NOU 2025: 1

Felles ansvar, felles gevinst— Partssamarbeid for kompetanseutvikling i arbeidslivet

Til innholdsfortegnelse

2 Eksempler på partene i arbeidslivets ordninger for finansiering av kompetanseutvikling

Tabellen under gir en oversikt over mange av partene i arbeidslivets ordninger for finansiering av kompetanseutvikling, innhentet høsten 2023. Flere av ordningene er finansiert av partene i fellesskap, og administreres i fellesskap. I andre tilfeller er det et forbund som administrerer ordningen. Ordningene er organisert etter hvilket eller hvilke forbund som administrerer dem. Tabellen bygger på ordninger medlemmene i utvalget har redegjort for. Bare ordninger som finansierer arbeidstakeres kompetanseutvikling er inkludert. Oversikten er ikke uttømmende.

OU-midler

KS-området

Formålet er støtte til eller gjennomføring av tillitsvalgtopplæring/tillitsvalgtarbeid og arbeidsgiveropplæring. Medlemmene betaler en årlig kontingent, som i 2023 var på 1 094,60 kroner per ansatt. Finansiering av OU-ordningen fordeles slik at arbeidsgiver innbetaler en andel på to tredeler, mens arbeidstakernes andel er en tredel. Innbetalte midler fordeles ut igjen, med 30 prosent til KS og 70 prosent til forhandlingssammenslutningene og de forhandlingsberettigede frittstående organisasjonene. Midlene skal disponeres i tråd med avtalens formål.

Staten

Formålet med OU-midlene i staten er gjennomføring eller støtte til opplæringstiltak for organisasjonenes tillitsvalgte i bl.a. organisasjons- og tillitsmannsarbeid, miljø- og vernearbeid, sykefravær, medbestemmelse, personalpolitiske spørsmål, omstilling, effektivisering og samfunnsøkonomi m.m. Avsetningen skal være 0,24 prosent av den beregnede regulativlønnsmassen pr. 1. oktober. Avsetningen dekkes ved at arbeidstakerne trekkes 400 kroner i brutto årslønn. Det resterende beløpet dekkes av arbeidsgiver.

Tariffavtaler mellom LO/YS og NHO

Formålet med OU-avsetningen er å gjennomføre eller støtte tiltak til fremme av opplysning og utdanning i norsk arbeidsliv. I hovedsak benyttes midlene til opplæring av ledere og tillitsvalgte i spørsmål knyttet til lov- og avtaleverk, forhandlinger og sosial dialog. Fondet finansieres gjennom innbetaling fra arbeidsgiver, med mulighet for arbeidsgiver til å trekke de ansatte i lønn for en mindre andel av premien. Noe av midlene benyttes til felles prosjekter mellom organisasjonene, og resten fordeles 50/50 og benyttes til opplæringsaktiviteter hos hhv arbeidsgiver- og arbeidstakersiden.

LO og NHO har opprettet Hovedorganisasjonenes fellestiltak. Det finansieres ved midler fra OU-fondene, og har som formål å styrke partssamarbeidet.

Tariffavtaler mellom LO/YS og Virke

Formålet med OU-innbetalingen er kompetanseutvikling, primært lederutvikling og til refusjon for Virkes kurs. Virksomheter som betaler inn til Virke/LO-fondet eller Virke/YS-fondet er søknadsberettigede til fondsmidlene. Retningslinjene er felles for de to fondene. Fondene finansieres gjennom de avtaleregulerte tilskuddene fra virksomhetene.

LO og Virke har opprettet et fellestiltak som finansieres med OU-midler. Formålet er å bidra til opplæring og informasjon om hvordan partene samspiller, hovedavtaler, arbeidsmiljølov m.m. og utvikling av tillit mellom partene.

