NOU 2009: 4

Tiltak mot skatteunndragelser

Til innholdsfortegnelse

12 Lovutkast

I) I lov 19. juni 1959 nr. 2 om avgifter vedrørende motorkjøretøyer og båter gjøres følgende endring:

§ 5 skal lyde:

§ 5.Den som har plikt til å gi opplysninger etter denne lov skal opptre aktsomt og lojalt. Han skal bidra til at hans avgiftsplikt i rett tid blir klarlagt og oppfylt. Han skal gjøre avgiftsmyndighetene oppmerksom på feil ved avgiftsberegningen.

II) I lov 19. juni 1964 nr. 14 om avgift på arv og visse gaver (arveavgiftsloven) gjøres følgende endringer:

§ 25 nytt siste ledd skal lyde:

Alle parter som plikter å gi melding eller opplysninger etter denne bestemmelse skal opptre aktsomt og lojalt. Partene skal bidra til at arveavgiftsgrunnlaget i rett tid blir klarlagt og oppfylt. Partene skal også gjøre avgiftsmyndigheten oppmerksom på feil ved avgiftsberegningen.

Ny § 26 skal lyde:

§ 26.Pålegg om å medvirke til undersøkelse

Avgiftsmyndighetene kan til enhver tid pålegge alle parter som plikter å gi melding eller opplysninger etter § 25 å gi opplysninger som kan være av betydning for avgiftsplikten og kontrollen av denne. Avgiftsmyndighetene kan kreve at den som plikter å gi melding eller opplysninger etter § 25 blant annet gir innsyn i, framlegger, utleverer eller sender inn regnskapsmateriale med bilag, kontrakter, avtaler om overdragelser og generasjonsskifter, gavebrev eller skriftlige opptegnelser etter arvelater, korrespondanse, styre- og forhandlingsprotokoller, elektroniske programmer og programsystemer mv.

Den som kan pålegges å gi opplysninger etter første ledd har plikt til å framlegge opplysninger uten hensyn til den taushetsplikt han er pålagt ved lov eller på annen måte. Opplysninger som angår rikets sikkerhet kan likevel bare kreves framlagt etter samtykke fra Kongen.

Avgiftsmyndighetene kan foreta kontrollundersøkelse (stedlig kontroll) hos den som plikter å gi opplysninger som nevnt i første ledd. Den avgiftspliktige, den som er fullmektig for ham eller ansatte som representerer ham skal, når avgiftsmyndighetene krever det, være til stede og yte nødvendig veiledning og bistand og gi avgiftsmyndighetene adgang til blant annet befaring, besiktigelse, gjennomsyn og opptelling av fast eiendom, anlegg, innretninger, eiendeler, transportmidler, alle former for arkiver og datalagringsmedium m.m.

III) I lov 19. juni 1969 nr. 66 om merverdiavgift (merverdiavgiftsloven) gjøres følgende endringer:

Ny § 21a skal lyde:

§ 21a.Fradrag for inngående avgift av varer og tjenester gis ikke når betaling helt eller delvis skjer ved kontanter og betalingen samlet utgjør mer enn 10 000 kroner. Flere betalinger som gjelder samme vareleveranse, tjeneste, kontrakt eller lignende skal vurderes som en betaling i forhold til beløpsgrensen. Ved løpende eller periodiske ytelser skal flere betalinger ses samlet for kostnader som kommer til fradrag samme år.

Er et beløp fradragsført i en termin før betaling har funnet sted og betaling senere skjer slik at fradragsrett ikke foreligger etter denne bestemmelse, skal tidligere fradragsført beløp tilbakeføres i den termin betalingen skjer.

Departementet kan gi forskrift til utfylling og gjennomføring av denne paragraf, herunder nærmere bestemmelser om hvilke betalingsmåter som likestilles med kontant betaling, anvendelse av beløpsgrensen og om krav til dokumentasjon.

Når sterke samfunnsmessige hensyn gjør det nødvendig, kan departementet bestemme at første ledd ikke kommer til anvendelse.

§ 25 skal lyde:

§ 25. Inngående avgift som ikke kan legitimeres med bilag som oppfyller kravene om salgsdokumentasjon gitt i eller i medhold av lov 19. november 2004 nr. 73 om bokføring, er ikke fradragsberettiget. Dette gjelder selv om selger er registrert i avgiftsmanntallet og har innbetalt avgiftsbeløpet til staten.

Fradrag for inngående avgift kan uansett nektes dersom selger ikke er registrert i avgiftsmanntallet.

Det foreligger ikke fradragsrett for inngående avgift dersom kjøper på avtaletidspunktet vet at selgeren ikke kommer til å innbetale avgiften til staten, eller kjøper utviser grov uaktsomhet i relasjon til dette. (Dette gjelder likevel ikke for kjøp av abandonerte eiendeler fra konkursdebitor.)

§ 27 første ledd nytt siste punktum skal lyde:

Bestemmelsen i § 29 første ledd gjelder tilsvarende ved registrering.

§ 29 nytt første ledd skal lyde:

§ 29.Den som har plikt til å gi opplysninger etter dette kapittel og § 65a skal opptre aktsomt og lojalt. Den avgiftspliktige skal bidra til at hans avgiftsplikt i rett tid blir klarlagt og oppfylt. Han skal også gjøre avgiftsmyndighetene oppmerksom på feil ved avgiftsberegningen.

Bestemmelsens første til sjette ledd blir nytt andre til syvende ledd.

§ 46 skal lyde:

§ 46.Avgiftsmyndighetene kan til enhver tid pålegge den avgiftspliktige å gi opplysninger som kan være av betydning for avgiftsplikten og kontrollen av denne. Avgiftsmyndigheten kan kreve at den avgiftspliktige blant annet gir innsyn i, fremlegger, utleverer eller sender inn regnskapsmateriale med bilag, kontrakter, korrespondanse, styre- og forhandlingsprotokoller, elektroniske programmer og programsystemer mv.

Den som kan pålegges å gi opplysninger etter første ledd har plikt til å fremlegge opplysninger uten hensyn til den taushetsplikt han er pålagt ved lov eller på annen måte. Opplysninger som angår rikets sikkerhet kan likevel bare kreves fremlagt etter samtykke fra Kongen.

Avgiftsmyndighetene kan foreta kontrollundersøkelse (stedlig kontroll) hos den som plikter å gi opplysninger som nevnt i første ledd. Den næringsdrivende og de personer som er i hans tjeneste eller bistår ham skal, når avgiftsmyndighetene krever det, være til stede og yte nødvendig veiledning og bistand og gi avgiftsmyndighetene adgang til blant annet befaring, besiktigelse, gjennomsyn og opptelling av fast eiendom, anlegg, innretninger, eiendeler, transportmidler, alle former for arkiver og datalagringsmedium m.m. Ved gjennomsyn av virksomhetens arkiver kan avgiftsmyndigheten foreta kopiering til datalagringsmedium for senere gjennomgang hos den opplysningspliktige eller hos avgiftsmyndighetene.

Første og tredje ledd gjelder tilsvarende for den som er pålagt bokføringsplikt etter bokføringsloven § 2 tredje ledd.

Andre næringsdrivende enn de som er nevnt i første ledd skal når avgiftsmyndighetene forlanger det, gi de opplysninger om virksomheten som kreves. Det samme gjelder for gjenpart av årsregnskap og årsberetning dersom dette foreligger.

Ny § 47a skal lyde:

§ 47a.Enhver tredjepart plikter etter krav fra avgiftsmyndighetene å gi opplysninger om transaksjoner og mellomværender med og mellom andre som kan ha betydning for noens plikter etter merverdiavgiftsloven.

Ny § 47b skal lyde:

§ 47b.Offentlige myndigheter, innretninger mv. og tjenestemenn plikter etter krav fra avgiftsmyndighetene å gi de opplysninger som de er blitt kjent med i sitt arbeid og skal i nødvendig utstrekning gi utskrift av protokoll, kopi av dokumenter mv.

Uten hinder av den taushetsplikt som de ellers har, skal

  1. myndigheter som fastsetter eller innkrever skatt, toll eller avgifter eller som utbetaler erstatninger, tilskudd, bidrag, trygder, stønader mv., etter krav fra avgiftsmyndighetene gi opplysninger om de fastsatte, innkrevde eller utbetalte beløp og om grunnlaget for dem,

  2. myndigheter som er tillagt kontrollerende funksjoner etter lov 29. juni 2007 nr. 75 om verdipapirhandel, etter krav fra avgiftsmyndighetene gi opplysninger som de er blitt kjent med under dette arbeidet, såfremt opplysningene er gitt kontrollorganet i medhold av lovbestemt opplysningsplikt,

  3. myndigheter som er tillagt kontrollerende funksjoner etter lov 29. juni 2007 nr. 73 om eiendomsmegling, etter krav fra avgiftsmyndighetene gi opplysninger som de er blitt kjent med under dette arbeid og

  4. konfliktrådene etter krav fra avgiftsmyndighetene gi opplysninger om innholdet i avtale inngått under megling i konfliktråd, jf. lov 15. mars 1991 nr. 3 om megling i konfliktråd.

Ny § 47c skal lyde:

47c.Når særlige hensyn gjør det nødvendig, og det foreligger mistanke om overtredelse av bestemmelser gitt i eller i medhold av denne lov, kan Skattedirektoratet, eller den direktoratet gir fullmakt, pålegge tilbyder av tilgang til elektronisk kommunikasjonsnett eller - tjeneste å gi opplysninger om avtalebasert hemmelig telefonnummer eller andre abonnementsopplysninger, samt kommunikasjonsadresse.

Ny § 47d skal lyde:

§ 47d.Avgiftsmyndighetene kan til enhver tid innhente opplysninger og foreta kontrollundersøkelse hos dem som plikter å gi opplysninger etter dette kapittel. Kontrollundersøkelse kan likevel ikke foretas i private hjem.

Den opplysningspliktige skal legge frem, utlevere eller sende inn regnskapsmateriale med bilag, kontrakter, korrespondanse, styre- og forhandlingsprotokoller, elektroniske programmer og programsystemer og andre opplysninger som kan ha betydning for kontrollen. Når avgiftsmyndighetene krever det skal den opplysningspliktige, den som er fullmektig for ham eller ansatte som representerer skattyteren, være til stede og yte nødvendig veiledning og bistand og gi avgiftsmyndighetene adgang til blant annet befaring, besiktigelse, gjennomsyn og opptelling av fast eiendom, anlegg, innretninger, eiendeler, transportmidler, alle former for arkiver og datalagringsmedium m.m.

Departementet kan samtykke i at representant for avgiftsmyndighetene i en annen stat kan være til stede ved kontroll som nevnt i første og annet ledd når det på gjensidig grunnlag er inngått overenskomst om dette med vedkommende stat.

