NOU 1997: 20

Omsorg og kunnskap!— Norsk kreftplan

Til innholdsfortegnelse

2 Sammendrag

2.1 Om kreft

Kreft er en sykdom som starter på molekylært og cellulært nivå, men som kan utvikle seg til å skade et organ, et organsystem og en hel organisme. I motsetning til cellene i godartede svulster har kreftcellene evne til å vokse inn i andre organstrukturer og spre seg via blod eller lymfe til andre organer. De biologiske mekanismene som forvandler en normal celle til en kreftcelle er delvis kartlagt. Utviklingen består ofte av mange trinn. Det er sjelden man finner en sikker og enkel forklaring på hvorfor denne prosessen settes i gang.

Kreft kan ramme alle aldre og alle organer. Noen sykdommer har et hissig forløp med rask vekst, mens andre kan vokse meget langsomt og ligge i ro i flere år. Kreftsykdommene representerer et biologisk mangfold, men de lar seg likevel karakterisere og klassifisere.

Årsakene til kreft kan sammenfattes i tre hovedgrupper:

  • De endogene ( indre) faktorene: Individets arv, anatomiske og fysiologiske karakteristika.

  • Atferdsfaktorene: Faktorer som individet kan kontrollere, som tobakk, ernæring, alkohol o.l. Atferden vår er påvirket av sosiale og kulturelle faktorer.

  • De eksogene (ytre) faktorer: Miljø og sosioøkonomiske forhold – som igjen er en funksjon av det samfunnet individet bor og arbeider i.

Pasientens sykdomsopplevelse er en individuell erfaring. Den samsvarer ikke alltid med helsevesenets objektive beskrivelser og vurderinger av prøvesvarene. Pasientens symptomer er ofte det mest følsomme instrumentet for å komme fram til en riktig diagnose, og ved lindrende behandling er det først og fremst pasientens symptomer som styrer behandlingen. Kreft er en somatisk eller fysisk sykdom, men den rammer hele mennesket. Helsevesenet må derfor se til at også de indirekte konsekvensene av sykdommen blir ivaretatt, f.eks. sosialt, familiært, økonomisk, psykisk, etc.

Kreftdiagnosen stilles ved en mikroskopisk undersøkelse. Det kan være en tidkrevende og noen ganger meget vanskelig prosess. Skillet mellom ondartet og godartet er ikke alltid like skarpt. Det er utviklet internasjonale klassifikasjonssystemer som beskriver krefttype, sykdomsutbredelse, etc. Dette er grunnlaget for all diagnostikk, behandling og fastsettelse av prognose (utsiktene).

Kreftbehandling har en målsetting (intensjon), dvs. man må ta stilling til hva man kan oppnå gjennom behandlingstiltak. Man vil selvsagt primært ønske å tilby pasienten en behandling som kan helbrede sykdommen. Noen ganger kan f.eks. 8 av 10 bli helbredet, andre ganger bare 2 av 10. Målsettingen vil likevel være å helbrede pasienten selv om man bare lykkes i 20 % av tilfellene. Andre ganger er det ingen realistisk mulighet til å helbrede pasienten. Man rår ikke over effektive nok behandlingsmetoder. Målet vil da være palliasjon (lindrende behandling). Palliasjon inndeles i livsforlengende, symptomlindrende og symptom­fore­byggende behandling. Noen ganger kan det lykkes å normalisere alle prøver og gjøre pasienten symptomfri. Dette kaller vi remisjon. Det betyr ikke nødvendigvis at pasienten er helbredet. Noen ganger kommer sykdommen tilbake. Det kalles residiv.

En felles begrepsforståelse er et nødvendig utgangspunkt for samarbeid mellom helsepersonell og de administrative og politiske organene som fatter beslutningene. Beskrivelse av effektmål og behandlingsresultater bygger på internasjonalt standardiserte begreper. Pasienten bør ha krav på å vite hva han eller hun kan oppnå gjennom behandlingen. Det er pasienten som må ta belastningen med bivirkninger, ubehag og risiko av en behandling. Ny behandling må sammenliknes med standardbehandling (= den etablerte behandlingen som anses som det optimale på det aktuelle tidspunkt). Standardbehandlingen bør ikke forkastes før man vet at den nye er bedre. Kunnskapen om effekt bygger på systematiske registreringer av pasienter med tilsvarende sykdomsbilde som har gjennomgått den samme behandlingen. Gjennom systematisk registrering kan man ta rede på sannsynligheten for å nå målsettingen med behandlingen (hvor ofte man lykkes).

Dokumentasjonsgrunnlaget for de tiltak som benyttes kan variere. Noen sykdomsgrupper er meget godt kartlagt mht. effekt av de ulike behandlingstiltak. For andre tilstander har man mer sparsomme data som kan legges til grunn for valg av behandling. Den enkelte pasients sykdomsforløp kan som nevnt variere, og for spesielle tilfeller kan det være vanskelig å finne passende grupper å sammenlikne med. Begrepet kunnskapsbasert medisin er en syntese av tilgjengelig viten gjennom lærebøker og vitenskapelige publikasjoner og egen erfaring og egne ferdigheter. Selv om den medisinske vitenskap bygger sin kunnskapsproduksjon (forskning) på grupper av pasienter, vil likevel behandlingen bli tilpasset til det enkelte individ. Det er flere ganger vist at man oppnår de beste resultater ved å følge standardoppskriften, og derfor vil den protokollerte behandlingen bli foretrukket.

Dokumentasjonsunderlaget er ikke alltid like godt i skolemedisinen, og avvik fra kunnskapsbasert medisin forekommer også. Vi vil derfor ikke sette et skarpt skille mellom skolemedisin og alternativ medisin. Det er imidlertid en definitiv forskjell i tyngdepunktet mellom de to ideologier for hvordan erfaringsgrunnlaget bygges opp og virksomheten praktiseres.

2.2 Kreft som nasjonalt problem

I 1993 fikk totalt 19 170 personer kreft i Norge, 9 960 menn og 9 210 kvinner. Brystkreft er den hyppigste kreftform hos kvinner og utgjør 10,7 % av all kreft og 22 % av all kreft hos kvinner. Kreft i prostata (blærehalskjertelen) er den hyppigste kreftform hos menn og utgjør 11,8 % av all kreft og 23 % av all kreft hos menn. Kreft i fordøyelsesorganene utgjør 25 % av alle krefttilfellene. Tidligere var lungekreft mer enn fire ganger så hyppig hos menn som hos kvinner. Forskjellene jevnes nå ut ved at forekomsten av lungekreft hos kvinner øker, mens den reduseres hos menn. Lungekreftforekomsten hos menn er i dag dobbelt så stor som hos kvinner.

Rundt 40 % av landets 4,3 mill. innbyggere vil i løpet av sin levetid utvikle kreft. Sjansen for å utvikle kreft tiltar med økende alder. Hele 92 % av krefttilfellene oppstår etter 50-årsalderen. Kreft hos barn (under 15 år) er heldigvis en sjelden tilstand (ca. 130 nye tilfeller pr. år) og utgjør 0,7 % av all kreft. Det er viktig med kunnskap om forekomsten av de ulike krefttypene. Media konsentrerer ofte oppmerksomheten om sykdomsgrupper som omfatter et beskjedent antall krefttilfeller og glemmer de store kreftgruppene.

Det er geografiske forskjeller mht. kreftrisiko, og risikoen er høyest i befolkningsrike områder. Imidlertid ser forekomsten av kreft annerledes ut når vi betrakter de enkelte kreftformene: For eksempel er føflekkreft og annen hudkreft som er knyttet til sol, hyppigere sør i landet enn i de nordlige landsdeler. Et stort antall personer lever med en tidligere kreftdiagnose, og ved utgangen av 1993 dreide det seg om ca. 117 000 personer. I denne gruppen finner vi både personer som er helbredet og de som fortsatt er syke. Det er særlig de 49 000 kreftpasientene som har fått sin diagnose 0–5 år tidligere, som representerer behandlingsutfordringene av de 117 000. Når det gjelder gruppen kreftpasienter 5 år etter diagnose, finner vi her pasienter som til tross for at de er kvitt sykdommen har andre kroniske plager. Ved utgangen av 1993 levde 1938 personer med en kreftdiagnose stillet før de var fylt 15 år.

Antall krefttilfeller er avhengig av befolkningens størrelse, alderssammensetning samt risiko for å få kreft. Vi regner med at rundt 45 % av økningen skyldes befolkningens alderssammensetning og de resterende 55 % økt risiko for å få kreft.

Da kreft særlig rammer eldre, vil antallet krefttilfeller øke med antallet eldre i samfunnet. Fra 1985 og til 2010 er det beregnet en økning på 5494 nye krefttilfeller. I samme periode beregnes antall kreftdødsfall per år å øke med til sammen 2683.

Fra 1993 til 2010 vil vi oppleve en økning på 18,7 % nye krefttilfeller, samtidig som antall kreftdødsfall stiger med 13,6 %. Antallet som lever med en tidligere kreftdiagnose vil også øke betydelig.

2.3 Samfunnsmessige konsekvenser av kreft

Hvert år dør rundt 10 000 mennesker av kreft, og av disse dør 6 000 allerede innen ett år etter at diagnosen er fastlagt. De resterende 4 000 mennesker som årlig dør av kreft, har vært igjennom ulike faser, fra enkle kliniske undersøkelser til omfattende diagnostiske utredninger for å påvise tilbakefall av sykdommen med tanke på å gi livsforlengende behandling eller terminal pleie.

For både pasienter med lokalisert og regional utbredelse av kreftsykdommen er det grunn til å glede seg over bedret overlevelse fra 1950-tallet og inn i nittiårene. Hvis sykdommen imidlertid først blir oppdaget når det er generell spredning, er leveutsiktene dårlige. Dette betyr igjen at omfattende behandling med tanke på å helbrede pasienter med avansert sykdom på diagnosetidspunktet, ikke er effektiv når vi forholder oss til befolkningsgrupper. Derimot kan disse pasientene gis lindrende og i visse tilfeller livsforlengende behandling. For de hyppigste kreftformene, brystkreft og prostatakreft, er det en gledelig bedring av overlevelsen unntatt ved spredning av sykdommen, hvor leveutsiktene fort­satt er dårlige. Det samme mønsteret avtegner seg også når det gjelder kreft i tykktarm og endetarm.

Resultatene mht. helbredelse av lungekreft er fort­satt dårlige, med 5-års overlevelse under 10 % for alle stadier samlet.

