St.prp. nr. 67 (1997-98)

Jordbruksoppgjøret 1998 - endringer i statsbudsjettet for 1998 m.m.

Til innholdsfortegnelse

2 Jordbruksforhandlingene 1998 Sluttprotokoll fra forhandlingsmøte 16. mai mellom Staten og Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag.

2.1 Priser og tiltak over statsbudsjettet

Partene er enige om de endringer i priser og bevilgninger over statsbudsjettet som framgår av fordelingsskjemaet i vedlegg 1. Fordeling av økningen i melkepris går fram av vedlegg 2.

Summen av varig ramme, engangsutbetalinger og bortfall av investeringsavgift på driftsmidler hovedsakelig til bruk i jord- og skogbruk, vil gi økte inntektsmuligheter i jordbruket på i alt 1425 mill. kroner for avtaleåret 1998-99, og 200 mill. kroner andre halvår 1999 som følge av bortfall av investeringsavgiften, i alt 1625 mill. kroner. Dette fordeler seg med 325 mill. kroner i økte avtalepriser, 675 mill. kroner i økte bevilgninger, 400 mill. kroner i utgiftsreduksjon som følge av bortfall av investeringsavgift og 225 mill. kroner i engangstiltak.

Tilskuddsøkningen disponeres slik at halvparten av de økte priser og bevilgninger gir inntektsvirkning i 1998. Videre forutsettes at 210 mill. kroner av engangstiltakene kommer til utbetaling i 1998. Av de resterende 15 mill. kroner disponeres 9 mill. kroner i 1999 til handlingsplan for redusert risiko ved bruk av plantevernmidler og 6 mill. kroner til styrking av Landbrukets utviklingsfond.

Tabell 1. Disponering av midler og endring i jordbrukets inntektsmuligheter

Full virkning
VirkningFullekskl.
i 1998virkningengangsutbet
Avtaleprisendringer, mill kr162,5325325
Varig bevilgningsendring, mill kr337,5675675
Engangsutbetalinger, mill kr210225
Virkning av bortfall av IVA, mill kr400400
Sum mill kr7101 6251 400
Årsverk83 50083 500
Inntektsvirkning i kroner pr årsverk8 50019 500
Beregnet inntektsøkning før oppgjør 97-983 100
Inntektsutvikling 97-98, etter oppgjør11 600

2.2 Pris- og markedsregulering i jordbruksavtalen

Partene er enige om at målprisene skal representere de priser jordbruket reelt sett skal kunne oppnå utfra balanserte markedsforhold og det fastsatte importvern. Prisfastsettelsen gjennom avtaleprisene skal være et hovedvirkemiddel for å regulere jordbruksvaremarkedene. Jordbruksorganisasjonene viser til sin ensidige protokoll av 16.5.98.

Ut fra dette legger partene til grunn at det generelle virkemiddelsystem legges opp slik at en unngår permanente overproduksjonsproblemer, og at markedsreguleringen fortrinnsvis blir et virkemiddel i de viktigste produksjonene for å håndtere temporære overskudd og tilpasning i regionale og sesongmessige svingninger mellom produksjon og forbruk.

Partene er imidlertid inneforstått med at det i situasjoner med overproduksjon kan være behov for mer omfattende tiltak for å tilpasse markedsført varemengde i forhold til avsetningsmulighetene slik at avtaleprisene kan tas ut. Partene er enige om at i slike tilfeller kan jordbruket gjennom markedsreguleringsorganisasjonene med godkjenning og støtte fra Omsetningsrådet iverksette regulerende tiltak. Slike tiltak forutsettes å kunne bli finansiert av omsetningsavgiftsmidler og/eller midler til avsetningstiltak over jordbruksavtalen. Tiltakene forutsettes utformet slik at reguleringen skjer på et så tidlig ledd i produksjonskjeden som mulig og at regulering skjer på billigste måte. Det legges videre til grunn at tiltakene virker konkurransenøytralt mellom samvirkemessige og ikke-samvirkemessige markedsaktører.

2.3 Tidligpensjonsordning for jordbrukere

2.3.1 Ytelser

Tidligpensjonsordningen deles inn i en enbrukerdel på 85.000 kroner og en tobrukerdel på 136.000 kroner.

2.3.2 Inngangskriterier

Det kreves at bruket minst har gitt en avkastning på i størrelsesorden 90.000 kroner i næringsinntekt fra jord- og skogbruk som et gjennomsnitt av siste 5 år før bruker og eventuelt ektefelle går av med tidligpensjon. Dette kravet gjelder både enbrukerdelen og tobrukerdelen. Det innføres en dispensasjonsadgang utfra bestemte kriterier slik at også brukere, som i gjennomsnitt har hatt et lavere inntektsnivå fra bruket, kan oppnå tidligpensjon. Siktemålet med en slik dispensasjonsadgang er å fange opp heltidsbrukere som har hatt et lavt inntektsnivå.

Den som skal løse ut tidligpensjon må ha vært jordbruker i minst 15 år. Ektefelle og eventuelt samboer må, for å utløse tobrukerpensjon, ha bodd og arbeidet på bruket i siste 5 år, jfr for øvrig kravene som er satt til tobrukerdelen nedenfor.

Det kreves at bruket overdras til ny eier som driver eiendommen for egen regning.

Videre krav til enbrukerdelen settes slik:

  1. Bruker må ha hatt i størrelsesorden 2/3 av sin samlede inntekt som næringsinntekt i jord- og skogbruk. Med samlet inntekt menes her brukerens næringsinntekt jord- og skogbruk pluss eventuelle lønnsinntekter og innekter fra annen næring. Det innføres en dispensasjonsadgang slik at annen næring som er drevet på eller i tilknytning til bruket, kan legges til næringsinntekt fra jord- og skogbruk.

  2. Brukers og ektefelles samlede næringsinntekt fra jordbruk og skogbruk må utgjøre minst 50% av bruker og ektefelles samlede inntekter. Med samlede inntekter menes her summen av ektefellenes næringsinntekt fra jord- og skogbruk med tillegg av lønnsinntekter og eventuelle inntekter fra annen næring.

Det er tilstrekkelig at enten kravet i a) eller kravet i b) er oppfylt.

Videre krav til tobrukerdelen settes slik:

  1. Bruker og ektefelles samlede næringsinntekt fra jordbruk og skogbruk må utgjøre minst 50% av bruker og ektefelles samlede inntekter, jfr kravet i bokstav b) over.

  2. Ektefellen kan ikke ha tjent mer enn i størrelsesorden 80.000 kroner utenom bruket, det vil si summen av lønnsinntekt og annen næringsinntekt som ikke drives på eller i tilknytning til bruket.

Dette negative inntektskravet erstattes med et krav til næringsinntekt fra jord- og skogbruk etter en overgangsperiode som gjør det mulig for ektefellen å tilpasse seg et slikt krav.

2.3.3 Aldersgrenser

Tidligpensjoneringsalderen settes til 62 år. Det er kun brukeren som kan utløse tidligpensjon. Tidligpensjon kan utbetales i inntil 5 år til brukeren fyller 67 år.

Ektefelle som er yngre enn brukeren kan utløse tobrukerdelen av pensjonen dersom ektefellen er minst 60 år når brukeren går over på tidligpensjon.

2.3.4 Avkorting

Utbetaling av tidligpensjon for bruket skal ikke overstige gjennomsnittlig næringsinntekt fra jord og skogbruk siste 5 år ligningen er kjent.

