26 Erklæring fra dr. Dimitrij Rupel, formann i OSSE, på det 13. møtet i OSSEs ministerråd
Utenriksministrene i OSSEs deltakerstater har kommet sammen i Ljubljana samme år som vi markerer trettiårsdagen for vedtakelsen av Sluttakten fra Helsingfors og femtenårsdagen for vedtakelsen av Paris–pakten, for å stadfeste at alle OSSEs normer, prinsipper og forpliktelser stadig er like aktuelle, og for å sikre at Organisasjonen er i stand til å håndtere dagens trusler mot sikkerheten og stabiliteten på en mer effektiv måte.
Ministrene har i løpet av de 30 siste årene ved konsensus fastsatt og utformet en lang rekke forpliktelser for OSSE. Verden forandrer seg, men de felles prinsippene som forener oss, står fast. OSSEs samlede forpliktelser er noe vi har skapt i fellesskap, og gjelder likt og for samtlige deltakerstater. Ministrene oppfordrer til full gjennomføring av disse forpliktelsene, som de anser direkte og legitimt angår alle deltakerstatene. Deltakerstatene står ansvarlig overfor egne borgere og overfor hverandre for å gjennomføre disse OSSE-forpliktelsene.
OSSE må hele tiden tilpasse seg for å kunne møte de stadig skiftende utfordringene for sikkerheten og for å gjøre Organisasjonen mer funksjonell. Ministrene ser med glede på rapporten fra panelet som er nedsatt for å styrke OSSEs effektivitet, og vil ta hensyn til de anbefalinger som fremlegges der. De verdsetter høynivåmøtenes positive bidrag i så måte. Ministrene er fast bestemt på å gjøre Organisasjonen mer effektiv og har derfor vedtatt et «veikart» for dette formål. De uttrykker også tilfredshet med vedtakelsen av Det faste råds beslutning om bidragsskalaene for perioden 2005–2007, noe som er av avgjørende betydning for å sikre Organisasjonens økonomiske stabilitet.
OSSEs brede tilnærming til sikkerhet på tvers av Organisasjonens tre dimensjoner er stadig like aktuell. Ministrene er fast bestemt på å utnytte fullt ut OSSEs potensial innenfor den militærpolitiske, den økonomiske og miljømessige og den menneskelige dimensjon og samtidig styrke samarbeidet på tvers av dimensjonene.
Ministrene maner til å gjennomføre OSSEs handlingsplan fra 2004 til fremme av likestilling, herunder også FNs sikkerhetsrådsresolusjon 1325 (2000), på en systematisk og konsekvent måte i alle deler av Organisasjonen.
Ministrene bekrefter at OSSEs institusjoner – Kontoret for demokratiske institusjoner og menneskerettigheter, Høykommissæren for nasjonale minoriteter og OSSE-representanten for frie medier – spiller en viktig rolle med og har ekspertise og erfaring i å bistå deltakerstatene med å gjennomføre deres OSSE-forpliktelser.
Ministrene verdsetter feltoperasjonenes positive betydning og bidrag som et innovativt virkemiddel i OSSEs arbeid for å få realisert Organisasjonens mål og prinsipper, i fullt samarbeid med vertslandene og i tråd med deres mandat. Feltoperasjonene bør bli mer effektive.
Ministrene står samlet om og er fast bestemt på å iverksette flere og resolutte tiltak for å forebygge og bekjempe terrorisme, som er en av de alvorligste truslene mot vår sikkerhet. Når ministrene nå bekrefter det vi har satt oss som mål, ønsker de samtidig å understreke at de er fast bestemt på å føre denne kampen med respekt for rettsstatens normer og i tråd med våre forpliktelser etter folkeretten, særlig internasjonale menneskerettigheter, internasjonalt vern for flyktninger og internasjonal humanitærrett. Ministrene gir på nytt uttrykk for sin dype solidaritet med ofrene og deres familier, og også for at ofrene må ha adgang til rettslige ordninger og må få umiddelbar oppreisning for den skade de har lidd, på vilkår som fastsatt i den nasjonale lovgivning.
