St.prp. nr. 35 (1999-2000)

Sluttforhandlingene om etablering av et IT- og kunnskapssenter på Fornebu— Valg av statens samarbeidspartner

Til innholdsfortegnelse

5 Hovedavtale om etablering av nasjonalt IT- og kunnskapssenter på Fornebu «Nettverk Fornebu» (alternativ 2) 1

5.1 Avtalens bakgrunn

Stortinget har vedtatt at det på Fornebu skal etableres et internasjonalt IT- og kunnskapssenter. Staten skal medvirke til å realisere dette gjennom selskapsdannelser i fellesskap med private aktører. Formålet er å skape et IT- og kunnskapssenter hvor kunnskapsintensivt næringsliv knyttes tett opp til universiteter og høyskoler. Det skal skapes et miljø for næringsrettet innovasjon hvor internasjonalisering står sentralt, bl.a. gjennom etablering av en inkubatorfunksjon. Det vises i denne sammenheng til bl.a. St.meld.nr.38 (1997-98) IT-kompetanse i et regionalt perspektiv, St.meld.nr.13 (1998-99) Enkelte gjenstående spørsmål i forbindelse med etablering av IT-senter på Fornebu, St.meld.nr.42 (1998-99) Status og framdrift for etablering av et IT- og kunnskapssenter på Fornebu og St.prp.nr.2 (1999-2000) Forhandlinger om etablering av et IT- og kunnskapssenter på Fornebu. I tillegg er saken omtalt i St.prp.nr.1 for 1997-98, 1998-99 og 1999-00.

Denne Hovedavtale har til hensikt å følge opp Stortingets vedtak gjennom et samarbeide mellom Staten og de private aktører som Parter. Avtalen må også ses i sammenheng med Kjøpekontrakt mellom Partene inngått samtidig med denne avtale.

5.2 Avtalens parter

Parter i denne avtale er:

Staten v/Arbeids- og administrasjonsdepartementet v/Statsbygg (heretter kalt «Statsbygg»)

som eier og hjemmelshaver til arealer på Fornebu, og som ansvarlig for å gjennomføre Stortingets vedtak av 25. februar 1999, om etablering av et IT- og kunnskapssenter på Fornebu.

Hvor partsbetegnelsen «Staten» er brukt under de enkelte bestemmelser i avtalen, tilligger det Regjeringen til enhver tid å avgjøre hvilken statsinstitusjon som har partskompetanse etter vedkommende bestemmelse.

Orkla ASA, Storebrand ASA, ICA AB/Hakon Gruppen AS:

alle som private investorer, som sammen har inngitt tilbud til Statsbygg om å bli valgt til dennes samarbeidspartner i forbindelse med etablering av et IT- og kunnskapssenter på Fornebu. Når ikke annet uttrykkelig fremgår, opptrer disse private investorer som samlet gruppe i utøvelse av partsrettigheter i henhold til avtalen her.

Nettverk Fornebu AS:

som er et selskap som er Partenes redskap for etablering av et IT- og kunnskapssenter på Fornebu.

5.3 Avtalens formål

Formålet med avtalen er å realisere følgende Visjon:

Det skal skapes et IT- og kunnskapssenter hvor kunnskapsintensivt næringsliv knyttes tett opp til universiteter og høyskoler, hvor det skjer etablering og utvikling av nye bedrifter, og der næringsrettet innovasjon og internasjonal orientering står sentralt. Utviklingsarbeidet skal underbygges bl.a. gjennom etablering av en inkubatorfunksjon.

Som utdyping av Visjonen er Partene enige om følgende Mål:

  1. Senteret skal trekke til seg prosjekter som kan kommersialisere ideer som springer ut fra avansert IT-kompetanse, og støtte opp om nyetablerte kunnskapsbedrifter innen IKT (IT- og kommunikasjonsteknologi). Fra senteret skal det gis et allsidig inkubatortilbud som bidrar til at nystarting blir så enkelt som mulig, til formidling av risikokapital og markedskunnskap, og til å styrke kontakten mellom små og mellomstore bedrifter og større bedrifter på og utenfor Fornebu.

