4 Konkurransepolitisk handlingsplan
Høsten 2001 vedtok Regjeringen en handlingsplan for styrking av konkurransepolitikken. Handlingsplanens 5 punkter er sentrale for å få en forståelse av hvordan konkurransepolitikken skal påvirke moderniseringsarbeidet:
Styrke konkurransemyndighetene.
Gjennomgå offentlige reguleringer og avtaler som kan virke konkurransebegrensende.
Sikre at offentlige innkjøp bidrar til å stimulere konkurranse og etableringsmuligheter.
Påse at salg av statlige selskaper ikke bidrar til konkurransebegrensninger.
Sørge for at offentlig virksomhet blir organisert og drevet på en måte som fremmer konkurranse.
4.1 Styrking av konkurransemyndighetene
4.1.1 Ny konkurranselov og EØS-konkurranselov
Den nye konkurranseloven trådte i kraft 1. mai 2004. 1 Den nye loven gir et godt grunnlag for å føre en effektiv konkurransepolitikk. Det er en moderne lov som er på linje med tilsvarende regelverk i EU/EØS og de fleste andre europeiske land. Loven innfører blant annet en meldeplikt forforetakssammenslutninger, som skal hindre at det etableres monopoler også i lokale markeder.
EØS-konkurranseloven er også endret. 2 Den nye EØS-konkurranseloven er, blant annet med innføringen av desentralisert håndheving, tilpasset det tilsvarende systemet i EU som trådte i kraft 1. mai 2004. Endringene skal sikre norske næringsdrivende bedre rammebetingelser gjennom forutsigbarhet og like vilkår som næringslivet i resten av Europa. Regjeringen har besluttet å utsette ikrafttredelsen av den nye EØS-konkurranseloven inntil rådsforordning 1/2003, om gjennomføring av konkurransereglene i EF-traktaten artikkel 81 og 82, er implementert i EØS-avtalen. Det er usikkert når dette vil kunne skje. Både den nye konkurranseloven og EØS-konkurranseloven er resultater av en lang og grundig prosess. Lovene er viktige virkemidler i Regjeringens moderniseringsarbeid. Det nye regelverket og økt fokus på effektiv håndheving av dette, bidrar til at nærings- og distriktsutvikling fremmes gjennom virksom konkurranse og gode generelle rammevilkår for næringslivet.
I det følgende gjennomgås de viktigste sidene ved den nye konkurranseloven og EØS-konkurranseloven som vil bidra til at konkurransemyndighetene kan føre en mer offensiv konkurransepolitikk. Siden regelverket er så vidt nytt, er imidlertid konkurransemyndighetenes praktiske erfaringer med dette begrensede.
For en mer detaljert gjennomgang av de enkelte lovendringene, vises til nærmere omtale i NOU 2003:12 Ny konkurranselov, jf. Ot.prp. nr. 6 (2003-2004) og Innst. O. nr. 50 (2003-2004).
EØS-konkurranseloven og konkurranseloven ble endret ved lov 17. desember 2004 nr. 100 om endringer i EØS-konkurranseloven og konkurranseloven. Bakgrunnen er først og fremst å innlemme EUs fusjonsforordning (EF) nr. 139/2004 i norsk konkurranselovgivning. Formålet med de nye reglene er å gjøre fusjonsforordningen til et mer smidig og hensiktsmessig instrument for kontroll med foretakssammenslutninger i EU/EØS. Forordningen innebærer imidlertid relativt begrensede endringer i forhold til gjeldende regelverk.
Regjeringens forslag innbærer også enkelte endringer som ikke følger av EUs nye fusjonsregelverk. Herunder er det blant annet foreslått enkelte justeringer i innholdet i den alminnelige meldeplikten for foretakssammenslutninger i loven § 18 og presiseringer i forbindelse med gjennomføringsforbudet i loven § 19. For øvrig er det foreslått enkelte endringer av mer teknisk karakter. For en nærmere omtale av disse lovendringene vises til Ot.prp. nr. 94 (2003-2004) Om lov om endringer i EØS-konkurranseloven og konkurranseloven.
4.1.2 De viktigste endringene i konkurranseloven og EØS-konkurranseloven
Gjennom den nye konkurranseloven og EØS-konkurranseloven er det foretatt betydelige endringer i norsk konkurranselovgivning både materielt og prosessuelt. Det nye regelverket vil være et viktig virkemiddel i konkurransemyndighetenes arbeid med å sikre en mer offensiv konkurransepolitikk. Endringene stiller det norske regelverket på linje med regelverk i de aller fleste andre europeiske land. Harmoniseringen som nå er gjennomført, er viktig fordi økt globalisering og desentralisert håndheving taler for at konkurransereglene bør være likt utformet i de ulike jurisdiksjoner. Dette bidrar til å forbedre næringslivets rammebetingelser.
Det nye regelverket utgjør et viktig virkemiddel i Regjeringens arbeid med modernisering av offentlig sektor gjennom å legge til rette for virksom konkurranse.
Særlig hensyn til forbrukerinteressene ved anvendelse av loven
Forbrukerhensynet er tydeliggjort i den nye konkurranseloven. I den nye formålsparagrafen sies at ved anvendelse av denne lov skal det tas særlig hensyn til forbrukernes interesser. Tilsvarende gir de nye reglene om meldeplikt for foretakssammenslutninger et nytt virkemiddel i tilsynet med konkurranseforholdene i lokale markeder, som er av særlig betydning for forbrukerne og småbedrifter.
Forbrukerhensynet er også tydeliggjort gjennom konkurranseloven § 10 og § 11. Bestemmelsene svarer til EØS-avtalen artikkel 53 og 54 (EF-traktaten artikkel 81 og 82). Det er en etablert praksis i EU/EØS at hensynet til forbrukerne er relevant ved anvendelsen av disse bestemmelsene.
Et annet aspekt ved den nye loven som kommer forbrukerne til gode, er at både konkurranse- og forbrukermyndighetene har kompetanse til å legge til rette for tiltak for å effektivisere etterspørselssiden i markedet, blant annet gjennom tiltak for å sikre prisinformasjon. Samspillet mellom konkurranse- og forbrukerpolitiske tiltak kan dermed gjøre både forbruker- og konkurransepolitikken mer effektiv.
Nye forbudsbestemmelser
Den nye konkurranseloven innfører et nytt system med forbud mot konkurransebegrensende samarbeid og misbruk av markedsmakt i henholdsvis §§ 10 og 11. Forbudene i den nye loven innebærer at langt flere konkurranseskadelige handlinger blir forbudt i forhold til den tidligere konkurranseloven av 1993. Det nye forbudsregimet skal føre til en styrking av kampen mot ulovlig samarbeid (for eksempel i form av karteller) og misbruk av markedsmakt. Dette bidrar til økt konkurranse i norske produkt- og tjenestemarkeder, til fordel for forbrukerne og næringslivet. I et land som Norge, med forholdsvis spredt bosetting, kan det lett oppstå bedrifter med en dominerende posisjon. Det er derfor særlig viktig å hindre at disse misbruker sin markedsmakt. Den nye loven forbyr derfor slik atferd gjennom sitt forbud i § 11 mot utilbørlig misbruk av dominerende stilling.
Harmonisering med EU/EØS
Med de nye forbudsbestemmelsene er norsk konkurranselov harmonisert med tilsvarende forbud i EØS-avtalen og i EU. En slik harmonisering er nå gjennomført i de aller fleste andre land i Europa. Norske foretak vil således forholde seg til de samme reglene som resten av Europa på dette området. I tillegg eksisterer det en velutviklet praksis fra EU og EØS (både i domstolene og Kommisjonen), som vil bidra vesentlig til forståelsen av disse reglene. Samlet mener derfor Regjeringen at den nye konkurranseloven fører til økt forutsigbarhet og en forenkling for næringslivet. I stor grad slipper bedriftene nå å forholde seg til ulike konkurranseregelverk avhengig av hvor i Europa de driver virksomhet.
Konkurransemyndighetene kan pålegge strukturelle tiltak
Visse typer ulovlige konkurransereguleringer kan skyldes at foretakets organisering i seg selv gir økonomiske motiver til å opptre i strid med lovens forbudsbestemmelser. Eksempelvis kan krysseierskap mellom to uavhengige foretak skape sterke insitamenter til atferd i strid med forbudet mot konkurransebegrensende samarbeid. Eventuelle atferdsregulerende tiltak vil i disse tilfellene bare kunne innrettes mot å bestemme og kontrollere en bestemt type atferd, uten at foretakets underliggende insitamenter forandres. Dette innebærer en fare for at de ulovlige handlingene gjentas. Konkurransetilsynet har derfor gjennom den nye konkurranseloven § 12 fått kompetanse til å pålegge strukturelle tiltak for å bringe en overtredelse av forbudene i § 10 og § 11 til opphør. Tilsvarende har EFTAs overvåkningsorgan og Kommisjonen fått kompetanse til å pålegge strukturelle forpliktelser overfor norske foretak ved overtredelse av EØS-avtalen artikkel 53 og 54 som følge av rådsforordning 1/2003.
Boks 4.1 Forholdet mellom leverandører og kjeder i dagligvaremarkedene
I begynnelsen av 2005 har det vært fokus på konkurransesituasjonen i dagligvarebransjen, særlig om forholdet mellom dagligvarekjedene og leverandørene. Spesielt er søkelyset satt på vertikale avtaler om samarbeid og bonuser knyttet til hylleplassering av produkter, felles markedsføring mv. De konkurransemessige virkninger av avtaler og vilkår er i en slik sammenheng ofte kompliserte å bedømme. De kan fremme effektive løsninger, men kan også redusere konkurransen, blant annet gjennom utestengning av leverandører.
Konkurransetilsynet har ført tilsyn med konkurranseforholdene i dagligvaremarkedene og i flere tilfeller grepet inn mot lojalitetsrabatter og tiltak med lignende virkning. I 2004 forbød Konkurransetilsynet Joh-System AS’ (eid av Norgesgruppen) erverv av virksomheten i Engrospartner AS (eid av Reitangruppen). Begge virksomhetene driver levering til kiosker og bensinstasjoner mv. Tilsynet har ellers gjennom meldeplikt for visse avtaler, prisopplysningsbestemmelser, tilsyn med foretakssammenslutninger og annet bidratt til å hindre konkurransebegrensninger i dagligvarebransjen.