Et flertall av ministrene er bekymret over at de uavklarte konfliktene i OSSEs område stadig synes like uløste. Slike vedvarende konflikter har en negativ innvirkning på stabiliteten og er til hinder for regionalt samarbeid og utvikling. Ministrene støtter OSSEs innsats som konfliktløser. De oppfordrer videre alle stater som har noen form for påvirkningsmulighet overfor partene, til å bidra til fredelige og rettferdige løsninger grunnet på internasjonale regler og prinsipper.
Et flertall av ministrene ser med glede på at partene i CFE-avtalen om konvensjonelle styrker i Europa er fast bestemt på å oppfylle de forpliktelser de påtok seg på toppmøtet i Istanbul i 1999, og på de fremskritt som er oppnådd i 2005 med hensyn til Georgia. De konstaterer også at det i 2005 ikke er skjedd noen bevegelse i den fastlåste situasjonen rundt tilbaketrekkingen av russiske styrker fra Moldova. De bekrefter at de alle er fast bestemt på å bidra til at denne forpliktelsen snarest mulig blir oppfylt, og på at den tilpassede CFE–avtalen skal tre i kraft.
OSSEs arbeid med våpenkontroll, avvæpning og tillits- og sikkerhetsskapende tiltak spiller stadig en viktig rolle i arbeidet for sikkerhet, fred og samarbeid i OSSE-området. Ministrene understreker at det er viktig at samtlige deltakerstater fullt ut oppfyller og gjennomfører sine militærpolitiske forpliktelser for å oppnå varig sikkerhet og stabilitet i et OSSE uten skillelinjer, noe som kommer alle til gode. De ser med glede på Forum for sikkerhetssamarbeids beslutning om å arrangere et høynivåseminar om militær doktrine i februar 2006 og om FNs sikkerhetsrådsresolusjon 1540 (2004), samt på Formannens erklæring om forhåndsvarsling av større militæroperasjoner. Ministrene merker seg drøftingene om ikke-spredning. De oppfordrer til ytterligere innsats for å få gjennomført OSSE-dokumentene om håndvåpen og lette våpen og om lagret konvensjonell ammunisjon, herunder hjelp til å møte den risiko som følger av slike store lagre.
CFE-avtalen bidrar stadig og i betydelig grad til sikkerheten og stabiliteten i Europa. Et flertall av ministrene understreker betydningen av den tredje tilsynskonferansen for avtalen, som finner sted i 2006, og fremhever at de er bestemt på å benytte denne konferansen til å styrke avtaleregimet ytterligere.
De fleste ministrene ser med glede på at første trinn i gjennomføringen av Avtalen om åpne luftrom er sluttført, og på den positive vurderingen den første tilsynskonferansen for avtalen i 2005 har avgitt i den anledning. Ministrene understreker betydningen av at tiltredelsesprosessen forblir åpen i pakt med ministererklæringen fra Helsingfors i 1992.
Ministrene mener OSSEs ekspertise innenfor institusjonsbygging og kapasitetsoppbygging er viktig med tanke på å bistå deltakerstatene med å ivareta rettssikkerheten på en mest mulig effektiv måte, blant annet i kampen mot grenseoverskridende organisert kriminalitet og handel med mennesker, narkotika og våpen. De minner om at kampen mot organisert kriminalitet forutsetter en helhetlig og bred tilnærming fra OSSEs side. Ministrene er stadig bekymret over handelen med mennesker, narkotika og våpen i OSSEs område, og krever særlig økt innsats i kampen mot menneskehandel for å beskytte og bistå ofrene, blant annet ved å ivareta de spesielle behovene til barn som har vært utsatt for slik handel, og krever også at det iverksettes tiltak for å motvirke etterspørselen.
Ministrene stadfester at de har forpliktet seg til å fremme åpne og sikre grenser innenfor et fritt, demokratisk, trygt, fremgangsrikt og mer integrert OSSE-område uten skillelinjer. De ser derfor med glede på at Organisasjonen har vedtatt et konsept for grensesikkerhet og forvaltning av grensekontroll, og ser fram til gjennomføringen av konseptet.
