2 Bakgrunnen for lovforslaget
2.1 Tidligere behandling av spørsmålet om reformer
2.1.1 Innledning
I forbindelse med behandlingen av statsbudsjettet for 2002, fremmet en samlet sosialkomité følgende forslag:
«Stortinget ber Regjeringen utrede spørsmålet om én felles etat for sosial-, arbeidsmarkeds- og trygdeetaten og legge saken fram for Stortinget på egnet måte i løpet av 2002.»
Forslaget ble vedtatt av et enstemmig Storting 12. desember 2001.
I tråd med Stortingets vedtak la regjeringen Bondevik II 13. desember 2002 fram St.meld. nr. 14 (2002-2003) Samordning av Aetat, trygdeetaten og sosialtjenesten. I Innst. S. nr. 189 (2002-2003) fremmet et flertall i sosialkomiteen følgende to forslag:
«I: St.meld. nr. 14 (2002-2003) Samordning av Aetat, trygdeetaten og sosialtjenesten - sendes tilbake til Regjeringen. II: Stortinget ber Regjeringen utrede ulike modeller for én felles velferdsetat bestående av dagens Aetat, trygdeetaten og sosialtjenesten.»
Ved behandlingen av stortingsmeldingen 12. mai 2003 vedtok Stortinget disse forslagene.
Som ett ledd i oppfølgingen av Stortingets vedtak oppnevnte regjeringen Bondevik II ved kongelig resolusjon 15. august 2003, et utvalg med mandat å utrede ulike organisasjonsmodeller. Samtidig ble det opprettet en referansegruppe for utvalget med medlemmer fra brukerorganisasjonene, arbeidslivets organisasjoner, KS, statsetatene og andre berørte parter. Utvalget la fram sin utredning, NOU 2004: 13 En ny arbeids- og velferdsforvaltning, 29. juni 2004. Utredningen ble sendt på en bred høring med frist 1. november 2004.
Fra 1. oktober 2004 opprettet regjeringen Bondevik II Arbeids- og sosialdepartementet. Det politiske ansvaret på regjeringsnivå for en stor del av arbeids- og velferdspolitikken ble dermed samlet som et grunnlag for videre reformer.
2.1.2 Forslaget i St.prp. nr. 46 (2004-2005) og Stortingets behandling
2.1.2.1 Innledning
I St.prp. nr. 46 (2004-2005) la regjeringen Bondevik II fram forslag til en ny arbeids- og velferdsforvaltning og foreslo bevilget budsjettmidler i 2005 til å starte opp gjennomføringen av reformen. I proposisjonens innledningspunkt uttales det blant annet:
«Arbeids- og velferdsforvaltningen er i dag organisert gjennom Aetat, trygdeetaten og sosialtjenesten i kommunene. Gjennom statsetatene og sosialtjenesten kanaliseres stønader og tjenester på totalt rundt 265 milliarder kroner, og det utføres til sammen om lag 16 000 årsverk.
Regjeringen mener at en ny og samordnet arbeids- og velferdsforvaltning vil være et avgjørende bidrag for å:
få flere i arbeid og aktivitet, og færre på stønad
forenkle for brukerne og tilpasse til brukernes behov
få en helhetlig og effektiv arbeids- og velferdsforvaltning
Regjeringen foreslår en gjennomgripende endring av arbeids- og velferdsforvaltningen. Det skal etableres en førstelinjetjeneste med et arbeids- og velferdskontor i hver kommune som er brukernes kontaktsted for hele tjenestespekteret i dagens tredelte forvaltning. Førstelinjetjenesten skal baseres på et forpliktende samarbeid mellom stat og kommune nedfelt i lokale samarbeidsavtaler. Samarbeidsavtaler og samlokalisering skal ha en lovmessig forankring. Det statlige ansvaret, som i dag er delt på to etater, samles i én ny etat; arbeids- og velferdsetaten. Kommunene skal fortsatt være en viktig medspiller i arbeids- og velferdspolitikken og beholder sitt ansvar for oppgaver etter lov om sosiale tjenester.»
