7 Merknader til de enkelte paragrafene i lovforslaget
Til § 8-4
Bestemmelsen regulerer kravene til arbeidsuførhet for å kunne yte sykepenger. Nytt andre leddinnfører en aktivitetsplikt for at det skal kunne ytes sykepenger utover 8 ukers arbeidsuførhet. Med mindre medisinske årsaker er til hinder for det, må vedkommende være i arbeidsrelatert aktivitet for å få rett til sykepenger. Det kan likevel gjøres unntak fra dette kravet dersom slike aktiviteter ikke kan la seg gjennomføre på arbeidsplassen, for eksempel i små virksomheter med sterkt begrensede tilretteleggingsmuligheter. Nåværende andre ledd blir nytt tredje ledd og omformuleres for å tydeliggjøre at man ikke nødvendigvis må være borte fra arbeidet for å ha rett til sykepenger. Nåværende tredje ledd blir nytt fjerde ledd.Det vises til punkt 5.1.
Til § 8-6
Bestemmelsen regulerer retten til sykepenger under arbeidstrening og bedriftsintern attføring. Endringene innebærer en omredigering av bestemmelsen blant annet for å tydeliggjøre plikten til aktive tiltak, og krav til hyppigere revurderinger. I nytt første ledd presiseres plikten til å iverksette aktive tiltak. I nytt andre ledd presiseres det at bruk av aktiv sykmelding forutsetter at medlemmet ikke utfører sine vanlige arbeidsoppgaver. Tredje ledd fastsetter hvor lang tid aktiv sykmelding kan benyttes, og regler om forlengelse. Nåværende tredje og fjerde ledd blir nye fjerde og femte ledd. I nytt fjerde ledd foreslås at begrepet «bedriftsintern attføring» erstattes med «bedriftsinterne tiltak» for å skille bedre mellom slike tiltak og ekstern yrkesrettet attføring. Det vises til punkt 5.2.
Til § 8-7
Bestemmelsen regulerer kravene til dokumentasjon av arbeidsuførhet. Endringene i tredje ledd skal sikre at mulighetene for arbeidsrelatert aktivitet vurderes av legen, og at det også kan være aktuelt å innhente funksjonsvurdering fra annet helsepersonell. Fjerde leddinnebærer en endring ved at det bare er når medlemmet ikke er i arbeidsrelatert aktivitet etter åtte uker at det skal legges fram en legeerklæring. Etter gjeldende regler skal det som utgangspunkt alltid innhentes en særskilt legeerklæring etter åtte uker. Endringen er ment å gi rom for en mer individuell tilpasset oppfølging av den enkelte. For å kunne gi sykepenger utover de åtte ukene, må legeerklæringen dokumentere at medisinske grunner er til hinder for arbeidsrelatert aktivitet. Nåværende sjette ledd blir nytt femte ledd. Innholdet i nåværende bokstav c blir overflødig på grunn av fastlegeordningen, og erstattes med et unntak fra kravet om legeerklæring i de tilfellene hvor medlemmet forventes å bli friskmeldt innen kort tid, det vil si 1-2 uker. Sjette leddgir regler om oppfølging av sykmeldte som ikke har en arbeidsgiver, og det kreves et skriftlig vedtak etter 12 ukers sykmelding for å kunne forlenge sykepengeperioden. Sjuende ledd presiserer når trygdekontoret skal innhente oppfølgingsplan fra arbeidsgiveren. Det vises til punkt 5.3.
Til § 8-8
Bestemmelsen regulerer medlemmets plikt til medvirkning for å motta sykepenger. Første ledd fastsetter en plikt til å gi opplysninger og å bidra til hensiktsmessige tiltak. Endringen innebærer en presisering av at medvirkningsplikten også gjelder i forhold til utprøving av funksjonsevnen. Som en følge av denne presiseringen, endres andre ledd slik at det fremkommer at retten til sykepenger faller bort dersom medlemmet ikke medvirker til eller uten rimelig grunn nekter å ta imot slik utprøving. Det vises til punkt 5.4.
Til § 8-27
Bestemmelsen regulerer når en arbeidstaker mister retten til å nytte egenmelding. Etter tredje ledd regnes fravær som er dokumentert med legeerklæring fra fjerde dag ikke med i antall egenmeldinger. Det foreslås å oppheve bestemmelsen i andre ledd. Det vises til punkt 5.3.
Til § 25-7
Bestemmelsen regulerer i hvilke tilfeller en lege kan utelukkes fra å utstede legeerklæringer. For at endringene i §§ 8-4 og 8-7 skal gi den tilsiktede effekt, vil legen ha en nøkkelrolle. Det er derfor behov for forsterkede sanksjonsbestemmelser mot leger som ikke følger opp lovbestemmelsene og retningslinjer for sykmelding. I nytt andre punktumgis en tilføyelse slik at bestemmelsen gjøres gjeldende også i disse tilfellene. Det vises til punkt 5.5.