5 Endringer av regelverk og konsesjoner i 2015
5.1 Utvikling av regelverket
Dette kapitlet gir en oversikt over de viktigste endringene i regelverket på finansmarkedsområdet i 2015. Det inneholder også en omtale av sentrale konsesjoner som ble gitt i 2015, med en kort omtale av hver enkelt sak.
Endringene i regelverket på finansmarkedsområdet i 2015 hadde et overordnet mål om å medvirke til finansiell stabilitet og velfungerende markeder.
5.1.1 Finansforetak og finanskonsern
Lov om finansforetak og finanskonsern (finansforetaksloven) ble vedtatt av Stortinget 10. april 2015, og trådte i kraft 1. januar 2016. Fra samme tidspunkt ble sparebankloven, forretningsbankloven, banksikringsloven og finansieringsvirksomhetsloven opphevet. Eksisterende forskrifter til disse lovene vil inntil videre fortsatt gjelde. Finansforetaksloven inneholder regler om konsesjon, organisatoriske regler, generelle virksomhetsregler, regler om sikringsordninger og soliditetssvikt, og sanksjonsbestemmelser for banker, forsikringsselskaper og andre finansforetak. Loven gjør betydelige endringer i forsikringsvirksomhetsloven. Ved lov 4. desember 2015 nr. 96 om endringer i finanslovgivningen mv. ble det rettet opp enkelte inkurier i loven, samt vedtatt en hjemmel for departementet til å pålegge banker å lenke til finansportalen.
17. november 2015 vedtok Stortinget endringer i lov 7. desember 1956 nr. 1 om tilsynet med finansforetak mv. (finanstilsynsloven) § 9 om utlikning av Finanstilsynets utgifter. Hovedprinsippet om utlikning av tilsynets utgifter på de institusjonene som er underlagt tilsyn, etter omfanget av tilsynsarbeidet, er videreført i loven. Endringene innebærer at ordningen for utlikningen av Finanstilsynets utgifter forenkles, og at graden av skjønn blir mindre enn etter gjeldende regler. Ordningen med at tilsynets forslag til utlikning må godkjennes av departementet er ikke videreført. Det følger av lovreglene at departementet har hjemmel til å fastsette utfyllende bestemmelser i forskrift om utlikningen. Finansdepartementet har fastsatt nærmere regler om fordelingen av utgiftene mellom institusjonene i forskrift. Både de nye lovreglene og forskriften trådte i kraft 1. januar 2016.
Finansdepartementet fastsatte 18. desember 2015 en ny forskrift om konsolidering mv. i tverrsektorielle finansielle grupper. I tillegg har Finansdepartementet vedtatt nye konsolideringsregler for bank- og forsikringsdominerte finansielle grupper gjennom endringer i hhv. CRR/CRD IV-forskriften og Solvens II-forskriften. Finansielle grupper dannes når et finansforetak, verdipapirforetak, forvaltningsselskap for verdipapirfond eller holdingforetak i finanskonsern har en kapitalinteresse i eller er underlagt felles ledelse med et annet foretak. Finansielle grupper skal oppfylle soliditetskrav på konsolidert basis, som om hele gruppens virksomhet foregikk i ett foretak, foruten at det gjelder kapitalkrav for hver enkelt finansinstitusjon i gruppen. Til nå har de norske konsolideringsreglene vært like for alle typer finansielle grupper. Forskriftene som ble vedtatt 18. desember 2015 tilpasser konsolideringsreglene til EUs Solvens II- og CRR/CRD IV-regelverk, og innebærer at det nå er egne regler for hhv. bankdominerte finansielle grupper, forsikringsdominerte finansielle grupper og tverrsektorielle finansielle grupper. De nye forskriftsreglene trådte i kraft 31. januar 2016.
Finansdepartementet fastsatte 18. desember 2015 forskrift om utlikning av utgifter ved tilsyn, med hjemmel i lov om tilsynet med finansinstitusjoner (finanstilsynsloven) § 9. Forskriften regulerer hvordan Finanstilsynets utgifter skal fordeles på de ulike tilsynsgruppene. Det fremgår av forskriften at tilsynsutgiftene skal fordeles på de institusjoner som er under tilsyn ved utgangen av budsjettåret, og at det for foretak som kommer under tilsyn i løpet av budsjettåret, skal fastsettes et minstebeløp. Forskriften åpner for at Finanstilsynet kan fastsette et årlig minste og høyeste beløp som kan utliknes på den enkelte tilsynsenhet. Det er videre innført et gebyr for betalingsforetak og e-pengeforetak for å få søknad om konsesjon behandlet av Finanstilsynet. Forskriften trådte i kraft 1. januar 2016.
