1 Innledning
1.1 Utvalgets oppnevning og sammensetning
Utvalget ble opprettet av Barne- og familiedepartementet i juni 1993 med sikte på å foreta en gjennomgang av lov om kontroll med markedsføring og avtalevilkår av 16 juni 1972 nr 47 (markedsføringsloven – mfl).
Utvalget fikk følgende sammensetning:
Høyesterettsdommer Karenanne Gussgard, leder.
Forbrukerombud Kjersti Graver.
Underdirektør Torfinn Bjarkøy, Forbrukerombudet.
Kontorsjef Eric Roe, Forbrukerrådet.
Likestillingsombud Ingse Stabel.
Rådgiver Cecilie Haneborg, Barne- og familiedepartementet.
Konsulent Eva Tverberg, Barne- og familiedepartementet.
Advokat Jan Hesselroth, A.S. Denofa Lilleborg Fabrikker.
Advokat Stein Grahm, Handels- og servicenæringens hovedorganisasjon.
A.D. Knut Georg Andresen, Reklamebyråforeningen.
Direktør Per Øivind Andresen, Norske Annonsørers Forbund.
Likestillingsombud (nå lagdommer) Ingse Stabel ble 1 desember 1993 på grunn av sin arbeidssituasjon fritatt fra utvalgsarbeidet, med unntak for behandlingen av markedsføringslovens § 1 annet ledd.
Konsulent Eva Tverberg gikk ut av utvalget i februar 1994, og konsulent Gro Ekrem Berg, Barne- og familiedepartementet kom inn i stedet. Knut Georg Andresen ønsket å fratre, og direktør Øyvind Ursin Kavåg, Næringslivets Servicekontor for Markedsrett, trådte inn fra januar 1994.
Kontorsjef Arve Blomberg Nilsen, Forbrukerombudet, har i noen utstrekning deltatt i behandlingen av markedsføringslovens §§ 4 og 5.
Stud jur Anders B. Gundersen har fungert som utvalgets sekretær.
1.1.1 Mandatet
I mandatet skriver departementet bl a:
« Behovet for lovrevisjon
Markedsføringsloven har virket i mer enn 20 år. Det har i denne perioden skjedd en betydelig utvikling i markedsføringsformer og -metoder. Også holdningen i samfunnet endres over tid.
Loven har vært endret flere ganger, men uten at det har vært foretatt noen helhetlig og samlet vurdering av bestemmelsene. Det er derfor behov for å foreta en slik generell gjennomgang nå. I denne sammenheng vil det også være naturlig å foreta en lovteknisk gjennomgang. Parallelt med den gjennomgang som det her legges opp til, arbeides det med spørsmålet om å innføre en form for tvangsgebyr ved overtredelse av vedtak truffet av Forbrukerombudet eller Markedsrådet.
Det vil også, av en særskilt arbeidsgruppe, bli foretatt en vurdering av EFs direktiv om urimelige avtalevilkår og forholdet til markedsføringsloven § 9a. Direktivet vil imidlertid også omfatte andre lovområder, og det er derfor naturlig å holde dette utenfor gjennomgangen her.»
Deretter går departementet over til å angi hva utvalget særlig bør se på. Dette gjelder markedsføringslovens (mfl) §§ 4 og 5, spørsmål om miljøhensyn og miljøargumenter i markedsføringen, markedsføringslovens § 1 annet ledd om kjønnsdiskriminerende reklame, uetisk markedsføring og markedsføringslovens territoriale grenser. I tillegg er nevnt et par mulige emner som ikke er blitt aktuelle.
Departementets nærmere utforming av mandatet i relasjon til de temaene utvalget særlig er bedt om å se på, er gjengitt i forbindelse med utvalgets behandling av disse.
1.1.2 Kort om utvalgets arbeid
Utvalget har gjennomgått markedsføringsloven (heretter omtalt som markedsføringsloven eller mfl) i henhold til mandatet på en rekke møter. Utvalget går ikke inn for noen gjennomgripende forandringer, men fremmer noen endringsforslag. Enkelte bestemmelser i loven bør etter utvalgets mening klargjøres og utfylles, hovedsaklig på bakgrunn av den praksis som Markedsrådet og Forbrukerombudet har fulgt ved håndhevelsen av loven.
Utvalget vil nedenfor først behandle de emner departementet har angitt som av spesiell interesse. Dernest vil utvalget komme med noen endringsforslag til enkelte lovbestemmelser.