Det bygges inn avkortingsregler i forhold til trygdeytelser fra folketrygden. Det bygges også inn avkortingsregler i forhold til AFP-pensjon. Det skal ikke foretas avkorting i forhold til uttak fra EPES/IPA ordning.

Bruker og eventuell ektefelle kan hver for seg ha inntil 100.000 kroner i lønnsinntekter/inntekter fra annen næring uten at tidligpensjonen avkortes. Eventuelle lønnsinntekter og næringsinntekter utover 100.000 kroner avkortes med 50% ved at tidligpensjonsnivået reduseres i tråd med dette. Eventuelle lønnsinntekter og næringsinntekter i tidligpensjonsperioden vil etter gjeldende regler gi grunnlag for poengopptjening i folketrygden.

2.3.5 Skatt

Bruker og eventuell ektefelle som mottar tidligpensjon betaler trygdeavgift med lav sats, det vil si 3%.

2.3.6 Organisering m.m

Det etableres et styre for ordningen der avtalepartene er representert. Ordningen forvaltes av landbruksforvaltningen. Ordningen vurderes etter en del år.

2.3.7 Finansiering og videre utforming

Ordningen finansieres løpende over jordbruksavtalen og det legges ikke opp til individuelle egenandeler. Ordningen dekkes innenfor jordbruksavtalens ordinære rammer. Utbetalinger over ordningen forutsettes å inngå i grunnlaget for fremtidige jordbruksoppgjør ved at utbetalinger over ordningen inngår i beregningen av bøndenes inntekter og inntektsutvikling.

Det nedsettes en partssammensatt gruppe, som i tråd med de rammer som her er lagt, utformer nærmere regler for ordningen, inkludert regler om fremtidig regulering av ytelsesnivået og regler for forvaltningen av ordningen. En tar sikte på at ordningen kan tre i kraft fra 1. januar 1999.

Det settes av 40 mill kroner til ordningen innenfor rammen av årets jordbruksavtale.

2.4 Miljøavgifter

Det er utarbeidet forslag til handlingsplan for å redusere helse- og miljørisikoen ved bruk av plantevernmidler for perioden 1998- 2002. Avtalepartene mener at det er mest hensiktsmessig for en god tiltaksgjennomføring at planen forankres i et organisert samarbeid med jordbrukets organisasjoner. Handlingsplanen fastsettes av LD etter drøftingsmøter med jordbruksorganisasjonene sensommeren 1998.

Partene er videre enige om at det bevilges 9 mill kr av engangsbeløp i 1999 til de tiltak som blir vedtatt i handlingsplanen. Prioritering mellom de ulike tiltakene drøftes ved møtet nevnt ovenfor.

Landbruksdepartementet legger til grunn en foreslått omlegging i avgiftssystemet og en gradvis opptrapping av plantevernmiddelavgiften. Fra 1.1.1999 legges det opp til at avgiften økes fra 22 til 45 mill kr.

Plantevernmiddelavgiften inngår, på linje med de øvrige miljøavgiftene, i de kostnadsberegninger Budsjettnemnda for jordbruket foretar. Avtalepartene legger til grunn at det blir kompensert for hele avgiften, og dermed også den forutsatte avgiftsøkningen fra 1998 til 1999. Dette skjer ved tilbakeføring og tydeliggjøring innenfor rammen av jordbruksavtalen f.o.m. 1999.

2.5 Likestilling og rekruttering

  1. Mål, strategier, tiltak og resultatindikatorer for likestilling og rekruttering i landbruket vurderes i kommende stortingsmelding om landbrukspolitikken.

  2. Det gis et ekstra produksjonstilskudd pr bruk til bønder inntil det året brukeren fyller 35 år. Satsen settes til kr 3000 for menn og kr 4000 for kvinner. Tilskuddet utbetales sammen med, og inngår i, produksjonstilskuddet. Det bevilges 40 mill kroner til ordningen.

  3. Satsene for etableringstilskudd ved generasjonsskifte økes til 40% for menn og 60% for kvinner innenfor taket for investeringskostnader på 300.000 kroner. Retningslinjene for ordningen justeres slik at kvinnelige brukere prioriteres. Forskriften endres slik at også mindre utvidelser og modernisering omfattes. Det kan også gis støtte til istandsetting av gjerder. 5-årsgrensen som hindrer tilskuddsmottakeren å få ordinært investeringslån til bruksutbygging innenfor en 5-årsperiode fra mottatt etableringstilskudd fjernes. Innenfor rammen til investeringer i tradisjonelt jord- og hagebruk under LUF settes det av 40 mill kr til etableringstilskudd ved generasjonsskifte.

  4. Det foretas en avkorting av produksjonstilskuddene med kr 20 000 for produsenter over 70 år. Det åpnes for at personer over 70 år kan foreta refusjonsberettiget avløsning.

2.6 Velferdsordningene

  1. Alle utbetalinger over velferdsordningene forutsettes å inngå i grunnlaget for fremtidige jordbruksoppgjør ved at utbetalinger over ordningene inngår i beregningen av bøndenes inntekter og inntektsutvikling. Dette følges opp av Budsjettnemnda for jordbruket.

  2. Det gjennomføres følgende endringer i ordningen med tilskudd til avløsning ved ferie og fritid:

    • Ordningen legges om slik at brukeren selv søker om refusjon.

    • Satsene pr dyr økes med om lag 13% i gjennomsnitt. Statens kornforretning fastsetter satsene for hver dyregruppe etter samme prinsipp som i statens tilbud kap. 7.2.1 og tabell 8.8.1.

    • Maksimalbeløpet pr bruk økes fra 40.000 kroner til 48.000 kroner

    • Nedre grense for å være berettiget tilskudd økes til 5.000 kroner pr bruk.

    • Antall søknadstidspunkter reduseres til 2 pr år og samordnes med søknad om produksjonstilskudd. Utbetaling gjennomføres så snart som mulig etter søknadsfristene. Areal- og kulturlandskapstilskuddet utbetales i sin helhet i februar.

    • Utbetalte feriepenger og avgiftspliktig kjøregodtgjørelse skal fortsatt inngå i refusjonsgrunnlaget.

  3. Samdrifter tas ut av det ordinære tilskuddet til avløsning ved ferie og fritid. Det etableres et eget tilskudd til samdrifter med samme beregningsgrunnlag og satser som for det ordinære avløsertilskuddet. Ordningen koples ikke til dokumenterte utgifter. Maksimalbeløpet settes til 1,5 ganger maksimalbeløpet for det ordinære avløsertilskuddet. Satsintervallene for antall dyr settes til 1,5 ganger intervallet i det ordinære avløsertilskuddet. Det bevilges 14 mill. kroner til ordningen under øvrige velferdstiltak (post 78.05). Partene legger til grunn at tilskuddene til samdrifter gjennomgås med sikte på å analysere og synliggjøre ulike sider ved tilskuddssystemet for samdrifter og deres økonomiske situasjon sammenlignet med andre bruk.

  4. Bevilgingen til administrasjonstilskudd til avløserlag opprettholdes på 34 mill. kroner. Ordningen legges om fra en refusjonsordning til en tilskuddsordning som beskrevet i statens tilbud, kap. 7.2.3. Planteprodusenter som omfattes av ordningen med refusjon av avløserutgifter ved sykdom skal inngå i beregningsgrunnlaget for administrasjonstilskudd til avløserlag.