Finansdepartementet fastsatte 18. desember 2015 også en forskrift om holdingforetak i forsikringskonsern. Etter forskriften skal holdingforetak i forsikringskonsern anses som forsikringsforetak etter finansforetaksloven og oppfylle et minstekapitalkrav som tilsvarer 45 prosent av solvenskapitalkravet i Solvens II. Forskriften trådte i kraft 31. januar 2016.
Finansdepartementet fastsatte 21. desember 2015 forskrift om overgangsregler til finansforetaksloven. Overgangsreglene bygger på et høringsutkast fra Finanstilsynet og representerer en midlertidig løsning frem til et samlet og oppdatert forskriftsverk er på plass.
5.1.2 Bankvirksomhet
Finansdepartementet fastsatte 15. juni 2015 forskrift om krav til nye utlån med pant i bolig. Forskriften bygger på tidligere retningslinjer fra Finanstilsynet. Formålet med forskriften er å bidra til en mer balansert utvikling i bolig- og kredittmarkedet. Bankene må etter forskriften blant annet beregne kundens evne til å betjene boliglånet ut fra inntekt og alle relevante utgifter, og ta høyde for en renteøkning på 5 prosentpoeng. Nedbetalingslån med pant i bolig skal ikke overstige 85 prosent av boligens verdi, mens rammekreditter ikke skal overstige 70 prosent av boligens verdi. Disse kravene kan oppfylles med tilleggsikkerhet i form av pant i annen fast eiendom eller selvskyldnerkausjon eller -garanti. For boliglån som overstiger 70 prosent av boligens verdi stilles det krav om avdragsbetaling. For å sikre at bankene fortsatt skal ha tilstrekkelig fleksibilitet til å kunne yte lån til kredittverdige kunder som ikke oppfyller alle kravene i forskriften, ble det i forskriften åpnet for at inntil 10 prosent av volumet av innvilgede lån per kvartal kan være lån som ikke oppfyller forskriftskravene om betjeningsevne, belåningsgrad eller avdragsbetaling. Forskriften trådte i kraft 1. juli 2015. Forskriften skal evalueres i lys av utviklingen i boligmarkedet, husholdningenes gjeldsopptak og eventuelle utslag i konkurransen bankene imellom. Forskriften gjelder ut 2016, med mindre evalueringen viser at det fortsatt er behov for den.
Stortinget vedtok ved lov 19. juni 2015 nr. 45 om endringer i sentralbankloven (organiseringen av Norges Bank) følgende endringer i lov 24. mai 1985 nr. 28 om Norges Bank og pengevesenet mv. (sentralbankloven): Antallet visesentralbanksjefer ble utvidet fra én til to. Begge visesentralbanksjefene inngår i hovedstyret. Det samlede antallet medlemmer i hovedstyret ble utvidet fra syv til åtte for å beholde like mange eksterne medlemmer som tidligere. Ordningen med personlige varamedlemmer i representantskapet, ble erstattet med en ordning hvor Stortinget oppnevner to faste varamedlemmer. Videre ble hovedstyret gitt beslutningsmyndighet til å opprette datterselskaper som ledd i forvaltningen av Statens pensjonsfond utland. Endringene trådte i kraft 1. januar 2016.
I forskrift om forholdet til andre kredittinstitusjoner og bedrifter for medlemmer av Norges Banks hovedstyre, gjøres det endringer med ikrafttredelse 1. januar 2016, slik at forskriften tilpasses slik at det fra årsskiftet er to visesentralbanksjefer i Norges Banks hovedstyre. Samtidig endres «private foretak» til «foretak som driver næringsvirksomhet» i forskriften § 1.
Finansdepartementet fastsatte 25. november 2015 forskrift om endring av CRD IV-forskriften med regler om et krav til likviditetsreserve (LCR), med ikrafttredelse 31. desember 2015. Utfyllende regler ble fastsatt av Finanstilsynet 22. desember 2015.