  2. Senteret skal utpeke særskilte fagområder innen IKT hvor det satses på å opparbeide faglig tyngde på et internasjonalt nivå, og hvor man skal stimulere til utdanning, forskning, innovasjon, næringsutvikling og nyetableringer.

    IT- og kunnskapssenter på Fornebu må komme hele landet til gode. Nye fagmiljøer, virksomheter og inkubatoren som etableres i senteret skal derfor søke sterke og forpliktende koblinger som også er til gavn for FoU-miljøer og bedrifter andre steder. Gjennom satsing på nettbasert etter- og videreutdanning skal kompetansetilbudet styrkes over hele landet.

    Senterets formål er å styrke det samlede norske IT-miljø ved å spille sammen med etablerte norske miljøer innen forskning og høyere utdanning. Gjennom samarbeide og felles prosjekter skal senteret bidra til å videreutvikle norske universiteter, høyskoler og forskningsinstitutter, særlig ved å knytte disse tettere opp til norsk og internasjonalt næringsliv.

5.4 Organisasjonsstruktur - Hovedlinjer

Partene er enige om at IT- og kunnskapssenteret på Fornebu skal organiseres slik det fremgår av organisasjonskart vedlagt denne avtale som Vedlegg 1.

Organisasjonsstrukturen kan i korthet beskrives som følger:

Det skal legges til rette for kapitalutvidelse i det eksisterende selskap Nettverk Fornebu AS, som åpner for Statens inntreden som aksjonær i selskapet, slik dette er nærmere beskrevet under punkt 6.2 nedenfor. Staten skyter ved kontantinnskudd inn NOK 260 millioner, og oppnår dermed en eierandel på ca. 46,4 % i selskapet. Selskapet skal ha det overordnede ansvar for realisering av Visjonen og koordinering av virksomheten i senteret, og skal i tillegg erverve, eie, utvikle og drive den faste eiendom og oppføre den nødvendige bygningsmasse for dette formål.

Det forutsettes etablert et Råd for Nettverk Fornebu AS, som skal være et brukerråd, bestående av representanter for alle aktiviteter i senteret.

Partene forutsetter videre at det som ledd i gjennomføringen av Visjonen etableres følgende selskaper:

  • Drift Fornebu AS. Nettverk Fornebu AS forutsettes å eie 100 % av aksjene i selskapet.

  • Inkubator Fornebu AS. Nettverk Fornebu AS forutsettes å eie minst 10,1 % av aksjene i selskapet. Øvrige aksjonærer forutsettes å være de private investorer som er Parter i denne avtale, samt eventuelt andre private investorer.

  • FU Fornebu AS. Nettverk Fornebu AS forutsettes å eie minst 10,1 % av aksjene i selskapet. Minst 66,7% av aksjene skal eies av de eksisterende norske forsknings- og utdanningsinstitusjoner.

Det etableres et Institutt for Elektronisk Distribusjon.

Krav som stilles i forbindelse med stiftelsen av selskapene, avtaler som forutsettes inngått mellom selskapene, samt det enkelte selskaps formål og rolle i forbindelse med gjennomføringen av prosjektet, er nærmere beskrevet i det følgende.

Staten skal verken direkte eller indirekte belastes de øvrige parters kostnader til utvikling av visjonen og prosjektet, og skal verken direkte eller indirekte belastes utgifter som er pådratt i forbindelse med forhandlinger med Staten om Statens deltagelse i prosjektet. Tilsvarende skal ikke de private parter verken direkte eller indirekte belastes med Statens kostnader i forbindelse med forhandlingene om Statens deltagelse i prosjektet.

Kostnader som Nettverk Fornebu AS pådrar seg i perioden fra Stortinget har godkjent avtalen og fram til staten faktisk trer inn som aksjonær i selskapet, skal dekkes av Staten, Orkla ASA, Storebrand ASA og ICA AB/Hakon Gruppen AS i samme forhold som disse er forutsatt å eie aksjer i Nettverk Fornebu AS jfr. pkt. 6.2.

