9 Økonomiske og administrative konsekvenser
9.1 Lov om Statens finansfond
De administrative konsekvensene av forslaget om å opprette Statens finansfond for det offentlige og private parter antas å være begrenset. For Finansdepartementet vil opprettelsen av Statens finansfond kunne innebære noe økt arbeidsbelastning, særlig i fondets oppstartfase. Forslaget vil få administrative konsekvenser for bankene som deltar i ordningen i forbindelse med inngåelse av avtaler om kapitalinnskudd med Finansfondet.
Når det gjelder de økonomiske konsekvensene av forslaget for det offentlige, vises det til forslaget om bevilgning i St.prp. nr. 40 (2008-2009), der det er gjort nærmere rede for de statsfinansielle konsekvensene av forslaget. Som det framgår der foreslås det bevilget en kapital på 50 mrd. kroner til Statens finansfond. Finansdepartementet anslår på usikkert grunnlag at Finansfondet vil ha behov for 35 mill. kroner til drift i 2009. Videre anslås det å være behov for 5 mill. kroner til spesielle driftsutgifter på Finansdepartementets område. Det vises her til pkt. 6.7 foran, der det er redegjort nærmere for kostnadene knyttet til driften av Finansfondet.
Ved å tilby kapital til banker som oppfyller soliditetskrav med siktemål å styrke bankene og deres utlånskapasitet, antas tiltaket å ha positive økonomiske konsekvenser både for banknæringen og for samfunnet.
9.2 Lov om Statens obligasjonsfond
Finansdepartementet har redegjort for de statsfinansielle konsekvensene av å opprette Statens obligasjonsfond i St.prp. nr 40 (2008-2009).
I tillegg til de statsfinansielle konsekvensene som det er gjort rede for i St.prp. nr. 40 (2008-2009), vil det påløpe kostnader knyttet til forvaltningen av Statens obligasjonsfond.
Godtgjøringen til Folketrygdfondet vil dekkes gjennom at det trekkes på obligasjonsfondets brutto avkastning, i tråd med det som gjelder for Statens pensjonsfond – Norge.
Folketrygdfondets kostnader i forvaltningen av Statens pensjonsfond – Norge i 2007 svarte til knapt 5 basispunkter (dvs. 0,05 prosent) av forvaltningskapitalen. Kostnadene knyttet til forvaltningen av Statens obligasjonsfond vil anslagsvis utgjøre i størrelsesorden 2-5 basispunkter. Med en forvaltningskapital på 50 mrd. kroner vil dette tilsvare forvaltningskostnader i størrelsesorden 10-25 mill. kroner.
Når fondet avvikles, vil de investerte midlene med tillegg av avkastning tilbakeføres til statskassen. Det vil oppstå transaksjonskostnader forbundet med å plassere midlene i markedet og ved senere avvikling av fondet, men disse vil utgjøre en relativt liten andel av fondets verdi.
Folketrygdfondet plasserer i dag midler gjennom Statens pensjonsfond – Norge i det samme markedet som Statens obligasjonsfond vil investere i. Rammeverket for forvaltingen av de to fondene vil ha store likhetstrekk. Det vil imidlertid påløpe kostnader knyttet til å tilpasse organisasjonen og styringssystemene i Folketrygdfondet til de to forskjellige forvaltningsmandatene. Det vil også kunne være aktuelt å øke antall ansatte for å håndtere et større transaksjonsvolum.