  5. Bevilgningen til Landbruksvikarordningen økes med 4 mill. kroner. Grunntilskuddet heves fra 40.000 kroner til 50.000 kroner pr landbruksvikar i hel stilling. Det utformes et utkast til forskrift med utgangspunkt i den skisse som er presentert i statens tilbud kap 7.2.4. Siden planteprodusenter kommer inn under ordningen med refusjon av avløserutgifter ved sykdom vil planteprodusenter fortsatt omfattes av Landbruksvikarordningen, jfr. bokstav f) under. Forslag til ny forskrift sendes på høring i løpet av høsten 1998.

  6. Bevilgningen til avløsning ved sykdom økes med 62 mill. kroner. Det gjøres følgende endringer i ordningen:

    • Maksimal dagsats økes til 750 kroner pr dag. Dagsatser for tilskudd til avløsning ved sykdom m.v. settes som følger:

      Husdyrprodusenter:Veksthusprodusenter:Forslag ny sats
      Maksimalt tilskudd i ferie-Veksthusareal, m2Maksimalt beløp
      og fritidsordningen
      kr 5.000 - 12.000285 - 714 m2250
      kr 12.001 - 18.000715 - 1071 m2375
      kr 18.001- 24.0001072 - 1429 m2500
      kr 24.001- 30.0001430 - 1786 m2625
      kr <30.000<1786 m2750
      1. Avkortingsreglene i forhold til utbetalte syke- eller fødselspenger endres slik at det ikke foretas avkorting før summen av refusjon og utbetalte syke- eller fødselspenger minst tilsvarer maksimal dagsats i ordningen.

      2. Det innføres et krav til næringsinntekt fra bruket for å bli berettiget til avløserrefusjon ved sykdom med virkning fra år 2001.

      3. Det åpnes for at planteprodusenter og honningprodusenter i perioden 15. april- 1. oktober kan komme inn under ordningen med tilskudd til refusjon av avløserutgifter ved sykdom. Bevilgningen til ordningen økes med 8 mill kroner som følge av dette.

      4. Landbruksdepartementet tar opp med Forsvarsdepartementet muligheten for å fjerne unntaket i forsvarets ordning med næringsbidrag til selvstendig næringsdrivende, slik at også jordbrukere kommer inn under ordningen.

      5. Utbetalte feriepenger og avgiftspliktig kjøregodtgjørelse skal fortsatt inngå i refusjonsgrunnlaget.

      6. Berettiget refusjonsperiode dersom brukeren dør økes fra 6 til 8 uker. Hver av foreldrene gis videre rett til refusjon i inntil 20 dager pr år (40 dager for enslige foreldre) ved følge av syke barn under 12 år eller funksjonshemma barn under 16 år til behandling på sykehus eller annen institusjon.

      7. Ordningen legges for øvrig om i tråd med forslaget i statens tilbud, kap. 7.2.5.

    • Avløserutvalgene i fylkene og Kontaktgruppa for velferdsordningene legges ned.

    • Bevilgningen til Landbrukshelsen settes til 7,8 mill kroner. Landbrukshelsen evalueres i 1999.

    • Bevilgningen til kursvirksomhet reduseres med 1 mill. kroner, jfr. punkt g). Ordningen legges om fra refusjonsordning til tilskuddsordning. For øvrig legges ordningen om som i statens tilbud kap 7.2.6. Tilskudd til kursvirksomhet for avløsere gjennomgås i fase 2 av forhandlingene.

2.7 Etterutdanning

Partene viser til at Regjeringen vil legge fram en stortingsmelding om etter- og videreutdanning i vårsesjonen 1998. Partene vil komme tilbake til en vurdering av behovet for, og mulige etterutdanningstiltak for jordbruket, ved forhandlingene i 1999 med bakgrunn i stortingsmeldingen.

2.8 Melk

  1. Melkeproduksjonen reduseres ved at halvparten av innkjøpte kumelkekvoter ved omfordelingen i 1998 ikke selges ut igjen. Regioninndelingen ved kjøp og salg av kumelkekvote endres slik at kvotene først omsettes innenfor hver enkelt kommune. Den samlede tilbakeholdte kvotemengde fordeles mellom kommunene slik at de utgjør en lik prosent av den totale kvotemengden i alle kommunene hvor det selges kvote. Eventuelle overskudd i enkelte kommuner fordeles til kjøpere i kommuner innen samme region hvor ingen har solgt kvoten eller hvor all solgt kvote er inndratt. En vil komme tilbake til en konkretisering av regelverksendringene som følge av dette i fase 2.

  2. Produksjonsnivået for geitemelk settes til det prognoserte nivå på 22 mill. liter i 1999. Ved omfordelingen i 1998 selges all innkjøpt kvote ut igjen.

  3. Administrasjonsavgiften for de som kjøper melkekvote settes til 200 kroner.

  4. Partene er enige om at det skal gjennomføres en konsulentutredning for å vurdere mulighetene for geitemelkproduksjonen. Utredningen skal omfatte tiltak for å bedre lønnsomheten i omsetningen av geitemelk og geitemelkprodukter og lokal foredling og omsetning. Det nedsettes en referansegruppe for prosjektet med representanter for avtalepartene, geitemelkprodusentene og foredlings- og omsetningsledd. Konsulentutredningen dekkes over jordbruksavtalen og legges fram før oppgjøret i 1999.

  5. Geitemelktilskuddet i prisutjevningsordningen legges om til grunntilskudd som foreslått i statens tilbud, kap. 7.3.2.

  6. Det gis adgang til dispensasjon fra 5-årsregelen for sovende kvoter i særskilte tilfeller, etter søknad. En vil komme tilbake til nærmere utforming av regelverket ved regelverksdrøftingen høsten 1998.

  7. Det settes ikke av melkekvoter til økologisk produksjon, eller til omlegging til melkeproduksjon i rovdyrutsatte områder.

  8. Det gjennomføres ikke endringer i regelverket for kvoteordningen ved kjøp av tilleggsjord.

  9. Det nedsettes en partssammensatt arbeidsgruppe som skal foreta en totalgjennomgang av soneinndelingen for distriktstilskuddet for kjøtt og melk med sikte på å etablere varige sonegrenser.

  10. Fordeling av melkeprisuttak er vist i vedlegg 2.

2.9 Korn og kraftfôr

  1. Det gjennomføres endringer i markedsordningen for korn, basert på Korngruppas forslag, som beskrevet i statens tilbud, kap. 7.4.1.

  2. Det innføres fra kornsesongen 1998/99 en egenandel for mellomfrakt av korn på Østlandet på 21 km og 20 kr/tonn, jfr. Korngruppas forslag (avsnitt 5.5.9 punkt 1).

  3. Korngruppas forslag om innføring av fraktsatser for mellomfrakt som gir mindre enn 100% kostnadsdekning, innføring av sonesatser og like fraktsatser uavhengig av transportmåte (avsnitt 5.5.9 punkt 2, 3 og 4) vurderes nærmere med sikte på gjennomføring fra kornsesongen 1999/2000.

2.10 Kjøtt og egg

  1. Forskrift om produksjonstilskudd husdyr endres slik at antall høner ved forrige telletidspunkt kan føres opp ved opphold mellom to innsett på telletidspunktet, dersom det foreligger kontrakt på kjøp av nye høner.

  2. Det innføres distriktstilskudd for egg i Nord-Norge, Trøndelag og Vestlandet med unntak av Rogaland. Satsen settes til 20 øre pr kg i alle soner.

2.11 Grøntsektoren og poteter

  1. Omsetningsrådet får ansvar for å gjennomgå den nye situasjonen for markedsreguleringen i potet- og grøntsektoren og ta stilling til hvordan markedsreguleringen heretter skal administreres innenfor gjeldende lov- og avtalebestemmelser.