I Innst. S. nr. 198 (2004-2005) sluttet sosialkomiteen seg til forslaget til modell for en ny arbeids- og velferdsforvaltning i St.prp. nr. 46 (2004-2005) der ansvarsfordelingen mellom stat og kommune opprettholdes som i dag.
Stortinget ga sin tilslutning til forslaget ved behandlingen 31. mai 2005.
2.1.2.2 Nærmere om forslaget til ny arbeids- og velferdsforvaltning
Ansvarsdelingen mellom stat og kommune
I stortingsproposisjonen ble det foreslått at dagens ansvarsdeling mellom stat og kommune skal opprettholdes. Man ønsket å beholde økonomisk sosialhjelp som en skjønnsbasert og behovsprøvd ytelse i kommunal regi. Man vurderte det slik at det politiske ansvaret for arbeidsmarkedspolitikken burde forbli nasjonalt, og at folketrygdens pensjons- og stønadsordninger fortsatt burde ha en direkte nasjonal forankring. Kommunene ble sett på som en viktig medspiller i arbeids- og velferdspolitikken som skulle beholde sitt ansvar for oppgaver etter sosialtjenesteloven.
Arbeids- og velferdsetaten
Det ble vurdert at samling av det statlige ansvaret i én etat for arbeid og velferd som tar opp i seg oppgavene fra dagens Aetat og trygdeetat, er det organisatoriske grepet som best oppfyller de sentrale kravene til en ny organisering. Om den nærmere begrunnelsen for dette vises til stortingsproposisjonen side 13 følgende. Forslaget innebærer at Rikstrygdeverket og Aetat Arbeidsdirektoratet nedlegges, og at den nye etaten får ansvar for de direktoratsfunksjonene som følger av etatens oppgaveportefølje.
En felles førstelinjetjeneste
Man ville sikre at brukerne kan møte en arbeids- og velferdsforvaltning som ivaretar brukernes samlede behov for bistand gjennom en felles førstelinjetjeneste i samarbeid mellom stat og kommune. Dette er en viktig grunn for å etablere felles lokale kontorer. Kontorene skal være en gjenkjennelig inngangsdør til arbeids- og velferdsforvaltningens tjenester og skal oppleves av brukerne som en samlet enhet. Kontorene vil utgjøre en helhetlig førstelinjetjeneste med et tjenesteansvar for blant annet arbeid, sykmeldte, rehabilitering og attføring, uførepensjonister, økonomisk sosialhjelp, pensjoner og familieytelser. En slik førstelinjetjeneste skal ha resultatansvar og mulighet til å kunne utløse de virkemidlene som er nødvendige for å møte den enkelte brukerens behov.
Følgende skulle være styrende for utformingen av de felles lokale kontorene:
Det skal være et lett tilgjengelig kontor i alle kommuner, men med mulighet for interkommunale løsninger der det ligger til rette for det.
Flere brukere med arbeidsevne skal tidligere inn i aktive, arbeidsrettede prosesser.
Brukere som trenger det, skal raskt få en helhetlig behovsavklaring og et samordnet tjenestetilbud.
Brukerne skal få likeverdig service og tilbud uavhengig av bosted.
Brukerne skal møte et kontor som inviterer til brukermedvirkning og egenaktivitet.