Som allerede omtalt vil det totale antallet krefttilfeller øke fram mot år 2010, men hos menn regner vi med at antallet dødsfall som skyldes kreft i magesekken reduseres med rundt 75. Hos kvinner vil antallet dødsfall som skyldes livmorhalskreft reduseres med 50 dødsfall til år 2010. Imidlertid vil spesielt antall dødsfall som skyldes lungekreft øke. I år 2010 utgjør dette en økning på 130 nye dødsfall per år hos menn og 300 hos kvinner, dvs. en økning på 13 % hos menn og 79 % hos kvinner.

Hvis vi antar at omkring to tredeler av lungekrefttilfellene kan tilskrives røyking, ville vi få rundt 1 300 færre dødsfall per år av lungekreft hvis tobakken var fjernet.

Kreft er den nest hyppigste dødsårsak og var årsak til 22,4 % av alle dødsfall i landet, og blant personer under 70 år utgjør dødelighet av kreft totalt 32,5 % av alle dødsfall. Hos kvinner i denne aldersgruppen er andelen døde av kreft hele 43 %.

I et globalt perspektiv avviker ikke dødeligheten av kreft i Norge fra det som er gjennomsnitt i Europa. Den økonomiske sikringen gjennom ytelser fra folketrygden er et bærende element i vårt helsevesen. Den som rammes av en kreftsykdom fanges opp av et økonomisk sikkerhetsnett. For kreftpasienter som helbredes eller kommer i remisjon (får kontroll over symptomene), vil det primære mål være friskmelding. I dag har vi liten samlet oversikt over hvordan ferdigbehandlede kreftpasienter rehabiliteres og kommer tilbake i jobb. Informasjon kan bli tilgjengelig gjennom en kopling mellom Rikstrygdeverkets og Kreftregisterets databaser.

Folketrygdens ytelser ved sykdom omfatter kompensasjon for inntektstap og dekning av ekstrabehov på grunn av sykdom eller uførhet. Sykepenger, attføringspenger, uførepensjon, hjelpe- og grunnstønad til kreftpasientene utgjør til sammen kr 838 mill. pr. år (1995). Dette utgjør 2,4 % av samlet utbetaling for disse stønadene. Den individuelle refusjonen er gjennomsnittlig lavere til kvinner enn til menn. 4868 var uføretrygdet p.g.a. kreft i 1995. Ca. 900 kreftpasienter blir uføretrygdet hvert år. Selv om vi har et trygdesystem og en velferdsstat som i prinsippet skal sikre oss i alle situasjoner, kommer noen i økonomiske problemer under sykdom, og det vil som regel ramme hele familien. Især synes småbarnsfamilier å være sårbare. Ikke alle mestrer den nye livssituasjonen. Problemene kan melde seg i en belastende sykdomsfase (f.eks. under en intensiv fase av behandlingen). Pasientene mangler informasjon om rettigheter og velferdsordninger. Sykehusene har nedprioritert sosionomtjenesten, og kvalifisert hjelp er derfor ikke alltid tilgjengelig. Saksbehandlingstiden ved trygdekontorene er ofte lang, og pasientene når ikke alltid fram ved sosialkontorene. Alvorlig sykdom er ikke noe godt utgangspunkt for å lete seg fram i regelverket på egen hånd. Man trenger mer kunnskap om kreftpasientenes levekår.

Kreftpasienter utgjør 1–2 % av primærlegenes pasientkontakter. En større gruppe pasienter kommer til lege fordi de frykter sykdommen eller de har symptomer som må undersøkes nærmere. Denne gruppen er vanskelig å avgrense. Noen har anslått at de utgjør ca. 13 % av pasientkontaktene. Basert på en gjennomgang av legeregningskort (Rikstrygdeverket) er våre anslag at 5,5 % av kostnadene i primærhelsetjenesten er kreftrelaterte. Antall kreftpasienter som benytter de kommunale pleie- og omsorgstjenestene (hjemmesykepleie og sykehjem) varierer betydelig fra kommune til kommune. Våre anslag og analyser viser et gjennomsnitt på 4 %.

I 1995 var det ca. 640 000 innleggelser i norske sykehus. Knapt 80 000 (12,2 %) hadde kreft som hoveddiagnose, ca. 13 000 (2,1 %) hadde kreft som bidiagnose. Pasienter med kreft som hoved- og bi­diagnose forbrukte 830 000 liggedager (19,4 %) av i alt 4 300 000 liggedager i somatiske sykehus. Svulster i mage-tarm-regionen utgjorde den største gruppen.

Basert på DRG-beregninger utgjorde kostnader til behandling av kreft som hoveddiagnose kr 2,4 milliarder for inneliggende pasienter i somatiske sykehus. Dersom man også inkluderer kreft som bidiagnose, er kostnadene estimert til kr 2,7 milliarder.

De offentlige kostnadene (refusjon fra Rikstrygdeverket, fylkeskommune og diverse rammetilskudd) til private og offentlige laboratorie- og røntgentjenester er meget vanskelig å få oversikt over pga. liten detaljeringsgrad i tilgjengelige statistikker og store regionale forskjeller. Det er også vanskelig å gi forklaring på hvorfor utgiftene øker. (Utgiftene til offentlige laboratorier økte med ca. 25 % fra 1994 til 1995 og ca. 14 % for private røntgenavdelinger). Samlet direkte offentlige kostnader som kan knyttes til kreft for helsetjenester utenom sykehus inkludert sykehusenes poliklinikker er noe over 1 milliard. De samlede utgiftene til cellegifter i Norge var kr 67 mill. (1995). Dersom man inkluderer kostnader til tilberedning, kvalmebehandling, etc., utgjør kostnadene ca. kr 132 mill. De totale utgifter til medikamentell behandling til kreftpasientene ved sykehusene er beregnet til ca. kr 230 mill. (inkludert cellegiftbehandling). Refusjon på blå resept for kreftdiagnosene er ca. kr 55 mill. Til sammenlikning var apotekenes utsalgspris for ett preparat (paroxetinhydroklorid – Seroxat – lykkepillen) kr 283 mill. i 1996, med andre ord fire ganger mer enn alle cellegiftpreparater ved alle norske sykehus. I relasjon til annen medikamentell behandling er kostnadene ved cellegiftbehandling lave. Proporsjonene i ressursbruken er viktig. For noen av de mest sentrale cellegifttypene synes det å være små regionale forskjeller i bruken, mens det synes å være relativt store forskjeller i foreskrivningspraksis for smertestillende medikamenter. Den generelle kostnadsutviklingen har vært særlig stor for pleie og omsorg i kommunehelsesektoren. Den har økt med 300–400 % de siste 15 årene. Utgiftene til legemidler har økt med 150 %. Kostnadsutviklingen i helsetjenesten må også bedømmes ut fra innbyrdes proporsjoner i de ulike utgiftspostene. Det er betydelige geografiske forskjeller i forbruk av primærlegetjenester, spesialisthelsetjenester, bruk av blåresepter og private laboratorietjenester. Spesialistdekningen viser også stor geografisk variasjon. Et samlet kreftregnskap av direkte utgifter (lønn, forbruk, sykepenger, pensjoner) utgjør ca. kr 5,1 milliarder. Beløpene framgår av tabell 2.1. Estimater av indirekte kostnader (basert på en svensk undersøkelse) er ca. kr 4,2 milliarder. Samfunnets samlede kostnader knyttet til kreft beløper seg derfor til ca. 9,3 milliarder kroner (1995).

Tabell 2.1 Direkte kostnader som skyldes kreft. Beløp i millioner (stort sett 1995-kroner)

Sykehusbehandling (pkt. 5.6)2 700
Primærhelsetjenesten (pkt. 5.5)129
Medikamenter (pkt. 5.7)285
Sykehuspoliklinikker inkl. poliklinisk strålebeh., private laboratorier, etc. (pkt.5.5)687
Kommunehelsetjenesten (sykehjem, hjemmesykepleie, etc. (pkt. 5.5)392
Sykepenger (pkt. 5.2)318
Attføring og rehabilitering (pkt. 5.2)71
Uføretrygd (pkt. 5.2)363
Sosialutbetalinger (pkt. 5.3)204
Sum5 149

2.4 Struktur og prosess i kreftomsorgen

Helsevesenet er inndelt i fem geografisk definerte helseregioner og tre forvaltningsnivå (kommunehelsetjenesten, fylkeskommunale sykehus og regionsykehus). Sosial- og helsedepartementet har definert visse lands- og flerregionale funksjoner. Det innebærer at noen pasienter skal samles og ha sin behandling på et bestemt sykehus. Noen regionfunksjoner er også fastlagt, men oppgavefordelingen mellom institusjonene innen fylker og innen regionen er i stor grad overlatt til sykehusene selv å bestemme. Den regionale og fylkeskommunale planleggingen må legge til rette en oppgavefordeling mellom sykehusene som tar hensyn til kvalitetskravene til tjenesten. Kvaliteten på helsetjenestene blir derfor både et faglig og et organisatorisk anliggende.

Pasienten må forholde seg til mange, noen ganger svært mange aktører. Flere institusjoner i forskjellige forvaltningsnivå kan være involvert i diagnostikk og behandling. Oppgjørsordningene er forskjellige på de ulike forvaltningsnivåene. De legger sterke føringer for henvisningspraksis. Alle pasienter og særlig de som trenger lindrende behandling har behov for kontinuitet og et system som er i stand til ( har tid til) å fange opp pasientens mangeartede problemer. De effektiviserte systemene gjør ikke alltid det. Av 11 innleggelser i sentral- og lokalsykehus er en kreftpasient. Tilsvarende tall for regionsykehus er 1 av 7. Gjennomsnittlig liggetid er fra ca. 8 til 11 dager. Over 60 % av sykehusoppholdene er ved de opererende avdelingene, de aller fleste ved de generelle kirurgiske avdelingene (ca. 40 %). En analyse av hvor de ulike kreftoperasjoner blir gjennomført, viser at relativt store inngrep for kreft foregår ved de minste sykehusene. Antall opererte pasienter kan være bekymringsfullt lavt ved noen sykehus. Av hensyn til kvalitetskravene bør det gjennomføres en sterkere grad av samling på færre hender og i færre sykehus. Enkelte inngrep bør sentraliseres til bare ett sykehus i hver region. Til sammenlikning er kreftavdelingenes (de onkologiske avdelinger) andel knapt 15 % av sykehusoppholdene.

Kreftpasientene har ofte mange sykehusopphold. Om lag 40 % av de pasientene som er innlagt mer enn fem ganger i løpet av ett år er kreftpasienter. (Til sammenlikning er tilsvarende tall for sykdommer i sirkulasjonsorganene 14 %). Statistikkene viser at 1 av 9 kreftpasienter reinnlegges innen en måned etter foregående utskrivning.