Når avtalen er godkjent av Stortinget, skal partene oppnevne et interimstyre for Nettverk AS. Styret skal ha fire medlemmer, hvorav hver av partene oppnevner to medlemmer. Interimstyret består fram til staten faktisk trer inn som aksjonær i selskapet. I den periode interimstyret består, jf også foregående ledd, skal inngåelse av forpliktende disposisjoner forhåndsgodkjennes av interimstyret. Interimstyret fatter sine beslutninger med enstemmighet. Selskapenes organisering og drift forutsettes lagt opp slik at det oppnås tilfredsstillende avkastning på den investerte kapital. Dette innebærer en avkastning på kapitalen tilsvarende den forventede avkastningen eierne kunne ha oppnådd ved en alternativ plassering med tilsvarende risiko.

5.5 Prosjektets økonomi

Selskapenes organisering og drift forutsettes lagt opp slik at det oppnås tilfredsstillende avkastning på den investerte kapital. Dette innebærer en avkastning på kapitalen tilsvarende den forventede avkastningen eierne kunne ha oppnådd ved en alternativ plassering med tilsvarende risiko.

Aksjonærene avtaler nærmere en utbyttepolitikk for selskapene.

Det er enighet mellom partene om at det i utbyggingsperioden ikke skal utbetales utbytte, av hensyn til det løpende likviditetsbehov i denne perioden, med mindre begge parter er enige om annet.

5.6 Nettverk Fornebu AS felles koordinerings- og eiendomsselskap

5.6.1 Selskapets rolle og oppgaver i IT- og kunnskapsenteret

5.6.1.1

Nettverk Fornebu AS, heretter i dette kapittel kalt «Selskapet», skal ha det overordnede ansvar for å utvikle og realisere Visjonen, og skal for dette formål etablere og/eller være deltaker i slike selskap og øvrige avtaleforhold som er beskrevet i det følgende i nærværende avtale.

Selskapet skal påse at all virksomhet i senteret til enhver tid ligger innenfor rammene av Visjonen.

5.6.1.2

Selskapet skal bidra til å realisere prosjektets mål og visjon, slik disse er beskrevet i punkt 3 ovenfor ved å:

  • erverve, eie, utvikle, drive, leie ut eller omsette den faste eiendom som skal inngå i IT- og kunnskapssenteret i henhold til avtale mellom partene i selskapet,

  • besørge oppført og/eller ombygget bygningsmasse, og arbeide for at denne fordeles med cirka 25.000 m2 til inkubator, forskning og utdanning,

  • dertil ferdigstille nødvendig areal til studenthybler og forskerboliger,

  • gjennom sitt datterselskap Drift Fornebu AS sørge for at alle relevante driftsfunksjoner for eiere leietagere og andre brukere av senteret ivaretas på en rasjonell, høyverdig og kostnadseffektiv måte,

  • og for øvrig med hovedvekt på IT og IT-basert næringsvirksomhet.

Staten skal ha rett til å utpeke et antall styremedlemmer som står i forhold til statens eierandel. Staten skal uansett ha rett til å utpeke minst to styremedlemmer så lenge Staten eier minst 15% av Selskapets aksjer.

Følgende styrebeslutninger fattes med enstemmighet

  • Beslutning om avtaleinngåelse mellom Selskapet og Selskapets aksjonærer.

  • Beslutning om kjøp og salg av fast eiendom, så langt dette gjelder kjernevirksomheten i IT- og kunnskapssenteret, og/eller så langt slikt kjøp og salg ikke viderefører formålet for eiendommen, jfr. punkt 3.39

  • Beslutning om selskapets stemmegivning på generalforsamling i andre aksjeselskaper, der Selskapet har en eierandel på 10,1% eller mer.

  • Beslutning om å foreslå for generalforsamlingen i Selskapet at det skal deles ut utbytte til aksjonærene.

5.6.2 Statens inntreden som eier i selskapet

Staten skal delta i en kapitalutvidelse i selskapet. Kapitalutvidelsen skal gjennomføres som en kontantemisjon.

