NOU 1997: 20

Omsorg og kunnskap!— Norsk kreftplan

Til innholdsfortegnelse

6 Struktur og prosess i kreftomsorgen

6.1 Organisering, lands- og flerregionale funksjoner

Norsk helsevesen er inndelt i tre forvaltningsnivå: regionale, fylkeskommunale og kommunale helsetjenester.

Helsetjenesten i kommunene

Helsetjenesten i kommunene består av helsesentre med allmennleger og privatpraktiserende leger med og uten driftsavtaler med kommunen. Kommunehelsetjenesten har den primære kontakten med pasienten og skal om nødvendig henvise pasienten videre til spesialist eller sykehus.

Kommunene har også ansvar for legevakt, helsesøster- og skolehelsetjeneste. De har også ansvar for hjemmesykepleie og hjemmehjelpsordningen, samt sykehjem og andre heldøgnsinstitusjoner.

Kommunene skal også drive miljørettet helsevern og ta hånd om den medisinske attføring som ikke trenger mer spesialiserte tiltak. Det er også en kommunal fysioterapitjeneste.

Fylkeskommunens helsetjenester

Fylkeskommunen har ansvar for alle somatiske og psykiatriske sykehus og de offentlige poliklinikkene og laboratoriene. Den spesialiserte medisinske attføring er et fylkeskommunalt ansvar.

Av andre funksjoner nevnes ambulansetjenesten, offentlig tannhelsetjeneste, barnevernsinstitusjoner og rusvernsinstitusjoner.

Den privat organiserte spesialisthelsetjenesten inklusive de private laboratorier har en fylkeskommunal forankring gjennom driftsavtaler og finansielle oppgjørsordninger.

Den fylkeskommunale helsetjenesten trekkes nå også mer inn i et regionalt samarbeid.

Det regionale samarbeidet

Landet er inndelt i fem helseregioner 1 med hvert sitt regionsykehus som også er universitetssykehus med utdanning av medisinere. Hver region består av tre fylker, med unntak av region 2, som består av sju.

Det regionale samarbeidet er i en omstruktureringsprosess der hensikten er å befeste den regionale oppgavefordelingen for å ivareta kvalitetsaspektet og en fornuftig ressursutnyttelse av helsetjenestene, jfr. St Meld nr 24 (1996-97). Fylkeskommunene vil også i større grad samarbeide om å løse de fylkeskommunale helsetjenestene på tvers av fylkesgrensene og inngå et mer forpliktende samarbeide med regionsykehusene.

I dag er finansieringsordningen forskjellig på alle forvaltningsnivå. I kommunehelsetjenesten er den i det vesentlige stykkprisfinansiert (takstregulert). Fylkeskommunene er selvstendige økonomiske enheter der sykehusene er rammefinansiert. Tjenester på tvers av fylkesgrensene betales av pasientens bostedsfylke. Regionsykehusene finansieres gjennom statlige rammetilskudd og et gjestepasientoppgjør fra pasientens bostedsfylke beregnet pr. liggedøgn. Kreftdiagnosene utgjør en meget stor andel av fylkenes gjestepasientoppgjør (se pkt. 6.2).

6.1.1 Pasientens henvisningsveier

Pasienter som rammes av kreft, må forholde seg til minst to, ofte alle tre forvaltningsnivå både i diagnostikkfasen, under behandling og under deler av kontrollfasen.

De fleste pasientene henvises til det fylkeskommunale sykehuset etter at primærlegen har fattet mistanke om en alvorlig sykdom (se pkt. 7.5). Majoriteten av pasientene får sin primærbehandling ved kirurgisk avdeling ved sentral- eller fylkessykehuset i bostedsfylket (se pkt. 6.2). For flere sentrale diagnosegrupper er det utarbeidet veiledende protokoller av nasjonale faggrupper, som f.eks. Norsk Bryst Cancer Gruppe 2 . Den videre oppfølging er en oppgavefordeling mellom behandlende sykehusavdeling og primær­helse­tjenesten. Dersom pasienten skal ha cellegiftbehandling i tillegg til kirurgi, har en rekke sentral- og fylkessykehus etablert egne poliklinikker som administrerer dette.

Pasienter som henvises til regionsykehus må forholde seg til tre forvaltningsnivå. Dersom pasienten henvises i tilslutning til primærbehandlingen, vil regionsykehuset fastlegge behandlingsprogrammet. Involverte kliniske avdelinger ved regionsykehuset kan være onkologisk avdeling/kreftavdelingen, gynekologisk avdeling, nevrokirurgisk avdeling, barneavdelingen, øre-nese-halsavdeling, medisinsk avdeling og kirurgisk avdeling. Mange av utrednings- og behandlingsprogrammene er utarbeidet av fagmiljøene ved regionsykehusene i fellesskap. Det er også flere felles nordiske protokoller. Dette gjelder spesielt behandling som involverer cellegift. Det foreligger ikke noe formelt krav om denne type samarbeide, men fagmiljøene har funnet det hensiktsmessig å samarbeide, da et felles multisenterprogram innen større geografiske enheter (som Norden) ofte er den eneste muligheten for å gjennomføre meningsfylt utprøvende behandling (se pkt. 6.1.3).

Særlig for pasienter som får deler av sin behandling ved regionsykehuset, kan handlingskjeden bli innfløkt. For eksempel vil en pasient med kreft i nese-svelg-regionen få sin primærdiagnose ved sentralsykehusets ØNH-avdeling, bli operert ved regionsykehusets ØNH-avdeling, og bli strålebehandlet ved Kreftavdelingen, som også starter eventuell cellegiftbehandling. De fleste cellegiftkurene gis ved det lokale sykehuset på cytostatikapoliklinikken. Pasienten må altså forholde seg til (minst!) fire forskjellige behandlingsteam i tillegg til sin primærlege. Det kan bli vanskelig å vite hvem som til enhver tid har det overordnede behandlingsansvaret og hvem pasienten skal henvende seg til. Et av problemene er komplikasjoner til en behandling som kan oppstå i et annet forvaltningsnivå, f.eks. hvis det skulle oppstå en infeksjon etter at pasienten er utskrevet fra et av sykehusene. Informasjon fra sykehus til primærlege er et stadig tilbakevendende problem. Alle er enige i den teoretiske løsningen, men få (om noen) har lykkes i å gjennomføre den i praksis. Målsettingen bør være en lett omskrivning av et kjent slagord: Informasjonen bør følge pasienten.

6.1.2 Den faglige oppgavefordeling

Et sentralt mål for en helseplan må være å spesifisere oppgavefordelingen mellom helseinstitusjonene. Noen oppgaver er av en slik karakter at bestemmelsen bør tas sentralt på departamentalt/statlig plan, andre funksjoner bør avklares i et regionalt samarbeid eller innen et mindre geografisk område som fylke, kommune eller bydel.

6.1.2.1 Organisering, lands- og flerregionale funksjoner

Sosial- og helsedepartementet (SHD) vil til enhver tid definere lands- og flerregionale funksjoner. Det er funksjoner (definert som diagnoser og/eller prosedyrer) som skal utøves i bestemte institusjoner. Det er relativt få funksjoner som er definert som regionsykehusfunksjoner. Et eksempel på landsfunksjon er organtransplantasjoner (til Rikshospitalet). Eksempel på regionsykehusfunksjoner er nevrokirurgi, høyvolt strålebehandling og diagnostikk og behandling av kreft hos barn. Det er ikke hensiktsmessig at de sentrale myndigheter skal definere oppgavefordelingen mellom region- og sentralsykehusene i detalj ut over visse oppgaver (se Helsedirektoratet utredningsserie 1–1992: Styring av høyspesialiserte somatiske funksjoner i helsetjenesten). På grunn av svært ulike forhold mellom fylkeskommunene, som f.eks. befolkningsunderlag, er det mest hensiktsmessig at regionene selv utarbeider en plan for samarbeidet mellom helseinstitusjonene.

Oversikt over godkjente landsfunksjoner, flerregionale funksjoner og regionfunksjoner. Bare kreftrelaterte funksjoner er tatt med i denne oversikten (fra Rundskriv I-16/95 Det Kgl. Sosial- og helsedepartement av 6.4.95). (RH = Rikshospitalet, DNR = Det Norske Radiumhospital)

Landsfunksjoner:

  • organtransplantasjoner (RH)

  • benmargstransplantasjoner: allogene (RH) og autologe (RH og DNR)

    • Kommentar: Senere er dette endret til regionsfunksjon (autologe benmargstransplantasjoner med videreføring av teknikkene til høydosebehandling med stamcellestøtte)

  • retinoblastom hos barn (RH og DNR)

  • gynekologisk cancer:

    • choriocarcinom (DNR)

    • eksenterasjonskirurgi (DNR)

    • helt spesielle, sjeldne typer ovarialcancer (DNR)

  • hyperbar medisinsk behandling der det kreves stort trykkammer (Haukeland)

    • Kommentar: Trykktankbehandling benyttes ved alvorlige bivirkninger etter strålebehandling og ved stråleskade med kronisk sårdannelse (våre anmerkninger)

  • nevrokirurgi: strålekniv (Haukeland)

Flerregionale funksjoner:

  • øyefaget: Ruthenium plaque-behandling av melanom (RH og Haukeland)

Regionfunksjoner:

  • sjeldne sarkomer

  • nevrokirurgi

  • kreft hos barn: diagnostikk og behandling

  • gynekologisk cancer

  • stråleterapi

  • gastrointenstinal cancerkirurgi

    • Kommentar: Utdypes i teksten med regional organisering av gastroenterologisk cancerkirurgi på tvers av fylkesgrensene.

  • høydose cytostatikabehandling med stamcelle­støtte

  • akutt leukemi, utredning og behandling med kurativt siktemål

Kompetansesenter:

  • sjeldne sarkomer (DNR)

  • gynekologisk cancer (DNR)

  • hyperbar medisin (Haukeland)

  • kreft hos barn (RH/DNR) fra 1997

6.1.2.2 Det regionale samarbeidet

Sosial- og helsedepartementet har i rundskriv I-42/93 påpekt behovet for funksjonsdeling mellom sykehusene for å få en bedre utnyttelse av tilgjengelig kompetanse på tvers av arbeidssted og fylkesgrenser. Stortingsmelding nr. 50 (1993–94) utdyper dette og pålegger den enkelte helseregion ansvar for å utarbeide helseplaner som sikrer og videreutvikler samarbeidet i regionen på tvers av forvaltningsnivå, fylkes- og kommunegrenser i regionen.

Funksjonsdeling mellom sykehusene blir oppfattet som et sentralt element for å oppnå kvalitetsforbedring av helsetjenesten og for å optimalisere ressursbruken. Det regionale helseutvalgs (som finnes i alle regioner) oppgave er å konkretisere en forpliktende samarbeidsmodell. Dette er bakgrunnen for å utarbeide regionale helseplaner.

De regionale helseplaner skal ivareta oppgavefordelingen mellom fylkeskommunen og regionsykehuset. Planene skisserer en struktur for samarbeidet som skal sikre kvalitet og ressursutnytting. Det innebærer definert oppgavefordeling for visse prosedyrer eller diagnosegrupper. Noen steder og for visse problemstillinger kreves et flerfylkesamarbeid for å sikre et tilstrekkelig volum. Regionene har ikke kommet like langt i å utvikle samarbeidsmodeller.

I pkt. 6.2.1 (tabell 6.1) fremgår det at mange pasienter behandles på regionsykehusene. Disse pasientene må forholde seg til alle tre forvaltningsnivå (regionsykehus, de fylkeskommunale sykehus og primærhelsetjenesten). Noe av hensikten med den regionale planleggingen er å samordne handlingsprogrammer, protokoller og retningslinjer for behandling og pleie for pasienter som må forholde seg til flere forvaltningsnivå. En forutsetning for at dette skal fungere, er at noen får et mandat og ansvar for å utarbeide handlingsprogrammer og protokoller og holde disse oppdatert.

For kreftomsorgen er dette meget viktig (se pkt. 8.12). Det er en forutsetning for å gi pasientene tilbudslikhet i regionen og på landsbasis. Fagmiljøene, særlig de som utgår fra regionsykehusene, har dels på eget initiativ, dels som ledd i ulike fagsammenslutninger, utarbeidet felles retningslinjer for organisering, oppgavefordeling, diagnostikk, behandling og oppfølging for visse større diagnosegrupper (se pkt. 6.1.3).

6.1.2.3 Den fylkeskommunale organisering

De fylkeskommunale helseinstitusjonene er den andre tunge aktøren i kreftomsorgen (se pkt. 6.2 og tabell 6.1). Sentral- og fylkessykehusene har forbindelseslinjer både til regionsykehuset og til primærhelsetjenesten (omtalt som den vertikale akse, jfr. pkt. 8.12.). Den horisontale akse ivaretas av sykehusenes infrastruktur og forskjellige spesialiteter, eventuelt i et organisert samarbeid mellom flere sykehus. Sykehusene har derfor en meget sentral plass med et stort ansvar for organiseringen og den praktiske tilrettelegging for diagnostikk, behandling og oppfølging. Nøkkeltall over ressursforbruket (jfr. pkt. 6.2.1 og tabell 6.1) viser at de fylkeskommunale sykehusene tar hånd om det største volum pasienter.

Diagnostikk og behandling av kreftpasienten er integrert i den øvrige kliniske virksomheten ved sykehusene. Det er ikke etablert noen særomsorg der f.eks. cancerrelatert urologi skilles ut som separat virksomhet fra den øvrige urologiske aktiviteten. ­Derimot forutsettes det i de fylkeskommunale planer at oppgavefordelingen sikrer at ansvaret for de tallmessig små diagnosegrupper blir ivaretatt gjennom sentralisering, enten innen et fylke eller som et samarbeid mellom to eller flere fylkeskommuner (se f.eks. Kreftplanen for Østfold, som er nærmere omtalt i pkt. 10.3.1.2). Dette gjelder også for de diagnosegrupper der regionsykehuset har et overordnet ansvar for behandlingsoppleggene.

Primærdiagnostikk og administrering av cellegiftbehandlingen vil alltid bli helt eller delvis tatt hånd om ved de fylkeskommunale institusjonene. Den regionale planlegging har påpekt behovet for et faglig definert ansvar. Dette behovet må understrekes meget sterkt, og ansvaret må tillegges en bestemt avdeling som igjen i praksis må utpeke en eller flere personer som tar ansvaret for at oppgavene fordeles etter kompetanse og andre forutsetninger for god pasientbehandling. Dette faglige ansvaret gjelder diagnostikk, behandling, pleie og kontroller. For tiden diskuteres etablering av fagråd som får til oppgave å styre denne prosessen. Flere fylker har allerede formalisert fagråd. Kreftomsorgen berører de fleste spesialiteter. Derfor har ikke alle fylker etablert egne fagråd for kreft. Oslo kommune, derimot, har i over 10 år hatt et eget fagråd for kreft som utarbeider og oppdaterer handlingsprogrammer, vedtar retningslinjer for behandling og pleie og gir råd om oppgavefordelingen mellom helseinstitusjonene. Selv om det er etablert egne fagråd, vil kreftdiagnostikk og behandling fortsatt være integrert i den øvrige medisinske aktivitet og ikke skilt ut i en egen særomsorg.

Medisinske spesialiteter og grenspesialiteter på sentral- og fylkessykehus som har sentrale kliniske funksjoner i relasjon til kreftdiagnostikk og behandling

Den tradisjonelle inndeling (utenom regionsykehus) etter tilhørighet til de medisinske spesialiteter og grenspesialiteter er:

  • pediatri – i samarbeid med regionavdelingen (pediatrisk onkologi er definert som en regionfunksjon)

  • lungemedisin og thoraxkirurgi

  • urologi (og eventuelt nefrologi)

  • gastroenterologi (kirurgi og indremedisin)

  • gynekologisk onkologi (ikke egen spesialitet, men en akseptert betegnelse)

  • øre-nese-hals

  • hematologi – maligne blodsykdommer

  • endokrin kirurgi inkludert brystkreftbehandling

  • ortopedi (sarkomer tas primært hånd om av ortoped)

  • plastikkirurgi; primærbehandling og ved rekonstruksjoner (i hovedsak ved regionavdeling)

  • nevrologi som samarbeider med nevrokirurgisk avdeling (nevrokirurgi er en regionsykehusfunksjon)

  • onkologi er i hovedsak en spesialitet som er knyttet til kreftavdelingene ved regionsykehus. Noen sentral- og fylkessykehus har opprettet en eller to onkologstillinger

6.1.2.4 Primærhelsetjenesten

Primærdiagnostikk 3 og behandling og deler av kontrollene utføres på sykehusene. Pasientene vandrer ut og inn av sykehusene i behandlingsfasen og knyttes sterkt til en (eller flere) sengeavdelinger og poliklinikker. Primærhelsetjenestens rolle begrenses til å henvise pasienten til sykehusene for primærutredning og eventuelt når pasienten nærmer seg en terminal fase. Dette er ikke i samsvar med intensjonene i dagens organisering. Allmennlegen skulle spilt en sentral rolle i diagnostikk, behandling og oppfølging av kreftpasientene. Han/hun burde vært den naturlige koordinator og tilrettelegger. Ut fra allmennlegenes beskrivelser, fungerer dette ikke etter hensikten. Pasienten med kreftdiagnosen forsvinner fra primærhelsetjenesten. Særlig gjelder dette i behandlingsfasen. Pasienten tar ofte direkte kontakt med sykehuset også for problem som ikke naturlig hører hjemme der. Det er et inntrykk som også bekreftes fra sykehusenes side. Det beskrives som uhensiktsmessig både for pasienten og institusjonen.

Årsakene til en slik uhensiktsmessig arbeidsdeling i behandlingsfasen er flere: mangelfull informasjon til pasient og allmennlege, informasjon om eventuelle behandlingstrengende bivirkninger og komplikasjoner kommer for sent til allmennlegen eller mangler fullstendig, ansvarsforholdet kan være mangelfullt presisert. For pasienten er det naturlig å ta kontakt med den institusjon som har/har hatt det primære behandlingsansvaret. Pasientene kan for øvrig oppleve en jungel av aktører bestående av leger, sykepleiere, sosionomer og fysioterapeuter i ulike forvaltningsnivå. Ansvarsforholdet kan virke forvirrende. Dette kan best bedres ved at allmennlegen i sterkere grad tar initiativet og rutinene legges bedre til rette for at han/hun kan oppfylle rollen som koordinator. Primærhelsetjenesten omtales spesifikt i pkt. 7.5.

6.1.3 Faglig samarbeid – fagråd

Faglig samarbeid om diagnostikk og behandling på tvers av forvaltningsnivåene er en forutsetning når pasienten får sin behandling dels ved regionsykehus, dels ved sentral- og fylkessykehus. Spesialistene ved region- og sentralsykehusene har etablert et nasjonalt nettverk som omfatter nesten alle de store diagnosegruppene for kreft (se boks 6.2). Noen har etablert seg som interesseorganisasjoner med egne statutter og styringsgruppe (som f.eks. Norsk Bryst Cancer Gruppe (NBCG), se senere), mens andre har en mindre formell samarbeidsform. Hensikten er å utarbeide felles retningslinjer for diagnostikk, behandling, kontroller og eventuelt strukturere felles forskningsprogrammer. Nasjonal konsensus om diagnostikk og behandling som grunnlag for felles handlingsprogrammer vil bidra til å sikre god og lik kvalitet til alle pasientene. Dette innebærer også at man søker å komme fram til felles retningslinjer for å ta i bruk nye behandlingsmetoder (se pkt. 8.5).

Selv om man kommer fram til felles retningslinjer og anbefalinger for diagnostikk og behandling, vil ansvaret for å etablere en fylkeskommunal oppgavefordeling fortsatt ligge i de lokale organer (se pkt. 8.5.1).