Om lag 10 000 dør av kreft hvert år. 6000 dør i løpet av det første året etter at de fikk diagnosen kreft. På landsbasis dør ca. 13 % av kreftpasientene i hjemmet, og ca. 25 % i sykehjem. Tallene varierer sterkt fra kommune til kommune og synes å være avhengig av avstanden til sykehus. Antall kreftpasienter som dør i hjemmet eller i sykehjem (kommunehelsetjenesten) varierer fra under 30 % til over 70 %. Knapt 40 % av de pasientene som dør på sykehus blir innlagt mindre enn en uke før de dør. Om lag 16 % av pasientene ligger mer enn 30 dager i sykehus før de dør. De forbruker nesten 50 % av liggedagene til denne pasientgruppen. Også disse tallene viser store geografiske variasjoner. Ca. 92 000 liggedager ved sykehus (13 % av alle liggedager med kreft som hoveddiagnose) brukes av pasienter som har utskrivingsdiagnosen død. De store geografiske ulikheter tyder på at oppgavefordelingen mellom sykehus og primærhelsetjenesten for pasienter i terminal fase må struktureres bedre i mange kommuner.

Vi vet at ventetider er et stort problem for kreftpasientene, og helsevesenet må bruke store ressurser for å finne nødløsninger. Tross flere år med ventelisteregistreringer, er det ikke mulig å få data som kan gi et bilde av kreftpasientenes situasjon. Telefonrunder viser at man opererer med ventetider på lindrende behandling i størrelsesorden 2 måneder. Dersom ventetiden blir lengre, velger man heller å avslå søknader. Statens helsetilsyn har grepet inn i noen tilfeller der man (ved en tilfeldighet?) har oppdaget mer enn tre ukers ventetid på kreftoperasjon.

Antall helsepersonell øker jevnt. Det har særlig vært en sterk økning av hjelpepleiere, men også av leger og sykepleiere. Det er meget sparsomme data som beskriver funksjonen til de ulike grupper personell. Det er derfor nær umulig å danne seg et bilde av hvordan personellressursene brukes og blir utnyttet. Det er vanskelig å forstå hvordan man kan styre et personellkorps av disse dimensjonene uten at man har statistikk som knytter dem til oppgaver de skal løse.

Det er et økende krav til spesialkompetanse i alle ledd innen kreftomsorgen. Vi har spesielt påpekt behovet for flere patologer (patologer stiller kreftdiagnosen på basis av celle- eller vevsprøver). Rekrutteringen svikter samtidig som faget er inne i en rivende utvikling. Videreutdanning i onkologisk sykepleie har hatt en skjev geografisk fordeling. Distriktene nær utdanningsinstitusjonene blir best dekket (til nå Oslo og Tromsø). Det er etablert utdanningstilbud i Bergen og midlertidig i Levanger og Stavanger, men det anbefales økt kapasitet for å møte behovet gjennom en utbygging som sikrer en bredere geografisk fordeling av sykepleiere med en relevant praksis eller videreutdanning.

Terapiradiografer er en liten personellgruppe, men de har en viktig funksjon ved den praktiske gjennomføringen av strålebehandlingen. Utdanningskullene er små, og en streng praktisering av tilsettingsreglementet (ledige hjemler) kan føre til at man mister kompetent personell. Lange perioder med underbemanning har ført til mangelfull utnytting av behandlingskapasiteten og periodevis stengning av strålebehandlingsmaskiner.

Den geografiske fordelingen av legespesialister kan variere til dels betydelig fra region til region. Rekrutteringen til en lang rekke spesialiteter er som påpekt i flere utredninger, meget bekymringsfull (se St meld nr 24 (1996-97)). Det er meget få som blir ferdig med sin spesialisering før de er 40 år. Følgelig blir antall yrkesaktive år som spesialist begrenset.

Det offentlige står bak hovedtyngden av tjenester innen velferd, men vil aldri kunne bli altomfattende. På den annen side har hver og en av oss en privat sfære hvor vi selv må ta ansvar for egen velferd og eget liv. Imidlertid er det et sprik mellom de offentlige velferdstilbud og de som det enkelte menneske selv må ta ansvar for, og innenfor et slikt tomt rom er det plass for ideelle organisasjoner. Av frivillige organisasjoner er det Den Norske Kreftforening (DNK) som har hatt størst betydning innen kreftomsorgen. DNK mottar ikke offentlig støtte. Arbeidet er basert utelukkende på økonomisk støtte fra befolkningen. Forskning er det området foreningen satser mest på, men DNK yter også støtte til pasientrettet virksomhet, bl.a. ved drift av omsorgssentre i landet.

Det alternative helsemarked

Knapt halvparten av kreftpasientene vil i løpet av sykdomsperioden prøve en eller annen form for alternativ medisin. I 1985 ble antall konsultasjoner anslått til 1,1 millioner, med et økonomisk omfang på ca. 1 milliard kroner. De fleste metoder som lanseres og benyttes som alternativ behandling er av typen komplementærbehandling, dvs. at behandlingen gis som tillegg (supplement) til pågående kreftbehandling eller etter at en slik behandling er avsluttet. Dette er et viktig spørsmål for mange. Det er påfallende regionale forskjeller i valg av metoder. Åndelige metoder (healing, helbredelse ved bønn, o.l.) dominerer i nord og vest, mens injeksjoner, homøopati, etc. dominerer i de øvrige landsdeler.

Pasientens subjektive opplevelse og fornemmelse av hvordan behandlingen virker stemmer ikke alltid overens med helsevesenets objektive bilde av sykdomsprosessen. Begge deler er viktige for pasienten. Kommunikasjon mellom pasient og behandler for å gi pasienten de beste mulighetene for å mestre sin tilværelse må være et overordnet mål.

Alternativ medisin er ikke et entydig begrep. Det er heller ikke riktig å skille den tradisjonelle skolemedisinen fra alternativ medisin. I praksis finnes det en stor gråsone. Den grunnleggende uenigheten mellom den vitenskapelig baserte medisin og alternativ medisin dreier seg om hvilke krav en skal sette til dokumentasjon for effekt. Den kunnskapsbaserte medisin baserer sin virksomhet på systematisk registrering av effekt på pasientgrupper som på forhånd er definert, dvs. at gruppene har en rekke felles karakteristika. En behandling skal ha en tallfestet sannsynlighet for virkning. Erfaringsgrunnlaget skal i utgangspunktet ikke knyttes til enkelttilfeller. Det være mulig å definere et allmenngyldig krav: I pasientbehandling må vi kunne definere og presisere hva man vil oppnå med tiltakene. Det bør da også være et rimelig krav å vite i hvilken grad behandlingen kan innfri dette. Vårt ansvar som behandlere er enormt uansett hvilken leir vi tilhører, og det må være behandler som er ansvarlig for å bringe den nødvendige dokumentasjon til veie. Pasientenes bruk av alternativ behandling er et faktum som helsevesenet må forholde seg til. Helsevesenet må finne et eksi­stensfellesskap med denne virksomheten og ha en åpen holdning til pasienten selv om man fastholder sine prinsipper om kunnskapsbaserte handlinger. Pasientene må ta et selvstendig valg. Etter vår oppfatning kan behandling som ikke har dokumentert effekt ikke defineres som en grunnleggende helsetjeneste. Derfor faller det utenfor prioriterte helsetjenester som skal finansieres av det offentlige.

2.5 Hovedlinjer innen kreftområdet

Vi kan ikke sette likhetstegn mellom årsak og risiko for å få sykdom. Dette betyr at selv om vi kjenner en rekke risikofaktorer for kreftutvikling, er det ikke ensbetydende med at vi har kunnskap om selve årsaken. Vel to tredeler av kreftdødsfallene er knyttet til livsstil, og de kan av den grunn teoretisk forebygges. Tobakk alene forårsaker 30 % av alle kreftdødsfall. De aller fleste krefttilfeller starter ved at ytre påvirkninger igangsetter sykdomsprosessen gjennom skade på arvematerialet. Kunnskapen om den relative betydning av enkeltfaktorene og hvilke som faktisk spiller en rolle for den store betydning matvarer har som årsaksfaktor, er meget mangelfull. Forskere anslår at nest etter tobakk er det største potensial for forebygging av kreft knyttet til å endre kostholdet.

Tobakksbruk er en av de viktigste risiko- og årsaksfaktorer til hjerte- og karsykdommer, kreft og lunge- og luftveissykdommer. Her i landet dør det årlig om lag 7500 mennesker av røykerelaterte sykdommer, dvs. at rundt 17 % av alle dødsfall i Norge har sammenheng med bruk av tobakk. Ulike former for stråling forårsaker rundt 3 % av alle kreftdødsfall, dvs. ca 300, og tobakk alene 3000 dødsfall i året.

Et grovt estimat indikerer at vi teoretisk kan fore­bygge om lag 17 % av alle krefttilfellene som inntreffer i år 2010, dvs. en reduksjon på 3000. Hvorvidt vi kan oppnå en slik effekt er for en stor del et spørsmål om hvilke virkemidler samfunnet er villig til å ta i bruk.

Hensikten med screening er å identifisere forstadier til kreft og/eller kreft i et tidlig stadium. Screening må organiseres som masseundersøkelser som er rettet mot befolkningsgrupper definert ut fra alder eller andre risikofaktorer. Vi benytter av og til begrepet villscreening om undersøkelse av friske personer utenom slike systematiske undersøkelser. Hensikten med screening er generelt å redde liv, dvs. å redusere dødeligheten av sykdommen. Villscreening gir ikke et slikt resultat.

Screening for kreft i livmorhalsen er nå organisert for kvinner mellom 25 og 70 år. Dessuten er det igangsatt screening for brystkreft som et prøveprosjekt i fire fylker for kvinner mellom 50 og 70 år. Det foreligger nå resultat fra undersøkelser som viser at organisert screening kan senke dødeligheten av tykk­tarmskreft med 15–25 %.

Organisert undersøkelse av risikogrupper som f.eks. personer med nedarvet risiko for kreft, er spesiell ved at alle risikopersoner er friske samtidig som de bærer på risiko for senere kreftutvikling. Selv om tallene er usikre, antar vi at om lag 10 000 voksne personer i risikoalder er genbærere for arvelig brystkreft, eggstokk-kreft og tarmkreft. Om lag 2 % av disse blir syke hvert år. Dette betyr at rundt 200 nye krefttilfeller oppstår hvert år i disse familiene.