Med bakgrunn i forhold som er omtalt i media, igangsatte Konkurransetilsynet umiddelbart en nærmere, bred undersøkelse av de avtaler og vilkår som praktiseres i bransjen. Tilsynet har lagt frem en detaljert tidsplan for arbeidet som skal være ferdig til 1. april 2005. Moderniseringsdepartementet har bedt Konkurransetilsynets om å gi arbeidet høy prioritet. Det er viktig å få de faktiske forholdene grundig klarlagt. Moderniseringsdepartementet har lagt til grunn at dersom det avdekkes konkurransebegrensende ordninger, vil tilsynet vurdere forholdet til konkurranselovens straffebelagte forbudsbestemmelser (blant annet forbudet mot utilbørlig utnyttelse av dominerende stilling – konkurranseloven § 11) og håndheve eventuelle brudd på vanlig måte.
Selv om det ikke avdekkes forhold som er i strid med konkurranselovens forbudsbestemmelser, kan det avdekkes ordninger som virker uheldig på konkurransen. Etter konkurranseloven § 14 kan Moderniseringsdepartementet, dersom det er nødvendig for å fremme konkurransen i markedene, gripe inn ved forskrift mot vilkår, avtaler og handlinger som begrenser eller er egnet til å begrense konkurransen i strid med lovens formål. Departementet har bedt Konkurransetilsynet om å fremme et forslag til slik forskrift dersom tilsynet etter sine undersøkelser kommer til at det er nødvendig.
Mens atferdsregulerende tiltak krever kontinuerlig oppfølging, vil strukturelle tiltak normalt fungere uten at konkurransemyndighetene behøver å overvåke bedriftens aktiviteter. Derfor fremstår strukturelle tiltak som mer effektive enn atferdsregulerende tiltak. Også selskapets struktur kan føre til at det er vanskelig å kontrollere at forbudene overholdes, uten å iverksette omfattende kontrolltiltak.
Meldeplikt for foretakssammenslutninger
For å styrke kontrollen med foretakssammenslutninger er det i den nye konkurranseloven innført en bestemmelse om alminnelig meldeplikt for foretakssammenslutninger. Formålet er å fremme forbrukernes interesser også i lokale og smale markeder i langt større grad enn tidligere. Meldeplikten gjør Konkurransetilsynet bedre i stand til å overvåke foretakssammenslutninger i slike markeder og forhindre at bedrifter får for stor markedsmakt. I arbeidet med utformingen av meldepliktsystemet er det gjort avveininger mellom behovet for en omfattende meldeplikt for å oppdage de konkurranseskadelige foretakssammenslutningene og ønsket om å begrense skjemabyrden for bedriftene. Det er derfor lagt til rette for at foretakssammenslutninger kan meldes elektronisk på det offentlige nettstedet www.altinn.no til Konkurransetilsynet.
Departementet vil evaluere meldeplikten for foretakssammenslutninger i løpet av 2005.
Reell toinstansbehandling
De organisatoriske bestemmelsene i konkurranseloven § 8 innebærer også en endring, ved at departementets styringsrett i enkeltsaker er avskåret som følge av at Konkurransetilsynet ikke kan instrueres i slike saker. Bestemmelsen er ment å sikre en reell toinstansbehandling og tilsynets uavhengighet i så måte. På den annen side kan Konkurransetilsynet instrueres til å ta opp en sak til behandling, noe som gir en mulighet for departementet til å styre Konkurransetilsynets prioriteringer og ressursbruk. Nytt er også at departementet ikke kan omgjøre tilsynets vedtak uten at dette er påklaget, med mindre det er ugyldig. Bestemmelsen er ment å gi Konkurransetilsynet som fagorgan en stor grad av uavhengighet, gitt de rammer som ble lagt i forbindelse med Stortingets behandling av St.meld. nr. 17 (2002-2003) Om statlige tilsyn.
Politisk styringsmulighet
For å gi politiske styringsmuligheter i konkurransepolitikken også i enkeltsaker, gir konkurranseloven §§ 13 og 21 hjemmel for Kongen i statsråd til å gripe inn i saker av prinsipiell eller stor samfunnsmessig betydning. Bestemmelsen innebærer at Kongen i statsråd både kan gripe inn overfor Konkurransetilsynets vedtak ut fra andre hensyn enn konkurransehensyn og å overprøve tilsynets konkurransefaglige skjønn. Videre kan Kongen i statsråd treffe vedtak av eget tiltak. I tillegg til å gi muligheten for politisk styring, innebærer disse bestemmelsene at det i større grad enn tidligere tydeliggjøres når det tas særlige politiske hensyn i en sak, ved at denne løftes til behandling av Kongen i statsråd.
Overtredelsesgebyr og lempning
Den nye konkurranseloven gir konkurransemyndighetene mer effektive virkemidler for håndheving, for på denne måten å bedre etterlevelsen av regelverket.
Det er innført et nytt sivilrettslig sanksjonsmiddel, overtredelsesgebyr, i konkurranseloven § 29. I tillegg er de tidligere reglene om personlig straffansvar og foretaksstraff videreført i den nye konkurranseloven. Det er Konkurransetilsynet som kan ilegge et slikt gebyr. Et foretak som er ilagt overtredelsesgebyr, kan få vedtaket prøvet ved domstolene. Dominerende foretak kan bli ilagt overtredelsesgebyr for handlinger som de allerede har gjort, og risikerer ikke bare inngrep som virker fremover, som under konkurranseloven fra 1993. Endringen innebærer også at bedrifter som bryter loven, må regne med langt høyere bøter enn i den tidligere loven. Bøtene skal harmoniseres med nivået i EU, og kan være på inntil 10 prosent av selskapets omsetning. Konkurranseloven § 29 åpner opp for å gi nærmere bestemmelser om utmåling av overtredelsesgebyr i forskrift. Departementet utarbeider for tiden et forslag til slik forskrift. Forskriften er i stor grad utformet etter mønster fra tilsvarende retningslinjer om overtredelsesgebyr i EU og EØS. Forskriften ble sendt på høring høsten 2004.
Den nye bestemmelsen i konkurranseloven § 31 om lempning vil også få betydning for konkurransemyndighetenes mulighet til effektiv håndheving. Bestemmelsen åpner for at Konkurransetilsynet kan nedsette bøter og gi full immunitet til foretak som varsler om ulovlig samarbeid og bistår Konkurransetilsynet med oppklaring av egen eller andres overtredelse. Erfaringene fra andre land og fra EU har vist at dette er en viktig kilde for konkurransemyndighetene til å oppdage karteller. Regler om bøtenedsettelse kan føre til at det blir atskillig mer risikabelt å inngå og opprettholde karteller. Ordningen er ment å ha forbyggende effekt, fordi deltakerne ikke kan være sikre på om ikke en av dem ser seg tjent med å bistå myndighetene i oppklaringen av kartellet. Loven § 31 åpner opp for å gi nærmere regler om lempning i forskrift. Departementet har sendt en slik forskrift på høring. Forskriften er i stor grad utformet etter mønster fra en tilsvarende kunngjøring om dette i EU og EØS.
Desentralisert håndheving av EØS-avtalen artikkel 53 og 54
Endringene i EØS-konkurranseloven innebærer at Konkurransetilsynet får kompetanse til å håndheve EØS-avtalen artikkel 53 og 54, som svarer til EF-traktaten artikkel 81 og 82. Tidligere var denne oppgaven forbeholdt EFTAs overvåkningsorgan og Kommisjonen etter nærmere regler for kompetansefordeling. Etter den nye EØS-konkurranseloven vil Konkurransetilsynet være forpliktet til å anvende EØS-avtalen artikkel 53 og 54. Formålet er å etablere et system innen EFTA-pilaren som er i samsvar med det nye systemet i EU. Dette er en følge av rådsforordning 1/2003 om håndheving av EF-traktaten artikkel 81 og 82. Endringene skal bidra til en mer effektiv håndheving av disse bestemmelsene, og lette samarbeidet med EFTAs overvåkningsorgan. Håndheving vil også føre til at artikkel 53 og 54 i EØS-avtalen i større grad blir anvendt, samt bidra til en mer enhetlig anvendelse av regelverket. Samlet sett bidrar dette til å skape klarere rammevilkår og bedre forutsigbarhet for næringslivet. Endringene i EØS-konkurranseloven gir de næringsdrivende like vilkår med resten av Europa, samtidig som det åpner for desentralisert håndheving. Som nevnt innledningsvis i dette kapittelet, er ikrafttredelsen av den norske EØS-konkurranseloven utsatt inntil EUs rådsforordning 1/2003 blir tatt inn i EØS-avtalen. Det er usikkert når dette vil kunne skje.
Økt oppmerksomhet om privat håndheving
Regjeringen har ønsket å legge til rette for privat håndheving av konkurranseregelverket. Det nye, mer omfattende forbudsregimet i den nye konkurranseloven, gir et godt grunnlag for et privat initiativ til å håndheve regelverket gjennom domstolsapparatet. Dette vil være et viktig supplement til den offentlige håndhevingen fra konkurransemyndighetene. Den private håndhevingen kan tenkes motivert både gjennom en rett til erstatning for skade som følge av handlinger i strid med konkurransereglene og at den konkurranseskadelige handlingen skal bringes til opphør gjennom forføyninger. Slik motivasjon vil både foreligge hos kunder som betaler, eller har betalt, for høye priser som følge av overtredelse av konkurransereglene, og hos konkurrenter som er hindret i å konkurrere, som følge av konkurransebegrensende atferd i strid med konkurransereglene. Erfaringer fra USA viser at privatrettslig håndheving kan få stor betydning.
Ved å se den offentlige håndhevingen i sammenheng med det private initiativet, kan en oppnå gjennomslag for en mer effektiv håndhevelse av konkurranseregleverket totalt sett. Privat håndheving er således også et viktig tiltak i Regjeringens moderniseringsarbeid.