Kontaktnettet tar utgangspunkt i diagnosegrupper som f.eks. brystkreft, gynekologisk kreft, lymfekreft, testikkelkreft, lungekreft, føflekkreft, etc. Som eksempel gis en nærmere beskrivelse av Norsk Bryst Cancer Gruppe – NBCG.

Norsk Bryst Cancer Gruppe – NBCG

Fra 1982 har man samarbeidet systematisk på nasjonalt plan om behandlingsprotokoller og kliniske forsøk. Samarbeidet ble formalisert ved opprettelsen av NBCG i 1988. Styringsgruppens sammensetning er beskrevet i boks 6.1. Alle regionsykehus er representert. Det er også representanter fra sentral- eller fylkessykehusene i alle regioner. Styringsgruppen dekker alle spesialiteter som legger de viktigste medisinske premissene for valg av behandling.

Boks 6.1 Sammensetning av styringsgruppen for NBCG

Tabell 6-1 

Deltakere i styringsgruppenAntall personer
1 kirurg fra hvert regionsenter5
1 onkolog fra hvert regionsenter5
1 kirurg som representerer øvrige sykehus i hver region5
1 patolog1
1 røntgenlege1
1 biokjemiker1
1 statistiker1
1 personlig æresmedlem1
Til sammen20

NBCG utarbeider den såkalte blåboka, som er et veiledende handlingsprogram til praktisk bruk for leger og andre som har ansvar og oppgaver innen brystkreftdiagnostikk og behandling. Brystkreft er en meget sammensatt diagnosegruppe, og forløpet av sykdommen kan arte seg forskjellig fra person til person. Behandlingen må tilpasses svulstens biologi for at man skal kunne oppnå et best mulig resultat. Behandlingsoppleggene er komplekse og består ofte av kombinasjon av kirurgi, strålebehandling, og/eller cellegift og/eller hormonbehandling.

NBCG har også utarbeidet anbefalinger for screening (se pkt 7.2.2Villscreening) og rådgivende retningslinjer for familier med arvelig disposisjon for brystkreft.

Det er gjennomført mange landsomfattende forskningsprosjekter. Prosjektene har i stor utstrekning vært klinisk orientert. For eksempel har hensikten vært å finne fram til forenkling av cellegiftbehandlingen (færre bivirkninger), hvordan potensialet ved hormonbehandling kan utnyttes best mulig og hvilke grupper som kan profittere på høydosebehandling med stamcellestøtte. Organisasjonen sørger for at det til enhver tid finnes oppdaterte retningslinjer for diagnostikk og behandling av brystkreft. Disse retningslinjene er basert på nasjonal konsensus.

Foreningen har et formalisert samarbeid med nordiske og andre internasjonale foreninger og faglige interesseorganisasjoner.

Onkologisk Forum

Det finnes fagsammenslutninger for en rekke diagnosegrupper. De er samlet i en felles landsomfattende interesseorganisasjon som kalles Onkologisk Forum. Hensikten er å samle legespesialitetene som er premissgivere for diagnostikk og behandling for de ulike diagnosegruppene (se boks 6.2).

Boks 6.2 Underavdelinger av Onkologisk Forum

Norsk Bryst Cancer Gruppe (som over)

Norsk Forum for Gynekologisk Onkologi

Norsk Melanom Gruppe

Norsk Lungeonkologisk Gruppe

Norsk Lymfom Gruppe

Norsk Urologisk Cancer Gruppe

Nevro-onkologisk Interessegruppe

Norsk Gastro-intestinal Cancer Gruppe

Norsk Gruppe for Palliativ Medisin

Norsk Selskap for Hematologi

Alle interessegruppene søker å komme fram til oppdaterte handlingsprogrammer. Dette omfattende faglige kontaktnettet har bidratt til at man har fått felles nasjonale handlingsprogrammer for de fleste kreftformene. Det finnes også et regionalt nettverk som bl.a. tar hånd om de praktiske detaljene i den regionale oppgavefordelingen mellom regionsykehusene og 2.-linjetjenesten.

For noen sjeldnere svulstformer som f. eks. bindevevssvulstene og bensvulstene har man felles nordiske handlingsprogrammer og protokoller. De fleste fagsammenslutningene har kontakt med tilsvarende foreninger i de øvrige nordiske land og enkelte europeiske land.

Forum for Sykepleiere i Kreftomsorgen

Forum for Sykepleiere i Kreftomsorgen er en interesseorganisasjon for sykepleiere som arbeider med kreftpasienter eller er interessert i kreftsykepleie. Forumet har ca. 900 medlemmer. Det er også opprettet lokallag i alle regioner. Formålet er å spre kunnskap om kreftsykepleie ved å styrke opplæringen ved sykepleiehøgskolene og til sykepleiere som arbeider med kreftpasienter. Foreningen har knyttet en rekke internasjonale kontakter.

Regionale fagråd

I St meld nr 24 (1996-97) foreslår man at de regionale helseutvalgene oppretter regionale fagråd. Funksjonen til de regionale fagrådene bør samordnes med de faglige interesseorganisasjoner som allerede er etablert (se pkt. 10.3.1.2 og 10.3.7). Interesseorganisasjonene har en bred geografisk og faglig representasjon. Dette er et godt utgangspunkt for å komme fram til allment aksepterte landsdekkende retningslinjer for diagnostikk, behandling og forskningsprosjekter. Kompetansen som ligger i disse interesseorganisasjonene bør utnyttes av fagrådene som de regionale helseutvalgene skal opprette.

6.2 Hvor foregår kreftbehandlingen?

Data fra SINTEF-NIS er brukt for å belyse antall operasjoner (dvs. opererte pasienter) utført for svulster i norske sykehus i 1995. Inndelingen av operasjonene er basert på Klassifikasjoner av operasjoner, (Statens helsetilsyn / Folkehelsa; 3. versjon). Operasjoner for kreft / mistanke om kreft kan bestå i flere forskjellige tiltak/prosedyrer, alt etter stadium av sykdom, alder, ledsagende sykdommer, komplikasjoner til kreftsykdommen, etc. Vi har derfor valgt å gi totalt antall operasjoner knyttet til institusjonsopphold (tabell 6.1).

I tillegg gis oversikter over noen operasjonstyper som er spesifikke for kreftsykdom/mistanke om kreft (tabell 6.1 og 6.2). Hensikten er å belyse problemer knyttet til antall opererte pasienter (volum) med en spesifikk prosedyre (operasjon). Dette er operasjonskoder som beskriver fjerning av hele eller deler av organ, slik dette er inndelt i Klassifikasjon av operasjoner. Operasjonstypene med tilhørende kodenummer er vist i boks 6.3.

Boks 6.3

Tabell 6-3 

  OperasjonKode
1.Thyreoidea0816–0820
2.Øsofagusreseksjoner2820–2829
3.Lungereseksjoner3505–3531
4.Mammareseksjoner3810–3819
5.Mamma (total fjernelse)3820–3829
6.Ventrikkel (magesekk)4420–4439
7.Colon (tykktarm)4639–4649
8.Rectum (endetarm)4820–4829
9.Hepar (lever)5110–5119
10.Pancreas (bukspyttkjertel)5510–5519
11.Nyre (fjerning)6040–6042, 6047–6049
12.Blære (fjerning)6320–6329
13.TUR (blære / prostata)6366–6368, 6620
14.Prostatectomi6630–6639
15.Ovarier (eggstokker)7000–7035
16.Uterus (livmor)7210–7229
17.Cervix (livmorhals)7310–7319
18.Ortopedi8650–8669

6.2.1 Kreftbehandling etter sykehustype

Inndeling i sykehustype er som i SAMDATA-rapportene (SINTEF-NIS). Sykehusene fordeles på regionsykehus (n = 5), sentralsykehus (n = 12), fylkessykehus med sentralsykehusavdeling (n = 11), lokalsykehus (n = 23), fylkessykehus med redusert lokalsykehustilbud (n = 14), og spesialsykehus (inkluderer Det Norske Radiumhospital).

Dette utvalget er i tvil om hvorvidt den helseadministrative inndeling av sykehusene som benyttes av SINTEF-NIS er optimal hvis denne klassifiseringen også skal gi uttrykk for sykehusenes reelle infrastruktur og behandlingsmuligheter (basert på medisinsk-faglige vurderinger).

Tabell 6.1 gir oversikt over antall innleggelser og liggedager for svulster fordelt på sykehustype for 1995. Regionsykehusenes dominerende rolle i kreftbehandlingen fremgår tydelig. 1 av 7 innleggelser og ca. 1 av 5 liggedager i regionsykehusene er kreftrelatert. Kreftsykdommenes andel av innleggelser og liggedager for de andre sykehustypene er noe mindre, ca. 1 av 11 innleggelser og 1 av 8 liggedager er kreft­relatert.

Tabell 6.1 Innleggelser og liggedager for svulster som hoved- og bidiagnose (1995) fordelt på sykehustype

  Sykehustype
  RegionsykehusSentralsykehusFylkesykehusLokalsykehusFylkessykehus IISpesialsykehus
  (n = 5)(n = 12)(n = 11)(n = 23)(n = 14)  
Hoveddiagnose
Sum innleggelser24 16521 0409 7947 1254 01511 840
Andel av totalforbruk*14,5 %9,7 %9,2 %8,7 %9,8 %-
Sum liggedager215 566180 89289 19559 55644 573106 185
Andel av totalforbruk*18,3 %13,8 %13,4 %12,6 %14,8 %-
Liggetid (gj.snitt)**8,98,69,18,411,19,0
Bidiagnose
Sum innleggelser3 4884 4232 0562 0111 173260
Andel av totalforbruk*2,1 %2,0 %1,9 %2,5 %2,9 %-
Sum liggedager40 61440 84320 08015 88812 7223 923
Andel av totalforbruk*3,5 %3,1 %3,0 %3,4 %4,2 %-
Liggetid (gj. snitt)**11,69,39,77,910,915,2

Kilde: SINTEF-NIS 1996

6.2.2 Kreftbehandling etter avdelingstype

Tabell 6.2 viser opphold i ulike sykehusavdelinger i 1995 for pasienter med svulster som hoveddiagnose. Tabellen gir totalt antall liggedager pr. avdelingstype, og gjennomsnittlig liggetid.

Tabell 6.2 Opphold i avdelingstyper for pasienter med kreft som hoveddiagnose (1995). Totalt antall liggedager pr. avdelingstype og gjennomsnittlig liggetid. Opphold der det er utført et kodet inngrep og prosentandelen av alle opphold i avdelingstypen.

  OppholdLiggedagerOpphold med kirurgisk inngrep
AvdelingstypeAntall%AntallGj.snittAntall%
Generell kirurgi29 59537,9276 3809,318 41762,2
Øre-nese-hals2 9233,725 7428,81 77760,8
Nevrokirurgi1 2031,510 5198,766555,3
Gynekologi13 31917,182 7696,27 16553,8
Andre kir. avd.1 0341,36 9576,762460,3
Total kirurgi48 07461,6402 3678,428 64859,6
Generell indremedisin14 80319,0154 91210,51 63911,1
Onkologi11 21214,4102 7559,21 27311,4
Pediatri2 3033,010 2774,51898,2
Andre med. avdelinger1 5111,923 27515,4372,4
Total medisin29 82938,2291 2199,83 13810,5
Uviss avdeling980,12 59626,500,0
Sum alle78 001100,0696 1828,931 78640,8

Kilde: SINTEF-NIS 1996

Fire av ti institusjonsopphold og liggedager i 1995 skjer i generelle kirurgiske avdelinger (inkludert ortopedi, gastroenterologi, thorax-kirurgi, barnekirurgi, etc.). Seks av ti institusjonsopphold og et nesten like stort antall av liggedagene for kreftsykdom skjer i opererende avdelinger.

Ca. 1 av 5 institusjonsopphold og 1 av 5 liggedager for kreft (som hoveddiagnose) skjer i generelle indremedisinske avdelinger (inkludert subspesialiteter). 14 % av alle institusjonsopphold og av liggedagene skjer i onkologiske avdelinger (sykehus med egne avdelinger).

Tre prosent av alle opphold, og 1,5 % av alle liggedager for kreft, skjer i barneavdelinger. (Tallene gjelder egne opprettede barneavdelinger, pediatriske poster ved medisinsk eller kirurgisk avdeling ved noen sykehus har ikke vært mulig å skille ut.)

Av alle institusjonsopphold for kreft (78 001) er det registrert kirurgiske inngrep hos 40,8 % (31 786). Av 48 074 opphold på kirurgiske avdelinger er 59,6 % (28 648) opphold med kirurgisk inngrep. Spesifikke kirurgiske inngrep med kurativt potensial definert i pkt. 6.2 utgjør vel halvparten av de kirurgiske inngrepene.

Tabell 6.2 viser også at pasienter ved medisinske avdelinger gjennomgår kirurgiske inngrep. Vi må anta at nærmest alle registrerte operasjoner blir utført i en opererende avdeling, og belaster denne (personell, operasjonsstuer, etc.).

Ved fire av ti opphold ved en opererende avdeling blir det ikke registrert kirurgiske inngrep (prosedyre). Dette er opphold som medgår til utredning/diagnostikk og til palliativ (lindrende) behandling. Nærmest uten unntak er praksis i norske sykehus at palliativ behandling skjer i den avdeling som har hatt det primære behandlingsansvaret for pasienten.

6.2.3 Kreftkirurgi – hvor foregår den?

Inndelingen av operasjonstypene er gitt i boks 6.3. Tabell 6.3 gir antall kirurgiske inngrep spesielt rettet mot kreftsykdom på pasienter utskrevet med kreft som hoveddiagnose etter sykehustype. 59% av all kreftkirurgi foregår ved region- og sentralsykehusene. Det er likevel bekymringsfullt at relativt store inngrep for kreft foregår på de minste sykehusene. Selv om bare et fåtall av disse sykehusene utfører kreftoperasjoner, vil antall pr. sykehus likevel bli svært lavt.

Tabell 6.3 Operasjoner etter sykehustyper 1995

  Operative inngrep etter sykehustype
Op. grupperRegions­sykehusSentral­sykehusFylkes­sykehus ILokal­sykehusFylkes­sykehus IISpesial­sykehusTotaltFor kreft1
1. Thyroidea1271475017025366155(42 %)
2. Øsofagusres.228400104441(93 %)
3. Lungeres.105190380124358273(76 %)
4. Mammares.184259105754757727534(74 %)
5. Mamma-ablatio3065912672041291361 6331 573(96 %)
6. Ventrikkel9113562261110335299(89 %)
7. Colon364663323274158561 8381 622(88 %)
8. Rectum194351149744861877798(91 %)
9. Hepar461551197744(57 %)
10. Pancreas55351030110493(89 %)
11. Nyreekst.11013462471013376328(88 %)
12. Blæreekst.413552062145119(82 %)
13. TUR5541 5677155222421213 7212 344(63 %)
14. Prostatectomi553635157157106(68 %)
15. Ovarier3465152851656461 3632160(12 %)
16. Uterus7451 164622421202273 199860(27 %)
17. Cervix25791425403733760(18 %)3
18. Ortopedi671336960191349111(32 %)
Sum3 4406 0582 9181 95069395816 0179 530(60 %)
Antall opphold med kirurgisk kode totalt (kreft som hoveddiagnose)8 83310 0244 9602 9241 3003 76331 804
Prosentandel av alle innleggelser med kreft som hoveddiagnose436,647,650,641,032,431,840,8

Kilde: SINTEF-NIS 1996

Øverste del av tabellen gir oversikt over kreftspesifikke inngrep og antall kirurgiske inngrep på pasienter utskrevet med svulst som hoveddiagnose etter sykehustype. De to nederste linjene angir antall opphold med kirurgisk kode og andelen (i prosent) av totalt antall opphold i sykehustypen.

Antall kirurgiske inngrep på pasienter utskrevet med kreftsykdom som hoveddiagnose fordelt på helseregioner er gitt i tabell 6.4. For noen operasjonstyper er antall operasjoner lavt. Hvis man sammenholder data i tabell 6.3 og i tabell 6.4, er det åpenbart at man for noen operasjonstyper ikke bør fordele operasjoner med lavt volum på mer enn ett sted i helseregionen. En sterkere grad av sentralisering bør overveies for noen grupper.

Tabell 6.4 Utvalgte, kreftspesifikke operasjoner (se boks 6.3). Antall kirurgiske inngrep på pasienter utskrevet med kreftsykdom som hoveddiagnose i helseregioner. Prosentandel av alle innleggelsene med cancerdiagnose (hoveddiagnose) i helseregionene.

  Operative inngrep i helseregioner (n)
Op. grupperIIIIIIIVVAndreTotal%
1. Thyroidea6811354686123662,3
2. Øsofagusres.10119590440,3
3. Lungeres.6215052573703582,2
4. Mammares.175237163787227274,5
5. Mamma-ablatio34364227623213821 63310,2
6. Ventrikkel5710169565023352,1
7. Colon38363638624618341 83811,5
8. Rectum1762801881399408775,5
9. Hepar9262010120770,5
10. Pancreas22312616901040,6
11. Nyreekst.7112574515413762,3
12. Blæreekst.256617132401450,9
13. TUR6111 46763866334023 72123,2
14. Prostatectomi38662482101571,0
15. Ovarier34346120420315111 3638,5
16. Uterus6671 17655549130823 19920,0
17. Cervix9674100283813372,1
18. Ortopedi6713369601913492,2
Sum3 2285 7972 9252 4241 6232016 017100,0
Prosentandel av alle innleggelser med cancer som hoveddiagnose21,420,519,122,519,215,820,5

Kilde: SINTEF-NIS 1996

6.2.4 Reinnleggelser for kreftsykdom

Analysene av reinnleggelsesfrekvensen ved norske sykehus for kreftsykdom er basert på SAMDATA. Bruken av denne databasen for dette formålet er ikke uproblematisk, og en gjennomgang av begrepsinnhold og definisjoner er gitt i Rapport 3/95 og 5/96 fra SINTEF-NIS. I SAMDATA-rapportene er behandlingsepisode brukt som analysenivå og reinnleggelse er definert som ett eller flere opphold ved det samme sykehus i løpet av registreringsåret. På grunn av den anonymiserte strukturen i SAMDATA er det ikke mulig å følge en pasient gjennom flere opphold utover registreringsåret for første opphold, og det er heller ikke mulig å følge en pasient gjennom flere opphold på forskjellige sykehus.

Tabell 6.5 viser antall reinnleggelser for svulster i 1994 og 1995. Øyeblikkelig hjelp-reinnleggelsene er definert som ett eller flere nye opphold i løpet av en måned etter utskrivning. Tallene viser at en av ni pasienter med kreft innlegges tiltrengende øyeblikkelig hjelp innen en måned etter utskrivning. Det fremgår også av tabellen at nesten en av fire pasienter reinnlegges ved ett eller flere opphold ved det samme sykehus i løpet av registreringsåret. Tallene samsvarer godt med data analysert ved Stiftelse for Helse­tjenesteforskning (HELTEF; Reinnleggelse i norske somatiske sykehus. Analyse av Nasjonalt utskrivningsregister for 1994).

Tabell 6.5 Reinnleggelse for svulster 1994 og 1995 (for definisjoner, se SINTEF-NIS Rapport 3/95 og 5/96).

ÅrElektivtØ.hjelpSum
199412,0 %11,2 %23,2 %
1995ikke oppgitt11,7 %-

Kilde: SAMDATA, Rapport 3/95 og 5/96

Til sammenligning er samlet reinnleggelsesrate (Ø.hjelp og Elektivt) i norske sykehus 10,25 % (1991), 10,27 % (1992), 10,39 % (1993) og 10,55 % (1994).

Behovet for reinnleggelser kan også belyses ved å se på pasientgruppene som innlegges fem ganger eller mer i samme sykehus i løpet av registreringsåret. Tabell 6.6 viser at ca. 40 % av pasientene som har fem eller flere sykehusopphold har svulst som hoveddiagnose.

