14 Finansiering av sprøyteromsordning
Prøveordningen med sprøyterom i Oslo finansieres av Oslo kommune og staten i fellesskap. Prøveperioden utløper 17. desember 2009. Budsjettet for ordningen de første årene var på om lag 9 millioner kroner. For 2009 er budsjettet på om lag 12 millioner kroner.
Gjennom en statlig delfinansiering i prøveperioden har staten lagt til rette for en utprøving av sprøyterom som et rustiltak. Erfaringene fra Oslo kommune, evalueringsrapporten fra SIRUS og øvrige innspill i etterkant av evalueringen gir et viktig erfaringsgrunnlag som Oslo kommune og andre kommuner kan bygge videre på ved ønske om å videreføre eller etablere en sprøyteromsordning.
I høringsforslaget er det ikke lagt opp til en videre statlig delfinansiering av sprøyteromsordningen etter prøveperiodens utløp 17. desember 2009. Etter departementets syn bør kostnadsvurderinger knyttet til etablering og drift av sprøyteromsordning være uttrykk for en lokalpolitisk vurdering i hver enkelt kommune.
Flertallet av høringsinstansene som støtter forslaget om å videreføre sprøyteromsloven og som har uttalt seg om spørsmålet, er ikke enig i departementets syn og mener at en statlig delfinaniseringsordning for etablering av sprøyteromsordning må opprettholdes. Dette gjelder Fagrådet innen Rusfeltet i Norge, Foreningen for human narkotikapolitikk, Stiftelsen Kirkens Bymisjon Oslo (SKBO) og Oslo kommune.
Departementet fastholder vurderingene i høringsnotatet om betydningen av kommunal fullfinansiering av sprøyteromsordning. Etter departementets syn er det viktig at etablering av sprøyteromsordning har en god lokalpolitisk forankring og begrunnes ut fra lokale behov, og ikke etableres med begrunnelse i en statlig tilskuddsordning. Departementet viser til at regjeringen gjennom opptrappingsplanen for rusfeltet har styrket bevilgningen til rusfeltet med over 700 millioner kroner hittil i planperioden. Det vises også til at tilskuddsordningen til kommunalt rusarbeid er økt for å stimulere kommunene til utviklingsarbeid og styrket innsats.