I Ot.prp nr. 6 (2003-2004) 3 forutsettes det et erstatningsansvar i forbindelse med overtredelse av konkurransereglene. Det henvises til de alminnelige erstatningsrettslige prinsippene for den nærmere avgrensningen av erstatningsansvaret.
Private forføyninger innebærer at en privat part kan kreve at overtrederen pålegges en handleplikt eller en unnlatelsesplikt, typisk å bringe den ulovlige handlingen til opphør. Privates mulighet til å kreve forføyninger kan til en viss grad oppfattes som et privat motstykke til den adgangen Konkurransetilsynet har til å gi pålegg om å bringe en ulovlig atferd til opphør etter konkurranseloven § 12, og tilsvarende myndighet for EFTAs overvåkningsorgan etter rådsforordning 1/2003. Videre innebærer den private håndhevingen at en part kan kreve erstatning som følge av det vedkommende har måttet tåle på grunn av en urettmessig tilstand.
Et viktig spørsmål er om det er hensiktsmessig med en spesialregulering av det rettslige grunnlaget for privat håndheving. Regjeringen varslet også i Ot.prp. nr. 6 (2003-2004) at den ville vurdere å gjennomføre en egen utredning for å avklare spørsmål knyttet til privat håndheving.
Regjeringen vil følge utviklingen av den private håndhevingen av konkurransereglene innenfor det eksisterende rettslige rammeverket. På denne måten kan det høstes erfaringer om hvilke særlige tilpasninger som eventuelt vil være hensiktsmessige, for at den private håndhevingen skal virke formålstjenlig. Behovet for spesialregulering vil både bli vurdert i forhold til om den private håndhevingen kan representere et effektivt bidrag til håndhevingen av konkurransereglene, og om spesialreguleringer er nødvendige for å motvirke uønskede virkninger av privat håndheving. Regjeringen vil samordne vurderingen av behovet for spesialreguleringer med de tilsvarende vurderinger som gjøres av EF-kommisjonen.
Kommisjonen offentliggjorde 31. august 2004 en rapport om vilkårene for privat håndheving av konkurransereglene i medlemslandene. Det er signalisert fra Kommisjonen at den vil følge opp rapporten med en grønnbok, der det legges opp til en diskusjon om tiltak for å bedre vilkårene for privat håndheving. Kommisjonen planlegger å legge fram grønnboken i løpet av annen halvdel av 2005.
Dette innebærer imidlertid ikke at konkurransemyndighetene ikke skal legge til rette for privat håndheving innenfor eksisterende regelverk. Blant annet vil erstatningssøksmål kunne følge i kjølvannet av Konkurransetilsynets behandling av overtredelser av konkurransereglene. Den dokumentasjon som fremskaffes i denne forbindelse, kan utgjøre viktig bevismateriale for vurdering av et eventuelt privat søksmål. Dersom de private håndheverne kan gjøre bruk av dette materialet, kan det innebære at en ytterligere avskrekkende effekt kan oppnås med en relativt lav ressursinnsats. Konkurranseloven § 27 åpner for at private parter etter en konkret vurdering kan få tilgang til dokumentasjon som tilsynet har.
Regjeringen ønsker også at konkurransemyndighetene skal bidra til den private håndhevingen ved å gi veiledning og informasjon på generelt nivå. Konkurransetilsynet vil bli bedt om å utarbeide nødvendig veiledningsmateriale.
Veiledningsplikt
Konkurransemyndighetene skal veilede om forståelsen og rekkevidden av regelverket og anvendelsen av dette i enkeltsaker overfor parter og andre interesserte. Dette skal sikre økt forståelse og kunnskap om regelverket. Konkurransetilsynets plikt til å veilede foretak vedrørende forståelsen av konkurranseloven er også lovfestet i den nye konkurranseloven § 9. Bestemmelsen svarer i all hovedsak til det som følger av forvaltingsloven § 11 om forvaltningens veiledningsplikt.
Informasjonstiltak
Konkurransemyndighetene skal sørge for informasjons- og kommunikasjonstiltak for å sikre god kunnskap og forståelse av konkurransepolitikken i næringslivet, blant privatpersoner og det offentlige. Det er særlig viktig med aktiv og god informasjonsvirksomhet ved regelendringer. I den sammenheng kan det nevnes at Konkurransetilsynet har gjennomført særskilte informasjons- og kommunikasjonstiltak i forbindelse med ny konkurranselov og EØS-konkurranselov fra 1. mai 2004. Formålet har vært å gjennomføre nødvendige tiltak for å oppnå god kunnskap og forståelse om det nye regelverket. Som eksempler på slike tiltak er utarbeidelse av en generell brosjyre om konkurransepolitikk, internettsider med informasjon om det nye regelverket, kontakt med media, foredrag og fagseminarer, samt servicetjenester om den nye loven som innebærer at erfarne jurister i tilsynet svarer på spørsmål fra næringsliv, borgere og offentlige etater.
4.1.3 Samspillet mellom forbrukerpolitikk og konkurransepolitikk
For at et marked skal realisere de ønskede effektivitetsgevinstene, fordres en velfungerende tilbuds- og etterspørselsside. Hvis forbrukerne ikke evner å sammenlikne varene som tilbys i markedet, og å kjøpe det som er best tilpasset egne behov og budsjetter, vil ikke markedet fordele samfunnets ressurser effektivt.
Når markedet selv ikke legger til rette for en fungerende etterspørselsside, er det behov for tiltak som ivaretar forbrukerhensyn. Dette skal både hindre tilbyderne i å misbruke markedsmakt overfor den enkelte forbruker og skape en velfungerende etterspørselsside. En velfungerende etterspørselsside er en forutsetning for virksom konkurranse.
Konkurransepolitikken og forbrukerpolitikken bidrar i betydelig grad til gjensidig å styrke hverandre. God forbrukerpolitikk skaper krevende kunder som igjen bidrar til økt konkurranse og større valgfrihet for forbrukerne. Forbrukerhensynet er tatt eksplisitt med i konkurranselovens formålsparagraf. Fordi det er en nær sammenheng mellom konkurransepolitikk og forbrukerpolitikk, vil Moderniseringsdepartementet trekke Barne- og familiedepartementet med i oppfølgingen av meldingen.
Markeder med konkurranse kjennetegnes ved at forbrukerne har valgmuligheter. Tilbyderne i markeder med konkurranse vil derfor i utgangspunktet ha insentiver til å levere best mulig produkter til lavest mulig pris. Det tilsier at det i stor grad vil være samsvar mellom forbrukerpolitiske mål om best mulig produkter til lavest mulig pris og virksom konkurranse. En effektiv konkurransepolitikk er en nødvendig, men ikke tilstrekkelig, betingelse for å oppnå forbrukerpolitiske mål. Forbrukerpolitikken tar sikte på både å sikre den enkelte forbrukers rettigheter, og å ivareta forbrukernes kollektive interesser.
I kapittel 4.1.2 omtales bestemmelser om informasjonsplikt som skal sikre forbrukernes interesser og som nå er overført til markedsføringsloven. I tillegg sikres den enkelte forbrukers stilling gjennom annen særlovgivning som definerer rettigheter og plikter. Et gjennomgående trekk ved disse lovene er at de ikke kan fravikes ved avtale. Ved å skape spilleregler, i form av informasjonsplikt som påhviler den næringsdrivende og rettigheter som gis den enkelte forbruker, sikres en effektiv etterspørselsside i markedet. Forbrukerkjøpsloven er et eksempel på slik lovgivning som gjelder på tvers av ulike markeder. Finansavtaleloven, forsikringsavtaleloven og pakkereiseloven er andre eksempler på tilsvarende sektorlovgivning.
Videre er det viktig at det finnes tvisteløsningsmekanismer som gjør at forbrukerne på en enkel og balansert måte kan få håndtert sine klager. Forbrukertvistutvalget og bransjevise reklamasjonsnemnder, opprettet etter avtale mellom vedkommende bransje og Forbrukerrådet, er eksempler på forenklede utenrettslige ordninger på dette området. På felleseuropeisk basis er det opprettet systemer for å håndtere klagesaker på tvers av landegrenser, både generelt og spesifikt innenfor finansområdet.
Forbrukernes kollektive interesser sikres gjennom generell lovgivning, som markedsføringsloven, og gjennom sektorregelverk som blant annet matvarelovgivningen og finanslovgivningen. Markedsføringsloven inneholder bestemmelser om markedsføring og informasjon og om urimelige kontraktsvilkår. Sektorlovgivningen inneholder også til dels regler om informasjon til forbrukerne. Både kontraktsrettslig og offentligrettslig regelverk påvirker i sterk grad risikofordelingen i markedet gjennom å legge ansvar for mangelfulle varer og tjenester, villedende opplysninger og urimelige kontraktsvilkår på den som produserer eller selger. Regelverket setter på denne måten grenser for hvilke konkurranseparametere det er akseptabelt å benytte. Prinsipielt kan det her se ut som det er en kime til konflikt mellom forbrukerpolitikken og konkurransepolitikken. I praksis er dette sjelden tilfelle.
Også innen offentlig tjenesteyting, både tradisjonelle og konkurranseutsatte tjenester, er det viktig at brukerne gis rettigheter i tråd med det som nevnt ovenfor. Begrunnelsen er både hensynet til den enkelte – enten det er som «forbruker» eller som «borger» – og hensynet til like konkurransevilkår.
Selv om mange forbrukerpolitiske tiltak er iverksatt for å ivareta den enkelte forbrukers interesser, vil tiltakene ha betydelig innvirkning på hele markedets funksjonsmåte. Regler som gir den enkelte forbruker rettigheter med hensyn til for eksempel reklamasjon, bidrar til å opprettholde et tilbud med en tilstrekkelig grad av kvalitet også når priskonkurransen er hard. Samtidig bidrar prisinformasjon til at forbrukerne som gruppe opptrer i markedet på en måte som fremmer konkurransen. Slik ser vi at forbrukerpolitikken og konkurransepolitikken gjensidig styrker hverandre.
Det kan likevel i noen sammenhenger være konflikt mellom forbruker- og konkurransepolitikken. Det er da særlig viktig å kartlegge om det er politiske motsetninger eller om det er ulike oppfatninger om virkningene av ulike tiltak. I det siste tilfellet vil det være særlig viktig å kartlegge de faktiske virkningene slik at en unngår at det oppstår forhold som er uheldig både for konkurransen og for forbrukernes interesser. Et mulig eksempel på et motsetningsforhold mellom de to politikkområdene kan være knyttet til informasjonsproblemer i markedet. Dette omtales nærmere nedenfor.
