3 Den norske Bank
3.1 Historikk
Den norske Bank ble etablert i 1990 ved en sammenslutning av Bergen Bank, grunnlagt i 1855, og Den norske Creditbank, grunnlagt i 1857. Etter betydelige tap ble DnB i juni 1991 tilført kapital fra Forretningsbankenes sikringsfond. Ytterligere tap avdekket imidlertid at denne kapitaltilførselen ikke var tilstrekkelig. Staten ved Statens Bankinvesteringsfond og Statens Banksikringsfond bidro i 1992 og 1993 med kapitaltilførsel og ble majoritetseiere i banken. Statens eierandel har gradvis blitt redusert gjennom salg av aksjer i 1994 og 1996 og utgjør i dag 52,2 pst. av aksjekapitalen. Det er i fusjonsprospektet som er utarbeidet i forbindelse med den foreslåtte fusjonen, gitt en oversikt over utviklingen i aksjekapital og aksjonærforhold gjennom 1990-årene, jf. særskilt vedlegg, kap. 7.6.
I januar 1996 kjøpte DnB Vital Forsikring, som er Norges tredje største livsforsikringsselskap. I forbindelse med kjøpet av Vital Forsikring stilte Finansdepartementet i konsesjonen betingelser som senere har ledet frem til et pålegg om å etablere en ny konsernstruktur. Pålegget innebærer etablering av en holdingstruktur med et holdingselskap som eier av Den norske Bank ASA og Vital Forsikring ASA. DnB har i samsvar med pålegget søkt om og fått godkjent ny konsernstruktur med et børsnotert holdingselskap som konsernspiss, jf. nærmere omtale i kap. 5.1.
3.2 DnBs virksomhet
DnB-konsernets selskapsstruktur består av Den norske Bank ASA som børsnotert morselskap med en rekke underliggende selskaper, hvorav Vital Forsikring ASA er det viktigste. Virksomheten er organisert i et finanskonsern. Konsernet er Norges største finanskonsern, med en samlet forvaltningskapital på 245 mrd. kroner pr. 31. desember 1998. Konsernet hadde pr. 31. desember 1998 6.333 ansatte.
Konsernets forretningsvirksomhet er rettet mot virksomhet i Norge og norskrelaterte kunder, og/eller knyttet til forretningsområder hvor konsernet har særskilt kompetanse, som skipsfart og energi. Konsernet tilbyr et bredt spekter av finansielle produkter og tjenester til privatpersoner, bedrifter, organisasjoner og offentlig forvaltning. Finansielle tjenester omfatter utlån og innskudd, fonds- og porteføljeforvaltning, livs- og pensjonsforsikring, betalingsformidling, eiendomsmegling, samt penge- og kapitalmarkedstjenester. Konsernet disponerer et landsomfattende distribusjonsnett i Norge og har filialer i viktige internasjonale finanssentra eller land med betydelig norsk virksomhet.
DnB har en sterk markedsposisjon i Norge og er også å regne som en internasjonalt ledende shipping og offshorebank. 300 av de største bedriftene i Norge har DnB som sin hovedbank. Totalt har banken ca. 30.000 bedriftskunder og ca. 1 million personkunder.
DnBs samlede inntekter var i 1998 7.711 mill. kroner. Samlede inntekter i 1997 var 7.542 mill. kroner. Pr. 1. kvartal 1999 var bankens samlede inntekter 2.099 mill. kroner, en oppgang på 207 mill. kroner i forhold til tilsvarende periode i 1998. DnBs resultat etter skatt var i 1998 1.314 mill. kroner mot 2.590 mill. kroner i 1997.
Som redegjort for i prospektet for den foreslåtte fusjonen, jf. særskilt vedlegg, kap. 7.2, er det formulert følgende mål for virksomheten:
Bedre inntjeningskvalitet
Som markedsleder i Norge innenfor de fleste av konsernets satsningsområder har DnB en målsetning om å spre risiko og øke inntektsgrunnlaget ved å tilby et bredt produktspekter. Som følge av sterk konkurranse i kredittmarkedet ønsker DnB å redusere betydningen av inntekter fra utlån og innskudd til fordel for inntekter fra salg av finansielle tjenester som ikke belaster DnBs risikokapasitet i samme grad. Det samlede risikonivået i utlånsporteføljen er redusert, og DnB tilstreber en diversifisert porteføljesammensetning. DnB har arbeidet med å utvikle risikomålingssystemer for å overvåke utviklingen i porteføljekvalitet og risikoeksponering.
Vekst i kapitalforvaltning og livsforsikring
Konsernet ønsker å styrke posisjonen innenfor kapitalforvaltning, livsforsikring og pensjonssparing. Utsiktene til vekst innenfor disse områdene er bedre enn i mange andre markeder. En sterk norsk økonomi, kombinert med endringer i husholdningers og bedrifters spare- og plasseringsmønster, er forventet å føre til økt sparing i andre plasseringsformer enn bankinnskudd. Det forventes at personkundene vil satse på langsiktige sparealternativer, som f.eks pensjonssparing og livsforsikring, bl. a. for å supplere Folketrygdens ytelser.
Effektivisering av drift og distribusjon
DnB vil redusere ressursbruken i driftsfunksjonen gjennom bl.a. forenkling eller sanering av likeartede funksjoner. Det vil videre bli lagt vekt på utvikling og anvendelse av mer kostnadseffektive distribusjonskanaler, som f.eks. internettbank og telefonbank. Et økende antall konsernkunder benytter seg av elektroniske betjeningsløsninger. Konsernet forventer å spare betydelige beløp som følge av en samordning og mer effektiv bruk av IT-ressurser.
Konkurransedyktig avkastning til aksjonærene
DnB ønsker å tilby aksjonærene en konkurransedyktig avkastning. Gjeldende målsetting er å oppnå en langsiktig egenkapitalrentabilitet etter skatt som minst tilsvarer effektiv rente på norske statsobligasjoner med tillegg av en risikopremie på 6 prosentpoeng. For å kunne prise risiko riktig og identifisere virksomhet som gir optimal egenkapitalavkastning, beregnes lønnsomhet og allokeres egenkapitalressurser ut fra forventet risikojustert egenkapitalavkastning. Vekst vil bare være et mål der hvor minimumskrav til avkastning kan oppnås.
For en nærmere presentasjon av DnB-konsernet vises til prospektet for den foreslåtte fusjonen, jf. særskilt vedlegg, kap. 7.