Bransje- og sektorvise fond

EL og IT Forbundet

ELBUS-ordningen gjelder for bedrifter hvor tariffavtalen Landsoverenskomsten for Elektrofag er gjort gjeldende. Formålet er å høyne kompetansen hos bransjens fagarbeidere og øvrige ansatte, spre kunnskap om forskning og utvikling og bidra til organisasjonsutvikling i bedriftene. Det er mulig å søke om støtte til opplæringstiltak som har til hensikt å heve arbeidstakernes omstillingsevne. ELBUS finansieres gjennom innbetaling tilsvarende 0,35 prosent av lønnsmassen innenfor tariffområdet, til sammen pt. ca 24 millioner kroner per år. Dette fordeles mellom organisasjonene med en halvpart på hver. ELBUS har et partssammensatt styre og har egne vedtekter.

Forbundet for ledelse og teknikk (FLT)1

Addisco er FLTs eget utdanningsselskap. De leverer kurs og utdanninger tilrettelagt for arbeidstakere og har en støtteordning for etter- og videreutdanning. For å få stipend må den ansatte være medlem av FLT, i yrkesaktiv alder og ha en stilling i en virksomhet i privat sektor med gyldig tariffavtale som gir rett til støtte. Formålet er å gi stipend til utdanning den enkelte ansatte mener er nødvendig, men som arbeidsgiver ikke er pålagt å dekke. Stipendet dekker kurskostnader, studiemateriell og reise og opphold i forbindelse med studier. Stipendet er inntil 75 000 kroner for heltidsutdanninger, inntil 45 000 kroner for deltidsutdanninger, og inntil 10 000 kroner for korte kurs per år. Ordningen er finansiert av tariffbundne bedrifter ved en innbetaling for arbeidstakere omfattet av tariffavtalen, for tiden 2 340 kroner per år for alle ansatte i full stilling, alternativt 1,20 kroner per time.

Grafisk utdanningsfond

Grafisk utdanningsfond er en del av tariffavtalene med Norsk Industri, Mediebedriftene og Fellesforbundet. Grafisk Utdanningsfond har til formål å heve grafiske arbeidstakeres kompetansenivå samt å støtte andre tiltak for utvikling av generell bransjekompetanse. Fondet gir kursrefusjon og i bestemte tilfeller refusjon av lønn, reise og oppholdsutgifter i forbindelse med kursdeltakelse. Bedriften betaler omkostninger samt full lønn for kurs i arbeidstiden for kurs godkjent av Grafisk Utdanningsfond, og kan eventuelt søke fondet om økonomisk støtte til dette. Både bedriften og de ansatte bidrar til finansieringen ved samlet trekk på 519 kroner per arbeidstaker per kvartal. Fondet har et partssammensatt styre og sekretariat.

Grossistfondet

Grossistfondet er hjemlet i Grossistoverenskomsten. Virksomheter som er bundet av avtalen og ansatte i disse, som i tillegg er medlem i Fellesforbundet, Parat eller YTF, kan søke om midler. Fondet har som formål å fremme kompetanseutvikling, slik at den enkelte arbeidstaker skal fungere godt i sin rolle og i arbeidslivet generelt. Støtten er maksimum 40 000 kroner per individ, eller 200 000 kroner per virksomhet per søknad.

I beregning av støtten legges følgende til grunn: kursavgifter, eksamensutgifter, kursmateriell/pensumlitteratur, tapt arbeidsfortjeneste, reise og oppholdsutgifter. Søknader fra virksomhetene forutsetter normalt en lokal avtale mellom arbeidsgiver og tillitsvalgte om gjennomføring av tiltaket.