Den norske Stat, Orkla ASA, Storebrand ASA, og ICA AB/Hakon Gruppen AS skal delta i kapitalutvidelsen, med til sammen NOK 550 millioner, hvorav Den norske Stats tegningsbeløp utgjør NOK 260 millioner og de øvrige aksjonærers tegningsbeløp NOK 290 millioner. Den norske Stat vil etter emisjonen ha en eierandel på 46,43% av aksjene. Før kapitalutvidelsen finner sted, skal det foretas en juridisk og økonomisk gjennomgang av Selskapet. Statsbygg utpeker etter eget valg eksterne juridiske og økonomiske rådgivere til å gjennomføre slik gjennomgang. Resultatet av gjennomgangen vil påvirke de betingelser som stilles for statens deltagelse i kapitalutvidelsen, herunder tegningskursen. Gjennomgangen vil kunne medføre at Statsbygg stiller krav om en forutgående kapitalnedsettelse i Selskapet, dersom dette er nødvendig av hensyn til den økonomiske balansen mellom eksisterende aksjonærer og nye aksjonærer, herunder særskilt at Staten verken direkte eller indirekte skal belastes prosjektkostnader påløpt før Partenes undertegning av nærværende avtale, se avtalens punkt 4 siste avsnitt.

5.6.3 Statlig innflytelse i selskapets organer

5.6.3.1 Vedtekter

I forbindelse med kapitalutvidelsen skal Selskapets vedtekter endres, ved at det inntas slike bestemmelser som fremgår av punktene nedenfor. Andre bestemmelser i vedtektene kan ikke være av en slik art at de er i konflikt med disse bestemmelser.

  1. Selskapets vedtekter skal reflektere den i nærværende avtale uttrykte visjon og mål.

  2. Så lenge Staten eier minst 15% av Selskapets aksjer, skal Staten ha vetorett ved generalforsamlingens behandling av forslag om vedtektsendringer. Så lenge Staten eier minst 25 % av Selskapets aksjer, skal vetoretten også gjelde ved behandlingen av andre forhold som er vesentlige for å realisere Visjonen.

  3. Omsetning av selskapets aksjer skal være underlagt styresamtykke og forkjøpsrett i tråd med aksjelovens bestemmelser.

5.6.3.2 Aksjonæravtalen

Før kapitalutvidelsen skal det inngås aksjonæravtale mellom Staten og de øvrige aksjonærene i Nettverk Fornebu AS. I avtalen skal det inntas bestemmelser tilsvarende punktene nedenfor. Bestemmelser som inntas i avtalen utover dette kan ikke være av en slik art at de er i konflikt med disse bestemmelser.

  • Partene forpliktes til å forvalte sine eierinteresser i Selskapet i tråd med Visjon og Mål for hovedavtalen, i samsvar med det vedtektsfestede formål.

  • Staten skal ha rett til å utpeke et antall styremedlemmer som står i forhold til statens eierandel. Staten skal uansett ha rett til å utpeke minst to styremedlemmer så lenge Staten eier minst 15% av Selskapets aksjer.

  • Senere kapitalutvidelser skal gjennomføres på forretningsmessige premisser.

  • Aksjonærene pålegges å forplikte eventuelle nye aksjonærer til aksjonæravtalen.

  • Mislighold av avtalen skal gi de øvrige aksjonærer rett til å kreve inn- eller utløsning av aksjer overfor vedkommende aksjonær.

5.6.4 Overdragelse av fast eiendom

Som ledd i gjennomføringen av denne avtale inngås det mellom Statsbygg som Selger og Nettverk Fornebu AS som Kjøper kjøpekontrakt omfattende arealer på Fornebu, som nærmere fastsatt i Vedlegg 2.

Det er en forutsetning for nærværende avtale at Statsbygg lykkes i å erverve deler av de angjeldende arealer fra Oslo kommune og fra SAS og at kjøpekontrakten inntatt som Vedlegg 2 inngås og gjennomføres som forutsatt.

5.6.5 Prinsipper for forvaltning av eiendommene

Partene er enige om at de eiendommer som skal inngå i IT- og kunnskapssenteret skal forvaltes slik det til enhver tid best tjener Visjonen.

