8 Endring i forsikringsvirksomhetslovens bestemmelser om forsikringsfond
8.1 Gjeldende rett
Etter gjeldende bestemmelse i lov 10. juni 1988 nr. 39 om forsikringsvirksomhet (forsikringsvirksomhetsloven) § 8-2 annet ledd skal de forsikringstekniske avsetningene beregnes utfra en prospektiv metode, det vil si en metode basert på kontantverdien av fremtidige betalingsstrømmer. Etter tredje livsforsikringsdirektiv artikkel 18 skal EØS-medlemsstatene fastsette regler som sikrer tilstrekkelige avsetninger. Hovedregelen etter direktivet er at avsetninger skal foretas på bakgrunn av en «tilstrekkelig forsiktig prospektiv aktuarmetode». Direktivet åpner imidlertid for å tillate anvendelse av en retrospektiv metode, dersom det kan godtgjøres at de forsikringstekniske avsetninger som følger av metoden, ikke er lavere enn de som følger av en prospektiv metode som er tilstrekkelig forsiktig, eller dersom det ikke er mulig å anvende en prospektiv metode for vedkommende avtaletype. Avsetninger etter en retrospektiv metode baserer seg på kontantverdien av betalingsstrømmer siden tegningstidspunktet.
8.2 Bakgrunnen for lovforslaget
Finansdepartementet viser til at det har blitt reist spørsmål ved anvendelsen av prospektiv metode for livsforsikring med investeringsvalg uten avkastningsgaranti. En prospektiv avsetningsmetode baserer seg på at avsetninger beregnes på grunnlag av fremtidige forpliktelser. For livsforsikring med investeringsvalg uten avkastningsgaranti er denne metoden ikke anvendbar fordi fremtidige forpliktelser i dette tilfellet ikke kan beregnes. For slike forsikringer må avsetninger i stedet foretas etter en retrospektiv metode, hvilket innebærer at forsikringsfondet til enhver tid tilsvarer verdien av forsikringstakernes andeler. Avsetninger etter retrospektiv metode synes dermed ikke forenlig med forsikringsvirksomhetsloven § 8-2 annet ledd.
8.3 Høringsinstansenes merknader
Finansdepartementet sendte 16. desember 1999 på høring forslag om en tilføyelse i forsikringsvirksomhetsloven § 8-2 annet ledd som åpner for bruk av retrospektiv beregningsmetode for avsetninger i livsforsikring med investeringsvalg uten avkastningsgaranti. Forslaget ble sendt til Justisdepartementet, Kredittilsynet, Norske Pensjonskassers Forening, Den norske Aktuarforening og Finansnæringens Hovedorganisasjon. Justisdepartementet og Norske Pensjonskassers Forening oppga at de ikke hadde merknader til forslaget.
Finansnæringens Hovedorganisasjon og Den norske Aktuarforening tok i høringsrunden til orde for at adgangen til å benytte en retrospektiv beregningsmetode for avsetninger til forsikringsfondet burde favne videre og også omfatte livsforsikring med avkastningsgaranti, samt kontoprodukter i tradisjonelle livselskaper. Finansnæringens Hovedorganisasjon og Den norske Aktuarforening foreslo på denne bakgrunn at tillegget i § 8-2 annet ledd ble gitt en ordlyd som åpner for at «annen forsikringsmatematisk akseptert metode kan benyttes, såfremt forsikringsfondet beregnet etter en slik metode ikke blir lavere enn beregnet etter en prospektiv metode, eller om denne metoden ikke kan benyttes for angjeldende forsikring». Finansnæringens Hovedorganisasjon foreslo alternativt en ordlyd som ligger nært opp til den ordlyd som er benyttet i tredje livsforsikringsdirektiv.