Tabell 6.6 Hoveddiagnose for pasienter innlagt fem ganger eller mer i løpet av 1995. Hoveddiagnoser for første, andre og siste (hvis mer enn 2) sykehusopphold i kjeden.

  Hovedkapittel i ICD-91. sykehus­opphold2. sykehus­oppholdSiste sykehus­opphold
IISvulster37,2 %38,6 %39,3 %
VIISykdommer i sirkulasjonsorganene16,9 %15,8 %14,0 %
IVSykdommer i åndedrettsorganene10,4 %10,1 %10,6 %
IXSykdommer i fordøyelsesorg.5,9 %6,2 %5,4 %
XVISymptomer og ubestemte tilstander5,7 %5,7 %5,8 %
Sum76,1 %76,4 %75,1 %

Kilde: SAMDATA; Rapport 3/95

6.2.5 Fylkesvise forskjeller i ikke-kirurgisk kreftbehandling, spesielt om strålebehandlingen

Den geografiske lokaliseringen av stråleterapitilbudet synes å ha betydning for antall pasienter som blir behandlet. Eksemplene er her hentet fra Det Norske Radiumhospital i tre tidsperioder fra 1985 til og med 1995 (fig. 6.1–6.3). Figurene viser behandlingsserier 4 som prosent av insidens 5 for bostedsfylke i helseregion 2 samt Hedmark og Oppland. Forbruk kan relateres til antatt medisinsk behov. Hvordan en kommer fram til antatt behov er også beskrevet i de nevnte utredningene.

Antall behandlingsserier som prosent av kreft­insidensen i siste tidsperiode varierer fra 42 % til knapt 25 % innen samme helseregion (fig. 6.1). Det samme mønsteret kan sees i antall behandlingsserier ved brystkreft. Antatt behov ved brystkreft er beregnet til 133 % av insidensen. (Mange pasienter trenger flere behandlingsserier, derfor blir antatt behov i forhold til insidens over 100 %). For pasienter som er bosatt i Akershus, er prosentandelen 73, mens den er bare 37 i Vest-Agder (fig. 6.2). Det samme mønsteret ser man også for prostatakreft (fig. 6.3).

Figur 6.1 Behandlingsserier i prosent av kreftinsidens – alle
 kreftdiagnoser

Figur 6.1 Behandlingsserier i prosent av kreftinsidens – alle kreftdiagnoser

Antatt medisinsk behov er 54 %. Tallene for 1993–95 er basert på estimat for kreftinsidens 1994–95.

Figur 6.2 Behandlingsserier i prosent av kreftinsidens – brystkreft

Figur 6.2 Behandlingsserier i prosent av kreftinsidens – brystkreft

Antatt medisinsk behov er 133 %. Tallene for 1993–95 er basert på estimat for kreftinsidens 1994–95.

Figur 6.3 Behandlingsserier i prosent av kreftinsidens – prostatakreft

Figur 6.3 Behandlingsserier i prosent av kreftinsidens – prostatakreft

Antatt medisinsk behov er 43 %. Tallene for 1993–95 er basert på estimat for kreftinsidens 1994–95.

I tidligere utredninger 6 er det påpekt at den fylkesvise henvisningspraksisen til strålebehandling varierer i betydelig grad (som også er vist på fig. 6.1–6.3). Det samme mønsteret avtegner seg i alle regioner. Behovsestimatene for strålebehandling som er beskrevet i disse utredningene og i pkt 7.6.2 (og konsekvensene av kapasitetsmangelen som er beskrevet i pkt. 6.4.2) kan framstå som høye. De er imidlertid sammenfallende med en svensk utredning fra 1996 7 .

Bruken av strålebehandlingstilbudet står i forhold til tilgjengeligheten. Det forklarer økningen i antall behandlingsserier, fordi det har skjedd en utbygging av stråleterapitilbudet i alle regioner. Akershus fylke ligger geografisk meget nær Det Norske Radium­hospital. I utgangspunktet hadde Akershus fylkeskommune det høyeste forbruket i regionen i årene 1985–1988, men også den største prosentvise økningen fram til 1995. Siden den samme trenden gjør seg gjeldende også i de øvrige regioner, er det rimelig å anta at den geografiske nærhet innvirker på forbruket. I hvilke grad gjestepasientordningen, dvs. eventuelle økonomiske forhold, spiller inn i fylkenes henvisningsrutiner, vet vi ikke. Vertsfylket er eier av stråleterapiavdelingene, men dette er ikke tilfellet med Akershus fylkeskommune. Mange av de som er bosatt i nærheten av en stråleterapiavdeling kan få sin behandling poliklinisk. Dette gir pasientene åpenbare fordeler.

En økning og en bedre geografisk fordeling av behandlingstilbudet må være en målsetting. Ingen fylker har overforbruk av strålebehandling ut fra nasjonale beregninger og internasjonale normer. Oppretting av stråleterapiavdelinger ved sentralsykehus kan bidra til en bedre tilbudslikhet. Det er planlagt en ny avdeling ved Sentralsjukehuset i Rogaland (Stavanger) i samarbeid med Haukeland sykehus. Det er også forslag om en satellittavdeling fra Det Norske Radiumhospital ved Sentralsykehuset i Vest-Agder (Kristiansand). En satellittavdeling må imidlertid være av en viss størrelse og ha minst to akseleratorer ( strålemaskiner) for å kunne opprettholde en jevn og sikker drift. Dette begrenser antall steder som er egnet. Avstand til et behandlingssenter er derfor ikke eneste kriterium for utbygging (se pkt. 10.3.1.3).

En satellittavdeling må ha tette bånd til moderavdelingen (regionsavdelingen). Det faglige ansvaret både for den medisinske delen av strålebehandlingen og for medisinsk fysikk må ligge i regionavdelingen. En liten satellittavdeling vil være meget sårbar ved personellmangel (sykdom, ferier og permisjoner). Regionavdelingen må derfor ha en bufferkapasitet for å erstatte ledighet.

Eventuelle fylkesvise forskjeller i forbruk av cellegift (relatert til antall behandlede pasienter) er ikke mulig å lese ut av tilgjengelige statistikker. Pasientene får dels behandlingen ved regionsykehuset, dels ved sykehuset på hjemstedet. Salgsstatistikkene fra Norsk Medisinaldepot kan eventuelt avdekke regionale forskjeller. Noen pasienter krysser imidlertid regionsgrensene, derfor kan heller ikke regionale statistikker gi et komplett bilde av eventuelle geografiske forskjeller. I pkt. 5.7.5 er det beskrevet små regionale forskjeller for noen av de viktigste cellegiftene. Tar man hensyn til pasientforflytning mellom regionene, synes forbruket å være ganske ensartet i hele landet.

Bruk av sterke smertestillende medikamenter viser klare geografiske variasjoner. Avvikene følger et mønster som kan tyde på mindre bruk av sterke smertestillende behandling i region 3, 4 og 5 sammenliknet med regionene på Sørlandet og Østlandet (se pkt. 5.7.1). Om dette skyldes en ulik foreskrivningspraksis til kreftpasientene, vet vi ikke, siden vi ikke kan sammenholde disse statistikkene mot indikasjonen for behandlingen.

6.3 Hvor dør kreftpasientene?

6.3.1 Statistikk for 5-årsperioden 1990–1994 med utgangspunkt i bostedskommune

Grunnlagsmaterialet, som er hentet fra Statistisk sentralbyrå, baseres på opplysninger fra dødsattestene. Registreringen tar utgangspunkt i avdødes bo­steds­kommune. Dødssted er angitt i hjemmet, regionsykehus, somatiske spesialsykehus, fylkessykehus type 1 og type 2, under transport til sykehus, andre helseinstitusjoner og uoppgitt.

I tabellene har vi valgt å slå somatiske spesialsykehus (som Det Norske Radiumhospital) sammen med regionsykehus. Vi har også slått fylkessykehus type 1 og 2 sammen til en gruppe ( fylkessykehus). Det omfatter følgelig både sentral- og lokalsykehus i fylker som ikke har egne regionsykehus.

Disse statistikkene angir ikke hvilket fylke pasienten fysisk døde i, men bare institusjonstypen. Avdødes hjemsted er altså utgangspunktet for statistikkene og den etterfølgende vurdering. Tilbudet og kvaliteten på de hjemmebaserte tjenestene antas å være et av flere viktige elementer som påvirker valg av sted og institusjonstype for terminal omsorg.

Noen kommuner er meget små og har følgelig få dødsfall pr. år. For å sikre personvernet har Statistisk sentralbyrå valgt bare å frigi ikke-personidentifiserbare data samlet i en 5-årsperiode. Det ansees som hensiktsmessig siden formålet er å få frem eventuelle geografiske forskjeller.

I den aktuelle 5-årsperioden var det 64 personer som døde under transport til sykehus med kreft som oppgitt dødsårsak. Disse er bare tatt med i noen av oversiktstabellene. Videre døde 504 (1 %) i andre institusjoner eller på uoppgitt sted. Dette er ikke tatt med i tabellene, men det er tatt hensyn til dette tallet i alle prosentberegninger.

I alle tabeller som omhandler regioner, har vi valgt å slå sammen region 1 og 2, siden Det Norske Radiumhospital dekker ikke-kirurgisk behandling i Hedmark og Oppland, og Oslo kommune kjøper en rekke tjenester ved Det Norske Radiumhospital. Region 1 og 2 utgjør 54,5 % av befolkningen i Norge.

I perioden 1990–1994 døde 226 298 personer i Norge, eller gjennomsnittlig 45 260 årlig. Av disse døde 49 982 eller 22 % av kreft (gjennomsnittlig 9 996 døde av kreft årlig).

Det er meget små regionale forskjeller i antallet personer som er død i hjemmet. Derimot synes det å være noen flere som dør i sykehjem i regionene 4 og 5 enn i regionene 1, 2 og 3. Tabell 6.7 viser forskjellig bruk av regionsykehus, noe som avspeiler regionsykehusenes sentral- og lokalsykehusfunksjoner. Dette blir nærmere belyst i tabell 6.8 og tabell 6.9. Død under transport synes ikke å være overrepresentert i noen regioner, heller ikke i den regionen som har de lengste avstandene (region 5). Død under transport er også registrert i de store byene (ikke vist i disse tabellene).

Tabell 6.7 Døde av kreft etter bostedsregion i 5-årsperioden 1990–1994

StedBefolkn. 1.1. 1993Død av kreftDød i hjemmetDød i sykehjemHjem og sykehjemSpesials./ ­regions.Fylkes-sykehusDød u/transp.
Hele landet4 299 16749 9826 45612 61219 0687 58722 75964
12,9 %25,2 %38,1 %15,2 %45,5 %0,13 %
Region 1 og 22 343 23228 5923 5206 74010 2603 13114 86130
12,3 %23,6 %35,9 %11,0 %52,0 %0,10 %
Region 3870 5149 2491 3202 1203 4402 2033 49715
14,3 %22,9 %37,2 %23,8 %37,8 %0,16 %
Region 4620 3977 2329472 2743 2211 6292 31413
13,1 %31,4 %44,5 %22,5 %32,0 %0,17 %
Region 5465 0244 9096691 4782 1476242 0876
13,6 %30,1 %43,7 %12,7 %42,5 %0,12 %

Døde i regionsykehus 8 viser store forskjeller fra fylkeskommunene til fylkeskommune. Eierskap (og derfor geografisk nærhet) av regionsykehuset er naturlig nok forklaringen. Tabell 6.8 viser bruken av regionsykehuset for terminal pleie og behandling for fylker som ikke eier eget regionsykehus. Ca. 4 % dør i regionsykehus, og det er svært liten forskjell fra region til region. De største byene blir nødvendigvis utelatt i denne statistikken.

Tabell 6.8 Døde av kreft etter bosted i 5-årsperioden 1990–1994 fordelt etter regioner, men unntatt fylker som eier eget regionsykehus

StedBefolkn. 1.1. 1993Død av kreftDød i hjemmetDød i sykehjemHjem og sykehjemSpesials./ ­regions.Fylkes-sykehus
Hele landet unntatt fylker m/regionsykehus3 006 54834 4494 4219 30313 7241 38818 945
12,8 %27,0 %39,8 %4,0 %55,0 %
Region 1 og 2 u/Oslo1 869 77821 9552 7175 6318 34889612 449
12,4 %25,6 %38,0 %4,1 %56,7 %
Region 3 u/Hordaland453 7864 7476671 2401 9071782 598
14,1 %26,1 %40,2 %3,7 %54,7 %
Region 4 u/Sør-Trøndelag366 7094 3186211 4102 0311702 084
14,4 %32,7 %47,0 %3,9 %48,3 %
Region 5 u/Troms316 2753 4294161 0221 4381441 814
12,1 %29,8 %41,9 %4,2 %52,3 %

I region 2 er staten eier av regionsykehusene (Rikshospitalet og Det Norske Radiumhospital). Bruk av regionsykehuset er også avhengig av geografisk nærhet. I kommunene Asker og Bærum (Akershus fylke) er Rikshospitalet og Det Norske Radiumhospital regionsykehuset. I disse to kommunene døde hhv. 9,7 % og 8,1 % av kreft ved regionsykehuset (ikke vist i tabellene). (Se også tabell 6.11, som illustrerer mer perifere landkommuners bruk av regionsykehuset i terminal omsorg.)

I Oslo dør ca. 1/3 ved regionavdeling eller somatisk spesialsykehus. I de øvrige byer med regionsykehus, dør omtrent 2/3 i regionsykehuset. Regionsykehuset har også en lokalsykehusfunksjon i disse byene. Basert på de øvrige fylkers statistikker, er det rimelig å anslå at 4 % av dødsfallene kan oppfattes som en naturlig del av regionfunksjonen, det øvrige representerer lokalsykehusfunksjoner. (Se også tabell 6.9). Sykehjemmene synes å bli mindre benyttet i de større byene enn i landet for øvrig.

Tabell 6.9 Døde av kreft etter bosted i 5-årsperioden 1990–1994. Byer med regionsykehus (Oslo, Bergen, Trondheim, Tromsø)

StedBefolkn. 1.1. 1993Død av kreftDød i hjemmetDød i sykehjemHjem og sykehjemSpesials./ ­regions.Fylkes-sykehus
Oslo473 4546 6378031 1091 9122 2352 412
12,1 %16,7 %28,8 %33,7 %36,3 %
Bergen218 1442 4702863496351 506299
11,6 %14,1 %25,7 %61,0 %12,1 %
Trondheim140 6561 5641342964301 1116
8,6 %18,9 %27,5 %71,0 %
Tromsø53 45645161831442974
13,5 %18,4 %31,9 %65,9 %

Tabell 6.10 og tabell 6.11 viser store forskjeller mellom by og landkommuner. For eksempel er andelen døde i hjemmet og på sykehjem i byene Gjøvik og Lillehammer (som begge har relativt store sykehus) 27,3 %, mens tilsvarende tall for alle landkommunene i Oppland er 52,8 %. Geografisk nærhet til sykehusene kan være en av forklaringene. Sykehusene besitter god kompetanse og har en infrastruktur som er velegnet til å takle medisinske komplikasjoner som kan inntreffe i den terminale fase. Lang transport (dersom det oppstår nye kompliserende symptomer) i terminalfasen er sikkert også viktige moment som vurderes for å gi pasient og nære pårørende en god og verdig behandling.

Tabell 6.10 Døde av kreft etter bosted i 5-årsperioden 1990–1994. Forskjeller mellom land- og bykommuner. Bykommuner med relativt store sykehus

StedBefolkn. 1.1. 1993Død av kreftDød i hjemmetDød i sykehjemHjem og sykehjemSpesials./ ­regions.Fylkes-sykehus
Troms148 7491 480253456709480273
17,1 %30,8 %47,9 %32,4 %18,4 %
Tromsø53 45645161831442974
13,5 %18,4 %31,9 %65,9 %
Troms u/Tromsø og Harstad72 615826174349523166125
21,1 %42,3 %63,3 %20,1 %15,1 %
Hordaland u/Bergen198 5842 032367531898519600
18,1 %26,1 %44,2 %25,5 %29,5 %
Bergen218 1442 4702863496351 506299
11,6 %14,1 %25,7 %61,0 %12,1 %
Oppland u/Lillehammer og Gjøvik132 4031 63528058486479677
17,1 %35,7 %52,8 %4,8 %41,4 %
Lillehammer, Gjøvik50 2145615110215319385
9,1 %18,2 %27,3 %3,4 %68,6 %

Reisetid til sykehus innvirker sterkt i bruken av sykehuset. Tabell 6.11 illustrerer dette. Øystre Slidre og Østre Toten sogner til samme sykehus (Gjøvik fylkessykehus). Østre Toten er nabokommune til Gjøvik, mens Øystre Slidre ligger ca. 2 timers kjøretid fra sykehuset. Kommuner med under 1000 innbyggere er spredt over hele landet og har likhetstrekk med Øystre Slidre. Geografisk nærhet til sykehuset spiller åpenbart en stor rolle for valg av dødssted.

Tabell 6.11 Døde av kreft etter bosted i 5-årsperioden 1990–1994. To landkommuner i samme fylke: nabo­kommune til by med sykehus og kommune med ca. 2 timers reiseavstand til nærmeste sykehus. Samlestatistikk for små-kommunene

StedBefolkn. 1.1. 1993Død av kreftDød i hjemmetDød i sykehjemHjem og sykehjemSpesials./ ­regions.Fylkes-sykehus
Øystre Slidre3 1254362531012
14,0 %58,1 %72,1 %28,0 %
Østre Toten14 1991693247791178
18,9 %27,8 %46,7 %6,5 %46,1 %
Kommuner med under 1000 innb.12 4431722485109545
(17 kommuner)14,0 %49,4 %63,4 %2,3 %26,2 %

6.3.2 Hvor stor del av den terminale fase tilbringes på sykehus?

For å gi et mer utfyllende bilde av oppgavefordelingen mellom primærhelsetjenesten og sykehusene, må en også innhente opplysninger om liggetid i sykehus i den terminale fasen. Selv om pasienten fysisk dør på sykehus eller ved annen institusjon, gir dette bare en del av situasjonsbeskrivelsen for den terminale pasient og for pasientens familie.

Antall liggedøgn i sykehus med utskrivningsdiagnosen død gir et utfyllende bilde av oppgavefordelingen mellom primærhelsetjenesten og sykehusene. Data fra SINTEF-NIS i 1995 gir viktige supplerende informasjon.

Tabell 6.12 Antall pasienter med kreftdiagnose død i sykehus etter bostedsfylke i 1995. Sum liggedager for siste sykehusopphold (utskrevet død), gjennomsnittlig og median liggetid

  PasienterLigge­dagerLiggetid
FylkeAntallSumGj.snittMedian
Østfold414678816,411
Akershus476646213,69
Oslo8141592319,614
Hedmark231343714,911
Oppland218321214,710,5
Buskerud305407713,49
Vestfold321399112,49
Telemark208304114,610
Aust-Agder93104411,26
Vest-Agder208330715,99
Rogaland407860121,115
Hordaland515874317,012
Sogn og Fjordane114171815,110
Møre og Romsdal265501820,013
Sør-Trøndelag339593717,512
Nord-Trøndelag118216518,311
Nordland280472516,911,5
Troms138271819,711,5
Finnmark4370416,411
Andre1011611,69,5
Hele landet55179172716,611

Gjennomsnittlig liggetid varierer noe fra fylke til fylke. I Rogaland er gjennomsnittlig liggetid med utskrivningsdiagnosen død 21,1 dager, mens den er 11,2 i Aust-Agder. De samme to fylker har også hhv. høyest og lavest median liggetid. Dette utgjorde nær 92 000 liggedager (13 % av liggedager med kreft som hoveddiagnose).