En korrekt diagnose er grunnlaget for å kunne gi en riktig behandling, og det stilles store krav til celle- og vevsrelatert diagnostikk. Av hensyn til den diagnostiske sikkerhet bør en langt større del av prøvemengden undersøkes av to leger i forhold til dagens praksis. En slik ordning vil imidlertid resultere i et betydelig økt behov for patologer. Det er også økt behov for spesialundersøkelser. Obduksjonsvirksomheten som er en nøkkelfunksjon i kvalitetssikring og kvalitetskontroll av helsevesenet, må økes. Når det gjelder bildedannende diagnostiske metoder, er det i dag ventetid på de fleste undersøkelser. De moderne metodene krever ofte betydelig mer tid både til utførelse av selve undersøkelsen og til tolkning av resultatene enn det som var vanlig tidligere. Det foreligger spesialistmangel innen fagfeltet, og det er også nødvendig med bevilgninger på utstyrssiden.

Primærlegene har en meget vanskelig oppgave i å velge ut hvilke pasienter som skal henvises videre. Kreft kan debutere med meget vage symptomer som ikke lar seg skille fra mindre alvorlige sykdommer eller symptomer. Feilvurderinger er uunngåelige, men målet må være at de er så få som mulig. Spesialisten kan ikke erstatte primærlegen i denne silingsfunksjonen. Primærlegenes oppgaver blir enda vanskeligere og enda mer sårbar p.g.a. lange ventetider på en rekke undersøkelser. Man kan finne bedre løsninger enn dagens ordninger, men det vil kreve bedre kapasitet for det som i dag er flaskehalser i diagnostikken (bl.a. røntgendiagnostikk).

Primærhelsetjenesten skal representere kontinuitet og ha et koordinerende ansvar for pasientene. Slik er det ofte ikke. Primærlegen mister kontakten med pasienten etter at de er henvist til sykehus eller poliklinikk med mistanke om kreft. Manglende kontakt og mangelfull informasjonsutveksling mellom sykehus og primærlegene er et problem som er blitt tatt opp gang på gang. Det er lite trolig at dagens samarbeidsmodell kan løse problemet. Primærlegenes og sykehuslegenes arbeidsmetoder blir mer og mer forskjellig bl.a. pga. den teknologiske utvikling i sykehusenes infrastruktur. Både primærdiagnostikken av kreft og deler av prosedyrene som benyttes ved kontrollene og især nødvendig diagnostikk ved lindrende behandling forutsetter at en benytter sykehusenes infrastruktur. Samarbeidsmodeller som bringer primærlegene i nærmere kontakt med sykehusene må derfor utvikles.

Det er bare operasjoner, strålebehandling og cellegift som alene kan helbrede kreftpasientene. Man regner med at halvparten av dem som får kreft vil bli helbredet. Kirurgi inngår i behandlingen av ca. 85 % av dem som blir helbredet. Strålebehandling spiller også en sentral rolle og er involvert i ca. 40 %, eventuelt i kombinasjon med kirurgi. Cellegift inngår i ca. 14 % og har derfor en relativ beskjeden plass når en ser alle kreftformene under ett.

Med tanke på den videre planlegging må man både ta hensyn til at det stadig er flere som rammes av kreft og en forbedring av metodene. Vi forventer en større differensiering av kreftoperasjonene, dvs. omfang eller aggressivitet, større vekt på å bevare funksjonen, korreksjon av skjemmende vevsdefekter, etc. Strålebehandling har også et forbedringspotensial som kan gi en kvalitetsheving av behandlingsresultatene, bl.a. som følge av forbedring av det tekniske utstyret og mer presis diagnostikk. Dersom norsk helsevesen skal delta i utprøvende behandling i større grad enn i dag, må også dette tas hensyn til i planleggingen. Også den halvpart av pasientene som ikke blir helbredet skal ha en behandling som må preges av kvalitet. Som pasientgruppe må de ikke prioriteres lavere enn dem som kan helbredes. Helsevesenet er m.a.o. forpliktet til å utnytte tilgjengelig kunnskap innen lindrende behandling. Oppgavefordeling og kompetanseheving er sentrale elementer. Den hjemmebaserte pleie- og omsorgstjenesten må bygge på kompetanse. Kompetanse i pleietjenesten (ved sykehjem og hjemmesykepleien) er under oppbygging mange steder, bl.a. gjennom videreutdanning innen sykepleiefagene. Målet må være å etablere samarbeidsakser til lokal- og sentralsykehuset, slik at kunnskap om metoder og løpende informasjon om den enkelte (bl.a. samarbeid med kreftenhetene og andre avdelinger ved sykehusene) blir ivaretatt.

2.6 Hovedutfordringer innen kreftområdet

Hensikten med å gi en behandling er å oppnå en effekt. Hvordan kan denne effekten måles og dokumenteres slik at man kan vurdere en type behandling opp mot en annen type behandling? Medisinsk dokumentasjon baseres på studier (undersøkelser). Disse vil ha ulik utsagnskraft. Dokumentasjonsgrunnlaget avhenger av hvilken forskningmetode som er anvendt, antall enkeltobservasjoner som inngår i undersøkelsen, etc. Den vitenskapelige metode for å dokumentere effekter er både tids- og ressurskrevende. En prinsippskisse for vurdering av behandlingseffekt og den kunnskapsforankring en vurdering av effekt må baseres på er vist på fig. 8.1. Modellen skiller ikke mellom skolemedisin og alternativ medisin, da man må stille de samme krav for å bedømme effekt. Krav til dokumentert effekt er også grunnleggende for å kunne prioritere ett tiltak fremfor et annet (jfr. NOU 1997: 18).

Helsegevinst knyttet til behandling kan måles som økt levetid (redusert dødelighet) eller som økt helserelatert livskvalitet. Overlevelsen er enkel å registrere, mens livskvalitet er vanskeligere å tallfeste på en slik måte at erfaringsgrunnlaget lar seg overføre til andre pasienter i samme situasjon. I kreftbehandling må en ofte veie en mulig gevinst opp mot en ulempe (bivirkning, risiko for komplikasjon). Dette kompliserer valg og vurderinger og bringer inn etiske overveielser når de vitenskapelige data skal omsettes i praktisk handling. Samfunnet, representert ved det politiske systemet og helsetjenesten, bør ha tilnærmet samme oppfatning av grensene for dokumentasjonskrav for en behandling. Dersom kravene til dokumentasjon senkes, må ressursene økes. I praksis betyr dette mer behandling til flere. Det er også en grense for hvor små gevinster som kan måles. Helsevesenet kan ikke påta seg rollen som samfunnets portvakt alene. Helsevesenet trenger retningslinjer fordi alle kan ikke få alt og enhver lege kan ikke ha full frihet til å rekvirere på sin pasients vegne (jfr. NOU, 1997: 18).

Kunnskapsgrunnlaget bygger på vitenskapelige studier som er offentliggjort i anerkjente tidsskrifter. Arbeidene vil bli kritisk vurdert av flere uavhengige grupper før man tillater trykking. Dokumentasjonsgrunnlaget er internasjonalt, og det er bygget opp databaser som er tilgjengelig for alle. Noen land har bygget opp egne organisasjoner som foretar en løpende overvåking av informasjonsstrømmen. De foretar en tverrfaglig gjennomgang og systematisering og vurdering av tilgjengelig litteratur og sammenfatter det til anbefalte strategier. Dette er særlig viktig for å få en grundig gjennomgang av nye metoder (jfr. planene om etablering av enhet for nyttevurdering av medisinsk praksis og metode, medisinsk teknologi­evaluering).

Den kunnskapsbaserte medisin ( evidence-based medicine) er en integrasjon av ekstern kunnskap som bygger på vitenskapelig litteratur og systematisk nedtegnet medisinsk praksis og individuelle ferdigheter og klinisk erfaring. Handlingen tar utgangspunkt i det naturvitenskapelige kunnskapsunderlaget, men blir tilpasset den enkelte pasient ut fra behandlers (legens) kliniske erfaring. Pasienten har ofte et mangfold av symptomer og plager. Dette gjelder særlig pasientene som trenger lindrende behandling.

Den uhelbredelige kreftpasienten

Halvparten av pasientene som rammes av kreft blir ikke helbredet og vil etter kortere eller lengre tid dø av sykdommen. Om lag 6000 dør i løpet av ett år fra det tidspunktet diagnosen ble stilt. Mange kan imidlertid leve normalt og være i fullt arbeid i flere år selv om de ikke er helbredet. Pasienter som behandles med tanke på helbredelse og de som får lindrende behandling er i stor utstrekning avhengig av det samme helsepersonellet og konkurrerer om de samme ressursene, dvs. operasjonskapasitet, strålebehandling, diagnostisk kapasitet, pleieressurser, etc. Det er ikke uproblematisk å prioritere den ene gruppen pasienter fremfor den andre. Både pasienter som kan helbredes og pasienter som ikke kan helbredes burde ha samme mulighet for å oppnå optimal livskvalitet. Det blir derfor et alvorlig etisk dilemma når kapasiteten svikter på de hjelpemidlene som er best egnet for å lindre plagene.

Det kreves god kompetanse for å gi lindrende behandling og for å gi god terminal omsorg. Kompetansen i palliativ (lindrende) medisin er mangelfull, bl.a. fordi den har vært nedprioritert over lang tid. Det gir bl.a. utslag gjennom betydelige forskjeller i henvisningspraksis til lindrende behandling. Kompetanse og kapasitet må bygges opp som en integrert del av helsetilbudet. Forslag til tiltak har vært fremmet flere ganger. Man bør bygge opp en sammenhengende kompetanse- og tiltakskjede fra regionsykehusene via behandlende avdeling ved sentral- og fylkessykehus til primærhelsetjenesten. Hensikten er å ivareta den palliative behandlingen i hele tiltakskjeden. Særlig bør forholdene legges bedre til rette for terminal pleie i kommunehelsetjenesten. Palliativ medisin bør ha en akademisk forankring. Det er tidligere foreslått at man oppretter en egen avdeling for palliativ medisin som er knyttet til universitetsklinikkene. Foreløpig er det bare en slik avdeling ved Universitetet i Trondheim.

