Ny veileder for utenrikstjenestens arbeid med tros- og livssynsfrihet

Til innholdsfortegnelse

Vedlegg 4
Referanser til sentrale ressurser og forslag til videre lesning

Internasjonale ressurser:

Office of the UN High Commissioner for Human Rights (OHCHR)

FNs spesialrapportør for tros- og livssynsfrihet.

Høykommissærens kontor arbeider med trosbaserte aktører innenfor rammene av ‘Faith for Rights’ Initiativet lister opp 18 forpliktelser, som er ment å nå ut til mennesker med ulik tro.

EU

EU utarbeidet i 2013 egne retningslinjer for retten til tros- og livssynsfrihet.

OSSE

Respekt for menneskerettighetene er nøkkelen i OSSEs helhetlige tilnærming til sikkerhet. Her inngår også tros- og livssynsfrihet.

Med sin publikasjon under søker OSSE å belyse forholdet mellom tros- og livssynsfrihet og sikkerhet.

Europarådet

Europarådet arbeider aktiv med spørsmål knyttet til tros- og livssynsfrihet og innenfor oppfølgingen av rammekonvensjonen for nasjonale minoriteter.

US Commission on International Religious Freedom (USCIRF)

Gir årlig ut rapporter om situasjonen for tros- og livssynsfrihet i enkeltland verden over.

Minority Rights Group International

MRG arbeider med minoriteters rettigheter og trosfrihet og mottar støtte fra MR-seksjonen. MRG publiserer regelmessig rapporter om minoriteter, og tros- og livssynsminoriteter, på sitt nettsted

International Media Support

Samarbeidsparter og tilskuddsmottaker Setter i første rekke fokus på ytringsfriheten, men innenfor samarbeidet med Norge har man også et eget program for å synliggjøre tros- og livssynsminoriteters spesielle situasjonen innen media.

Freedom House

Samarbeidsparter og tilskuddsmottaker Her inngår også tiltak for forfulgte tros- og livssynsminoriteter.

Norske ressurser

Utenriksdepartementet:

Seksjon for menneskerettigheter, demokrati og likestilling har ansvar for å fremme og forsvare menneskerettigheter, demokrati og likestilling internasjonalt. Informasjon finnes tilgjengelig på UDintra og under menneskerettigheter på regjeringen.no. Budskapsplattformen på UDintra oppdateres løpende med samtalepunkter på engelsk.

Norad

Norad forvalter en tilskuddsordning for støtte til tiltak angående tros- og livssynsminoriteter.

Barne- og familiedepartementet (BFD)

BFD er fagdepartementet i regjeringen for tros- og livssynsspørsmål.

Kultur- og likestillingsdepartementet (KUD)

KUD er fagdepartement i regjeringen for likestilling- og diskrimineringsspørsmål.

Kommunal- og distriktsdepartementet (KDD)

KDD er fagdepartementet for spørsmål knyttet til nasjonale minoriteter.

Stefanusalliansen

Stefanusalliansen er en misjons- og menneskerettighetsorganisasjon med særlig fokus på trosfrihet som en grunnleggende menneskerettighet.

Oslokoalisjonen

Oslokoalisjonen for tros- og livssynsfrihet (OC) er et program under Senter for menneskerettigheter og mottar tilskudd bl. a. gjennom UDs rammeavtale med Senter for menneskerettigheter.

Det internasjonale parlamentarikernettverket for tros- eller livssynsfrihet (The International Panel of Parliamentarians for Freedom of Religion or Belief – IPPFORB)

IPPFORBs visjon er å engasjere parlamentarikere i arbeidet for tros- og livssynsfrihet både globalt og regionalt. IPPFORB-sekretariatet mottar støtte fra MR-seksjonen til arbeidet med trosfrihet.

The Global Interfaith Network for People of All Sexes, Sexual Orientations, Gender Identities and Expressions (GIN-SSOGIE)

Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter (HL-senteret)

HL-senteret er et forsknings-, dokumentasjons- og formidlingssenter med søkelys på Holocaust og andre folkemord og på minoriteters vilkår i moderne samfunn. HL-senteret mottar støtte fra MR-seksjonen.

Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn (STL)

På det religions- og livssynspolitiske feltet er STLs hovedfokus å arbeide for en aktiv og understøttende tros- og livssynspolitikk i Norge og arbeider for at tros- og livssynsperspektiver skal ivaretas i hele samfunnsveven.