Det ble lagt opp til at det enkelte kontoret blir brukerens fysiske, lokale kontaktsted. Kontoret skulle som et minimum dekke kommunens oppgaver knyttet til å yte økonomisk sosialhjelp og statlige oppgaver knyttet til informasjon, enklere veiledning og bistand. Kontoret skulle dermed gi bistand til å søke arbeid, motta søknader, fatte helt enkle vedtak, sørge for at øvrige vedtak blir fattet og være brukerens kontaktpunkt videre mot andre funksjoner. Som regel vil det felles lokale kontoret også ha bemanning på stedet som kan dekke mer avanserte statlige funksjoner som avklaring av arbeidsevne og mer komplekse bistandsbehov, utarbeiding av handlingsplan/individuell plan, mer komplekse vedtak (eller sørge for at slike blir fattet), utløsing av virkemidler, oppfølging av bruker, formidling av arbeidssøkere og bistand til arbeidsgivere og bedriftskontakt. Den kompetansen og de ressursene som står til disposisjon for den enkelte brukeren, skal ikke være avhengig av bemanningen i det enkelte kontoret han eller hun bruker som kontaktsted. Det som er nødvendig for å yte full bistand, skal hentes fra andre lokaliseringer, alt etter den enkeltes behov.
Førstelinjetjenesten skal etter forslaget i St.prp. nr. 46 (2004-2005) forankres i et fast regulert og forpliktende samarbeid mellom stat og kommune nedfelt i lokale samarbeidsavtaler. Innenfor de fastsatte rammene skal partene ha stor frihet til å finne fram til hensiktsmessige løsninger lokalt. Som underlag for de lokale partenes avtaleinngåelse tar Arbeids- og inkluderingsdepartementet og KS sikte på å inngå en rammeavtale. Gjennom rammeavtalen vil en søke å etablere et felles rammeverk for de lokale avtalene. En slik rammeavtale vil også være et viktig instrument for å gi felles styringssignaler til statsetaten og kommunene om etablering av førstelinjetjenesten.
For å støtte opp under en avtalebasert prosess om etableringen, og for å markere at reformen er forpliktende både for stat og kommune, skal en felles førstelinjetjeneste ha en lovmessig forankring. Dette kan mest hensiktsmessig gjøres ved at inngåelse av lokale samarbeidsavtaler og et minimumskrav til felles lokalisering gjøres obligatorisk med hjemmel i lov. Det er også nødvendig å legge lovmessig bedre til rette for at taushetsplikt og personvern kan ivaretas når stat og kommune samarbeider om og med felles brukere. Det ble tatt sikte på å komme tilbake til Stortinget med forslag på dette området sammen med øvrige lovendringsforslag.
For å legge til rette for fleksible løsninger tilpasset lokale behov, og for å kunne prøve ut alternative løsninger, ble det i stortingsproposisjonen uttalt at man også ville foreslå lovhjemmel:
som gir utvidet mulighet til på oppdrag å utføre oppgaver for hverandre i tilfeller hvor begge parter mener dette er hensiktsmessig,
for interkommunalt samarbeid om myndighetsoppgaver etter sosialtjenesteloven, og
for oppgavedifferensiering, slik at det kan være mulig å gi større kommuner ansvar for arbeidsmarkedstiltak til personer som har ytelse fra kommunen som hovedinntektskilde.
Det vises til St.prp. nr. 46 (2004-2005) kapittel 7 for en nærmere beskrivelse av forslagene, jf. punktene 7.3.2.2 og 7.5.7.1.
Parallelt med det nødvendige lovarbeidet, ble det vist til at etableringen av en felles førstelinjetjeneste må understøttes av ulike tiltak som kan fremme felles holdninger og kultur og etablere en felles plattform på tvers av dagens tre etater. Det ble derfor lagt opp til felles kompetanse- og lederutvikling, etablering av felles samarbeidsorganer mellom stat og kommune på ledernivå, utvikling av felles metodiske verktøy blant annet knyttet til kartlegging, individuell plan og koordinatorfunksjon, utvikling av felles rutiner og prosedyrer, felles forsøks- og utviklingsarbeid, statistikk og resultatmål på tvers av nivåene og tilrettelegging av IKT-systemene for samarbeid.