Helse, utdanning og kultur-området (HUK) i Virke

For HUK-området er det opprettet et eget fond som kan gi støtte til arbeidstakere og virksomheter. Ansatte i virksomheten kan søke om midler til kurs, studieturer eller annen kompetanseutvikling. Stipend gis med sikte på faglig utvikling og for å dekke et opplærings- og utviklingsformål som er relevant for virksomheten hvor søkeren er ansatt. Maksimum søknadsbeløp for frittstående kurs er 6 000 kroner. Kurset må vare minimum to dager. For studietur, hospitering og jobbrotasjon er maksimum søknadsbeløp 12 000 kroner. I begge tilfeller må søker forplikte seg til videreformidling av kunnskap internt i virksomheten. Det er også mulig å fremme en fellessøknad fra arbeidsgiver og tillitsvalgte i virksomheten om samarbeidstiltak for å øke fokus, kunnskap og ferdigheter på samarbeidet mellom partene i virksomheten. Med samarbeidstiltak menes fellestiltak i henhold til hovedavtalene. Dette fondet omtales derfor også som et OU-fond.

For inneværende tariffperiode er fondet finansiert gjennom en avgift på fem kroner i uken per arbeidstaker. Avgiften deles 50/50 mellom arbeidstaker og arbeidsgiver.

LO Stat

LO Stats utdanningsstipend har som formål å støtte opplæringstiltak og kompetanseutvikling for medlemmer og tillitsvalgte. Stipendet gis til enkeltmedlemmer på bakgrunn av søknad og dokumentasjon av utgifter. Hovedkriteriet er at medlemmet kommer innunder Hovedtariffavtalen i staten eller en overenskomst i Spekter. I studieåret 2023/2024 er satsene på stipend 2 000 kroner for kortere utdanning, og 6 000 kroner for lengre utdanning.

1 Industri Energi og Forbundet for Ledelse og Teknikk (IE&FLT) er fra 11. desember 2023 slått sammen til et nytt forbund. Nytt navn er Forbundet Styrke

Forbundsspesifikke finansieringsordninger

Norsk arbeidsmandsforbund

Norsk arbeidsmandsforbunds utdanningsfond har som formål å støtte opplæringstiltak og kompetanseutvikling. Stipend på inntil 2 000 kroner per kurs/semester kan tildeles søkere som fyller kravene og ikke får utgifter til kompetanseutvikling dekket på annen måte.

Arkitektenes fagforbund (AFAG)

AFAGs ordning for refusjon av kursavgifter kan gi refusjon på inntil 1 500 kroner for deltakelse i kurs i regi av Norske interiørarkitekters og møbeldesigneres landsforening (NIL), Norske landskapsarkitekters foreningen (NLA) og Norske arkitekters landsforbund (NAL).

Norsk Ergoterapeutforbund

Ergoterapeutenes FoU-midler dekker prosjektkostnader for forskning og fagutvikling innen ergoterapi. Utlysningen i 2024 var på 500 000 kroner.

Delta

Delta gir stipend til etter- og videreutdanning, videregående opplæring, grunnskole og ikke-formelle opplæringstilbud. Formålet er yrkesrettet kompetanseutvikling. Det kan gis inntil 18 000 kroner innenfor formell grunn- og videreutdanning, og inntil 6 000 kroner innenfor ikke-formelle opplæringstilbud.

Fagforbundet

Fagforbundet gir utdanningsstipend til opplæringstiltak og kompetanseutvikling for yrkesaktive medlemmer. Stipendet dekker opp til 50 prosent av egne utgifter, med maksimal utbetaling på 15 000 per år.

Finansforbundet

Finansforbundet kan gi utdanningsstipend til opplæring som er relevant innen finansbransjen og som fortrinnsvis gir studiepoeng. Stipendet dekker inntil 30 studiepoeng om gangen. Det gis inntil 30 000 kroner, og det kreves bevis på fullført utdanning. Forbundets landsmøte har satt av 18 millioner kroner over en treårs periode til kompetansehevende tiltak.