Tabell 6.13 Varighet av siste sykehusopphold før død i sykehus i 1995 (hele landet). Antall pasienter etter liggedager og andel i prosent. Summen av liggedager i de respektive grupper og andel av liggedager i prosent.

  0–3 dager4–7 dager8–14 dager15–29 dager30–49 dager50+ dagerTotalt
Pasienter1134963116813526122885517
Andel20,5 %17,5 %21,2 %24,5 %11,1 %5,2 %100 %
Liggedager182652571257628487227332084891727
Andel2,0 %5,7 %13,7 %31,1 %24,8 %22,7 %100 %

Av tabell 6.13 ser en at 59,2% av pasientene ligger i 14 dager eller mindre i sykehus med utskrivningsdiagnosen død. De som ligger mer enn 30 dager utgjør 16,3% av pasientene, men dette utgjør 47,5% av liggedagene.

Figur 6.4 Varighet av siste opphold i sykehus før død (antall personer
 som ble utskrevet som død) etter bostedsfylke

Figur 6.4 Varighet av siste opphold i sykehus før død (antall personer som ble utskrevet som død) etter bostedsfylke

Fig 6.4 gir en fylkesvis grafisk framstilling av antall pasienter med utskrivningsdiagnosen død fordelt på liggetid i sykehus. Tallene representerer et gjennomsnitt på fylkesplan. Utvalget har ikke hatt tid til å analysere tallmaterialet f.eks. basert på avstand fra sykehus og kommunestørrelse, etc.

Tallene avspeiler nødvendigheten av fleksible ordninger mellom forvaltningsnivåene i den terminale fase. Det kan oppstå medisinske forhold som best kan tas hånd om på sykehus. Det kan være pleiemessige problemer, familiære årsaker eller boforhold som tilsier at pasienten legges inn i sykehus. Andelen pasienter som ligger i 50 dager eller mer, varierer forholdsvis mye fra fylke til fylke. I noen fylker utgjør det en relativt høy andel av liggedøgnforbruket for pasienter med utskrivningsdiagnosen død. Det var lavest i Vestfold (6,4 % av liggedøgnforbruket med utskrivningsdiagnosen død) og høyest i Troms (35,6 %) (ikke vist i tabellene). Forklaringen på de store variasjonene kan bl.a. skyldes transportmuligheter og sykehjemsutbygging. En grundigere analyse og observasjoner over flere år vil være nødvendig for å beskrive geografiske forskjeller. Data fra SINTEF-NIS gir også mulighet for analyse på kommunenivå.

Omsorg for pasientene mot livets slutt forbruker et betydelig antall liggedager. Dette er i seg selv ikke det mest vesentlige spørsmål. Langt viktigere er det at liggetiden for noen er lang. Hvilken betydning dette vil få for sykehusene under den nye finansieringsordningen ( innsatsstyrt finansiering) er ennå uklart.

6.3.3 Samspillet mellom nivåer og institusjoner i den terminale fase

Det antas at tallmaterialet til en viss grad avspeiler hvordan forholdene legges til rette på kommunenivå med hensyn til organiseringen og tilbudet om pleie og behandling fra de hjemmebaserte tjenester, tilgjengelighet på sykehjem, transporttid til sykehus o.l.

Hvilke helsetjenester trenger den terminale kreftpasienten og hans/hennes familie og nære pårørende?

  • Diagnostisere og behandle plagsomme symptomer. Også i terminal fase kan det oppstå situasjoner som krever omlegging og justering av den symptomlindrende behandlingen.

  • Pleie

  • Informasjon, samtale, psykisk støtte til pasient og familie

  • Skaffe hjelpemidler

  • Avlaste pårørende

  • Gi hjelp til de etterlatte

I enkelte kommuner dør opp mot 25 % i hjemmet, mens andre steder er andelen nede i under 10 %. Variasjonen er størst dersom man summerer antallet som dør i hjemmet og de som dør i sykehjem. Det varierer fra under 30 % til over 70 %. Sykehjemmene synes altså å spille en viktig rolle i den terminale fase. Særlig synes dette å gjøre seg gjeldende i landkommunene. For den videre planlegging, og spesielt for å kunne gi anbefalinger, er det nødvendig med en grundigere analyse av hvorfor det er så store forskjeller. Svaret kan være mer nyansert og sammensatt enn bare geografi og avstander.

Kommuner som har et sykehus innen sitt nærområde, benytter (som ventet) sykehus i langt større grad enn kommuner som ikke har sykehus innen sine grenser eller i nærområdet. Også regionsykehusene benyttes som lokalsykehus for avlastning, behandling og pleie ved geografisk nærhet. De store forstedskommunene Bærum og Asker benytter f.eks. plasser ved regionavdelingen 3–4 ganger hyppigere enn kommuner med under 1000 innbyggere (ikke vist i tabellene, se pkt. 6.3.1).

Årsaken til at pasienter legges inn i sykehus (eller i sykehjem) før død, vet vi ikke. Det kan være begrunnet i behandlings- og pleiemessige forhold og/eller rent sosiale grunner. En aktiv behandling (symptomkontrollerende behandling) i terminalfasen vil under tiden kreve omplassering. Man må akseptere fleksible og individuelle løsninger. Det subjektive element, pasientens individuelle ønsker og familiens forutsetninger for å ta hånd om pasienten må selvsagt veie meget tungt. Sykdommen kan gi uventede komplikasjoner som kan virke dramatiske og skremmende på de pårørende. Vårt inntrykk er at mange familier ønsker at helseinstitusjonene skal ta ansvar for en døgnkontinuerlig oppfølging i terminal fase (se også pkt. 8.2).

Tallene sier ikke noe om hvilken institusjon som fungerer best – eller hvilke kommuner eller regioner som yter pasientene den beste bistand. De sier heller ikke hva pasient og familie foretrekker som den beste løsningen mht. oppgavefordelingen mellom de hjemmebaserte tjenester, sykehjem og sykehus. De geografiske forskjeller er imidlertid meget store. Derfor vil det være viktig å få frem data som kan brukes i planleggingen av den terminale omsorgen. Vi tror imidlertid man kan trekke én rimelig sikker konklusjon: man foretrekker nærhet til hjemmet og det lokale miljøet så sant kvaliteten på helsetjenestene er tilfredsstillende.

Hvem skal ha ansvaret for pasienten?

Hvem skal ha det medisinske ansvaret for pasienten? Som hovedregel vil vi anbefale at primærhelsetjenesten i utgangspunktet har det faglige primæransvar, men i nært samarbeid med den lokale sykehusavdeling og eventuelt fylkets kreftenhet.

I en terminal fase vil det kunne oppstå behov for endring av den symptomlindrende behandling og endringer i pleiebehov. En lang transportavstand vil da selvsagt være momenter som må tas med i en avveining i valg av behandlingsstrategi. Det kan derfor argumenteres med at kompetansen for terminal pleie og behandling må være bedre i de kommuner og sykehjem som har de lengste reiseavstander til sykehus. Dette aktualiserer de fylkeskommunale forpliktelser vedrørende kompetanseoppbygning. Dette kan eventuelt organiseres som en samlet regional plan, bl.a. med organiserte rotasjonsordninger (faste ordninger) med kreftenheten, slik det bl.a. er foreslått for flere fagområder i regional helseplan i Helseregion 2 (se pkt. 6.5.3.1).

Ved planlegging av bruk av sykehussenger og i hvilken grad de skal benyttes til terminal behandling og pleie, vil organisering av denne tjenesten i de store byer og forsteder bety mest for antall liggedøgn. En planmessig bruk av sykehjem sammen med hjemmebaserte tjenester er de tiltak som statistisk sett kan avlaste sykehusavdelingene mest. De kvalitative argumenter (bedre kvalitet på pleie og behandling) må bli det sentrale. Det er videre en forutsetning at pasienten og familien har tillit til at personalet besitter den nødvendige kompetanse, og at det er mulig å møte nye behov gjennom en rask tilpasning. (Se for øvrig pkt. 6.1, pkt. 8.2 og pkt. 8.12.)

Av tabell 6.7 fremkommer også at noen få dør under transport til sykehus (1,3 ‰ på landsbasis). Tallene er små, og de er ikke statistisk analysert, men de synes ikke å være et typisk avstandsfenomen fra sykehus.

6.4 Ventelister og ventetider

6.4.1 Ventelisteregisteret

Pasienter som venter på behandling for malign lidelse (dvs. kreft) registreres på venteliste i sykehusenes pasientadministrative systemer. Ulike pasientadministrative systemer er i bruk, og ventelisterapporteringen er forsøkt standardisert gjennom nasjonal rapportering. Nasjonal ventelisterapportering skjer tertialvis til Kommuneforlaget, som bearbeider innsendte data og presenterer oversikter over antall nyhenviste som venter på behandling. Ventsys95 ble vedtatt innført som rapporteringssystem fra og med 2. kvartal 1996.

Ventelistestatus pr. 31.12.1996

Innføringen av Ventsys95 har skapt en rekke problemer for sykehusene, og pr. 31.12.1996 rapporterte kun ca. 60 prosent av sykehusene på nytt format. De fleste sykehus som rapporterer ventelistedata har ikke i tilstrekkelig grad kvalitetssikret disse.

Resultater

Ved utgangen av 1996 sto 112 538 nyhenviste garantipasienter på venteliste. 19 115 av disse hadde brudd på ventelistegarantien. Det finnes ingen oversikt over antall som venter innenfor ulike diagnosegrupper. Kommuneforlaget har gitt ut landsoversikt over antall ventende pr. fagområde. Denne oppdelingen er ikke egnet til å gi et bilde av ventelistesituasjonen for kreftpasienter. Innenfor området terapeutisk onkologi venter kun 285 garantipasienter på behandling, hvor­av ingen ved statens sykehus og bare en ved sykehusene i Oslo. Andre feilkilder i tallmaterialet er knyttet til:

  • Ulik fastsettelse av ventetidens start. Noen sykehus rapporterer ventetid til innleggelse fra det tidspunkt pasienten ble satt på venteliste til innleggelse, mens andre beregner ventetid fra det tidspunkt henvisningen ble mottatt på poliklinikken. Henvisninger som overføres fra annet sykehus er bare i liten grad påført ventetidens startdato ved annet sykehus.

  • Ulik fastsettelse av ventetidens slutt. Ventetiden avsluttes i noen systemer ved frammøte, mens andre avslutter ventetiden når pasienten starter behandling.

  • Manglende registrering av medisinske data på ventelistene. Ventsys95 baseres på at ICD–9-diagnoser og koder for planlagte operasjoner knyttes til ventelister for pasienter som venter på innleggelse. På grunn av manglende registrering av medisinske data er en slik oversikt ikke tilgjengelig i dag.

Ventelisterapportene gir pr. i dag ingen opplysninger om pasienter som venter på behandling for malign lidelse. Selv om man har hatt et ventelisteregister i flere år, kan man fortsatt ikke hente ut et minimum av opplysninger om store og viktige pasientgrupper. Dette er et eksempel på hvor viktig det er at politikk, administrasjon og fag spiller på lag når viktige reformer skal utarbeides.

Er dagens ventelistesystem egnet til å gi oversikt over pasienter som venter på behandling for malign lidelse?

Ventsys95 beregner pasientens ventetid fra den dato første henvisning kommer inn til sykehus for aktuelle lidelse og fram til den dato behandling er startet eller det er besluttet at behandling ikke skal gis. Den tidsperiode hvor sykehuset følger en pasients sykdomsutvikling kalles omsorgsperiode. Perioden kan bestå av en rekke kontakter med sykehuset. Den starter med en ekstern nyhenvisning, og kontakter i perioden opprettes som oftest ved direkte avtaler mellom pasient og sykehus. Omsorgsperioden har en ventefase og en kontroll-/behandlingsfase som skilles av dato for behandlingsstart. Omsorgsperioden avsluttes når sykehuset bestemmer at pasienten skal følges opp annet sted.

Figur 6.5 Omsorgsperiode i Ventsys95

Figur 6.5 Omsorgsperiode i Ventsys95

Medisinsk koding i Ventsys er basert på ICD–9-koder og planlagte operasjonskoder. Disse kan grupperes ved hjelp av DRG- programvare til ulike ventelistegrupper (VDG). Det kan være aktuelt med alternativ gruppering av diagnose og operasjonskoder innenfor kreftutredning/-behandling. Gjeldende diagnosekodeverk ansees imidlertid fullt ut tilstrekkelig til å beskrive pasienten innenfor dette feltet. Det er imidlertid behov for nye prosedyrekoder, spesielt innenfor cytostatika og strålebehandling. Sosial- og helsedepartementet utarbeider nå et slikt system.

Konklusjon

Ventsys95 er egnet som ventelistesystem innenfor kreftbehandling. Ved kroniske sykdommer er det spesielt viktig at systemet skiller mellom en ventefase og en behandlings-/kontrollfase.

Det må finnes en løsning som fanger opp problemstillinger for langtidsoppfølging, rehabilitering og den kronisk syke kreftpasient. For å oppnå pålitelige rapporter er det nødvendig med sentral systemopplæring overfor sykehus såvel som leverandører av pasientadministrative systemer. Registreringsrutinene ved sykehusene må innskjerpes, og de pasientadministrative systemene må forbedres. Det må innføres prosedyrekoder for cytostatikabehandling og strålebehandling for å sikre informasjon om hva slags behandling kreftpasienter venter på innenfor fagfeltet onkologi. Spesielt vil dette være av interesse hvis nasjonal rapportering også skal si noe om kapasitet etter at behandling er startet (kontroll- og behandlingsfasen).

Ventelistegrupper

Pasienter med kreft/mistanke om kreft identifiseres i nasjonal ventelistefil ved hjelp av ICD–9-kode 140–239. Hvis planlagt prosedyrekode kodes på ventelisten, kan ventelistegrupper settes sammen på en rekke ulike måter. Diagnosegruppene i Ventsys er avledet fra DRG-systemet, og følgende grupper er mest aktuelle for pasienter med malign lidelse.

Tabell 61 

11Svulster i nervesystemet
64Ondartede sykdommer i øre, nese, hals
82Svulster i åndedrettssystemet
147Rektal reseksjon
149Større operasjoner på tynntarm/tykktarm
153Mindre operasjoner på tynntarm/tykktarm
155Operasjon på spiserør, magesekk og tolvfingertarm
158Stomier og inngrep på anus
171Andre operasjoner på fordøyelsesorganer
173Ondartede sykdommer i fordøyelsesorganene
192Bukspyttkjertel, lever/shunt-operasjon
199Diagnostiske inngrep i lever/gallev. m/ondartet svulst
203Ondartede sykdommer i lever/galleveier/pancreas
239Patologiske brudd/ondartede sykdommer i muskel/skjelett/bindevev
258Total mastektomi ved ondartet sykdom
260Subtotal mastektomi ved ondartet sykdom
275Ondartet sykdom i mammae
290Operasjoner på skjoldbruskkjertelen
303Operasjoner for svulster i nyre/urinleder/større blæreoperasjoner
307Prostatektomi
311Transurethrale operasjoner
319Svulster i nyrer/urinveier
327Symptomer fra nyrer og urinveier
335Større operasjoner i det mannlige bekken
337Transurethral prostatektomi
338Testikkeloperasjoner ved ondartede sykdommer
344Andre operasjoner på mannlige kjønnsorg. ved ondartet sykd.
347Ondartede sykdommer i mannlige kjønnsorganer
357Operasjoner på uterus/adnexae ved ondartet sykdom
360Operasjoner på vagina, cervix/vulva
367Ondartede sykdommer i kvinnelige kjønnsorganer
400Større operasjoner ved lymfom/leukemi
402Operasjoner ved lymfom/leukemi
404Lymfom/ikke-akutt leukemi
405Akutt leukemi
407Større operasjoner – myeloproliferative sykdommer/lite differensierte svulst
408Mindre operasjoner – myeloproliferative sykdommer/lite differensiert svulst
409Strålebehandling
410Kjemoterapi
411Diagnostikk u/endoskopi ved ondartede sykdommer
412Diagnostikk m/endoskopi ved ondartede sykdommer
414Andre myeloproliferative sykdommer eller lite differensiert svulst
465Etterbehandling m/ondartet sykdom som bidiagnose
481Benmargstransplantasjon
xxxAndre

Utvalget ba om at opplysningene i Ventsys95 ble ordnet slik at kreftpasientenes ventelistestatus og ventetider framkom. Følgende tabeller ble spesifisert (tabell 6.14–6.18).

Tabell 6.14 Pasienter med kreft/mistanke om kreft i ulike ventefaser fordelt på diagnosegruppe

Diagnosegruppe*Venter på avklaring/be­handlings­startVenter på kontroll/opp­følgende behandling
Svulster i nervesystemet
Ondartet svulst ØNH
Svulster i åndedrettsorganer
Svulster i fordøyelsesorganer
Lever/galleveier/pancreas
Brystkjertel
Oper. på skjoldbruskkjertel
Nyre/urinveier
Mannlige kjønnsorgan
Kvinnelige kjønnsorgan
Myeloprolif. sykdommer
Diagnostikk
Etterbehandling

* Flere ventelistegrupper (VDGer) er slått sammen

Tabell 6.15 Pasienter med kreft/mistanke om kreft i ulike ventefaser fordelt på avdeling

AvdelingVenter på avklaring/be­handlings­startVenter på kontroll/opp­følgende behandling
Kirurgiske avdelinger
Gynekologi
Andre opererende avdelinger
Medisinske avdelinger
Onkologiske avdelinger
Røntgenavdelinger

Tabell 6.16 Pasienter med kreft/mistanke om kreft som venter på avklaring/behandlingsstart på ulike omsorgsnivå fordelt på avdeling

  Omsorgsnivå
AvdelingInnleg­gelse (I)Dagbe­handling (D)Poli­klinikk (P)Sum
Kirurgisk
Gynekologisk
Andre op. avd.
Medisinsk
Onkologisk
Røntgen
Alle

Pasienter i kontroll-/oppfølgingsfasen er ikke inkludert.

Tabell 6.17 Ventetid for pasienter med kreft/mistanke om kreft som venter på avklaring/ behandlingsstart fordelt på avdeling

Avdeling1–7 dg8–14 dg15–21 dg22–28 dg1–2 md> 2 md
Kirurgisk
Gynekologisk
Andre op. avd.
Medisinsk
Onkologisk
Røntgen

Tabell 6.18 Ventetid for pasienter med kreft/mistanke om kreft som venter på avklaring/ behandlingsstart fordelt på omsorgsnivå

Omsorgsnivå1–7 dg8–14 dg15–21 dg22–28 dg1–2 md> 2 md
Innleggelse
Dagkirurgi
Poliklinikk

Det har ikke vært mulig å få fram tall som kan illustrere situasjonen for kreftpasientene. Eksemplene kan være utgangspunkt for en separat rapportering av ventelisteinformasjon for kreftpasientene og vil gi meningsfull informasjon for helsemyndighetene og sykehusene.

6.4.2 Ventetider for strålebehandling

Ventetider for kreftbehandling bør i prinsippet være uakseptabelt i et velferdssamfunn. Å vente vil alltid bety at mulighetene for å oppnå den effekt som var hensikten med behandlingen vil avta. Dette gjelder spesielt for strålebehandling og medikamentell behandling, der mengden svulstsykdom i kroppen er avgjørende (jo mindre, jo bedre). Dette gjelder selvsagt også for kirurgisk behandling.

I tillegg vil enhver ventetid innebære en fare for at en sykdom som i utgangspunktet var begrenset, vil spre seg i ventetiden. Ventetid for en pasient der hensikten med behandlingen er lindring (palliasjon) vil alltid bety at mulighetene for å gi lindring, dvs. bedre symptomer (som smerter etc.) vil bli forverret.