2.1.3 Regjeringen Stoltenberg II og ny arbeids- og velferdsforvaltning
I Regjeringens plattform for regjeringssamarbeidet - Soria Moria-erklæringen - ble blant annet følgende sagt om en ny arbeids- og velferdsforvaltning:
«Regjeringen vil arbeide for å få et reelt inkluderende arbeidsliv. Gjennom etablering av den nye arbeids- og velferdsforvaltningen (NAV), vil vi sørge for et helhetlig og samordnet tilbud til folk som av ulike grunner ikke finner sin plass i arbeidsmarkedet. Mange er i dag ufrivillig trygdemottakere i stedet for å være i arbeid. Regjeringen anser dette som en av de største velferdspolitiske og økonomiske utfordringene vi har. Regjeringen vil at både sykefravær, inkludering av uføre og yrkeshemmede og effekt av tiltak for å få flere til å stå lengre i jobb må registreres, jfr intensjonene i IA-avtalen.
Det må legges til rette for en mer individuell og tettere oppfølging av personer med særlige problemer på arbeidsmarkedet. Regjeringen vil sørge for en kvalifisert bemanning av den nye arbeids- og velferdsetaten, samt tiltaksmidler for å sette ledige raskere i aktivitet og arbeid.
Regjeringen vil sikre at den nye arbeids- og velferdsetaten skal være tilgjengelig, oppdatert og operativ med ressurser og kompetanse til å oppmuntre, veilede og individrette tilbud og formidling. Også lokal kunnskap om arbeidsliv og sysselsetting må bli en sentral del av den nye arbeids- og velferdsetatens servicetilbud.»
Fra 1. januar 2006 opprettet Regjeringen Stoltenberg II Arbeids- og inkluderingsdepartementet som har det politiske ansvaret på regjeringsnivå for en stor del av arbeids- og velferdspolitikken, og som vil få ansvaret for den nye arbeids- og velferdsforvaltningen.
2.2 Dagens arbeids- og velferdsforvaltning
I det følgende gis en kort beskrivelse av dagens arbeids- og velferdsforvaltning. En mer utførlig beskrivelse er gitt i St.prp. nr. 46 (2004-2005) kapittel 2 og i NOU 2004: 13 En ny arbeids- og velferdsforvaltning kapittel 3.
Forvaltningen av ytelser og tjenester innen arbeid, trygd og sosiale tjenester er i dag organisert i tre etater/tjenester. Aetat har ansvar for arbeidsformidling og for kvalifisering av og ytelser til ordinære arbeidssøkere og yrkeshemmede. Trygdeetaten forvalter en rekke stønader for personer både i og utenfor arbeidsstyrken. Den kommunale sosialtjenesten er det nedre sikkerhetsnettet med et vidt ansvar som spenner fra generell forebygging til økonomisk og annen bistand til enkeltpersoner.
I 2004 omfattet de tre arbeids- og velferdstjenestene rundt 16 000 årsverk, og forvaltet om lag 265 milliarder kroner.
2.2.1 Om Aetat, trygdeetaten og sosialtjenesten
2.2.1.1 Aetat
Innledning
Lov om arbeidsmarkedstjenester (arbeidsmarkedsloven) av 10. desember 2004 gir det lovmessige grunnlaget for en landsdekkende offentlig arbeidsmarkedsetat og arbeidsmarkedspolitikkens innretning.
Lovens formål er:
«å bidra til å oppnå et inkluderende arbeidsliv gjennom et velfungerende arbeidsmarked med høy yrkesdeltakelse og lav arbeidsledighet.»
Arbeidsmarkedsloven trådte i kraft 1. juli 2005 og erstattet sysselsettingsloven. Loven har regler om organisering av etaten, dens hovedoppgaver og virkemidler og saksbehandlingsregler. Arbeidsmarkedsloven inneholder bare hovedprinsippene for organiseringen og har i svært liten grad bestemmelser som angir hvilket nivå i Aetat som har ansvaret for de ulike funksjonene og oppgavene.
Aetat innførte ny organisering 1. januar 2003 og har to nivåer:
Aetat Arbeidsdirektoratet, som har den overordnede administrative og faglige ledelsen av etaten, og
Aetat lokal, som er delegert ansvar for løpende gjennomføring av arbeidsmarkedspolitikken.