Ny § 47e skal lyde:

§ 47e.Den som kan pålegges opplysningsplikt etter dette kapittel, skal innrette sin bokføring slik at opplysningene kan gis og kontrolleres. Departementet kan gi forskrifter om hvordan bokføringen skal innrettes.

Ny 47 f skal lyde:

§ 47f.Avgiftsmyndighetene kan pålegge tredjepart å bevare taushet om at opplysninger er innhentet dersom kontrollarbeidet tilsier det og formålet med kontrollen ellers vil settes i fare.

Ny § 47 g skal lyde:

§ 47g.Avgiftsmyndighetene kan bestemme at opplysningspliktige etter dette kapittel skal gi opplysninger i maskinlesbar form. Dette gjelder bare der opplysningene allerede foreligger i maskinlesbar form eller der konvertering av opplysningene til maskinlesbar form ikke medfører urimelig ulempe eller kostnad.

Ny § 48a skal lyde:

§ 48a.Den avgiftspliktige eller den opplysningspliktige skal gis rimelig varsel og ha rett til å være til stede og uttale seg under undersøkelser som foretas i medhold av § 46 tredje ledd eller § 47d. Dette gjelder bare for så vidt det kan gjennomføres uten at formålet med undersøkelsen settes i fare.

Når undersøkelse foretas i medhold av § 46 tredje ledd eller § 47d, skal det skrives rapport eller protokoll som inneholder de faktiske opplysninger som innhentes, for så vidt de gjelder den avgiftspliktige eller opplysningspliktige undersøkelsen foretas hos.

§ 52 skal lyde:

§ 52.Skattedirektoratet og skattekontoret kan ilegge den som ikke har etterkommet plikten til å gi oppgave, opplysning eller adgang til kontrollundersøkelse m.v. etter §§ 46 og 47a til 47g, en daglig løpende tvangsmulkt frem til oppfyllelse skjer.

Avgiftsmyndighetene kan ilegge den som ikke har etterkommet bokføringspålegg etter § 46 a innen den fastsatte fristen, en daglig løpende tvangsmulkt frem til utbedring skjer. Tvangsmulkten skal normalt utgjøre ett rettsgebyr per dag, jf. lov 17. desember 1982 nr. 86 om rettsgebyr § 1 annet ledd. I særlige tilfeller kan tvangsmulkten settes lavere eller høyere, men oppad begrenset til 10 rettsgebyr per dag. Samlet tvangsmulkt kan ikke overstige en million kroner.

Vedtak om mulkt er tvangsgrunnlag for utlegg.

Pålegg til selskap, samvirkeforetak, forening, innretning eller organisasjon rettes til styret og sendes hvert medlem i rekommandert brev. Tvangsmulkten kan inndrives så vel hos medlemmene av styret som hos selskapet, samvirkeforetaket, foreningen, innretningen eller organisasjonen.

Vedtak om tvangsmulkt etter første og annet ledd kan påklages til Skattedirektoratet innen tre uker.

Mulkten tilfaller statskassen.

§ 64 skal lyde:

§ 64. Avgiften skal betales av den som etter tolloven §§ 2-2 og 2-3 er tollskyldner. Tolloven § 12-2, §§ 12-10 til 12-12 og § 16-10 får tilsvarende anvendelse på avgift etter denne lov.

IV) I lov 12. desember 1975 nr. 59 om dokumentavgift gjøres følgende endring:

§ 2 bokstav d skal lyde:

d) plikt for avgiftspliktige og andre til å føre regnskaper og til å gi kontrollmyndighetene opplysninger som er nødvendig for avgiftsfastsettelsen.

V) I lov 13. juni 1980 nr. 24 om ligningsforvaltning (ligningsloven) gjøres følgende endringer:

§ 3-5 skal lyde:

§ 3-5.Spesiell undersøkelse.

  1. Skattyteren eller den opplysningspliktige skal gis rimelig varsel og ha rett til å være til stede og uttale seg under undersøkelser som foretas i medhold av § 4-10 nr. 3 eller § 6-4. Dette gjelder bare for så vidt det kan gjennomføres uten at formålet med undersøkelsen settes i fare.

  2. Når undersøkelse foretas i medhold av § 4-10 nr. 3 eller § 6-4, skal det skrives rapport eller protokoll som inneholder de faktiske opplysninger som innhentes, for så vidt de gjelder den skattyter eller opplysningspliktige undersøkelsen foretas hos.

§ 3-13 nr. 2 b skal lyde:

b. til offentlig myndighet for bruk i forbindelse med håndheving av lovgivningen om arbeidsmiljø, obligatorisk tjenestepensjon, regnskapsplikt og regnskapsførere, revisjonsvesen eller aksjeselskaper, eller som reviderer offentlig virksomhet, samt til Tilsynsrådet for advokatvirksomhet om advokater som har overtrådt bestemmelser i lov eller forskrift,

§ 3-13 ny nr. 8 skal lyde:

Taushetsplikten etter nr. 1 omfatter ikke vedtak om tilleggsskatt med mer enn 30 prosent. Opplysninger som nevnt i forvaltningsloven § 13 første og andre ledd er likevel omfattet av taushetsplikten som nevnt i nr. 1, med unntak av opplysning om at det er ilagt tilleggskatt og tilleggsskattens størrelse.

Ny § 3-15 skal lyde:

§ 3-15.Bistand fra politiet

Politiet skal på anmodning fra ligningsmyndighetene yte bistand ved kontroll som foretas i medhold av ligningsloven. Politiet kan kreve opplysninger og utlevering av materiale som nevnt i § 4-10 og § 6-4.

§ 4-1 skal lyde:

§ 4-1. Alminnelig opplysningsplikt.

Den som har plikt til å gi opplysninger etter dette kapittel skal opptre aktsomt og lojalt. Han skal bidra til at hans skatteplikt i rett tid blir klarlagt og oppfylt. Han skal også gjøre vedkommende myndighet oppmerksom på feil ved ligningen og skatteoppgjøret.

§ 4-8 skal lyde:

§ 4-8.Opplysningsplikt etter særskilt oppfordring.

  1. Ligningsmyndighetene kan til enhver tid oppfordre den som omfattes av § 4-2 nr. 1 til å gi opplysninger om nærmere angitte økonomiske og andre forhold av betydning for kontrollen eller vurderingen av hans skatteplikt, skatteklasse og formues- og inntektsligning, og å legge fram legitimasjoner og utskrifter av regnskapskonti eller noteringer som han har om disse forhold. Det samme gjelder opplysninger som han selv ikke har, men som han uten urimelige kostnader kan innhente fra tredjemann.

  2. Ved oppfordring om å gi opplysninger etter nr. 1 før selvangivelsesfristens utløp gjelder ikke § 8-2 nr. 2 og § 9-2 nr. 7 bokstav b.

§ 4-10 nytt nr. 1 til 3 skal lyde:

  1. Ligningsmyndighetene kan til enhver tid pålegge den som omfattes av § 4-2 nr. 1 å gi opplysninger som kan være av betydning for hans ligning og kontrollen av denne. Ligningsmyndighetene kan kreve at den som omfattes av § 4-2 nr. 1 blant annet gir innsyn i, framlegger, utleverer eller sender inn regnskapsmateriale med bilag, kontrakter, korrespondanse, styre- og forhandlingsprotokoller, elektroniske programmer og programsystemer mv.

  2. Den som kan pålegges å gi opplysninger etter nr. 1 har plikt til å framlegge opplysninger uten hensyn til den taushetsplikt han er pålagt ved lov eller på annen måte. Opplysninger som angår rikets sikkerhet kan likevel bare kreves framlagt etter samtykke fra Kongen.

  3. Ligningsmyndighetene kan foreta kontrollundersøkelse (stedlig kontroll) hos den som plikter å gi opplysninger som nevnt i nr. 1. Skattyteren, den som er fullmektig for ham eller ansatte som representerer ham skal, når ligningsmyndighetene krever det, være til stede og yte nødvendig veiledning og bistand og gi ligningsmyndighetene adgang til blant annet befaring, besiktigelse, gjennomsyn og opptelling av fast eiendom, anlegg, innretninger, eiendeler, transportmidler, alle former for arkiver og datalagringsmedium m.m. Ved gjennomsyn av virksomhetens arkiver kan ligningsmyndighetene foreta kopiering til datalagringsmedium for senere gjennomgang hos skattyter eller hos ligningsmyndighetene.

§ 4-13 skal lyde:

§ 4-13.Bokføringspålegg m.m.

  • 1. Ligningsmyndighetene kan pålegge bok­føringspliktig som omfattes av § 4-2 nr. 1 å oppfylle sin plikt til å innrette bokføringen, spesifikasjonen, dokumentasjonen og oppbevaringen av regnskapsopplysninger i samsvar med regler gitt i eller i medhold av lov 19. november 2004 nr. 73 om bokføring. Bokføringspålegg rettes til styret i selskap, samvirkeforetak, forening, innretning eller organisasjon og sendes hvert medlem. Det skal fastsettes en frist for oppfyllelse. Fristen skal være minimum fire uker og ikke lengre enn ett år.

  • 2. Departementet kan gi forskrifter om at skattyter som driver næringsvirksomhet av bestemt art eller utleie av hus, skal ha plikt til å føre regnskap. Departementet kan også gi forskrifter om regnskapsføringen og årsoppgjøret, hvilke bøker som skal føres og hvilke legitimasjoner som kan kreves for inntekts- og utgiftsposter. Slike forskrifter kan også gis for næringsdrivende som er pålagt regnskapsplikt i lov.

Ny § 5-1 skal lyde:

§ 5-1.Alminnelige bestemmelser.

Den som har opplysningsplikt etter dette kapittel, skal innrette sin bokføring slik at opplysningene kan gis og kontrolleres. Departementet kan gi forskrifter om hvordan bokføringen skal innrettes.

Ny § 5-2 skal lyde:

§ 5-2.Om lønnsoppgave mv.