Nettverk Fornebu AS skal arbeide aktivt for å tiltrekke senteret leietakere av en slik art og med en slik sammensetning som støtter opp om og effektivt bidrar til realisering av Visjonen. Selskapets heleide datterselskap, Drift Fornebu AS, skal i henhold til punkt 7 nedenfor stå for den daglige drift av senteret. Så vel generelle retningslinjer for utleie som den enkelte inngåelse av leieavtale skal baseres på følgende hensyn og/eller vilkår:

  • Det skal sikres en optimal sammensetning av leietakere, hensett til Visjonen og Partenes intensjoner.

  • Det skal, gjennom formålsklausulering og hevningsrett ved misbruk/formålsbortfall, effektivt sikres at arealene disponeres i samsvar med Visjonen.

  • Leiepris og løpetid skal fastsettes på kommersiell basis. Nettverk Fornebu AS skal over en periode på minst 10 år subsidiere husleie for arealer til forsknings-, utdannings- og inkubatorvirksomheten samt boliger og hybler for studenter og gjesteforskere ved senteret, i forhold til den til enhver tid gjeldende markedspris tilsvarende gjennomsnittlig NOK 6 millioner pr. år i ti år.

  • De ulike aktiviteter og virksomheter i senteret skal koordineres og stimuleres til å virke sammen for å skape et helhetlig og attraktivt miljø, i samsvar med Visjonen.

5.7 Drift Fornebu AS

5.7.1 Selskapets etablering. Selskapets rolle og oppgaver i IT- og kunnskapssenteret

Som ledd i realisering av Visjonen, skal Nettverk Fornebu AS stifte Drift Fornebu AS. Selskapet skal stiftes umiddelbart etter at Staten er trådt inn i Nettverk Fornebu AS, som et heleiet datterselskap av Nettverk Fornebu AS.

Selskapet skal på vegne av Nettverk Fornebu AS stå for den daglige drift av IT- og kunnskapssenteret og skal i denne forbindelse stå for all kontakt med brukerne/leietakerne i senteret, bl.a. gjennom å:

  • Utarbeide og forvalte driftskonsept for de ulike deler av senteret i samsvar med punkt 6.5 ovenfor.

  • Utarbeide og forvalte driftskonsept for fellesarealer og utearealer.

  • Fakturere og inndrive driftskostnader fra brukerne.

5.7.2 Statlig innflytelse i selskapets organer

I selskapets vedtekter skal formålsbestemmelsen knyttes til Visjonen og Målet, jfr denne avtalens punkt 3. Videre skal det i vedtektene inntas bestemmelse om at Staten skal ha rett til å utpeke ett styremedlem. Andre bestemmelser i vedtektene kan ikke være av en slik art at de er i konflikt med disse bestemmelser.

5.8 Inkubator Fornebu AS

5.8.1 Kapitalutvidelse i selskapet. Selskapets rolle og oppgaver i IT- og kunnskapssenteret

Som ledd i realisering av Visjonen skal Nettverk Fornebu AS delta i Inkubator Fornebu AS, sammen med bl.a. Orkla ASA, Storebrand ASA og ICA AB/Hakon Gruppen AS.

Selskapet skal bistå leietakere og brukere i senteret under etablerings- og kommersialiseringsfasen i deres virksomhet, samt opptre på vegne av disse overfor Nettverk Fornebu AS. Videre skal selskapet utgjøre kjernen i et nettverk der IT-relaterte virksomheter under kommersialisering i alle deler av landet kan knytte kontakter, skaffe informasjon om markeder og muligheter, og kobles til den faglige, finansielle og forretningsmessige kompetanse de har behov for, samt skape investorrelasjoner.

I selskapet skal det, umiddelbart etter at Staten er trådt inn i selskapet Nettverk Fornebu AS, foretas en kapitalutvidelse som sikrer Nettverk Fornebu AS minst 10,1 % av aksjekapitalen i selskapet. Orkla ASA, Storebrand ASA og ICA AB/Hakon Gruppen AS skal sammen med andre aksjonærer skyte inn øvrig kapital i selskapet.