For lite og for mye informasjon
Effektiv konkurranse forutsetter at forbrukerne har og benytter muligheten til å velge. I noen markeder er imidlertid den tilgjengelige informasjonen for markedsaktørene om valgmulighetene mangelfull. For eksempel kan det være at forbrukerne er dårlig informert om priser som tilbys av ulike aktører. Videre kan det tenkes at forbrukerne ikke kjenner kvaliteten på produktet de kjøper. For mange oppleves imidlertid det motsatte – det er for mye tilgjengelig informasjon, slik at det av den grunn blir vanskelig å sortere nyttig og unyttig informasjon. Enkelte mener dette er en utilsiktet og uheldig følge av konkurranse.
Man kan ikke regne med at forbrukerne på egenhånd er i stand til å ha oversikt og bedømme forholdet mellom pris og kvalitet på alle varer og tjenester. Et fungerende marked vil derfor være avhengig av at forbrukerne får hjelp til å spille sin rolle. Regjeringen ønsker å sikre at forbrukerne får tilstrekkelig og tilrettelagt informasjon. I tråd med dette inngikk Konkurransetilsynet samarbeidsavtaler med Forbrukerombudet 16. november 2004 og Forbrukerrådet 23. november 2004 for å sikre samordning av de to myndighetsområdenes arbeid. Avtalene skal bidra til å sikre at Konkurransetilsynet og henholdsvis Forbrukerombudet og Forbrukerrådet baserer sin virksomhet på et best mulig faktagrunnlag, og at virksomhetenes samlede ressurser brukes på en best mulig effektiv måte. Samarbeidet skal dessuten styrke etatene i å ivareta sin selvstendige og uavhengige rolle. Dette skal oppnås gjennom blant annet bedre informasjonsutveksling mellom disse etatene.
I samarbeid med Barne- og familiedepartementet vil Moderniseringsdepartementet vurdere behovet for ytterligere informasjonstiltak fra myndighetenes side for å ivareta forbrukernes informasjonsbehov og fremme konkurransen.
Informasjonsproblemer – noen eksempler
I en rekke lokale markeder for tjenester er det tilsynelatende konkurransemessige problemer som skyldes for lite informasjon. Det kan for eksempel være markedet for verkstedstjenester, rørleggere, tannleger eller andre typer liberale yrker. De konkurransemessige problemene i denne typen markeder er sammensatte. For det første er det typisk et lite antall aktører, og for det andre er det skjevt fordelt informasjon mellom tilbydere og etterspørrere. Det sistnevnte innebærer blant annet at det er vanskelig for kunden å observere kvaliteten på tjenesten som ytes, i visse tilfeller også etter at tjenesten er levert.
Når forbrukerne har mangelfull informasjon om pris, kvalitet, service, vareutvalg og tilgjengelighet, blir det ofte vanskelig å oppnå fungerende konkurranse mellom bedriftene. Å sikre lett tilgjengelig og god informasjon er derfor viktig ut i fra konkurransehensyn, og er også en sentral del av forbrukerpolitikken.
Lett tilgjengelig og god informasjon er fra et forbrukerpolitisk synspunkt viktig fordi forbrukere lettere kan orientere seg i markedet og dermed treffe rasjonelle beslutninger. Dette bidrar til at etterspørselssiden kan fungere effektivt.
Det er imidlertid en utbredt oppfatning at mer informasjon alltid vil være til forbrukerens fordel. Dette er ikke nødvendigvis tilfelle. For at forbrukerne skal høste gevinstene av mer informasjon, er det viktig at den informasjonen som gjøres tilgjengelig ikke skader konkurransen. Det vises i denne sammenheng til vedlegg 1 (Lars Sørgard: Informasjonsassymetri og konkurransepolitikk). Der gjøres det rede for at spredning av prisinformasjon for å øke prisgjennomsiktigheten i markedet i enkelte tilfeller kan ha konkurransebegrensende effekter og dermed være en direkte ulempe for forbrukerne.
Økt prisinformasjon og økt prisgjennomsiktighet kan bidra til at konkurrentene får innsyn i hverandres priser. Dermed kan det bli enklere for dem å koordinere prisene, uten at dette nødvendigvis foregår gjennom et formalisert, ulovlig prissamarbeid. Denne form for «stilltiende samarbeid», eller «fredlig sameksistens», mellom tilbydere vil føre til høyere priser til ugunst for forbrukerne. I markeder der forholdene ligger til rette for at selgerne kan lykkes i å opprettholde et avtalt eller stilltiende samarbeid, bør man derfor være varsom med å iverksette tiltak for å øke prisgjennomsiktigheten. Markeder hvor slikt «stilltiende samarbeid» kan foregå, kjennetegnes gjerne ved at det er få aktører, store faste kostnader, homogene produkter, tålmodige eiere og mulighet for rask prisrespons hvis tilbyderne avviker fra det stilltiende samarbeidet.
Konkurransemyndighetene i Danmark besluttet på midten av 1990-tallet å samle inn og publisere priser på ferdigbetongprodukter i tre regionale markeder for å øke gjennomsiktigheten for etterspørrerne. Betong er et homogent produkt. Videre var markedskonsentrasjonen blant selgerne høy. Etter publiseringen økte prisene med 10-15 prosent. Økt prisinformasjon i et konsentrert marked med homogene produkter fremstår i ettertid som årsaken til prisøkningen. Myndighetene sluttet derfor med publiseringen fordi tilbyderne brukte de offentliggjorte prisene til å koordinere sine priser. Dette viser at det ut i fra både konkurransepolitiske og forbrukerpolitiske hensyn er viktig at det er den relevante informasjonen som gjøres tilgjengelig for forbrukerne. I noen situasjoner kan derfor informasjon om varens eller tjenestenes kvalitet være mer hensiktsmessig enn prisinformasjon ut fra forbruker- og konkurransehensyn, fordi det på den måten er mulig å oppnå mer priskonkurranse uten at det fører til lavere kvalitet.
Formaliserte informasjonskrav – et eksempel
I mange markeder har den enkelte forbruker behov for særskilt informasjon. Som nevnt ovenfor, er det derfor blitt et mer generelt trekk at forbrukervernhensynet tas inn i sektorlovgivningen. Dette gjelder særlig i markedene for finansielle tjenester. Et eksempel på dette er forsikringsmarkedet. Dette markedet spiller en svært viktig og nødvendig rolle i det moderne samfunn. En forsikringsavtale kan imidlertid være omfattende og komplisert. For mange forbrukere oppfattes derfor dette markedet som uoversiktlig og kunnskapskrevende. Betydningen av forsikring for den enkelte forbruker, kombinert med tjenestens og markedets kompleksitet, tilsa at det var behov for å styrke forbrukervernet i forsikringsforhold. Dette resulterte i lov om forsikringsavtaler 16. juni 1989 nr. 69. Loven regulerer rettsforholdet mellom forsikringsselskap og forsikringstaker, og pålegger blant annet forsikringsselskapene omfattende informasjonsplikt, ut i fra ovennevnte forbrukervernhensyn. Samtidig virker denne type forbrukerverntiltak konkurransefremmende fordi den setter forbrukeren bedre i stand til faktisk å sammenlikne konkurrerende tilbydere.
Koblingshandel
For kjøp av en rekke varer og tjenester betinges kjøp av at man også kjøper et annet produkt. Det handler om å selge et produkt ved å tilby et annet produkt. Dette kalles koblingshandel. I forsikringsbransjen er dette vanlig ved at en rekke selskaper ikke bare knytter sammen produkter, men forutsetter at forbruker kjøper en totalpakke med forsikringstjenester for å bli kunde. En rekke banker gir gunstigere vilkår til totalkunder og gir samtidig disse kundene tilbud om reiser, teaterbilletter og andre aktiviteter. Et beslektet fenomen kalles tilgift. Tilgift er tilleggsytelser, varer, tjenester eller annet, som er knyttet til avsetningen av hovedytelsen, og som mangler naturlig sammenheng med hovedytelsen. Tilgift er forbudt etter markedsføringsloven.
I utgangspunktet er koblingshandel en del av konkurransen, og kan i mange tilfeller bidra til å øke konkurransen i markedet. I markeder med homogene produkter og få aktører kan dette være en måte å øke konkurranseintensiteten på. Gjennom å knytte spesielle betingelser til kjøp av hovedproduktet med kjøp av et annet produkt, gjøres ellers like produkter forskjellige, slik at det er mulig å konkurrere på forskjeller. Ved å skape forskjeller reduseres også muligheten for stilltiende samarbeid mellom tilbyderne av produktene.
Samtidig kan koblingshandel redusere forbrukernes oversikt og medføre økte søkekostnader. Formålet med koblingshandel er at tilleggsproduktet skal få deg til å kjøpe hovedproduktet. Dette kan gjøre prisene på de ulike produktene mindre synlige, og dermed gjøre det vanskelig å sammenligne priser på produkter i markedet. Redusert oversikt og økte søkekostnader for forbrukerne kan gi mindre konkurranse og dermed være en ulempe for forbrukerne. Hvis konkurransen alt i alt blir større ved koblingshandel, må en likevel konkludere med at det vil være til fordel for forbrukerne totalt sett.
4.1.4 Økt fokus på lokale markeder
Økt oppmerksomhet mot de markedene som er viktige for forbrukerne er viktig for Regjeringen. Noen av disse markedene er nasjonale mens andre er lokale.
SSBs forbruksundersøkelse illustrerer hvilke utgifter som har størst betydning for den gjennomsnittlige forbruker. Figur 4.1 viser de 10 største utgiftspostene i det gjennomsnittlige husholdningsbudsjettet.
Figuren viser at mat, bil og bolig utgjør store poster i husholdningsbudsjettet. Mat har med kjededannelsene og kjedenes uniforme prispolitikk utviklet seg i retning av å bli et nasjonalt marked. Mens boligmarkedet er et lokalt marked når man først har bestemt seg for et sted å bo, har bilmarkedet mer et regionalt, nasjonalt eller kanskje til og med internasjonalt preg. Internett, bilblader og lignende gjør at man enkelt kan sammenlikne priser over hele landet og til en viss grad også i utlandet.