Stråleterapikapasiteten i Norge er for liten, som dokumentert mange ganger (se pkt. 7.6.2). Dette betyr naturligvis at det vil være venting. Som ovenfor beskrevet vil ventetid ut over visse grenser være total meningsløst. Dette erkjennes av alle aktørene i helsevesenet, og når det ikke medfører økende ventetid, så skyldes det at pasientene enten ikke henvises (nytteløst pga. ventetid i forhold til problemstilling) eller at søknaden blir avvist.

En vond situasjon blir enda verre i ferietiden, når kapasiteten reduseres ytterligere. Noen ganger tvinges avdelingene til å behandle pasienter med et ferieopplegg, dvs. at man forsøker å korte ned behandlingstiden for å skaffe plass for flere pasienter. Dette gjelder pasienter som skal ha lindrende strålebehandling.

En rundspørring til kreftavdelingene i Norge viser at ventetid på strålebehandling med helbredende hensikt er 1–3 uker, mens pasienter som henvises for lindrende strålebehandling kan vente i opptil 9 uker før de får behandling. Dette er helt uakseptabelt og på mange måter meningsløst. Med så lang ventetid vil ofte pasientene falle fra køen, da de blir for dårlige og en forsøker å avhjelpe situasjonen på annen måte.

Det må slås fast at fra enhver synsvinkel er ventetid for kreftpasienter med på å svekke den effekt man forventer av en behandling. Ventetid for strålebehandling etter mottatt søknad må derfor ikke overstige 10 virkedager, enten behandlingen har helbredende eller lindrende hensikt.

6.5 Helsepersonell

6.5.1 Utvikling i offentlig ansatt helsepersonell

Helsepersonell er definert som yrkesaktive i henhold til helsepersonellregisteret. Antall legeårsverk har økt fra 3,1 til 3,5 per 1000 innbyggere i perioden 1990–1996 (fig. 6.6), antall sykepleierårsverk fra 13,2 til 14,9 og antall hjelpepleierårsverk fra 14,9 til 18,5.

Figur 6.6 Forholdsvis (prosentvis) endring i helsepersonellårsverk per 1000
 innbyggere fra 1990 til 1996

Figur 6.6 Forholdsvis (prosentvis) endring i helsepersonellårsverk per 1000 innbyggere fra 1990 til 1996

Kilde: Statistisk sentralbyrå

I forhold til innbyggertallet har personellinnsatsen på somatiske sykehus bare hatt en liten økning (4,3 %) fra 1980 til 1994. Det har imidlertid vært relativt store endringer innen enkelte personellgrupper (fig. 6.7). Antall legeårsverk har økt med 23,5 %, årsverksinnsatsen til annet behandlingspersonell (fysioterapeuter mv.) har økt med 31,3 %. Sykepleierårsverkene har økt mest, med 36,4 %, mens hjelpepleierne har blitt nesten 40 % færre. Totalt sett har det derfor bare vært en liten økning (3 %) i pleiepersonellårsverk.

Figur 6.7 Personell ved somatiske sykehus i 1980 og 1994

Figur 6.7 Personell ved somatiske sykehus i 1980 og 1994

Kilde: Statistisk sentralbyrå

6.5.2 Primærhelsetjenesten

6.5.2.1 Kommunehelsetjenesten

I kommunenes pleie- og omsorgstjeneste er det mer enn 12 600 sykepleiere. Selv om mye av behandlingsprosedyrene ved kreft er knyttet til sykehusene, har sykepleierne i primærhelsetjenesten mange viktige funksjoner. Det er ikke mulig å beregne årsverk som er knyttet til kreftpasienter alene. De forbruksdata der forholdstallet lar seg estimere, ligger i størrelsesorden 2–3 % (trygdeutbetalingene, se pkt. 5.2) til 5–6 % (praksisdata, se pkt. 5.5.2). Andelen av årsverk til behandling og pleie av kreftpasientene i kommunehelsetjenesten vil trolig være i samme størrelsesorden. Antall årsverk i kommunehelsetjenesten i 1995 9 er vist i tabell 6.19. Tabellen omfatter alle yrkeskategorier som er direkte involvert i pasientrettet arbeid.

Tabell 6.19 Årsverk av personellgrupper i landets kommuner (kommunehelsetjenesten) i 1995

KommunehelsetjenestenÅrsverk
Leger3367
Fysioterapeuter3033
Helsesøstre1502
Jordmødre207
Psykiatriske sykepleiere612
Sykepleiere1915
Hjelpepleiere105
Pleie- og omsorgstjenesten
Sykepleiere12680
Hjelpepleiere24382
Vernepleiere1678
Sosialtjenesten
Sosionomer2488
Barnevernspedagoger931
Sum52800

Årsverk i pleie og omsorgstjenesten inkludert psykiatriske og geriatriske sykepleiere er spesifisert.

6.5.2.2 Kommuneleger og kommunalt tilsatte hjemmesykepleiere

Direkte pasientrettet arbeid som har relasjon til kreft er gruppene legepraksis og sykehjem. Det utgjør til sammen 3017 årsverk (tabell 6.20). Dersom en tar utgangspunkt i praksisdata der 1,3% av antall pasient–legekontakter er begrunnet i eller i vesentlig grad begrunnet i en kreftsykdom, vil det utgjøre omtrent 39 årsverk som er direkte knyttet til pasienter med en bekreftet kreftdiagnose og der kreftsykdommen er grunnen til at pasienten har kontakt med legen. Hvis man derimot tar med kreftrelaterte problemstillinger, som ifølge Nylenna utgjorde 13,2 % hos allmennlegene, vil det utgjøre ca. 398 årsverk. Dette tallet kan være en underestimering, da kontakt med kreft som problemstilling sannsynligvis representerer mer tidkrevende konsultasjoner enn gjennomsnittet. Beregningen av antall årsverk avhenger helt av hvilke kriterier man legger til grunn. Dette illustrerer hvor usikre beregningene vil bli. Ved beregning av de økonomiske utleggene har vi tatt utgangspunkt i gjennomgang av regningskortene for 1995 (5,5 % av det totale refunderte beløpet), som er det beste tallgrunnlaget vi kan få pr i dag (se pkt. 5.5.2).

Tabell 6.20 Årsverk (avrundet) av leger i kommunehelsetjenesten i 1995 fordelt på funksjon og avtalegrunnlag

AvtalegrunnlagLege­praksisSkole­helse­tjenestenSyke­hjemAnnen virk­somhetSum
Fast lønn702911071721073
Avtale med kommunen173510575882002
Turnuskandidat1781279207
Uten avtale med kommunen2024113220
Sum28172122002723502

Det er ikke nødvendigvis samsvar mellom antall årsverk og antall leger. Tallene varierer også noe fra hvilken kilde man legger til grunn for statistikkene. Til sammenlikning gjengir vi statistikken over antall leger fordelt etter funksjon pr. februar 1997 (tabell 6.21).

Tabell 6.21 Oversikt over antall leger og medisinerstudenter i Norge pr. februar 1997

StillingskategoriAntall personer% av alle
Overordnet sykehuslege419224,58
Underordnet sykehuslege252814,82
Turnuskandidat sykehus5503,23
Turnuskandidat kommune2001,17
Fastlønnet allmennlege13537,93
Kombinert allmennlege2411,41
Privatprakt. allmennlege187010,97
Fastlege1540,90
Privatpraktiserende spes.7324,29
Bedriftslege3512,06
Vitenskapelig stilling6483,80
Administrativ stilling2721,60
Lege1070,63
Annen stilling i Norge1490,87
Arbeider i utlandet80,05
Alderspensjonist11186,56
Studenter211112,38
Andre ikke yrkesaktive2891,69
Mangler data1801,06
Sum17053100

Kilde: Den norske Lægeforening

På sykehusene arbeider med andre ord 7 270 leger. I primærhelsetjenesten inkludert privatpraktiserende spesialister arbeider 4 550 leger.

6.5.3 De enkelte yrkesgrupper

6.5.3.1 Sykepleiere

6.5.3.1.1 Kompetanse i kreftsykepleie

I tillegg til en formell utdanning har en rekke sykepleiere opparbeidet seg praktisk erfaring gjennom hospitering og arbeid ved kreftavdeling, hematologisk avdeling eller andre avdelinger som behandler mange kreftpasienter. Mange av arbeidsoppgavene har endret seg på grunn av nye metoder både innen kirurgi, stråle- og cellegiftbehandling. Sykepleiefaglige utfordringer er å overvåke pasienten i en stadig mer krevende og komplisert behandlingssituasjon. Det er mange nye spesialfunksjoner der en må tilegne seg kompetanse gjennom arbeidserfaring, kurs og/eller hospiteringsordninger. For eksempel krever kreftbehandling i hode-hals-området, mage-tarmoperasjoner, plastikkirurgi og diverse akutte strålereaksjoner ofte spesialkunnskap og erfaring for at pasienten skal få tilfredsstillende pleie. Sykepleiefunksjonene ved den lindrende behandlingen (se pkt. 8.2) er spesielt viktige.

Cellegiftbehandlingen er blitt langt mer komplisert de senere år. Behandlingen styres ofte etter enkelte organers toleransegrense, f.eks. benmargen. Pasienten må overvåkes, og tegn til organsvikt eller andre komplikasjoner må behandles raskt. Høydosebehandling med stamcellestøtte ( HMAS) er en slik behandling som krever døgnkontinuerlig overvåkning. Annen cellegiftbehandling kan imidlertid også være komplisert. Det utvikles stadig nye medikamentkombinasjoner. Behandlingen gis dels ved regionsykehus, dels ved sentral- og fylkessykehus, med til dels kritiske tidsmarginer for dosering av medikamentene. Sykepleierne har ansvaret for mange av de praktiske prosedyrene. Dette er årsaken til at vi understreker sykepleiernes funksjoner ved kreftenhetene ved sentral- og lokalsykehusene. Sykepleiernes kompetanse vil derfor være avgjørende for den daglige driften. For pasienten vil enkeltpersonen (den sykepleieren som kan pasienten) være en form for garanti for kontinuiteten. Behandlingsapparatet for øvrig preges av flere og flere spesialiteter og subspesialiteter.

Sykepleieren ved kreftenheten har flere steder fått en sentral rolle som bindeledd mellom kreftavdelingen på regionsykehuset og sentral-/lokalsykehuset og mellom sentral-/lokalsykehuset og primærhelsetjenesten (se pkt. 6.1 og 8.12). Rollen er todelt: både detaljkunnskap om den enkelte pasient og sykepleiefaglig kompetanse i bl.a. smertebehandling og andre former for symptomlindrende behandlingstiltak.

Videreutdanning i onkologisk sykepleie tar sikte på kliniske stillinger i 2.- og 3.-linjetjenesten, men også i primærhelsetjenesten. Det er aktuelt i primærhelsetjenesten som ledd i kompetanseoppbygning for symptomkontroll og terminalomsorg, f.eks. knyttet til sykehjemmene og i hjemmesykepleien. Det er etablert en ettårig videreutdanning i onkologisk sykepleie i Oslo (Det Norske Radiumhospital, fra 1982) og Tromsø (Regionsykehuset i Tromsø, fra 1988). Videreutdanningen i Oslo har som et toårig prosjekt i 1996/1997 en desentralisering av utdanningen ved Høgskolen i Nord-Trøndelag, Levanger og ved Sentralsjukehuset i Rogaland (Stavanger). De første kullene fra Levanger og Stavanger blir ferdig utdannet sommeren 1997. I Bergen ble det i 1996 etablert en videreutdanning ved Betanien sykepleiehøgskole. Videreutdanningen i onkologisk sykepleie bygger på den ordinære sykepleieutdanningen.

Foreløpig er det bare uteksaminert onkologiske sykepleiere fra skolene i Oslo og Tromsø. Det har bare vært mulig å få oversikt over bostedsfylket for de som har gjennomgått denne spesialutdanningen. Det er en betydelig geografisk skjevfordeling, som først og fremst gir utslag på fylkesnivå, men også regionalt. Dette er vist i tabell 6.22 og 6.23.

Tabell 6.22 Spesialutdannede onkologiske sykepleiere i perioden 1982 til 1996 fordelt på bostedsfylke (ikke spesifisert på arbeidssted)

Oslo76Rogaland8
Akershus43Hordaland4
Hedmark6Sogn og Fjordane1
Oppland2Møre og Romsdal4
Østfold10Sør-Trøndelag9
Vestfold4Nord-Trøndelag5
Buskerud7Nordland2
Telemark4Troms14
Aust-Agder2Finnmark2
Vest-Agder0Utlandet4

Tabell 6.23 Regional fordeling av spesialutdannede onkologiske sykepleiere etter regionalt bosted pr. 100 000 innbyggere

RegionAntallAntall/100 000 innb.
Region 1 og 21546,6
Region 3131,5
Region 4182,9
Region 5183,9
Hele landet2034,7

Tabellene angir ikke arbeidssted eller funksjon, men illustrerer en geografisk skjevfordeling som avspeiler lokaliseringen av undervisningstilbudet. Dette forsøker man nå å motvirke ved å opprette undervisningstilbud flere steder i landet (Stavanger og Levanger). Utdanningen i Tromsø står for 14 av de 16 med spesialutdanning i region 5. Videreutdanning påbegynnes gjerne i godt voksen alder, dvs. mens man har familiære forpliktelser som binder en til bostedet. Det favoriserer de som bor i nærheten av undervisningsstedet. Det er også blitt anført fra skolene at noen sykehuseiere har prioritert videreutdanning i anestesiologi og operasjonssykepleiere.

Ekstraordinære tiltak må derfor iverksettes for å sikre en enda bredere geografisk spredning. Det bør legges en overordnet målsetting til grunn for utdanningen. Hvilke funksjoner skal dekkes primært og hvilket bemanningsbehov foreligger (behov ved sykehus og i kommunehelsetjenesten)?

6.5.3.1.2 Stomiterapi

Behandling av tykktarms- og endetarmskreft og annen komplisert kirurgi i mage- og bekkenregionen krever av og til anleggelse av stomi (tarmen blir lagt ut på magen og avføringen må samles opp i en pose). Større operative inngrep der man må fjerne urinblæren kan også resultere i stomi (oppsamling av urin i en pose på magen). Pasientene trenger hjelp til tilpasning av utstyr og opplæring i stomistell. En velfungerende stomi vil være en forutsetning for normal fysisk aktivitet, inklusive tilpasning til arbeidslivet etter inngrepet.

Det finnes en spesialutdanning i Göteborg. Utdanningstiden er 6 måneder. Utdanningen bygger på sykepleiekompetanse. Det er 15 stomiterapeuter i Norge. Nesten alle er utdannet i Göteborg.

Alle større sykehus som opererer pasienter som får anlagt stomi bør ha en stomiterapeut. Arbeidsoppgavene er pasientinstruksjon og preoperativ forberedelse av pasienten til inngrepet og veiledning og oppfølging av polikliniske pasienter. Det bør tilrettelegges for en samlet fylkeskommunal plan som fanger opp pasientenes behov for veiledning, og veiledning til primærhelsetjenesten. Det kan i noen fylker være behov for ambulerende virksomhet.

6.5.3.2 Leger

Det er vanskelig å skaffe oversikt over legeårsverk som er spesifikt knyttet til funksjon og arbeidssted. Sykehusene klager over stor spesialistmangel innen alle fagområder. Rekruttering av nye spesialister er høyt prioritert i de regionale helseplanene. Et av de store problemene er den lange utdanningstiden for spesialister, især hvis man skal ha en grenspesialitet eller komplettere spesialistutdanningen med formelle vitenskapelige kvalifikasjoner. Spesialistutdanningen tar minimum 5–6 år etter turnustjenesten. Grenspesialisering (f.eks. i blodsykdommer, mage-tarmkirurgi og urinveiskirurgi) tar ytterligere 2–3 år. Et doktorgradsarbeid tar minst 3–4 år, og kommer eventuelt i tillegg. For tiden diskuteres endringer som vil korte ned utdanningstiden for grenspesialiseringen innen de kirurgiske fag. Det er bl.a. omtalt i St meld nr 24 (1996-97).

Det er et betydelig antall ubesatte stillinger både ved sykehusene og i kommunehelsetjenesten. Antall ubesatte stillingshjemler i 1995 er gjengitt i tabell 6.24. 10 De omfatter stillinger som har stått ledige i mer enn 6 måneder, inkludert stillinger som ikke blir utlyst fordi en regner det som urealistisk å få søkere.

Tabell 6.24 Antall ubesatte stillingshjemler (legestillinger) i 1995 (ubesatt i mer enn 6 måneder)

StillingskategoriUbesatte stillingerTotalt antall stillinger
Overleger sykehus408 (10 %)4090
Utdanningsstilling sykehus74 (3,5 %)2075
Kommunehelsetjenesten173 (5,6 %)3083

Antall ubesatte stillinger sier lite om behovet. Oppretting av nye stillinger prioriteres etter strenge kriterier. Sykehuseier må søke Utvalg for legestillinger og stillingsstruktur (ULS), som eventuelt innvilger søknadene. Hensikten er å få en riktig geografisk fordelinger. I 1995 ble det behandlet 360 ­søknader om nye stillinger i spesialisthelsetjenesten og kommunehelsetjenesten. Det ble innvilget 191,5 sykehusstillinger, 34,5 kommunelegestillinger og 2,8 bedriftslegestillinger. 63 % av søknadene ble innvilget.

6.5.3.2.1 Legespesialister

Det er fortsatt mange ubesatte legespesialiststillinger i Norge, og fordelingen er ujevn. Utdanningen har vært basert på eksisterende stillingstall; det har ikke vært utdannet nok spesialister til å fylle alle ledige og nyopprettede stillinger. Tilslutningen til EØS-avtalen, med felles arbeidsmarked for medisinske spesialister, har ytterligere aktualisert en gjennomgang av spesialistutdanningen i Norge. Motstridende tendenser gjør seg gjeldende når det gjelder spesialistutdanningen. Økende krav til kvalitet og oppdatering av kunnskap og ferdigheter kombinert med krav om mindre belastende vaktordninger, driver utviklingen i retning av sentralisering til større enheter bemannet av grenspesialister i kontinuerlige vaktordninger. Et ønske om større bredde i kunnskap, evne til å gi enhver pasient totalbehandling uansett sykdom, og arbeidsgivers behov for fleksibilitet i utnyttelse av spesialistene trekker i motsatt retning.

Figur 6.8 viser regional og yrkesmessig fordeling av leger med sykehusspesialitet ifølge Legeforeningens register. Ifølge disse tallene oppgir mellom 70 og 80 % av spesialistene at de arbeider som overordnede sykehusleger.

Figur 6.8 Regional fordeling av yrkesaktive leger under 70 år med
 sykehusspesialitet i 1995

Figur 6.8 Regional fordeling av yrkesaktive leger under 70 år med sykehusspesialitet i 1995

Kilde: Legeregisteret, Den norske lægeforening

På grunnlag av årsrapporten for 1995 fra Utvalget for legers stillingsstruktur (ULS) kan man beregne fordelingen av leger (over- og underordnede) og spesialister i forhold til innbyggertallet. Ikke uventet har helseregion I og II flest besatte stillinger per innbygger. Helseregion III har det laveste antallet besatte spesialiststillinger per innbygger (fig. 6.9).

Figur 6.9 Regional fordeling av besatte legestillinger på somatiske sykehus
 1995

Figur 6.9 Regional fordeling av besatte legestillinger på somatiske sykehus 1995

Kilde: Årsrapport 1995, Utvalg for legers stillingsstruktur (ULS)

Det må bemerkes at antallet overordnede sykehusleger i Legeregisteret (jfr. figur 6.8) er omtrent 20 % høyere enn antallet besatte overlegestillinger som framkommer i listene til Utvalget for legers stillingsstruktur (ULS). Dette kan ha flere årsaker, blant annet er ikke private sykehus og poliklinikker med i ULS-tallene. Det kan imidlertid også tenkes at tallene (fra Legeregisteret og/eller ULS) har en unøyaktighet av denne størrelsesorden. Man må ha dette in mente ved tolkningen av fig. 6.8–6.12.