5.8.2 Nettverk Fornebu AS' innflytelse i selskapets organer

5.8.2.1 Vedtekter

Selskapets vedtekter skal endres slik at de minst inneholder bestemmelser om nedenstående punkter. Øvrige bestemmelser kan ikke være av en slik art at de kommer i konflikt disse bestemmelser.

  • Formålsbestemmelse som knytter selskapets virksomhet til Visjonen.

  • Nettverk Fornebu AS skal ha vetorett ved behandling av forslag om å endre selskapets vedtektsfestede formål.

  • Omsetning av selskapets aksjer skal være underlagt styresamtykke og forkjøpsrett i tråd med aksjelovens bestemmelser.

5.8.2.2 Aksjonæravtale

Det skal videre inngås aksjonæravtale mellom stifterne, som

  • gir Nettverk Fornebu AS rett til styrerepresentasjon i selskapet,

  • forplikter aksjonærene til å forvalte sine eierinteresser i tråd med Visjon og Mål for hovedavtalen

  • pålegger aksjonærene å forplikte eventuelle nye aksjonærer til aksjonæravtalen

  • sanksjonerer mislighold slik at øvrige aksjonærer gis rett til å velge inn- eller utløsning av aksjer.

Øvrige bestemmelser i avtalen kan ikke være av en slik art at de er i konflikt med disse bestemmelser.

5.9 FU Fornebu AS

5.9.1 Kapitalutvidelse i selskapet. Selskapets rolle og oppgaver i IT- og kunnskapssenteret

Som ledd i realiseringen av Visjonen skal Nettverk Fornebu AS delta i FU Fornebu AS sammen med eksisterende norske forsknings- og utdanningsinstitusjoner.

Selskapet skal legge til rette for at de etablerte norske forsknings- og utdanningsinstitusjoner skal kunne legge deler av sin virksomhet til Fornebu. Dette gjelder spesielt forskning, høyere grads utdanning (dr. grad, hovedoppgave innenfor master, hovedfag og sivilingeniørutdanning), avanserte oppgaver innen økonomi- og ingeniørutdanning, samt etter- og videreutdanning.

Selskapet skal være et redskap for å sikre at den forsknings- og utdanningsvirksomhet som drives i IT- og kunnskapssenteret skjer i samarbeid og er i tråd med eksisterende norske universiteter og forskningsinstitusjoner.

I selskapet skal det umiddelbart etter at staten er trådt inn i selskapet Nettverk Fornebu AS foretas kapitalutvidelse som sikrer Nettverk Fornebu AS skal sikres minst 10,1% av aksjene, og eksisterende norske utdannings- og forskningsinstitusjoner minst 66,7% av aksjene.

5.9.2 Nettverk Fornebu AS' innflytelse i selskapets organer

5.9.2.1 Vedtekter

Selskapets vedtekter skal endres slik at de minst inneholder bestemmelser om nedenstående punkter. Øvrige bestemmelser kan ikke være av en slik art at de kommer i konflikt med disse bestemmelser.

  • Formålsbestemmelse som knytter selskapets virksomhet til Visjonen.

  • Nettverk Fornebu AS skal ha vetorett ved behandling av forslag om å endre selskapets vedtektsfestede formål.

  • Omsetning av selskapets aksjer skal være underlagt styresamtykke og forkjøpsrett i tråd med aksjelovens bestemmelser.

5.9.2.2 Aksjonæravtale

Det skal videre inngås aksjonæravtale mellom stifterne, som

  • gir Nettverk Fornebu AS rett til styrerepresentasjon i selskapet,

  • forplikter aksjonærene til å forvalte sine eierinteresser i tråd med Visjon og Mål for hovedavtalen

  • pålegger aksjonærene å forplikte eventuelle nye aksjonærer til aksjonæravtalen

  • sanksjonerer mislighold slik at øvrige aksjonærer gis rett til å velge inn- eller utløsning av aksjer.

Øvrige bestemmelser i avtalen kan ikke være av en slik art at de er i konflikt med disse bestemmelser.