  2. Markedsordningen for poteter legges om som beskrevet i statens tilbud, kap 7.6.2. Kvalitetstilskuddet på produsentleddet avvikles fra kommende avtaleperiode og produsentøkonomien kompenseres med økt arealtillegg og økt avtalepris (jfr. fordelingsskjema).

  3. Tilknytning av den avtalte økning i målpris for poteter på 13 øre pr kilo til ny representantvare, noteringspris og normalpriskurve foretas i fase 2 på grunnlag av den utredning som er skissert i statens tilbud kap. 7.6.2.

  4. Som vedtatt i jordbruksoppgjøret i 1996 fullføres omleggingen av distrikts- og kvalitetstilskudd for frilandsgrønnsaker til arealtilskudd. Dette gir en bevilgningsreduksjon på post 73.07 på 3 mill. kroner.

  5. Frakttilskudd frukt avvikles og bevilgningen på 1,7 mill. kroner overføres til distrikts- og kvalitetstilskuddet for frukt.

  6. Bevilgningen til den midlertidige ordningen med frakttilskudd for konservesblomkål reduseres med 0,3 mill kroner som overføres til distrikts- og kvalitetstilskudd frukt, bær og grønnsaker.

  7. Erstatningsordningen for tap på grunn av plantesykdommer legges inn under Fondet for katastrofeordningen som beskrevet i statens tilbud, kap. 8.2.2.

2.12 Kvalitets- og salgsfremmende tiltak

  1. Det gjennomføres følgende bevilgningsendringer:

TiltakEndringBevilgning 1999
Utvikling av plantemateriale1,09,7
Statskontrollert settepotetavl1,09,1
Konkurransestrategier for norsk mat8,055,0
Opplysningsarbeidet om frukt og grønnsaker05,5
Sum10,079,3

5 mill. kroner av bevilgningsøkningen til Konkurransestrategier for norsk mat er en overføring fra kap. 1140, post 78. De resterende 3 mill kr av bevilgningsøkningen til Konkurransestrategier for norsk mat fordeles slik:

EndringBevilgning
Tiltak1999
Kvalitetssystem i landbruket (KSL)1,016,0
Konsulent- og nettverksprogram, Forum for grønn verdiskapning, Produktutvikling1,010,0
Merkeordning (Stiftelsen Godt Norsk)1,017,0
Eksportprogram09,0
Offentlige strategier01,5
Fellesutgifter/informasjon01,5
Sum3,055,0
  1. Det legges ikke opp til trekk i produksjonstilskuddet for brukere som ikke dokumenterer sin produksjon gjennom KSL-deltagelse.

2.13 Miljøvirkemidler

  1. Det avsettes 87,8 mill kroner til Særskilte kulturlandskapstilskudd (STILK). STILK-midlene fordeles slik:

TiltakBevilgning 1999
Prosjektmidler80,0
Forskning2,0
Resultatkontroll3,0
Informasjon2,0
Gåseskader0,8
Sum87,8

STILK midlene utvides til å omfatte verneverdig kulturmark i utmark. Fylkesmannen gis fullmakt til å bestemme hvor stor andel av midlene som bør benyttes til kulturmark og om skjøtselskontraktene skal omfatte en arealtilskuddsdel. 30-40 % av midlene kan benyttes til bygningstiltak. Det legges opp til drøftingsmøter med jordbrukets organisasjoner for å drøfte strategien knyttet til bruken av STILK-midlene høsten 1998.

  1. I tillegg bevilges 5 mill. kroner til ordningen med miljørettet omlegging i kornområder. Det foretas en evaluering av ordningen i 1999.

  2. Det avsettes 125 mill kr. til Tilskudd til endret jordarbeiding. Av midlene avsettes 12 mill kr til områdetiltak og 8 mill til; storskalaforsøk, prosjekt lett høstharving, utarbeidelse av erosjonskart og informasjon. Satsen for tilskudd til fangvekster heves fra 80 til 100 kroner pr dekar og satsene for grasdekte vannveier økes fra 200 til 300 kroner pr dekar.

  3. Tilskuddet til seterdrift økes med 1000 kroner pr bruk.

  4. Det innføres et krav i AK-tilskuddet om avsetning av minimum 2 meter kantsone mot kanaler og vassdrag.

2.14 Økologisk landbruk

  1. Bevilgningen til økologisk landbruk økes med 16,7 mill kroner til 66,7 mill kroner. Bevilgningen fordeles som følger:

TiltakBevilgning i 1999
Omlegging og arealtilskudd34,5
Forskning6,0
Veiledningsprosjekter6,5
Stimulere produsentfagmiljøer, info, storskalaforsøk5,3
Tilskudd til organisasjoner9,4
Markedsstrategi5,0
Sum66,7
  1. Grønngjødsling i økologisk landbruk gis arealtilskudd som grovfôr. Urter defineres som grønnsaker og gis arealtilskudd.

  2. Det legges ikke til grunn at tilskudd til nye søkere innenfor ordningen skal være betinget av at søkeren har gjennomført kurs.

  3. Kontroll av økologisk jordbruk flyttes til statsbudsjettet kap. 1110 og 7,9 mill kroner til dette arbeidet flyttes ut av jordbruksavtalen. Det foretas samtidig en gjennomgang av kontrollordningen.

  4. Tilskudd til organisasjonene fordeles i fase 2.

2.15 Landbrukets utviklingsfond (LUF)

  1. Bevilgningen til LUF økes med 64,7 mill kroner til 580 mill kroner i kommende avtaleperiode. I tillegg tilføres LUF 6,0 mill kroner i engangsmidler i 1999. Innvilgningsrammene for de ulike postene fastsettes slik:

OrdningFordeling innvilgningsramme 1999
BU: Utviklingstiltak400
- herav til jordbruksproduksjoner med markedspotensiale35
BU: Investeringer i trad. jordbruk220
- herav etableringstilskudd ved generasjonsskifte40
BU: Grøfting jordbruk32
Miljøtiltak122
- herav tilskudd til miljøinvesteringer25
- kulturlandskapstiltak, inkl. miljørettet omlegging93
- miljø- og ressursvern4
Skogbruk120
- herav skogbruksplanlegging37
- herav kurs, opplæring og informasjon20
- herav organisert virkesomsetning4
- herav skogsveger59
Frukttrefelt4
Overføring til SUF2
Sum900
  1. Det etableres en landsomfattende ordning med tilskudd til grøfting innenfor rammen av BU-forskriften, med en sats på 800 kroner pr dekar.

  2. BU-midlene fordeles med 57 mill. kroner til sentrale tiltak, og 595 mill. kroner på fylkesvise tiltak. Fordelingen av sentrale BU-midler skjer i fase 2.

  3. De kommunale BU-midlene avvikles f.o.m. 1.1.1999. Inntil 13 mill. kroner av midlene til fylkesvise utviklingstiltak øremerkes prosjekter med basis i kommunenes generelle arbeid med næringsutvikling. Fylker med en stor andel landbruksavhengige kommuner prioriteres. Det legges til grunn at inntil 10% av de fylkesvise BU-midlene nyttes til lokalsamfunnstiltak for eller med ungdom. Det forutsettes at slike prosjekter samfinansieres med andre, for eksempel kommunale-, fylkeskommunale eller SND-midler. Det etableres et permanent opplegg for resultatrapportering av BU-midlene.