Markedet for elektrisk kraft for privatpersoner er nasjonalt, da de fritt kan kjøpe det homogene produktet elektrisk kraft fra ulike leverandører over hele landet.
Med vedlikehold og reparasjoner av boliger er de lokale konkurransemessige problemene potensielt større. Markedene for elektriker- og rørleggertjenester er eksempler på markeder som ofte er lokale. Det samme gjelder innkjøp av materiell til slike tjenester.
I Norge legger geografiske forhold til rette for å opprettholde mange lokale markeder. Spredt bosetting og store avstander kombinert med lite befolkningsgrunnlag og dermed markeder med liten omsetning, har bidratt til begrenset konkurranse i mange av de lokale markedene. Dette gjelder først og fremst varer og tjenester som må konsumeres på stedet. For varer som må transporteres, bidrar høye transportkostnader i mange tilfeller til at markedene er lokale. For tjenester er reisetid for den som yter tjenesten, i mange tilfeller sterkt begrensende for markedets geografiske utstrekning.
For varer der transportkostnadene utgjør en mindre del av den samlede kostnaden, har handel gjennom Internett utvidet det som tidligere ble betraktet som lokale markeder. I mange tilfeller vil markedet være større enn nasjonalt. Bøker og plater er eksempler på slike markeder, men også for større varer, som biler, har en de seneste årene sett at stadig flere benytter seg av at det er penger å spare ved å handle utenfor landets grenser. Noe som har forenklet denne typen transaksjoner, er at «oppskrifter» for hvordan man skal gå fram ved egenimport av bil har blitt lett tilgjengelig. Videre bidrar garantiordninger, som gjelder over landegrensene, til at forbrukerkjøp av bil også kan skje i andre land. Konsekvensen har vært reduserte priser innenlands. Et eksempel er Volvo som satte ned prisene i Norge med 10 prosent i 2003 for å svare på den økende konkurransen fra privat import fra utlandet.
Konkurransetrykket i det lokale markedet vil variere betydelig, avhengig av hvor i landet en befinner seg. Mens en de fleste steder i Oslo kan velge mellom flere forretninger eller tjenesteleverandører av en type innen en begrenset radius, vil dette ofte ikke være tilfellet i spredtbygde områder. Det er en stor utfordring å legge til rette for virksom konkurranse i slike markeder, særlig fordi mange av de lokale markedene opplever synkende folketall og dermed dårligere grunnlag for å drive lønnsom næringsvirksomhet. Resultatet for kundene av en slik utvikling kan være både høyere priser og dårligere utvalg. Tiltak for å bøte på en slik utvikling i distriktene må utformes på en slik måte at konkurransen ikke blir vridd til fordel for en enkelt aktør. Eventuelle ordninger må samtidig utformes slik at de ikke bidrar til å øke etableringshindringene for nye aktører.
Summen av lokale markeder kan bli stor
Hver for seg er mange lokale markeder små. Markedet for reparasjonstjenester i private hjem illustrerer på en god måte at summen likevel kan bli stor. Tall fra SSB viser at den gjennomsnittlige husholdning bruker mer enn 5000 kroner årlig på denne typen tjenester. 4 Med ca. 2 millioner husholdninger innebærer dette et nasjonalt marked på grovt regnet 10 milliarder kroner. Dette tilsier at denne typen tjenestemarkeder er noe konkurransemyndighetene bør legge ressurser i hvis det identifiseres konkrete konkurransehindringer i de lokale markedene for en eller flere av disse tjenestene. Regjeringen vil spesielt følge opp de lokale markedene med henblikk på å øke konkurransen i markedene for håndverkstjenester.
Særlig i markeder der konkurransehindringene er felles for mange lokale markeder, er det viktig for Konkurransetilsynet å sette et eksempel. Selv små prosentvise prisreduksjoner kan ha betydning for forbrukerne. Et eksempel på denne strategien kan være tilsynets nylige inngrep mot foretakssammenslutninger i lokale markeder for betong, pukk og grus. Inngrepet ble blant annet begrunnet med de signaler dette ville sende om hva som ville bli vurdert som en akseptabel markedskonsentrasjon i øvrige lokale markeder.
Viktige kjennetegn ved et lokalt marked
Et lokalt marked kjennetegnes ved at kjøperen ikke vil se etter alternative tjenester eller produkter utenfor sitt geografiske nærområde. For eksempel er det få av Kragerøs innbyggere som henvender seg til rørleggere i Tønsberg for å få reparert en kran som er lekk. Det samme gjelder for varer der transportkostnadene utgjør en stor del av prisen – det er antakelig et dårlig alternativ å kjøpe et lass med grus fra Hamar hvis du bor i Trondheim. Dersom du derimot skal skifte strømleverandør, vil markedet nå oppfattes som nasjonalt. Mellom disse ytterpunktene finnes markeder av ulik utstrekning, og hva som oppfattes som lokalt eller smalt marked kan variere mellom ulike etterspørrere.
Det som kan oppfattes som lokale markeder, vil i noen tilfeller bestå av aktører som også er etablert på landsbasis. Et typisk eksempel er kjedene innenfor detaljhandelen. Mange av disse kjedene tilpasser seg konkurransen nasjonalt, selv om konkurransen lokalt i mange tilfeller kan være begrenset. Dette resulterer blant annet i like priser på landsbasis for hele eller store deler av vareutvalget, selv om de lokale konkurranseforholdene skulle tilsi at det er muligheter for en annen prisprofil i det enkelte lokale marked.
En av de viktigste årsakene til dette er at kjedene bruker en stor del av sitt annonsebudsjett i nasjonale medier. Da vil det være påkrevet at de kan tilby kundene det samme produktet/tjenestene til samme pris og kvalitet i hele landet. På denne bakgrunn kan det være grunn til å være mest bekymret for de lokale markedene der det ikke samtidig eksisterer en nasjonal arena for konkurranse. Når det gjelder lokale foretak tilknyttet en kjede, er det kjeder uten en streng sentralstyring og enkeltaktører som opererer i de lokale markedene, som bør være i konkurransemyndighetenes fokus. Dette gjelder både varer og kanskje spesielt tjenester, som i mange tilfeller tilbys lokalt.
Smale markeder – viktig for nasjonal konkurranseevne
Noen av de samme problemstillingene som er knyttet til lokale markeder, gjør seg også gjeldende i såkalte smale markeder. Begrepet smale markeder er vanskelig å definere presist, men ofte vil en med smale markeder tenke på markeder for spesielle produkter med en forholdsvis begrenset krets av tilbydere og etterspørrere, ofte innsatsfaktorer i annen produksjons- eller tjenestevirksomhet. Smale markeder kan godt være nasjonale i utstrekning.
Disse markedene er normalt ikke interessante for forbrukermyndighetene og forbrukerne. De blir derfor normalt ikke viet særlig oppmerksomhet i media. I slike markeder kan det derfor være lett å utnytte eventuell markedsmakt til å sette høyere priser. Spesielt gjelder dette dersom også kjøperen av en innsatsfaktor opererer som selger i et marked med begrenset konkurranse. Da vil vedkommende bedrift kunne øke prisen ved å velte kostnadsøkningen over på kundene. I de tilfeller der kundene er norske bedrifter som opererer i et internasjonalt marked, er svak eller ingen konkurranse blant innenlandske underleverandører svært negativt for evnen til å konkurrere utenlands.
I diskusjonen om norsk industris konkurransekraft legges det stor vekt på valutakurser og kostnadsnivå. I det totale kostnadsnivået inngår imidlertid både Norges høye lønnskostnader og kostnader knyttet til andre innsatsfaktorer. Mange av disse er levert av underleverandører. I mange tilfeller kan disse ha en sterk stilling i det norske markedet, for eksempel gjennom å inneha et eksklusivt agentur for et produkt. Det er meget viktig for norsk næringslivs konkurranseevne at det også i markedene for innsatsfaktorer er virksom konkurranse, som bidrar til riktige priser og effektiv ressursbruk.
Det kan være ekstra viktig at konkurransemyndighetene følger opp slike smale og «stille» markeder som det her er tale om. Det forhold at slike markeder i liten grad er gjenstand for oppmerksomhet i det offentlige rom, gjør at en ikke får den disiplinerende effekt på markedet som en større grad av offentlighet gir. I rapporten «Ikke for å vinne?» 5 argumenteres det for at de kanskje største konkurranseproblemer finnes nettopp i de markeder en aldri hører noe om. Fordi markedsforholdene er rolige og stabile, ligger forholdene til rette for stilltiende eller direkte samarbeid. Overvåking av denne typen markeder er en utfordring for Konkurransetilsynet.
Den nye konkurranseloven legger bedre til rette for oppfølging av slike markeder. For det første vil meldeplikten for foretakssammenslutninger gi konkurransemyndighetene bedre informasjon om konkurransebegrensende foretakssammenslutninger. For det andre vil forbudet mot utilbørlig utnyttelse av dominerende stilling i større grad bidra til å hindre konkurranseskadelig atferd. I den tidligere konkurranseloven var det ikke et slikt forbud, men konkurransemyndighetene hadde hjemmel til å gripe inn mot slike konkurranseskadelige handlinger i det enkelte tilfellet. Da var imidlertid myndighetene avhengig av å få kjennskap til slike handlinger, noe som i denne type markeder må antas å være vanskelig.
Et forbud mot utilbørlig utnyttelse av dominerende stilling vil i seg selv ha positiv effekt ved at det i utgangspunktet må antas at markedsaktørene er lovlydige og legger vekt på å holde seg innenfor lovens rammer. For det andre legger forbudet til rette for mer bruk av de virkemidlene som Konkurransetilsynet ellers har for å avdekke brudd på konkurranseloven, som tips fra bransjen eller anvendelse av Konkurransetilsynets tipstelefon. Som nevnt tidligere i meldingen vil dessuten et slikt forbud legge til rette for en økt grad av privat håndheving. Kunder som mener at de er utsatt for utilbørlig utnyttelse av dominerende stilling, kan reise sak gjennom rettsvesenet. Det var ikke mulig under den tidligere loven fordi slike handlinger ikke var forbudt før Konkurransetilsynet hadde fattet et konkret vedtak om å forby dem. Som nevnt i kapittel 4.1.2 vil Regjeringen legge forholdene til rette for økt bruk av privat håndheving.