Den informerte pasienten

Legen har ikke lenger monopol på medisinsk kunnskap. Moderne informasjonsteknologi har gjort sitt inntog. Flere har tilegnet seg kunnskap om hvordan informasjonen kan gjøres tilgjengelig og kan selv komme med forslag til behandlingsopplegg som avviker fra etablerte metoder. Informasjonsmengden er overveldende, og det er ikke mulig for den enkelte lege å holde seg à jour og oppdatert. Dialogen med den kunnskapsrike pasienten kan være meget verdifull. Man trenger et system som oppdaterer våre handlingsprogrammer slik at standard til en hver tid representerer og sikrer pasientene et optimalt behandlingstilbud i tråd med omforente kriterier for prioritering. Sikring av lik tilgang på behandling uavhengig av pasientens kunnskapsnivå og ressurser er nedfelt i vårt verdigrunnlag.

Kvaliteten på helsetjenesten er avhengig av struktur (organisering, tilstrekkelig personell, ressurser, etc.) og prosess (hvordan tingene skjer, ventetider, informasjon, etc.). Utfallet registreres som resultater, komplikasjoner, funksjonsnivå, livskvalitet, pasienttilfredshet, etc. Det er fastslått at øvelse gjør mester. Det forutsettes at man må sikre et tilstrekkelig antall pasienter pr. tiltaksenhet. Helsetjenesten må organiseres slik at kvalitetssikring er mulig og at grunnlaget for god kompetanseoppbygning, inklusive spesialist­utdanningen er til stede. Både de sjeldne og de mer vanlige kreftformene som brystkreft, tykktarms- og endetarmskreft må samles og få sin behandling ved tiltaksenheter.

En overlevelsesgevinst i størrelsesorden 5–10 % for brystkreft og endetarmskreft kan oppnås gjennom en standardisering av behandlingen alene, dvs. formalisering og felles retningslinjer for det faglige samarbeidet. Dette er kvalitetsforbedrende tiltak til antatt lave kostnader som kan oppnås gjennom samarbeid fag–administrasjon.

Kunnskapsproduksjon (forskning) kan gi helsevesenet flere positive effekter. Det dreier seg ikke bare om å generere ny kunnskap. Pasienter som deltar i kliniske studier oppnår bedre resultater enn pasienter som ikke inngår i slike, selv om man benytter samme behandlingsprogram. Forskningsprogrammene stiller mange og spesifikke krav til kvalitet og registrering som pasienten som deltar i undersøkelsen vil dra nytte av. Man må heller ikke underkjenne kunnskapsproduksjonens generelle kompetansehevende effekt i de medisinske miljøene. Medisinsk kunnskapsproduksjon er bygget opp av flere elementer. Det er grunnforskning eller basal forskning, anvendt forsk­ning (bl.a. den pasientnære forskning), opplæringsforskning, original frontlinjeforskning (tilfører ny erkjennelse), sekundærforskning (bringer videre hypoteser fra frontlinjeforskningen) og konfirmerende forskning (bekrefte andres funn). Det offentlige bidrag til forskning er meget beskjedent, bl.a. fordi det vitenskapelige personalet ved universitetsklinikkene i begrenset grad har anledning til vitenskapelige aktiviteter. Driftsmidlene må i stor grad hentes fra eksterne kilder som enten er legemiddelindustrien eller forskningsfond. Hovedsponsor kan naturlig nok ha stor innflytelse på valg av prosjekter.

Legemiddelpolitikken er i endring p.g.a. EØS-avtalen og nye EU-direktiver for evaluering og godkjenning av nye medikamenter, herunder også nye kreftmidler. Det stilles fortsatt krav til dokumentasjon for sikkerhet, kvalitet og effekt, men ansvaret for indikasjonsstillingen og praktisk bruk av medikamentet kan flyttes mer fra Statens legemiddelkontroll til rekvirent (den som har ansvar for behandlingen). Vi må m.a.o. forvente at kreftmidler blir registrert raskere enn tidligere og før alle sider av medikamentenes effekt og nytte er kartlagt. Behandler må skaffe til veie den nødvendige informasjon for å vurdere medikamentenes effekt og bivirkningsprofil i forhold til en gitt indikasjon. I praksis vil behandler få et større ansvar.

Rehabilitering

Rehabilitering dreier seg om hvordan pasienten klarer å tilpasse seg en sosial og yrkesrelatert tilværelse. I 1993 var det ca. 50 000 personer som hadde eller hadde hatt kreft i yrkesaktiv alder (16–67 år) og ca. 66 000 personer over 67 år. Mange strever for å makte dette fysisk, psykisk, sosialt, familiært, eksistensielt, økonomisk og i forhold til arbeidssituasjonen.

De senere år er man for alvor blitt oppmerksom på at kreftbehandlingen kan gi alvorlige bivirkninger som først manifesterer seg som en alvorlig sykdom flere år senere. De nordiske landene har spesielle forutsetninger for å kartlegge langtidseffekter etter kreftbehandling. Kreftregistrene har meget god datakvalitet, og det er som regel ikke vanskelig å komme i kontakt med tidligere behandlede pasienter (i motsetning til hva som er tilfelle i andre land). Behandlingen har sin pris, og noen ganger er den svært alvorlig. Vi trenger mer kunnskap for å forebygge langtidsskadene, men også om hvordan man best kan behandle dem som er rammet. Disse problemstillingene har man også forsøkt å ivareta i EUs rammeplaner og den engelske kreftplanen.

Den senere tid har man særlig satt fokus på hvordan barna klarer seg etter at de er blitt behandlet for kreft. I 1993 var det ca. 800 barn under 16 år som hadde eller hadde hatt kreft, mens det til sammen var 1938 personer i live som hadde hatt kreft som barn. Flere av disse var voksne. Vi vet at mange blir uførepensjonert selv om de er helbredet for sin kreftsykdom. Vår kunnskap om hvordan det går med kreftpasientene etter avsluttet behandling er mangelfull og fragmentarisk. Forutsetningen for å foreslå tiltak er at man får kartlagt problemene. Det er flere muligheter som bør vurderes. Rikstrygdeverkets og Kreftregisterets databaser kan sikkert utnyttes til å fremskaffe mer kunnskap. Langtidsoppfølging av pasienter må struktureres og bli en del av oppfølgingsrutinene.

Rehabilitering på kort og lang sikt omfatter også andre sider av livet som forplantingsevne og seksualfunksjon. Virkemidler som kan bidra til at pasienten kan tilpasse seg sin nye situasjon bedre, utvides stadig, også gjennom forbedringer av primærbehandlingen (bedre funksjonelle resultater). Vi vil f.eks. påpeke et sannsynlig økende behov for assistanse fra plastikkirurgi for rekonstruksjoner både primært og sekundært.

2.7 Administrative og politiske rammebetingelser

Arbeidet med Norsk kreftplan må settes inn i en videre sammenheng. En rekke politiske, administrative og faglige plandokumenter har vært med på å forme det helsevesen og den kreftomsorg vi har i dag. Spesielt vil vi nevne EUs kreftplan, Europe against Cancer, som i sin diskusjon om årsaker til kreft og om fore­bygging er overensstemmende med de angivelser og vurderinger som gis i denne utredningen. En ekspertgruppe i England la i 1995 fram følgende innstilling: A policy framework for commissioning cancer services. Den engelske planen baseres på en befolkningsgruppe og en geografi som avviker fra den norske. Bl.a. er kravet til opptaksområde (befolkningsgrunnlag) for et Cancer Centre ca. 1 million, med 3/4 mill. som absolutt minimum. De organisatoriske prinsippene og virkemåten for den engelske kreftomsorgen er likevel relevante for norske forhold.

I kapittel 9 har vi derfor listet opp en rekke både nasjonale og internasjonale dokumenter samt gitt en kortfattet beskrivelse av innholdet i de mest sentrale nyere politiske dokumentene og offentlige utredninger knyttet til kreftomsorg.

2.8 Tiltak, organisering og ansvar

Samspillet mellom politikk, administrasjon og fag må skape en størst mulig legitimitet for valg av virkemidler og prioriteringer. Det må være en overordnet målsetting å skape aksept og tillit hos brukerne av helse­tjenestene. Dette undergraves dersom de tre hovedaktørene ikke er samstemte om mål og midler. Man må enes om verdigrunnlaget og innholdet i begrepet et rettferdig helsevesen. Dette er helsevesenets fundament, og må ikke bli oppfattet som floskler og fagre, men tomme ord. Fokus på pasienten som enkeltindivid er grunnleggende. Krav om likeverd og rettferdig fordeling når ikke alle kan få, skaper et etisk dilemma som helsearbeideren daglig står overfor (jfr. NOU 1997: 18). Ansvaret må ikke overlates til den enkelte helsearbeideren alene, men deles med helsepolitikerne som fastsetter rammene. Vi ønsker ikke et system som favoriserer den sterkestes rett, de som har store personlige ressurser som sterkt kan målbære sine krav. Fremmer og ivaretar vårt lovverk og vår praksis begrepene solidaritet og likeverd i samsvar med verdigrunnlaget og en rettferdig fordeling av godene?

Faglige premisser

Kreftpasienten blir diagnostisert, behandlet og kontrollert i flere forvaltningsområder. Det faglige samarbeidet må formaliseres og man må ha aksept for felles retningslinjer for diagnostikk og behandling. Kompetanseoppbygging forutsetter langt på vei klare retningslinjer for oppgavefordeling. De vanlige kreftformene krever også spesialkompetanse i diagnostikk og behandling inklusive lindrende behandling. Over halvparten av dem som rammes av kreft vil dø av sykdommen. Mange av disse pasientene kan få et bedre liv ved å utnytte tilgjengelig kunnskap. Kompetansen må bedres og gjøres mer tilgjengelig. Kapasiteten i dagens helsevesen tillater ikke at alle mulighetene blir utnyttet; også lindrende behandling vil kreve diagnostiske undersøkelser. De mange flaskehalser ved f.eks. røntgenavdelingene fører ofte til at andre pasientgrupper blir prioritert.

Den faglige utvikling innen laboratoriemedisinen, f.eks. molekylær medisin i diagnostikken, er mange ganger grunnlaget for å kunne forbedre behandlingsresultatene (se pkt. 7.4). Kompetanse og kapasitet er en forutsetning. Norsk laboratoriemedisin vil neppe kunne fylle sin oppgave hvis ikke noe drastisk blir gjort meget snart for å bedre rekrutteringen til fagene.

Organisatoriske endringer – administrative tiltak

Samarbeid mellom helseprofesjonene på tvers av forvaltningsnivåene skaper praktiske vansker for pasientene. Årsakene er flere. Finansieringssystemene er sterkt premissgivende for henvisningsrutinene. Stykkpris egner seg ikke for kreftpasienten. Det tverrfaglige samarbeidet og den individuelle tilpasning av pasientens behov lar seg vanskelig fange inn i et prosedyrestyrt finansieringssystem.