Handel og Kontor i Norge (HK)

HKs utdanningsfond har som formål å gi støtte til fagbrev, norskkurs, IKT-kurs og andre korte kurs, samt til helårsutdanninger som ikke gir studiepoeng. Det gis inntil 14 000 kroner per år for helårsutdanning, en engangsstønad på inntil 10 000 kroner for fagbrevkurs, og inntil 8 000 kroner per år for norskkurs og andre korte kurs.HKs stipendordning gir støtte til høyere utdanning, inkludert høyere yrkesfaglig utdanning. Tilskuddet er på inntil 50 000 kroner for fulltidsutdanning, og inntil 37 500 kroner for deltidsutdanning. HKs fond og stipend finansieres med tre prosent av medlemmenes kontingent. Opplæringen det søkes støtte til må være yrkesrelevant innenfor HKs bransjer.

Den norske legeforening

Legeforeningens utdanningsfond I har som formål å fremme grunn-, etter- og videreutdanninger av leger. Målgruppen er lokalavdelinger, fagmedisinske foreninger og utvalg, samt andre organisasjoner som arbeider med etter- og videreutdanning av leger. Fondet bør spesielt tilgodese leger i perifere strøk av landet. Det gis korttidsstipend, reisestipend, forskningsstipend og utdanningsstipend.Legeforeningens utdanningsfond II har som formål å fremme allment praktiserende legers etter- og videreutdanning og privatpraktiserende spesialisters etterutdanning. Legeforeningens utdanningsfond III har som formål å fremme sykehuslegers etter- og videreutdanning.

Utdanningsfond II og III dekker utgifter i forbindelse med utdanning, kurs, konferanser med videre. Inntektene kommer fra avsetninger avtalt som ledd i forhandlingene om normaltariffen hvert år og fra finansinntekter.

Norsk Lektorlag

Norsk Lektorlag forvalter Lektorstipendet som kan tildeles alle ordinære medlemmer som har vært medlem i Norsk Lektorlag i mer enn ett år.

Formålet er etter- og videreutdanningstiltak som er relevant for nåværende fag/arbeidsområder. Tiltaket skal helst være en form for organisert aktivitet Stipendet er på inntil 15 000 kroner og kan dekke studie- og deltakeravgifter, faglitteratur, nødvendig utstyr og utgifter for reise og opphold.

LO

Ordning: LOs utdanningsfond er forbeholdt medlemmer i Norsk Arbeidsmandsforbund, Fellesforbundet, Handel og Kontor i Norge, EL og IT Forbundet, Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund, Norsk Sjømannsforbund, Norsk Tjenestemanslag, Forbundet for ledelse og teknikk, Fagforbundet og Industri Energi. Formålet er å støtte opplæringstiltak og kompetanseutvikling. For helårsutdanning er støtten på inntil 13 500 kroner per skoleår. For praksiskandidater er støtten inntil 10 500 kroner og for korte kurs inntil kr 4 000 kroner.

Det norske Maskinistforbund

Stiftelsen Sjømannshjelpen har som formål å yte stønad eller lån til arbeidstakere som har, eller har hatt sjøen som sin arbeidsplass, eller deres etterlatte som av forskjellige årsaker er vanskelig stilt. Styret avgjør i hvert tilfelle om det skal ytes stønad/lån, i hvilken form og med hvilket beløp. Stiftelsen Sjømannshjelpen forvaltes av et styre som består av representanter fra Norsk Sjøoffisersforbund, Det norske Maskinistforbund, Norsk Sjømannsforbund og Norges Rederiforbund.

Naturviterne

Naturviternes legat har som formål å sikre kompetanseutvikling for yrkesaktive, arbeidssøkende og studenter. Det gis støtte til etter- og videreutdanning, kurs, studiereiser og utferder som ikke dekkes av arbeidsgiver eller studiested. Støttens størrelse varierer mellom 2 000 og 10 000 kroner

Annet: innholdet skal gi faglig utvikling og være jobbrelevant.

Parat

Parats utdanningsstipend går til delvis dekning av utgifter som pensumbøker, reise, studieavgift osv. Stipendet kan dekke ulike typer utdanninger, fra ordinære universitetsstudier, fagutdanninger, kurs og konferanser som søker tar ved siden av arbeid. Det gis inntil 25 000 kroner i året.