Regional fordeling i de ulike spesialitetene

Det finnes over 40 formelle medisinske spesialiteter. Mange av dem er i større eller mindre grad involvert i kreftdiagnostikk og behandling. Spesialistmangelen berører flere av de mest sentrale sykehusfunksjonene. Rekrutteringen av patologer og røntgenleger er meget bekymringsfull. Spesialforeningene har dokumentert behovet overfor myndighetene i detalj i flere år på rad, men situasjonen synes ikke å bli bedre. Det er også mangel på kliniske spesialister.

Primærbehandlingen av kreft foregår i første rekke ved de kirurgiske avdelinger ved sentral- og fylkessykehusene (se pkt. 6.2). Hensynet til kvalitetskrav må være utgangspunktet for oppgavefordelingen. Grenspesialiseringen innen de kirurgiske fag er ett av elementene, men det forutsetter også at man tar hensyn til volum-kvalitetsaspektet både på avdelingsnivå og hvilke behandlingsteam som skal ha ansvaret (se pkt. 8.12 og Helsetilsynets utredningsserie, 6-1994). De fylkeskommunale planer for oppgavefordeling i primærbehandlingen må ta utgangspunkt i spesialisttilgangen. Dersom denne ikke er tilfredsstillende, er det også stor risiko for at primærbehandlingen blir suboptimal. Et av de mest kritiske punkter for kvaliteten på kreftbehandlingen er derfor spesialisttilgangen (i form av kompetanse) ved sykehusene i 2.-linjetjenesten.

Vi har derfor forsøkt å se på fordelingen i kreftrelaterte spesialiteter. Beregningene er gjort på bakgrunn av tall i årsmeldingen fra ULS 1995 og er sammenholdt med folketall i helseregionene.

Fig 6.10 viser at når helseregionene sees under ett, er det en relativt god fordeling (i forhold til innbyggertall) av spesialister i de store spesialitetene anestesi, gynekologi, kirurgi, indremedisin og barnesykdommer. Ettersom fordeling her bare er gjort i forhold til innbyggertall og ikke til f.eks. geografi, fanger ikke tallene opp det ekstrabehov for spesialister som eksisterer i f.eks. helseregion V, som av geografiske hensyn har mange sykehus i forhold til innbyggertallet.

Figur 6.10 Fordeling av spesialister (besatte stillinger) i de 
store
 spesialitetene 1995

Figur 6.10 Fordeling av spesialister (besatte stillinger) i de store spesialitetene 1995

Kilde: Årsrapport 1995, Utvalg for legers stillingsstruktur (ULS)

I flere av de kreftrelaterte spesialitetene, både de kliniske og patologi, røntgen og klinisk kjemi (fig. 6.11), er imidlertid fordelingen langt dårligere enn den som framkommer på fig. 6.10. Men til tross for langt færre spesialister, sendes altså bare 4–6 % av kreftpasientene ut av helseregion III, IV og V, jfr. figur 5.28.

Figur 6.11 Fordeling av spesialister (besatte stillinger) i kreftrelaterte kliniske
 spesialiteter

Figur 6.11 Fordeling av spesialister (besatte stillinger) i kreftrelaterte kliniske spesialiteter

Kilde: Årsrapport 1995, Utvalg for legers stillingsstruktur (ULS)

Figur 6.12 Fordeling av spesialister (besatte stillinger) i kreftrelaterte
 spesialiteter (patologi, røntgen og klinisk kjemi)

Figur 6.12 Fordeling av spesialister (besatte stillinger) i kreftrelaterte spesialiteter (patologi, røntgen og klinisk kjemi)

Kilde: Årsrapport 1995, Utvalg for legers stillingsstruktur (ULS)

6.5.3.2.2 Spesialistrekrutteringen

Man kan få et inntrykk av rekrutteringen av spesialister til de ulike fagområdene ved å se på tilgangen av nye spesialister i forhold til totalantallet (fig. 6.13).

Figur 6.13 Totalt antall spesialister i en del kreftrelaterte spesialiteter i 1996
 sett i forhold til tilgangen på nye spesialister i perioden
 1990–1995

Figur 6.13 Totalt antall spesialister i en del kreftrelaterte spesialiteter i 1996 sett i forhold til tilgangen på nye spesialister i perioden 1990–1995

Kilde: Den norske lægeforening

Rekrutteringsbehovet må også knyttes til forventet avgang av spesialister. For eksempel innen onkologi preges aldersfordelingen av spesialister rekruttert i 1970- og 80-årene. Dette vil gi en stor avgang av spesialister etter tusenårsskiftet. Ettersom gjennomsnittsalderen ved første spesialistgodkjennelse er ca. 40 år (kilde: Den norske lægeforening) og pensjonsalderen i underkant av 65 år, er en gjennomsnittsalder på spesialistene i underkant av 50 år som forventet (fig. 6.14).

Figur 6.14 Aldersfordeling på spesialistene som er vist på 
figur 6.13

Figur 6.14 Aldersfordeling på spesialistene som er vist på figur 6.13

Gjennomsnitt +/- standardavvik er vist.

Kilde: Den norske lægeforening

Tabell 6.25 viser aldersfordelingen innen spesialitetene onkologi, hematologi, mage-tarmkirurgi og urinveiskirurgi. Det er bemerkelsesverdig at praktisk talt ingen spesialister er under 40 år. Det er grunn til å spørre om hvor mange som avbryter sin spesialistutdanning og hvorfor.

Tabell 6.25 Aldersfordeling av spesialister (etter fødselsår)

Spesialitet1920–19291930–19391940–19491950–19591960–1969Til sammen
Onkologi374236189
Blodsykdommer3111910043
Mage-tarmkirurgi2174733099
Urinveiskirurgi102647290112

Kilde: Helsepersonellregisteret i Statens helsetilsyn

Sikring av spesialisttilgangen ved sentral- og fylkessykehusene blir en av helsevesenets viktigste oppgaver i årene som kommer. Involverte spesialiteter og grenspesialiteter er mage-tarmkirurgi. urinveiskirurgi, kirurger med spesiell kompetanse i behandling av brystkreft, operative inngrep på halsen (skjoldbruskkjertel), øre-nese-hals-kirurgi og ortopedi.

Vi har flere ganger understreket at diagnostikk, behandling og pleie av kreftpasientene er integrert i sykehusenes funksjoner. Praktisk talt alle spesialiteter er involvert, noen selvsagt mer enn andre. Kapasitetssvikt fører til flaskehalser og ofte uakseptable forsinkelser. Flere av spesialforeningene har forsøkt å beregne behovet. Dette er meget vanskelig, da forutsetningene ofte kan endre seg radikalt. Her gjengis to eksempler: spesialiteten onkologi og den indremedisinske grensepesialiteten hematologi (blodsykdommer).

Onkologi

Legeforeningens spesialforening i onkologi utredet behovet for rekruttering i 1989. Man konkluderte da med et overskudd av onkologer fram mot år 2010. En rekke forutsetninger er siden endret, og situasjonen i dag er en ganske annen. Man står overfor en desentralisering av onkologien. Flere sentral- og fylkessykehus har opprettet egne stillingshjemler. Mangel på søkere er et problem. Man planlegger også å desentralisere deler av strålebehandlingen. Dette vil kreve flere nye årsverk (f.eks. ved Sentralsjukehuset i Rogaland er det i dag to onkologer og to hematologer. De planlegger en utvidelse av staben til seks onkologer i forbindelse med utbygging av stråleterapitilbudet).

Prognosene for onkologer i dag tilsier en avgang på ca. 50 onkologer innen år 2010. For å dekke behovet anslår spesialforeningen et minimum av 75 nye spesialister innen 2010. Utdanningskapasiteten må justeres i forhold til de som fullfører en spesialistutdanning. Spesialforeningen antar at bare 50 % fullfører og går inn i en overlegefunksjon. For å dekke etterspørselen må utdanningskapasiteten dobles i forhold til dagens nivå.

Hematologi

Hematologi (læren om blodsykdommer) er en indremedisinsk grenspesialitet. Utdanningen krever et halvt års tjeneste ved en onkologisk avdeling. Ved mange sentral- og fylkessykehus har de det medisinske ansvaret for cellegiftbehandlingen. Hematologer kan inngå i vaktene på de indremedisinske avdelingene. De enkelte kreftenhetene har kommet fram til praktiske samarbeidsavtaler mellom spesialitetene onkologi og hematologi. Norsk selskap for hematologi (spesialforeningen i hematologi) har beregnet et behov på 55 nye hematologer i kommende tiårsperiode.

6.5.3.3 Stråleterapiavdelingene – terapiradiografer

Strålebehandlingen er beskrevet i pkt. 7.6.2. Den praktiske tilretteleggelsen av strålebehandlingen er et samarbeid mellom medisinsk fysiker, terapiradiograf og lege (onkolog). Det er terapiradiografene som kjører strålemaskinene. Terapiradiografene deltar også i den ofte omfattende forberedelsen til strålebehandling med bl.a. doseplanlegging og påtegning av strålefeltene på pasienten. Utdanningen av terapiradiografer er en ettårig spesialutdanning som bygger på en treårig radiografutdanning. Radiografutdanningen skal dekke behovet for radiografer til både diagnostikk og terapi, men den teknologiske utviklingen innen røntgendiagnostikk har favorisert utdanningen i retning av de nye diagnostiske teknikkene, som CT, MR, ultralyd og intervensjon. Tidligere obligatorisk praksis ved terapiavdelingen er i ferd med å falle bort. Det har også vært visse lønnsmessige fordeler knyttet til arbeid ved diagnostikkavdelingene, bl.a. pga. vaktkompensasjoner.

Videreutdanningen har kapasitet for 20 studenter årlig, men den er ikke blitt utnyttet de siste årene på grunn av rekrutteringssvikt. Den teoretiske undervisningen gis ved Det Norske Radiumhospital, mens praksisperioden legges til stråleterapiavdelingene på de forskjellige regionsykehusene. De som uteksamineres har et meget begrenset stillingsmarked å forholde seg til. Rekrutteringen til terapiavdelingene bærer derfor preg av om det er ledige stillingshjemler på det tidspunktet kandidatene er uteksaminert. Dersom det ikke er stillinger, vil de bli fristet til å ta andre funksjoner.

Det kan være aktuelt å splitte (linjedele) undervisningen på Radiografhøgskolen slik som bl.a. blir gjort i Nederland. Grunnutdanningen vil da vektlegge stråleterapi i større grad enn nå.

Det er organisert internundervisning ved alle avdelinger. Den teknologiske utviklingen går fort, og nye doseplansystemer er innført, bl.a. med tredimensjonale databaserte løsninger som trekker diagnostikkbilder (CT) inn i doseplanleggingen (se pkt. 7.6.2).

Deler av strålebehandlingen bærer preg av håndverk, dvs. bruk av teknisk hjelpeutstyr. (Det kan dreie seg om skjerming av organer og deler av organer mot uønsket stråling, utstyr som kan fiksere pasienten, dvs. at behandlingsposisjonene kan reproduseres nøyaktig likt fra gang til gang, etc.) De enkelte avdelinger har mange ganger funnet fram til praktiske løsninger. Mange av disse er ikke kommersielt interessante. Hospiteringsordninger og utenlandsbesøk for å fange opp gode ideer har derfor vist seg å være nyttig.

Standard bemanning pr. akselerator (strålemaskin) som anbefales er fire terapiradiografer. I tillegg kommer bemanning av simulator og til doseplanleggingen og andre tekniske funksjoner. Pr. driftsenhet (strålemaskin, se senere) anbefales derfor 6–7 personer. Antallet vil variere noe med avdelingens størrelse. Bemanningssituasjonen høsten 1996 er beskrevet i tabell 6.26.

Tabell 6.26 Bemanningssituasjonen for terapiradiografstillingene ved regionsykehusenes stråleterapiavdelinger høsten 1996. Antall stillingshjemler, besatte stillinger og andelen med spesialutdanning

Stråleterapiavd.Stillingshj.Besatte st.M/spes.utd.U/spes.utd.
Region 114,513211
Region 263614714
Region 32522175
Region 41817143
Region 51818144
Hele landet138,5131 (94,5 %)94 (72 %)37 (28 %)

Bemanningssituasjonen for terapiradiografer er tilsynelatende meget god, med hele 94,5 % av stillingene besatt. Virkeligheten er langt mer nyansert og problematisk. Bemanningssituasjonen må beskrives som sårbar og ustabil. Gruppen har en alderssammensetning der de fleste er under 40 år, og kvinneandelen er høy. Ved langvarig fravær som f.eks. ved svangerskapspermisjon, vil det svært ofte være umulig å skaffe vikarer. Dette er en yrkesgruppe med en meget spesiell kompetanse, og det er relativt få arbeidsplasser. Man har derfor ingen buffer eller potensiell vikarpool ved fravær. Noen av problemene er knyttet til arbeidets karakter. Det krever stor grad av nøyaktighet, teknisk innsikt og praktiske ferdigheter. Feil kan i meget liten utstrekning rettes opp. Funksjonen er også et typisk teamarbeid, som er avhengig av faste rutiner.

I lange perioder har det vært umulig å utnytte behandlingskapasiteten ved strålemaskinene pga. mangel på terapiradiografer. Til tross for situasjonen som er beskrevet i tabell 6.26, er kapasiteten ubenyttet ved akseleratorenheter pga. mangelfull vikartilgang. Derfor kan det være riktig å tillate overtallighet og utnytte disse til andre oppgaver, som undervisning, prosjektarbeid, fagutvikling, kvalitetssikringsarbeid, etc. Behovet for personell må sees i relasjon til en eventuell utvidelse av stråleterapitilbudet. Dersom man vil utbygge mindre satellittavdelinger, vil en måtte etablere et mobilt reservekorps som f.eks. er stasjonert ved regionavdelingen. Risiko for driftsstans pga. personellmangel i kortere eller lengre perioder av denne yrkesgruppen må reduseres gjennom den foreslåtte bufferkapasiteten.

6.5.3.4 Medisinsk fysikk

Bruk av ioniserende stråling og annen høyteknologi til diagnostikk og medisinsk behandling krever kompetanse i fagområdet medisinsk fysikk. I billedlig forstand kan det beskrives som kontaktflaten ( møteplassen) mellom medisinen (de biologiske lover) og fysikken (de fysiske lover). Legene tilegner seg noe fysikk-kompetanse og fysikere tilsvarende i medisin. Stråleterapien trenger fysikere med kompetanse innen strålebehandling, radiologisk diagnostikk og bruk av radioaktive kilder til behandling og diagnostikk (nukleærmedisin). Denne spesialkompetansen må fysikerne tilegne seg etter hovedutdanningen, som bygger på universitetsstudier.

I motsetning til Sverige har Norge ingen spesialutdanning i medisinsk fysikk. Det er derfor opp til hver avdeling å ta ansvaret for opplæringen. En faglig sammenslutning av norske fysikere 11 har foreslått at spesialutdanningen bør strekke seg over 2–3 år. Den vil ha mange likhetstrekk med spesialistutdanningen i medisin, og de faglige argumentene for en slik ordning er helt parallelle.

Sammenslutningen av fysikerforeningene i Europa har utarbeidet et policy statement med kriterier for kompetanse og fysikerbemanning ved stråleterapiavdelinger. Dokumentet 12 er lagt fram for EU-kommisjonen som et forslag til utdypning av det allerede eksisterende EU-direktivet 13 . De fleste europeiske land har sluttet seg til disse kravene. Dersom Norge skal slutte seg til de samme kvalifikasjonskravene, vil det forutsette en formalisert spesialistutdanning og tilførsel av ressurser til avdelingene. Det arrangeres en rekke spesialkurs i regi av europeiske organisasjoner 14 der også norske fysikere kan delta.

Alle stillinger for medisinske fysikere ved stråleterapiavdelingene er besatt. Det er 21 stillingshjemler i Norge. Aldersfordelingen viser også en gunstig rekrutteringssituasjon for denne yrkesgruppen (17 av de 21 er under 50 år). De er enten sivilingeniører eller cand. scient. Det nevnte EU-direktiv spesifiserer også fysikerbemanningen ved stråleterapiavdelingene. Det anbefales en total fysikerbemanning på 1,6 årsverk pr. LAE 15 ved en avdeling som betjener 3 LAE. Ved en avdeling med 8 LAE anbefales 1,3 årsverk pr. LAE. Beregningen tar hensyn til antall behandlingsserier, utstyr for forberedelse til behandling (doseplan, simulator, verifikasjonssystemer og kvalitetssikring). I tillegg kommer funksjoner som knyttes til brachyterapi (interstitiell strålebehandling med bruk av radioaktive kilder som legges direkte inn i svulsten), intraoperativ strålebehandling (strålebehandling i åpent operasjonssår), helkroppsbestråling og strålekniv-behandling16 . Fysikere under opplæring kommer i tillegg.

Regionsykehusene bør også ha en forskningsaktivitet innen medisinsk fysikk. Faget bærer preg av stadig nye teknologiske løsninger. Innen andre områder i medisinen har en fått gehør for akademisk kompetanse som er knyttet til virksomhet av tilsvarende kompleksitet. Dette er en nødvendig del av fagets kvalitetssikring for å sikre at fagfeltet til enhver tid er oppdatert etter internasjonal standard. I dag er det ingen akademiske stillinger som primært er knyttet til stråleterapirettet medisinsk fysikk. Ett til to årsverk er nødvendig for å opprettholde et minimum av forskningsaktivitet i et miljø. Tidligere utredninger har i sær påpekt mangel på kapasitet inne strålebehandling 17 . Myndighetene har også i liten grad prioritert fagutvikling innen medisinsk fysikk i Norge. Det bør opprettes professorater som kan stimulere miljøene. Den senere tids fokus på senbivirkninger etter strålebehandling understreker behovet både for denne kompetansen og for prospektiv forskning.

Bemanning ved stråleterapiavdelingene er for øvrig beskrevet i de to nevnte utredningene fra Statens helsetilsyn.

6.6 Det tomme rom

Det offentlige står bak hovedtyngden av tjenester innen helse og velferd, men vil aldri kunne bli altomfattende. På den annen side har enkeltmennesker en privat sfære hvor vi selv må ta ansvar for egen velferd og eget liv; f.eks. beslutte om vi ønsker å følge råd om å slutte å røyke eller holde oss i fysisk god form.

Imidlertid er det et sprik mellom de offentlige velferdstilbud og de som enkeltmennesket selv må ta ansvar for, og innenfor et slikt tomt rom er det plass for ideelle organisasjoner.

6.6.1 De frivillige organisasjonenes rolle

De europeiske landene har i vårt århundre bygget en ny samfunnsmodell, velferdsstaten, som har gitt alle samfunnsmedlemmer rett til og forventning om en god helsetjeneste. I den politiske utvekslingen mellom styresmakter og samfunnsmedlemmer spiller helsespørsmålene en stadig større rolle. Behandlingskøer, privatisering og misnøye kan tyde på en økende mistillit til velferdsstaten. I denne situasjonen er det viktig, gjennom forbedringer, å sikre velferdsstaten som samfunnsmodell. Staten som representant for fellesskapet, skal sette de nasjonale helsepolitiske mål, finansiere, organisere og gjøre helsetjenestene tilgjengelige for alle i landet.

Vår helse dreier seg om mye mer enn god sykdomsbehandling til rett tid. Evnen til å mestre hverdagen og virkninger av sykdom henger nøye sammen med vår følelse av tilhørighet og vår evne til å gi og motta omsorg. Denne evnen må prege samfunnslivet til daglig. Velferdsstaten er avhengig av at vi alle bidrar til å bygge omsorgssamfunnet.