  • 1. Den som selv eller gjennom andre har utbetalt eller ytet fordel som nevnt i dette nummer, skal ukrevet levere oppgave over alt som i siste inntektsår er ytet til den enkelte mottaker. Oppgavene skal omfatte

    • a. lønn og annen godtgjøring for arbeid,

    • b. pensjon, introduksjonsstønad etter introduksjonsloven, kvalifiseringsstønad etter sosialtjenesteloven, føderåd i jord- og skogbruk, livrente som ledd i pensjonsordning i arbeidsforhold, engangs- og avløsningsbeløp for slike ytelser, underholdsbidrag, foreldrepenger, dagpenger under arbeidsløshet, sykepenger o.l. ytelser som skal regnes som skattepliktig inntekt for mottakeren,

    • c. drikkepenger med det beløp som skal tas med ved beregning av skattetrekk,

    • d. gratiale, tantieme og godtgjøring til medlem av styre eller representantskap eller til annen tillitsmann,

    • e. provisjon utbetalt til agent eller annen mellommann,

    • f. honorar eller annen godtgjøring som er utbetalt opphavsmann til åndsverk,

    • g. reise-, diett- og representasjonsgodtgjøring, samt annen godtgjøring til dekning av utgifter ved utførelse av arbeid, oppdrag eller verv som nevnt under a-g,

    • h. lott eller part ved fiske eller fangstvirksomhet,

    • i. godtgjøring til medlemmer av faste arbeidslag som utfører arbeid for egen regning,

    • j. godtgjøring for barnepass også når dette skjer i barnepasserens hjem som ledd i selvstendig næringsvirksomhet og

    • k. vederlag til arbeidstaker i forbindelse med opphør av arbeidsforhold i henhold til avskjed, oppsigelse eller avtale med arbeids­giver.

  • 2. I lønnsoppgaven tas også med vederlag for varer eller andre ytelser som er levert i forbindelse med arbeid som nevnt i nr. 1.

  • 3. Lønnsoppgaven skal inneholde opplysninger om

    • a. fradrag som er gjort ved lønnsutbetalingene, så som medlemsinnskudd til tjenestepensjonsordning, pliktig underholdsbidrag og fradragsberettiget fagforeningskontingent mv. Det samme gjelder fradragsberettiget fagforeningskontingent som lønnstakeren legitimerer å ha betalt direkte til sin fagforening og

    • b. inntektsfradrag som gis ved ligningen, så som sjømannsfradrag mv. Departementet kan i forskrift bestemme hvilke inntektsfradrag det skal gis særskilte opplysninger om på lønnsoppgaven.

  • 4. Departementet kan gi forskrifter om særskilt oppgaveplikt for

    • a. ytelse fra skattyter som driver næringsvirksomhet eller utleie av fast eiendom til person som står ham nær gjennom familie, slektskap, økonomisk fellesskap eller på annen måte og

    • b. ytelse eller uttak fra selskap til person som har vesentlig innflytelse som aksjonær eller andelseier, eller til noen som står slik person nær.

  • 5. Lønnsoppgaven leveres innen 31. januar i året etter inntektsåret til skatteoppkreveren i den kommune hvor arbeidsgiveren hører hjemme eller har sitt hovedkontor. Dog skal oppgaver fra person bosatt i utlandet og der hjemmehørende selskaper mv. være innsendt før virksomheten innen riket opphører, med mindre skattekontoret har gitt tillatelse til at oppgaver leveres på et senere tidspunkt.

Ny § 5-3 skal lyde:

§ 5-3.Om vederlag til selvstendig næringsdrivende.

  • 1. Den som selv eller gjennom andre har utbetalt eller ytet vederlag for tjenester til selvstendig næringsdrivende skal ukrevet levere oppgave over alt som i siste inntektsår er ytet til den enkelte mottaker.

  • 2. I oppgaven skal også vederlag for varer og andre ytelser som er levert tas med.

Ny § 5-4 skal lyde:

§ 5-4.Om fordringer og gjeld mv.

  • 1. Plikt til å gi oppgave over innskuddskonti og lånekonti har:

    • a. finansinstitusjoner (jf. lov 10. juni 1988 nr. 40 om finansieringsvirksomhet § 1-3), og andre som driver utlånsvirksomhet eller låneformidling som næring,

    • b. verdipapirforetak (jf. lov 29. juni 2007 nr. 75 om verdipapirhandel § 2-3) og andre som har penger til forvaltning og

    • c. pensjonskasser.

      Oppgavene skal gis ukrevet og skal vise den enkelte kundes innestående og utestående beløp for hver konto pr. 1. januar eller ved oppgjør av kontoen i løpet av foregående år. Oppgaven skal også vise renter påløpt siste år, jf. skatteloven § 14-2, jf. § 14-20. Departementet kan ved forskrift begrense oppgaveplikten og gi nærmere bestemmelser om oppgavenes innhold, hvordan de skal gis og innleveringsfrist.

  • 2. Oppgavepliktige som nevnt i nr. 1 plikter etter nærmere spesifikasjoner fra Skattedirektoratet ukrevet å gi opplysninger om kontonummer som er aktuelle for overføring av eventuelle tilgodebeløp etter skatteavregning.

  • 3. Aksjeselskap, allmennaksjeselskap samt likestilte selskap og sammenslutninger som nevnt i skatteloven § 10-1 og deltakerlignet selskap, jf. skatteloven § 10-40, plikter å gi opplysninger om gjeld og rentebetalinger til personlig skattyter. Opplysningene spesifiseres slik at lånesaldo ved inngangen til hver kalendermåned framgår. Bestemmelsen gjelder ikke for lån knyttet til mengdegjeldsbrev og innskudd i bank. Departementet kan gi forskrift om utfylling og gjennomføring av opplysningsplikten.

Ny § 5-5 skal lyde:

§ 5-5.Om finansielle instrumenter mv.

  • 1. Verdipapirregistre skal ukrevet gi ligningsmyndighetene oppgave som viser den enkelte investors samlede beholdning av finansielle instrumenter ved inngangen og utgangen av siste år, eller ved opprettelsen eller oppgjør av kontoen i løpet av året. Oppgaven skal også vise årlig avkastning på finansielle instrumenter.

  • 2. Departementet kan ved forskrift bestemme at verdipapirregistre ukrevet skal gi oppgave som viser registrerte transaksjoner på en eller flere av investors verdipapirkonti i en bestemt periode.

  • 3. Verdipapirregistre skal ukrevet gi ligningsmyndighetene oppgave over forhold som kan få betydning for skattleggingen av den enkelte investor ved utdeling av utbytte fra, og realisasjon av, aksjer. Likt med aksje regnes grunnfondsbevis, medlemskap og andre andeler i selskap og sammenslutning som omfattes av skatteloven § 10-1. Det skal blant annet gis opplysninger om erverv og avganger i løpet av inntektsåret, om utdelt utbytte og om beholdning ved utgangen av inntektsåret. Departementet kan gi forskrift om utfylling og gjennomføring av denne bestemmelsen, herunder bestemme at det skal gis opplysninger om forhold som nevnt for tidligere år.

  • 4. Den som leverer ihendehaverobligasjoner eller tilhørende kuponger til innløsning, plikter å oppgi sitt navn og sin adresse til den som formidler innløsningen. Er den som leverer obligasjonen eller kupongen til innløsning ikke eier, skal han også oppgi eierens navn og adresse. Den som foretar utbetalingen (innløsningen), skal påse at opplysningene blir gitt før utbetalingen og skal oppbevare de utfylte blanketter i inntil 5 år. Departementet bestemmer hvert år i hvilken utstrekning og på hvilken måte oppgavene skal avgis til ligningsmyndighetene.

Ny § 5-6 skal lyde:

§ 5-6.Om kjøp, salg, leie, utbetalinger mv.

  • 1. Den som har leiet fast eiendom som ikke utelukkende skal tjene hans eget boligbehov, skal ukrevet levere oppgave over påløpt leie samt utbetaling i siste år til den enkelte utleier uansett om leieren har foretatt utbetalingen selv eller ikke. Den som mot godtgjøring har formidlet leie av fast eiendom skal ukrevet levere oppgave over inngåtte kontrakter siste år med den enkelte utleier og gi opp avtalt leie og i tilfelle leie som er påløpt, og leie som han har betalt eller formidlet betaling av. Oppgaven skal leveres innen 31. januar til skattekontoret.

  • 2. Almenning skal ukrevet levere oppgave over hva den enkelte bruksberettigede i siste år har mottatt fra almenningen av trevirke, i kontanter, rabatter eller andre fordeler og samtidig meddele hvor stor del av det utdelte som blir skattlagt på almenningens hånd. Oppgavene skal innen 31. januar leveres til skattekontoret.

  • 3. Forsikringsselskaper og Norsk Pasientskadeerstatning skal ukrevet levere oppgave over utbetalinger i siste år, herunder tilbakebetaling av forsikringspremie, til forsikrede og skadelidte, med opplysninger om forsikringens art mv. Forsikringsselskaper, banker og forvaltningsselskaper for verdipapirfond skal ukrevet levere oppgaver over utbetalinger fra individuelle pensjonsavtaler (IPA) mv. til rettighetshaver, begunstiget, bo eller arving i siste år. Det samme gjelder for utbetalinger etter innskuddspensjonsloven.

  • 4. Pelsdyrnæringens Markedsutjevningsfond skal ukrevet sende årsoppgave over medlemskontienes saldo og bevegelse til skattekontoret.

  • 5. Næringsdrivende som utøver næring ved å kjøpe eller omsette landbruksprodukter (herunder levende dyr) plikter ukrevet å gi opplysninger om all omsetning med produsentene.

  • 6. Godkjent salgsorganisasjon for fisk, jf. lov 14. desember 1951 nr. 3 om omsetning av råfisk § 2, skal ukrevet gi opplysninger om all omsetning av råfisk som i førstehånd er omsatt eller godkjent omsatt gjennom salgsorganisasjonen.

  • 7. Oppgaveplikten etter denne paragraf gjelder uavhengig av om vedkommende foretar eller mottar betalinger selv.

Ny § 5-7 skal lyde:

§ 5-7.Om rapportering av oppdragstakere og arbeidstakere.

  • 1. Næringsdrivende og offentlige organ som gir noen et oppdrag i riket eller på kontinentalsokkelen, skal ukrevet gi skattekontoret opplysninger om oppdraget og eventuelle underoppdrag, dersom disse utføres av person bosatt i utlandet eller selskap hjemmehørende i utlandet. Rapporteringsplikten omfatter opplysninger om hovedoppdragsgiveren i kontraktskjeden, oppdragstakeren og arbeidstakerne som oppdragstakeren benytter til å utføre oppdraget. Oppdragstaker har plikt til å gi opplysninger om egne arbeidstakere som benyttes til å utføre oppdrag etter første punktum.

  • 2. For oppdrag i riket som ikke utføres på sted for bygge- og monteringsvirksomhet, skal det bare gis opplysninger etter nr. 1 dersom oppdraget utføres på sted som står under oppdragsgiverens kontroll.

  • 3. Opplysninger skal gis snarest etter at kontrakt er inngått, og senest 14 dager etter at arbeidet er påbegynt. Opplysninger om arbeidets avslutning skal gis senest 14 dager etter avslutningen.

  • 4. Departementet kan bestemme at begrensningene i rapporteringsplikten etter nr. 1 ikke skal komme til anvendelse for oppdrag til enkelte grupper av oppdragstakere og arbeidstakere som deltar på oppdrag.

Ny § 5-8 skal lyde:

§ 5-8.Om rapportering av sjøfolk.