Kredittilsynet pekte i sin høringsuttalelse på at den prospektive reserveberegningsmetode er anvendelig for alle typer livsforsikring, med unntak av for livsforsikring med investeringsvalg uten avkastningsgaranti. Etter Kredittilsynets oppfatning vil den foreslåtte utformingen av lovens regler være hensiktsmessig for alle produkter på det norske markedet.
8.4 Departementets vurdering
Finansdepartementet legger til grunn at høringsforslaget ivaretar fondsforsikringsselskapenes mulighet til å benytte en retrospektiv metode for beregning av avsetninger knyttet til avtaler om livsforsikring med investeringsvalg i de tilfeller avsetningskravet ikke kan beregnes på bakgrunn av en prospektiv metode. Departementet legger til grunn at forsikringsforpliktelsenes art vil være avgjørende for om en slik prospektiv metode kan og skal anvendes. Etter departementets vurdering kan en slik prospektiv metode anvendes dersom institusjonen har avgitt avkastningsgaranti. Departementet legger videre til grunn at den prospektive metoden kan anvendes i ytelsesbasert foretakspensjon med investeringsvalg, jf. både at forslaget forutsetter avsetninger etter et beregningsgrunnlag og at fondsforsikringsselskapet etter forslaget har et ansvar overfor de forsikrede basert på dette beregningsgrunnlaget. Det vises til nærmere omtale av ytelsesbasert foretakspensjon med investeringsvalg i kapittel 5.
Finansdepartementet har ikke funnet det hensiktsmessig direkte å benytte ordlyden i tredje livsforsikringsdirektiv, slik Finansnæringens Hovedorganisasjon alternativt foreslår. Dette henger blant annet sammen med hvordan det norske forsikringsregelverket er bygget opp. Ved en direkte implementering av ordlyden i tredje livsforsikringsdirektiv, som åpner for bruk av retrospektiv beregningsmetode, ville en etter Finansdepartementets oppfatning måtte vurdere å endre også § 8-2 annet ledd første punktum (hovedregelen). Etter Finansdepartementets syn er det på det nåværende tidspunkt ikke hensiktsmessig å gjøre mer omfattende endringer i dette regelverket enn det som anses nødvendig i forhold til å sikre mulighet til å etterleve avsetningskravene for alle forsikringstyper. Det vises i denne forbindelse til at Banklovkommisjonen for tiden arbeider med gjennomgang av virksomhetsreglene for forsikring.
Finansdepartementet viser også til at retrospektiv metode etter tredje livsforsikringsdirektiv kun kan tillates benyttet dersom forsikringsfondet beregnet etter denne metoden ikke blir lavere enn beregnet etter en prospektiv metode. Dette innebærer etter departementets oppfatning at i de tilfeller forsikringsfondet kan beregnes etter prospektiv metode, må slik beregning gjennomføres for å kunne avgjøre hvilken beregningsmetode som gir høyest resultat. Direktivteksten er dessuten utformet slik at medlemsstatene avgjør om det skal fastsettes regler som åpner for bruk av retrospektiv metode under de forutsetninger direktivet angir. Etter departementets syn innebærer høringsforslaget således ikke noen innstramming i forhold til ordlyden i tredje livsforsikringsdirektiv. Det vises til at slik implementering i alle tilfelle må tilpasses den samlede norske lovgivningen, innenfor det spillerom direktivet gir.
Finansdepartementet legger til grunn at lovendringen er en rent teknisk endring som nødvendiggjøres av at det i dag tilbys forsikringsprodukter på det norske markedet som ikke gir garanterte ytelser, hvilket medfører at avsetningene til forsikringsfondet ikke kan foretas i henhold til gjeldende bestemmelse i forsikringsvirksomhetsloven. Departementet legger til grunn at forslaget til bestemmelse om bruk av retrospektiv metode som ble sendt på høring er i tråd med bestemmelsen i tredje livsforsikringsdirektiv. Finansdepartementet foreslår på denne bakgrunn å endre forsikringsvirksomhetsloven § 8-2 annet ledd i tråd med høringsforslaget.