10 Økonomiske og administrative konsekvenser
Hovedformålet med denne meldingen er å orientere Stortinget om Regjeringens konkurransepolitikk. Et viktig utgangspunkt er ikrafttredelsen av ny konkurranselov 1. mai 2004. I tillegg svarer meldingen på Stortingets anmodningsvedtak om konkurranseforholdene i det nordiske kraftmarkedet.
Styrking av konkurransepolitikken
De økonomiske konsekvensene av ny konkurranselov er utredet i forbindelse med arbeidet med den nye loven og redegjort for i Ot.prp. nr. 6 (2003-2004). Departementet vil her kort oppsummere de økonomiske og administrative konsekvensene av den nye loven.
Loven legger til rette for tettere oppfølging av lokale markeder og ivaretakelse av forbrukernes interesser. I statsbudsjettet for 2005 ble bevilgningene til Konkurransetilsynets drift økt med 10 millioner kroner. Dette skal gi rom for å styrke tilsynet med konkurranseforholdene generelt, og vil dekke tilsynets økte utgifter i forbindelse med håndheving av den nye loven, herunder meldepliktsordningen for foretakssammenslutninger.
Hensynet til forbrukerne tilsier økt samarbeid og samordning mellom forbruker- og konkurransemyndighetene. Dette krever tiltak på administrativt nivå, som forusettes dekket innenfor de respektive tilsynsmyndighetenes eksisterende budsjettrammer.
Regjeringen varsler i meldingen at Konkurransetilsynet vil bli bedt om å gjennomføre nødvendige tiltak for å legge til rette for økt privat håndheving. Dette er en form for håndheving som ikke har vært brukt til nå i særlig grad, verken i Norge eller i andre europeiske land. I USA har privat håndheving blitt sentral i håndhevingen av konkurransereglene.
Myndighetenes tilrettelegging for privat håndheving innebærer blant annet behov for veiledning på generelt nivå fra Konkurransetilsynets side. Saker om privat håndheving av konkurransereglene vil videre kreve ressurser i rettssystemet, og en kan ikke utelukke at enkelte aktører vil bruke denne muligheten som del av en strategi for å posisjonere seg i markedet. Dette vil i så fall være samfunnsøkonomisk uheldig. Gevinstene ved privat håndheving vil først og fremst komme gjennom den preventive effekten i lokale og smale markeder som er vanskelig tilgjengelig for Konkurransetilsynet. De samfunnsøkonomiske gevinstene ved privat håndheving forventes å overstige kostnadene.
De samlede gevinstene ved økt konkurranse er vanskelige å kvantifisere, også i ettertid. Det er imidlertid ikke tvil om at de samfunnsøkonomiske gevinstene vil være betydelige.
Endrede vilkår for bokbransjen
Regjeringens politikk i forhold til bokbransjen omtales i denne meldingen. Den nye bokbransjeavtalen innebærer etter hvert betydelige endringer i det norske markedet for både skolebøker og skjønnlitteratur. Det er grunn til å tro at prisene på skolebøker vil reduseres når monopolet for skolebøker faller bort. Dette innebærer en besparelse for forbrukerne, og vil spesielt komme skoleelever og kommunene til gode. Det blir i tillegg muligheter for bokhandlerne til å gi rabatter på nye utgivelser i fastprisperioden, en rett som tidligere var forbeholdt bokklubbene. Sett under ett kan besparelsene for forbrukerne bli betydelige. Den samlede omsetningen i bokbransjen i 2003 var ca. 7 milliarder kroner.
Samtidig legger det nye systemet opp til større grad av konkurranse mellom bokklubber og bokhandlere, og bokhandlere imellom. Dette antas å gi betydelige samfunnsøkonomiske effektivitetsgevinster. Noen bokhandlere, kanskje spesielt i distriktene, kan få svekket sin økonomi ved bortfallet av skolebokmonopolet.
Utredning av tette bånd mellom kraftselskaper (krysseierskap)
Krysseierskap og felleseide kraftverk i kraftsektoren kan etter Regjeringens vurdering være et konkurransemessig problem. Problemstillingen vil bli utredet nærmere og eventuelle tiltak iverksettes. Dette kan påføre de berørte partene omstillingskostnader, men disse antas oppveid av de samfunnsøkonomiske gevinstene ved økt konkurranse mellom selskapene. Verdien av norsk kraftproduksjon var i 2003 nærmere 40 milliarder kroner. Selv små prisreduksjoner vil dermed få stor betydning for forbrukere og næringsliv.