I tillegg til de to forvaltningsnivåene er det etablert flere interne spesialisttjenester innenfor Aetat Arbeidsdirektoratet. Den tidligere ordningen med ett fylkesarbeidskontor i hvert fylke er erstattet med et hovedkontor som i tillegg til å være et operativt Aetat lokal også har det faglige og administrative ansvaret for virksomheten i fylket.
Aetat har lokalkontor i 162 kommuner. I tillegg forekommer enklere former for tilstedeværelse (kontordagsordninger, utplassering av terminaler mv.) i enkelte kommuner.
Bestemmelser om organisering
Arbeidsmarkedsloven § 3 gir Aetat Arbeidsdirektoratet myndighet til å avgjøre hvor Aetat skal være representert. Videre framgår det at Arbeidsdirektøren har den daglige ledelsen av Aetat Arbeidsdirektoratet og at Aetat Arbeidsdirektoratet leder Aetats virksomhet.
Bestemmelser om oppgaver, plikter og ansvar
I arbeidsmarkedsloven §§ 3, 5 og 8 er det bestemmelser om Aetats oppgaver. Det heter blant annet at «Aetat utøver den offentlige arbeidsmarkedspolitikken under styring av departementet.» Arbeidsmarkedsloven inneholder en bestemmelse om brukermedvirkning i § 4 og en bestemmelse om samarbeid med andre i § 6.
Det er gitt adgang for departementet til å gi nærmere bestemmelser om Aetats virksomhet, og det kan også pålegge Aetat andre oppgaver enn det som framgår av loven.
Organisering og gjennomføring av arbeidsmarkedstiltak er en viktig del av arbeidsmarkedspolitikken. Lovreguleringen på dette området finnes i arbeidsmarkedsloven §§ 12 og 13. Aetat er pålagt ansvaret for å forvalte folketrygdytelsene dagpenger under arbeidsløshet og attføringspenger, jf. kapitlene 4 og 11 i folketrygdloven. Etaten forvalter også regelverket knyttet til ventelønn og vartpenger i tjenestemannsloven, deler av lønnsgarantiinstituttet, permitteringsloven og har oppgaver i forbindelse med beredskapslovgivningen.
Bestemmelser som gjelder vedtak og klagebehandling
Alle enkeltvedtak om økonomiske ytelser fattes av Aetat lokal og kan påklages. Dette gjelder også behovsvurdering etter arbeidsmarkedsloven § 11. Aetat klage- og ankekontoret i direktoratet er klageinstans. Avgjørelser i saker om dagpenger og yrkesrettet attføring kan ankes inn for Trygderetten, og bestemmelsene om dette framgår av folketrygdloven. Vedtak som gjelder ytelser i tilknytning til arbeidsmarkedstiltak, kan ikke ankes inn for Trygderetten. Det er fastsatt bestemmelser om klagefrist og bestemmelser om tilbakekreving av feilutbetalte ytelser i arbeidsmarkedsloven, jf. §§ 17, 22, 23 og 24.
Generell saksbehandling
Etter arbeidsmarkedsloven § 14 gjelder forvaltningsloven med de særreglene som er fastsatt i arbeidsmarkedsloven og folketrygdloven. Arbeidsmarkedsloven § 15 bestemmer at krav om stønad skal settes fram for Aetat på vedkommendes bosted eller oppholdssted.
Videre er det bestemmelser om taushetsplikt, opplysningsplikt og særlige bestemmelser om forholdet til sosialtjenesten og straffebestemmelser. I arbeidsmarkedsloven § 24 er det dessuten tatt inn en bestemmelse om statens partsstilling i innkrevingssaker som gjelder Aetat.
I saker om ytelser etter folketrygdloven kapitlene 4 og 11 gjelder folketrygdlovens saksbehandlingsregler i kapitlene 21, 22 og 25 dersom ikke annet er særskilt bestemt, jf. arbeidsmarkedsloven § 14 annet ledd.