Lokale markeder: konsekvenser for konkurransemyndighetenes arbeid
Det faktum at mange av de lokale markedene hver for seg ikke har så stor samfunnsøkonomisk betydning, har bidratt til at oppmerksomheten om konkurransen i lokale markeder har kommet i skyggen av større markeder av nasjonal karakter og med store foretak som tilbydere. Nasjonale markeder er for eksempel luftfartsmarkedet, kraftmarkedet og bank- og forsikringsmarkedet. Det er med andre ord fare for at det konkurransepolitiske fokuset havner på de markedene som er mest synlige i nyhetsbildet. Mindre markeder som hver for seg er av liten nasjonal betydning, får mindre oppmerksomhet enn det de fortjener. Konsekvensen er at i disse markedene er de få aktørene som finnes i stand til å utøve markedsmakt. Dette kan ha stor betydning for kundene i dette området, og i sum vil det også ha betydning for samfunnsøkonomien gjennom sløsing med samfunnets ressurser.
Regjeringen mener derfor at lokale og smale markeder må vies større oppmerksomhet, med sikte på å øke konkurransen i disse markedene. Det er i denne sammenheng viktig å fjerne etableringshindringer, øke informasjonen om alternativer for kundene, samt motivere kundene til å finne alternative leverandører når de eksisterende leverer for dyre og eller dårlige produkter. Regjeringen ønsker spesielt å se nærmere på tiltak for å øke konkurransen i markedene for håndverkstjenester.
Det er en viktig oppgave for Konkurransetilsynet å legge en fornuftig strategi for effektiv oppfølging av de lokale markedene i tiden fremover. På denne måten sikrer Konkurransetilsynet at de får mest mulig igjen for hver «tilsynskrone». Det kan for eksempel være aktuelt å gjennomføre «kampanjer» i samarbeid med forbrukermyndighetene for å sette nasjonalt fokus på en bransje over en periode. Dette kan for eksempel dreie som om prisopplysning og etablering og synliggjøring av kvalitetsindikatorer. Et slikt samarbeid med forbrukermyndighetene bidrar til å gjøre konkurransepolitikken mer synlig for den enkelte forbruker. Økt fokus på lokale markeder kan tilsi en større grad av synlighet for konkurransemyndighetene utenfor Oslo-regionen. Et samarbeid med forbrukermyndighetene kan bidra positivt til oppmerksomheten om lokale markeder ved at Forbrukerrådet har lokale kontorer over store deler av landet. Regjeringen vil ta initiativet til en formalisering av et slikt samarbeid i løpet av 2005.
4.2 Gjennomgang av offentlige reguleringer og ordninger som kan virke konkurransebegrensende
Et moderne samfunn krever offentlige reguleringer på mange områder, og ulike regelverk spenner over et vidt spekter av formål. Reguleringene påvirker ressursbruken i økonomien gjennom kravene som næringsvirksomhet og husholdninger må forholde seg til. I tillegg innebærer etablering, administrasjon og kontroll en betydelig ressursbruk både i privat sektor og i offentlig forvaltning. Godt utformede regelverk og effektivt tilsyn er derfor viktig for å oppnå ulike samfunnsmål til lavest mulig kostnad. Skal reguleringene virke etter hensikten som lovgiverne har hatt, er det nødvendig å samordne, forenkle og modernisere regelverk og myndighetsutøvelse.
Slike reguleringsreformer står i dag høyt på agendaen i flere internasjonale organisasjoner som arbeider med økonomiske spørsmål. Regjeringens program for modernisering, forenkling og effektivisering i offentlig sektor tilsvarer i stor grad programmer for reguleringsreformer som finnes i andre OECD-land. Særskilt regulering av sektorer eller markeder som bidrar til å begrense konkurransen, er spesielt uheldig. Regjeringen har derfor iverksatt en omfattende gjennomgang av offentlige reguleringer med sikte på å kartlegge og endre reguleringer som unødig bidrar til å begrense konkurransen.
På initiativ fra Moderniseringsdepartementet har samtlige departementer gjennomgått sine og underliggende etaters ansvarsområder med sikte på å avdekke offentlige reguleringer og ordninger som har unødige konkurransebegrensende virkninger. På bakgrunn av rapportering fra departementene og innspill fra ulike aktører i privat og offentlig sektor, har Konkurransetilsynet kartlagt offentlige reguleringer og avtaler som kan virke konkurransebegrensende. Moderniseringsdepartementet følger opp dette arbeidet.
Et siktemål er å legge til rette for offentlige reguleringer som i størst mulig grad ivaretar hensynet til konkurranse i markedene. Samtidig skal reguleringene ivareta de mål som begrunner reguleringen. Gode offentlige reguleringer bidrar til et billigere og/eller bedre tilbud gjennom nyskapning, allsidighet og vekst.
I første omgang vil reguleringer knyttet til frie yrker – yrkesgrupper der utøveren har høy utdannelse og opererer som tjenesteyter for forbrukere – bli gjennomgått særskilt. Blant disse gruppene inngår blant annet advokater, arkitekter, leger, revisorer og ingeniører. Både offentlige og bransjens egne reguleringer (se boks 4.2) er interessante i dette arbeidet. Reguleringer som verner aktørene mot konkurranse må vurderes med et kritisk blikk. I dette arbeidet kan en trekke på erfaringene fra tilsvarende prosjekter i EU og EØS-landene som gjennomføres i regi av henholdsvis Kommisjonen og EFTAs overvåkingorgan. Også utviklingen av EU-regelverket, særlig det kommende Tjenestedirektivet, kan gi innspill til arbeidet. Konkurransetilsynet bidrar i oppfølgingen.
Boks 4.2 Bransjers selvregulering
I mange tjenestesektorer kan egenregulering spille en betydelig rolle. Bransjeregulering, privat regulering eller selvregulering brukes også som betegnelse på denne typen reguleringer der bransjen selv fastsetter hvordan de skal opptre.
Egenregulering følger gjerne av at offentlige myndigheter enten formelt eller faktisk har delegert ansvar til profesjonene selv. Egenregulering kan ha flere fordeler. Profesjonen vil ha særlig god og tilgjengelig kunnskap om eget fagfelt og kan utøve disiplin over sine medlemmer, ikke minst med hensyn til kvaliteten på tjenestene. I tillegg kan profesjonsorganisasjonene gi informasjon til konsumentene og være et sted for forbrukere å klage på enkeltmedlemmer i tvistesaker. Dette er momenter som i seg selv kan underbygge konkurransen.
På den annen side kan egenregulering misbrukes til å øke medlemmenes inntekter på bekostning av forbrukere og eventuelt bevilgende offentlig myndighet. Problemet oppstår i de tilfeller der profesjonen går fra å være en ren interesseorganisasjon, for eksempel i lønnsforhandlinger, til å gjennom egenregulering direkte søke å begrense konkurransen i markedet. Samarbeid om pris eller praksis som legger grunnlaget for et prissamarbeid, anbefalte priser og restriksjoner på oppriktig reklame er eksempler på slik konkurransebegrensende atferd. Kvalitetskrav og kompliserte regelverk som i praksis favoriserer egne medlemmer kan også være relevant. Interesseorganisasjonene kan videre søke innflytelse over hvor mange som får utøve yrket og til hvilke betingelser, i tillegg til å arbeide for å hindre tilbydere fra andre sektorer adgang til markedet. Egenregulering kan dessuten gi tilgang til informasjon som gir medlemmene av interesseorganisasjonen fordeler overfor potensielle konkurrenter. Egenregulering kan således resultere i høyere priser og/eller lavere kvalitet på tjenestene, i tillegg til å bidra til å vri konkurransesituasjonen i fordel av egne medlemmer.
Egenregulering reiser problemer knyttet til utenforståendes oppfatning av rollekonflikter, integritet og habilitet, spesielt hvis reguleringen er på områder som naturlig tilligger myndighetsorganer. Dette gjelder blant annet i tilfeller der profesjonen har innflytelse over hvem eller hvor mange som får utøve yrket og til hvilke betingelser. Problemstillingene som reises ved egenregulering, innebærer ikke at profesjonsgruppene ikke bør kunne samles i interessegrupper. Det taler imidlertid for at det må påses at foreningens virksomhet og virkeområde ikke undergraver konkurransen i markedene.
En fellesnevner for frie yrker er at virksomheten i betydelig grad er regulert, både gjennom offentlige reguleringer og bransjestyrte føringer. Reguleringene er ofte motivert i å ivareta kvalitet og tilgjengelighet i tjenestetilbudet. Behov for offentlige reguleringer og ordninger oppstår gjerne som følge av betydelig innslag av asymmetrisk informasjon. Konsumenten har langt mindre informasjon om behovet for og kvaliteten på tjenesten enn produsenten, og der det vil være svært ressurskrevende å innhente slik informasjon. Samtidig skal reguleringen sikre et tilfredsstillende tilbud til tredjeparter og samfunnet for øvrig.
Det vil kunne være store variasjoner mellom både sektorer og konsumentgrupper i hvilken grad og omfang ulike offentlige reguleringer og ordninger faktisk er nødvendige for å ivareta spesielle samfunnshensyn. Undersøkelser har vist at en for stor grad av offentlige reguleringer medfører høyere priser for forbrukerne uten å øke kvaliteten på tjenestene. Prisene kan videre bli så høye at resurssvake deler av befolkningen ikke ser seg råd til å benytte profesjonelle tilbydere. Samtidig vil prisreguleringer vanligvis være lite egnede for å ivareta fordelingshensyn eller fremme ny teknologi og nye tjenester.