Norsk psykologforening

Psykologforeningens fond til etter- og videreutdanning av psykologer i klinisk psykologi og psykoterapi gir hel eller delvis dekning av kurs- og reiseutgifter og andre utgifter i forbindelse med etter- og videreutdanning i klinisk psykologi og psykoterapi.

Psykologforeningen gir lederutdanningsstipend på inntil 25 000 kroner til lederrutdanning for medlemmer som er ledere.

Norsk radiografforbund (NRF)

Radiografforbundet gir utdanningsstipend til deltakelse i etter- og videreutdanninger. Forbundet deler årlig ut totalt rundt 100 000 kroner i utdanningsstipend.

Radiografforbundet gir FoU-stipender, fortrinnsvis master- og ph.d.-studier og prosjekter. Forbundet deler årlig ut totalt rundt 100 000 kroner i FoU-stipend.

SAFE

SAFE sitt utdanningsfond gir stipend til utvikling av kompetanse i organisasjons- og yrkesliv. Det gis støtte til for eksempel fagbrev, teknisk fagskole, logistikkfag, maskinteknikk, norskkurs osv. Det gis inntil 15 000 kroner per år i stipend. Beløpet avhenger av størrelse på utgifter, antall søkere og størrelse på utdanningsfondet.

Norsk Sykepleierforbund

Sykepleierforbundet gir kursstøtte til deltakelse i sykepleiefaglige møter, kurs, kongresser, studiebesøk eller lignende. Det gis inntil 6 000 kroner i støtte hvert tredje år.

Sykepleierforbundet gir stipend til videreutdanning og mastergrad med sykepleiefaglig relevans. Utdanningen må være på 60–120 studiepoeng og ha bachelor i sykepleie som opptakskrav. Antall studiepoeng bestemmer stipendsummen, fra 10 000 til 30 000 kroner.

Sykepleierforbundet yter støtte til stipendiater ved utenlandsopphold i forbindelse med forskerutdanningen, eller til avgifter ved registerstudier. Forbundet har satt av 500 000 kroner til formålet. Forbundet har også ph.d.- og postdoktorstipend.

Den norske tannlegeforening (NTF)

Tannlegeforeningen forvalter Minnefond for Knut og Liv Gard og for Frans Berggren. Fondet tildeler stipender til kortere studieopphold eller deltakelse i internasjonale møter hvor rapporter eller forskning fremlegges av søkerne.

Utdanningsforbundet

Utdanningsforbundet tilbyr videreutdanningsstipend til medlemmer som tar minst 30 studiepoeng. Det gis mellom 5 000 og 30 000 kroner.

Den norske veterinærforening

Veterinærforeningen gir stipend til kurs og videreutdanning til medlemmer som jobber i klinisk smådyrpraksis.

Veterinærforeningen gir støtte til spesialistutdanning for medlemmer som jobber i klinisk smådyrpraksis.

Beløpsgrensen for begge ordninger kan variere fra år til år, avhengig av antall søkere og budsjettrammer. Tildelt beløp per søker er begrenset oppad til 75 000 kroner over en periode på fem år. Beløpsgrensen for dyrepleier og klinikkansatt er 50 000 kroner. Søkere må påregne egenandel på 5 000 kroner. Ved spesialistutdanning utbetales beløpet i to omganger, ved oppstart og ved bekreftet gjennomført utdanning. Ordningene administreres av DyreID, som eies av Veterinærforeningen.

Yrkestrafikkforbundet (YTF)

Yrkestrafikkforbundet tilbyr stipend til medlemmer som tar fagbrev som praksiskandidat. Stipendet er på 10 500 kroner og gis til medlemmer som ikke får dekket kostnader i forbindelse med fagbrev av arbeidsgiver.

Til forsiden