  4. Energiøkonomiserende tiltak i veksthus er overført til BU:tradisjonelt jordbruk.

  5. 75%-regelen avvikles.

  6. Taket for maksimalt investeringslån økes med 50.000 kroner.

  7. Fordeling av midlene til miljø og ressursvern skjer i fase 2.

2.16 Andre saker

  1. Det settes ned en partssammensatt arbeidsgruppe som utreder nærmere mer produksjonsuavhengige virkemidler som kan supplere tilskuddsordningene som betales ut pr dyr og areal.

  2. Bevilgningen til forsøksringer og forskning økes med 6 mill. kroner, 2 mill kr til forsøksringer og 4 mill kroner til forskning. I fase 2 av forhandlingene fastsettes tidsplan og prinsipper for gjennomgang av regelverket for forsøksringene. Prioritering av forskningsområder drøftes også i fase 2.

  3. Det bevilges 1,5 mill kroner over post 77.01 for å fremme avlsarbeidet innen spesialisert storfekjøttproduksjon.

  4. Bevilgningen til avsetningstiltak økes med 1 mill kroner til 66,0 mill kr. Kostnader til kadaverhåndtering kan delfinansieres under avsetningstiltak. Det gjennomføres endringer i tiltakene under posten i tråd med statens tilbud kap. 8.3.1.

  5. Under tiltaksfondet for småfe og fjørfe m.m. prioriteres arbeidet med organisert beitebruk. Tiltak for å redusere problemene med romeplanten prioriteres. Det settes av midler til kartlegging av beitemønster for dyr på utmarksbeite.

  6. Normeringen for overflatedyrket jord fjernes.

  7. Regjeringen vil evaluere GSP-ordningen og MUL-ordningen, for å sikre at den mest mulig kommer utviklingslandene til gode. Kontrollrutinene for MUL-importen vil bli gjennomgått og om nødvendig skjerpet for å sikre at importen reelt sett kommer fra MUL-land.

  8. Når det gjelder saker for fase 2 vises det til statens tilbud og jordbrukets krav.

  9. På områder som ikke er omtalt i protokollen legges statens tilbud til grunn.

2.17 Finansiering av engangstiltakene i 1998

Engangstiltakene i avtalen finansieres slik:

Fra overført beløp på kap 1150 post 74123 mill kr.
Fra overført beløp på kap 1150 post 7845 mill kr.
Fra overført beløp på kap 1150 post 7012 mill kr.
Fra Lager- og tørkefondet30 mill kr.
Sum engangstiltak av frie midler210 mill kr.

I tillegg til engangsutbetalinger av frie midler foretas det i 1998 en engangsutbetaling på 280 mill. kroner innenfor varig bevilgningsøkning på ordninger som ordinært kommer til utbetaling i 1999 for å sikre at halvparten av varig økning reelt sett kommer til utbetaling i 1998.

Protokolltilførsel fra Jordbrukets forhandlingsutvalg for jordbruksforhandlingene 16. mai 1998

Jordbrukets forhandlingsutvalg viser til at Norge fra 01.01.95 har gitt full tollfrihet for alle landbruksvarer, unntatt korn, mel og fôrstoffer, fra de minst utviklede landene (MUL). Ordningen med tollfrihet og tollpreferanser for utviklingsland, GSP-ordningen, er en ensidig, frivillig, norsk ordning som ikke er bundet i WTO.

Importen av storfekjøtt under GSP-ordningen har i stor grad kommet fra Botswana. Namibia har også vært et aktuelt eksportørland, men har så langt hatt vanskeligheter med å oppfylle veterinære krav. Verken Botswana eller Namibia står på FNs liste over MUL-land, men Norge har på ensidig basis valgt å gi disse landene tollpreferanse som MUL-land.

Jordbrukets forhandlingsutvalg konstaterer at importen av storfekjøtt skjer til omlag halvparten av prisen på norsk kjøtt i markedet. Dette innebærer således en betydelig fortjenestemargin som i all hovedsak tilfaller de norske importører.

Jordbrukets forhandlingsutvalg viser til at begrunnelsen for tollfrihet er å bidra til utvikling i MUL-land. Lomé-konvensjonen mellom EU og EU-landenes tidligere kolonier gir bestemmelser om markedsadgang for landbruksprodukter. Lomé IV gir en storfekjøttkvote på 52.100 tonn per år, herav 18.916 tonn fra Botswana og 13.000 tonn fra Namibia. Så langt Jordbrukets forhandlingsutvalg er kjent med, har ikke denne kvoten vært oppfylt. Tollfri eksportadgang til Norge har derfor i all hovedsak bare ført til en vridning av Lomé-landenes kjøtteksport, fra EU-land til Norge. Det er derfor vanskelig å se at tiltaket har hatt noen reell bistandseffekt.

På basis av et anslag for MUL-import av storfekjøtt på 3.900 tonn i 1998 er det beregnet et norsk markedsoverskudd på 2.775 tonn. Dette importskapte markedsoverskuddet kan enten eksporteres og/eller søkes avsatt i det norske markedet til reduserte priser. Kostnadene vil beløpe seg til mellom 100 og 170 mill. kr. For de beregningsmessig om lag 10.000 årsverk i norsk storfekjøttproduksjon, utgjør dette en kostnad per årsverk på 10-17.000 kr. I tillegg kommer eventuelle negative krysspriseffekter for andre kjøttslag.

Jordbrukets forhandlingsutvalg viser til protokoll fra forhandlingsmøte 01.06.82 og St. prp. nr. 2 (1982-83). Etter denne protokollen har jordbruket økonomisk ansvar for eventuell overproduksjon:

«Partene er enige om at de økonomiske konsekvensene av en produksjon utover produksjonsmålets rammer skal ordinært bæres av næringen selv.»

Forhandlingsutvalget viser videre til Sluttprotokollen fra Jordbruksforhandlingene 1995 og St. prp. nr. 61 (1994-95):

«Målprisene er de priser jordbruket reellt sett skal kunne oppnå ut fra balanserte markedsforhold og det fastsatte importvern.»

Jordbrukets forhandlingsutvalg henviser også til Hovedavtalen for jordbruket, § 2-4:

«Partene kan kreve forhandlinger om endringene i en løpende jordbruksavtale når viktige forutsetninger for denne er blitt forandret vesentlig. Partene kan også kreve forhandlinger om tillegg til en løpende jordbruksavtale når uforutsette forhold oppstår.»

Jordbrukets forhandlingsutvalg konstaterer at det importskapte markedsoverskuddet som følge av MUL-ordningen representerer alvorlige markedsforstyrrelser. Det ensidige norske tiltaket begrenser produksjonsmulighetene for storfekjøtt og vanskeliggjør uttak av målpris i henhold til jordbruksavtalens forutsetninger.

Jordbrukets forhandlingsutvalg kan ikke se at statens opplegg for MUL-ordningen framover representerer en tilfredsstillende løsning i denne sammenheng.

Forhandlingsutvalget viser til den generelle sikkerhetsmekanismen i GSP-ordningen, omtalt i St. prp. nr. 1 (1994-95) Tillegg nr. 9, s. 102:

«Den generelle sikkerhetsmekanismen som gjelder for den norske GSP-ordningen vil bli videreført, jfr St prp nr 122 (1970-71). Denne mekanismen gjør det mulig å iverksette tiltak for å motvirke eller unngå markedsforstyrrelser, herunder ved å innføre begrensninger i importen, dersom GSP-varer «importeres i slike mengder og under slike omstendigheter at de forårsaker eller truer med å forårsake markedsforstyrrelser»».