Velferdsstaten har imidlertid ikke eneansvar for folks helse. Alle har et ansvar for seg selv og hverandre, og dette ansvaret vises gjennom omsorg for egen helse og omsorg for andre. Et nærmiljø der offentlige og private tjenester, naboer, venner og familie viser omtanke og omsorg, øker mestringsmulighetene utenfor helseinstitusjoner og hever samtidig kvaliteten på nærmiljøet.

Begrepet frivillig kan gis flere typer meningsinnhold. I dagligtalen blir den ideelle frivillige organisasjon gjerne sett som en sammenslutning av mennesker rundt et felles uegennyttig mål med innsats og ressurser fra medlemmene som forutsetning for aktivitetene. Inntektene sikres gjennom innsamlinger og medlemskontingenter og arbeidet gjennom egeninnsats. Fellesnevneren for slike organisasjoner er fraværet av tvang og uegennyttige motiver som grunnleggende drivkraft for alt engasjement. Ofte har den frivillige en personlig gevinst av innsatsen som i seg selv er motiverende, og som kommer i tillegg til de allmennyttige motivene.

Begrepet frivillig skriver seg opprinnelig fra England, hvor det har avløst det mer gammelmodige charity, dvs. barmhjertighetshandlinger. Midler til gode formål ble ikke krevd inn som skatter, men ble gitt av fri vilje og ut fra moralske forpliktelser. Både frivillighet og barmhjertighet var opprinnelig knyttet til en sinnelagsetikk: et personlig moralsk ansvar for å bidra til et bedre samfunn.

Senere er betydningen av både frivillig og charity blitt knyttet til mer institusjonelle forhold. Organisasjoner som bygger på ideelle, filantropiske, humanitære og religiøse målsettinger blir gjerne slått sammen under fellesbetegnelsen frivillige. Kjennetegnene er at de er medlemsorganisasjoner, med frivillig og individuelt medlemskap som ikke er arvelig. Disse kjennetegnene avgrenser de frivillige organisasjonene mot tiltak med kollektivt eller tvunget medlemskap og mot familiefellesskap.

Synet på de frivillige organisasjonene har siden deres oppkomst som folkebevegelser rundt 1840, endret seg i takt med synet på statens rolle og utfordringer. Med den moderne velferdsstatens framvekst oppsto et nytt syn på organisasjonene.

I perioden 1945–1980 kan utviklingen for de frivillige organisasjonene kortfattet sammenfattes slik:

Økning i tallet på landsomfattende frivillige organisasjoner

I Norge var tallet på frivillige sammenslutninger innen helse- og sosialsektoren jevnt stigende i hele etterkrigstiden. I 1944 var det 44 landsomfattende helse-/sosiale/humanitære organisasjoner. I 1985 var tallet steget til 134.

Stadig mer spesialiserte organisasjoner

Veksten i allmennyttige organisasjoner stagnerte, mens de spesialiserte organisasjonene økte i antall. Spesielt gjaldt dette diagnosebaserte organisasjoner som rekrutterte mennesker med ulike sykdommer eller sosiale problemer. Tallet på denne typen sammen­slutninger økte sterkt.

Innslaget av frivillige velferdstilbud med særpreg ble redusert

Tallet på frivillige tilbud som sprang ut av ideolog­iske, religiøse eller politiske fellesskap ble sterkt redusert. Flertallet av frivillig drevne institusjoner, omsorgstilbud o.1. gjorde seg avhengige av offentlig støtte og ble dermed integrert i det offentlige tilbudet. Frivillig innsats, egenfinansiering og andre frivillige kjennetegn ble redusert til et minimum eller ble helt borte.

Økt kommersialisering på inntektssiden

Mange av de større organisasjonene hentet en stadig større del av sine inntekter fra kommersielt salg (i markedet eller til myndighetene) eller fra rene finanstransaksjoner. Også lotterier utgjorde en viktig inntektskilde. Medlemskontingenter ble stadig mindre viktig for flertallet av de store organisasjonene.

Det deltakende medlem ble gradvis erstattet av det betalendemedlem; ubetalt innsats ble avløst av donasjoner. Denne utviklingen ga organisasjonene større handlefrihet, men reduserte samtidig medlemmenes og sympatisørenes delaktighet i organisasjonenes virke.

Redusert frivillig innsats og økende fagstyre

I mange sammenslutninger tok lønnet og fagutdannet personale over gjøremål som tidligere ble utført på frivillig, ubetalt basis. Sivile sammenslutninger ble, som resten av samfunnet, preget av den økte betydningen fagstyre fikk i vårt samfunn. Innen f.eks. helse- og sosialsektoren, idrett, barne- og ungdomsarbeid, nærmiljø- og kulturarbeid fortrengte fagstyre gradvis de mer erfaringsbaserte kunnskapsformene.

Mange av de landsomfattende organisasjonene styrket de nasjonale sekretariatene med ansatt personale. De største organisasjonene (som Norges Røde Kors, Norges Blindeforbund m.fl.) fikk et større innslag av ansatt personale til å drive de regionale eller lokale avdelingene.

Parallelt med veksten i antall ansatte gikk den frivillige innsatsen tilbake i mange organisasjoner. En kan diskutere om tilbakegangen i frivillig innsats er en årsak til eller en virkning av flere ansatte. Noen vil hevde at organisasjonene ble tvunget til å ansette folk fordi ingen frivillige ville gjøre jobben. Andre vil si at når først noen får betaling, er det vanskelig å engasjere folk til å gjøre den samme innsatsen på ubetalt basis.

Tendensen til å utføre arbeidsoppgaver med ansatt personale ble forsterket i organisasjoner som hyppig mottok prosjektmidler fra statsforvaltningen. Mange organisasjoner hadde vanskelig for å engasjere medlemmene i statsfinansierte initiativ, som holdnings- og informasjonskampanjer, integrering av funksjonshemmede mv. Når ikke medlemmer og sympatisører ville gjøre jobben, måtte organisasjonene bruke midlene til å betale folk for å gjøre den.

Perioden 1980–1997

I løpet av denne perioden har det uten dramatiske ytre hendelser skjedd et klimaskifte. Frivillighet har fått ny betydning. Fra å være anakronismer og uttrykk for veldedighet har organisasjonene etter hvert blitt sett som formidlere av samhold og fellesskap. Slike synsmåter kommer til syne i Regjeringens langtidsprogram, i statsministerens nyttårstaler etter 1985 (i 1996 oppgradert til hovedsatsingsområde) og i den Stortingsmeldingen om de frivillige organisasjonene som Regjeringen har lagt fram våren 1997 (St meld nr 27 (1996-97)).

Frivillighetssentralene

Også forsøket med frivillighetssentraler kan ha påvirket synet på organisasjonenes roller. På statsbudsjettet for 1990/91 avsatte Sosialdepartementet 30 mill. kr til stimuleringstiltak for lokal, nærmiljøtilknyttet frivillig innsats. Det ble opprettet 96 lokale forsøk som ble kalt frivillighetssentraler. Senere ble ordningen utvidet og gjort permanent, og ved inngangen til 1997 var det ca. 150 sentraler i drift.

Intensjonene med frivillighetssentralene var følgende:

  • å finne gode metoder for koordinering av frivillig innsats i nærmiljøet

  • å finne gode samarbeidsformer mellom organisasjoner og kommuner

  • å rekruttere flere frivillige til økt innsats i nærmiljøet

Av de opprinnelige 96 sentralene var rundt en tredel drevet av kommunale myndigheter og like mange av frivillige organisasjoner. Resten var det menigheter og privatpersoner som sto bak.

Frivillighetssentralene ble opprinnelig møtt med skepsis blant ansatte i helse- og sosialsektoren. Mange så sentralene som en undergraving av det offentlige velferdsansvar. Men etter hvert har stemningen snudd. I økende grad ser kommunal forvaltning at frivillig innsats kan benyttes til å løse kommunale oppgaver. Vaktmester- og omsorgstjenester, praktisk hjelp overfor eldre og funksjonshemmede kan utføres av frivillige, og dermed sparer kommunen utgifter. Den opprinnelige skepsis har snudd seg til velvilje, og det er nå (1997) flere kommuner enn frivillige organisasjoner som oppretter sentraler. Det betyr naturligvis også mye at staten betaler halvparten av driftskostnadene for sentralene.

Kreftpasienter vil på samme måte som andre pasienter med kroniske og alvorlige sykdommer få hjelp og støtte av frivillighetssentralene, uten at det dreier seg om noen form for særomsorg.

Tilbud skapt gjennom egeninitiativ fra mennesker som går sammen om å løse oppgaver til felles beste, er et verdifullt tillegg til offentlige løsninger og et godt alternativ til privat virksomhet som drives på forretningsmessig basis. Egeninitiativ viser dessuten at folk er villige til å ta direkte ansvar for felles velferd, noe som er en styrke for samfunnet.

6.6.1.1 Den Norske Kreftforening (DNK)

Av frivillige organisasjoner er det Den Norske Kreftforening som har hatt størst betydning innen norsk kreftomsorg. Allerede i 1938 ble Norsk Forening til Kreftens Bekjempelse stiftet, og i 1948 Landsforeningen mot Kreft. Disse to foreningene ble slått sammen i 1988 under navnet Den Norske Kreftforening.

DNK er landsomfattende, med hovedkontor i Oslo og et omsorgssenter i hvert av fylkene i Norge. Foreningens hovedformål er å bidra til å redusere kreftdødeligheten og å forbedre livsvilkårene for dem som rammes av kreftsykdommer.

Det er 461 ansatte i DNK, som har 170 000 medlemmer og faste givere til sammen. Tusener av frivillige er med og støtter DNK og bruker av sin fritid for å samle penger til foreningens arbeid. En håndfull lokalforeninger deltar også i dette arbeidet. Mange mennesker er tilknyttet DNK på frivillig basis og gjør en uvurderlig innsats for kreftsaken.

DNK mottar ikke offentlig støtte. Arbeidet er basert utelukkende på økonomisk støtte fra befolkningen. Inntektene skriver seg fra medlemskontingenter, innsamlingsaktiviteter, automatdrift, testamentariske og andre gaver og finansinntekter. Pengene blir i hovedsak satt inn på områdene kreftforskning, omsorg, informasjon og forebygging. Foreningen bidrar også med delfinansiering av spesielle prosjekter som støttes med offentlige midler, i mange tilfeller til kostbart medisinsk utstyr eller forskningsutstyr. Foreningen kan også fremskynde helsepolitiske tiltak ved å skyte inn midler til bestemte formål som det offentlige ikke har kunnet prioritere. Et eksempel er Det Norske Benmargsgiverregisteret ved Institutt for transplantasjonsimmunologi, Rikshospitalet. DNK har sørget for drift av registeret siden etableringen i 1990, og avtalen gjelder fram til år 2000.

I mange tilfeller spiller DNK en helsepolitisk rolle som initiativtaker og pådriver. Foreningen tok i 1995 initiativ overfor myndighetene til utarbeidelsen av en nasjonal handlingsplan mot kreft og gav en million kroner for at dette arbeidet skulle komme i gang. DNK har også vært en viktig pådriver for å få etablert livmorhals- og mammografiscreening og har bidratt med til sammen 10 millioner kroner til disse formålene.

Gjennom flere år var foreningen pådriver til at det skulle etableres et nasjonalt senter for kompetanse­heving av omsorg i livets sluttfase. Da Seksjon lindrende behandling kunne åpne dørene ved Kreftavdelingen på Regionsykehuset i Trondheim i 1994, var det blant annet på grunnlag av et etableringstilskudd fra DNK på 10 millioner kroner. Et etableringstilskudd på fire millioner kroner ble gitt til Montebello-Senteret, landets første rehabiliteringssenter for kreftrammede, i 1990. Montebello-Senteret drives av en stiftelse ved Det Norske Radiumhospital.

Forskning

Forskning er det området foreningen satser mest på. Størstedelen av kreftforskningen i Norge betales med midler fra DNK (se pkt. 8.7.1). Forskningsvirksomheten er integrert i den ordinære forskningen ved universiteter og høyskoler og større sykehus. DNK lønner 300 personer over forskningsbudsjettet.

Spesiell vekt legges på å finne årsaker til danning og utvikling av kreftsvulster. Forskning som bidrar til bedre diagnostikk og behandling av kreftsykdom er også naturlige innsatsområder for DNK. Foreningen går inn for å styrke klinisk forskning i Norge. Styret i DNK har tatt initiativ til en offentlig debatt som kan legge grunnlaget for å styrke klinisk forskning og utprøvende medisin i Norge. Drift av seks kontorer for klinisk forskning ved regionsykehusene og Det Norske Radiumhospital betales av DNK.

Omsorg

DNKs pasientrettede virksomhet fungerer som et tilskudd til omsorgen utført av det offentlige helsevesen. Samarbeidsprosjekter med den offentlige helsetjeneste og undervisning for offentlig helsepersonell er viktige tiltak for å nå målsettingen om å forbedre omsorgen for de kreftsyke og deres pårørende over hele landet. Ved DNKs omsorgssentre ytes psykososial støtte til kreftrammede og pårørende. Dette foregår også ved sykehus og i hjemmene, i samarbeid med sykehusansatte og helsepersonell i kommunene.

DNK yter direkte økonomisk støtte til kreftsyke og deres familier som er kommet i akutte økonomiske vanskeligheter på grunn av sin kreftsykdom. I forbindelse med vurdering av søknadene får søkerne økonomisk veiledning og hjelp til å finne fram til støtteordninger som kreftpasienter har krav på. Vis-à-vis det offentlige trygde- og helsevesen, låneinstitusjoner, banker og forsikringsselskap påpeker DNK behov for forbedringer i trygde- og støttesystemet. Det arbeides spesielt med forbedring og effektivisering av hjelpearbeidet for kreftsyke barn og ungdom og deres familier.

DNK har et nært samarbeid med sju landsdekkende pasientforeninger som på frivillig basis utfører et viktig omsorgsarbeid for sine medlemmer. Til sammen har de mer enn 15 000 medlemmer. Pasientforeningene er tilsluttet DNK med samarbeidsavtaler. De støttes alle økonomisk av DNK.

Informasjon og forebyggende arbeid

DNK utgir en rekke informasjonsbrosjyrer og tidsskrift, noen med hele befolkningen som målgruppe, andre rettet mot spesielle målgrupper som media, forskere, leger og omsorgspersonell. Det produseres brosjyrer som omtaler hvordan kreftsykdom kan forebygges og brosjyrer med innhold rettet mot kreftpasienter og pårørende. I tillegg er det lagt vekt på faglige publikasjoner til helsepersonell og undervisningsmateriell til frivillige medhjelpere. På Kreftlinjen besvares spørsmål om kreft i kontortiden, og det arbeides med planer om å utvide dette tilbudet.

Foreningen har tatt initiativet til mange kreft­fore­byggende folkeopplysningstiltak ved å sette fokus på sunn livsstil. Tiltakene gjennomføres ofte i samarbeid med andre organisasjoner. Røykfrihet blant ungdom er et mål som foreningen satser sterkt på å nå.

Internasjonalt bidrag

DNK har besluttet å stimulere internasjonalt samarbeid. Beslutningen går ut på at DNK fra 1997 og utover skal bruke 1 % av disponible midler på internasjonalt arbeid. DNK ønsker å ha innflytelse på anvendelsen av midlene og ønsker en evaluering etter fem år. Det internasjonale engasjementet skal fortrinnsvis gå gjennom UICC, den verdensomspennende paraplyorganisasjonen for kreftforeninger.

Bruk av midler

Målet er å bidra med 100 millioner kroner til forskningen årlig. DNK bruker hvert år ca. 29 millioner kroner til informasjon og forebyggende virksomhet. Til pasientrettet arbeid brukes det mer enn 35 millioner ved omsorgssentrene, rundt 5 millioner kroner til direkte økonomisk støtte til pasienter, og 10 millioner til pasientforeningenes virksomhet.

Konklusjon

De frivillige organisasjoner spiller en viktig rolle innen forskning og omsorg, men også innen forebyggende medisin. Slike organisasjoner opptrer først og fremst der hvor samfunnet tilsynelatende ikke er villig til å påta seg oppgavene. For eksempel: Hvor hadde norsk kreftforskning stått i dag hvis det ikke hadde vært for innsatsen til Den Norske Kreftforening?

6.6.2 Det alternative helsemarked

De fleste samfunnsinstitusjonene som regulerer mellommenneskelige forhold, har et uoffisielt alternativ. Medisinen er intet unntak. Forholdet mellom den naturvitenskapelige (offisielle) medisin og alternativ medisin har mange likhetstrekk med andre kulturelle motsetningsforhold i samfunnet. Empirisk kunnskap mot tro og individuell opplevelse, teknologi mot humanisme, effektivitet mot menneskelighet, organfokusering mot helhet, etc. Det er ikke alltid pasienten kjenner seg igjen i helsevesenets beskrivelser.

Som det fremgår i pkt. 3.2.7alternativ medisin rent språklig defineres som et motstykke til den naturvitenskapelige eller offisielle medisin. Mange utøvere av alternativ medisin ønsker ikke å fremstå som et alternativ, men som et supplement (komplementær) til den naturvitenskapelige medisinen. De ønsker en form for autorisasjon og en plass innenfor det offisielle systemet. Man mener at det er grunnlag for å skille virksomheten av en seriøs form for alternativ medisin fra en useriøs. Det reelle innholdet i begrepene offisiell medisin og alternativ medisin er derfor langt fra klart.

6.6.2.1 Omfanget av det alternative helsemarkedet

I 1985 var det 1,1 millioner konsultasjoner hos utøvere av alternativ medisin. Det er mer enn en dobling på 10 år 18 . De mest benyttede metodene er akupunktur, homøopati, soneterapi og naturmedisiner. Bruk av kiropraktor er noe sjeldnere, og relativt få benyttet kinesologi og healing 19 . Dette avviker fra Tromsø­undersøkelsen, som har undersøkt kreftpasienters bruk av alternativ medisin (se senere).

Det økonomiske omfanget er anslått til ca. 1 milliard pr. år. Herav utgjør utgifter til naturmidler, urter og kosttilskudd minst 700 millioner kroner 20 .

Tromsøundersøkelsen har avdekket betydelige forskjeller i hvilke former for alternativ behandling som anvendes i de ulike landsdeler. Det er også betydelige forskjeller fra land til land (se tabell 6.27). Bruk påvirkes av tradisjon, kultur, lovgivning og myndighetens holdninger 21 .

Tabell 6.27 Bruk av alternativ medisin i noen land

Land
Noensinne prøvet alternativ medisin
Belgia70 %
Danmark23 %
Finland46 %
Frankrike49 %
Island41 %
Norge20–30 %
Storbritannia27–30 %
Sverige20 %
Tyskland70 %
USA34 %

Kilde: Tromsø-undersøkelsen. Kreft og alternativ medisin i Norge

Fagmiljøet ved Onkologisk avdeling ved Regionsykehuset i Tromsø 22 har gjennomført en større undersøkelse av alternativ behandling. Resultatene tyder på at 20 % av pasientene som er i aktiv behandling eller går til kontroll, benytter seg av alternative metoder (et øyeblikksbilde). Knapt halvparten av kreftpasientene vil imidlertid prøve en eller flere alternative metoder i løpet av sykdomsperioden. Det er påfallende store regionale forskjeller. I nord og vest benyttes mest åndelige behandlingsmetoder (healing, helbredelse ved bønn o.l. utgjorde 70 %), mens injeksjonspreparater og homøopati o.l. utgjorde det dominerende alternativ i de øvrige landsdeler. Healing og helbredelse ved bønn har altså en sentral plass i folks bevissthet. Religiøs tro og helbredelse ved bønn kan bli lansert og bli oppfattet som et alternativ til tradisjonell medisinsk behandling hvis den lanseres som et alternativ.