  • 1. Rederi eller arbeidsgiver som driver næringsvirksomhet om bord på fartøy, skal ukrevet gi skattekontoret opplysninger på skjema fastsatt av skattekontoret om arbeidstaker bosatt i utlandet i tjeneste på norsk registrert fartøy, herunder fartøy registrert i Norsk Internasjonalt Skipsregister (NIS). For arbeidstakere bosatt i Danmark, Finland, Island eller Sverige skal slike opplysninger også gis ved tjenestegjøring om bord på utenlandsk registrert fartøy i tjeneste hos norsk rederi eller hos arbeidsgiver som driver næringsvirksomhet på slikt fartøy.

  • 2. Opplysninger etter forrige ledd skal gis snarest etter at tjenesteavtaler er inngått og senest 14 dager etter at tjenesten er påbegynt.

Ny § 5-9 skal lyde:

§ 5-9.Om aksjonærer mv.

  • 1. Aksjeselskaper og allmennaksjeselskaper skal ukrevet levere oppgave over forhold som har betydning for skattleggingen av aksjonærene, bl.a. over

    • a. aksjekapitalens størrelse og aksjenes antall og størrelse, herunder endringer i løpet av inntektsåret som følge av stiftelse, emisjoner, fusjon, fisjon mv.,

    • b. eiere av aksjer pr. 1. januar i ligningsåret, identifisert ved fødselsnummer, organisasjonsnummer eller D-nummer, endringer av aksjonærsammensetningen i løpet av inntektsåret, utdelt utbytte, og øvrige opplysninger som kan få betydning for skattleggingen av den enkelte aksjonær ved realisasjon av aksjer,

    • c. aksjenes formuesverdi, hvis aksjene ikke er børsnoterte.

  • 2. Med mindre annet er bestemt, leveres oppgave som nevnt i nr. 1 til skattekontoret.

  • 3. Bestemmelsene i nr. 1 og 2 gjelder tilsvarende for sparebanker, gjensidige forsikringsselskaper, samvirkeforetak av låntakere, og selveiende ­finansieringsforetak som har utstedt grunnfondsbevis, jf. sparebankloven § 2 annet ledd, forsik­ringsloven § 4-2 annet ledd og finansieringsvirksomhetsloven og for selskaper og sammenslutninger der medlemmene har begrenset ansvar og som noen eier formuesandeler i eller mottar inntektsandeler fra, unntatt boligselskaper hvor andelshaverne lignes etter skatte­loven § 7-3.

  • 4. Departementet kan gi forskrift om utfylling og gjennomføring av denne bestemmelsen, herunder bestemme at det skal gis opplysninger om forhold som nevnt for tidligere år, samt begrense plikten etter nr. 1-2 for selskaper som nevnt i nr. 3.

Ny § 5-10 skal lyde:

§ 5-10.Om arv mv.

Offentlige myndigheter som beregner eller krever inn arveavgift, og testamentsfullbyrdere plikter ukrevet og uten hensyn til mulig taushetsplikt å gi de opplysninger som departementet gir forskrifter om til kontroll med ligningen.

Ny § 5-11 skal lyde:

§ 5-11.Forskrifter, skjemaer mv.

  • 1. Etter forskrifter som departementet gir skal

    • a. livsforsikringsselskaper gi oppgave over forsikringstakernes og de forsikredes navn, fødselsnummer, adresse, forsikringsbeløp, gjenkjøpsverdi, betalte premiebeløp mv.,

    • b. banker og andre spareinstitusjoner gi oppgave over kontrakter om boligsparing for ungdom med opplysninger om sparerens navn, fødselsnummer, adresse, sparebeløp, avkastning mv.,

    • c. forvaltningsselskaper gi oppgave til ligningsmyndighetene om innskudd som er gjort i verdipapirfond,

    • d. institutter som forestår vitenskapelig forskning eller yrkesopplæring gi oppgave til ligningsmyndighetene over tilskudd som gir giveren rett til fradrag etter skatteloven § 6-42,

    • e. institusjoner som mottar betaling for pass og stell av barn gi oppgave til ligningsmyndighetene over kostnader som er påløpt i året for foreldre og andre foresatte for pass og stell av barn ,

    • f. livsforsikringsselskaper, banker og forvaltningsselskaper for verdipapirfond gi oppgave over rettighetshaver og de begunstigedes navn, fødselsnummer, adresse, sparebeløp, gjenkjøpsverdi, betalt innskudd mv. for individuelle pensjonsavtaler (IPA). Tilsvarende gjelder for innskuddspensjon etter innskuddspensjonsloven,

    • g. selskaper, stiftelser, sammenslutninger og registreringsenheter som nevnt i skatteloven § 6-50 gi oppgave til ligningsmyndighetene over gaver som gir giveren rett til fradrag etter nevnte bestemmelse, med opplysning om giverens navn, fødselsnummer/organisasjonsnummer,

    • h. arbeids- og velferdsetatens innkrevingssentral og Statens innkrevingssentral gi oppgave til ligningsmyndighetene over pliktig underholdsbidrag mottatt fra bidragspliktige. De plikter også å gi opplysning om de bidragspliktiges gjeld og andre mellomværender med innkrevingssentralen, og

    • i. offentlige myndigheter, innretninger m.v. og tjenestemenn ukrevd gi opplysninger etter § 6-2 om ikke navngitt person, bo selskap eller innretning. Forskriftene kan bestemme at opplysninger til bruk for direkte kontroll av skattyters oppgaver skal overleveres i maskinlesbar form.

  • 2. Departementet kan

    • a. ved forskrift begrense, eller frita for, oppgaveplikt etter dette kapittel,

    • b. fastsette skjemaer som skal nyttes når det gis oppgaver og gi forskrifter om hva oppgavene skal inneholde, om underskrift, bekreftelse fra revisor og om framgangsmåten ved levering av oppgavene og derunder fravike lovens regler om hvor og når oppgavene skal leveres, og

    • c. i forskrift bestemme at oppgaver skal leveres i maskinlesbar form, herunder fordelingsoppgaver over inntekter, kostnader og formue i boligselskap som omfattes av skatteloven § 7-3, samt tilsvarende fordelingsoppgaver fra boligsameier, jf. skatteloven § 7-11.

Ny § 5-12 skal lyde:

§ 5-12.Hvem oppgaveplikten påligger.

  • 1. Oppgaveplikten etter dette kapittel påligger i enkeltpersonforetak innehaveren og i selskap, samvirkeforetak, forening, institusjon eller innretning den daglige leder av virksomheten, eller hvis det ikke er noen daglig leder, styrets formann.

  • 2. Oppgaveplikten etter § 5-2 nr. 1 h påligger reder og fører (høvedsmann, notbas) for fiske- og fangstfartøy og plikten etter § 5-2 nr. 1 i formannen for arbeidslaget. Når det foreligger forhold som nevnt i skattebetalingsloven § 4-1 annet og tredje ledd påhviler oppgaveplikten den som har plikt til å foreta forskuddstrekk. Oppgaveplikten etter § 5-6 nr. 4 påligger fondsstyret.

  • 3. I selskap, samvirkeforetak, forening, institusjon eller innretning som ikke er skattepliktig, påligger oppgaveplikten også revisor.

Ny § 5-13 skal lyde:

§ 5-13.Ligningsoppgaver. Bruk av fødselsnummer.

  • 1. Oppgaver som nevnt i §§ 5-9 nr. 1 bokstav i og nr. 2 bokstav c skal leveres ukrevet, og skal for personlige skattytere inneholde fødselsnummer (elleve siffer). For selskaper, samvirkeforetak, foreninger, sammenslutninger m.v. skal oppgaven inneholde organisasjonsnummer eller når slikt ikke finnes, annen identifikasjon etter regler gitt av Skattedirektoratet.

  • 2. Den som har oppgaveplikt etter §§ 5-9 nr. 1 bokstav i og nr. 2 bokstav c kan kreve at skattyter oppgir sitt fødsels- eller organisasjonsnummer. Den oppgavepliktige kan registrere slik identifikasjon også på grunnlag av opplysninger fra andre enn skattyter.

  • 3. Skattyter skal ha kopi av oppgaver som nevnt i §§ 5-9 nr. 1 bokstav i og nr. 2 bokstav c innen 1. februar i året etter inntektsåret, såfremt annen frist ikke er gitt i egen forskrift. Det skal framgå av kopien (årsoppgaven) at oppgave også er sendt ligningsmyndighetene. Finansdepartementet kan i forskrift bestemme at kopien oversendes skattyter i en bestemt form.

Ny § 6-1 skal lyde:

§ 6-1.Opplysningsplikt for tredjepart.

Enhver tredjepart plikter etter krav fra ligningsmyndighetene å gi opplysninger om transaksjoner og mellomværender med og mellom andre som kan ha betydning for noens ligning.

Ny § 6-2 skal lyde:

§ 6-2.Opplysningsplikt for offentlig organ.

  • 1. Offentlige myndigheter, innretninger mv. og tjenestemenn plikter etter krav fra ligningsmyndighetene å gi de opplysninger som de er blitt kjent med i sitt arbeid og skal i nødvendig utstrekning gi utskrift av protokoll, kopi av dokumenter mv.

  • 2. Uten hinder av den taushetsplikt som de ellers har, skal

    • a. myndigheter som fastsetter eller innkrever skatt, toll eller avgifter eller som utbetaler erstatninger, tilskudd, bidrag, trygder, stønader mv., etter krav fra ligningsmyndighetene gi opplysninger om de fastsatte, innkrevde eller utbetalte beløp og om grunnlaget for dem,

    • b. myndigheter som er tillagt kontrollerende funksjoner etter lov 29. juni 2007 nr. 75 om verdipapirhandel, etter krav fra ligningsmyndighetene gi opplysninger som de er blitt kjent med under dette arbeidet, såfremt opplysningene er gitt kontrollorganet i medhold av lovbestemt opplysningsplikt,

    • c. myndigheter som er tillagt kontrollerende funksjoner etter lov 29. juni 2007 nr. 73 om eiendomsmegling, etter krav fra ligningsmyndighetene gi opplysninger som de er blitt kjent med under dette arbeid og

    • d. konfliktrådene etter krav fra ligningsmyndighetene gi opplysninger om innholdet i avtale inngått under megling i konfliktråd, jf. lov 15. mars 1991 nr. 3 om megling i kon­fliktråd.

Ny § 6-3 skal lyde:

§ 6-3.Opplysningsplikt for tilbyder av elektronisk kommunikasjonsnett- eller tjeneste.

Når særlige hensyn gjør det nødvendig, og det foreligger mistanke om overtredelse av bestemmelser gitt i eller i medhold av denne lov, kan Skattedirektoratet, eller den direktoratet gir fullmakt, pålegge tilbyder av tilgang til elektronisk kommunikasjonsnett eller - tjeneste å gi opplysninger om avtalebasert hemmelig telefonnummer eller andre abonnementsopplysninger, samt kommunikasjonsadresse.

