St.prp. nr. 33 (1996-97)

Konsekvensutredning for jernbanetunnel under Gamlebyen i Oslo

Til innholdsfortegnelse

4 Samfunnsøkonomisk vurdering

I den samfunnsøkonomiske beregningen, herunder nytte-/kostnadsanalysen, inngår de konsekvenser som på en metodisk tilfredsstillende måte lar seg prissette i kroner. I dette prosjektet omfatter det konsekvenser i form av anleggskostnader, kjøre- og tidskostnader, ulykkeskostnader, arealgevinster og nærmiljøgevinster. Konsekvenser som ikke er verdsatt i kroner er i hovedsak bomiljø i anleggsfasen, byutvikling, bylandskap, kulturmiljø og konsekvenser definert som «øvrige». Resultatene av den samfunnsøkonomiske beregningen må derfor i en totalvurdering også sammenholdes med konsekvenser som ikke verdsettes i kroner.

Konsekvensene i anleggsperioden er fordelt pr år, i tråd med de angitte anleggsperiodene. Konsekvensene i driftsfasen er beregnet med utgangspunkt i driftssituasjonen i år 2010. Beregningsmessig er det lagt til grunn en driftsperiode på 40 år etter at anleggene er ferdigstilt. Alle verdier angis i 1996-priser og omregnes til nåverdier i 1996, med en kalkulasjonsrente på 7 pst. Alle kostnader er vist inklusive skatter og avgifter.

De økonomiske analysene er utført i samsvar med «Retningslinjer for økonomiske analyser av Gamlebytunnelen», gitt av Samferdselsdepartementet. Retningslinjene er kvalitetssikret av økonomisk ekspertise, jf kap. 2.4.

4.1 Anleggskostnader

Hovedtallene for anleggskostnader i løpende kroner og nåverdi er vist i tabell 4.1. I de økonomiske analysene er kostnadene regnet om til nåverdi for å kunne sammenligne forhold som skjer på ulike tidspunkt. Alternativene har betydelig ulik gjennomføringstid. Etter et eventuelt utbyggingsvedtak må det gjennomføres planlegging/prosjektering, arkeologiske utgravninger og bygging. Gjennomføringstiden fra vedtak til ferdig anlegg varierer fra mellom 3-4 år for M1 og 11-12 år for tunnelalternativene.

Tabell 41 >Tabell 4.1 Anleggskostnader i løpende kr og nåverdi. (1996-priser). Beløp i mill. kroner.

N1N4M1M2S3S5
Anleggskostnader løpende kroner3 2057 3301001 0701 3752 650
Anleggskostnader nåverdi1 9532 978747428491 626

I tabellen er det for alternativ S3 og S5 som beregningsforutsetning lagt til grunn at Oslo - Ski (Hauketo) bygges samtidig gjennom Minneparken, men kostnadene for Oslo - Hauketo er ikke inkludert. Dersom Oslo - Ski ikke bygges samtidig vil alternativ S5 og S3 bli 190 - 220 mill. kr dyrere i løpende kr, da man ikke oppnår samordningsgevinster gjennom Minneparken. Alternativ N4 forutsetter at dobbeltspor Oslo S - Hauketo bygges samtidig som Gamleby-prosjektet.

4.2 Transportøkonomiske konsekvenser

Hovedtall for prissatte anleggs- og transportøkonomiske konsekvenser for de ulike alternativene er vist i tabell 4.2 nedenfor.

Tabell 42 >Tabell 4.2. Prissatte transportøkonomiske konsekvenser av alternative løsninger i Gamlebyen (nåverdier 1996, 1996-priser). Beløp i mill. kroner.

Nytte-/kostnadselementN1N4M1M2S31S51
Anleggskostnader-1 953-2 978-74-742-849-1 626
Restverdi infrastruktur213317917
Vedlikeholdskostnader infrastruktur-4-1300-1-3
Kjørekostnader0-440-7-22-29
Tidskostnader-27-1830-46-101-160
Ulykkeskostnader-1-70-20-6
Netto transportøkonomisk effekt-1 964-3 192-73-790-964-1 807

1ßDet er beregningsteknisk lagt til grunn at Oslo S - Ski bygges samtidig gjennom Minneparken

Mens de fleste samferdselsprosjekter har reduserte tids- og kjørekostnader som en vesentlig nytteeffekt, gir alle alternativer i dette prosjektet, med unntak av M1, økte tids- og kjørekostnader for NSBs passasjerer og NSB. Tabellen viser at alternativene gir en meget stor negativ netto nytte og at alle transportøkonomiske kostnads- og nytteelementer uansett blir relativt små sammenlignet med anleggskostnadene. Tabellen gjelder både for anleggs- og driftsperioden. Samferdselsdepartementet vil presisere at tidskostnadene i anleggsperioden er meget forsiktig anslått, og ikke tar høyde for uforutsette driftsforstyrrelser.