Forhandlingsutvalget viser videre til Sluttprotokollen fra Jordbruksforhandlingene 1995:

«Videre legges det til grunn at GSP-preferansen og den import som følger er tilpasset slik at det er mulig å holde målprisene omlag på nivå med jordbruksavtalens forutsetninger.»

Jordbrukets forhandlingsutvalg understreker at Norges forpliktelser under Landbruksavtalen i WTO om minimum markedsadgang blir oppfylt gjennom særskilte kvoter. Forhandlingsutvalget viser i denne sammenheng til St. prp. nr. 61 (1994-95):

«Gjennom WTO-avtalen er Norge forpliktet til å opprette nye tollkvoter for å sikre eksisterende markedsadgang og ny, minimums markedsadgang. Disse kvotene er lagt inn i Norges bindingslister med kvantum og kvotetollsats. Når det gjelder kvotene for å sikre eksisterende markedsadgang, er tollsatsene innenfor disse kvotene satt lik den generelle nedtrappede tollsatsen utenfor kvote etter seks år. Det betyr at når Norge iverksetter den nedtrappede tollsatsen allerede fra 1.7.95, blir tollsatsen innenfor disse kvotene lik den generelle anvendte tollsatsen. Det er derfor ikke nødvendig å etablere spesielle tollkvoter for eksisterende markedsadgang. Som resultat av WTO-avtalen blir det dermed de nye minimums markedsadgangs kvotene som må iverksettes.»

På denne bakgrunn har Norge en bundet WTO-forpliktelse fra år 2000 om å tillate import av 1.084 tonn storfekjøtt til redusert tollsats.

Jordbrukets forhandlingsutvalg mener det må innføres et administrativt system som regulerer og avgrenser MUL-importen.

Jordbrukets forhandlingsutvalg mener at et slikt system bør ta utgangspunkt i Norges forpliktelser i henhold til Landbruksavtalen i WTO. Forhandlingsutvalget viser videre til importmuligheter knyttet til administrative tollnedsettelser i henhold til målprissystemet.

Jordbrukets forhandlingsutvalg vil peke på at WTO-kvotene fordeles etter auksjonsprinsippet og anser at dette sikrer en åpen og likeverdig behandling av alle aktører, jfr. St. prp. nr. 61 (1994-95):

«Dette er en åpen fordelingsmetode som gir like muligheter for alle aktører og hindrer konkurransevridning gjennom at kvotegevinsten inndras til fordel for statskassen.»

Jordbrukets forhandlingsutvalg mener at den norske GSP-ordningen bør utformes i samsvar med FNs definisjon av utviklingsland, og at det bør innføres et offentlig krav om at alt kjøtt blir merket i henhold til opprinnelse.

Oslo den 16. mai 1998

Kirsten Indgjerd VærdalTorgeir StrømPer Harald Grue

D2.1 Jordbruksavtalen 1998-99, fordeling på priser og tilskudd

Kap. 1150, Jordbruksavtalen, utgifter675,0
-Kap. 4150, Jordbruksavtalen, inntekter0,0
=Nettoeffekt av tilskudd675,0
Avtalepriser325,0
Sum avtalepriser og tilskudd1000,0
Engangsutbetalinger av frie midler i 1998210,0
Avtalepriser:Pris-
endringTotal
KvantumVerdiKr. pr.endring
ProduktMill. l/kgMill. kr.l/kgmill. kr
1. Melk, ku1685,20,098164,4
2. Melk, geit23,20,0982,3
3. Storfe87,00,2521,7
4. Kalv1,00,250,2
5. Gris107,80,2527,0
6. Sau24,70,256,2
7. Egg47,30,209,5
8. Fjørfekjøtt29,10,257,3
9. Poteter262,00,1334,1
10. Grønnsaker og plommer867,85,0 %43,4
11. Epler, pærer71,25,0%3,6
12. Norsk matmel177,00,035,3
Sum avtalepriser325,0
Endringer på kap. 1150 og 4150EndringVedtatt budsjett 1998
Postmill. krmill. kr
50Fondsavsetninger66,200580,860
70Markedsregulering26,000199,100
73Pristilskudd-27,1001 820,900
74Direkte tilskudd274,5936 578,079
76Markedsordninger-33,400828,000
77Utviklingstiltak123,200283,450
78Velferdsordninger245,5001 613,910
Sum Kap. 1150674,99311 904,299
Kap. 4150 Post 800,000112,000
Kapittel 1150:EndringVedtatt budsjett 1998
PostBenevningmill. krmill. kr
50.01Tilskudd til LUF64,700515,300
50.02Tilskudd til fond for katastrofeordning0,00030,000
50.03Tilskudd til tiltaksfondet for småfe og fjørfe1,50035,560
50Fondsavsetninger66,200580,860
70.01Avsetningstiltak1,00065,000
70.02Tilskudd til råvareprisutjevningsordningen m.v.25,000103,100
70.03Eksportrestitusjon0,00031,000
70Markedsregulering, kan overføres26,000199,100
73.01Tilskudd til norsk ull5,300169,500
73.03Pristilskudd melk-31,600640,800
73.05Pristilskudd kjøtt2,200876,900
73.07Distrikts- og kvalitetstilskudd på frukt, bær og gr.sak.-1,00051,000
73.08Frakttilskudd-2,00082,700
73Pristilskudd (overslagsbevilgning)-27,1001 820,900
74.01Driftstilskudd, melkeproduksjon-15,8001 449,600
74.04Produksjonstilskudd, husdyr400,1191 733,337
74.07Areal- og kulturlandskapstilskudd-109,7263 384,642
74.08Produksjonstilskudd til dyrking av for i fjellet0,00010,500
74Direkte tilskudd, kan overføres274,5936 578,079
76.01Markedsordningen for korn-15,000795,000
76.02Markedsordningen for poteter-18,40033,000
76Markedsordninger (overslagsbevilgning)-33,400828,000
77.01Tilskudd til inseminering m.m.4,50070,300
77.02Lagringstilskudd på engfrø m.m.1,0006,000
77.03Tilskudd til forsøksringer og forskning6,00052,750
77.04Tilskudd til pelsdyrforlag0,00027,000
77.05Tilskudd til kvalitets- og salgsfremmende tiltak10,00069,300
77.06Tilskudd til økologisk jordbruk16,70050,000
77.07Tilskudd til fruktlager0,0008,100
77.08Oppkjøp av melkekvoter85,0000,000
77Utviklingstiltak, kan overføres123,200283,450
78.01Refusjon av avløserutgifter for ferie/fritid111,0001 192,310
78.02Refusjon av avløserutgifter for sykdom m.v.62,000123,000
78.03Medlemsavgift til folketrygden0,000130,800
78.04Tilskudd til sykepengeordningen i jordbruket15,00077,000
78.05Øvrige velferdstiltak17,50090,800
78.06Tidligpensjonsordning40,0000,000
78Velferdsordninger, kan overføres245,5001 613,910
Sum Kap. 1150674,99311 904,299