Selskapsmessig skille i kraftmarkedet
Regjeringen vil som et endringsforslag av energiloven legge fram forslag til lovfestede selskapsmessige og funksjonelle krav for kraftselskapene høsten 2005. De økonomiske og administrative konsekvensene vil bli nærmere vurdert i den forbindelse. Her skal bare kort nevnes at et selskapsmessig skille vil tydeliggjøre de reelle kostnadene ved kjøp av henholdsvis nettjenester og kraft. Dette legger grunnlaget for økt grad av konkurranse mellom aktørene. Kraftbransjen har en betydelig omsetning, så selv små effektivitetsgevinster og gevinster ved økt konkurranse vil ha stor samfunnsøkonomisk betydning.
Liberale erverv
I meldingen legger Regjeringen opp til økt konkurranse i liberale erverv, som for eksempel advokater. Arbeidet vil skje innenfor rammene av eksisterende budsjett. Tiltakene vil øke konkurransen og komme brukerne til gode gjennom lavere priser og et bredere utvalg av tjenester. Advokatforeningens medlemmer hadde i 2001 en omsetning på ca. 7 milliarder kroner. Dersom økt konkurranse om en del av de tjenestene advokatene tilbyr innebærer en prisreduksjon på 5 prosent, tilsvarer det 350 millioner kroner. Noe av dette vil være en omfordeling fra tilbyderne til etterspørrerne, men det antas at en stor del vil være en samfunnsøkonomisk effektivitetsgevinst gjennom blant annet mer effektiv produksjon. Regjeringen vil som en del av oppfølgingen av lokale markeder også identifisere tiltak for å øke konkurransen i markedene for ulike håndverkstjenester.
Oppfølging av AUDA-rapporten, statsstøtte og tiltak for å øke konkurransen mellom offentlig og privat virksomhet
Oppfølging av AUDA-rapporten vil skje innenfor rammene av Moderniseringsdepartementets ordinære driftsbudsjett. Moderniseringsdepartementet vurderer AUDA i sammenheng med revisjon av regelverket for offentlige anskaffelser. Regjeringen vil legge spesiell vekt på utarbeide et sanksjonssystem som kan bidra til at innkjøperne i større grad enn i dag etterlever regelverket.
Oppfølgingen forventes å bidra til å øke konkurransen, legge til rette for mer effektive leverandører og i tillegg bidra til gunstigere vilkår for det offentlige som innkjøper. Dersom en kan spare 1 prosent på offentlig innkjøp, vil dette spare offentlig sektor for 2,2 milliarder kroner årlig.
Hensikten med utviklingen av et nasjonalt regelverk for statsstøtte, er at man i sterkere grad enn i dag skal ta hensyn til nasjonale konkurransevridninger av offentlig støtte. Dette innebærer at aktørene sikres like konkurransevilkår ikke bare der virksomheten påvirker samhandelen, men også når det bare er nasjonale markeder som berøres av støtten.
Som en del av oppfølgingen av konkurransepolitisk handlingsplan, vil Regjeringen vurdere innført lovregler som skal sikre at offentlig virksomhet blir organisert og drevet på en måte som fremmer konkurranse. Regjeringen vil blant annet, i forbindelse med oppfølgingen av Konkurransetilsynets utredningsprosjekt «Konkurranse mellom offentlig og privat virksomhet», vurdere konkrete tiltak for å legge bedre til rette for effektiv konkurranse gjennom like konkurransevilkår for private og offentlige aktører. Kryssubsidiering mellom skjermet og konkurranseutsatt virksomhet i offentlige bedrifter er en aktuell problemstilling i den forbindelse.
Utredninger og eventuelt lovarbeid vil foregå innenfor de ordinære budsjettrammene. Innsparingene vil komme i form av økt konkurranse i de aktuelle markedene, som igjen vil bidra til mer effektiv drift gjennom synliggjøring av reelle kostnader. For forbrukerne er det grunn til å tro at lavere priser og bedre produkter er resultatet.