Er det behov for en tredje rullebane på Oslo lufthavn?

Til innholdsfortegnelse

Vedlegg 8 Sandefjord lufthavn, Torp

Om lufthavnen, eiere mv

Utvalget besøkte lufthavnen 26. april 2023. Opplysningene i dette vedlegget baserer seg i det vesentlige på informasjon Sandefjord Lufthavn AS ga i møtet og en etterfølgende oppdatering av deler av informasjonen gitt i møtet.

Sandefjord lufthavn, Torp åpnet i juli 1956 som en militær flyplass. Sivil drift ble startet allerede i 1958. Eiere av lufthavnen er Vestfold fylkeskommune (43,3 %), Sandefjord kommune (43,3 %) og Vestfold Flyplassinvest AS (13,4 %).

Det er i dag om lag 50 ansatte i selskapet som opererer lufthavnen. De fleste oppgaver er satt ut til eksterne firmaer og lufthavnen sysselsetter ca. 700 mennesker daglig. Ved lufthavnen har Widerøe en stor vedlikeholdsbase og det er betydelig utdanningsaktivitet ved lufthavnen i regi av både European Helicopter Center og Pilot Flight Academy.

Rullebanens lengde er 2989 meter.

Taksebanen ligger på østsiden av rullebanen, mens terminalen ligger på vestsiden (dette skyldes at den militære aktiviteten foregikk på østsiden). Det ble i sin tid vurdert å bygge en ny terminal, på østsiden, men prisen for dette ble uforsvarlig høy, og både styret og eiere har besluttet at terminalen skal forbli der den er i dag. Sandefjord kommunestyre besluttet enstemmig den 20.06.2019 en ny kommunedelplan der dobbeltsporet jernbane (InterCity) skal bygges i en ny korridor (Torp vest revidert) i gåavstand til dagens flyplassterminal. Flyplassen opplyste å ha tett dialog med Bane NOR for å få til en sømløs overgang fra InterCity til flyplassens terminal. Nasjonal Transportplan 2025–2036, som regjeringen la fram 22. mars 2024, inneholdt ikke dette forslaget, men Stortinget har under behandlingen av Nasjonal Transportplan i juni 2024 bedt regjeringen starte opp prosjektet dobbeltspor Stokke-Torp-Sandefjord i første seksårsperiode av Nasjonal Transportplan.

Det er foretatt investeringer i størrelsesorden 1,7 mrd. kr i tidsperioden 1999–2022, hvorav ca. 250 mill. kr senest i 2017.

Sandefjord Lufthavn AS har konsesjon fra SD for å anlegge og drifte Sandefjord lufthavn, Torp som sivil lufthavn frem til 31. desember 2030. Konsesjonen er satt til 64 000 årlige flybevegelser, men tallet skal ikke oppfattes som et maksimalt trafikktak for flyplassen, men som en terskel som utløser krav om ny miljøvurdering, eventuelt også ny konsesjonsbehandling dersom den overskrides.

Tilgjengelig kapasitet

Dagens praktiske trafikktopp-belastning for rullebanen/taksebanen er 21,6 flybevegelser i timen. Teoretisk maksimalt antall flybevegelser er 27 i timen.

Dagens kapasitet er ikke begrenset av rullebanekapasitet. Det er antall passasjerer i utenriksterminalen som er begrensende, og her er det satt et tak på 850 seter per rullerende time og 500 seter per 30 minutter. Den beregnede kapasiteten i form av antall passasjerer er ifølge Sandefjord Lufthavn AS teoretisk ca. 5 millioner passasjerer årlig.

Lufthavnen har identifisert noen få begrensende faktorer sett hen til etterspurt kapasitet:

  • Antall avreisende passasjerer i utenlandsterminal
  • Passkontoll, inngående og utgående
  • Samtidighet av non-Schengen og Schengen med hensyn til flyparkering.

Lufthavnen anser ikke rullebane/taksebane som begrensende med tanke på å øke kapasiteten på flyplassen. Dagens maksbelastning er på 9 000 passasjerer per dag. Maksbelastningen kan økes til 12 500 passasjerer per dag, og man vil derfor klare seg uten større investeringer inntil lufthavnen eventuelt passerer ca. 3 millioner passasjerene årlig.

Benyttelse av eksisterende kapasitet

Tabellen nedenfor viser utviklingen i antall flybevegelser de senere årene.

Utviklingen i antall flybevegelser ved Sandefjord lufthavn, Torp

Beskrivelse

2019

2020

2021

2022

2023

Flybevegelser

46 903

31 851

32 990

41 371

36 091

Rute

20 526

9 738

10 013

16 722

17 227

Charter

399

154

81

205

366

Annen trafikk

25 978

21 959

22 896

24 444

18 498

Kilde: Sandefjord Lufthavn AS, 2024

Antall passasjerer har vokst jevnt fra under 200 000 reisende årlig i 1996. Antall passasjerer i 2023 var i overkant av 1,9 millioner, noe som er en økning på 11,1 % fra 2022. Utlandstrafikken utgjør 1,6 millioner passasjerer, noe som innebærer en økning i denne trafikken på 13,2 % sammenlignet med 2022.59 Lufthavnen regner med å være tilbake og antageligvis overskride 2019-nivået (ca. 2 millioner passasjerer) i 2024.

Det er allerede nå noen tider på enkelte dager hvor man når begrensningen på 850 seter per rullerende time på utland. Dette varierer fra sesong til sesong. På de mest hektiske dagene har flyplassen nær 9 000 passasjerer og noen uketimer over 800 passasjerer på utland.