4.3 Prissatte nærmiljø- og arealgevinster

Hovedtall for prissatte nærmiljø- og arealgevinster framgår av tabell 4.3.

Nærmiljø og helse

Nærmiljøet vil bli påvirket ved at støy og vibrasjoner fra jernbanetrafikken forsvinner eller reduseres og at barriereeffekten blir borte. Nærmiljøeffektene er verdsatt gjennom beregninger av prosjektets virkninger på boligprisene i området. Den samlede verdistigningen for de berørte boligene er brukt som en indikator på betalingsvilligheten for å oppnå endringen. Effekten på boligprisene er vurdert gjennom to forskjellige metoder. I den ene metoden er det estimert en sammenheng mellom omsetningsverdi og avstand til jernbanen, mens man i den andre metoden har gjort megleranslag på verdien av de berørte boliger med og uten tunnel. De to metodene gav nær sammenfallende resultater. Samferdselsdepartementet vil presisere at det ikke er gjort forsøk på å verdsette i kroner de negative virkningene for nærmiljøet i anleggsperioden. Disse vil komme til fratrekk i den beregnede nytteverdien av en tunnel for bomiljøet.

Som bl.a. påpekt i Sosial- og helsedepartementets høringsuttalelse er det vanskelig å tallfeste helsekostnader knyttet til støy. Sosial- og helsedepartementet skriver at slik tallfesting vil bero på tilgjengelig kunnskap om helsevirkninger av støy og at kunnskapene i dag er mangelfulle. I metodene som er referert ovenfor har en heller ikke forsøkt å beregne helsekostnadene direkte, men beregnet den betalingsvillighet som kan observeres i boligmarkedet. Det er knyttet stor usikkerhet til de metoder som er benyttet, men nærmiljøgevinstene for beboerne i Gamlebyen kan vanskelig tenkes å bli så store i forhold til anleggskostnadene at hovedkonklusjonen endres, jf kap 4.6.

I konsekvensutredningen har en forholdt seg til gjeldende retningslinjer for vegtrafikkstøy ved nye anlegg etter plan- og bygningsloven (T- 8/79). Det er lagt til grunn at disse retningslinjene bl.a er ment å ivareta helseaspektet og ubehaget ved støy. Kostnadene forbundet med dette kommer derved fram som en del av anleggskostnadene hvor støyreduksjon inngår. De ovennevnte analysene knyttet til betalingsvillighet er utført etter metoder anbefalt av den økonomiske kvalitetsikringsgruppen, jf kap. 2.4. Disse analysene legger til grunn at det er betalingsvillighet for å oppnå en miljøforbedring, herunder støy. Folks subjektive oppfattelse av sammenhengen mellom støy og helse er derved forsøkt ivaretatt som en del av nærmiljøgevinsten. Ved at det er lagt til grunn boligverdier er det å oppfatte som dagens verdi (nåverdi) av framtidige miljøforbedringer og ikke eksempelvis for et enkelt år.

Areal

Arealgevinstene er beregnet ved å anta en markedsverdi på frigjorte arealer på 0,5 mill kr pr daa. Ved denne antagelsen er det tatt hensyn til hva som er vurdert som realistisk arealbruk og utnyttelsesgrad.

Tabell 4.3 >Tabell 4.3 Nærmiljø- og arealgevinster (nåverdi 1996, 1996-priser i mill kr)

Nytte-/kostnadselementN1N4M1M2S3S5
Nærmiljøgevinster i driftsfasen698110845469
Arealgevinster/-kostnader274803-1217

Tabell 4.3 viser at de beregnede nærmiljø- og arealgevinster er små sett i forhold til anleggskostnadene gitt i tabell 4.1.

4.4 Netto nytte og nytte-/kostnadsforhold

Netto nytte og nytte-/kostnadsforholdet for de ulike alternativene er vist i tabell 4.4, der de transportøkonomiske konsekvensene (tabell 4.2) og de prissatte nærmiljø- og arealgevinstene (tabell 4.3) er sett i sammenheng. Netto nytte uttrykker hva samfunnet «får igjen» ved å investere i tiltaket regnet som en sum av de velferdsmessige gevinster tiltaket genererer og hvor kostnadene ved gjennomføring av tiltaket er trukket fra. Et kriterium for at tiltaket skal være samfunnsøkonomisk lønnsomt er at netto nytte av tiltaket er positiv, dvs at nyttegevinsten er større enn kostnadene.

Tabell 4.4 Tabell 4.4 Netto nytte og nytte-/kostnadsforholdet(nåverdier 1996, 1996-priser). Beløp i mill kroner.