5.10 Institutt for Elektronisk Distribusjon

De private investorer skal sørge for at det etableres et Institutt for Elektronisk Distribusjon, som koordinerer sin virksomhet med øvrig forsknings- og utdanningsvirksomhet på Fornebu.

De private investorer som er Parter i denne avtale forplikter seg til å finansiere tre forskerstillinger på professornivå ved instituttet, med NOK 4,5 millioner pr. år i minst 10 år.

5.11 Råd for Nettverk Fornebu AS

Partene forutsetter at det skal etableres et Råd for selskapet Nettverk Fornebu AS. Rådet skal bestå av styrelederne i de selskaper som etableres på Fornebu i henhold til denne avtale, 8 representanter for brukerne av området, hvorav minst 3 skal velges fra FOU miljøet.

Rådets formål skal være å støtte og gi råd til Nettverk Fornebu AS, blant annet i arbeidet med fastsettelse av utvalgskriterier og med koordinering av samspillet mellom aktørene, for derved å realisere avtalens Visjon og Mål, jfr. punkt 3.

5.12 Salg av deler av arealene

For å sikre tilstrekkelig soliditet og likviditet for Nettverk Fornebu AS, skal de private investorene ha rett til å kjøpe fra Nettverk Fornebu AS:

  1. Parkeringshuset med et naturlig avgrenset grunnareal, jfr. Vedlegg . . .,

  2. Annet grunnareal som kan utbygges med bebyggelse tilsvarende ca. 20.000 m2.

Opsjonen må utøves innen et halvt år etter Stortingets godkjennelse av nærværende avtale.

Ved utøvelse av opsjonen skal prisen settes slik at Nettverk Fornebu AS har dekning for sine faktiske utgifter og forpliktelser i forbindelse med erverv av det angjeldende areal fra Staten, jfr kjøpekontrakt inntatt som Vedlegg 2 til denne avtale. Dersom det er nødvendig i henhold til Norges internasjonale forpliktelser (EØS-avtalen) å foreta en ny markedsvurdering i forbindelse med utøvelse av opsjonen, er begge parter enige om at dette kan foretas, så langt det er nødvendig.

Hvis de private investorene og Nettverk Fornebu AS ikke blir enige om prisen, jfr. foregående avsnitt, skal denne fastsettes med bindende virkning av en takstnemnd (3 personer) med samme kvalifikasjoner som den opprinnelige takstnemnda hadde.

Nettverk Fornebu AS og de private investorene skal forhandle for å forsøke å finne et egnet grunnareal som skal overdras til de private investorene. Man skal forsøke å finne områder som er egnet for privat utnyttelse. Hvis partene ikke blir enige om hvilket areal som skal overdras, skal også dette fastsettes med bindende virkning av en takstnemnd med samme kvalifikasjoner som nevnt i foregående ledd. Den samme takstnemnda kan benyttes både til å fastsette grunnarealet og til å fastsette prisen.

De arealene som erverves i henhold til denne bestemmelsen skal utnyttes på en slik måte at de bidrar til å realisere den totale IT-visjonen for området, med de begrensninger som følger av arealenes beliggenhet og naturlige utnyttelse.

5.13 De private parters investeringer i IKT-sektoren

De private investorer som er Parter i denne avtale forplikter seg til over en periode på 10 år å investere til sammen NOK 100 millioner i avansert forskning og utvikling innenfor IKT-sektoren, jfr avtalens formål. Investeringen kan skje som egenkapital. De private Parter fatter selv beslutning om den enkelte investering, med utgangspunkt i det enkelte prosjekts kommersielle potensiale. Det er dog forutsatt at investeringene vil kunne ha høy risiko, og det skal ved vurderingen ikke settes spesifikke avkastningskrav til den enkelte investering.

5.14 De private parters særskilte ytelse til realisering av visjonen

De private investorer som er Parter i denne avtale forplikter seg til å stille til disposisjon et særskilt engangsbeløp på NOK 25 millioner, som forutsettes brukt til å styrke og finansiere forsknings- og utdanningsvirksomhet knyttet til Fornebu. Midlene forvaltes av styret i FU Fornebu AS.