Ny § 6-4 skal lyde:

§ 6-4.Kontrollundersøkelse (stedlig kontroll) m.m.

  • 1. Ligningsmyndighetene kan til enhver tid innhente opplysninger og foreta kontrollundersøkelse hos dem som plikter å gi opplysninger etter kapittel 5 og 6. Kontrollundersøkelse kan likevel ikke foretas i private hjem.

  • 2. Den opplysningspliktige skal legge fram, utlevere eller sende inn regnskapsmateriale med bilag, kontrakter, korrespondanse, styre- og forhandlingsprotokoller, elektroniske programmer og programsystemer og andre opplysninger som kan ha betydning for kontrollen. Når ligningsmyndighetene krever det skal den opplysningspliktige, den som er fullmektig for ham eller ansatte som representerer ham, være til stede og yte nødvendig veiledning og bistand og gi ligningsmyndighetene adgang til blant annet befaring, besiktigelse, gjennomsyn og opptelling av fast eiendom, anlegg, innretninger, eiendeler, transportmidler, alle former for arkiver og datalagringsmedium m.m.

  • 3. Departementet kan samtykke i at representant for skattemyndighetene i en annen stat kan være til stede ved kontroll som nevnt i nr. 1 og nr. 2 når det på gjensidig grunnlag er inngått overenskomst om dette med vedkommende stat.

Ny § 6-5 skal lyde:

§ 6-5.Dokumentasjonskrav m.m.

Den som kan pålegges opplysningsplikt etter dette kapittel, skal innrette sin bokføring slik at opplysningene kan gis og kontrolleres. Departementet kan gi forskrifter om hvordan bokføringen skal innrettes.

Ny § 6-6 skal lyde:

§ 6-6.Taushetsplikt for tredjepart i særlige tilfeller.

Ligningsmyndighetene kan pålegge tredjepart å bevare taushet om at opplysninger er innhentet dersom kontrollarbeidet tilsier det og formålet med kontrollen ellers vil settes i fare.

Ny § 6-7 skal lyde:

§ 6-7.Plikt til å gi opplysninger i maskinlesbar form.

Ligningsmyndighetene kan bestemme at opplysningspliktige etter dette kapittel skal gi opplysninger i ­maskinlesbar form. Dette gjelder bare der opplysningene allerede foreligger i maskinlesbar form eller der konvertering av opplysningene til maskinlesbar form ikke medfører urimelig ulempe eller kostnad.

Ny § 6-8 skal lyde:

§ 6-8.Opplysningsplikt ved skatterådgivning m.m.

  • 1. Uten hinder av den taushetsplikt som man ellers har, plikter enhver som har bistått skattyter med planlegging eller gjennomføring av en transaksjon eller med skatterådgivning, etter krav fra myndighetene å gi opplysninger om transaksjoner og andre faktiske forhold i samme utstrekning som skattyter er pliktig til å gi slike opplysninger.

  • 2. Advokater og andre som ervervsmessig eller stadig yter rettshjelpsvirksomhet, har ikke plikt til å gi opplysninger om forhold som de har fått kjennskap til før, under og etter en rettssak, når forholdet har direkte tilknytning til rettstvisten.

§ 9-6 nr. 3 bokstav a skal lyde:

a. to år etter inntektsåret når han ikke har gitt uriktige eller ufullstendige opplysninger, eller ikke har unnlatt å gjøre ligningsmyndighetene oppmerksom på feil ved ligningen og skatteoppgjøret som han er eller burde vært klar over.

§ 10-2 nr. 1 skal lyde:

  1. Finner ligningsmyndighetene at skattyter i selvangivelse, næringsoppgave, klage eller annen skriftlig eller muntlig oppgave eller forklaring gir en ligningsmyndighet uriktige eller ufullstendige opplysninger som har ført til eller kunne ha ført til fastsetting av for lav skatt, skal skattyteren ilegges en tilleggsskatt som fastsettes i prosent av den skatt som er eller kunne ha vært unndratt. Det samme gjelder dersom skattyter har unnlatt å gjøre ligningsmyndighetene oppmerksom på feil ved ligningen og skatteoppgjøret som han er eller burde vært klar over. Som skatt regnes i denne forbindelse også trygdeavgift.

§ 10-6 skal lyde:

§ 10-6.Tvangsmulkt

  • 1. Skattedirektoratet og skattekontoret kan ilegge den som ikke har etterkommet plikten til å gi oppgave, opplysning eller adgang til kontrollundersøkelse m.v. etter § 4-10 og kapittel 5 og 6, en daglig løpende tvangsmulkt frem til oppfyllelse skjer.

  • 2. Skattekontoret kan ilegge den som ikke har etterkommet bokføringspålegg etter § 4-13 innen den fastsatte fristen, en daglig løpende tvangsmulkt frem til utbedring skjer. Tvangsmulkten skal normalt utgjøre ett rettsgebyr per dag, jf. lov 17. desember 1982 nr. 86 om retts­gebyr § 1 annet ledd. I særlige tilfelle kan tvangsmulkten settes lavere eller høyere, men oppad begrenset til 10 rettsgebyr per dag. Samlet tvangsmulkt kan ikke overstige en million kroner.

  • 3. Vedtak om mulkt er tvangsgrunnlag for utlegg.

  • 4. Vedtak om tvangsmulkt rettes til styret i selskap, samvirkeforetak, forening, innretning eller organisasjon og sendes hvert medlem i rekommandert brev. Tvangsmulkten kan inndrives så vel hos medlemmene av styret som hos selskapet, samvirkeforetaket, foreningen, innretningen eller organisasjonen.

  • 5. Vedtak om tvangsmulkt etter nr. 1 og nr. 2 kan påklages til Skattedirektoratet innen tre uker.

  • 6. Mulkten tilfaller statskassen.

Ny § 10-9 skal lyde:

§ 10-9.Overtredelsesgebyr ved medvirkning

  • 1. Den som forsettlig eller grovt uaktsomt medvirker til at skattyter i selvangivelse, næringsoppgave, klage eller annen skriftlig eller muntlig oppgave eller forklaring gir en ligningsmyndighet uriktige eller ufullstendige opplysninger når han forstår eller burde forstå at dette kan føre til fastsetting av for lav skatt eller avgift, kan av skattemyndighetene ilegges et overtredelsesgebyr.

  • 2. Vedtak om overtredelsesgebyr etter nr. 1 kan påklages til Skattedirektoratet innen tre uker.

§ 12-1 nr. 1 bokstav a skal lyde:

a. gir ligningsmyndighetene uriktige eller ufullstendige opplysninger eller unnlater å gjøre ligningsmyndighetene oppmerksom på feil ved ligningen og skatteoppgjøret, når han forstår eller bør forstå at dette kan føre til skatte- eller avgiftsmessige fordeler, eller

VI) I lov 28. februar 1997 nr. 19 om folketrygd (folketrygdloven) gjøres følgende endringer:

§ 24-3 nytt første ledd skal lyde:

Den som har plikt til å gi opplysninger etter dette kapittel skal opptre aktsomt og lojalt. Arbeidsgiver skal bidra til at hans avgiftsplikt i rett tid blir klarlagt og oppfylt. Arbeidsgiver skal også gjøre skatteoppkreveren oppmerksom på feil ved avgiftsberegningen eller oppgjøret for arbeidsgiveravgiften.

Bestemmelsens første til fjerde ledd blir nytt annet til femte ledd.

§ 24-5 skal lyde:

§ 24-5.Kontroll av arbeidsgivere mv.

Skatteoppkreveren skal føre kontroll med at arbeidsgivere og andre sender meldinger og beregner arbeidsgiveravgift i samsvar med reglene og de pålegg som er gitt.

Skatteoppkreveren eller den offentlige myndighet som har fullmakt fra skatteoppkreveren, kan til enhver tid pålegge arbeidsgiveren å gi opplysninger som kan være av betydning for fastsettelsen av avgiften og avgiftsgrunnlaget etter § 24-4 annet og tredje ledd i denne loven. Skatteoppkreveren kan kreve at arbeidsgiver blant annet gir innsyn i, framlegger, utleverer eller sender inn regnskapsmateriale med bilag, kontrakter, korrespondanse, styre- og forhandlingsprotokoller, elektroniske programmer og programsystemer mv.

Den som kan pålegges å gi opplysninger etter annet ledd har plikt til å framlegge opplysninger uten hensyn til den taushetsplikt han er pålagt ved lov eller på annen måte. Opplysninger som angår rikets sikkerhet kan likevel bare kreves framlagt etter samtykke fra Kongen.

Skatteoppkreveren kan foreta kontrollundersøkelse (stedlig ettersyn) hos den som plikter å gi opplysninger som nevnt i annet ledd. Også skattekontoret eller Riksrevisjonen kan foreta kontrollundersøkelse og kreve framlagt opplysninger som nevnt. Arbeidsgiveren, den som er fullmektig for ham eller ansatte som representerer ham skal, når kontrolløren krever det være til stede og yte nødvendig veiledning og bistand og gi kontrolløren adgang til de regnskaper, den dokumentasjon og de øvrige opplysninger som kontrolløren finner har betydning for gjennomføringen av kontrollen. Ved gjennomsyn av virksomhetens arkiver kan skatteoppkreveren eller skattekontoret foreta kopiering til datalagringsmedium for senere gjennomgang hos arbeidsgiver, skatteoppkrever eller skattekontor. Departementet kan i forskrift fastsette begrensninger for hvilke metoder for kopiering skatteoppkreveren kan benytte.

Ny § 24-6 skal lyde:

§ 24-6.Opplysningsplikt for tredjepart

Enhver tredjepart plikter etter krav fra skatteoppkreveren å gi opplysninger om transaksjoner og mellomværender med og mellom andre som kan ha betydning for noens plikter etter folketrygdloven.

Ny § 24-7 skal lyde:

§ 24-7.Opplysningsplikt for offentlig organ

Offentlige myndigheter, innretninger mv. og tjenestemenn plikter etter krav fra skatteoppkreveren å gi de opplysninger som de er blitt kjent med i sitt arbeid og skal i nødvendig utstrekning gi utskrift av protokoll, kopi av dokumenter mv.