N1N4M1M2S3S5
Netto nytte-1 868-3 063-63-703-921-1 721
Nytte-/kostnadsbrøken0,04-0,030,140,05-0,08-0,06

1I disse analysene har en benyttet den tradisjonelle nytte/kostnadsbrøken, hvor en nytte/kostnadsbrøk mindre enn 1,0 indikerer at et prosjekt er samfunnsøkonomisk ulønnsomt. JfSt.prp.nr. 1 (1996-97), side 84.

Samtlige alternativer har stor negativ netto nytte, og et nytte-/kostnadsforhold betydelig under 1. De konsekvensene som ikke er regnet i kroner, må derfor ha en positiv verdi på minst samme beløp som den negative netto nytten for at alternativet skal være samfunnsøkonomisk lønnsomt. I tillegg er det slik at flere av de konsekvensene som ikke er prissatt, vil ha en negativ og ikke positiv virkning på nytten. Se tabell 4.5.

Felles for nytte-/kostnadselementene er at de er små sammenlignet med anleggskostnadene. Rangeringen av alternativene etter netto nytte blir derfor den samme som rangeringen etter anleggskostnader, dvs M1 med minst negativ nytte og med N4 som skiller seg ut med størst negativ netto nytte på omlag 3,1 mrd. kr i nåverdi.

De presenterte tallene er gitt under den beregningstekniske forutsetning at Oslo S - Ski skal bygges samtidig gjennom Minneparken. Dersom Oslo S - Ski ikke forutsettes bygget, vil N4 ikke være aktuell. For alternativene N1, M1 og M2 vil netto nytte og nytte-/kostnadsbrøken være uendret. For alternativene S3 og S5 reduseres netto nytte fra hhv. -921 mill. kr til -1054 mill. kr og fra -1721 mill. kr til -1837 mill. kr, fordi det da ikke blir noen samordningsgevinst med prosjektet Oslo-Ski.

4.5 Ikke prissatte konsekvenser

For de ikke prissatte konsekvensene av de ulike alternativene er det i tabell 4.5 skjønnsmessig indikert i hvilken grad konsekvensene er positive eller negative. Oppstillingen illustrerer at alle alternativer har både positive og negative ikke prissatte konsekvenser. Gjennomgående er konsekvensene negative i anleggsfasen, mens bildet er mer nyansert i driftsfasen. Positive ikke prissatte konsekvenser er primært knyttet til byutvikling. For beskrivelse av de ikke prissatte konsekvensene vises til kap. 5.

Tabell 4.5 >Tabell 4.5 Ikke prissatte konsekvenser - skjønnsmessig vurdering

Konsekvenser1)FaseN1N4M1M2S3S5
Arealbruk og byutviklingAnlegg--0---
Drift++0+++
BylandskapAnlegg--0---
Drift--0---
KulturmiljøAnlegg------/+
Drift-/+-/+0--/+-/+
Øvrige konsekvenserIAnlegg--0---
Drift--000-

1ßIkke prissatte konsekvenser som er små eller i all hovedsak ikke verdsatt er merket med 0.ß

2ßForurensning av vannforekomster, grunnforurensning, massedeponier, konsekvenser for næringsliv og sysselsetting.ß

4.6 Følsomhet og usikkerhetsanalyser

Den økonomiske analysen bygger på til dels usikre forutsetninger. Det vil derfor være usikkerhet knyttet til de ulike nytte-/kostnadselementene.

Den relativeusikkerheten er størst for kjørekostnader, tidskostnader, nærmiljøkostnader og arealkostnader. Imidlertid er det for disse elementene verken enkeltvis eller samlet sannsynlig å tenke seg endringer som vil påvirke hovedkonklusjonen.

For nærmiljøkostnader og arealkostnader i driftsfasen går usikkerheten i begge retninger. For kjøre- og tidskostnader går usikkerheten i all hovedsak i retning av høyere negative tall. Beregningsresultatene forutsetter at kvaliteten på togtilbudet i hovedsak opprettholdes i anleggsfasen. Samferdselsdepartementet vil understreke at brudd på denne forutsetningen kan gi en sterk økning i trafikantenes tidskostnader i anleggsfasen og vil få konsekvenser for NSB BAs konkurranseevne og inntekter i driftsfasen. I den grad det inntrer større problemer med togdriften i anleggsfasen, vil netto nytte bli enda mer negativ. Risikoen for dette er størst i alternativ N4, S3 og S5.

Anleggskostnadene har en anslått usikkerhet på -20/+30 pst. Relativt sett er dette lavere enn de andre nytte-/kostnadselementene. I absolutte tall er imidlertid anleggskostnadene den viktigste usikkerhetsfaktoren. En endring i anleggskostnadene på 10 pst gir for tunnelalternativene samme utslag som en dobling eller tredobling (varierende mellom alternativene) av nærmiljøgevinstene.

Til forsiden