8 Jernbaneverkets/NSB BAs innstilling
Etter plan- og bygningslovens bestemmelse om konsekvensutredninger skal Jernbaneverket gjennomføre konsekvensutredninger for alle jernbaneanlegg med samlede investeringskostnader over 200 mill. kr. Det er gjennomført en omfattende utredning for jernbanetunnel i Gamlebyen der de teknisk/økonomiske konsekvensene etter Jernbaneverkets vurdering er utredet til et tilfredsstillende nivå for beslutning i tillegg til konsekvenser for naturressurser, miljø og samfunn. Denne vurderingen støttes av samtlige kvalitetssikringsfirmaer som har vært engasjert for å vurdere beslutningsgrunnlaget.
For Jernbaneverket som offentlig utbygger vil det være en forutsetning at det i en totalvurdering foretas en avveining mellom tiltakets samlede konsekvenser og totale utbyggingskostnader.
Konsekvensutredningen har etter Jernbaneverkets vurdering avdekket svært høye kostnader for å realisere tunnelløsninger for all jernbanetrafikk gjennom Gamlebyen. Kostnadene står ikke i rimelig forhold til de miljøgevinster som oppnås. I tråd med annen støybekjempelse av både veg- og banestøy i Norge bør eventuelle tiltak vurderes etter prinsippet om å bruke ressurser der nytteeffekten er høy i forhold til investeringene.
Hovedtyngden av høringsuttalelsene til konsekvensutredningen legger svært liten eller ingen vekt på at alle definerte tunnelalternativer gir en varig svekkelse av kapasitet og fleksibilitet for framtidig togdrift. Likeledes er det svært få som vurderer sammenhengen mellom kostnader og reduksjon i antall støyutsatte som effekt av tunneltraséene. Jernbaneverket legger avgjørende vekt på å sikre muligheter for et framtidig kollektivsystem i Oslo-regionen som er konkurransedyktig, og som kan sikre en kollektivandel i årene framover som er på dagens nivå eller høyere. Dette krever en økt og ikke svekket kapasitet i det totale banesystemet for å lykkes.
Alle tunnelalternativene bortsett fra N1 gir dårligere driftsforhold enn dagens.
Jernbaneverket mener tiltak bør iverksettes og baseres på trafikk i dagens trase. Jernbaneverket har forpliktet seg til å gjennomføre tiltak som reduserer innendørs støy i Gamlebyen til max 35 dBA innen oktober 1998.
Det er fremmet forslag bl.a. av Selvaag om å bygge lokk over dagens spor. Dette blir hevdet å være en løsning som kan ferdigstilles innen 1998. Jernbaneverket har gått nøye gjennom de framlagte forslag, bl.a. i flere møter med Selvaag. Jernbaneverket kan ikke gå inn for en slik løsning, fordi den har for stor usikkerhet med hensyn til framdrift, driftsforhold i anleggsperioden, omfang og kostnad. Det vises forøvrig til kap. 7.
NSBs styre har hatt tunnel under Gamlebyen til behandling to ganger i forbindelse med utarbeidelsen av konsekvensutredningen. Første gang forut for utleggelsen til offentlig høring og sist 23.09.96 etter at høringsperioden var avsluttet.
NSBs styre vedtok følgende 23.09.96:
«1. Styret vurderer utredningsplikten for oppfylt. Ingen av de utredede tunnelalternativene er akseptable dersom kostnader og driftsforhold sees i sammenheng. 2. NSB ønsker derfor på kort sikt å iverksette støyskjermingstiltak med basis i dagens trase gjennom Gamlebyen. Tiltakene er beskrevet i hovedplan for støytiltak langs eksisterende spor i Gamlebyen. Samlet kostnad er beregnet til 50 mill kr. Dersom det er aktuelt å gjennomføre tiltak utover det som ligger i hovedplanen, forutsetter det tilleggsfinansiering. Nærmere om utforming og detaljering må skje i samarbeid med Oslo kommune og andre berørte instanser. 3. Styret ber administrasjonen på bakgrunn av kommende Stortingsvedtak i saken, fremme en plan for videre arbeid med innføringen av Oslo - Ski der også samlet byutviklingsbehov inngår.»
01.12.1996 ble NSB BA stiftet som et særlovselskap. Samtidig ble Jernbaneverket etablert som statlig forvaltningsorgan.
NSB BA og Jernbaneverkets styre ble i møtet 22.01.1997 orientert om utviklingen av Gamleby saken. Styret opprettholdt vedtaket fra møtet 23.09.1996.