Ot.prp. nr. 48 (2003-2004)

Om lov om endringer i folketrygdloven (nye regler om sykmelding mv.)

Til innholdsfortegnelse

1 Innledning

Sosialdepartementet legger med dette frem forslag til endringer i folketrygdloven.

Intensjonsavtalen om et mer inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen) ble inngått mellom regjeringen Stoltenberg og partene i arbeidslivet 3. oktober 2001, og videreført av regjeringen Bondevik II. Avtalen er inngått for en fireårsperiode frem til 31. desember 2005.

IA-avtalen skal bidra til et mer inkluderende arbeidsliv til beste for den enkelte arbeidstaker, arbeidsplass og for samfunnet. Dette innebærer mål om reduksjon i bruken av uføretrygd og i sykefraværet og å ta bedre i bruk eldre arbeidstakeres ressurser og arbeidskraft i arbeidslivet. IA-avtalen bygger på prinsippet om at den enkelte arbeidsplass er hovedarenaen for å få til et inkluderende arbeidsliv. Et viktig virkemiddel har vært at virksomhetene kan inngå forpliktende samarbeidsavtaler med trygdeetaten (IA-virksomheter). For å støtte opp om IA-arbeidet i virksomhetene, har regjeringen satt i verk flere virkemidler, jfr. Ot.prp. nr. 29 (2001-2002) og St.prp. nr. 1 (2001-2002) Folketrygden.

IA-avtalen ble evaluert etter 2. kvartal 2003. I følge avtalens punkt 2 c vil avtalen opphøre hvis evalueringsrapporten viser at det åpenbart ikke er mulig å nå de operative mål, med mindre regjeringen og partene i arbeidslivet blir enige om noe annet.

På bakgrunn av det samlede evalueringsmateriale konstaterer regjeringen og partene i arbeidslivet at det er lite realistisk å nå avtalens mål om en reduksjon i sykefraværet på 20 prosent innen utløpet av 2005. Når det gjelder delmål 2 og 3 er det vanskeligere å si noe om mulighetene for måloppnåelse.

Regjeringen og partene i arbeidslivet mener imidlertid at IA-konseptet har fått et betydelig omfang i norsk arbeidsliv og at dette kan bringe resultater over tid. Regjeringen og partene i arbeidslivet er derfor enige i å videreføre IA-avtalen ut den avtalte perioden til utgangen av 2005. Forutsetningene for videreføringen er nedfelt i en erklæring fra IA-avtalens parter av 3. desember 2003.

En arbeidsgruppe bestående av partene i IA-avtalen har vurdert avtalens virkemidler og utdypet de forslagene som ligger innenfor rammen av erklæringen. I tillegg er enkelte andre tiltak vurdert.

I denne odelstingsproposisjonen følger regjeringen opp de forslag i erklæringen av 3. desember 2003 og den partsammensatte virkemiddelgruppen, som krever endringer i folketrygdloven.

I kapittel 2 og 3 gis en omtale av bakgrunnen for forslagene, som tar utgangspunkt i evalueringen av Intensjonsavtalen etter 2. kvartal 2003 og bruk av virkemidler i IA-avtalen. I denne sammenheng omtales den partssammensatte virkemiddelgruppen. I kapittel 4 omtales erklæringen fra Regjeringen og partene i arbeidslivet om videreføring av avtalen, og de forslagene som danner forutsetningen for denne videreføringen. I kapittel 5 gis en redegjørelse for de forslagene som følger opp erklæringen og virkemiddelgruppens rapport.

Lovforslagene i kapittel 5 gjelder:

  • Innføring av et aktivitetskrav senest innen 8 uker for å få rett til sykepenger, unntatt når medisinske grunner klart er til hinder for det(punkt 5.1).

  • Målrettet bruk av aktiv sykmelding - krav til bruk av gradert sykmelding der den sykmeldte delvis kan utføre sine vanlige arbeidsoppgaver og begrensning av perioden til henholdsvis 4 og 8 uker (punkt 5.2).

  • Funksjonsvurdering og dokumentasjon ved lege senest etter 8 uker. Større forankring på arbeidsplassen ved lengre fravær (punkt 5.3).

  • Plikt til å medvirke til at funksjonsevnen blir avklart (punkt 5.4).

  • Skjerpet sanksjon overfor leger som ikke følger de nye reglene for sykmelding (punkt 5.5).

Til forsiden
Tilbakemeldingsskjema

Fant du det du lette etter?

Tusen takk for ditt svar!

Det er ikke deg, det er oss.

Det oppsto en uventet feil med serveren. Prøv igjen senere.