5.1.3 Forsikrings- og pensjonsvirksomhet
Stortinget vedtok ved lov 22. mai 2015 nr. 31 endringer i tjenestepensjonsloven om nærmere rammer og regler for uførepensjon tilknyttet skattefavoriserte private tjenestepensjonsordninger. Endringen innebærer at regelverket for uførepensjonsordninger i privat sektor tilpasses ny uføretrygd i folketrygden. Lovreglene trådte i kraft 1. januar 2016. Finansdepartementet fastsatte 15. desember 2015 overgangsregler og enkelte nærmere regler om beregning av uførepensjon og overføring til foretakets premiefond i forskrift, jf. forskrift 15. desember 2015 nr. 1640.
Finansdepartementet fastsatte 25. august 2015 forskrift for å gjennomføre nærmere regler som svarer til EUs nye soliditetsregelverk for forsikringsselskaper (Solvens II). Hovedreglene i det nye Solvens II-regelverket er tatt inn i finansforetaksloven. Solvens II-direktivet suppleres med gjennomføringsbestemmelser, tekniske standarder og anbefalinger. Forskriften inneholder mer detaljerte regler og i tillegg overgangsregler(inntil 16 år) til de nye kravene. Loven og forskriften trådte i kraft 1. januar 2016, samtidig med at Solvens II trådte i kraft i EU.
Finansdepartementet fastsatte 18. desember 2015 forskrift om årsregnskap for skadeforsikringsselskaper og forskrift om årsregnskap for livsforsikringsselskaper. Forskriftene erstatter forskrift 16. desember 1998 nr. 1241 om årsregnskap m.m. for forsikringsselskaper. Forskriftene trådte i kraft 1. januar 2016, med virkning for regnskapsår som begynner 1. januar 2016 og senere.
Finanstilsynet fastsatte 21. desember 2015 forskrift med utfyllende regler til Solvens II-forskriften. Denne inneholder regler som tilsvarer kommisjonsforordning (EU) 2015/35, med tilpasning av kapitalkravet knyttet til eksponeringer mot norske kommuner og fylkeskommuner. Forskriften er utformet som en midlertidig løsning som følge av at kommisjonsforordningen foreløpig ikke er tatt inn i EØS-avtalen.
5.1.4 Verdipapirhandel, verdipapirfond og alternative investeringsfond
Stortinget vedtok ved lov 4. desember 2015 nr. 96 om endringer i finanslovgivningen mv. endringer i blant annet lov 25. november 2011 nr. 44 om verdipapirfond (verdipapirfondloven). For det første ble det vedtatt en ny bestemmelse om verdipapirfonds adgang til å kombinere ulike plasseringer overfor én utsteder. Denne endringen trådte i kraft 1. januar 2016. For det andre ble bestemmelsen i verdipapirfondloven om forvaltningsselskapers adgang til å låne ut finansielle instrumenter på vegne av verdipapirfondet opphevet og erstattet av en forskriftshjemmel, slik at det kan gis regler i forskrift om bruk av teknikker for porteføljeforvaltning. Utlån av finansielle instrumenter anses som en av flere slike teknikker. Det ble også vedtatt en endring i verdipapirfondloven som gir forvaltningsselskapet på vegne av verdipapirfondet adgang til å stille fondets midler som sikkerhet for kontrakter som inngås for å oppnå en effektiv porteføljeforvaltning. Disse endringene trer i kraft 1. juli 2016.
Finansdepartementet fastsatte 17. april 2015 endringer i forskrift 29. juni 2007 nr. 876 til verdipapirhandelloven (verdipapirforskriften). Endringene innebærer at foretak notert på norsk regulert marked kan anvende kinesiske, kanadiske eller sørkoreanske alminnelige regnskapsprinsipper i sin finansielle rapportering, da disse anses å være i overensstemmelse med internasjonale regnskapsstandarder, IFRS, vedtatt i henhold til forordning (EF) nr. 1606/2002. Endringene gjennomfører EØS-regler som svarer til Kommisjonsbeslutning 2012/194/EU.
