10 Økonomiske og administrative konsekvenser
I NOU 2001: 1 punkt 12.1.2 gir arbeidsgruppen følgende sammenfatning av sammenhengen mellom ressursbehov og liberalisering:
«En del av arbeidsgruppens mandat går ut på å redusere det offentliges arbeid med navnesaker, ... . Samtidig skal målet med utredningen bl.a. være å få til en vesentlig liberalisering av navneloven. Til en viss grad kan disse to målsettingene stå i motstrid til hverandre. Liberaliseringen gir publikum en adgang til å velge mellom flere navn, noe som sannsynligvis vil medføre flere navneendringer, og dermed merarbeid for det offentlige. Liberaliseringen kan også virke i motsatt retning. Når folk i større grad selv kan bestemme hvilket navn som skal velges, kan antallet klagesaker bli redusert. Arbeidsgruppen antar samlet sett at lovforslaget som fremsettes vil medføre en reduksjon av det offentliges arbeid med navnesaker, men reduksjonen forventes ikke å bli vesentlig, ... .»
I punkt 9.1 ovenfor er det foreslått at fylkesmennene skal være førsteinstans i navnesaker og Justisdepartementet klageinstans. Etter arbeidsgruppens beregninger, jf. NOU 2001: 1 punkt 14.3, vil denne organiseringen medføre at det frigjøres omkring 4 årsverk hos folkeregistrene samtidig som fylkesmennene får en merbelastning på omkring 2 årsverk. For departementet vil ressursbehovet være uendret. Forskjellene mellom lovforslaget i NOU 2001: 1 og lovforslaget i proposisjonen her har ingen nevneverdig betydning for disse beregningene. Lovforslaget kan derfor gjennomføres uten økte utgifter for det offentlige. Engangsutgifter til skolering, informasjon, utarbeidelse av nye meldingsskjemaer og tilknytning av fylkesmannsembetene til folkeregistersystemet m.m. vil bli dekket innenfor vedtatte rammer.
For øvrig vises det til den utførlige redegjørelsen for administrative og økonomiske konsekvenser i NOU 2001: 1 kapittel 14, som imidlertid må leses med forbehold for at det i proposisjonen her foreslås en annen organisering og at også nye etternavn skal være beskyttet. Utarbeidelse av en liste over beskyttede etternavn ved lovens ikrafttredelse vil derfor utgå.