Uten hinder av den taushetsplikt som de ellers har, skal

  • a. myndigheter som fastsetter eller innkrever skatt, toll eller avgifter eller som utbetaler erstatninger, tilskudd, bidrag, trygder, stønader mv., etter krav fra skatteoppkreveren gi opplysninger om de fastsatte, innkrevde eller utbetalte beløp og om grunnlaget for dem,

  • b. myndigheter som er tillagt kontrollerende funksjoner etter lov 29. juni 2007 nr. 75 om verdipapirhandel, etter krav fra skatteoppkreveren gi opplysninger som de er blitt kjent med under dette arbeidet, såfremt opplysningene er gitt kontrollorganet i medhold av lovbestemt opplysningsplikt,

  • c. myndigheter som er tillagt kontrollerende funksjoner etter lov 29. juni 2007 nr. 73 om eiendomsmegling, etter krav fra skatteoppkreveren gi opplysninger som de er blitt kjent med under dette arbeid og

  • d. konfliktrådene etter krav fra skatteoppkreveren gi opplysninger om innholdet i avtale inngått under megling i konfliktråd, jf. lov 15. mars 1991 nr. 3 om megling i konfliktråd.

Ny § 24-8 skal lyde:

§ 24-8.Opplysningsplikt for tilbyder av elektronisk kommunikasjonsnett- eller tjeneste

Når særlige hensyn gjør det nødvendig, og det foreligger mistanke om overtredelse av bestemmelser gitt i eller i medhold av denne lov, kan Skattedirektoratet, eller den direktoratet gir fullmakt, pålegge tilbyder av tilgang til elektronisk kommunikasjonsnett eller - tjeneste å gi opplysninger om avtalebasert hemmelig telefonnummer eller andre abonnementsopplysninger, samt kommunikasjonsadresse.

Ny § 24-9 skal lyde:

§ 24-9.Kontrollundersøkelse (stedlig kontroll) m.m.

Skatteoppkreveren eller den offentlig myndighet som har fullmakt fra skatteoppkreveren, kan til enhver tid innhente opplysninger og foreta kontrollundersøkelse hos dem som plikter å gi opplysninger etter dette kapittel. Kontrollundersøkelse kan likevel ikke foretas i private hjem.

Den opplysningspliktige skal legge fram, utlevere eller sende inn regnskapsmateriale med bilag, kontrakter, korrespondanse, styre- og forhandlingsprotokoller, elektroniske programmer og programsystemer og andre opplysninger som kan ha betydning for kontrollen. Når skatteoppkreveren krever det skal den opplysningspliktige, den som er fullmektig for ham eller ansatte som representerer ham, være til stede og yte nødvendig veiledning og bistand og gi skatteoppkreveren adgang til blant annet befaring, besiktigelse, gjennomsyn og opptelling av fast eiendom, anlegg, innretninger, eiendeler, transportmidler, alle former for arkiver og datalagringsmedium m.m.

Også skattekontoret eller Riksrevisjonen kan foreta slike kontrollundersøkelser og kreve opplysninger fra tredjepart. Departementet kan samtykke i at representant for skattemyndighetene i en annen stat kan være til stede ved kontroll som nevnt i første og annet ledd når det på gjensidig grunnlag er inngått overenskomst om dette med vedkommende stat.

Ny § 24-10 skal lyde:

§ 24-10.Dokumentasjonskrav m.m.

Den som kan pålegges opplysningsplikt etter dette kapittel, skal innrette sin bokføring slik at opplysningene kan gis og kontrolleres. Departementet kan gi forskrifter om hvordan bokføringen skal innrettes.

Ny § 24-11 skal lyde:

§ 24-11.Taushetsplikt for tredjepart i særlige tilfeller

Skatteoppkreveren kan pålegge tredjepart å bevare taushet om at opplysninger er innhentet dersom kontrollarbeidet tilsier det og formålet med kontrollen ellers vil settes i fare.

Ny § 24-12 skal lyde:

§ 24-12.Plikt til å gi opplysninger i maskinlesbar form

Skatteoppkreveren kan bestemme at opplysningspliktige etter dette kapittel skal gi opplysninger i maskinlesbar form. Dette gjelder bare der opplysningene allerede foreligger i maskinlesbar form eller der konvertering av opplysningene til maskinlesbar form ikke medfører urimelig ulempe eller kostnad.

Bestemmelsen i § 24-6 blir ny § 24-13.

VII) I lov 13. juni 1997 nr. 44 om aksjeselskaper (aksjeloven) gjøres følgende endringer:

Aksjeloven § 6–20 nytt annet ledd skal lyde

(2) Styret skal minst en gang hvert regnskapsår behandle selskapets skatte- og avgiftsmessige forhold.

Bestemmelsenes annet ledd blir nytt tredje ledd.

VIII) I lov 13. juni 1997 nr. 45 om allmennaksjeselskaper (allmennaksjeloven) gjøres følgende endring:

Allmennaksjeloven § 6–20 nytt annet ledd skal lyde:

(2) Styret skal minst en gang hvert regnskapsår behandle selskapets skatte- og avgiftsmessige forhold.

Bestemmelsenes annet ledd blir nytt tredje ledd.

IX) I lov 26. mars 1999 nr. 14 om skatt av formue og inntekt (skatteloven) gjøres følgende endringer:

§ 5-15 første ledd bokstav i skal lyde:

i. arbeidsvederlag som ikke er virksomhetsinntekt, når beløpet er under grensen for lønnsinnberetningsplikt etter forskrift gitt med hjemmel i ligningsloven § 6-16 a, jf. § 6-2 dersom samlet uinn­berettet arbeidsvederlag pr. år ikke overstiger 20 000 kroner,

§ 6-51 skal lyde:

§ 6-51.Fradragsrett ved kontant betaling

(1) Fradrag i virksomhet gis ikke for varer og tjenester etter dette kapittel når betaling helt eller delvis skjer ved kontanter og betalingen samlet utgjør mer enn 10 000 kroner. Flere betalinger som gjelder samme vareleveranse, tjeneste, kontrakt eller lignende skal vurderes som en betaling i forhold til beløpsgrensen. Ved løpende eller periodiske ytelser skal flere betalinger ses samlet for kostnader som kommer til fradrag samme år.

(2) Er fradrag for ett år gitt før betaling har funnet sted og betaling senere skjer slik at fradragsrett ikke foreligger etter denne bestemmelse, skal tidligere fradragsført beløp tas til inntekt i det året betalingen skjer.

(3) Departementet kan gi forskrift til utfylling og gjennomføring av denne paragraf, herunder nærmere bestemmelser om hvilke betalingsmåter som likestilles med kontant betaling, anvendelse av beløpsgrensen og om krav til dokumentasjon.

(4) Når sterke samfunnsmessige hensyn gjør det nødvendig, kan departementet bestemme at første ledd ikke kommer til anvendelse.

X) I lov 17. juni 2005 nr. 67 om betaling og innkreving av skatte- og avgiftskrav (skattebetalingsloven) gjøres følgende endringer:

§ 5-13 skal lyde:

§ 5-13.Kontroll med arbeidsgivere

(1) Skatteoppkreveren skal føre kontroll med at arbeidsgivere og andre som etter denne loven har plikt til å foreta trekk, 1 sender meldinger og foretar forskuddstrekk og utleggstrekk 2 i samsvar med reglene og de pålegg som er gitt.

(2) Skatteoppkreveren eller den offentlige myndighet som har fullmakt fra skatteoppkreveren kan til enhver tid pålegge arbeidsgiveren å gi opplysninger som kan være av betydning for kontrollen. Skatteoppkreveren kan kreve at arbeidsgiver blant annet gir innsyn i, framlegger, utleverer eller sender inn regnskapsmateriale med bilag, skattekort, trekkpålegg, elektroniske programmer og programsystemer mv.

(3) Den som kan pålegges å gi opplysninger etter annet ledd har plikt til å framlegge opplysninger uten hensyn til den taushetsplikt han er pålagt ved lov eller på annen måte. Opplysninger som angår rikets sikkerhet kan likevel bare kreves framlagt etter samtykke fra Kongen.

(4) Skatteoppkreveren kan foreta kontrollundersøkelse (stedlig ettersyn) hos den som plikter å gi opplysninger som nevnt i annet ledd. Også skattekontoret eller Riksrevisjonen kan foreta kontrollundersøkelse og kreve framlagt opplysninger som nevnt. Arbeidsgiveren, den som er fullmektig for ham eller ansatte som representerer ham skal, når kontrolløren krever det være til stede og yte nødvendig veiledning og bistand og gi kontrolløren adgang til de regnskaper, den dokumentasjon og de øvrige opplysninger som kontrolløren finner har betydning for gjennomføringen av kontrollen. Ved gjennomsyn av virksomhetens arkiver kan skatteoppkreveren eller skattekontoret foreta kopiering til datalagringsmedium for senere gjennomgang hos arbeidsgiver, skatteoppkrever eller skattekontor. Departementet kan i forskrift fastsette bestemmelser til utfylling og gjennomføring av arbeidsgiverkontrollen, herunder begrensninger for hvilke metoder for kopiering skatteoppkreveren kan benytte.

Ny § 5-14a skal lyde:

§ 5-14a.Opplysningsplikt for tredjepart

Enhver tredjepart plikter etter krav fra skatteoppkreveren å gi opplysninger om transaksjoner og mellomværender med og mellom andre som kan ha betydning for noens plikt til å foreta forskuddstrekk eller utleggstrekk.

Ny § 5-14b skal lyde:

§ 5-14b.Opplysningsplikt for offentlig organ

(1) Offentlige myndigheter, innretninger mv. og tjenestemenn plikter etter krav fra skatteoppkreveren å gi de opplysninger som de er blitt kjent med i sitt arbeid og skal i nødvendig utstrekning gi utskrift av protokoll, kopi av dokumenter mv.

(2) Uten hinder av den taushetsplikt som de ellers har, skal

a) myndigheter som fastsetter eller innkrever skatt, toll eller avgifter eller som utbetaler erstatninger, tilskudd, bidrag, trygder, stønader mv., etter krav fra skatteoppkreveren gi opplysninger om de fastsatte, innkrevde eller utbetalte beløp og om grunnlaget for dem,

b) myndigheter som er tillagt kontrollerende funksjoner etter lov 29. juni 2007 nr. 75 om verdipapirhandel, etter krav fra skatteoppkreveren gi opplysninger som de er blitt kjent med under dette arbeidet, såfremt opplysningene er gitt kontrollorganet i medhold av lovbestemt opplysningsplikt,

c) myndigheter som er tillagt kontrollerende funksjoner etter lov 29. juni 2007 nr. 73 om eiendomsmegling, etter krav fra skatteoppkreveren gi opplysninger som de er blitt kjent med under dette arbeid og

d) konfliktrådene etter krav fra skatteoppkreveren gi opplysninger om innholdet i avtale inngått under megling i konfliktråd, jf. lov 15. mars 1991 nr. 3 om megling i konfliktråd.