Beløpet stilles til rådighet innen ett år etter Stortingets godkjennelse av nærværende avtale.

5.15 Reforhandling/avtalebortfall

Dersom samferdselsmyndighetenes eller andre myndigheters endelige krav til utbygging av nye veganlegg eller bane, eller andre pålegg, medfører at infrastrukturkostnadene avviker vesentlig fra de forutsetninger som er lagt til grunn i taksten, på en slik måte at partene etter en samlet vurdering ikke lenger finner sin deltakelse i etableringen av et IT- og kunnskapssenter på Fornebu økonomisk forsvarlig, kan henholdsvis Staten og de private investorer (som samlet gruppe) kreve reforhandling. Reforhandlingen omfatter denne avtale og alle inngåtte kontrakter inntatt som vedlegg til avtalen. Reforhandlingen tar sikte på tilpasning til den nye situasjon, eventuelt ved bortfall av avtalen.

Partene er videre enige om at hovedavtalen og alle inngåtte kontrakter faller bort dersom Statsbygg ikke lykkes med å erverve Oslo kommunes arealer, jfr denne avtales punkt .. .

Dersom avtalen faller bort, skal kostnadene som er påløpt fra denne avtales undertegning fordeles på avtalepartene som bestemt i avtalens punkt 4 nest siste avsnitt.

5.16 Indeksregulering

Alle konkret angitte beløp som etter nærværende avtale skal ytes av de private parter er knyttet til pengeverdien på avtaletidspunktet, med unntak av innskudd som avtalt i punkt 6.2. Beløpene indeksreguleres på utbetalingstidspunktet i samsvar med svingningene i konsumprisindeksen, med utgangspunkt i konsumprisindeksen på avtaletidspunktet, (eller, dersom denne skulle bortfalle, liknende offentlig indeks som på autoritativ måte illustreres pengeverdiens utvikling).

5.17 Fremdrift

Det skal innen tre måneder fra Stortingets godkjennelse av denne avtale inngås nærmere avtale mellom Partene om fremdriften i prosjektet, både for den faktiske utbygging av området, for inngåelse av de avtaler og etablering av de selskaper som avtalen forutsetter, og for avtale om iverksetting av undervisningsaktiviteter i deler av senteret.

Det er en forutsetning at Statens arealer selges til Nettverk Fornebu AS i år 2000, og at Statens inntreden som eier i Nettverk Fornebu AS finner sted senest samtidig med overdragelsen.

5.18 Oppsigelse

Dersom partene ikke blir enige om en fremdriftsplan som nevnt i foregående punkt, eller om de øvrige avtaler som er forutsatt inngått i henhold til denne hovedavtale, kan Staten si opp hovedavtalen, forutsatt at partene ikke kommer til enighet innen tre måneder etter at Staten har gitt skriftlig varsel om oppsigelse til hver av partene.

5.19 Prioritetsregler

Bestemmelsene i nærværende avtale går foran bilag til avtalen, og avtaler inntatt som bilag, ved eventuell motstrid.

5.20 Mislighold

Mislighold av denne avtale reguleres av bakgrunnsretten.

- - -

Denne avtale er utferdiget og undertegnet i fire likelydende eksemplarer, hvorav Partene beholder hvert sitt eksemplar.

Oslo, den . . . . . . . 1999

StatenOrkla ASA
v/Arbeids- og AdministrasjonsdepartementetStorebrand ASA
v/Statsbygg
ICA AB/
Hakon Gruppen AS
Nettverk Fornebu AS

Undertegnede parter forplikter seg til å inngå ovenstående avtale med Staten v/Arbeids- og Administrasjonsdepartementet v/Statsbygg for det tilfelle at Stortinget utpeker Nettverk Fornebu AS som Statens samarbeidspartner for etablering av et IT- og kunnskapssenter på Fornebu.

Orkla ASA Storebrand ASA ICA AB/Hakon Gruppen AS

Fotnoter

1.

Avtalen er basert på elektronisk versjon av papirdokumenter.

Til forsiden