2.2.1.2 Trygdeetaten
Innledning
Lov 28. februar 1997 nr. 19 om folketrygd (folketrygdloven) er den viktigste og mest omfattende av de lovene trygdeetaten forvalter.
Lovens formål er:
«å gi økonomisk trygghet ved å sikre inntekt og kompensere for særlige utgifter ved arbeidsløshet, svangerskap og fødsel, aleneomsorg for barn, sykdom og skade, uførhet, alderdom og dødsfall.
Folketrygden skal bidra til utjevning av inntekt og levekår over den enkeltes livsløp og mellom grupper av personer.
Folketrygden skal bidra til hjelp til selvhjelp med sikte på at den enkelte skal kunne forsørge seg selv og klare seg selv best mulig til daglig.»
Folketrygden ble innført fra 1. januar 1967. Loven er senere blitt endret og utvidet og gjennomgikk på 1990-tallet en større omredigering fram til gjeldende lov. Den ble vedtatt med virkning fra 1. mai 1997.
Bestemmelser om organisering
Folketrygdloven § 20-1 regulerer organiseringen av etaten i tre formelle nivåer og bestemmer at folketrygden administreres sentralt av Rikstrygdeverket, regionalt av fylkestrygdekontorene og lokalt av trygdekontorene. Videre er det en bestemmelse om at regionale hjelpemiddelsentraler har et overordnet og koordinerende ansvar for hjelpemidler til funksjonshemmede.
Loven § 20-2 gjelder Rikstrygdeverkets kompetanse og organisasjon. Bestemmelsen gir Rikstrygdeverket, som ledes av trygdedirektøren, fullmakt til å delegere vedtaksmyndighet til andre enheter i etaten.
Folketrygdloven § 20-3 bestemmer at det i hvert fylke skal være et fylkestrygdekontor og en hjelpemiddelsentral. Departementet kan bestem-me at en hjelpemiddelsentral skal betjene hele eller deler av andre fylker, og at det skal være flere sentraler i ett fylke.
Folketrygdloven § 20-4 bestemmer at det skal være et trygdekontor i hver kommune. Departementet bestemmer at to eller flere kommuner skal ha felles trygdekontor, og at det skal være flere trygdekontorer i enkelte kommuner. Det skal være et eget trygdekontor for saker som gjelder personer som er bosatt i utlandet, som er utsendte arbeidstakere i utlandet, eller som arbeider på norske skip i utenriksfart (Folketrygdkontoret for utenlandssaker).
Etter folketrygdloven § 20-9 kan departementet gi forskrifter om folketrygdens organer og deres oppgaver. Myndigheten er delegert til Rikstrygdeverket ved departementets vedtak av 15. april 1997.
Bestemmelser om oppgaver, plikter og ansvar
Trygdeetatens ansvar er å gjennomføre trygdepolitikken og å sikre enkeltmenneskers rettigheter gjennom forvaltning av trygdelovene. Forvaltning av ytelser til livsopphold er etatens hovedoppgave. Etaten forvalter videre sosiale ytelser som skal kompensere for merutgifter i ulike livssituasjoner. Trygdeetaten har også ansvar for tjenester til enkeltpersoner for å gjøre dem mest mulig selvhjulpne, og til virksomheter for å støtte opp om arbeidet med et inkluderende arbeidsliv. Endelig har etaten ansvar for å finansiere visse helsetjenester, forvalte og tildele hjelpemidler, diverse registeransvar mv.
I tillegg til folketrygden forvalter trygdeetaten hele eller deler av en rekke andre lover:
Lov 29. april 2005 nr. 21 om supplerande stønad til personar med butid i Noreg.
Lov 29. april 2005 nr. 20 om innkreving av underholdsbidrag mv.