Ny § 5-14c skal lyde:

§ 5-14c.Opplysningsplikt for tilbyder av elektronisk kommunikasjonsnett- eller tjeneste

Når særlige hensyn gjør det nødvendig, og det foreligger mistanke om overtredelse av bestemmelser gitt i eller i medhold av denne lov, kan Skattedirektoratet, eller den direktoratet gir fullmakt, pålegge tilbyder av tilgang til elektronisk kommunikasjonsnett eller - tjeneste å gi opplysninger om avtalebasert hemmelig telefonnummer eller andre abonnementsopplysninger, samt kommunikasjonsadresse.

Ny § 5-14d skal lyde:

§ 5-14d.Kontrollundersøkelse (stedlig kontroll) m.m.

(1) Skatteoppkreveren eller den offentlig myndighet som har fullmakt fra skatteoppkreveren, kan til enhver tid innhente opplysninger og foreta kontrollundersøkelse hos dem som plikter å gi opplysninger etter dette kapittel. Kontrollundersøkelse kan likevel ikke foretas i private hjem.

(2) Den opplysningspliktige skal legge fram, utlevere eller sende inn regnskapsmateriale med bilag, kontrakter, korrespondanse, styre- og forhandlingsprotokoller, elektroniske programmer og programsystemer og andre opplysninger som kan ha betydning for kontrollen. Når skatteoppkreveren krever det skal den opplysningspliktige, den som er fullmektig for ham eller ansatte som representerer ham, være til stede og yte nødvendig veiledning og bistand og gi skatteoppkreveren adgang til blant annet befaring, besiktigelse, gjennomsyn og opptelling av fast eiendom, anlegg, innretninger, eiendeler, transportmidler, alle former for arkiver og datalagringsmedium m.m.

(3) Også skattekontoret eller Riksrevisjonen kan foreta slike kontrollundersøkelser og kreve opplysninger fra tredjepart. Departementet kan samtykke i at representant for skattemyndighetene i en annen stat kan være til stede ved kontroll som nevnt i første og annet ledd når det på gjensidig grunnlag er inngått overenskomst om dette med vedkommende stat.

Ny § 5-14e skal lyde:

§ 5-14e.Dokumentasjonskrav m.m.

Den som kan pålegges opplysningsplikt etter dette kapittel, skal innrette sin bokføring slik at opplysningene kan gis og kontrolleres. Departementet kan gi forskrifter om hvordan bokføringen skal innrettes.

Ny § 5-14f skal lyde:

§ 5-14f.Taushetsplikt for tredjepart i særlige tilfeller

Skatteoppkreveren kan pålegge tredjepart å bevare taushet om at opplysninger er innhentet dersom kontrollarbeidet tilsier det og formålet med kontrollen ellers vil settes i fare.

Ny § 5-14g skal lyde:

§ 5-14g.Plikt til å gi opplysninger i maskinlesbar form

Skatteoppkreveren kan bestemme at opplysningspliktige etter dette kapittel skal gi opplysninger i maskinlesbar form. Dette gjelder bare der opplysningene allerede foreligger i maskinlesbar form eller der konvertering av opplysningene til maskinlesbar form ikke medfører urimelig ulempe eller kostnad.

XI) I lov 29. juni 2007 nr. 73 om eiendomsmegling gjøres følgende endring:

§ 3-6 skal lyde:

§ 3-6.Taushetsplikt

Foretak og advokater som driver eiendomsmegling, jf. § 2-1, ansatte og tillitsvalgte, samt andre personer med tilknytning til slike virksomheter, skal bevare taushet overfor uvedkommende om det de under utførelsen av sitt arbeid eller verv får vite om noens personlige forhold eller drifts- og forretningsforhold med mindre noe annet er bestemt i lov eller i medhold av lov.

XII) I forslag til ny lov om tiltak mot hvitvasking og terrorfinansiering mv. (hvitvaskingsloven) fra Ot.prp. nr. 3 for 2008-2009 gjøres følgende endring:

Ny § 30 nytt annet ledd skal lyde:

Økokrim kan gi opplysninger som Økokrim mottar etter bestemmelsene i denne lov til skatteetaten og toll- og avgiftsetaten til bruk i deres arbeid med skatt, avgifter og toll.

XIII) I lov 21. desember 2007 nr. 119 om toll og vareførsel (tolloven) gjøres følgende endringer

Ny § 12-2 skal lyde:

§ 12-2.Opplysningsplikt om egne forhold

Den som har plikt til å gi opplysninger etter denne loven skal opptre aktsomt og lojalt. Han skal bidra til at spørsmål om tollskyld i rett tid blir klarlagt og oppfylt. Han skal gjøre tollmyndighetene oppmerksom på feil ved tollbehandlingen.

§ 13-4 skal lyde:

§ 13-4.Egen opplysningsplikt – kontroll av dokumenter m.m.

(1) Tollmyndighetene kan til enhver tid pålegge den opplysningspliktige å gi opplysninger som kan være av betydning for å kontrollere riktigheten av dokumenter, erklæringer eller andre opplysninger som pliktes gitt etter denne lov. Tollmyndighetene kan kreve at den opplysningspliktige blant annet gir innsyn i, fremlegger, utleverer eller sender inn regnskapsmateriale med bilag, kontrakter, korrespondanse, styre- og forhandlingsprotokoller, elektroniske programmer og programsystemer mv.

(2) Den som kan pålegges å gi opplysninger etter første ledd, har plikt til å fremlegge opplysninger uten hensyn til den taushetsplikt han er pålagt ved lov eller på annen måte. Opplysninger som angår rikets sikkerhet, kan likevel bare kreves fremlagt etter samtykke fra Kongen.

(3) Tollmyndighetene kan foreta kontrollunder­søkelse hos den som plikter å gi opplysninger etter første ledd. Den opplysningspliktige, den som er fullmektig eller representerer ham, skal, når tollmyndig­hetene krever det, være til stede og yte nødvendig veiledning og bistand, og gi tollmyndighetene adgang til blant annet befaring, besiktigelse, gjennomsyn og opptelling av fast eiendom, anlegg, innretninger, eiendeler, transportmidler, alle former for arkiver og datalagringsmedium m.m. Ved gjennomsyn av virksomhetens arkiver, kan tollmyndighetene foreta kopiering til datalagringsmedium for senere gjennomgang hos den opplysningspliktige eller hos tollmyndighetene.

(4) Tollmyndighetene kan vederlagsfritt ta ut nødvendige prøver av varer for undersøkelse.

(5) Første til tredje ledd gjelder tilsvarende overfor importør, eksportør eller produsent, i forbindelse med kontroll av opprinnelsesbevis eller andre særlige legitimasjonsdokumenter.

(6) Departementet kan samtykke i at representant for tollmyndighetene i en annen stat kan være til stede ved kontroll som nevnt i tredje og femte ledd, når det på gjensidig grunnlag er inngått overenskomst om dette med vedkommende stat.

(7) Dersom Riksrevisjonen krever det skal den opplysningspliktige uten opphold legge frem dokumenter og erklæringer som legitimerer data overført ved hjelp av elektronisk databehandling.

(8) Departementet kan gi forskrift om tollmyndighetenes kontroll etter denne paragraf.

Ny § 13-20 skal lyde:

§ 13-20.Opplysningsplikt for tredjepart

Enhver tredjepart plikter etter krav fra tollmyndighetene å gi opplysninger om transaksjoner og mellomværender med og mellom andre som kan ha betydning for tollmyndighetenes kontrollvirksomhet.

Ny § 13-21 skal lyde:

§ 13-21.Opplysningsplikt for offentlig organ

(1) Offentlige myndigheter, innretninger mv. og tjenestepersonell plikter etter krav fra tollmyndighetene å gi opplysninger som de er blitt kjent med i sitt arbeid og skal i nødvendig utstrekning gi utskrift av protokoll, kopi av dokumenter mv.

(2) Uten hinder av taushetsplikt som de ellers har skal myndigheter som fastsetter eller innkrever skatt eller avgifter, eller som utbetaler erstatninger, tilskudd, bidrag, trygder, stønader mv., eller som utsteder lisenser for import eller eksport av varer etter krav fra tollmyndighetene, gi opplysninger om de fastsatte, innkrevde eller utbetalte beløp og om grunnlaget for dem.

(3) Departementet kan gi forskrift om andre offentlige myndigheters opplysningsplikt etter denne paragraf.

Ny § 13-22 skal lyde:

§ 13-22.Opplysningsplikt for tilbyder av elektronisk kommunikasjonsnett- eller tjeneste

Når særlige hensyn gjør det nødvendig, og det foreligger mistanke om overtredelse av bestemmelser gitt i eller i medhold av denne lov, kan Toll- og avgiftsdirektoratet, eller den direktoratet gir fullmakt, pålegge tilbyder av tilgang til elektronisk kommunikasjonsnett eller - tjeneste å gi opplysninger om avtalebasert hemmelig telefonnummer eller andre abonnementsopplysninger, samt kommunikasjonsadresse.

Ny § 13-23 skal lyde:

§ 13-23.Kontrollundersøkelse (stedlig kontroll) m.m.

(1) Tollmyndighetene kan til enhver tid selv foreta kontrollundersøkelse hos dem som plikter å gi opplysninger etter bestemmelsene i § 13-20 til § 13-22. Kontrollundersøkelse kan likevel ikke foretas i private hjem.

(2) Den opplysningspliktige skal legge fram, utlevere eller sende inn regnskapsmateriale med bilag, kontrakter, korrespondanse, styre- og forhandlingsprotokoller, elektroniske programmer og programsystemer og andre opplysninger som kan ha betydning for kontrollen. Når tollmyndighetene krever det skal den opplysningspliktige, den som er fullmektig eller representerer ham, være til stede og yte nødvendig veiledning og bistand og gi tollmyndighetene adgang til blant annet befaring, besiktigelse, gjennomsyn og opptelling av fast eiendom, anlegg, innretninger, eiendeler, transportmidler, alle former for arkiver og datalagringsmedium m.m.

(3) Departementet kan samtykke i at representant for tollmyndighetene i en annen stat kan være til stede ved kontroll som nevnt i første og annet ledd, når det på gjensidig grunnlag er inngått overenskomst om dette med vedkommende stat.

Ny § 13-24 skal lyde:

§ 13-24.Dokumentasjonskrav m.m.

Den som kan pålegges opplysningsplikt etter dette kapittel, skal innrette sin bokføring slik at opplysningene kan gis og kontrolleres. Departementet kan gi forskrifter om hvordan bokføringen skal innrettes.

Ny § 13-25 skal lyde:

§ 13-25.Taushetsplikt for tredjepart i særlige tilfeller

Tollmyndighetene kan pålegge tredjepart å bevare taushet om at opplysninger er innhentet dersom kontrollarbeidet tilsier det og formålet med kontrollen ellers vil settes i fare.