Motivene for å bruke alternative metoder er sammensatte. Det blir ofte hevdet at mangel på informasjon og tid hos legen er viktige årsaker til at mange velger alternativ behandling. De aller fleste mente imidlertid at legen ikke hadde hatt noen innflytelse på deres valg av alternative metoder. Påstanden om manglende informasjon som årsak til pasientens valg behøver derfor ikke nødvendigvis være korrekt. I nord og i vest utgjør som nevnt healing og åndelige metoder det dominerende valg av alternative metoder. Dette er metoder som helt bryter med en tradisjonell medisinsk tenkning. Den vanligste årsaken til at pasientene valgte å supplere med alternativ medisin, var et ønske om å bedre allmenntilstanden og øke kroppens motstandskraft. Ingen av pasientene i Tromsø-undersøkelsen anga at hovedgrunnen var mistro til den tradisjonelle medisinen.

De fleste metoder som lanseres og benyttes som alternativ behandling er av typen komplementær behandling, dvs. at behandlingen gis som tillegg (supplement) til pågående kreftbehandling eller etter at en slik behandling er avsluttet.

Tromsø-undersøkelsen påviser også en holdningsendring hos noen av pasientene før og etter at alternativ behandling er prøvet. Bivirkninger, kostnader og manglende effekt var de viktigste årsakene til at de valgte å slutte med behandlingen. Resultatene tyder på en diskrepans mellom forventninger og det de synes å ha vunnet gjennom behandlingen. Halvparten av de som har benyttet alternativ medisin i forbindelse med sin kreftsykdom vil imidlertid anbefale det til andre.

Tromsø-undersøkelsen har også kartlagt kostnader til alternativ behandling. De fleste bruker beskjedne summer, men for noen løper utgiftene opp til flere titalls tusen kroner. Ifølge enkelte søknader til Kreftforeningen om økonomisk støtte, er det flere pasienter som får store økonomiske vansker på grunn av utgifter til alternativ behandling. I noen år har enkelte medikamenter som inngår i Nitter-kuren blitt refundert på blå resept. Kostnadene er anslått til flere titalls millioner kroner.

Alternativ medisin benyttes i varierende grad i alle vestlige land. Tjenestene er etterspurt og benyttes også av kreftpasientene. Omfanget i seg selv er stort og gir dermed en form for legitimitet, selv om bruken spres på mange og svært forskjellige metoder. Etter anmodning fra Stortinget er det nå nedsatt et offentlig utvalg som skal utrede bruken av alternativ medisin. Noen av de mest benyttede metodene ved kreft står i skarp kontrast til de tradisjonelle biomedisinske forklaringsmodeller (f.eks. healing, helbredelse ved bønn og homøopati).

6.6.2.2 Styrke og svakhet i den etablerte behandling. Gir det grobunn for alternativ medisin?

Ikke alle terapiformer som benyttes av det offisielle helsevesenet er like godt dokumentert. Forholdet mellom den vitenskapelige erkjennelse og klinisk praksis er kompleks. Klinisk praksis skal favne individuelle ønsker, medbestemmelse og behov, men styres etter et sett med etiske regler og prioriteringskriterier. Det er først og fremst i dette skjæringspunktet utfordringen til det offentlige helsevesenet ligger: hvordan man møter pasienten dersom det oppstår en konflikt mellom den vitenskapelige erkjennelse og enkeltmenneskets forventninger, behov og ønsker.

Kunnskapsbasert klinisk praksis ( evidence based medicine23 ) består av en integrasjon av to separate elementer:

  • den eksterne kunnskap som baseres på vitenskapelig litteratur og systematisk nedtegnet medisinsk praksis

  • individuell klinisk ekspertise og erfaring

Kunnskapsbasert praksis som basis for terapivalg betyr altså ikke at man må følge de vitenskapelige resultatene slavisk som en kokebok. Man handler også ut fra egen erfaring hvis individuelle forhold skulle tilsi avvik fra standardoppskriften. Handlingen tar utgangspunkt i det naturvitenskapelige kunnskapsunderlaget, men blir tilpasset den enkelte pasient ut fra legens (behandlers) kliniske erfaring. Man gjenkjenner noen av argumentene for alternativ medisin (den individuelle tilpasningen). Forskjellen ligger i hvordan en har bygget opp kunnskapsunderlaget og hvordan man genererer ny kunnskap (se pkt. 8.1).

Pasienten kan oppleve en positiv virkning

Brukere av alternativ medisin kan hevde at behandlingen lindrer deres symptomer og sykdomsopplevelser. Utøverne av de alternative metodene gir ofte en forklaring som ligger utenfor de tradisjonelt naturvitenskapelige forklaringsmodellene. Man mangler en biomedisinsk forklaring på effekten. I denne forbindelse er det nærliggende å bemerke at placeboeffekten 24 er en viktig og nyttig faktor innen den naturvitenskapelige medisinen. Den samme effekten gjør seg helt sikkert også gjeldende ved bruk av alternative metoder.

Forklaringen av placeboeffektene er sannsynligvis meget sammensatt. Det knyttes stor interesse til forskning på samspillet mellom psykologi, nevrologi, endokrinologi (læren om hormoner) og immunologi. Man finner en biomedisinsk forklaring på sammenhengen mellom hypnose, suggesjon og fysiologiske reaksjoner 25 . På mange måter kan man si at grensen mellom den naturvitenskapelige og den alternative medisinen ikke er så skarp når det gjelder bruken av noen av virkemidlene, mens forklaringsmodellene mer må oppfattes som motpoler. Det kan være snakk om to typer effekter: lindring av symptomer og plager på den ene siden og virkninger på en svulst målt i størrelse (i cm) på den annen. Begge problemstillingene er sentrale og ønsket som terapieffekt. For de fleste pasientene er den siste effekten av størst interesse. På mange måter vil effekten av behandlingen på svulstens størrelse si noe om prognosen. (I den terminale fasen er lindring av de subjektive symptomene det viktigste og kanskje det eneste som betyr noe).

Alternativ medisin har sitt største marked der den offisielle medisin ikke klarer å innfri forventningene og kommer til kort. De uhelbredelige kreftsykdommene faller inn under denne kategorien.

6.6.2.3 Sykdomsoppfatning – helsevesenets og pasientens

Helsevesenets sykdomsforståelse er knyttet til objektive data som kvantifiserer avvik i blodprøver, beskriver avvik i cellenes vekstform basert på mikroskopiske undersøkelser, eller sykdomsutvikling ved røntgenundersøkelser. Pr. definisjon sitter helsevesenet med et fasitsvar og har en form for eiendomsrett til diagnosen.

Pasientens sykdomsfølelse og sykdomsoppfatning er ikke nødvendigvis i samsvar med dette fasitsvar. Symptomene (eller lidelsen) er helt og holdent pasientens eiendom. Man kan ha en diagnose uten symptomer (lidelse), men også symptomer (lidelse) uten diagnose. Diagnose og symptomer kan være sammenfallende, men er det ofte ikke.

Kommunikasjonen er møteplassen mellom disse to virkelighetsoppfatninger. Utfordringen er å få profesjonene i helsevesenet til å forstå pasientens virkelighetsoppfatning bedre. Dimensjonene mellom de to parter kan (fra pasientens side) føles som makt og avmakt. Hvem eier sannheten og dermed premissene for handlingen?

Ulik oppfatning av årsaken til sykdommen kan være en av flere forklaringer på hvorfor man velger alternative metoder. Dette er sterkt knyttet til kultur og religion. Begreper som mystikk, overnaturlige krefter o.l. er grunnfestet i flere kulturer. I Vesten har det også festet seg en forestilling om krefter i kroppen. Tidligere var de medisinske problemene knyttet til sykdommer som skyldtes en invasjon utenfra (in­feksjonssykdommene). De skulle bekjempes med kjemiske og tekniske midler, ofte med stor suksess. Det nye begrepet er immunapparatet. Immunapparatet er i folks bevissthet kroppens egen hær som bekjemper angrep både utenfra (infeksjonene) og fra kroppens egne uønskede elementer, som kreftcellene. Man gjenkjenner en pedagogisk lærebokfremstilling av immunapparatets funksjoner. Det fremsettes påstander om at kreftsykdommen kan overvinnes hvis immunapparatet blir styrket. For pasienten blir det en utfordring å legge forholdene best til rette for en styrking av eget forsvar. Den billedlige fremstilling av immunapparatet samsvarer ikke med den naturvitenskapelige forståelse av virkningsmekanismene. Man benytter en forklaringsmodell som er hentet fra naturvitenskapelig medisin, men som settes inn i en annen ramme.

Møte med den vitenskapelige argumentasjonen – de vanskelige valgene

Helsevesenets medarbeidere er opplært til å tenke og argumentere vitenskapelig. Valg av behandling baseres på resultater fra grupper av pasienter der muligheten for å oppnå et positivt behandlingsresultat ofte angis som sannsynligheten for effekt med diverse reservasjoner og forbehold knyttet til statistisk usikkerhet. For pasienten kan dette være en fremmedartet måte å resonnere på. For dem er spørsmålet et enten-eller, og med meget få unntak gis det bare én sjanse for å oppnå en kreftpasients primære mål: helbredelse. Dette er grunnleggende for å forstå pasientens valg.

Alle viktige valg i et individs liv er i prinsippet basert på individets egne avgjørelser. De bygger på intuisjon, følelser, skjønn, spekulasjon, etc. både mht. yrkesvalg, valg av partner og andre grunnleggende valg i livet. Møtet med helsevesenets gruppebaserte vitenskapelige resonnementer kan virke fremmed. Mange vil forstå og være enig i at forutsetningen må være slik for å bygge opp en kunnskapsbasert virksomhet, men det kan bli vanskelig å sette seg selv inn som en liten brikke i dette systemet. Det er en rekke kilder til kommunikasjonsproblemer.

Kunnskap om sykdom, forholdet mellom eksakt viten, det sannsynlige og det usikre

Kunnskapen om pasientens sykdomstilstanden kan deles i to hovedkilder:

Det ene er det man kan fastslå med sikkerhet, f.eks. at det foreligger et benbrudd. Røntgenbildet vil (som regel) være beviset. En vevsprøve kan bekrefte at det foreligger en kreftsvulst og eventuelt spredning, bakterieprøve en infeksjon, mv. En annen type kunnskap bygger på sannsynlighetsberegninger og fortolkninger av kliniske funn og laboratoriedata. Disse brikkene settes sammen til en konklusjon, f.eks. om pasientens prognose. En redelig informasjon også formidle usikkerhet og reservasjoner man bygger sin konklusjon på. I vår informasjon til pasientene må vi skille mellom det som bygger på fakta (f.eks. om pasienten har kreft eller ikke) og det som baseres på en sannsynlighetsvurdering (f.eks. muligheten (sannsynligheten) for å bli helbredet, som bygger på ulike karakteristika ved pasientens sykdom). Noe av skolemedisinernes skepsis til noen av utøverne av alternative metoder, skyldes nok ofte det enkle og sikre budskapet og løfter om virkning.

Mestring

I hvilken grad pasientenes bruk av alternativ behandling kan bidra til at de mestrer sykdomssituasjonen sin bedre og dermed bidrar til subjektivt velvære, vet vi lite om, selv om ulike forskningsmetoder vil kunne tillate en slik undersøkelse. Mestringsprosessen skal føre til at pasienten igjen får kontroll med sin (psykiske) tilværelse.

Det å mestre en kritisk tilværelse er å bruke sine egne krefter i å opprettholde, eventuelt gjenopprette kontroll med tilværelsen og oppnå optimal livskvalitet. Mestring er et komplisert samspill av faktorer. I en krisesituasjon er det helsevesenets oppgave å legge forholdene til rette for å gjenopprette balansen. Hvis pasienten ikke når frem med sin versjon og sin virkelighetsoppfatning overfor helsevesenet, kan en forstå at han kan ty til alternativ medisin som forfekter en virkelighetsoppfatning som harmonerer med hans eget. Det er beklagelig at pasienten føler at dette må gjøres i det skjulte ( bak legens rygg). Pasientene har sin fulle rett til å velge selv. Håpet er en viktig drivkraft i mestringsprosessen. Å vektlegge det positive i en mulighet virker i så måte (i øyeblikket) bedre enn å fremheve risikoen for å feile.

6.6.2.4 Dokumentasjonen

Alternativ medisin er ikke et entydig begrep. Det er ikke riktig å skille den tradisjonelle skolemedisinen fra alternativ medisin. I praksis finnes det en stor gråsone. Den grunnleggende uenigheten mellom den vitenskapelig baserte medisin og alternativ medisin dreier seg om hvilke krav en skal sette til dokumentasjon av effekt. Den kunnskapsbaserte medisin baserer sin virksomhet på systematisk registrering av effekt på pasientgrupper som på forhånd er definert, dvs. at gruppene har en rekke felles karakteristika. En behandling skal ha en tallfestet sannsynlighet for virkning (se kunnskapsbasert behandling). Erfaringsgrunnlaget skal i utgangspunktet ikke knyttes til enkelttilfeller.

Her møter skolemedisinen seg selv bokstavelig talt i døren. Det er en rekke behandlingsopplegg der vi baserer oss på et samlet erfaringsgrunnlag av enkelttilfeller. En rekke anerkjente behandlingsopplegg mangler en formell vitenskapelig dokumentasjon. Det er også eksempler på at f.eks. cellegift blir gitt på et grunnlag der det totalt mangler dokumentasjon. At man velger overbehandling for å tilsløre virkeligheten i stedet for å ta belastningen med å informere pasienten om alvoret i situasjonen, kan vi med stor rett si er en feilaktig pasientbehandling (se pkt. 3.2.2.5). Motivet kan være å finne en knagg som håpet kan henge på. Vårt inntrykk er at noen av pasientene i sin fortvilelse kan akseptere knagger i en hvilken som helst form. Vårt ansvar som behandlere er enormt, uansett hvilken leir vi tilhører. Noe av virksomheten kan ha karakter av å skyve problemene foran seg.

Det være mulig å definere et allmenngyldig krav: I pasientbehandling må vi kunne definere og presisere hva man vil oppnå med tiltakene. Det bør da også være et rimelig krav å vite i hvilken grad behandlingen kan innfri dette. At en person som er i en desperat situasjon kan akseptere argumenter som for sikkerhets skyld og kan ikke skade, fritar ikke utøveren fra et ansvar for å angi sannsynligheten for hvilken nytte pasienten kan få av behandlingen. Den som tilbyr en behandling må selv ta ansvaret for å dokumentere effekt (jfr. pkt. 8.1 og pkt. 8.7).

Pasientenes bruk av alternativ behandling er et faktum som helsevesenet må forholde seg til. Helsevesenet må finne et eksistensfellesskap med denne virksomheten, selv om helsevesenet fastholder sine prinsipper om kunnskapsbaserte handlinger. Hvordan dette eksistensfellesskapet skal utvikle seg, kan ikke vi gi et entydig svar på. Pasientene søker hjelp der det etablerte helsevesen kommer til kort, som f.eks. ved en uhelbredelig kreftsykdom. Alternativ behandling kan i slike situasjoner fylle et behov når pasientens forventninger og håp ikke kan innfris av de naturvitenskapelige metodene. Man har frihet til å velge selv og frihet til å endre sine valg. Påstander om effekter som åpenbart er urimelige må man ta avstand fra og aktivt fraråde.

Fotnoter

1.

Helseregion 1, regionsykehus: Ullevål sykehus; Helseregion 2, regionsykehus: Rikshospitalet og Det Norske Radiumhospital; Helseregion 3, regionsykehus: Haukeland sykehus; Helseregion 4, regionsykehus: Regionsykehuset i Trondheim; Helseregion 5, regionsykehus: Regionsykehuset i Tromsø

2.

Norsk Bryst Cancer Gruppe: Cancer mammae. Diagnostikk og behandling. 4. utgave, 1994

3.

Med primærdiagnostikk menes alle ledd i prosessen fra pasientens presentasjon av symptomer til alle detaljer vedr. sykdom og sykdommens utbredelse er kartlagt.

4.

Strålebehandling gis i form av flere enkeltdoser (som regel en hver dag) mot det området som skal behandles. Dette kalles en behandlingsserie. Samme pasienten kan trenge flere behandlingsserier f. eks. fordelt over flere år.

5.

Insidens: antall nye (kreft)tilfeller pr. år (se pkt 4.1).

6.

Helsedirektoratets utredningsserie 2-93 og Statens helsetilsyn, utredningsserie 2-1996

7.

SBU-rapport nr. 129/1 og 129/2. Statens beredning för utvärdering av medisinsk metodik, Strålbehandling vid cancer, 1996.

8.

Oversikt over inndelingen i helseregioner. Fylke som eier regionsykehus i kursiv. Region 1: Oslo, Hedmark, Oppland; Region 2: Østfold, Akershus, Buskerud, Vestfold, Telemark, Aust-Agder, Vest-Agder; Region 3: Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane; Region 4: Møre og Romsdal, Sør-Trøndelag, Nord-Trøndelag; Region 5: Nordland, Troms, Finnmark.

9.

Styrings- og informasjonssystemet for helse- og sosialtjenesten i kommunene, Sosial- og helsedepartementet i samarbeid med Statistisk sentralbyrå og Statens helsetilsyn. 1996.

10.

Årsmelding for 1995. Utvalg for legestillinger og stillingsstruktur (ULS).

11.

Norsk Forening for Medisinsk Fysikk.

12.

The European Federation of Organisations for Medical Physics. Criteria for the Number of Physicists in a Medical Physics Department. 1991.

13.

EU-direktiv 84/466/Euratom (DGXXI).

14.

ESTRO: Eurpean Society for Therapeutic Radiology and Oncology.

15.

LAE: lineærakseleratorekvivalent. Dette beskriver behandlingskapasiteten til en lineærakselerator (strålemaskin) med 4 stillingshjemler for terapiradiografer innen normal arbeidstid (37,5 timer/uke). Dersom man arbeider skift, vil en strålemaskin gi f. eks. 1,5 LAE.

16.

Strålekniv: stereotaktisk strålebehandling. Stråling gis med meget høye doser mot et lite område i hjernen. Man induserer (med hensikt) en lokalisert stråleskade. Behandlingen har vært benyttet i behandlingen av defekte blodårer (aneurismer) og mot små svulster som er vanskelig tilgjengelig for et ordninært kirurgisk inngrep.

17.

Helsedirektoratets utredningsserie 2-93 og Statens helsetilsyn, utredningsserie 2-1996

18.

Christie V. Den andre medisinen. Universitetsforlaget 1991.

19.

Undersøkelse av Opinion 1994 (Arbeiderbladet)

20.

Den norske lægeforening. Alternativ medisin 1996.

21.

Sunnhedsstyrelsens Råd vedr. alternativ behandling. København 1995.

22.

Risberg T. Flere publikasjoner i European Journal of Cancer. 1995-1997

23.

Jfr. British Medical Journal redaksjonell kommentar: Evidence based medicine: what it is and what it isn’t. It’s about integrating individual clinical expertise and the best external evidence. (BMJ vol 312, 1996).

24.

Placebo (latin): jeg vil behages. Benyttes som effektbeskrivelse av narrepiller. Pasienten opplever en terapeutisk virkning som ikke kan forklares ut fra farmakologiske eller biomedisinske primæreffekter av medikamentet. Først og fremst knyttes virkningen til troen på at man tar eller har fått et effektivt middel. Tidligere inngikk placebo i en rekke medisinske forsøk for å eliminere den subjektive opplevelsen som mulig feilkilde i forsøket. Placeboeffekten er i dag gjenstand for en betydelig klinisk interesse. Placeboeffekten er avhengig av mange faktorer, som f.eks. pillens farge, smak på mikstur, bruk av injeksjoner og andre mer eller mindre invasive prosedyrer.

25.

Den norske lægeforening, Alternativ medisin 1996.

Til forsiden