10 Økonomiske og administrative konsekvenser
Etter departementets vurdering innebærer forslaget ingen økonomiske eller administrative konsekvenser av vesentlig betydning. Eventuelle konsekvenser forutsettes dekket innenfor Kunnskapsdepartementets gjeldende rammer.
Forslaget om regulering av studentsamskipnadenes mulighet til å tilby tjenester til andre enn studenter, og krav om regnskapsmessig skille mellom aktivitet for studenter og ikke-studenter, kan få administrative konsekvenser for samskipnadene. Forslaget innebærer at samskipnadene må øke sin bevissthet omkring tjenester de tilbyr til andre enn studenter, når de må skille ut denne delen av virksomheten i regnskapene, og påse at inntektene fra denne aktiviteten dekker kostnadene ved virksomheten, herunder en forholdsmessig del av felleskostnadene.
For det tilfellet at departementet fastsetter at forvaltningsloven skal gjelde for deler av samskipnadenes virksomhet, kan dette føre til mer kostnader til administrasjon i en overgangsperiode, men samtidig vil samskipnadene kunne effektivisere administrasjonen når de har et sett saksbehandlingsregler å forholde seg til.
Forholdet mellom departement og studentsamskipnadene videreføres stort sett som tidligere. Det foreslås at departementet kan fastsette nærmere regler om sitt tilsyn med samskipnadene i forskrift. Lovforslaget innebærer at departementet kan fastsette utfyllende regler for studentsamskipnadene også på andre områder. Dette pålegger departementet en plikt til å aktivt vurdere å bruke disse hjemlene.
Bestemmelsen om Riksrevisjonens kontroll med departementets forvaltning av saker som omhandler studentsamskipnadene foreslås ikke endret. Kontrollen tilpasses likevel departementets styrings-, tilsyns og kontrollfunksjoner fastsatt i lov og forskrift mv. og Stortingets vedtak og forutsetninger. Inkludert i dette vil blant annet være forskrift om departementets tilsyn med samskipnadene.