Helseprofesjonenes arbeidsform har utviklet seg i ulik retning. Kontakten mellom sykehusene og primærhelsetjenesten fungerer heller ikke tilfredsstillende for kreftpasientene. Primærlegenes arbeidsform og arbeidsbetingelser avviker mer og mer fra sykehusmedisinen. Kreftpasienten er avhengig av sykehusets infrastruktur både under den diagnostiske utredning, i behandlingsfasen, ved tilbakefall og noen ganger også i den terminale fasen. Også lindrende behandling og terminalomsorg krever kompetanse fra både sykepleiere og leger. I dag ligger mye av forutsetningen for denne kompetansen i sykehusene pga. sykehusenes infrastruktur og tverrfaglige bredde. Primærlegene mister pasienten etter at han eller hun er henvist til utredning med mistanke om sykdom. Denne utviklingen må snus. Pasienten trenger kontinuitet og primærlegens kompetanse og innsikt om den enkelte og de lokale forhold. Det krever nye løsninger for samarbeid. Fagmiljøene må bringes tettere sammen. Målet må være å gi et bedre tilbud i kommunehelsetjenesten.

En strukturert oppgavefordeling i sykehusene som ivaretar sentralisering av bestemte funksjoner for både sjeldne og mer vanlige sykdommer (f.eks. operative inngrep) gir et forbedringspotensial for behandlingsresultater både mht. overlevelse og det funksjonelle resultatet for pasienten. En fylkeskommunal og regional styring av pasientstrømmen til visse institusjoner gir en helsegevinst som kan hentes ut, sannsynligvis til minimale kostnader. Det ligger også et forbedringspotensial i bruken av felles retningslinjer for diagnostikk og behandling.

Kapasitetsmangel

Flaskehalser skaper rusk i maskineriet og merarbeid for personell det allerede er mangel på. Man fanges inn i en ond sirkel f.eks. pga. mangel på kontorpersonell. Vi støtter Steineutvalgets ( NOU 1997: 2) anbefalinger om et løft for sykehusenes kontorfunksjoner.

Helsevesenet opplever en generell mangel på kompetanse, og den man har blir ikke godt nok utnyttet. Vi har trukket fram to yrkesgrupper, men problemene kan være minst like store andre steder. Det ene vi har valgt å vektlegge er patologifaget. Patologenes diagnose er premissgivende for behandlingen. Det andre er spesialkompetanse i sykepleie, også med tanke på geografisk spredning og innhold. Fagpersoner og især spesialistene på sykehusene blir pålagt flere og flere byråkratiske funksjoner som stjeler tid fra pasientene bit for bit. Listen blir stadig forlenget. Beklageligvis blir ikke påleggene vurdert på forhånd med hensyn til forbruk av tid. Dette er sterkt kritikkverdig, særlig når man vet at spesialistmangel er en av helsevesenets påståtte store problemer.

Investeringsprogrammer

Mye av sykehusenes tekniske utrustning er gammel og nedslitt. Statens strålevern må flere ganger hvert år gripe inn og nekte bruk av diagnostisk utstyr av strålehygieniske grunner (av hensyn til pasienten og personalet). Bare et krafttak med nyinvestering og endring av administrative rutiner for utskiftning og vedlikehold kan løse dette problemet.

Helsepolitiske utfordringer

Det er helsepolitikkens rett og plikt å sette rammer for helsevesenets virksomhet, både for de faglige ambisjoner, dvs. kvalitetsstandarder, innføring av ny teknologi, etc. og i hvilken grad tiltakene skal betales av fellesskapet. De politiske vedtakene må bygge på et ansvar for at forholdene legges til rette slik at vedtaket lar seg gjennomføre. Samspillet mellom politikk, administrasjon og fagmiljø synes ikke alltid å fungere. De nærmeste årene må man ta stilling til en rekke nye behandlingsprinsipper. Samfunnet har behov for et overordnet nasjonalt organ som uhildet kan vurdere nytten av medisinsk praksis og sette behandlingsprinsippene inn i en større sammenheng. De faglige råd som fremmes må inn i en fastere struktur både nasjonalt og regionalt. Derfor støtter vi etablering av en enhet for nyttevurdering av medisinsk praksis og metode ( medisinsk teknologievaluering) og regionale fagråd.

Forebygging et politisk ansvar

Forutsetningen for å kunne forebygge er at man har kunnskap om de faktorer som kan påvirke et individs risiko for utvikling av kreft. Kreft skyldes ofte et samspill av flere faktorer som arv, levevaner, yrkes­eksponering og/eller andre miljøfaktorer. Vi vet ikke alltid den direkte årsaken til kreft, men vi har solid kunnskap om hvordan livsstil og vaner kan påvirke risikoen for å få en lang rekke kreftformer. Røyking forkorter 7 500 liv hvert år, ca. 3 000 av disse skyldes en røykeindusert kreftsykdom. Det er også en klar sammenheng mellom kosthold og kreft. Eksempler fra andre land har vist at vi har mange virkemidler. Det er et politisk ansvar å velge hvilke man vil bruke. Forebygging må ha et langsiktig perspektiv. Gevinsten av en satsing på det forebyggende arbeidet kan vi først høste i neste generasjon. Det forebyggende og helsefremmende arbeidet må samordnes. Mange av de samme tiltakene har effekt både mot kreft, mot hjertekarsykdommer og flere andre livsstilssykdommer.

Kunnskapsproduksjon – forskning

Kunnskapsproduksjonen må bli en del av og integreres i det offentlige helsetilbudet bl.a. for at norske pasienter skal kunne delta i utprøvende behandling. Kunnskapsproduksjonen er et instrument som kan strukturere innføring av ny (og ofte meget ressurskrevende) teknologi og ny medikamentell behandling. Hvem legger premissene for helsevesenets kunnskapsproduksjon med dagens ordning? De som finansierer prosjektene kan legge sterke føringer. Legemiddelindustriens forskningsstrategi er å bringe fram nye salgbare produkter (bl.a. medikamenter). Behandlingsformer der det ikke står kommersielle ­interesser bak kan i praksis her i landet bare bli ­gjennomført ved hjelp av innsamlede midler fra de frivillige organisasjonene, f.eks. Den Norske Kreft­forening, som er den viktigste bidragsyteren til kreft­forskningen. Eksempler på ikke-kommersielle problemstillinger er lindrende behandling inklusive utviklingen av palliativ kirurgi, problemstillinger knyttet til pleie, langtidsoppfølging av kreftpasienter, pedagogiske tilbud til barn med kreft, etc. Skal det økonomiske ansvaret for denne forskningen være samfunnet uvedkommende og bare baseres på innsamlingsaksjoner?

2.9 Økonomiske konsekvenser

Utvalget har valgt å påpeke de viktigste hovedutfordringer for kreftomsorgen og klargjøre de økonomiske konsekvensene av forslagene til tiltak. Flere av forslagene innebærer faglige elementer som kan gjennomføres innen dagens økonomiske rammer. Utvalget vil dessuten påpeke at ressursøkning kan skje både ved nettotilvekst og ved omfordeling, men vi har ikke tatt stilling til hvordan fordelingen skal være. De økonomiske konsekvenser er knyttet til:

  • Etterslep (investeringer som må til for at kreftomsorgen i dag skal ha en akseptabel standard), ca. 2 050 millioner kroner.

  • Volumøkning som følge av økt antall kreftsyke, ca. 1 400 millioner kroner.

  • Ny teknologi knyttet til forebygging, screening, nye utrednings- og behandlingsformer og utprøvende behandling, ca. 2 100 millioner kroner.

Utvalget vil understreke at denne veksten ikke bare vil komme kreftpasientene til gode. Tobakksindustrien har nå erkjent at tobakk er helseskadelig (jfr. forlik mellom amerikansk delstat og tobakksindustrien), og industrien påtar seg å betale betydelige beløp som kompensasjon for samfunnets merutgifter knyttet til utredning og behandling av røykerelaterte sykdommer. Slike tiltak må også overveies i Norge.

Beregningene viser at kreftomsorgen må tilføres ca. 5 500 millioner kroner i løpet av en 10-årsperiode.

2.10 Oppsummering av utvalgets forslag til tiltak

I dette avsnittet oppsummeres forslagene til tiltak. Tiltakene baseres på følgende premisser:

  • Kreftomsorgen skal ha et verdigrunnlag; se pkt. 10.1.

  • Tiltakene skal sikre at den enkelte kreftsykes fysiske, psykiske, sosiale og åndelige/eksistensielle behov blir ivaretatt. Lindrende behandling skal ha samme prioritet som helbredende behandling.

  • Målene, dvs. resultatene av tiltaket eller tiltakene, skal være veldefinerte og konkrete.

  • Tiltakene (midlene) som foreslås brukt eller iverksatt skal være kunnskapsbaserte.

  • Tiltakene skal nå flest mulig kreftpasienter (m.a.o. tiltak for store kreftgrupper (jfr. tabell 4.1, pkt. 4.2.1) er spesielt viktige), men må ikke diskriminere pasienter som tilhører små grupper.

  • Det skal prioriteres etter sykdommens alvorlighetsgrad, tiltakets effekt og kostnadseffektivitet; jfr. prioriteringsutvalgets innstilling ( NOU 1997: 18).

  • Kvaliteten på tjenestene skal være god (jfr. St meld nr 41 (1987-88)). Dette innebærer at forholdene må legges til rette for reell kvalitetssikring.

  • Det skal være tilbudslikhet i norsk kreftomsorg; like tilfeller skal ha samme tilbud.

  • Man må tilstrebe kvalitetslikhet i kreftomsorgen; like tilfeller skal ha likt resultat av behandlingen.

  • Organisering (tiltakskjeder) og overføring av kompetanse (kompetansenettverk) gir god kreft­omsorg; det er mye omsorg i god organisering.

  • Tiltakene skal innebære ansvarsplassering, hhv. på faglig, administrativt og overordnet (nasjonalt) styringsnivå.

Tiltak 1. Redusere tobakksbruken

Røyking er den viktigste enkeltfaktor som forårsaker kreft. Redusert tobakksbruk og røykestopp vil være det forebyggende tiltak som i relativt nær framtid vil kunne ha en forebyggende effekt.

  • Innen år 2005 skal antall faste røykere reduseres med minst 1/3, fra 30 % til 20 %.

Tiltakene som spesielt skal rettes mot skoleelever, ungdommer og unge kvinner, er beskrevet i pkt. 7.1.2.2.

Tiltak 2. Effektivisering av primærforebyggende arbeid

Primærforebyggende arbeid må være langsiktig og kan for kreft først vise effekt mange (> 10) år etter innføring. Innen år 2000 må derfor statens engasjement i og ansvar for det langsiktige primærforebyggende arbeid gjennomgås mht.

