5 Utenlandsk rett
5.1 Sverige
I Sverige sondres det mellom «grovt rattfylleri» og «rattfylleri» og nedre grense for påvirkning er fastsatt til alkoholkonsentrasjon i blodet over 0,2 promille eller 0,10 milligram per liter utåndingsluft. Det er i lovgivningen fastsatt forbud mot å føre motorvogn for person som grunnet sykdom, påvirkning av alkohol eller andre stoffer ikke på betryggende måte kan føre motorvognen.
Ved alkoholkonsentrasjon under 1,0 promille eller 0,50 milligram per liter luft er hovedregelen at det idømmes bøter eller fengsel inntil seks måneder, mens strafferammen ved påvirkning over dette er fengsel inntil to år. Ved «grovt rattfylleri» er hovedregelen at det skal idømmes fengsel. Ved avgjørelsen av om det foreligger «rattfylleri» eller «grovt rattfylleri» legges det foruten alkoholkonsentrasjon i blod og utåndingsluft vekt på førers påvirkningsgrad og hvorvidt det også er andre stoffer involvert. I tillegg gjøres en vurdering av hvorvidt kjøringen har medført en trafikksikkerhetsrisiko.
Inndragning av førerkortet er obligatorisk i promillesaker. Ved alkoholkonsentrasjon i blodet under 0,5 promille er det imidlertid åpnet for å gi advarsel i stedet for inndragning.
Det vises for øvrig til omtale under pkt. 2.3 om innføring av nullgrense for visse narkotiske stoffer i forbindelse med føring av motorvogn.
5.2 Danmark
Danmark benytter betegnelsene «spirituskørsel» og «promillekørsel». Førstnevnte dekker de grovere tilfellene av promillekjøring hvor føreren under kjøringen hadde en alkoholkonsentrasjon i blodet på over 1,2 promille, mens promillekørsel omfatter tilfelle hvor alkoholkonsentrasjonen i blodet overstiger 0,5 promille. Promillekørsel kan omfattes av reglene om spirituskørsel der fører har inntatt alkohol i en slik mengde at han «ikke kan føre køretøjet på betryggende måde.»
Ved alkoholkonsentrasjon under 2,0 promille i førstegangstilfelle idømmes bøter, mens det ved alkoholkonsentrasjon over 2,0 promille eller ved gjentagende promillekørsel idømmes hefte eller fengsel inntil 1 år. Ved bruk av promillegrensene 0,5 og 1,2 kreves det blodprøve. Dersom slik ikke foreligger må det foretas en vurdering av hvorvidt fører var i stand til å føre kjøretøyet på en betryggende måte.
Inndragning av førerkort er obligatorisk ved spirituskørsel. Ved promillekørsel gjøres inndragningen som hovedregel betinget. Inndragningsperioden varierer fra 1 til 2,5 år.
5.3 Finland
I Finland skilles det mellom «rattfylleri, grovt rattfylleri og körning under påverkan av rusmedel». Rattfylleri er tilfeller hvor alkoholkonsentrasjonen i blodet overstiger 0,5 promille eller 0,25 milligram per liter utåndingsluft. Grovt rattfylleri er promille over 1,2 eller 0,60 milligram per liter utåndingsluft eller at førerens prestasjoner er merkbart nedsatt og kjøringen har kunnet medføre risiko for andre.
For rattfylleri er straffen bøter eller fengsel inntil 3 måneder. For grovt rattfylleri er straffen minimum 60 dagsbøter eller fengsel inntil 2 år. Varigheten av førerkortinndragningen varierer med overtredelsens grovhet.
5.4 EU
EU har per i dag ikke noe harmonisert regelverk om ruspåvirket kjøring og promillegrenser, og sanksjonene overfor slik kjøring varierer betydelig mellom medlemslandene. Problemet ruspåvirket kjøring er imidlertid de senere år kommet stadig mer i fokus, som del av en økt trafikksikkerhetssatsing i EU. Satsingen har blant annet gitt seg uttrykk i Kommisjonens handlingsplan av april 1997 for økt trafikksikkerhet i EU.
I nevnte handlingsplan inngår tiltak som blant annet å arbeide for forbud mot salg av alkohol på rasteplasser langs hovedveger og harmonisering av en 0,5 promillegrense. Europaparlamentet ga sin tilslutning til planen i mars 1998.