Ministrene er fast bestemt på i sterkere grad å utnytte OSSEs potensial innenfor sikkerhetens økonomiske og miljømessige dimensjon. Organisasjonen må som svar på økonomiske og miljømessige utfordringer og trusler knyttet til sikkerheten konsentrere innsatsen om å videreutvikle det økonomiske samarbeidet, styrke godt styresett, sikre en bærekraftig utvikling og verne miljøet. Ministrene ser i den forbindelse med tilfredshet på at transport er valgt som hovedtema for det 14. møtet i Økonomisk forum.
Ministrene gjentar at respekt for menneskerettighetene og de grunnleggende friheter, demokrati og rettsstatens prinsipper fortsatt står sentralt i OSSEs utvidede sikkerhetsbegrep. De er oppmerksom på betydningen av fullt ut å gjennomføre OSSEs forpliktelser om demokratiske valg. Ministrene er fast bestemt på å fortsette arbeidet for toleranse og ikke-diskriminering, gjensidig respekt og forståelse og på å gjennomføre sine forpliktelser på dette området. De setter derfor pris på Formannens «Cordoba-erklæring» fra OSSEs konferanse om antisemittisme og andre former for intoleranse.
Ministrene er klar over de utfordringer og muligheter deltakerstatene stilles overfor som følge av innvandring. De er fast bestemt på å bekjempe, og gripe fatt i de underliggende årsakene til, ulovlig innvandring. De stadfester at de har forpliktet seg til å beskytte innvandreres menneskerettigheter og til fortsatt å arbeide for å integrere innvandrerne i samfunnet der de lovlig bor. Ministrene oppmuntrer statene til å benytte OSSE som et av flere fora for å lette dialogen og samarbeidet mellom deltakerstatene og mellom OSSE og OSSEs samarbeidspartnere og partnerne i middelhavsområdet med sikte på å finne gjensidig nyttige løsninger på spørsmål knyttet til innvandring gjennom en tverrdimensjonal og samordnet tilnærming.
Ministrene fremhever den viktige rollen OSSEs parlamentarikerforsamling spiller, og setter pris på det nære samarbeidet som har utviklet seg med Forsamlingen de senere årene.
Ministrene stadfester at sivilsamfunnet og de frivillige organisasjonene i løpet av de 30 årene Helsingfors-prosessen har pågått, har spilt, og stadig spiller, en sentral rolle for å fremme OSSEs prinsipper, normer og forpliktelser. De erkjenner videre at forbindelsene med de frivillige organisasjonene bør videreutvikles med sikte på å styrke demokratiet og øke velferden.
Ministrene verdsetter OSSEs rolle som en regional FN-ordning etter FN-paktens kapittel VIII og mener dette forholdet bør styrkes ytterligere, i tråd med Sikkerhetsrådets resolusjon 1631 (2005). De hilser erklæringen om samarbeid mellom OSSE og Europarådet velkommen og oppfordrer organisasjonene til å følge opp i praksis, samtidig som det vises respekt for at medlemskapet i de to organisasjonene er forskjellig av natur. Ministrene setter pris på samarbeidet mellom OSSE og påtalemyndigheten ved Den internasjonale straffedomstolen for det tidligere Jugoslavia (ICTY) om å overvåke rettssaker i de landene der krigsforbrytelsene har funnet sted. Ministrene minner om Plattform for kooperativ sikkerhet og oppfordrer i den anledning OSSE til å styrke og videreutvikle forbindelsene med andre relevante internasjonale organisasjoner.
Ministrene er overbevist om at sikkerheten i OSSEs område må ses i en større sammenheng og i lys av den globale sikkerheten. De setter derfor pris på at forbindelsene med OSSEs samarbeidspartnere og partnerne i middelhavsområdet er intensivert, og ser fram til en ytterligere styrking av forbindelsene.