Lov 8. mars 2002 nr. 4 om barnetrygd
Lov 2. juli 1999 nr. 63 om pasientrettigheter § 2-6 (syketransport)
Lov 2. juli 1999 nr. 61 om spesialisthelsetjenesten m.m. (offentlige poliklinikker og privatpraktiserende spesialister)
Lov 26. juni 1998 nr. 41 om kontantstøtte til småbarnsforeldre
Lov 4. juli 1991 nr. 47 om ekteskap (fastsettelse av ektefellebidrag)
Lov 17. februar 1989 nr. 2 om bidragsforskott
Lov 19. november 1982 nr. 66 om helsetjenesten i kommunene (fastlegeordning)
Lov 8. april 1981 nr. 7 om barn og foreldre (fastsettelse av farskap og barnebidrag)
Lov 12. desember 1958 nr. 10 om yrkesskadetrygd
Lov 28. juni 1957 nr. 12 om pensjonstrygd for fiskere
Lov 6. juli 1957 nr. 26 om samordning av pensjons- og trygdeytelser
Lovene 13. desember 1946 nr. 21 og nr. 22 om krigspensjonering for militære personer, for hjemmestyrkepersonell og sivile personer.
Trygdeetaten har videre ansvar for blant annet administrasjon og utbetaling av avtalefestet pensjon, jf. § 3 i lov 23. desember 1989 nr. 110 om statstilskott til ordninger for avtalefestet pensjon og Fellesordningen for Tariffestet Pensjon fra 1960. Trygdeetaten bistår de offentlige tjenestepensjonsordningene med opplysninger om samordningspliktige ytelser etter samordningsloven og foretar utbetaling for Statens Pensjonskasse, Pensjonstrygden for sjømenn og flere kommuner. Det er også igangsatt et prosjekt hvor trygdekontoret utbetaler økonomisk sosialhjelp.
Bestemmelser som gjelder vedtak og klagebehandling
Etter folketrygdloven § 20-2 er Rikstrygdeverket tillagt kompetanse til å fatte vedtak etter loven. Denne kompetansen kan delegeres til fylkestrygdekontorene, hjelpemiddelsentralene og trygdekontorene. Myndigheten er i stor utstrekning delegert til trygdekontorene.
Folketrygdloven § 21-12 har bestemmelser om klage og anke i trygdesaker. Alle vedtak som gjøres i trygdeetaten, kan som hovedregel påklages til overordnet organ. Klagefristen i saker etter folketrygdloven er seks uker, mens den etter forvaltningsloven er tre uker.
Fylkestrygdekontoret er klageinstans i saker der trygdekontoret har truffet vedtak. Rikstrygdeverket er klageinstans for vedtak gjort av Folketrygdkontoret for utenlandssaker. Saker om sykepenger i arbeidsgiverperioden behandles av en egen nemnd.
Vedtak i klagesaker etter folketrygdloven og barnetrygdloven kan som hovedregel ankes inn for Trygderetten. Andre saksområder, herunder blant annet kontantstøtte og fastsettelse og innkreving av barnebidrag, kan ikke ankes til Trygderetten.
Vedtak i uførepensjonssaker fattes, som nevnt, av fylkestrygdekontoret i første instans. Disse vedtakene ankes direkte inn for Trygderetten.
For vedtak knyttet til behandling og innkreving av barnebidrag gjelder egne regler. Klager som gjelder innkreving av bidrag, behandles i tingretten (namsretten) og videre i domstolsapparatet. Andre klager over behandlingen i Trygdeetatens innkrevingssentral går til Rikstrygdeverket.
Generell saksbehandling
I folketrygdloven er saksbehandlingsreglene samlet i et eget kapittel 21. I kapitlet er det bare tatt med bestemmelser om saksbehandling som fraviker eller supplerer forvaltningsloven, jf. folketrygdloven § 21-1. Det er blant annet tatt med bestemmelser om hvor krav skal settes fram. Videre er det bestemmelser om innhenting av opplysninger og uttalelser fra offentlige organer og behandlingspersonell mv., taushetsplikt, bestemmelser om saksbehandlingstid og underretning om vedtak, om omgjøring av vedtak og særskilte bestemmelser om klage og anke i trygdesaker.
