6 Sosiale spørsmål
6.1 Den reviderte europeiske sosialpakt
Sosialpakten er den viktigste avtalen på det sosiale området i Europarådet. Den omfatter barns og ungdoms rettigheter, familie- og likestillingsrettighetene, vern av arbeidstakere ved opphør av arbeidsforhold, vern av organisasjonsfrihet og retten til arbeid, sikring mot sosial utestenging og retten til bolig. Norge ratifiserte Den reviderte europeiske sosialpakten (av 1996) i 2001.
Arbeidet har i 2007 vært preget av arbeidet med nye rapporteringsskjemaer og landenes gjennomføring av bestemmelsene i pakten. Rapportene i 2007 har ikke berørt Norge særskilt. Norge har tidligere blant annet fått kritikk for bruk av tvungen lønnsnemnd og for at skoleungdom tillates å arbeide mer enn halve sommerferien.
6.2 Sosial likestilling, sosiale rettigheter og helse
Europarådet avholdt sin 8. helseministerkonferanse i Bratislava i november 2007, under det slovakiske formannskapet. Temaet for ministerkonferansen var helse, menneskerettigheter og migrasjon, og Bratislava-deklarasjonen om helse, menneskerettigheter og migrasjon ble vedtatt. Norge støttet deklarasjonen.
En handlingsplan for perioden 2006 – 2015 for personer med nedsatt funksjonsevne ble vedtatt i 2006. Et eget forum som skal koordinere og følge opp handlingsplanen har hatt sitt første møte i 2007.
Etter initiativ fra det norske formannskapet i 2004 ble det oppnevnt en ekspertgruppe for å utarbeide anbefalinger og retningslinjer for å bygge ned institusjonsomsorgen og utvikle lokalbaserte tjenester som støtter familiens evne og mulighet til å ha omsorg for sine funksjonshemmede barn. Gruppen la i 2006 og 2007 fram sine anbefalinger for Komiteen for rehabilitering og integrering av funksjonshemmede.
Norge deltar i Styringskomiteen for sosial samhørighet (CDCS).
Helsekomiteen (CDSP) opplevde redusert aktivitet blant annet som følge av at komiteene for organtransplantasjon (CD-P-TO) og blodsikkerhet (CD-P-TS) ble overført delavtalen for den europeiske farmakopéen (EDQM). Det var i løpet av 2007 også synkende oppslutning om delavtalen for folkehelse (CD-P-SP), og to medlemsland trakk seg fra delavtalen fra 1. januar 2008. Det ble i 2007 enighet om at tre hovedaktiviteter (kosmetikk, ernæring og matemballasje) videreføres under delavtalen for folkehelse. Arbeidet på disse områdene gir en merverdi for norske helsemyndigheter. Farmakologiske oppgaver ble overført EDQM fra 1. januar 2008.
Norge deltok i 2007 i arbeidet for kosmetiske produkter og matemballasje. På kosmetikkområdet ble en resolusjon vedtatt av Ministerkomiteen i februar 2008 om endringer i regelverket for tatoveringsprodukter/permanent makeup. Resolusjonen vil gjennomføres i en planlagt forskrift for slike produkter med hjemmel i kosmetikkloven. For øvrig resulterte arbeidet i en publikasjon som gir risikovurderinger om bruk av legemiddelrelaterte stoffer i kosmetikk. Norge vil lede arbeidet på kosmetikkområdet i 2008. Når det gjelder arbeidet med matemballasje er stofflister til eksisterende resolusjoner oppdatert.
Norge deltok også i 2007 i komiteen for organtransplantasjon (CD-P-TO) under delavtalen for den europeiske farmakopéen (EDQM), og er nestformann i styringsgruppen 2007 – 2008. Komiteen viderefører arbeidet med utvikling av kvalitets- og sikkerhetsstandarder for organtransplantasjon, og reviderer en manual for sikkerhet og kvalitet ved transplantasjon av organer, vev og celler. Den 9. europeiske organdonasjonsdagen ble arrangert i Dublin i oktober 2007.
På helseområdet ble resolusjoner om blant annet god praksis for distribusjon av legemidler via postordre godkjent i 2007. Manualen for blodsikkerhet er oppdatert i 2007 – 2008 (14. revisjon), og har vært et svært godt og etterspurt hjelpemiddel i mange deler av verden.
6.3 Bioetikk
Bioetikk-komiteen behandler spørsmål knyttet til konvensjonen om menneskerettigheter og biomedisin (biomedisinkonvensjonen). Denne konvensjonen tar sikte på å beskytte verdigheten og identiteten til alle mennesker og garantere integritet og andre grunnleggende rettigheter knyttet til bruken av biologi og medisin. Flere protokoller og tilrådninger er tilknyttet konvensjonen.
I 2007 ferdigstilte komiteen et utkast til protokoll om genetisk testing for helseformål som inneholder retningslinjer for genetisk testing av fødte mennesker. Formålet er å verne om menneskeverdet og sikre respekten for integritet og menneskerettigheter i forbindelse med genetiske undersøkelser. Protokollen omfatter blant annet artikler om informasjon og genetisk rådgivning, samtykke og autorisasjon.
Komiteen avholdt i desember 2007 et åpent seminar om genetiske tester for forsikringsformål kalt « Predictivity, Genetic Tests and Insurance».
6.4 Narkotikasamarbeidet
Pompidougruppen er Europarådets samarbeidsgruppe for narkotikaspørsmål på ministernivå. Gruppens formål er å medvirke i kampen mot narkotika med vekt på å redusere tilbud og etterspørsel. Gruppen arbeider særskilt med behandling, forebygging, etikk, rettshåndheving, flyplassproblematikk og forskning. Gruppen samarbeider nært med andre regionale og internasjonale organisasjoner.
Regjeringen ser på Pompidougruppen som et viktig forum for utveksling av informasjon og utvikling av tiltak. Det ble i 2007 gjennomført en rekke prosjekter som har til hensikt å bedre kontakten mellom ulike aktører på feltet, herunder innenfor politikkutforming, praktisk arbeid og forskning. Norge har i 2007 deltatt i styret i gruppen og leder arbeidet med behandlingsspørsmål.