Ny § 13-26 skal lyde:

§ 13-26.Plikt til å gi opplysninger i maskinlesbar form

Tollmyndighetene kan bestemme at opplysningspliktige etter dette kapittel skal gi opplysninger i maskinlesbar form. Dette gjelder bare der opplysningene allerede foreligger i maskinlesbar form eller der konvertering av opplysningene til maskinlesbar form ikke medfører urimelig ulempe eller kostnad.

Ny § 13-30 skal lyde:

§ 13-30.Tvangsmulkt

(1) Toll- og avgiftsdirektoratet og tollregionene kan ilegge den som ikke har etterkommet plikten til å gi oppgaver, opplysninger eller adgang til kontrollundersøkelser mv. etter § 13-4 og §§ 13-20 til 13-23, en daglig løpende tvangsmulkt frem til oppfyllelse skjer.

(2) Vedtak om tvangsmulkt er tvangsgrunnlag for utlegg.

(3)Vedtak om tvangsmulkt rettes til styret i selskap, samvirkeforetak, forening, innretning eller organisasjon og sendes hvert medlem i rekommandert brev. Tvangsmulkten kan inndrives hos medlemmene av styret og hos selskapet, samvirkeforetaket, foreningen, innretningen eller organisasjonen.

(4) Vedtak om tvangsmulkt etter første ledd kan påklages til Toll- og avgiftsdirektoratet innen tre uker.

(5) Mulkten tilfaller statskassen.

Ny § 13-40 skal lyde:

§ 13-40. Spesiell undersøkelse

(1) Tollskyldneren, den avgiftspliktige eller opplysningspliktige, skal gis rimelig varsel og ha rett til å være til stede og uttale seg under undersøkelser som foretas i medhold av § 13-4 tredje ledd og § 13-23. Dette gjelder bare for så vidt det kan gjennomføres uten at formålet med undersøkelsen settes i fare.

(2) Når undersøkelse foretas i medhold av § 13-4 tredje ledd og § 13-23, skal det skrives rapport eller protokoll som inneholder de faktiske opplysninger som innhentes, for så vidt de gjelder tollskyldneren, den avgiftspliktige eller opplysningspliktige undersøkelsen foretas hos.

Ny § 16-15 skal lyde:

§ 16-15.Gebyr ved smugling av betalingsmidler

(1) Ved brudd på deklarasjonsplikten for kontanter og andre betalingsmidler gitt i eller med hjemmel i denne lov, kan tollmyndighetene fastsette et gebyr på inntil 50 prosent av betalingsmiddelets pålydende.

(2) Tollmyndighetene kan tilbakeholde udeklarerte betalingsmidler til sikring av gebyr som kan ilegges etter første ledd. Det kan tas beslag i tilbakeholdte midler, dersom tollmyndighetene kommer til at forholdet skal politianmeldes.

(3) Departementet kan i forskrift fastsette nærmere regler om utmålingen av gebyret og om hvem som skal ha avgjørelsesmyndighet etter første og annet ledd.

XIV) I forskrift 19. mars 2001 nr. 268 om engangsavgift på motorvogner gjøres følgende endringer:

§ 8-2 skal lyde:

§ 8-2.Egen opplysningsplikt – kontroll av dokumenter mv.

Tollvesenet kan til enhver tid pålegge den avgiftspliktige å gi opplysninger som kan være av betydning for beregningen av avgift og kontrollen av denne. Tollvesenet kan kreve at den som er opplysningspliktig etter første punktum, blant annet gir innsyn i, framlegger, utleverer eller sender inn regnskapsmateriale med bilag, kontrakter, korrespondanse, styre- og forhandlingsprotokoller, elektroniske programmer og programsystemer mv.

Den som kan pålegges å gi opplysninger etter første ledd har plikt til å framlegge opplysninger uten hensyn til den taushetsplikt han er pålagt ved lov eller på annen måte. Opplysninger som angår rikets sikkerhet kan likevel bare kreves framlagt etter samtykke fra Kongen.

Tollvesenet kan foreta kontrollundersøkelse hos den som plikter å gi opplysninger etter første ledd. Den avgiftspliktige, virksomhetens eier, styre, daglig leder og øvrige ansatte, skal, når tollvesenet krever det være stede og yte nødvendig veiledning og bistand og gi tollvesenet adgang til blant annet befaring, besiktigelse, gjennomsyn og opptelling av fast eiendom, anlegg, innretninger, eiendeler, transportmidler, alle former for arkiver og datalagringsmedium m.m. Ved gjennomsyn av virksomhetens arkiver, kan tollvesenet foreta kopiering til datalagringsmedium for senere gjennomgang hos den opplysningspliktige eller hos tollvesenet.

XV) I forskrift 11. desember 2001 nr. 1451 om særavgifter gjøres følgende endringer:

Ny § 5- 9 skal lyde:

§ 5–9.Egen opplysningsplikt – kontroll av dokumenter mv.

(1) Tollvesenet kan til enhver tid pålegge den avgiftspliktige å gi opplysninger som kan være av betydning for beregning av avgift og kontrollen av denne. Tollvesenet kan kreve at den avgiftspliktige blant annet gir innsyn i, framlegger, utleverer eller sender inn regnskapsmateriale med bilag, kontrakter, korrespondanse, styre- og forhandlingsprotokoller, elektroniske programmer og programsystemer, prøve og analysemateriale mv.

(2) Den som kan pålegges å gi opplysninger etter første ledd har plikt til å framlegge opplysninger uten hensyn til den taushetsplikt han er pålagt ved lov eller på annen måte. Opplysninger som angår rikets sikkerhet kan likevel bare kreves framlagt etter samtykke fra Kongen.

(3) Tollvesenet kan foreta kontrollundersøkelse hos den som plikter å gi opplysninger etter første ledd. Den avgiftspliktige, virksomhetens eier, daglig leder, samt øvrige ansatte, skal, når tollvesenet krever det, være stede og yte nødvendig veiledning og bistand, og gi tollvesenet adgang til blant annet befaring, besiktigelse, gjennomsyn og opptelling av fast eiendom, anlegg, innretninger, eiendeler, transportmidler, alle former for arkiver og datalagringsmedium m.m. Ved gjennomsyn av virksomhetens arkiver kan tollvesenet foreta kopiering til datalagringsmedium for senere gjennomgang hos den opplysningspliktige eller hos tollvesenet.

(4) Tollvesenet kan vederlagsfritt ta ut nødvendige prøver av avgiftspliktige varer for undersøkelse.

Ny § 5-15 skal lyde:

§ 5-15.Opplysningsplikt for tredjepart

Enhver tredjepart plikter etter krav fra tollvesenet å gi opplysninger om transaksjoner og mellomværender med og mellom andre som kan være av betydning for tollvesenets kontrollvirksomhet.

Ny § 5-16 skal lyde:

§ 5-16.Opplysningsplikt for offentlig organ

(1) Offentlige myndigheter, innretninger mv. og tjenestepersonell plikter etter krav fra tollvesenet å gi opplysninger som de er blitt kjent med i sitt arbeid og skal i nødvendig utstrekning gi utskrift av protokoll, kopi av dokumenter mv.

(2) Uten hinder av taushetsplikt de ellers har, skal myndigheter som fastsetter eller innkrever skatt, toll eller avgifter, eller som utbetaler erstatninger, tilskudd, bidrag, trygder, stønader mv., eller som utsteder lisenser for import eller eksport av varer etter krav fra tollvesenet, gi opplysninger om de fastsatte, innkrevde eller utbetalte beløp og om grunnlaget for disse.

Ny § 5-17 skal lyde:

§ 5-17.Opplysningsplikt for tilbyder av elektronisk kommunikasjonsnett- eller tjeneste

Når særlige hensyn gjør det nødvendig, og det foreligger mistanke om overtredelse av bestemmelser gitt i eller i medhold av særavgiftsloven, kan Toll- og avgiftsdirektoratet, eller den direktoratet gir fullmakt, pålegge tilbyder av tilgang til elektronisk kommunikasjonsnett eller - tjeneste å gi opplysninger om avtalebasert hemmelig telefonnummer eller andre abonnementsopplysninger, samt kommunikasjonsadresse.

Ny § 5-18 skal lyde:

§ 5-18.Kontrollundersøkelse (stedlig kontroll)

(1) Tollvesenet kan til enhver tid selv foreta kontrollundersøkelse hos dem som plikter å gi opplysninger etter bestemmelsene i §§ 5-15 til 5-17. Kontrollundersøkelse kan likevel ikke foretas i private hjem.

(2) Den opplysningspliktige skal legge fram, utlevere eller sende inn regnskapsmateriale med bilag, kontrakter, korrespondanse, styre- og forhandlingsprotokoller, elektroniske programmer og programsystemer og andre opplysninger som kan ha betydning for kontrollen. Når tollvesenet krever det skal den opplysningspliktige, den som er fullmektig eller representerer ham, være til stede og yte nødvendig veiledning og bistand og gi tollvesenet adgang til blant annet befaring, besiktigelse, gjennomsyn og opptelling av fast eiendom, anlegg, innretninger, eiendeler, transportmidler, alle former for arkiver og datalagringsmedium m.m. Tollvesenet kan vederlagsfritt ta ut nødvendige prøver av varer for undersøkelse.

(3) Departementet kan samtykke i at representant for toll- og avgiftsmyndighetene i en annen stat kan være til stede ved kontroll som nevnt i første og annet ledd når det på gjensidig grunnlag er inngått overenskomst om dette med vedkommende stat.

Ny § 5-19 skal lyde:

§ 5-19.Dokumentasjonskrav m.m.

Den som kan pålegges opplysningsplikt etter dette kapittel, skal innrette sin bokføring slik at opplysningene kan gis og kontrolleres. Departementet kan gi forskrifter om hvordan bokføringen skal innrettes.

Ny § 5-20 skal lyde:

§ 5-20.Taushetsplikt for tredjepart i særlige tilfeller

Tollvesenet kan pålegge tredjepart å bevare taushet om at opplysninger er innhentet dersom kontrollarbeidet tilsier det og formålet med kontrollen ellers vil settes i fare.

Ny § 5-21 skal lyde:

§ 5-21.Plikt til å gi opplysninger i maskinlesbar form

Tollvesenet kan bestemme at opplysningspliktige etter dette kapittel skal gi opplysninger i maskinlesbar form. Dette gjelder bare der opplysningene allerede foreligger i maskinlesbar form eller der konvertering av opplysningene til maskinlesbar form ikke medfører urimelig ulempe eller kostnad.

Ny § 6-2 skal lyde:

§ 6-2.Opplysningsplikt om egne forhold

Den som har plikt til å gi opplysninger etter dette kapittel, skal opptre aktsomt og lojalt. Han skal bidra til at hans avgiftsplikt i rett tid blir klarlagt og oppfylt. Han skal gjøre tollvesenet oppmerksom på feil ved avgiftsberegningen.

Til forsiden