1 Utvalgets mandat og sammensetning
Ved kongelig resolusjon av 18. oktober 2002 satte regjeringen Bondevik II ned et utvalg som skulle foreslå etiske retningslinjer for Petroleumsfondet. Utvalget ble gitt følgende mandat:
«Utvalget skal i samsvar med Stortingets vedtak 21. juni 2002 «fremme forslag om et sett av etiske retningslinjer for Petroleumsfondet». Det er naturlig at spørsmål knyttet til miljø, menneskerettigheter, arbeidstakeres rettigheter samt styre og ledelse av selskaper blir vurdert i denne sammenhengen.
Utvalget skal definere begrepet etiske retningslinjer nærmere og vurdere formålet med slike retningslinjer for Petroleumsfondet.
Utvalget skal kartlegge omfanget av forvaltning etter etiske kriterier hos andre store fond internasjonalt og vurdere erfaringer og oppnådde resultater i de fondene som har etiske retningslinjer.
Utvalget skal vurdere anvendelsesområdet for de etiske retningslinjene herunder hvilke finansielle instrumenter og geografiske områder som skal omfattes. Videre skal utvalget vurdere hvordan bruken av retningslinjene skal avgrenses i forhold til selskaper som i større eller mindre grad eier, eies av eller handler med selskaper som ikke tilfredsstiller retningslinjene.
Utvalget skal vurdere ulike alternativer for hvordan etiske retningslinjer kan utformes, herunder utøvelse av eierrettigheter, begrensninger av investeringsmulighetene etc. Det må gjøres rede for hvilke krav til informasjonsinnhenting som følger av ulike former for retningslinjer og om slik informasjon er tilgjengelig og etterrettelig for alle finansielle instrumenter fondet kan investeres i.
Utvalget skal utrede de økonomiske og administrative konsekvensene av ulike retningslinjer, herunder hva slike retningslinjer vil bety for fondets forventede avkastning og risiko samt kostnader.
Utvalget skal legge vekt på at de foreslåtte retningslinjene er entydige og objektive og mulige å kontrollere ut fra tilgjengelig informasjon i kapitalmarkedene. Videre bør retningslinjene gi klare ansvarsforhold mellom Finansdepartementet og den operative forvalteren av fondet. Krav til finansiell etterprøvbarhet av forvaltningsresultatene skal ikke svekkes som følge av etiske retningslinjer.
Finansdepartementet kan gi tillegg til eller gjøre endringer i mandatet.
Utvalget skal avgi sin innstilling innen 1. juni 2003.»
Utvalget fikk følgende sammensetning:
Leder:
Hans Petter Graver, professor, Oslo
Øvrige medlemmer:
Jarle Bergo, visesentralbanksjef, Enebakk
Alexander Cappelen, 1. amanuensis, Bergen
Ola Löhman, konsulent, Sverige
Janne Haaland Matlary, professor, Oslo
Gro Nystuen, stipendiat, Bærum
Bente Rathe, selvstendig næringsdrivende, Trondheim
Lasse Ruud, administrerende direktør, Oslo
Per Sandberg, overingeniør, Skien
Anne Kristin Sydnes, spesialrådgiver, Oslo
Sekretariatet har vært ledet av Yngvar Tveit, Finansdepartementet.
Følgende har ellers deltatt i sekretariatet: Helge Eide, Norges Bank, Tormod Cappelen Endresen, Utenriksdepartementet, Helga Ervik, Utenriksdepartementet, Hilde Jervan, ECON analyse, Eli Lund, Finansdepartementet og Birger Vikøren, Norges Bank.
Utvalget har hatt 8 møter hvorav 4 møter gikk over to dager. Utvalget har videre hatt møter med frivillige organisasjoner for å få innspill til utvalgets arbeid. Utvalget har også invitert personer med innsikt på enkeltfelt for å få et best mulig beslutningsgrunnlag for forslaget. Videre har utvalget arrangert et seminar om etiske retningslinjer i fondsforvaltning med deltakelse fra frivillige organisasjoner, konsulenter og fondsforvaltere fra Norge og utlandet der problemstillingene om etiske retningslinjer er blitt drøftet og belyst fra ulike ståsted.