Kap. 1150 Post 76.01 Markedsordningen for korn

KvantumPrisInntektsutslag
1.000 tonnKr / kgKr / kgMill. kr
Prisendringer norsk korn
Hvete, matkorn198,42,310,036,0
Hvete, fôrkorn41,42,030,031,2
Rug, matkorn11,42,120,030,3
Rug, fôrkorn3,01,910,030,1
Bygg558,71,890,0316,8
Havre302,01,700,039,1
Såkorn67,20,032,0
Sum norsk korn1182,10,03035,5
Oljevekster11,64,440,000,0
Sum korn og oljevekster1193,70,0335,5
KvantumSatsEndringEndring
1.000 tonnKr / kgKr / kgMill. kr
Prisnedskriving norsk korn1114,90,3380,000,0
Prisnedskriving norsk oljefrø11,61,5500,000,0
Innfrakt0,0
Mellomfrakt-15,0
Stedsfrakt0,0
Prisnedskriving alt matkorn374,00,3550,000,0
Prisnedskriving grillmel2,50,3000,000,0
Kompensasjon kraftfôrpris pelsdyr0,0
Sum post 76.011-15,0

1) Inkluderer ikke beredskapskostnader, FoU og administrasjon i Statens Kornforretning, som også finansieres over ordningen

Post 80KvantumSatsEndringEndring
Markedsordningen for korn1.000 tonnKr / kgKr / kgMill. kr
Sildemel20,00,000,000,0
Soyamel50,01,510,000,0
Urea3,04,500,000,0
Fôrhvete0,51,650,000,0
Andre fôrstoffer0,81,100,000,0
Mel av hvitfiskavfall (refusjon)-6,80,000,000,0
Sum kap 4150.8010,0

1) Prisutjevningsbeløpene er i samsvar med tollsatsene med GSP-preferanse på tilsvarende varer

Post 73.01 Tilskudd til norsk ull

Sats-Total
KvantumSatsendringendring
Mill. kgKr / kgKr / kgmill. kr
Ull5,330,001,005,3

Post 73.03 Pristilskudd, melk

Gjeld.Sats-Total
Kvantumsatsendringendring
Mill. l.Kr / lKr / lmill. kr
Grunntilskudd
Ku, inkl. justering1676,50,118-0,052-86,6
Geit, inkl. justering23,00,1181,66238,2
Just. produksjonsnivå 19990,00,0660
Sum grunntilskudd melk1699,5-0,028-48,4
Distriktstilskudd
Sone A290,000,000,0
Sone B3540,070,013,5
Sone C2660,210,012,7
Sone D5760,300,015,8
Sone E1320,400,011,3
Sone F570,520,021,1
Sone G690,770,021,4
Sone H50,970,030,2
Sone I131,450,030,4
Sone J131,540,030,4
Hjemmeprodusert ost/smør0,0
Justering, sonegrenser0,0
Sum distriktstilskudd, melk1 5140,0116,8
Sum post 73.03 Pristilskudd, melk-31,6

Post 73.05 Pristilskudd, kjøtt

Gjeld.Sats-Total
Kvantumsatsendringendring
Mill. kgKr / kgKr / kgmill. kr
Grunntilskudd
Okse, ku, kalv87,72,700,000,0
Gris107,50,000,000,0
Sau23,64,900,000,0
Geit0,35,150,000,0
Sum grunntilskudd, kjøtt219,10,0
Distriktstilskudd
Sone 124,00,000,000,0
Sone 257,04,050,000,0
Sone 319,46,550,000,0
Sone 47,410,200,000,0
Sone 51,011,100,000,0
Sau, sone 43,012,200,000,0
Sau, sone 50,713,000,000,0
Gris Vestlandet3,20,300,000,0
Gris, sone 4 og 54,54,800,000,0
Egg, Vestl./Trl./N-Norge11,00,000,202,2
Sum distriktstilskudd, kjøtt120,22,2
Sum post 73.05 Pristilskudd kjøtt2,2

Post 74.01 Driftstilskudd, melkeproduksjon

AntallSats kr/lSats-Endring
brukkr/brukendringmill. kr
Kumelk Sør-Norgeunder 30.000 liter1 9351,9000,031,4
over 30.000 liter19 45057 0001 00019,5
Kumelk Nord-Norgeunder 30.000 liter2352,1000,030,2
over 30.000 liter2 34363 0001 0002,3
Geitmelk, hele landetunder 15.000 liter1264,2000,070,1
over 15.000 liter67463 0001 0000,7
Justert bevilgningsbehov, gjeldende satser-40,0
Sum driftstilskudd, melk24 763-15,8

Post 74.04 Produksjonstilskudd, husdyr

IntervallAntallSatsEndringEndring
FraTildyrkr/dyrkr/dyrmill. kr.
Mjølkeku18184 8673 67420037,0
925125 6271 35020025,1
26405 6936002001,1
Sum316 18663,2
Storfe125530 3326303518,6
26140146 787480355,1
1412001 183324350,0
Sum678 30123,7
Mjølkegeit14031 373950752,4
4112523 471500250,6
126200288250250,0
Sum55 1312,9
Ammekyr1255 6757501500,9
På melkebruk261001395501500,0
10115004001500,0
Sum5 8140,9
Ammekyr12520 56716501503,1
Utenfor melkebruk2610099914501500,1
Sum21 5663,2
Sau/ammegeit150762 562394186141,8
51100215 874314367,8
10125078 752154362,8
2514002 04640360,1
Sum1 059 234152,5
Avlsgris Sør-Norge12551 679750201,0
Avlsgris Nord-Norge1252 947960300,1
Slaktegris1250838 1493532,5
Verpehøner Sør-Norge11 0001 271 4562400,0
Verpehøner Nord-Norge11 00070 4373000,0
Hest14017 73040000,0
Kanin12003 6016800,0
Utmarksbeite:
Kyr, storfe, hest253 622021053,3
Sau, lam, geit11001 465 679080117,3
Over 100670 96102013,4
Beløpsavgrensing ved 95.000 kr.0,0
Justert bevilgningsbehov, gjeldende satser-20,0
Administrasjonsutgifter0,0
Manuelle utbetalinger fra fylkesmannen0,0
Bunnfradrag, pensjonisttrekk m.v.-14,0
Sum produksjonstillegg, husdyr4 386 416400,1