  • tiltakene må være kunnskapsbaserte; virkemidlene er ofte politiske;

  • vektlegging av tiltakenes felles karakter (endring av livsstil, pedagogiske virkemidler (risikokommunikasjon), politikk, etikk, verdier, etc).

  • antall fagenheter, samordning og virkemidler.

  • sammenhengen mellom kreft, helse og kosthold må vies stor plass, f.eks. ved jevnlige kostholdsundersøkelser knyttet opp til kunnskap om sykdomsforekomst (epidemiologi).

Bakgrunnen er omtalt i pkt. 7.1, 8.13 og 10.4.1.

Tiltak 3. Etablering av enhet for nyttevurdering av medisinsk praksis og metode ( medisinsk teknologi-evaluering)

Innen 1999 etableres en enhet for nyttevurdering av medisinsk praksis (medisinsk teknologi-evaluering 1 ) i Norge med en spesifikk undergruppe ( fagsøyle) knyttet til kreft. Enheten må ha en sterk faglig forankring og må organiseres og ledes uavhengig av forvaltningsmessig, politisk og kommersiell (industriell) styring. Organisering og drift av enheten må spesielt legge vekt på kunnskapsspredning ( dissemination strategies) til forvaltning og helsetjenesten.

Bakgrunnen for tiltaket finnes bl.a. i pkt. 8.1. Tiltaket er beskrevet i pkt. 8.6.1.2.

Tiltak 4. Arvelig kreft

Grunnlaget for og organisering av tilbudet til familier med høy risiko for kreft er en ny og stor utfordring. Nye gentester utvikles raskt og tilbys for allment bruk. Lov om bioteknologi regulerer dette området. Fagmiljøene og samfunnet har ønsker og forhåpninger om bruk av gentester som ikke bare synes å bryte med lovgivers intensjoner (bl.a. slik disse er presisert i rundskriv IK-34/96 fra Statens helsetilsyn), men også reiser spørsmål om gentestenes anvendelse og nytteverdi, etikk, verdier, etc.

  • Fagmiljøene må innen år 1999 utarbeide retningslinjer for håndtering av disse spørsmål til bruk i primær- og institusjonshelsetjenesten.

  • Populasjonsbasert genscreening anbefales ikke nå.

  • Det nedsettes et bredt sammensatt offentlig utvalg som vurderer alle sider av dette spørsmålet. Innstillingen må foreligge innen år 2000.

Problemområdene beskrives i pkt. 7.3.

Tiltak 5. Masseundersøkelser (screening)

Innen år 1999 skal statens engasjement i og finansiering av sekundær-forebygging (screening) konkretiseres mht.

  1. Screening for brystkreft utvides til å bli landsdekkende for kvinner over 50 år.

  2. Screening for brystkreft hos kvinner 40–50 år utprøves i ett eller flere fylker for å ta rede påeffekten av tiltaket. Dette må organiseres som et forskningsprosjekt og forutsetter flernasjonal deltagelse (Skandinavia, Europa).

  3. Det startes et prøveprosjekt i 1–3 fylker for screening av kreft i tykk- og endetarm ( colorectal cancer). Prosjektet må ha tre målsettinger:

    1. et pedagogisk, dvs. hindre villscreening

    2. avklare en hensiktsmessig organisering for et slikt tiltak (inkludert screeningmetode)

    3. avklare effekten av tiltaket (redusert dødelighet).

  4. Screening for cervix-cancer bør fortsatt evalueres mht. aldersgrupper, intervall og resultater.

  5. Screening for prostatakreft ved hjelp av PSA ( prostata spesifikt antigen) anbefales ikke. Myndighetene må i samarbeid med fagmiljøene utarbeide en felles handlingsplan for prostatakreft som ikke baseres på screening.

  6. Screening for andre kreftsykdommer anbefales ikke.

Omtale og drøfting av ulike sider ved tiltaket finnes i pkt. 7.2 og 8.13.

Tiltak 6. Fagområdet patologi

All kreftdiagnostikk baseres på undersøkelse av det syke vevet. Spesialister i patologi står for dette arbeidet. Fagområdet er i rask utvikling, nye diagnostiske metoder har avgjørende betydning for valg av behandling. God og moderne kreftbehandling uten adekvat diagnostikk er en umulighet. Fagområdet er i krise. Innen år 1999 må fagområdet patologi styrkes mht.

  • økt utdanning av spesialister i patologi ved oppretting av 15 nye utdanningsstillinger samt andre stimuleringstiltak

  • etablering av telepatologi (telemedisinsk service) ved alle regionsykehus og alle sentralsykehus som har avdeling for patologi

Problemområdet og bakgrunn for tiltaket er beskrevet i kapitlene 7.4.2. og 7.4.4.

Tiltak 7. Investering i diagnostisk og terapeutisk utstyr

Situasjonen for diagnostisk og terapeutisk utstyr i norske sykehus mht. vedlikehold og fornyelse er svært vanskelig. Dette reduserer mulighetene for sikker diagnostikk, reduserer tilgjengelighet og øker ventetidene, og fører til kvalitetsforringelse. Innen år 1999 må det derfor treffes bestemmelse om å

  • bevilge 1 milliard som statlige øremerkede midler til nyinvesteringer.

  • lage investeringsplaner som ivaretar nødvendig utskifting av utstyr som et ledd i det regionale planarbeidet med kopling til de fylkeskommunale budsjett- og økonomiplanene

Bakgrunnen for tiltaket er beskrevet i pkt. 6.2.5, 6.4, 7.4.3, 10.3.1.1, 10.3.1.3.2, 10.3.3 og 10.4.3.

Tiltak 8. Etablering av system for kvalitetsovervåking

Innen år 2002 etableres et system som muliggjør kvalitetsovervåking og kunnskapsproduksjon basert på registrering av nøkkeldata knyttet til behandling av kreftpasienter i Norge. Dette forutsetter at pasientforløp må kunne følges. Sosial- og Helsedepartementet må ha ansvar for å initiere dette arbeidet som inkluderer

  • Utarbeidelse av dataelementene; må skje i relevante faggrupper

  • Forankring av ansvaret for datakvalitet på sykehusnivå; dette må inkorporeres i de regionale handlingsplanene (jfr. Tiltak 11)

  • Systemer for aggregering av data

Området drøftes i pkt. 8.6.2 og 10.2.5. Tiltaket er beskrevet i pkt. 10.4.5.

Tiltak 9. Presisering av ventelisteforskriftene

Ventelisteforskriftene og ventetidsgarantien er uhensiktsmessige styrings- og prioriteringsverktøy og lite relevante for kreftpasienter. Pasientenes behov og sykdommens alvorlighetsgrad tilsier at forskriftene endres slik:

  • Ventetid for utredning ved berettiget mistanke om kreft må ikke overstige 15 virkedager;

  • Ventetid for innleggelse og for behandling (helbredende og lindrende) må ikke overstige 10 virkedager etter at diagnosen eller behandlingsindikasjonen er stilt.

Bakgrunn for og en drøfting av dette gis i pkt. 5.4.1, 6.4, 7.5, 8.9.3 og 10.3.1.

Tiltak 10. Regionale kreftråd

Innen 1999 må de regionale helseutvalgene

  • utarbeide handlingsplaner for kreftbehandling i regionen som spesielt skal vektlegge samhandling mellom nivåene i helsetjenesten (den vertikale akse) og tverrfagligheten i kreftomsorgen (den horisontale koordinering av kreftutredning og behandling). Det må spesielt legges vekt på beskrivelsen og utformingen av hhv. systemansvar og behandlingsansvar.

  • etablere et kreftfagråd i hver region.

  • som et ledd i handlingsplanen utarbeide planer for utdanning av relevante spesialister og vedlikehold av kompetanse for de allerede ansatte spesialistene (bygging av kompetansenettverk), jfr. St meld nr 24 (1996-97).

Bakgrunnen for tiltaket finnes i pkt. 6.1, 10.2 og 10.3.

Tiltak 11. Organiseringen av kreftbehandling

Innen 2000 må fylkene, parallelt og i tråd med det regionale planarbeidet, sikre at

  • Det etableres enheter for medisinsk onkologisk kreftbehandling, minimum en enhet pr. fylke, som i samarbeid med den enhet som har det primære behandlingsansvaret for pasienten tar ansvar for indikasjonsstilling og gjennomføring av ikke-kirurgisk kreftbehandling. Behandlingsregimene skal i hovedsak være basert på omforente retningslinjer (regionale eller nasjonale).

  • Operativ kreftbehandling må integreres i øvrig kirurgisk virksomhet og utøves av grenspesialister. Det må skje en konsentrering av kreftkirurgien til færre hender og færre steder. Planene må se fylket som en del av regionen og nasjonen.

  • Det må lages planer for langtidsoppfølgning av behandlede kreftpasienter. Disse planene må spesielt legge vekt på det økende antall kreftsyke barn som når voksen alder og andre høyrisikogrupper.

  • Planene må være konkrete mht. støtteordninger og rehabilitering. Dette krever annet kompetansepersonell enn leger og sykepleiere;

  • Ansvaret for kompetanseoppbygging og kvalitetssikring må eksplisitt omtales og bygges inn i planene, jfr. St meld nr 24 (1996-97).

  • Regionsykehusene må ha hoved- og koordineringsansvaret for utforming av regionale (og nasjonale) retningslinjer som et ledd i arbeidet i de(t) regionale kreftfagråd. Informasjonen må gjøres tilgjengelig for helsepersonell og pasienter ved utnytting av moderne informasjonsteknologi (Internett, etc).

  • Hver region skal ha ett regionsykehus. En felles organisering og samordning av de statlige regionsykehusene i helseregion II til ett regionsykehus må fremskyndes. Staten må videre avklare dette regionsykehusets driftsgrunnlag og rolle.

  • Bemanningsnormer og arbeidsplaner gjennomgås mht. å synliggjøre behovet for kommunikasjonstid (med pasienter og samarbeidende sykehus);

  • Palliativ kreftbehandling må styrkes (se tiltak 13).

    Bakgrunnen for og en diskusjon om tiltakene finnes i pkt. 8.3, 8.5, 8.6, 8.10, 8.11, 8.12 og 10.3.

Tiltak 12. Lindrende (palliativ) kreftbehandling

Palliativ kreftbehandling må styrkes ved at

  • Lindrende (palliativ) kreftbehandling, spesielt omsorg mot livets slutt, skal i størst mulig utstrekning skje i pasientens nærmiljø med allmennlegen/kommunehelsetjenesten som koordinator etter omforente regionale retningslinjer. Dette krever økt kompetanse.