Det er behov for offentlige reguleringer, for eksempel ved markedssvikt. Disse reguleringene kan likevel være utformet eller praktisert unødig tungvint og ressurskrevende. Offentlige tiltak bør generelt være mest mulig målrettede og proporsjonale i forhold til de hensyn de er ment å ivareta, og de bør ikke begrense konkurransen unødig. Det kan være utfordrende å finne fram til reguleringer som er presise og dynamiske nok til å korrigere effektivt for markedssvikt. Samtidig må en ta i betraktning at reguleringene i seg selv kan ha andre indirekte virkninger med en negativ samfunnsøkonomisk effekt.
4.3 Offentlige innkjøp skal stimulere konkurranse og etableringer
Regelverket for offentlige anskaffelser har som hovedformål å fremme konkurransen om leveranser til det offentlige. Dette regelverket er nærmere redegjort for i kapittel 5. Dette avsnittet omtaler hva staten har gjort med sine sentrale innkjøpsavtaler som del av handlingsplanen for styrking av konkurransepolitikken.
Statens sentrale innkjøpsavtaler
Tidligere var det i regi av Statens forvaltningstjeneste fremforhandlet en rekke sentrale innkjøpsavtaler som statlige institusjoner kunne slutte seg til. Det gjaldt reiser, overnattingstjenester, møbler, diverse kontorprodukter og tilsvarende produkter og tjenester. Selv om innkjøpene under avtalene utgjorde en forholdsvis beskjeden del av samlede statlige innkjøp, ble det omsatt varer og tjenester for vel 2,7 milliarder kroner under disse avtalene i 2001.
Departementet har avviklet ordningen med sentrale innkjøpsavtaler i regi av Statens forvaltingstjeneste og mener at innkjøp er et ansvar som bør tilligge den enkelte statlige virksomhet. Dermed blir det også vanskeligere for staten å utnytte eventuell kjøpermakt på en måte som begrenser konkurransen i markedet. Å desentralisere ansvaret for forhandlinger og beslutninger om innkjøp stiller imidlertid store krav til en mer profesjonalisert innkjøpsfunksjon i de enkelte statlige virksomheter. Virksomhetene står i utgangspunktet fritt til hvordan de vil forvalte dette ansvaret, som enten skjer i egen regi eller ved kjøp av innkjøpstjenester.
I markeder hvor det i utgangspunktet ligger til rette for effektiv konkurranse mellom tilbydere, bør staten/statlige organer vise tilbakeholdenhet med å sentralisere innkjøp, fordi resultatet kan bli økt konsentrasjon på tilbudssiden og redusert konkurranse på lengre sikt. Ved å desentralisere innkjøpene vil flere leverandører slippe til. Det vil øke konkurransen på tilbudssiden og på sikt medføre lavere priser og bedre kvalitet. I den sentrale, nå avviklede, avtalen om statlig kjøp av hotelltjenester innenlands, var det et krav til leverandørene at de skulle ha et tilbud i bestemte byer. Slik ble det nærmest en forutsetning for å levere hotelltjenester til staten at hotellet var med i en kjede med god geografisk dekning.
Sentralisering av statlige innkjøp kan imidlertid være berettiget i markeder som allerede er karakterisert ved høy konsentrasjon på tilbudssiden. Flyreiseavtalen virket for eksempel positivt på konkurransesituasjonen i markedet for persontransport med fly i en kritisk fase for dette markedet. Denne avtalen er nå avviklet som følge av den økte konkurransen på tilbudssiden.
Departementene har også gjennomgått innkjøpspolitikken på sine egne områder. Tema for gjennomgangen var kontroll av at rammeavtaler var i samsvar med konkurranseloven, blant annet med hensyn til eventuell prisbinding av videreforhandlere. Videre skulle gjennomgangen avdekke om avtalene kunne utformes slik at de bidrar til å fremme konkurransen, og til sist skulle departementene vurdere å legge større rammeavtaler/ innkjøpsavtaler frem for Konkurransetilsynet før endelig avtale ble inngått.
Avtaler som ble avviklet i forbindelse med denne gjennomgangen i departementene, gjaldt oljeprodukter, motorkjøretøyer, kredittkorttjenester, kopieringsutstyr, papir og rekvisita, kontorinnredning samt porteføljeforvaltning av elektrisk kraft.
Egenskaper ved slike avtaler som kan utgjøre konkurranseproblemer, er som nevnt geografiske koblinger som begrenser markedet. Det samme kan gjelde sammenkobling av tjenester som for eksempel salg og vedlikehold av motorkjøretøyer, hvor begge tjenester må foreligge hos tilbyderen, og kobling mellom hotelldrift og kurs- og konferansefasiliteter. Kontraktsperiodens lengde kan også utgjøre et problem i slike tilfeller. Ingen av de sentrale avtalene som ble gjennomgått av Konkurransetilsynet var problematiske av slike årsaker.
4.4 Sikre at salg av statlige selskaper ikke bidrar til konkurransebegrensninger og monopoldannelser
I Sem-erklæringen fremgår det at Regjeringen ønsker å redusere det statlige, kommersielle eierskapet. Bakgrunnen er at det statlige eierskapet leder til rollekonflikter mellom staten som markedsaktør, tilsynsmyndighet og politisk organ. Salg og nedsalg i statlige selskaper må imidlertid gjennomføres slik at en unngår for sterk konsentrasjon i markedene, men ivaretar og helst fremmer konkurransen. I tråd med anbefalingene i eierskapsmeldingen, jf. St.meld. nr. 22 (2001-2002) Et mindre og bedre statlig eierskap, legger Regjeringen til grunn at salg eller nedsalg av statlige selskaper skjer på en slik måte at konkurransehensyn ivaretas.
Konkurransemyndighetene kan anmode eiermyndigheten eller Regjeringen om å dele statlige heleide bedrifter ut fra konkurransehensyn selv om det ikke er aktuelt å privatisere virksomheten. Denne delen av handlingsplanen anses sluttført ved at disse prinsippene er knesatt og legges til grunn i statens eierskapsforvaltning.
4.5 Offentlig virksomhet skal organiseres på en måte som fremmer konkurranse
En betydelig del av sysselsettingen i økonomien er engasjert i offentlig tjenesteproduksjon som ikke er konkurranseeksponert, eller ved at private aktører konkurrerer med offentlige på ulike vilkår. Offentlige aktørers aktiviteter kan bidra til å begrense tilgangen av nye virksomheter og kan svekke den langsiktige økonomiske veksten. Offentlig næringsvirksomhet kan trenge ut private konkurransedyktige virksomheter, hemme konkurransen og begrense forbrukernes valgmuligheter. En viktig forutsetning for effektiv konkurranse er at det er like konkurransevilkår, for så vel private som offentlige aktører.
Dersom det ikke er mulig å legge til rette for konkurranse, kan det være hensiktsmessig at det offentlige selv står for produksjonen. Alternativt kan en overlate produksjon og salg til private aktører, men regulere rammebetingelsene de skal operere under.
Kryssubsidiering
Ideelt sett skal offentlig virksomhet tilpasse omfang og kvalitet på produksjonen slik at ressursene utnyttes effektivt. Erfaringene er imidlertid at den offentlige virksomhetens atferd ofte er samfunnsøkonomisk uheldig ved at:
I virksomhet som opererer både i et skjermet og et konkurranseutsatt marked, blir felleskostnader regnskapsført i den regulerte delen av virksomheten, og kostnadsbelastningen veltes over på brukerne av den regulerte tjenesten.
Det overinvesteres i den regulerte delen av virksomheten og ledig kapasitet brukes til å produsere konkurranseutsatte tjenester.
Det investeres i produksjonsteknologi i den regulerte delen av virksomheten som gir lave marginalkostnader for den konkurranseutsatte delen av virksomheten.
Denne typen produksjonstilpasning som er beskrevet over, kalles kryssubsidiering. Det vil si at den offentlig finansierte delen av virksomheten eller driften gjør det mulig for foretaket å redusere kostnadene i den konkurranseutsatte delen av virksomheten. I slike tilfeller vil kryssubsidieringen fremstå som ren driftsstøtte til de selskapene som mottar støtten. Kryssubsidiering er forbudt i henhold til statsstøtteregelverket i EØS-avtalen, i den utstrekning det kryssubsidierte selskapet påvirker samhandelen av det aktuelle produktet mellom EØS-statene i et omfang som strider mot fellesskapets interesser. EØS-avtalens statsstøtteregelverk er nærmere beskrevet i kapittel 5.2.
Dersom det kryssubsidierte produkt selges til en pris under merkostnaden per enhet, vil det som regel påløpe samfunnsøkonomiske kostnader. For det første vil ikke de reelle kostnadene fullt ut reflekteres i produktprisen; prismekanismen settes ut av spill. Dette kan bidra til høyere produksjon av kryssubsidierte konkurranseutsatte produkter enn det som er optimalt, og underforbruk av offentlige tjenester. For det andre er det knyttet kostnader til skatteinnkreving (20 øre per krone er et forsiktig anslag, jf. NOU 1997:27). Dette betyr at økte offentlige overføringer – som følge av økt kostnadsbelastning – isolert sett påfører samfunnet et velferdstap.
Dersom kryssubsidiering leder til redusert konkurranse fra private tilbydere, vil det oppstå et samfunnsøkonomisk tap. Kryssubsidiering kan påvirke dynamikken i markedet på en uheldig måte ved at offentlige virksomheter, som i utgangspunktet ikke er lønnsomme, kan overleve i markedet gjennom kryssubsidiering og endog utkonkurrere mer effektive bedrifter. Faren for kryssubsidiering av offentlig konkurranseutsatt virksomhet kan føre til at potensielle konkurrenter lar være å etablere seg. Konsekvensene er høyere priser, mindre produktutvikling og høyere offentlige utgifter.
Ulikheter i rammebetingelser og reguleringer
Offentlig virksomhet opererer i mange sammenhenger under andre reguleringer og rammebetingelser enn private. For eksempel kan offentlig virksomhet ha fritak for skatter og avgifter, implisitte garantier mot konkurs, gunstige lånebetingelser og lavere avkastningskrav.
I andre sammenhenger kan det at virksomheten er offentlig være en konkurranseulempe. Et eksempel på denne typen ulemper kan være større krav til dokumentasjon. I noen sammenhenger kan også begrenset fleksibilitet ved innkjøp gi offentlige virksomheter en konkurranseulempe.