Finansdepartementet fastsatte 1. september 2015 endringer i henholdsvis forskrift 29. juni 2007 nr. 876 til verdipapirhandelloven, forskrift 21. desember 2011 nr. 1467 til verdipapirfondloven og forskrift 26. juni 2014 nr. 877 til lov om forvaltning av alternative investeringsfond. Endringene innebærer at verdipapirforetak og forvaltningsselskap for verdipapirfond skal rapportere til Finanstilsynet om sin virksomhet hvert halvår i stedet for hvert kvartal. Videre er det innført plikt for forvaltere av alternative investeringsfond til å rapportere til Finanstilsynet hvert halvår om sin virksomhet. Endringene trådte i kraft 1. oktober 2015.
Ved forskrift 3. september 2015 nr. 1022 fastsatte Finansdepartementet endringer i forskrift 21. desember 2011 nr. 1467 til verdipapirfondloven. Endringene gjaldt forvalterregistrering av verdipapirfondsandeler i fondets andelsregister. Endringene åpner for at forvaltere – i stedet for å føre løpende oversikt over hvem som til enhver tid er reell eier av verdipapirfondsandelene – skal sikre seg ved avtale at underforvalterne oppfyller plikten til å registrere reell eier og utleverer opplysningene til forvaltningsselskapet på forespørsel. Forskriftsendringene innebærer ingen endringer i forvalternes øvrige plikter, herunder plikten til å gi opplysninger om reelle eiere til ligningsmyndighetene. Bakgrunnen for forskriftsendringene var at forvalternes plikt til løpende å registrere reell eier, skapte utfordringer både for utenlandske forvaltere og for den eksportrettede delen av den norske bransjen som ønsket å tilby sine fond gjennom europeiske fondsplattformer. Endringene trådte i kraft 1. januar 2016.
Lov om fastsettelse av referanserenter (2015-12-04-95) ble fastsatt 4. desember 2015. Finansdepartementet fastsatte ved forskrift av 10. desember 2015 (2015-12-04-1410) regler om overgangsordning og ikrafttredelse. Loven trådte i kraft 1. januar 2016, og vil bl.a. gjelde for fastsetting av den norske pengemarkedsrenten Norwegian Interbank Offered Rate (Nibor). Etter forskriften skal administrator av referanserenter oppfylle krav i lov og eventuelle forskrifter innen 1. juli 2016 og sende søknad om godkjenning innen samme dato.
5.1.5 Eiendomsmegling
Finansdepartementet fastsatte ved forskrift 9. juni 2015 nr. 618 endringer i forskrift 23. november 2007 nr. 1318, slik at bestemmelsen som inneholdt nærmere krav til eksamen for å få eiendomsmeglerbrev ble opphevet. Eiendomsmeglerstudenter vil etter endringene være underlagt høyskolenes egne forskrifter om studier og eksamen, på linje med andre studenter. Endringene trådte i kraft 1. juli 2015.
Finansdepartementet fastsatte ved forskrift 11. desember 2015 nr. 1466 noen endringer i forskrift 23. november 2007 nr. 1318 om eiendomsmegling. Endringene omhandlet krav til praktisk erfaring for personlig eiendomsmeglingsbevilgning. Endringene trådte i kraft 1. januar 2016.
5.1.6 Regnskap, revisjon og bokføring
Finanstilsynet vedtok 30. juni 2015 endring til forskrift om autorisasjon av regnskapsførere m.v. Endringen gjaldt innholdet i krav til egnethetsprøve for søkere med yrkeskvalifikasjoner fra andre EØS- stater (direktiv 2005/36/EF). Det faglige innholdet i egnethetsprøven vil etter endringen være i samsvar med profileringskravet i utdanningskravet for autoriserte regnskapsførere (Anbefalt plan for bachelor i økonomi og administrasjon – profilering regnskapsfører).
Finansdepartementet fastsatte 21. august 2015 endringer i forskrift 17. desember 2004 nr. 1852 om gjennomføring av EØS-regler om vedtatte internasjonale regnskapsstandarder. Formålet med forskriftsendringene var innlemmelse i norsk rett av EØS-regler svarende til tre EU-kommisjonsforordninger om endringer i internasjonale regnskapsstandarder (henholdsvis 2014/1361, 2015/28 og 2015/29).