  • Lindrende (palliativ) kreftbehandling må i sykehusene integreres i det ordinære behandlingsapparatet og skal som prinsipp skje i den avdeling som hadde det primære behandlingsansvaret. Etablering av særordninger (særomsorg) anbefales ikke.

  • Hver region må etablere en enhet for lindrende (palliativ) kreftbehandling knyttet til regionsavdelingen. Denne enheten skal være en kunnskapsbase og kompetansesenter for regionen og må ha hovedansvaret for utforming av retningslinjer. Denne enheten må tilføres kompetanse på områder som er relevante for god palliativ kreftbehandling og omsorg.

  • Enheten i hvert fylke for medisinsk onkologisk kreftbehandling må fungere som en kompetansebase for lindrende kreftbehandling i fylket.

  • Forholdene må legges til rette slik at pasientenes og pårørendes behov blir ivaretatt, spesielt mht. til tid. Enheten må ikke organiseres og drives som en ordinær sykehusavdeling og må finansieres etter andre prinsipper enn stykkpris ( innsatsstyrt finansiering).

  • Palliativ strålebehandling må styrkes. Strålekapasiteten må økes ved regionsykehusene og evt. også i form av satellitter faglig underlagt regionsykehusavdelingene, med 50 % innen år 2002, og dobles innen år 2007. Bestemmende må være at ventetiden for behandling ikke overstiger 10 virkedager, jfr. Tiltak 9. Kapasitetsfremmende og kvalitetsforbedrende tiltak (organisering og drift, herunder arbeidstidsbestemmelser og kompenserende tiltak for manglende fagpersonell), må gjennomføres.

Bakgrunnen for og en diskusjon omkring lindrende behandling finnes i pkt. 6.3, 8.2, 8.3, 10.3 og 10.4.

Tiltak 13. Omsorg i livets sluttfase

Innen 2001 skal alle kommuner legge frem planer som sikrer at kreftsyke i livets sluttfase får tilbud om hjemmebasert behandling og omsorg. Dette innebærer

  • at hver kommune legger frem planer for kompetansefremmende tiltak i kommunehelsetjenesten.

  • at livets avslutning må kunne skje i nærmiljøet (hjem eller sykehjem) etter den kreftsyke og de pårørendes ønsker og behov. Sykehjem o.l. må avsette kapasitet til slike formål.

Bakgrunnen for tiltaket er gitt i pkt. 5.1, 6.3, 8.2, 10.3.2 og 10.3.8.

Tiltak 14. Trygde- og sosialspørsmål

Utvalget har registrert at et økende antall pasienter sliter med å få mobilisert nødvendige hjelpeordninger som de trenger for å mestre sin nye livssituasjon. Årsakene er ofte sammensatte; mangel på kommunikasjon og manglende kompetanse om velferdsordninger, rettigheter og regelverk er viktige faktorer. Sosionomtjenesten er blitt en salderingspost ved de store sykehusene, og omtrent halvparten av landets sykehus har ikke lenger ansatt sykehussosionom. Trygde- og andre offentlige kontorer må i større grad legge vekt på de kreftsykes spesielle behov; tidsbruken i saksbehandlingen er ofte urimelig lang. Innen år 2000 må det

  • etableres ordninger som sikrer pasienter og pårørende informasjon om trygder og sosiale støtteordninger

  • søkes gjennomført et forskningsprosjekt (utredning) som skal ta rede på sammenhengen mellom kreft og levekår.

Bakgrunnen for tiltaket er beskrevet i 5.3, 8.10, 8.11 og 10.3.6.

Tiltak 15. Utprøvende behandling

Norsk kreftomsorg skal bygge på omforente regionale eller nasjonale retningslinjer, jfr. tiltak 11. Disse retningslinjene gir standard behandling som bygger på definerte kriterier mht. effekt, jfr. pkt. 8.1. Godkjenning av nye legemidler innebærer ikke at legemidlene nødvendigvis skal tas i bruk i standardprogrammene. Nye behandlingstilbud som ikke fyller dokumentasjonskravene kalles utprøvende behandling; slik behandling skal organiseres som kliniske forsøk. Staten, helseregionene og fylkene må slå fast at

  • Krav om utprøvende behandling dreier seg om muligheten til å delta i klinisk utprøvning i Norge, jfr. prioriteringsutvalgets innstilling ( NOU 1997: 18);

  • Utprøvende behandling er et ansvar for helsevesenet. Det må derfor avsettes øremerkede midler til uavhengig utprøvende behandling. Ved stykkprisfinansiering av sykehusene ( innsatsstyrt finansiering) kan det ordnes ved tillegg til stykkprisen ( DRG-prisen).

Bakgrunnen er gitt i pkt. 8.1, 8.4 og 10.4.5.2.

Tiltak 16. Godkjenningsordningen for legemidler

Utvalget slår fast at godkjenningsordningen av legemidler slik nasjonale og europeiske forskrifter, regler og direktiver er utformet, medfører at legemidler for kreft blir tillatt brukt uten at god dokumentasjon mht. effekt foreligger. Utvalget slutter seg derfor til blå resept utvalgets innstilling og hovedanbefalinger ( NOU 1997:7) om at bruken av nye legemidler må knyttes til overordnede prioriteringsprinsipper og må baseres på at et helsetjenestebasert rådgivnings- og oppfølgingsapparat kan gi råd om hvordan legemidler skal brukes i den kliniske hverdag. Innen 1999 må derfor Sosial- og Helsedepartementet

  • avklare oppgave- og ansvarsfordelingen mellom aktørene (tilsynsmyndighetene, legemiddelkontrollen, Rikstrygdeverket, fagmiljøene);

  • knytte refusjon av legemidler til standard behandlingsprogrammer.

Bakgrunnen for tiltaket er beskrevet i pkt. 8.1 og 8.8.

Tiltak 17. Kunnskapsproduksjon

Innen 2000 må det på Sosial- og helsedepartementets initiativ utarbeides en strategisk plan for pasientnær kreftforskning i Norge. Plandokumentet må bygge på at det å ta rede på effekter av ulike tiltak eller behandlinger er et primæransvar for helsetjenesten (sykehuseier) selv, ikke noe som forbeholdes universitetene, forskningsråd, (legemiddel)industrien eller andre organisasjoner. Det må legges større vekt på klinisk forskning og studier av helserelatert livskvalitet. I planarbeidet må

  • Norges forskningsråd, Den Norske Kreftforening, universitetene og Sosial- og helsedepartementet delta, og planen må omhandle

  • Kunnskapsproduksjon på alle plan (inkludert sekundærforskning, behandlingsforskning og opplæringsforskning) og sikre

  • Uavhengig kunnskapsproduksjon, spesielt i behandlings- og utfallsforskningen ( outcome research).

  • Molekylær medisin, spesielt anvendelsen, må inngå i planen. Formålet må være å fremme regional kompetanse og derved sikre at norske pasienter får tilgang til diagnostikk og behandling som kommer.

Dette er omtalt og diskutert i pkt. 8.1, 8.7, 10.2.5 og 10.4.5.

Tiltak 18. Helsepersonell og utdanning

Utvalget støtter forslagene til økt og raskere utdanning av legespesialister slik det er beskrevet i St meld nr 24 (1996-97). Bruken av helsepersonell må også vurderes (jfr. NOU 1997:2). Vektlegging av og prioriteringen mellom ulike spesialiteter må ta hensyn til den reelle sykdomsutvikling i befolkningen:

  • Fagområdet patologi må styrkes spesielt, jfr. Tiltak 6.

  • Spesialistutdanningen i de kirurgiske fag må gjennomgås med henblikk på kreftkirurgiens spesielle behov.

  • Fagområdet gynekologi og gynekologisk onkologi må vurderes mht. utdanning, fagansvar og evt. grenspesialisering.

  • Hver helseregion må se til at det innen år 2000 etableres relevant videreutdanning for sykepleiere i hvert fylke, evt. at hvert fylke sikrer utdanning annet sted.

Bakgrunnen for og diskusjoner om disse spørsmål finnes i 6.5, 7.6.1 og 10.3.4.

Tiltak 19. Økonomiske konsekvenser

Samfunnets direkte utgifter til kreftomsorg var i 1995 5,0 milliard kroner (utgifter til forebygging ikke medregnet). Økningen i antall kreftpasienter fram mot år 2010 vil kreve at samfunnet øker ressursene til denne gruppen.

  • Det må fram til år 2002 investeres 3 milliarder kroner til gjennomføring av de beskrevne tiltak. Investeringer i nytt diagnostisk og terapeutisk utstyr (tiltak 7) inngår i dette beløpet.

  • Det antas at kreftomsorgen i løpet av en 10-årsperiode totalt vil kreve 5,5 milliarder til gjennomføring av nødvendige tiltak.

Utgangspunktet for vurderingene finnes i pkt. 5.7 og begrunnelsen finnes i kapittel 11.

Tiltak 20. Handlingsplan – Norge mot kreft

Det utarbeides en 5-årig handlingsplan mot kreft med tittel Norge mot kreft (i tråd med EUs initiativ Europe against cancer). Det etableres et prosjektsekretariat (prosjektorganisasjon) i Sosial- og helsedepartementet med ansvar for handlingsplanen, rådgivning og for å koordinere tiltakene. Dette er omtalt i pkt. 10.4.7.

Særtiltak. Helsetjenestedata

Arbeidet med denne utredningen har vist at viktig informasjon om ulike sider av norsk helsevesen er mangelfull. Informasjonen er spredd på ulike statlige og andre organer, ofte ikke direkte tilgjengelig uten etter et betydelig sammenstillings- og analysearbeid, informasjon som finnes kan være lite presis og er til dels svært mangelfull (f.eks. oversikter over helsepersonell), og det kreves i noen tilfeller økonomisk kompensasjon for utlevering av data. Oversikt med og styring av norsk helsevesen, inkludert viktig planarbeid, kan ikke foregå med slik fragmentarisk, ufullstendig og lite tilgjengelig informasjon.

Dette utvalget vil derfor foreslå at Sosial- og helsedepartementet innen år 2000 definerer data, data­elementer og rapporter som skal være tilgjengelige om norsk helsevesen og at det årlig utgis en rapport om Helse-Norge som sammenstiller denne informasjonen med inndeling på sykdomsgruppenivå.

Fotnoter

1.

For definisjon av og diskusjon om medisinsk teknologi, se kapittel 8.6.1.2.

Til forsiden