2.2.1.3 Trygderetten
Trygderetten ble opprettet ved lov 16. desember 1966 nr. 9 om anke til Trygderetten. Trygderetten er et uavhengig forvaltningsorgan. Den er ikke en del av det alminnelige domstolsapparatet, men virker i realiteten som en domstol innenfor sitt område. Trygderetten er som forvaltningsorgan underlagt Arbeids- og inkluderingsdepartementet, men i de enkelte sakene er Trygderetten uavhengig på samme måte som domstolene.
Trygderettens avgjørelser kan bringes direkte inn for lagmannsretten.
2.2.1.4 Sosialtjenesten
Lovgrunnlag og organisering
Lov 13. desember 1991 nr. 81 om sosiale tjenester (sosialtjenesteloven) trådte i kraft 1. januar 1993 og legger ansvaret til kommunene for de oppgavene etter loven som ikke er lagt til et statlig organ. Det betyr at det er kommunene som har ansvaret for å yte økonomisk sosialhjelp og de fleste andre formene for bistand.
Lovens formål er:
«å fremme økonomisk og sosial trygghet, å bedre levevilkårene for vanskeligstilte, å bidra til økt likeverd og likestilling og forebygge sosiale problemer,
å bidra til at den enkelte får mulighet til å leve og bo selvstendig og til å ha en aktiv og meningsfylt tilværelse i fellesskap med andre.»
Kommunene har stor grad av frihet når det gjelder å organisere sosialtjenestene.
Generelt har større kommuner en høyere spesialiseringsgrad enn små kommuner. I små kommuner arbeider den enkelte ansatte som generalist med et bredt og variert ansvarsområde. I enkeltsaker innebærer generalisttilnærmingen at en og samme saksbehandler forvalter flere lovverk, for eksempel bestemmelser om økonomisk sosialhjelp, hjemmehjelp, tiltak etter barnevernloven mv.
Sosial- og helsedirektoratet er et forvaltnings- og kompetanseorgan som skal bidra til å gjennomføre en nasjonal politikk innen sosial- og helseområdet.
Fylkesmannen fører tilsyn med tjenester etter kapitlene 4, 4A, 6 og 7 i sosialtjenesteloven. Statens helsetilsyn har det overordnede faglige tilsynet med tjenesten.
Klagebehandling
Sosialtjenestens vedtak kan påklages til fylkesmannen som kan prøve alle sider av vedtaket. Når det gjelder prøvingen av det frie skjønnet, kan fylkesmannen likevel bare endre vedtaket når skjønnet er åpenbart urimelig.
NOU 2004: 18 Helhet og plan i sosial- og helsetjenestene
Etter forslag fra Sosialdepartementet og Helsedepartementet ble et utvalg oppnevnt ved kongelig resolusjon 21. mars 2003 for å utrede og foreslå bedre harmonisering av den kommunale sosial- og helselovgivningen. Innstilling ble avgitt i oktober 2004 og sendt på høring med frist 1. april 2005. Utvalget anbefaler blant annet å erstatte dagens to lover med en felles harmonisert kommunal sosial- og helselov.
Utredningen er nå til vurdering i Helse- og omsorgsdepartementet.
2.2.2 Samarbeid mellom Aetat, trygdeetaten og sosialtjenesten
Ansvarsdeling mellom Aetat, trygdeetaten og sosialtjenesten gjør det nødvendig med samarbeid mellom etatene. Samarbeidet er tuftet dels på føringer fra politisk nivå, dels på initiativ fra statsetatene og sosialtjenesten selv. Regler for samarbeid er nedfelt i lover, forskrifter og sentrale retningslinjer. Videre har statsetatene og sosialtjenesten i de enkelte kommunene inngått formelle samarbeidsavtaler. Forsøk på ulike områder er også en del av en sentral strategi for utvikling av samarbeidet. Det vises til St.prp. nr. 46 (2004-2005) kapittel 2.3 for nærmere omtale.