Endringer i regnskapsloven om rapportering om samfunnsansvar trådte i kraft 1. juni 2013. I påvente av forskriftsregler som regulerer rapportering av samfunnsansvar etter internasjonale standarder, fastsatte Finansdepartementet overgangsregler. Finansdepartementet fastsatte 9. desember 2015 endringsforskrift som viderefører overgangsreglene for regnskapsårene 2016 og 2017. Overgangsreglene åpner for at rapportering etter Global Compact og det Globale rapporteringsinitiativet (GRI) kan erstatte redegjørelsen om samfunnsansvar som kreves etter regnskapsloven § 3-3c første ledd.
5.1.7 Annet
Finansdepartementet fastsetter i juni og desember hvert år forsinkelsesrentesatsen for det kommende halvåret, jf. lov 17. desember 1976 nr. 100 om renter ved forsinket betaling m.m. (forsinkelsesrenteloven) § 3. Satsen skal være lik styringsrenten til Norges Bank, med et tillegg på minst 8 prosentpoeng. 22. juni 2014 ble forsinkelsesrentesatsen for annet halvår 2015 fastsatt til 9,00 pst. p.a., jf. forskrift 22. juni 2015 nr. 729 om renter ved forsinket betaling. Finansdepartementet fastsatte samtidig en standardkompensasjon for inndrivelseskostnader i norske kroner, jf. forsinkelsesrenteloven § 3 a, til kr 330. For første halvår 2016 ble forsinkelsesrentesatsen fastsatt til 8,75 pst. p.a., jf. forskrift 17. desember 2015 nr. 1694. Standardkompensasjonen for inndrivelseskostnader i norske kroner i første halvår 2016 ble i samme forskrift fastsatt til kr. 370.
Finansdepartementet fastsatte 16. juni 2015 forskrift som åpner for at alle sentrale motparter frem til 15. desember 2015 skal kunne anses for «kvalifiserte» i henhold til kapitalkravsforskriftens bestemmelser. Overgangsordningen svarer til reglene som ble vedtatt av EU-kommisjonen i forordning (EU) nr. 2015/880. Overgangsordningen ble videreført ved forskriftsendring 14. desember 2015, til og med 15. juni 2016. Dette svarer til reglene som ble vedtatt av EU-kommisjonen 11. desember 2015 i forordning (EU) nr. 2015/2326.
5.2 Fastsatte forskrifter
Totalt fastsatte Finansdepartementet og Finanstilsynet 40 forskrifter på finansmarkedsområdet i 2015:
Forskrift 17. april 2015 nr. 384 om endring i forskrift til verdipapirhandelloven (verdipapirforskriften)
Forskrift 9. juni 2015 nr. 618 om endring i forskrift om eiendomsmegling
Forskrift 15. juni 2015 nr. 634 om krav til nye utlån med pant i bolig
Forskrift 16. juni 2015 nr. 661 om endring i forskrift 14. desember 2006 nr. 56 om kapitalkrav for forretningsbanker, sparebanker, finansieringsforetak, holdingselskaper i finanskonsern, verdipapirforetak og forvaltningsselskaper for verdipapirfond mv.
Forskrift 18. juni 2015 nr. 691 om endring i forskrift om nivå på motsyklisk kapitalbuffer
Forskrift 19. juni 2015 nr. 712 om endring i forskrift om kredittforetak som utsteder obligasjoner med fortrinnsrett i en sikkerhetsmasse bestående av offentlige lån, utlån med pant i bolig eller annen fast eiendom
Forskrift 22. juni 2015 nr. 729 om renter ved forsinket betaling og kompensasjon for inndrivelseskostnader (annet halvår 2015)
Forskrift 30. juni 2015 nr. 822 om endring i forskrift om autorisasjon for regnskapsførere mv.
