte i februar 2024 ut på høring et forslag til lovendringer for å motvirke grov utnytting av utlendinger som er i en sårbar situasjon, selv om forholdet ikke kan kategoriseres som menneskehandel. Departementet arbeider nå for å ferdigstille en lovproposisjon så raskt som mulig i 2025.
Koordineringsenheten mot menneskehandel ga i 2024 ut en veileder om identifisering av mulige ofre for menneskehandel. Veilederen gir detaljerte indikatorer for å avdekke utnytting av utenlandske arbeidere. Videre gis råd om hvordan man bør samtale med mulige ofre, og den redegjør for aktuelle hjelpetilbud og rettigheter.
Justis- og beredskapsdepartementet viderefører tilskuddsordningen på prostitusjons- og menneskehandelfeltet. Tildelingen for 2024 omfattet midler til organisasjoner som tilbyr rådgivning og oppfølging av arbeidsmigranter som har vært utnyttet. Blant mottakerne er Frelsesarmeen, Caritas og Kirkens Bymisjon.
18. Utrede etablering av digital oversikt over arbeidskontrakter
Arbeidstilsynet har fått i oppdrag å utrede spørsmålet om en eventuell etablering av en digital oversikt over arbeidskontrakter. Det er etablert en tverretatlig arbeidsgruppe med deltakere fra Arbeidstilsynet og Skatteetaten. På bakgrunn av innsiktsarbeidet ble gruppen utvidet med deltaker fra Arbeids- og velferdsetaten (Aa-registeret).
Gruppen har deltatt på møter i alle fire treparts bransjeprogram for å forankre problemforståelse og få innspill til kost/nytte vurderingene. Opprinnelig problemstilling er bekreftet og nyansert, og det vurderes så langt at nytten av en digital oversikt over arbeidsavtaler vil være stor, både for privat og offentlig sektor.
De første vurderingene er at en løsning vil måtte vektlegge sikker identifikasjon av partene som inngår arbeidsavtaler, og at innholdet i avtalen også bør være digitalisert i en strukturert form for å oppnå den forventede nytten. Innføring av en eventuell ordning vil påvirke samtlige arbeidsgivere og arbeidstakere i Norge, og flere etater på tvers av flere departement, inkludert, men ikke begrenset til Arbeidstilsynet, Skatteetaten, Arbeids- og velferdstaten og Brønnøysundregistrene.
Det er naturlig å se digital oversikt over arbeidsavtaler i sammenheng med Aa-registeret, og at mye av informasjonen i arbeidsavtalene også blir rapportert inn i Aa-registeret. Gitt viktigheten av identifisering av arbeidstaker, og at arbeidsavtalen er et av grunnlagene for å få tildelt D-nummer, bør tiltaket sees i sammenheng med digital lommebok, jf. forordningen European Digital Identity Framework (eIDAS 2.0), som kommer i løpet av de nærmeste årene.
Arbeidsgruppen vil fortsette sitt arbeid og overleverer sine vurderinger til Arbeids- og Inkluderingsdepartementet.