8 Barn og ungdom
8.1 Barnepolitisk samarbeid
Norge deltar i Styringskomiteen for sosial samhørighet som behandler sosialpolitiske saker, herunder spørsmål knyttet til barne- og familiepolitikk. Norge har deltatt i arbeidet med barne- og familiespørsmål, herunder spørsmål knyttet til barneoppdragelse og det å være foreldre i fattige familier. I tråd med det nye europeiske handlingsprogrammet for barn og unges rettigheter vedtatt på toppmøtet i 2005 ble en anbefaling til medlemslandene om å utforme en politikk for å styrke en god foreldrerolle og forebygge vold mot barn vedtatt i 2007.
Norge har hatt en pådriverrolle i dette arbeidet og har deltatt med eksperter. Blant annet ble det gjennomført en europeisk konsultasjon og høring med ungdommer og foreldre om synspunkter på barneoppdragelse.
I det nye handlingsprogrammet for barn og unges rettigheter – « Building a Europe for and with Children» – har Norge stilt seg positiv til å bidra ytterligere i arbeidet for å forebygge vold mot barn, blant annet ved å analysere og redegjøre for norsk politikk og virkemidler på dette området. Arbeidet kom godt i gang i 2007 og vil fortsette i 2008.
8.2 Ungdomspolitisk samarbeid
Europarådets arbeid med ungdomspolitiske saker skjer i nært samarbeid mellom medlemslandene, frivillige internasjonale barne- og ungdomsorganisasjoner, nasjonale ungdomsråd og andre grupper som arbeider med ungdomsspørsmål internasjonalt. Denne samarbeidsformen setter Europarådet i en særstilling. Samarbeidet mellom medlemslandene finner i første rekke sted i Styringskomiteen for ungdomsspørsmål (CDEJ), som omfatter alle de 49 landene som har sluttet seg til kulturkonvensjonen til Europarådet. De ikke-statlige barne- og ungdomsorganisasjonene og andre relevante partnere har en egen rådgivende komité. Styringskomiteen og den rådgivende komiteen har felles møter for å drøfte og vedta hovedprioriteringene på ungdomsområdet.
Europarådet driver egne ungdomssentre i Strasbourg og Budapest og fordeler tilskudd fra Det europeiske ungdomsfondet. Det er etablert en egen programkomité med åtte representanter fra departementene som har ansvar for ungdomspolitikken i medlemslandene og åtte representanter fra frivillig sektor. Programkomiteen fordeler midler til prosjekter i regi av ungdomsorganisasjoner i Europa. Norge deltar i programkomiteen fra departementene i perioden 2006 – 2008.
Europarådet har et eget program for opplæring og skolering av ungdomsledere og valgte representanter fra organisasjonene, og har på dette området inngått en egen samarbeidsavtale med EU-kommisjonen. Samarbeidsavtalen omfatter blant annet prosjektet «europeisk kunnskapsdatabase om ungdomssituasjon i medlemslandene» og et samarbeidsprosjekt for landene rundt Middelhavet.
I handlingsplanen fra Warszawa-toppmøtet ble det lansert en ny ungdomskampanje for mangfold, menneskerettigheter og deltakelse – «All Different – All Equal». Kampanjen skal bygge på erfaringer fra den tilsvarende kampanjen i 1995. Norge er medlem av styringsgruppen for kampanjen. Kampanjen er i stor grad basert på gjennomføring i medlemslandene gjennom nasjonale kampanjekomiteer. Den europeiske kampanjen ble avsluttet på en konferanse i Malmø i oktober 2007.
Den norske kampanjekomiteen startet arbeidet sommeren 2006 og avsluttet den norske delen av kampanjen høsten 2007. Den nasjonale delen av kampanjen har hatt et budsjett på om lag 4,3 mill. kroner i 2006 og 2007. En betydelig del av den nasjonale finansieringen benyttes til lokale og regionale aktiviteter organisert av de organisasjoner og ungdomsgrupperinger som deltar i kampanjen. Kampanjekomiteen har aktivisert mange ungdomsgrupper ved å oppsøke sommerleire og festivaler.