12 Endringsbehov i sprøyteromsforskriften
12.1 Innledning
De fleste høringsinstansene som enten støtter forslaget om permanent videreføring av sprøyteromsloven, eller som uttaler seg på subsidiært grunnlag dersom sprøyteromsloven likevel gjøres permanent, mener at rammene for sprøyteromsordningen bør endres for å gjøre tilbudet mer tilgjengelig og relevant for brukergruppen.
Stiftelsen Kirkens Bymisjon Oslo (SKBO) uttaler at det relativt lave antallet injeksjoner som er satt i evalueringsperioden har sammenheng med de rammene som sprøyteromsordningen er gitt. SKBO mener det er nødvendig med en bedre tilrettelegging og tilpasning av ordningen for at målgruppen skal nås. Faktorer som bidrar til å redusere bruken av sprøyterommet er begrensingene knyttet til type og mengde narkotisk stoff som kan inntas i sprøyterommet samt sprøyterommets beliggenhet og åpningstider.
Departementet vil foreta nødvendige endringer i sprøyteromsforskriften som følge av at sprøyteromsloven gjøres permanent. Departementet legger til grunn at etablering og drift av sprøyteromsordning kan gjøres på ulike måter i ulike kommuner, men ser det som nødvendig å videreføre gjeldende regelverk mest mulig uendret av hensyn til Norges forpliktelser etter de internasjonale narkotikakonvensjonene.
12.2 Samarbeid med øvrig helsetjeneste - samlokalisering
Høringsinstansene som har merknader til den nærmere gjennomføringen av sprøyteromsordningen, stiller spørsmål ved hensiktsmessigheten av sprøyteromsforskriftens krav om at sprøyteromsordningen skal være samlokalisert med lavterskel helsetjeneste, jf. § 6 tredje ledd, se punkt 3.8 ovenfor. Dette omtales derfor nærmere i proposisjonen.
Samlokaliseringskravet er ment å sikre brukerne lettere tilgang til ytterligere helsehjelp enn den som tilbys i sprøyteromsordningen, herunder tilgang til legehjelp, jf. Ot.prp. nr. 8 2004-2005) punkt 4.9 side 17. Sprøyteromsordningen vil kunne benytte behandlingsrom i den samlokaliserte helsetjenesten.
Det er ikke påkrevd at den samlokaliserte helsetjenesten skal ha samme åpningstid som sprøyterommet. Dersom sprøyterommet har åpent utenom den samlokaliserte helsetjenestens åpningstider, må det sikres nødvendig tilgang til behandlingsrom for sprøyteromsordningen også i disse periodene, jf. Ot.prp. nr. 8 (2004-2005) punkt 4.9 side 17.
I høringsnotatet foreslo departementet å videreføre kravet om samlokalisering med lavterskel helsetjeneste i sprøyteromsforskriften § 6 tredje ledd. Men ettersom disse to ordningene har noe ulik målgruppe (lavterskel helsetiltak omfatter brukere uavhengig av type rusmiddel) og ulik finansiering (lavterskel helsetiltak finansieres gjennom en statlig tilskuddsordning), ble høringsinstansene bedt om å uttale seg om samarbeidet med øvrig helsetjeneste kan gjøres på annen måte enn gjennom samlokalisering med lavterskel helsetiltak.
Oslo kommune uttaler at kravet om samlokalisering med lavterskel helsetjeneste bør fjernes, og at behovet for helsetjenester allerede er dekket gjennom kommunens øvrige private og kommunale tiltak. Kommunen mener at sprøyteromsloven og sprøyteromsforskriftens detaljerte krav til utforming av lokaler og samlokalisering bør forenkles slik at kommunen gis større rom for å utforme et driftskonsept basert på lokale behov og eksisterende tiltak i kommunen.
Norsk Sykepleierforbund (NSF) uttaler at samarbeid med øvrig helsetjeneste kan gjøres på annen måte enn gjennom samlokalisering, og mener at det avgjørende er tilgangen på nødvendig helsehjelp ut fra brukerens behov. NSF støtter departementets forslag om å videreføre kravene til bemanning og føringene på at tjenestetilbudet i form av enkel helsehjelp, sosialfaglig bistand, smittevernfunksjoner mv. opprettholdes
Fagrådet innen Rusfeltet i Norgeanbefaler ikke samlokalisering av sprøyteromsordningen med lavterskel helsetiltak der helsetiltaket har andre brukergrupper. Fagrådet viser til at andre brukergrupper i lavterskel helsetiltak, for eksempel LAR-brukere, i stor grad har avsluttet aktivt rusbruk. Fagrådet uttrykker derfor en bekymring for at samlokalisering i slike tilfeller vil føre til en ansamlig av brukere som ikke er i aktiv rusbruk og brukere som er i aktiv rusbruk, samt omsetning av illegale rusmidler og fare for nyrekruttering av brukere av andre rusmidler til opiater. Dersom tiltakene derimot har samme målgruppe, ser Fagrådet ingen betenkeligheter ved en eventuell samlokalisering.
Fellesorganisasjonen (FO) uttaler at sprøyterom bør samlokaliseres eller etableres i nær tilknytning til andre lavterskeltiltak som har både helse- og sosialtjenestetilbud. FO viser for øvrig til at lavterskeltilbud er organisert på ulike måter i kommunene med ulikt innhold. FO ser imidlertid at samlokalisering kan reise noen dilemmaer i avveiningen mellom hensynet til sprøyteromsordningens målgruppe og deres tilgang til helsetjenester, og hensynet til de øvrige brukerne av den samlokaliserte lavterskel helsetjenesten. FO mener at situasjonen best kan ivaretas ved at det i forskrift stilles krav til tilstrekkelig og kompetent bemanning.
Rusmisbrukernes interesseorganisasjon (RIO) mener at kravet om samlokalisering med lavterskel helsetiltak bør videreføres.
Actis uttaler at hjelpeapparatet først må sikre forholdene for dem som aktivt ønsker og søker behandling. De som søker hjelp til å komme ut av rusmisbruket bør derfor ikke være i umiddelbar nærhet av aktive brukere, narkotika og bruk av narkotika.
Stiftelsen Kirkens Bymisjon Oslo (SKBO)mener det er avgjørende at sprøyteromsordningen samlokaliseres med andre relevante tiltak, herunder tiltak av helsemessig karakter, samt tilbud om aktivitet eller bolig. SKBO mener det er uproblematisk at sprøyteromsordningen er samlokalisert med lavterskel helsetiltak, og viser til at brukerne vil møtes uavhengig av om tiltakene er samlokalisert eller ikke.
Departementetmener det er viktig å sikre tilgangen til helsetjenester for brukerne av sprøyteromsordningen. Dette er et sentralt formål med ordningen. Departementet ser imidlertid at et særskilt krav om samlokalisering med lavterskel helsetiltak kan være for bindende på hensiktsmessig lokal utforming. Departementet vil derfor foreta enkelte justeringer i sprøyteromsforskriften i tilknytning til kravet om samlokalisering, og isteden stille krav om at sprøyteromsordningen skal sikre rask tilgang til nødvendig helsehjelp gjennom et nært samarbeid med øvrig helsetjeneste. Det vises også til forskriftens krav om bemanning med helsefaglig personell, jf. § 7 første ledd.