Forskrift 21. august 2015 nr. 975 om endringer i forskrift 17. desember 2004 nr. 1852 om gjennomføring av EØS-regler om vedtatte internasjonale regnskapsstandarder
Forskrift 25. august 2015 nr. 999 til finansforetaksloven om gjennomføring av Solvens II-direktivet (Solvens II-forskriften)
Forskrift 1. september 2015 nr. 1016 om endring i forskrift til lov om forvaltning av alternative investeringsfond
Forskrift 1. september 2015 nr. 1017 om endring i forskrift til verdipapirhandelloven
Forskrift 1. september 2015 nr. 1018 om endring i forskrift til verdipapirfondloven
Forskrift 3. september 2015 nr. 1022 om endring i forskrift til verdipapirfondloven
Forskrift 30. september 2015 nr. 1137 om endring i forskrift om forsikringsselskapers opplysningsplikt for avtaler om annen forsikring enn livsforsikring
Forskrift 2. oktober 2015 nr. 1144 om endringer i forskrift om forholdet til andre kredittinstitusjoner og bedrifter for medlemmer av Norges Banks hovedstyre (forskrift 7. august 2000 nr. 809)
Forskrift 9. oktober 2015 nr. 1175 om endring i forskrift til lov av 24. november 2000 nr. 81 om innskuddspensjon i arbeidsforhold (innskuddspensjonsloven)
Forskrift 9. oktober 2015 nr. 1177 om endring i forskrift til tjenestepensjonsloven
Forskrift 30. oktober 2015 nr. 1247 om endring i forskrift om Arbeids- og velferdsetatens kompetanse til å fastsette pensjonsgivende inntekt og trygdeavgift
Forskrift 25. november 2015 nr. 1357 om endring i forskrift om kapitalkrav og nasjonal tilpasning av CRR/CRD IV (CRR/CRD IV-forskriften)
Forskrift 25. november 2015 nr. 1358 om endring i forskrift om forsvarlig likviditetsstyring
Forskrift 1. desember 2015 nr. 1375 om godkjennelse av vedtektsendringer i finansforetak og finansstiftelser
Forskrift 1. desember 2015 nr. 1376 om godkjennelse av vedtektsendringer i finansforetak og finansstiftelser
Forskrift 4. desember 2015 nr. 1410 til lov om fastsettelse av referanserenter (referanserenteforskriften)
Forskrift 9. desember 2015 nr. 1432 om endring i forskrift 3. juni 2013 nr. 568 om overgangsregler til lov 19. april 2013 nr. 15 om endringer i regnskapsloven og enkelte andre lover
Forskrift 11. desember 2015 nr. 1464 om endring i forskrift om kapitalkrav og nasjonal tilpasning av CRR/CRD IV (CRR/CRD IV-forskriften)
Forskrift 11. desember 2015 nr. 1466 om endring i forskrift om eiendomsmegling
Forskrift 15. desember 2015 nr. 1640 om endring i forskrift til tjenestepensjonsloven
Forskrift 17. desember 2015 nr. 1694 om renter ved forsinket betaling og kompensasjon for inndrivelseskostnader (første halvår 2016)
Forskrift 18. desember 2015 nr. 1760 om endring i forskrift 14. desember 2006 nr. 56 om kapitalkrav for forretningsbanker, sparebanker, finansieringsforetak, holdingselskaper i finanskonsern, verdipapirforetak og forvaltningsselskaper for verdipapirfond mv.
Forskrift 18. desember 2015 nr. 1762 om endring i forskrift om kapitalkrav og nasjonal tilpasning av CRR/CRD IV (CRR/CRD IV-forskriften)
Forskrift 18. desember 2015 nr. 1763 om endring i forskrift om gjennomføring av Solvens II-direktivet (Solvens II-forskriften)
Forskrift 18. desember 2015 nr. 1764 om konsolidering mv. i tverrsektorielle grupper
Forskrift 18. desember 2015 nr. 1765 om kapitalkrav for holdingforetak i finanskonsern som hovedsakelig består av forsikringsforetak
Forskrift 18. desember 2015 nr. 1775 om årsregnskap for skadeforsikringsselskaper
Forskrift 18.desember 2015 nr. 1776 om utlikning av utgifter ved tilsyn
Forskrift 18. desember 2015 nr. 1780 om oppheving av forskrift om anvendelse av soliditetsregler på konsolidert basis mv.
Forskrift 21. desember 2015 nr. 1807 om utfyllende regler til Solvens II-forskriften. Fastsatt av Finanstilsynet med hjemmel i forskrift 25. august 2015 nr. 999 til finansforetaksloven om gjennomføring av Solvens II-direktivet (Solvens II-forskriften)
Forskrift 18. desember 2015 nr. 1824 om årsregnskap for livsforsikringsselskaper
Forskrift 21. desember 2015 nr. 1794 om overgangsregler mv. til lov 10. april 2015 nr. 17 om finansforetak og finanskonsern (finansforetaksloven)
Delegering 21. desember 2015 nr. 1803 av departementets myndighet etter finansforetaksloven til Finanstilsynet
5.3 Konsesjoner i forvaltningssaker
Finansdepartementet har i 2015 fattet to vedtak vedrørende organiseringen av DNB-konsernet. 26. februar 2015 fikk DNB i medhold av finansieringsvirksomhetsloven § 2a-7 annet og fjerde ledd tillatelse til å etablere datterselskapet DNB Invest Sweden AB i Sverige. Videre fikk DNB 27. november 2015 tillatelse til å overdra kundesenterfunksjoner fra DNB Liv til DNB Bank i medhold av forsikringsvirksomhetsloven § 3-6 første ledd og finansieringsvirksomhetsloven § 2a-3.
