Internasjonalt samarbeid
34. Videreføre samarbeidet med ELA
Norge har til nå deltatt som observatør i den europeiske arbeidsmarkedsmyndigheten (ELA). Forordningen om ELA ble tatt inn i EØS-avtalen 8. desember 2023, med forbehold om Stortingets samtykke. Et forslag til gjennomføring av forordningen i norsk rett var på høring før sommeren 2024. Høringen viste bred støtte blant fagetater og partene til gjennomføring av forordningen. Lov- og samtykkeproposisjon ble lagt fram for Stortinget 8. november 2024.
Arbeidstilsynet deltar allerede aktivt i samarbeidet, hvor et viktig tema er utveksling av erfaringer fra myndighetenes arbeid mot arbeidslivskriminalitet og sosial dumping. Arbeidstilsynet er også med i en arbeidsgruppe som deler erfaring med ivaretakelse av ukrainske flyktninger i arbeidslivet. Videre deltar Arbeidstilsynet i to EU-finansierte prosjekter om utsendte arbeidstakere. Her gjennomføres det tilsyn og kartlegging av hvordan håndhevingsdirektivet blir praktisert i landene som er med i prosjektene. Arbeidstilsynet har også et samarbeid med erfaringsdeling mellom de norske regionale verneombudene og tyske «Arbeit und Leben». Stortingets samtykke vil legge til rette for full deltakelse i ELAs aktiviteter.
35. Forsterke samarbeidet med kontrollmyndighetene i Norden og Baltikum
Basert på samarbeidsavtalene med arbeidstilsynene i Estland og Latvia har Arbeidstilsynet gjennomført prosjekter finansiert med EØS-midler. Det er gjennomført felles og koordinerte tilsyn, informasjonstiltak og delt god praksis. Prosjektene ble avsluttet i april 2024, men samarbeidet videreføres som linjeaktiviteter i påvente av mulige nye EØS-midler.
I samarbeid med Litauen er det gjennomført et tverretatlig samarbeidsprosjekt om «undeclared work», finansiert av EØS-midler. Prosjektet har omfattet Arbeidstilsynet, Arbeids- og velferdsetaten, politiet og Skatteetaten i Norge – og seks tilsvarende etater i Litauen. Gjennom dette prosjektet har etatene delt kunnskap og erfaringer om tverretatlig a-krimsamarbeid og gjennomført bilaterale tilsyn hvor a-krimsentrene i Nordland og Oslo har vært sentrale fra norsk side. En direkte følge av dette prosjektet er opprettelsen av et a-krimsenter i Litauen etter norsk modell.
Gjennom samarbeidsprosjektet ble det vinteren 2024 gjennomført en ekstern evaluering av selve prosjektet. Funnene gir gode innspill å ta med i fremtidig bilateralt samarbeid, ikke bare med Litauen, men også med andre land Arbeidstilsynet har bilateralt samarbeid med. Evalueringen ga også anbefalinger for organisering og drift av fremtidige bilaterale prosjekter.
Alle fem nordiske land og de tre baltiske landene har videreført et samarbeid kalt «Nordic Baltic HUB fighting undeclared work». Gjennom seminarer, konferanser og samarbeidsmøter har Arbeidstilsynet delt kunnskap om god praksis, herunder hvordan involvere partene i arbeidet mot arbeidslivskriminalitet og sosial dumping. Nordic Baltic HUB er nå tatt inn som en permanent arbeidsgruppe under Nordisk ministerråd for arbeidsliv, noe som vil bidra til kontinuitet i arbeidet.