Denne typen ulikheter i rammebetingelsene kan skape vridninger i konkurransen. Disse vridningene kan i sin tur føre til at andre forhold enn reell konkurransedyktighet avgjører hvor produksjon og omsetning finner sted, med ineffektiv ressursutnyttelse som resultat.
Rollekonflikter
I enkelte sammenhenger har den offentlige virksomheten flere roller som er i konflikt med hverandre. Et eksempel på denne typen rollekonflikt kan forekomme i markeder der produktet som den offentlige virksomheten har enerett til å produsere, samtidig er en essensiell/viktig innsatsfaktor ved produksjon av konkurranseutsatte produkter. I slike tilfeller oppstår det en fare for at den offentlige virksomheten gir sin egen konkurranseutsatte virksomhet konkurransefortrinn i forhold til private konkurrenter. Eksempler på slike fortrinn kan være bedre/billigere tilgang til infrastruktur, grunndata, offentlige registre og kundedatabaser.
Et annet eksempel er at rollen som leverandør av essensielle/viktige innsatsfaktorer i mange sammenhenger gir tilgang til konkurransesensitiv informasjon om konkurrenter. I slike tilfeller oppstår det fare for at denne typen informasjon videreformidles til den konkurranseutsatte delen av den offentlige virksomheten. Denne typen dobbeltroller kan skape uheldige vridninger i konkurransen, som igjen kan føre til inneffektiv ressursallokering og økte etableringsbarrierer for potensielle nye konkurrenter.
Smale markeder og manglende konkurranse
I markeder med manglende konkurranse kan tilstedeværelsen av, eller trusselen om, en offentlig virksomhet bidra til mer virksom konkurranse. Dette bidrar til at prisene presses nedover og insentivene til å effektivisere forsterkes.
Eksempler på konflikter
Enkelte institusjoner får bevilget midler over statsbudsjettet som er øremerket forskning og innsamling av rådata. Samtidig selger de samme institusjonene konsulenttjenester og bearbeidede rådata i konkurranse med private selskaper som ikke mottar offentlig støtte.
Kommunale institusjoner produserer tjenester som er finansiert helt eller delvis over kommunale budsjetter. Samtidig benyttes kommunale lokaler og personell til produksjon av tjenester i direkte konkurranse med private aktører.
Regulerte monopoler har en lovbestemt enerett til formidling av visse typer produkter. Denne produksjonen finansieres av brukerne og/eller tilskudd fra det offentlige. Samtidig tilbyr de regulerte bedriftene relaterte produkter i konkurranse med private aktører.
Relevant lovgivning
Det finnes ulike muligheter for å sikre konkurransenøytralitet mellom offentlig og privat virksomhet. I mange OECD-land arbeides det med lovgivning med sikte på å løse de konkurransemessige problemer som kan oppstå i møtet mellom offentlige og private aktører. Av den norske konkurranselovens to forbud framstår forbudet mot misbruk av dominerende stilling som mest relevant. Erfaringene fra blant annet Sverige, Nederland og Danmark (se boks 4.3-4.5) er imidlertid at det er vanskelig å benytte konkurranseregelverkets bestemmelse om forbud mot misbruk av dominerende stilling overfor offentlig virksomhet. I andre tilfeller er konkurransebegrensningen et resultat av annen myndighetsutøving, og konkurranseloven er mindre egnet som virkemiddel for å løse denne typen problemer.
Boks 4.3 Sverige
I Sverige har Konkurrensverket, på oppdrag fra Regjeringen, analysert og kommet med forslag til tiltak knyttet til de problemer som oppstår når det offentlige driver næringsvirksomhet i konkurranse med private aktører. Både statlige og kommunale myndigheter og næringsvirksomhet inngår i Konkurrensverkets undersøkelser og anbefalinger. 6
Rapporten avdekker blant annet at 95 prosent av statlige myndigheter selger varer eller tjenester til kjøpere utenfor statsforvaltningen. En intervjuundersøkelse blant private foretak, i visse utvalgte bransjer, viser at 34 prosent anser at de møter konkurranse fra offentlige aktører i et vesentlig omfang. Av disse mener 40 prosent at denne konkurransen innebærer et problem for foretaket. Videre mener 67 prosent at konkurransen mellom offentlige og private foretak ikke skjer på like vilkår.
Samlet sett viser Konkurrensverkets utredning at når offentlige aktører agerer på et konkurranseutsatt marked oppstår det problemer som grovt sett kan deles inn i tre hovedgrupper:
Sammenblanding av myndighetsoppgaver med næringsvirksomhet.
Ulike former for offentlig støtte.
Problemer forbundet med utnyttelse av informasjon og kompetanse hos offentlige myndigheter i konkurranse med private aktører.
På denne bakgrunn har Konkurrensverket fremsatt forslag til tiltak som kan være med på å redusere de negative effektene som oppstår når offentlige aktører driver næringsvirksomhet.
Mulige tiltak for å bøte på disse problemene er å:
Rendyrke myndighetsrollen
Innføre lovbestemt organisatorisk skille mellom offentlig næringsvirksomhet og øvrige myndighetsoppgaver.
Rendyrke skillet mellom statlig næringsvirksomhet og myndighetsutøvelse gjennom bruk av ulike statlige styringsvirkemidler.
Gi sentral myndighet rett til å undersøke om statlig næringsvirksomhet drives i tråd med fastlagte styringsvirkemidler.
Lovregulering av når statlige myndigheter kan drive næringsvirksomhet.
Statlig tilsyn med kommunal næringsvirksomhet i et konkurransemarked.
Granskning av offentlig næringsvirksomhet gjennom statlig og kommunal revisjon.
Forhindre kryssubsidiering
Innføre nasjonale regler om statstøtte som supplement til EUs regler på området.
Innføre nasjonale regler om gjennomsiktighet som supplement til EUs regler på området.
Tilgang til informasjon og kompetanse på like vilkår
Informasjon eller kompetanse opparbeidet gjennom myndighetsrollen kan kun benyttes i offentlig næringsvirksomhet når dette tilbys andre aktører i markedet på like vilkår.
Boks 4.4 Nederland
Arbeidet med virkemidler for å motvirke uheldige konkurransevridninger ved konkurranse mellom offentlig og privat virksomhet har pågått i Nederland siden 1995. Dette ledet fram til et lovforslag som ble presentert for parlamentet i oktober 2001. Lovforslaget innebar blant annet at offentlige institusjoner skulle pålegges en bevisbyrde for å godtgjøre fordelene ved å operere i kommersielle markeder, dersom de ønsket å operere i slike markeder. Forslaget innebar i tillegg en rekke atferdsreguleringer. Lovforslaget møtte kritikk, blant annet for manglende klarhet om lovens rekkevidde, høye administrasjonskostnader og for å rettsliggjøre den offentlige administrasjonen. Forslaget ble trukket tilbake i april 2004.
De nederlandske myndighetene har nå møtt kritikken ved å legge fram et alternativt lovforslag. Lovforslaget retter seg mot forvaltningsvirksomhet som er involvert i økonomisk aktivitet eller som er aktive i kommersielle markeder via et offentlig foretak, og foretak som er tildelt særlige rettigheter. Økonomisk aktivitet tolkes etter konkurranserettslige prinsipper. Atferdsreguleringene omfatter forbud mot kryssubsidiering, forbud mot eksklusiv bruk av data, forbud mot at forvaltningsoppgaver og økonomiske aktiviteter kombineres organisasjonsmessig og forbud mot at forvaltningsorganer fordelsbehandler offentlige foretak. Atferdsreguleringene skal tas inn i den nederlandske konkurranseloven og håndheves av det nederlandske konkurransetilsynet.
Boks 4.5 Danmark
Dansk konkurranselovgivning innførte i 2000 en forbudsbestemmelse mot konkurransevridende støtte. Bestemmelsen skal sikre at det kan gripes inn overfor støtte som ytes av danske myndigheter, hvis støtten ikke er lovlig i henhold til en offentlig regulering. Den kommer ikke til anvendelse på statsstøtte som er omfattet av EF-traktaten artikkel 87, og supplerer således EUs statsstøtteregler. Bestemmelsen kan derfor bare anvendes hvis den aktuelle støtten ikke merkbart påvirker samhandelen mellom medlemstatene. Formålet med bestemmelsen er å øke oppmerksomheten rundt konkurransemessige effekter av offentlig støtte til bestemte former for ervervsvirksomhet som faller utenfor EUs støtteregelverk.
Konkurransemyndighetenes oppfølging
Moderniseringsdepartementet har i samarbeid med Konkurransetilsynet startet et utredningsprosjekt om «Konkurranse mellom offentlig og privat virksomhet». Målet er å identifisere kritiske faktorer som leder til uheldige vridninger i konkurransen mellom privat og offentlig virksomhet. Videre skal en vurdere og anbefale tiltak som leder til mer effektiv bruk av samfunnets ressurser, herunder blant annet atferds- og strukturreguleringer.
I lys av anbefalingene fra ekspertgruppen og påfølgende behandling, vil Regjeringen komme tilbake med konkrete forslag til lovregler for å legge til rette for likere konkurransevilkår for private og offentlige aktører.
Fotnoter
Lov 5. mars 2004 nr. 12 om konkurranse mellom foretak og kontroll med fortakssammenslutninger. Loven ble endret ved lov 17. desember 2004 nr. 100 om endringer i EØS-konkurranseloven og konkurranseloven. Endringene i konkurranseloven trådte i kraft 1. januar 2005.
Lov 5. mars 2004 nr. 11 om gjennomføring og kontroll av EØS-avtalens konkurranseregler mv. Loven er endret, jf. lov 17. desember 2004 nr. 100 om endringer i EØS-konkurranseloven og konkurranseloven. Endringene i EØS-konkurranseloven vil tre i kraft samtidig med EØS-konkurranseloven.
s. 188.
Kilde: SSBs forbruksundersøkelse
«Ikke for å vinne? Analyse av konkurranseforhold og konkurransepolitikk», SNF-rapport 8/1998
«Myndigheter og marknader - tydligare gräns mellan offentlig och privat». Konkurrensverket oktober 2004. Rapporten kan lastes ned på følgende adresse: http://www.kkv.se/ bestall/pdf/rap_2004-4.pdf