Autobank AS fikk tillatelse til å drive virksomhet som forretningsbank i april 2015. Autobank skal være en nisjebank med virksomhet knyttet til bilfinansiering.
I medhold av lov 10. juni 2005 nr. 44 om forsikringsselskaper, pensjonsforetak og deres virksomhet (forsikringsvirksomhetsloven) § 2-1, jf. kgl.res. 30. juni 2006 nr. 777, fikk Garantiforsikring AS 8. september 2015 tillatelse til å drive kredittforsikringsvirksomhet. Tillatelsen er begrenset til å gjelde tegning av garantiforsikring overfor selskaper i Flying Elephant-konsernet.
I mai 2015 ble det gitt tillatelse til at den svenske bankfilialen Skandiabanken NUF kunne etableres som norsk forretningsbank med navnet Skandiabanken ASA. Ved etableringstidspunktet var banken et heleid datterselskap av Livförsäkringsbolaget Skandia, ömsesidigt bolag («Skandia Liv»). Skandiabanken ASA ble børsnotert 2. november 2015. Bankens bruk av foretaksnavnet «Skandiabanken ASA» er begrenset til tre år etter børsnoteringen. Samtidig ble det gitt tillatelse til etablering av kredittforetaket Skandiabanken Boligkreditt AS. Kredittforetaket skal være 100 prosent eid av Skandiabanken ASA.
I juni 2015 fikk Monobank ASA tillatelse som forretningsbank. Forretningskonseptet er å være en nisjebank med virksomhet knyttet til forbruksfinansiering.
7. juli 2015 ga Finansdepartementet Schibsted ePayment AS tillatelse til å drive virksomhet som e-pengeforetak. Tillatelsen ble gitt på vilkår.
Pensjon Pluss AS fikk i juli 2015 tillatelse til å drive virksomhet som innskuddspensjonsforetak.
Ebanken fikk tillatelse som forretningsbank i august 2015. Ebanken skal være en nisjebank som tilbyr spare- og låneprodukter med hovedvekt på forbrukslån rettet mot privatmarkedet.
I august 2015 fikk Watercircles Forsikring AS tillatelse til å etablere virksomhet som skadeforsikringsselskap.
I september 2015 fikk Skandiabanken ASA tillatelse til å yte investeringstjenester som omtalt i vphl. § 2-1 (1) nr. 1, 2 og 5, samt tilleggstjenester som omtalt i vphl. § 2-1 (2) nr. 1.
I oktober 2015 ble det gitt tillatelse til at Trøndertrygd Gjensidig Sjøforsikringsforening slår seg sammen med Bud og Hustad Forsikring Gjensidig, hvor Bud og Hustad Forsikring Gjensidig er overtakende selskap.
I oktober 2015 fikk Trac Services AS tillatelse til å yte investeringstjenester som omtalt i vphl. § 2-1 (1) nr. 1 og 2, samt tilleggstjenester som omtalt i vphl. § 2-1 (2) nr. 1 og 4.
I november 2015 fikk Fronteer Solutions AS tillatelse til å yte investeringstjenester som omtalt i vphl. § 2-1 (1) nr. 4.
BKK Pensjonskasse fikk i november 2015 tillatelse til å utvide sin virksomhet slik at selskapet kan tilby livsforsikring med investeringsvalg.
I 2015 fikk fem pensjonskasser tillatelse til å utvide virksomheten til å omfatte fripoliser. Fire av disse fikk også tillatelse til å utvide virksomheten til å omfatte fortsettelsesforsikring.
I tillegg viser Finansdepartementet til at tre verdipapirforetak fikk utvidet sine tillatelser til å omfatte flere omsøkte investeringstjenester i 2015.