1 Innlegg av statssekretær Raymond Johansen på det 117. ministermøtet i Europarådet, Strasbourg 11. mai 2007
Hr. President,
San Marino har som formannskap lykkes svært godt med å skape fremgang i vår organisasjons gjennomføring av vedtakene fra Warszawa-toppmøtet i 2005.
Jeg vil peke på fire prioriterte områder i oppfølgingen av toppmøtet der Norge mener det er behov for styrket oppmerksomhet.
For det første haster det med å styrke det unike europeiske systemet for beskyttelse av menneskerettighetene, som Gruppen av vise menn har pekt på. Situasjonen er ytterst alvorlig og systemet står i fare for å bryte sammen. På Warszawa-toppmøtet forpliktet vi oss til å gi nødvendig støtte til Den europeiske menneskerettsdomstol og gjennomføre alle de reformtiltak som ble vedtatt i 2004. Vi har fremdeles et godt stykke vei igjen.
Vi er dypt bekymret over at Protokoll 14, tre år etter at den ble vedtatt, ennå ikke er trådt i kraft. Vi appellerer sterkt til Russland om å ratifisere Protokoll 14 før 1. juli.
Videre må vi som garantister for Den europeiske menneskerettskonvensjon sørge for at Domstolen får de nødvendige ressurser for å kunne håndtere det stadig økende antall nye klagehenvendelser og det store etterslep av saker i tide.
Gruppen av vise menn foreslo ytterligere tiltak for å sikre effektiviteten av systemet for beskyttelse av menneskerettene på sikt. Norge ser frem til en løpende, bred og åpen oppfølging av rapporten, både på europeisk og nasjonalt nivå, og med sikte på å finne varige løsninger på Domstolens problemer.
Norge har foreslått å opprette et Menneskerettsfond for å støtte nasjonale anstrengelser for å gjennomføre Menneskerettskonvensjonen. Arbeidet med å opprette dette fondet er kommet godt i gang og vi er glad for at flere land har uttrykt interesse for å bidra til fondet. Vi håper å avslutte dette arbeidet før sommerferien.
For det andre:vi vil gi sterk støtte til et nærmere samarbeid mellom Europarådet og Den europeiske union. Vi tror på et sterkt og godt samarbeid som foreslått i tidligere statsminister Junckers første rapport. Inngåelse av «Memorandum of Understanding» med EU skaper et nytt rammeverk for styrket samarbeid mellom de to organisasjonene. Avtalen vil gi oss mulighet til å arbeide mer effektivt sammen når det gjelder å fremme menneskerettigheter og demokrati i Europa. Felles programmer og en styrket politisk dialog vil sikre felles standarder for menneskerettigheter, demokrati og rettsstat i Europa. Målsettingen er å skape et Europa uten skillelinjer basert på grunnleggende verdier og rettigheter. Vi vil gjøre vårt ytterste for å bidra til denne oppgaven.
For det tredje:Europarådet gjør et viktig arbeid for å fremme interkulturell dialog. Vi må øke kunnskapen og forståelsen for å kunne bekjempe intoleranse og ekstremistiske holdninger. Programmer og politikk som fokuserer på ungdom og utdannelse er særlig viktig når det gjelder å bygge et mer inkluderende Europa. Norge har satt frem tilbud om å opprette et europeisk ressurssenter for utdanning for demokrati og interkulturell forståelse i samarbeid med Europarådet og med sikte på utdanning av lærere. Vi ser frem til videre diskusjoner om dette prosjektet.
Mange av de utfordringer og muligheter globaliseringen representerer møter vi på samfunnsnivå. Derfor må vi også se etter løsninger på dette nivået. Regionalt samarbeid, kontakter over grensene og lokalt demokrati er viktig i denne sammenheng.
I Nordområdene har vi brukt mye krefter på dette særlig det siste tiåret. Det er resultatet av et nært samarbeid i Barents-regionen som omfatter regjeringene i Norge, Sverige, Finland og Russland, og regionale myndigheter, lokalsamfunn og det sivile samfunn.
Vi er derfor glad for å kunne invitere dere alle til Europarådets konferanse om grenseoverskridende samarbeid i polarbyen Tromsø 3. juli. Vi håper med dette initiativet å bidra til en fruktbar utveksling av god praksis, og på den måten inspirere til videre samarbeid og forståelse over grensene i hele Europa.
Til slutt,Hr. President, den administrative og budsjettmessige reformprosessen i Europarådet forblir en viktig prioritering for oss. Norge vil fortsatt presse på for tiltak som kan frembringe et mer kostnadseffektivt og moderne Europaråd for fremtiden.
Hr. President, med referanse til tidligere uttalelser fra andre om Krigsminnesmerket, vil jeg uttrykke full tillit til at Estlands regjering har evne til å håndtere situasjonen. Vi har tillit til at dette spørsmålet vil bli løst i Europarådets samarbeidsånd. Det er i alles interesse å unngå en videre eskalering av denne situasjonen.
Hr. President, la meg benytte denne anledningen til å ønske Montenegro varmt velkommen som nytt medlem av vår organisasjon.
Jeg vil også ønske det innkommende serbiske formannskap all mulig suksess. Norge har lange og historiske bånd til Serbia. Vi oppmuntrer og støtter programmet for det serbiske formannskap og ser frem til å arbeide nært med Serbia i månedene fremover.
Takk, Hr. President.