Post. 74.07 Areal- og kulturlandskapstilskudd

SatsEndringEndring
Varige endringerAnt. daakr/daakr/daaMill. kr
Bunnfradrag, pensjonisttrekk m.v.0,0
Tilskudd til bønder under 35 år40,0
Administrasjonsutgifter0,0
Justert bevilgningsbehov ved gjeldende satser og omlegginger-233,7
Tilskudd til NIJOS, prod. av DMK, prosj. tilskuddsforv.0,0
Manuelle utbetalinger fra fylkesmannen0,0
Driftsvansketillegg167 837200101,7
Seterdrift (pr. bruk)1 8321000010001,8
Endret jordarbeiding0,0
AK-tilskudd, grovfôr6 070 09546,8
AK-tilskudd, korn3 296 09613,2
AK-tilskudd, potet173 98216,5
AK-tilskudd, grønnsaker47 8884,0
AK-tilskudd, frukt, bær og planteskoleareal53 0180,0
Sum, AK-tillegg (post 74.07)9 641 079-109,7
SatsEndringEndring
Arealtilskudd, grovfôrAnt. daakr/daakr/daaMill. kr
Sone 10 - 100dekar205 17036000,0
101 - 250dekar87 89819500,0
251 - 400dekar11 44213000,0
over 400dekar4 703000,0
Sum309 2130,0
Sone 20 - 100dekar191 24728500,0
101 - 250dekar122 37417200,0
251 - 400dekar15 09913000,0
over 400dekar2 616000,0
Sum331 3360,0
Sone 30 - 100dekar323 42540200,0
101 - 250dekar146 93619500,0
251 - 400dekar16 44913000,0
over 400dekar3 419000,0
Sum490 2290,0
Sone 40 - 100dekar323 31540200,0
101 - 250dekar207 35519500,0
251 - 400dekar18 21213000,0
over 400dekar2 621000,0
Sum551 5030,0
Sone 50 - 100dekar2 500 8174901537,5
101 - 250dekar936 76821700,0
251 - 400dekar71 96613000,0
over 400dekar8 842000,0
Sum3 518 39337,5
Sone 60 - 100dekar447 984543177,6
101 - 250dekar256 77523200,0
251 - 400dekar32 50113000,0
over 400dekar5 076000,0
Sum742 3367,6
Sone 70 - 100dekar73 143587231,7
101 - 250dekar44 19524500,0
251 - 400dekar8 25913000,0
over 400dekar1 488000,0
Sum127 0851,7
Sum grovfôr alle soner6 070 09546,8
SatsEndringEndring
Arealtilskudd, kornAnt. daakr/daakr/daaMill. kr
Sone 10 - 400dekar1 330 56919045,3
over 400dekar123 83716840,5
Sum1 454 4065,8
Sone 20 - 400dekar28 83724840,1
over 400dekar11816840,0
Sum28 9550,1
Sone 30 - 400dekar1 147 96724844,6
over 400dekar92 00716840,4
Sum1 239 9745,0
Sone 40 - 400dekar364 91235841,5
over 400dekar7 93916840,0
Sum372 8511,5
Sone 50 - 400dekar195 43635840,8
over 400dekar1 81416840,0
Sum197 2500,8
Sone 60 - 400dekar2 59835840,0
over 400dekar016840,0
Sum2 5980,0
Sone 70 - 400dekar6235840,0
over 400dekar016840,0
Sum620,0
Sum korn, alle soner3 296 09613,2
SatsEndringEndring
Arealtilskudd, potetAnt. daakr/daakr/daaMill. kr
Sone 10 - 60dekar33 1312201003,3
61-120dekar8 116731000,8
over 120dekar3 43201000,3
Sum44 6794,5
Sone 20 - 60dekar9 2592201000,9
61-120dekar674731000,1
over 120dekar27201000,0
Sum10 2051,0
Sone 30 - 60dekar42 3502201004,2
61-120dekar16 242731001,6
over 120dekar12 02701001,2
Sum70 6197,1
Sone 40 - 60dekar15 4212201001,5
61-120dekar3 514731000,4
over 120dekar1 49801000,1
Sum20 4332,0
Sone 50 - 60dekar16 5222201001,7
61-120dekar1 698731000,2
over 120dekar58701000,1
Sum18 8071,9
Sone 60 - 60dekar8 5221 04900,0
61-120dekar1427300,0
over 120dekar50000,0
Sum8 7140,0
Sone 70 - 60dekar5251 35900,0
61-120dekar07300,0
over 120dekar0000,0
Sum5250,0
Sum poteter, alle soner173 98216,5
SatsEndringEndring
Arealtilskudd, grønnsakerAnt. daakr/daakr/daaMill. kr
Sone 10 - 30dekar12 698699680,9
31-60dekar5 386233680,4
over 60dekar7 49978680,5
Sum25 5831,7
Sone 20 - 30dekar3 331699680,2
31-60dekar756233680,1
over 60dekar1 08178680,1
Sum5 1680,4
Sone 30 - 30dekar3 578699680,2
31-60dekar1 284233680,1
over 60dekar2 06178680,1
Sum6 9230,5
Sone 40 - 30dekar3 0207791350,4
31-60dekar6602601350,1
over 60dekar2451351350,0
Sum3 9250,5
Sone 50 - 30dekar4 2557791350,6
31-60dekar8062601350,1
over 60dekar4041351350,1
Sum5 4650,7
Sone 60 - 30dekar7871 5992000,2
31-60dekar223002000,0
over 60dekar02002000,0
Sum8090,2
Sone 70 - 30dekar151 5992000,0
31-60dekar03002000,0
over 60dekar02002000,0
Sum150,0
Sum grønnsaker, alle soner47 8884,0
SatsEndringEndring
Arealtilskudd, frukt og bærAnt. daakr/daakr/daaMill. kr
Sone 10 - 30dekar10 38959900,0
31-60dekar2 86320000,0
over 60dekar2 055000,0
Sum15 3070,0
Sone 20 - 30dekar51459900,0
31-60dekar13720000,0
over 60dekar36000,0
Sum6870,0
Sone 30 - 30dekar6 17559900,0
31-60dekar1 58320000,0
over 60dekar1 050000,0
Sum8 8080,0
Sone 40 - 30dekar1 39962900,0
31-60dekar12520000,0
over 60dekar0000,0
Sum1 5240,0
Sone 50 - 30dekar22 90062900,0
31-60dekar2 69220000,0
over 60dekar225000,0
Sum25 8170,0
Sone 60 - 30dekar7991 41900,0
31-60dekar2120000,0
over 60dekar0000,0
Sum8200,0
Sone 70 - 30dekar551 41900,0
31-60dekar020000,0
over 60dekar0000,0
Sum550,0
Sum frukt og bær, alle soner53 0180,0

Engangsutbetalinger i 1998

Engangsutbetaling korn10kroner pr dekar
Engangsutbetaling annet areal65kroner pr dekar
Engangsutbetaling 1-125 melkegeiter80kroner pr geit
Engangsutbetaling 1-25 melkeku130kroner pr ku
Engangsutbetaling av frie midler i 1998210mill. kroner
Engangsutbetaling innenfor rammen i 1998280mill. kroner
Tilskuddsberettiget areal, ekskl. korn6,345mill. dekar
Tilskuddsberettiget kornareal3,296mill dekar
1-25 kyr, antall310 493
1-125 melkegeiter, antall54 844
Korn33mill kroner
Annet areal412mill kroner
Til ku40mill kroner
Til geit4mill kroner
Sum490mill kroner

Engangsmidler i 1999; 9 mill kr til handlingsplan plantevernmidler, og 6 mill kr til LUF.

D2.2 Fordeling av melkepris

Økningen i melkepris på 9,8 øre fordeles slik:

ProduktEnhetMarkedGjeldende pris kr pr enhetGjeldende målpris kr pr kg/l varePrisendringer kr pr. kg/l vareNy målpris pr enhet
Yoghurt Sviske175 mldagligvare2,9216,690,002,92
Lettmelk1 literdagligvare6,506,500,076,57
Litago Sjokolademelk0,5 ldagligvare5,5011,000,005,50
Skummet melk, på tank1 literindustri2,492,490,052,54
Cottage Cheese300 gdagligvare10,6635,530,6010,86
Norvegia F 45 skorpefri0,5 kgdagligvare25,4450,881,0525,97
Norvegia F 45 skorpefri10 kg *)industri43,8743,870,7044,43
Skummetmelkpulver25 kg *)industri23,7823,780,4024,18
Ekte Geitost, FG 331/2 kgdagligvare23,9847,961,4024,68
Kremfløte1/3 literdagligvare9,4328,290,709,66
TINE Smør, normalsaltet1/2 kgdagligvare11,5123,021,0212,02
Fløtemysost F 331 kgdagligvare45,2045,200,7545,95

*) Pris pr enhet for disse produktene er oppgitt som pris pr kg.

For ost til merkevareeksport fastsettes ikke målpris. Merkevareeksport skal håndteres i prisutjevningen ut fra en råvareverdi på kr 2,56 pr liter melk.

Til forsiden