Følgende flyselskaper opererer ruter på Sandefjord lufthavn, Torp mai 2024:

  • Ryanair
  • Widerøe
  • Norwegian
  • Wizz air
  • SAS
  • Air Baltic

Lufthavnen jobber løpende for å tiltrekke seg flere flyselskaper og øke trafikken, og peker på at trafikkgrunnlaget er 1,6 millioner innbyggere innenfor 100 km. SAS startet 28. april 2024 en daglig rute fra København til Sandefjord lufthavn, Torp.

Planer for videreutvikling og optimalisering av kapasiteten

Lufthavnen informerer om at i et middels vekstscenario for antall reisende, med vekst i trafikken på 1,3 % innenlands og 2 % utenlands, vil man nå ca. 3 millioner reisende tidlig på 2040-tallet.

Hverken lufttrafikkstyring eller luftrom anses å sette noen kapasitetsskranker før omfanget av trafikken ligger på et vesentlig høyere nivå (3-gangen) av dagens trafikk.

De mest konkrete planene for å legge til rette for vekst er:

  • Flere parkeringsplasser for biler
  • Flere parkeringsplasser for fly (stands på apron)
  • Utvidelse av terminalen
  • Sømløs overgang fra InterCity til flyplassens terminal.

Interessentenes syn på Sandefjord lufthavn, Torp

Sandefjord Lufthavn AS

Utvalget oppfatter at Sandefjord Lufthavn AS både ønsker og arbeider for å håndtere en trafikkvekst fra dagens nivå. Lufthavnen fremhever at det arbeides løpende for å tiltrekke seg flere flyselskaper og øke trafikken. Lufthavnen arbeider primært, i første omgang, med planer for håndtering av opp mot 3 millioner årlig reisende. De prognosene lufthavnen bruker tilsier at det kan skje tidlig på 2040-tallet.

Sandefjord kommune

  • Det er ønskelig at det skjer en videreutvikling av Sandefjord lufthavn, Torp, blant annet fordi det avlaster presset i og rundt Oslo og bidrar til samfunnsbygging i regionen, herunder næringsutvikling.
  • Det er mulig å ha vekst på lufthavnen til 3 millioner passasjerer årlig uten større investeringer.
  • Den teoretiske kapasiteten på lufthavnen med investeringer er 15 millioner passasjerer.
  • Det er ikke ønskelig med en tredje rullebane ved Oslo lufthavn som et alternativ til å videreutvikle kapasiteten på Sandefjord lufthavn, Torp, da dette også kan svekke Sandefjord lufthavn, Torp sin konkurranseposisjon.
  • Kommunen har lagt til rette for vekst og utvikling på lufthavnen gjennom flere grep, for eksempel er det reguleringsmessig lagt til rette for store og fremtidige næringsarealer, det er vedtatt kommunedelplan for ny InterCity-trasè med stasjon ved lufthavnen, samt vedtatt bompengefinansiering av ny tilførselsvei fra E18 til lufthavnen.60

SAS opplyste til utvalget våren 2023 at selskapet ikke vil benytte seg av kapasiteten på Sandefjord lufthavn, Torp (og Moss lufthavn, Rygge) ut fra følgende begrunnelser:

  • miljøhensyn
  • kostnadshensyn
  • SAS opererer som nettverksselskap
  • Oslo lufthavn sin rolle som nasjonalt trafikknutepunkt, herunder sammenhengene mellom lufthavnen som hub og det samlede tilbudet av flyruter både innenlands og internasjonalt
  • Oslo lufthavn er eneste flyplass i Norge som over tid kan opprettholde et tilstrekkelig rutetilbud med nødvendige frekvenser
  • SAS åpnet imidlertid som nevnt ovenfor rute fra Kastrup til Sandefjord lufthavn, Torp i april 2024.

Norwegian peker på at Sandefjord lufthavn, Torp i dag fungerer som en avlastningsflyplass og at lufthavnen kan fortsette å ha denne rollen også i fremtiden.

Utvalget har hatt dialog med Avinor om hvilket syn Avinor har på problemstillingen knyttet til hvilken rolle de ikke-statlige lufthavnene i det sentrale Østlandsområdet (Moss lufthavn, Rygge og Sandefjord lufthavn, Torp) bør spille.

Avinor har i den forbindelse fremhevet de vurderingene som utgjorde et grunnlagsdokument for arbeidet med Nasjonal transportplan 2018–2029 og formidlet at hovedpoengene fortsatt står seg godt (Avinor m flere, 2016). Disse er sammenfattet i følgende konklusjon i rapporten:

«De norske flyselskapene ønsker å samle trafikk i ett knutepunkt for å utvikle gode sammenhengende rutesystemer som dekker behovene også i Distrikts-Norge. Sandefjord og Moss lufthavner har ledig rullebanekapasitet, men kan ikke fylle rollen som et nasjonalt luftfartsknutepunkt. Konkurranse blant lufthavnene på Østlandet er positivt, og de bør utvikle seg på basis av markedsutviklingen og egne forutsetninger

Fotnoter

60.

 Regjeringen har i den nylig fremlagte nasjonale transportplanen (Meld. St. 14 (2023–2024) ikke foreslått videre utbygging av Vestfoldbanen, med nytt dobbeltspor mellom Stokke og Sandefjord. Heller ikke en nedskalert løsning, som kan gi mulighet for to tog i timen på strekningen uten bygging av dobbeltspor, er anbefalt prioritert i den nasjonale transportplanen.
Til forsiden